НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Жени Захариева: Да запазим земята и ресурсите ѝ, защото сме нейни гости, а не стопани

Проф. Жени Захариева: Да запазим земята и ресурсите ѝ, защото сме нейни гости, а не стопани

22 Април 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
София. Мотото на Деня на земята е едно - да опазим Земята и нейните ресурси, защото ние на тази Земя сме гости, ние не сме стопани. Когато това нещо се разбере, човекът по друг начин ще се отнася към нея. Това каза проф. Жени Захариева – музикант, педагог и артистичен директор на международния конкурс „Музиката и Земята“, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 22 април – Световен ден на Земята, както и за връзката на природата и изкуството.
Проф. Захариева разказа, че идеята за конкурс „Музиката и Земята“ е дошла благодарение на многото творби, които са посветени на земята и са вдъхновени от природата. „Целта ни е именно по този начин, по емоционалния път да въздействаме на хората, които са в залата, на обществеността. Те да променят своето отношение към Земята – да могат да я пазят“, аргументира се проф. Захариева.
„Но най- вече целта е това варварско унищожение, на което сме свидетели, което продължава, не само по повод на войните, но и в други страни, да се спре и да се подновява Земята. Да могат да се засаждат нови растения, за да може да се рекултивира, когато се използва“, допълни още тя.
На въпрос кои според нея са най-сериозните екологични проблеми, проф. Захариева отговори: „Всичко се променя. Земята започва и да си отмъщава, защото това непочтено отношение на човека води до големи катаклизми. Проблемът за климата вече се дискутира в световен мащаб. Правят се много усилия от различни страни за намаляване на парите, на вредните газове. В музиката има много творби, които са вдъхновени от природата. Това е нашата цел – да запознаем обществеността с тях, те да се изпълняват и по този начин да променят съзнанието и отношението на хората към Земята“.
Виктория КРЪСТЕВА
Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел „Мнение“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.