НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:44


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Русия няма планове да излиза от ОЗХО

Sputnik: Русия няма планове да излиза от ОЗХО

9 Юли 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия няма планове да напуска Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), въпреки удължението на мандата на организацията, заяви руският представител в ОЗХО Александър Шулгин, цитиран от Sputnik.
„Нека не надникваме толкова отвъд хоризонта. Сега ще анализираме резултатите от Конференцията на държавните партии (от ОЗХО). Нека видим как ще се развият събитията и какви предложения ще бъдат направени в тази връзка“, заяви Шулгин на въпрос за възможността за излизане на Русия от организацията.
Той отбеляза, че решението на Русия ще бъде „проверено, балансирано и със задължителното пресмятане на руските национални интереси“.
„Мога да кажа, че Русия ще направи всичко възможно, за да позволи на една някога успешна организация да се завърне към пълноценната си работа на базата на консенсус и с взаимно уважение на участващите към интересите на другите“, допълни руският пратеник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Няма открити следи от нервни агенти в атаката срещу сирийския град Дума

ОЗХО: Няма открити следи от нервни агенти в атаката срещу сирийския град Дума

6 Юли 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) заключи в доклад, че не са открити никакви следи за употребата на нервни агенти в атаката от април срещу сирийския град Дума, предава AFP.
„Резултатите показват, че не са открити никакви органофосфорни нервни агенти или продуктите им на разграждане", се казва в междинен доклад на ОЗХО. В текста обаче се допълва, че „заедно с експлозивни остатъци са намерени различни органични химикали със съдържание на хлор" .
Разследването на предполагаемата химическа атака в Дума, при която загинаха около 40 души, продължава, увериха от ОЗХО.
Инспекторите от контролния орган на ОЗХО започнаха разследване на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума броени дни след инцидента.
Делегация от експерти от базираната в Хага организация има за задача да разследва атаката от 7 април, за която редица организации, сред които и „Белите каски“ тогава съобщиха, че е химическа. Западните държави твърдят, че при атаката са използвани химически вещества, най-вероятно хлор и зарин, и са убити най-малко 40 цивилни граждани.
Дамаск и съюзникът й Москва отрекоха да е извършена химическа атака в Дума.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Великобритания унищожи доказателства по случая „Скрипал“

Сергей Лавров: Великобритания унищожи доказателства по случая „Скрипал“

30 Юни 2018 | 02:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания е унищожила доказателства в случая с отравянето на Скрипал и е получила политически ползи от инцидента, заяви руският външен министър Сергей Лавтров, цитиран от британския вестник The Independent.
Сергей Лавров каза, че правителството "грубо манипулира" Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), когато предизвика промяна в правилата, за да може да определи кой е отговорен за атаките.
Министърът описа отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като "много лошо престъпление", но заяви, че "несъответствията" по случая са "много тревожни".
"Борис Джонсън наскоро спомена, че мястото се дезинфекцира ... шест месеца или четири месеца след инцидента ... и полицаят оздравя като по чудо ...и Скрипал оздравяха като по чудо ... хората сега говорят за събаряне на къщата, където те живееха ... събаряне на къщата на полицая ", каза той за Channel 4 News.
"Всичко изглежда като последователно физическо унищожаване на доказателствата. Като пейката в парка, която беше премахната незабавно и разбира се видео изображенията на които се виждат полицаи или войници от специалните сили в специално облекло, отиващи да огледат тази пейка, а около тях има хора без никаква защита, които се движат наоколо.
На въпроса дали обвинява британската държава за прикриване на доказателства, той отговори: "Аз не изключвам това, след като те не ни дават никаква информация".
"Разбира се, Великобритания се възползва политически от това, което се случва и това е интересна ситуация, при която държава, която напуска ЕС, определя политиката на ЕС за Русия", добави той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

26 Юни 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Хага. Великобритания настоява Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да получи правото да посочва виновните за химически атаки, предава AFP.
Великобритания и нейните съюзници ще настояват да се дадат на ОЗХО правото да идентифицира онези, които стоят зад употребата на химически оръжия за нападение, което ще доведе до нова конфронтация с Русия.
Срещата се провежда тъй като инспекторите от ОЗХО се очаква да разкрият дългоочаквания доклад за предполагаемото използване на зарин и хлор през април в сирийския град Дума, за което медици и спасители твърдят, че 40 души са били убити.
Британският външен министър Борис Джонсън ще оглави британската делегация на рядка специална сесия на най-важния орган на ОЗХО в Хага, потвърди британското правителство. Пак той събра на заседание страните-членки на ОЗХО по повод нападението с невротоксичен агент на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за което Великобритания и съюзниците й обвиниха Русия.
Междувременно обаче нараства международната загриженост във връзка с повтарящите се твърдения за употребата на отровни газове в конфликтите в Ирак и Сирия, както и убийството на полубрата на севернокорейския лидер през 2017 г. с нерво-паралитичен газ на летище Куала Лумпур, за което е обвиняван Пхенян.
Има опасения, че макар смъртоносните химически оръжия от миналото в голяма степен да се избягват като табу след унищожаване на войски по време на Първата световна война, използването им отново се нормализира постепенно, при липсата на ефективен начин за задържане на извършителите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда.ru“: Башар Асад обясни защо Западът „приказва“ за химически оръжия

„Правда.ru“: Башар Асад обясни защо Западът „приказва“ за химически оръжия

25 Юни 2018 | 05:17 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Президентът на Сирия Башар Асад обясни защо Западът така яростно е подхванал темата за използването на химически оръжия в страната му. По негово мнение тези „приказки“ са нужни на недоброжелателите на Дамаск, за да се реабилитират, когато водените от тях терористи сдадат позициите си, пише руският вестник „Правда“.
„Страната се сбогува с този вид оръжия още преди пет години“, подчерта Асад в интервю с журналистката Ирада Зейналов за руската телевизия „НТВ“. „А всички тези „истории“ – са част от политиките на сирийските неприятели, желаещи зло на страната“.
По думите на сирийския лидер, ситуацията около химическите е само оправдание и повод за атака към сирийската армия. И ако тя достойно отговаря, блокира и обезврежда терористи, то започва следващата „серия“ приказки, поясни Асад.
Преди няколко дни „Правда“ съобщи за изявлението на началника на войската за радиационна, химическа и биологическа защита към Въоръжените сили на Русия Игор Кирилов за това, че „зарин“-ът е нарочно смесен в проби от сирийския град Хан Шайхун. Целта на провокаторите е била да обвинят Дамаск в нападение над селището.
Кирилов приведе няколко довода. Първо, размерът на фуниите не съвпада с тези, които оставят опасното вещество „зарин“. Второ, населението след удара е било без специална защита, но в пълното си здраве. А „зарин“-ът поразява всеки, който се намира в зоната на удара.
Инцидентът в Хан Шайхун се случи през пролетта на 2017 година. Западът обвини Сирия в химическа атака. Дамаск не призна вината си, защото не разполага с химическо оръжие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия

14 Юни 2018 | 06:13 | Агенция "Фокус"
София. Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия, предава РИА Новости.
В понеделник говорителят на Министерство на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че "Сирийската свободна армия" (FSA) и американските сили за специални операции готвят провокация с използването на отровни вещества в провинция Дейр ез-Зор.
"Министерството на отбраната невярно твърди, че силите на САЩ и Свободната сирийска армия се готвят да инсценират атаки с използване на химически оръжия в Сирия", пише в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска  истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

19 Май 2018 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава РИА Новости.
Постоянният представител на Русия в организацията Александър Шулгин смята, че САЩ, Великобритания, Франция и Германия планират да използват конференцията за „нагнетяване на антируска и антисирийска истерия“.
Шулгин смята, че това се прави, за да се „компенсира неизбежно загубените позиции на западните страни в процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия“ и паралелно се цели „дискредитация и отстраняване от власт на правителството на Башар Асад“
Русия също така се обявява против намерението на Запада да даде „несвойствени за него пълномощия“ на генералния директор на Организацията за установяване на виновните за използване на химически оръжия. Според Русия генералният директор има право само да предоставя информацията в Съвета за сигурност на ООН или пред Генералната асмблея на ООН.
Русия смята, че западните страни искат да доведат до окончателен разкол в Организацията и да я преоформят за свои цели, като по този начин ще „прекратят нормалното й функциониране като една от най-успешните доскоро международни разоръжаващи структури“.
Затова Русия призовава страните-членки на ОЗХО категорично да се противопоставят на тези стъпки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО потвърди "вероятната" употреба на хлорен газ при атаката срещу сирийския град Саракеб

AFP: ОЗХО потвърди "вероятната" употреба на хлорен газ при атаката срещу сирийския град Саракеб

16 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) потвърди, че хлорен газ „вероятно е използван като химическо оръжие" при февруарската атака срещу сирийския град Саракеб, предава AFP.
Мисия на ОЗХО определи, че „хлорът е бил освободен от цилиндрите с механично въздействие в квартал Ал Талил на Саракеб" на 4 февруари, се казва в изявление на организацията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Коммерсант: Франция вече не настоява за оттеглянето на Башар Асад

Коммерсант: Франция вече не настоява за оттеглянето на Башар Асад

6 Май 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Франция в Руската федерация Силви Берман заявява, че Франция вече не настоява за оттеглянето на сирийския президент Башар Асад от власт в интервю пред руския вестник Коммерсант.
На въпрос на вестника какви цели иска да постигне Франция в Сирия, посланикът отговаря:
„Преди всичко борбата с тероризма – и тук сме солидарни с Русия. Първите удари на Франция бяха по Ракка – по така наречената „Ислямска държава“, с чието участие бяха организирани терористични актове по отношение на френски граждани – в това число в концертната зала „Батаклан“ в Париж през ноември 2015 година. Вторият въпрос са бежанците. Ние бихме предпочели сирийците да могат да останат в своята страна, а за това е нужно политическо решение…Ние няма да решаваме от името на сирийския народ, но за безусловното оттегляне на Башар Асад от властта вече не става дума. Идеята, която беше формулирана на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи и която беше одобрена от специалния представител за Сирия (Стефан де Мистура – бел. ред.) предполага формирането на конституционен комитет, който да се заеме с разработка на нова конституция. Но на мен ми се струва, че за сега сирийският режим не се занимава с това“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ОЗХО планира да анализира образците от Дума в следващите 3-4 седмици

ТАСС: ОЗХО планира да анализира образците от Дума в следващите 3-4 седмици

4 Май 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Хага. Експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие приключиха работата в сирийския град Дума и са се върнали в Хага. Анализът на събраните проби ще отнеме най-малко 3-4 седмици, предава ТАСС.
„Мисията по установяването на фактите за употребата на химическо оръжие в Сирия завърши своята работа в Дума. Генералният директор на ОЗХО Ахмет Узюмджу благодари на експертите за проявената смелост и професионализъм“, пише в официално заявление на Организацията.
Отбелязва се, че събраните образци са доставени в лабораторията на организацията в холандския град Рейсвейк, където ще бъдат разпратени в акредитирани от ОЗХО лаборатории. Анализът ще отнеме най-малко 3-4 седмици“, съобщават в ОЗХО.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Русия: Експертите от ОЗХО приключиха дейността си в град Дума

Министерството на отбраната на Русия: Експертите от ОЗХО приключиха дейността си в град Дума

4 Май 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие са завършили работата си в сирийския град Дума, за който се смята, че е бил подложен на химическо нападение, предава ТАСС.
„Експертите от ОЗХО, проверяващи информацията за уж извършената на 7 април химическа атака в сирийския град Дума“, заяви прессекретарят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Той допълни, че „в момента очакваме отчет на комисията на ОЗХО с резултатите от дейността на експертите на организацията в града“.
Според генерала на инспекторите е предоставен пълен и безпрепятствен достъп във всички интересуващи ги райони, сгради и помещения, където те са работили колкото им е било необходимо. Военната полиция на Русия е осигурила пълната им сигурност.
Конашенков уточни, че в Източна Гута експертите от ОЗХО са посетили „две квартири на предполагаема употреба на отровни вещества, където са взети необходимите проби, а също така лаборатория на терористите и склад за химически вещества“. „Също така инспекторите посетиха болницата в град Дума, където разпитаха местните жители и участниците в постановъчния клип, сниман от организацията „Белите каски“, а също така са взели необходимите проби“, разказва генералът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия ще изравят телата на жертвите от предполагаемата химическа атака в Дума

ТАСС: Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия ще изравят телата на жертвите от предполагаемата химическа атака в Дума

4 Май 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) планират да изравят телата на жертвите на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, заяви директорът на организацията генерал Ахмет Юзюмджу, предава ТАСС.
„Телата, които вече са погребани, ще бъдат изровени, ако е възможно, и ще бъдат взети биологически проби“, заяви той, допълвайки че може би ще е нужен един месец, докато мисията на ОЗХО публикува своя доклад за Дума.
Юзюмджу описа цялата операция като чувствителен процес.
„Затова сме много предпазливи“, заяви той. „Въпреки, че наши експерти са посещавали аутопсии в миналото, това ще е първият път, в който ще изравяме тела.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца

ТАСС: Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца

3 Май 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
София. Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца, предава TACC.
Центърът за умиротворяване на враждуващите групировки към руското Министерство на отбраната заявява: „ В момента тече активно разминиране на града. Досега сирийските сапьори са открили и обезвредили 1 200 мини, 1 500 взривни устройства и 4 000 самоделни бомби. Пълното разминиране на града ще отнеме до три месеца.“
Ежедневно сирийските сапьори намират 200-250 мини и самоделни взривни устройства, като получават голямо съдействие и помощ от местното население.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Отмяната на правото на вето ще лиши ООН от устойчивост

ТАСС: Отмяната на правото на вето ще лиши ООН от устойчивост

2 Май 2018 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Заместник постоянния представител на Руската федерация Владимир Сафронков заявява „Отмяната на правото на вето ще лиши архитектурата на ООН от устойчивост“, предава TACC.
„Безотговорните подхвърляния по (темата за) ветото предизвикват нееднозначни реакции у държавите-членки на ООН. Те не само не се вписват в дискусиите за реформата на ООН, но и не отчитат, че този институт представлява най-важния компонентна системата на ООН за сдържане и противотежести, основен елемент на приемането на колективни решения, стимулиращи членовете на Съвета (за сигурност) да търсят компромиси. Наличието на право на вето у постоянните членки на Съвета (за сигурност) не е само привилегия, а преди всичко огромна отговорност.Ветото е крайъгълен камък на архитектурата на ООН, без която тя би загубила устойчивост“, заявява Сафронков
По въпроса за разширението на Съвета за сигурност Сафронков повтаря позицията на Руската федерация , съгласно която допълнителни места в Съвета трябва да получат развиващите се страни на Азия, Африка и Латинска Америка.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Сирийските очевидци са „отровени“ от Западни журналисти

Мария Захарова: Сирийските очевидци са „отровени“ от Западни журналисти

30 Април 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова разкритикува неетичното поведение на Западните журналисти към сирийски очевидци на предполагаемата химическа атака в Дума, предава Sputnik.
Говорейки пред телевизионния канал „Россия 1“ Захарова обърна вниманието към въпроси на британски журналист по време пресконференция на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) от 26 април, на която присъстваха 17 очевидци на предполагаемата химическа атака в Сирия.
Според Захарова един от журналистите попитал очевидец колко е получил, за да участва в пресконференцията, а друг е заявил, че 12-годишно момче на име Хасан Диаб би страдал от „психологическа травма“.
„В следващия ни брифинг ще ви покажа имената на тези журналисти, ще пресъздадем картината как те „отравят“ тези сирийци: те твърдят, че сирийците са отровени с химикали, но ние ще ви покажем кой наистина ги „трови“. Те бяха „отровени“ от тези британски журналисти, които седяха пред тях и ги осмиваха“, заяви Захарова.
„Бих искала да попитам тези журналисти: когато преди шест, седем години те поискаха „Арабска пролет“ в Близкия Изток и Северна Африка, помислиха ли за каква психологическа травма ще бъде нанесена на деца, които дори не са родени още?“, попита Мария Захарова.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Сирийското правителство позволи на бунтовници от Дамаск да напуснат столицата

Sputnik: Сирийското правителство позволи на бунтовници от Дамаск да напуснат столицата

29 Април 2018 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийските власти постигнаха споразумение с бунтовници в Дамаск за тяхното изтегляне от бежанския лагер „Ярмук“, разположен в южната част на Дамаск, докато 5 000 цивилни ще бъдат евакуирани от градовете Кефрая и Ал Фуа, предава Sputnik.
Прилагането на договорката ще започне в понеделник, 30 април, и се очаква да приключи преди 15 май.
Първият етап от договорката предвижда напускането на 1 500 цивилни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО

ТАСС: САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО

29 Април 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Хага. САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО, според съобщение на пресслужбата на постоянното представителство на Русия при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава TACC.
„Въпреки тяхното изявление, че Русия и Сирия „продължават да създават препятствия“ за разгръщане на мисията на ОЗХО по установяване на фактите за използването на химически оръжия, именно Русия и Сирия съвместно се обърнаха към техническия секретариат на 10 април с призив незабавно да се изпрати група експерти, които да разследват случилото се. Забавянето на пристигането на екипа на ОЗХО в Дума в цялост и напълно се дължи на САЩ, Франция и Великобритания. Независимо от съобщението на ОЗХО от 10 април, указващо планираното пристигане на екип на организацията на 14 април в Дума западната тройка агресори вероломно нанесе ракетен удар по Сирийската Арабска Република – само няколко часа преди очакваното пристигане на експертите от ОЗХО“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута

ТАСС: Повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута

28 Април 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според информация на Центъра за умиротворяване на враждуващите страни в Дамаск към руското Министерство на отбраната повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута, предава TACC.
„Благодарение на всестранната поддръжка на руския Център по умиротворяване на враждуващите страни и правителството на Сирийската Арабска Република в своите домове от бежанските лагери са се завърнали 63 279 жители на Източна Гута“, съобщават от Центъра.
Руските военни продължават работата по разминиране на жилищните домове и инфраструктурните обекти в град Дума и за последното денонощие са разминирани осем жилища и са обезвредени 12 взривоопасни предмета и четири самоделни взривни устройства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран се договарят да стимулират преговорите за нова сирийска конституция

ТАСС: Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран се договарят да стимулират преговорите за нова сирийска конституция

28 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
София. На срещата в Москва министрите на външните работи на Русия – Сергей Лавров, на Турция – Мевлют Чавушоглу и на Иран – Мохамад Джавад Зариф са провели преговори , в хода на които са обсъдили по-нататъшните съвместни стъпки по урегулирането на сирийската криза и са потвърдили общата цел- постигането на мир на територията на Сирийската Арабска Република в нейните съществуващи граници, предава TACC.
Един от главните въпроси в процеса на преодоляване на разногласията в Сирия се явява Конституционния комитет, решение за чието създаване беше прието на срещата в Сочи. Сергей Лавров заявява, че в последно време се наблюдават опити от страна на западните страни, в частност на САЩ да попречат на началото на работата на Комитета.
На срещата страните са се договорили да активизират взаимодействието с ООН за скорошно начало на работата на Комитета.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия, Турция и Иран искат бързо разследване на предполагаемата химическа атака в Сирия

ТАСС: Русия, Турция и Иран искат бързо разследване на предполагаемата химическа атака в Сирия

28 Април 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия, Турция и Иран поискаха от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бързо разследване на слуховете за химическа атака в Сирия, се казва в съвместно изявление на външните министри на трите държави направено на среща в Москва от 28 април, цитирано от ТАСС.
В изявлението се казва, че външните министри „строго осъждат използването на химически оръжия в Сирия и настояха, всички доклади по този казус да бъдат разследвани бързо и професионално в пълно съгласие с Конвенцията за забрана на развитието, производството, съхраняването и употребата на химически оръжия от страна на ОЗХО като основната международна компетентна институция за установяване на употреба на химическия оръжия.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и ОАЕ

The Independent: Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и ОАЕ

28 Април 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), заради опасения от използването им за нарушаване на правата на човека, пише британското издание The Independent.
Износът на оръжия към тези три държави ще бъде прекратен, ако новото законодателство бъде прието.
Проектозаконът, предложен от опозиционната социалдемократическа партия „Die Linke“, ще направи незаконна продажбата на оръжия, експертиза и всичко свързано с тях на правителства, заподозрени в използването им за нарушаване на човешките права.
Проектозаконът споменава специално Саудитска Арабия и ОАЕ, заради ролята им във войната в Йемен, както и Турция заради бомбардировките срещу кюрдските сили воюващи в северна Сирия.
Ако бъде одобрен, законът не само би предотвратил бъдещи транзакции с въпросните страни, но и би отменил всички договори със задна дата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в ОЗХО в „безгранично лицемерие“

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в ОЗХО в „безгранично лицемерие“

28 Април 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в „безгранично лицемерие“, предава TACC.
Посолството на Руската федерация в Лондон направи следното изявление: „Лицемерието на британския представител няма граници. Веднага след инцидента с използване на химическо вещество в Дума (в Сирия) Русия поиска на ОЗХО да проведат бързо разследване. Москва винаги е настоявала , че ОЗХО трябва да играе централна роля в разследване на случаите на използване на химически оръжия. Ние сме убедени, че само независимо разследване ще даде отговори на въпроса какво точно се е случило в сирийския град (Дума).
„Великобритания избра друг път. Лондон игнорира позицията на ОЗХО. Въз основа на повече от съмнителни доказателства, основно съобщения от социалните мрежи, неподдаващи се проверка, Великобритания, САЩ и Франция обвиниха сирийските власти в използване на химически оръжия против собствения си народ. Още повече тези три страни нанесоха военни удари по суверенна държава, нарушавайки основните принципи на международното право“, продължават от посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийското правителство е открило у опозицията химикали, произвеждани в Германия и Великобритания

ТАСС: Сирийското правителство е открило у опозицията химикали, произвеждани в Германия и Великобритания

26 Април 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Хага. Постоянният представител на Сирия в Организацията за забрана на химическо оръжие Хасан Обаид съобщи, че правителствените сили на страната му са открили складове на опозицията с химикали, произвеждани в Германия и във Великобритания, предава ТАСС.
Дипломатът изрази надежда, че групата експерти от ОЗХО, намираща се в момента в Сирия, „ще посети складовете, където са открити химикалите, оставени от терористичните групировки в град Дума“. Той допълни, че сирийската армия е „открила там химикали от Германия и Великобритания, включително от лабораторията „Портън Даун“ в Солсбъри“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Постоянният представител на САЩ в ОЗХО е уговарял партньорите да не ходят на конференцията на Русия и Сирия по ситуацията в Дума

РИА Новости: Постоянният представител на САЩ в ОЗХО е уговарял партньорите да не ходят на конференцията на Русия и Сирия по ситуацията в Дума

26 Април 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Хага. Постоянният представител на Русия при ОЗХО Александър Шулгин заяви, че американският представител в организацията е направил всичко възможно неговите колеги да не пристигнат на организираната от руската и сирийската делегация конференция относно ситуацията в град Дума, предава РИА Новости.
„Откровено ще кажа, че западните партньори не пристигнаха на конференцията. Нито французите, нито американците, нито британците. Освен това те направиха всичко възможно, особено американският постоянен представител, за да уговорят другите свои съюзници да не присъстват“, заяви Шулгин. Дипломатът обясни това с факта, че „те се страхуват да погледнат истината в очите, страхуват се да видят малкия Хасан, който разоблачи лъжата им“.
По-рано в централата на ОЗХО се проведе среща с участието на свидетелите на предполагаемата химическа атака в Дума. В нея участваха 17 сирийци, в това число и семейството на момченцето Хасан Диаб, по-рано сниман в сирийския град Дума като предполагаема жертва на химическо нападение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия представи сирийци пред ОЗХО, западните страни няма да присъстват на заседанието

Reuters: Русия представи сирийци пред ОЗХО, западните страни няма да присъстват на заседанието

26 Април 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия и Сирия представиха няколко невредими жители от Източна Гута в централата на Организацията за забрана на химическото оръжие, за да подкрепят тезата си, че не е имало химически атаки в град Дума по-рано този месец, предаде Reuters.
Великобритания смята, че решението е опит за създаване на сензация и съобщи, че тя, заедно с Франция и САЩ ще бойкотират заседанието на затворени врати в ОЗХО. „Организацията не е театър“, заяви британският пратеник в ОЗХО Питър Уилсън. „Решението на Русия е поредният опит да подкопае работата на мисията за установяването на фактите, разследваща употребата на химическо оръжие в Сирия“, допълни той.
Русия и Сирия възнамеряват да проведат пресконференция в Хага по-късно. В поканата на събитието пише, че ще участват „свидетели от Сирия, които са били снимани в постановъчния видеоклип на „химическото нападение“ в Дума“.
На свой ред представителят на Франция в ОЗХО Филип Лалио нарече представянето на сирийците „пошло“. „Това не е изненада от сирийското правителство, което е клало и обгазявало собствения си народ седем години“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия и Франция подписаха протокол за съвместно развитие на оръжейни системи

Reuters: Германия и Франция подписаха протокол за съвместно развитие на оръжейни системи

26 Април 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският и френският министри на отбраната Урсула Фон дер Лайен и Флоренс Парли подписаха четири документа, според които двете страни започват съвместно развитие на нови оръжейни системи, включително и нов изтребител, предава Reuters.
Министрите описаха решението като историческо. Фон дер Лайен подчерта, че и други страни от ЕС ще могат да се присъединят проектите за развитие на оръжейни системи.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Експертите от ОЗХО за втори път са посетили сирийския град Дума

ТАСС: Експертите от ОЗХО за втори път са посетили сирийския град Дума

25 Април 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Хага. Сътрудниците от Мисията по установяването на фактите за употребата на химическо оръжие в Сирия на ОЗХО са успели за втори път да посетят град Дума, предаде ТАСС.
„Експертите от мисията за втори път посетиха мястото на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Дума“, отбелязват в Организацията за забрана на химическо оръжие. „Те са събрали проби от мястото. Тези образци ще бъдат докарани заедно с другите, по-рано събрани проби в лабораторията на ОЗХО в холандския град Рейсвейк. След това ще бъдат разделени и изпратени за анализ в акредитираните от организацията лаборатории“, съобщава ОЗХО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Германия увеличава средствата за засегнатите от войната в Сирия и остава най-големия донор на хуманитарна помощ

Die Zeit: Германия увеличава средствата за засегнатите от войната в Сирия и остава най-големия донор на хуманитарна помощ

25 Април 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германия ще отпусне един милиард евро за засегнатите от войната в Сирия. Това обяви министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас при пристигането си в Брюксел, където ще вземе участие в донорска конференция за Сирия, съобщава националният ежедневник Die Zeit. Съгласно думите му, към средствата може да бъдат добавени 300 милиона евро, ако съответното предложение бъде одобрено от управляващите Берлин.
„Само в Сирия повече от 13 милиона души все още зависят от хуманитарната помощ. Милиони, които са избягали в Турция, Йордания и Ливан, се нуждаят от допълнителна подкрепа и бъдещи перспективи в родния си регион", обобщи германският социалдемократ. Основният приоритет следователно е защитата на цивилното население. „В същото време работим, за да гарантираме, че тежки престъпления, които са се случили в Сирия, са преследвани и извършители ги лица са подведени под отговорност", допълни Маас.
От началото на конфликта през 2012 г. Германия е предоставила около 4,5 милиарда евро за помощ в региона, което я превръща в най-големия донор. С увеличението от един милиард евро федералното правителство отново ще бъде на нивото на ангажиментите за помощ от предходната година. Други големи суми идват от Обединеното кралство и САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия в ООН за химическата атака в Дума

The Independent: Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия в ООН за химическата атака в Дума

25 Април 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия за Сирия, като се позоват на притесненията си относно предполагаемата употреба на химически оръжия пред Генералната асамблея на ООН, пише британското електронно издание The Independent.
Русия е използвала ветото си 12 пъти, за да прекрати действия от ООН насочени към режима на нейния съюзник, Башар Асад.
Представители на Запада подкрепят идеята за обръщането към рядко използван дипломатически маршрут познат като „обединение за мир“, който ще позволи на деветте члена на Съвета за сигурност да насочат притесненията си към гласуване на Генералната асамблея на ООН, по този начин заобикаляйки ветото на Русия.
При такъв случай, ще е нужен гласът на 2/3 от членовете на Генералната асамблея.
„Ветото на Русия не трябва да бъде краят на усилията за колективни действия от ООН“, заяви Иън Мартин, активист за човешки права и бивш представител на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда.ru“: Неканен гост – Франция се готви да строи нова Сирия

„Правда.ru“: Неканен гост – Франция се готви да строи нова Сирия

23 Април 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Френският президент Еманюел Макрон заявява, че САЩ, Франция и техните съюзници са длъжни да останат в Сирия, за да „строят нова Сирия“ след разгрома на „Ислямска държава“, пише руският ежедневник „Правда.ru“.
„Даже и след края на войната против „Ислямска държава“ САЩ, Франция и нашите съюзници, всички страни от региона, даже Русия и Турция ще играят важна роля в създаването на нова Сирия. Но естествено бъдещето ще го определя сирийския народ“, заявява Еманюел Макрон пред Fox News
Ако Франция и нейните съмишленици решат да напуснат Сирия, Иран ще получи възможност да усили влиянието си, разсъждава той.
„В деня ,когато приключим войната с „Ислямска държава“, ако еднозначно и напълно се оттеглим даже в политически смисъл, ние ще оставим всичко на иранския режим, на Башар Асад и те ще подготвят нова война, те ще подкрепят нови терористи“, казва Макрон.
Вестникът напомня, че френският президент излезе с изявление по-рано този месец, че той разполага с доказателства за използването на химическо оръжие в Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ и съюзниците им трябва да останат в Сирия и след разгрома на „Ислямска държава“, заяви Макрон

РИА Новости: САЩ и съюзниците им трябва да останат в Сирия и след разгрома на „Ислямска държава“, заяви Макрон

22 Април 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Франция, САЩ и техните съюзници трябва да останат в Сирия след разгрома на „Ислямска държава“, за да „изградят нова Сирия“ и да ограничат влиянието на Иран, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю пред американския ТВ канал Fox News, цитирано от РИА Новости.
“Даже след края на войната против „Ислямска държава“ САЩ, Франция и нашите съюзници, всички страни от региона, даже и Русия и Турция, ще играят важна роля в изграждането на нова Сирия. Но бъдещето ще бъде определено, разбира се, от сирийския народ“, заяви Макрон.
Според мнението на президента, пълното извеждане на международните сили ще укрепи позициите на Башар Асад и Иран. „Те подготвят нова война, те ще отгледат нови терористи“, смята френският лидер.
Той отбеляза също, че Западът не трябва да демонстрира слабости по отношение на Русия, защото в противен случай Москва постоянно ще се възползва от тях.
РИА припомня, че по-рано Макрон заяви, че именно той е убедил американския президент Доналд Тръмп да остави американските подразделения в Сирия. Държавният глава на САЩ, от своя страна, отговори, че САЩ могат да напуснат страната „много скоро, а за справянето със ситуацията трябва „да се занимават други“.
Както твърдят френските власти, пише руската агенция, ВВС на републиката са взели участие в ракетните удари срещу Сирия на 14 април заедно със САЩ и Великобритания. Тогава бяха атакувани правителствени обекти, които, според мнението на Запада, се използват за производство на химически оръжия. По-късно от руското Министерство на отбраната съобщиха, че не са фиксирали изстрели на ракети от френски носители.

Агенция „Фокус“ припомня:

На 29 март Доналд Тръмп в изказване пред индустриални работници от щата Охайо заяви, че американската армия „много скоро“ ще бъде изтеглена от Сирия и добави: „Нека сега други се заемат с нея“. Той обясни решението си с това, че, от 2003-а година насам, когато влязоха в Ирак, САЩ са изхарчили за близкоизточните войни 7 трилиона долара и не са спечелили нищо от това. Два дни по-късно, на 31 март, Белият Дом инструктира Държавния департамент на САЩ да замрази предвидени $200 милиона за възстановяване на освободените от „Ислямска държава“ райони на Сирия. В същия ден американското издание The Wall Street Journal разкри, че американският държавен глава е съобщил на съветниците си, че иска изтеглянето на американската армия от Сирия да се случи възможно най-скоро и че насрочва заседание на Съвета за национална сигурност по въпроса. Очевидно на въпросното заседание американският президент е бил разубеден от плановете си, както може да се съди от направените по-рано заявления на директора на Националната разузнавателна служба на САЩ и последвалите заявления и събития. А на 14 април американските ВС и техните съюзници от Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по обекти на сирийска територия, за които смятат, че са свързани с инфраструктурата на сирийското правителство за производство на химически оръжия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Експертите на ОЗХО вече имат проби от Дума

Reuters: Експертите на ОЗХО вече имат проби от Дума

22 Април 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посети обект в сирийския град Дума в събота, за да събере проби в опита си да установи дали химически оръжия са били използвани на 7 април в предполагаемата химическа атака, заявиха от ОЗХО, цитирани от Reuters.
В изявлението си ОЗХО заяви, че сега ще се направи оценка и ще се прецени дали има нужда от второ посещение в град Дума.
Пробите ще бъдат транспортирани в Холандия и след това ще бъдат разпределени по мрежата от лаборатории на организацията за анализ.
Върху анализите на резултатите от пробите, както и друга информация и материали събрани от екипа, мисията ще състави доклад и ще го предаде на всички членки на организацията, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна извеждането на бунтовниците от провинция Източен Каламун в Сирия

ТАСС: Започна извеждането на бунтовниците от провинция Източен Каламун в Сирия

21 Април 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Започна извеждането на бунтовниците от провинция Източен Каламун в Сирия, предава TACC.
Центърът за умиротворяване на враждуващите страни в Сирия към руското Министерство на отбраната е започнал извеждането на бойците и техните семейства, съобщава началникът на Центъра генерал Юрий Евтушенко.
„В рамките на по-рано постигнатите договорености руският Център по умиротворяване на враждуващите страни и подразделения на руската военна полиция, съблюдавайки мерките за безопасност започна извеждането на бойците от незаконните въоръжени формирования и техните семейства от района на примирието Източен Каламун“, докладва той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Инспекторите са взели проби от сирийския град Дума

ОЗХО: Инспекторите са взели проби от сирийския град Дума

21 Април 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от инспектори на ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) е взел проби от място в сирийския град Дума, където се предполага, че е осъществена предполагаемата химическа атака на 7 април, съобщиха от организацията, предава Reuters.
В съобщението на ОЗХО се казва, че предстои да се прецени дали има нужда екипът да направи второ посещение в Дума.
Пробите ще бъдат изпратени в Нидерландия и оттам към мрежата от лаборатории на ОЗХО, където те ще бъдат подложени на анализ.
На базата на анализа на пробите, както и друга информация и събрани материали от екипа, мисията ще състави доклад и ще го представи на страните-членки на ОЗХО, се добавя още в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мисията на ОЗХО е посетила едно от местата на предполагаемата химическа атака в Дума

РИА Новости: Мисията на ОЗХО е посетила едно от местата на предполагаемата химическа атака в Дума

21 Април 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Експертите от мисията на ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) са посетили в събота едно от местата на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, за да вземат проби, съобщават от организацията, чрез комюнике до пресата, предава РИА Новости.
„Групата за изясняването на фактите в състава на мисията на ОЗХО днес (събота, 21 април) посети едно от местата в Дума, за да събере проби за провеждане на анализ във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие на 7 април 2018 година. ОЗХО ще направи анализ на ситуацията и ще разгледа по-нататъшните си ходове, включително възможността за повторно посещение на Дума“, се казва в съобщението, публикувано на официалния сайт на ОЗХО.
По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че експертите от ОЗХО в събота сутринта са пристигнали на мястото на предполагаемото използване на токсични химически вещества в сирийския град Дума, припомня РИА Новости.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ООН призова ОЗХО колкото се може по-скоро да изпълни работата си в Дума

ТАСС: ООН призова ОЗХО колкото се може по-скоро да изпълни работата си в Дума

20 Април 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура заяви, че експертите от ОЗХО трябва колкото се може по-скоро да проведат разследване на инцидента с предполагаемата употреба с химическо оръжие в град Дума, предаваТАСС.
„Секретариатът на ООН призовава ОЗХО да направи това, което трябва да направи колкото се може по-скоро и без забавяния. ООН прави всичко възможно ОЗХО колкото се може по-скоро да изпрати своята мисия, защото ние сме длъжни колкото се може по-скоро да обърнем страницата с предполагаемата химична атака“, заяви той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сирийските военни са открили в арсенал на опозицията в Думеир американски ракети

РИА Новости: Сирийските военни са открили в арсенал на опозицията в Думеир американски ракети

20 Април 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Сирийската армия е открила в сирийския град Думеир, разположен североизточно от Дамаск голямо количество оръжие и боеприпаси, сред които ракети американско производство, предава РИА Новости.
По-рано бе съобщено, че членовете на групировката „Джейш ал Ислям“ е предала оръжието в град Думеир и са започнали да напускат града.
„Отрядите на армията конфискуваха голяма партида оръжие и военна техника, принадлежащи на „Джейш ал Ислам“ в района Ел Махата в южната част на населеното място. Вътре имаше самоделни ракети, миномети, десетки самоделни взривни устройства, РПГ, няколко ракети американско производство ТOW, мини и т.н.“, съобщават сирийските медии.
Също така се съобщава, че сирийската армия е открила помещение, принадлежащо на групировката, в които са произвеждани оръдия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Стефан де Мистура се надява на ново начало на политическия процес в Сирия

РИА Новости: Стефан де Мистура се надява на ново начало на политическия процес в Сирия

20 Април 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура изрази надежда, че политическият процес в Сирия ще може да бъде подновен, предава РИА Новости.
„Мисля, че трябва отново да подновим политическия процес. И макар и Астана да е много важен формат, надявам се, че Сочи, където успяхме да открием решения по повод конституционния комитет, също ще може да продължи работата си“, заяви Де Мистура.
„А след това всичко може да бъде осъществено в рамките на женевския процес“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Военните от Русия са открили в Дума ново доказателство за изготвяне на химическо оръжие от опозицията

ТАСС: Военните от Русия са открили в Дума ново доказателство за изготвяне на химическо оръжие от опозицията

20 Април 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са открили в сирийския град Дума още едно доказателство, че групировката „Джейш ал Ислам“ е използвала химическо оръжие. Това бе съобщено пред ТАСС от специалиста от войските по радиационна, химическа и биологическа защита полк. Александър Родионов.
„По време на изследването на химическата лаборатория на терористите, намерена във вторник, бе открито голямо количество от веществото хексамин, което е доказателство, че бойците са се занимавали с изготвянето на химическо оръжие“, заяви Родионов и добави, че това вещество се използва и при изготвянето на експлозиви, но и при производството на бойни отровни вещества като зарин.
По-рано министерството на отбраната на Русия съобщи, че на 14 април е извършено пълното изтегляне на бойците от Дума. Градът премина под контрола на сирийското правителство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Експертите от ОЗХО не желаят да се срещат с жителите на Дума, готови да дадат показания

РИА Новости: Експертите от ОЗХО не желаят да се срещат с жителите на Дума, готови да дадат показания

20 Април 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие, пристигнали в Сирия на 14 април отказват да се срещат с жителите на Дума, предава РИА Новости.
Дамаск от самото начало гарантира сигурно придвижване на мисията по установяване на фактите по града. Но специалистите така и не са достигнали до мястото на предполагаемото произшествие. Те не са посещавали болницата в Дума, където уж са оказвали помощ на пострадалите от химическите атаки.
Също представителите на ОЗХО отказват да се срещат с местните жители, в това и с бащата на момченцето Хасан Диаб, който е готов да даде показания, че не е имало никакви химически атаки.
Сирийските власти са опасяват, че експертите ще се ограничат единствено с „дистанционно“ изучаване на доказателствата, както се случва при предишната постановъчна химическа атака в Хан Шейхун, след което отново ще заминат за Хага.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Експертите все още не са посетили сирийския град Дума

ОЗХО: Експертите все още не са посетили сирийския град Дума

20 Април 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Женева. Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) все още не са могли да посетят сирийския град Дума. В момента те са в Дамаск, съобщи в петък на брифинг официалният представител на отделението на ООН в Женева Алесандра Велучи, цитирана от ТАСС.
Отговаряйки на въпрос, дали експертите от ОЗХО са пристигнали на мястото на предполагаемата химическа атака в град Дума, Велучи каза: „Съгласно последните новини, които имам, до снощи (четвъртък) те още са пристигнали там. Те са в Дамаск“.
Велучи напомни, че сътрудниците на ООН в момента оценяват нивото на безопасност. „Водят се дискусии и те (експертите от ОЗХО) ще отидат (в Дума), веднага щом това стане възможно на практика“, заключи дипломатическият представител.
ТАСС припомня, че на 7 април в Дума, както твърдят от неправителствената организация „Белите каски“, е използвано химическо оръжие. От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че тази организация не е достоверен източник на информация. Представители на руския Център за примиряване на враждуващите страни в Сирия са провели разследване в Дума, но не са намерили следи от химически оръжия. Решението да се изпрати Мисия за установяване на фактите от ОЗХО на мястото на инцидента беше взето на 10 април, а след четири дни експертите пристигнаха в Дамаск.
На 17 април, пише руската агенция, група сътрудници на службата за сигурност на ООН отиде в Дума, за да проучи обстановката на мястото на предполагаемата химическа атака преди там да отидат инспекторите от ОЗХО. Автомобилната колона беше подложена на обстрел и принудена да се върне в Дамаск.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума

ТАСС: ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума

19 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Дамаск. ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума, предава TACC.
Официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик е затруднен да определи срокове след инцидента, при който екипа на ООН попадна под обстрел, когато служители на ООН се опитваха да обезпечат сигурността на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на едно от местата, където се предполага, че е извършена атаката с химическо оръжие.
„Водят се преговори с всички хора на място (в Сирия), за да се обезпечи безопасността на нашите сътрудници от ОЗХО. Работим за това екипът на ОЗХО да пристигне тук възможно най-скоро“, завява Дюжарик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ООН започва разговори със Сирия и Русия за безопасността на експертите от ОЗХО

AFP: ООН започва разговори със Сирия и Русия за безопасността на експертите от ОЗХО

19 Април 2018 | 04:48 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Екипът на ООН започва разговори със Сирия и Русия за безопасността на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава AFP.
Мисията за изясняване на фактите около предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума е временно спряна, след като по екипа на ООН, проверяващ безопасността на местата за изследване беше открита стрелба.
„Екипът по сигурността на ООН в Дамаск започна разговори със представителите на Сирия и руската военна полиция, как да се подобри и подсили сигурността на определени места в Дума“, съобщават от ООН.
Мисията на ОЗХО ще започне да работи на терен, когато бъде осигурен „безпрепятствен достъп до местата“, заявява председателят на ОЗХО Амет Узумчу в Хага.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Показват в интервю едно от децата, заснети в клипа на „Белите каски“

ТАСС: Показват в интервю едно от децата, заснети в клипа на „Белите каски“

18 Април 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Москва/Хага. Телевизионният канал „Россия 24“ показал интервю с детето, заснето в клипа на „Белите каски“, с който се доказва употребата на химическо оръжия в сирийския град Дума, предава TACC.
По информация на телевизионния канал Хасан Диаб, на 11 години е детето от въпросния клип.
„Ние бяхме в мазето, мама ми каза, че няма нищо за ядене и ще ядем утре. Чухме викове на улицата „Идете в болницата“. Ние побегнахме към болницата и в момента, в който влязох ме хванаха и почнаха да ме поливат с вода. После ни сложиха на легла заедно с други хора“, разказва детето.
Баща му, чието име телевизионния канал не споменава, разказва в интервюто, че за участието в снимките са им раздали храна и са ги пуснали да си ходят. Той подчертава че детето му се чувствало отлично и никакво химическо оръжие не е било използвано.
По-рано постоянния представител на Русия в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Александър Шулгин заявява, че руските специалисти, извършили проверка на съобщенията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума са открили участниците във видеоклиповете, представени като доказателства за употребата на химическо оръжие.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: При обстрел на колона на служители на ООН е пострадал сирийски представител

ТАСС: При обстрел на колона на служители на ООН е пострадал сирийски представител

18 Април 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Дамаск. При обстрел на колона на служители на ООН е пострадал сирийски представител, предава TACC.
Сирийският представител е бил служител на сирийските служби за сигурност, които са придружавали експертите на ООН, изпратени да проучат дали условията позволяват безопасна работа на служителите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на местата, където се предполага, че са били осъществени атаките с химическо оръжие в сирийския град Дума. Ако мисията на ООН прецени, че обстановката е безопасна, то служителите на ОЗХО ще започнат работа на тези места.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според постоянния представител на Русия в ОЗХО Лондон не може да представи реални доказателства за своята версия по случая Скрипал

ТАСС: Според постоянния представител на Русия в ОЗХО Лондон не може да представи реални доказателства за своята версия по случая Скрипал

18 Април 2018 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Хага. Според постоянния представител на Русия в ОЗХО Александър Шулгин Великобритания не може да представи никакви реални доказателства, с които да потвърди своята версия за случилото се в Солсбъри, предава ТАСС.
„Не се съмнявам, че пред нас ще има нови подхвърляния на информация, псевдоизтичания на информация в медиите, безсъвестни нападки от британските официални лица по наш адрес“, отбеляза той. „Но няма да има никакви реални доказателства“, допълни той.
Дипломатът подчерта, че окончателните изводи за случилото се „могат да се направят имайки пред очите ни материалите от химическия и спектралния анализ на споменатите проби, а тези материали са предадени на Техническия секретариат на ОЗХО единствено от Лондон.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Експертите ще бъдат разположени в Дума, единствено ако им се предостави неограничен достъп

ОЗХО: Експертите ще бъдат разположени в Дума, единствено ако им се предостави неограничен достъп

18 Април 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
Хага. ОЗХО съобщи, че инспекторите на организацията ще бъдат разположени в сирийските град Дума, единствено ако им се предостави неограничен достъп. От организацията съобщиха, че все още не е ясно кога екипът ще бъде разположен, предава AFP.
„Ще има разполагане единствено след одобрение от силите за сигурност и ако нашият екип получи неограничен достъп до място“, съобщи директорът на организация Ахмет Узумджу.
„За момента ние не знаем кога екипът от инспектори ще бъде разположен в дума“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ОЗХО: Стреляно е по екипа по сигурността на ООН в сирийския град Дума

Директорът на ОЗХО: Стреляно е по екипа по сигурността на ООН в сирийския град Дума

18 Април 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Хага. Директорът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмчю заяви в сряда, че във вторник е стреляно по екипа по сигурността на ООН, който е разузнавал в сирийския град Дума, предава електронното издание на турския ежедневник Yeni Safak, като се позовава на Reuters.
По време на заседание в щаба на ОЗХО в Хага, Юзюмчю е заявил, че екипът по сигурността е бил принуден да се оттегли, което е забавило пристигането на експертите по химическите оръжия на мястото на предполагаемата атака, според източниците на Reuters, присъствали на срещата при затворени врата в Нидерландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

18 Април 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Франкфурт на Майн. Президентът на Германската футболна асоциация Райнхард Гриндел вярва, че Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел ще посети Русия в рамките на Световното първенство по футбол, въпреки намеренията на дипломати от редица Западни страни да бойкотират турнира, предава ТАСС.
„Ще приветстваме всякаква подкрепа за отбора и това включва Ангела Меркел“, заяви Гриндел пред немски вестник. Той също повтори, че националният отбор по футбол на Германия ще има среща с членове на федералното правителство преди шампионата в Русия.
„Вероятно въпросът за посещението на Меркел в Русия ще се повдигне там“, допълни още Гриндел.
Ангела Меркел все още не е оповестила личните си планове. За нея е известно, че е привърженик на националния отбор на своята държава, за което свидетелстват и честите ѝ посещения на мачовете от световните първенства през 2010 и 2014 г.
Британският премиер Тереза Мей заяви в разгара на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че членовете на Кралското семейство и на британския кабинет няма да присъстват в Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.