НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

AFP: Великобритания настоява ОЗХО да получи правото да посочва виновните за химически атаки

26 Юни 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Хага. Великобритания настоява Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да получи правото да посочва виновните за химически атаки, предава AFP.
Великобритания и нейните съюзници ще настояват да се дадат на ОЗХО правото да идентифицира онези, които стоят зад употребата на химически оръжия за нападение, което ще доведе до нова конфронтация с Русия.
Срещата се провежда тъй като инспекторите от ОЗХО се очаква да разкрият дългоочаквания доклад за предполагаемото използване на зарин и хлор през април в сирийския град Дума, за което медици и спасители твърдят, че 40 души са били убити.
Британският външен министър Борис Джонсън ще оглави британската делегация на рядка специална сесия на най-важния орган на ОЗХО в Хага, потвърди британското правителство. Пак той събра на заседание страните-членки на ОЗХО по повод нападението с невротоксичен агент на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, за което Великобритания и съюзниците й обвиниха Русия.
Междувременно обаче нараства международната загриженост във връзка с повтарящите се твърдения за употребата на отровни газове в конфликтите в Ирак и Сирия, както и убийството на полубрата на севернокорейския лидер през 2017 г. с нерво-паралитичен газ на летище Куала Лумпур, за което е обвиняван Пхенян.
Има опасения, че макар смъртоносните химически оръжия от миналото в голяма степен да се избягват като табу след унищожаване на войски по време на Първата световна война, използването им отново се нормализира постепенно, при липсата на ефективен начин за задържане на извършителите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Правда.ru“: Башар Асад обясни защо Западът „приказва“ за химически оръжия

„Правда.ru“: Башар Асад обясни защо Западът „приказва“ за химически оръжия

25 Юни 2018 | 05:17 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Президентът на Сирия Башар Асад обясни защо Западът така яростно е подхванал темата за използването на химически оръжия в страната му. По негово мнение тези „приказки“ са нужни на недоброжелателите на Дамаск, за да се реабилитират, когато водените от тях терористи сдадат позициите си, пише руският вестник „Правда“.
„Страната се сбогува с този вид оръжия още преди пет години“, подчерта Асад в интервю с журналистката Ирада Зейналов за руската телевизия „НТВ“. „А всички тези „истории“ – са част от политиките на сирийските неприятели, желаещи зло на страната“.
По думите на сирийския лидер, ситуацията около химическите е само оправдание и повод за атака към сирийската армия. И ако тя достойно отговаря, блокира и обезврежда терористи, то започва следващата „серия“ приказки, поясни Асад.
Преди няколко дни „Правда“ съобщи за изявлението на началника на войската за радиационна, химическа и биологическа защита към Въоръжените сили на Русия Игор Кирилов за това, че „зарин“-ът е нарочно смесен в проби от сирийския град Хан Шайхун. Целта на провокаторите е била да обвинят Дамаск в нападение над селището.
Кирилов приведе няколко довода. Първо, размерът на фуниите не съвпада с тези, които оставят опасното вещество „зарин“. Второ, населението след удара е било без специална защита, но в пълното си здраве. А „зарин“-ът поразява всеки, който се намира в зоната на удара.
Инцидентът в Хан Шайхун се случи през пролетта на 2017 година. Западът обвини Сирия в химическа атака. Дамаск не призна вината си, защото не разполага с химическо оръжие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия

РИА Новости: Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия

14 Юни 2018 | 06:13 | Агенция "Фокус"
София. Държавният департамент на САЩ опровергава обвиненията, че се подготвя инсцениране на химическа атака в Сирия, предава РИА Новости.
В понеделник говорителят на Министерство на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че "Сирийската свободна армия" (FSA) и американските сили за специални операции готвят провокация с използването на отровни вещества в провинция Дейр ез-Зор.
"Министерството на отбраната невярно твърди, че силите на САЩ и Свободната сирийска армия се готвят да инсценират атаки с използване на химически оръжия в Сирия", пише в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска  истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

РИА Новости: Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на ОЗХО

19 Май 2018 | 00:10 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия се опасява от „антируска истерия“ на насрочената за края на юни конференция на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава РИА Новости.
Постоянният представител на Русия в организацията Александър Шулгин смята, че САЩ, Великобритания, Франция и Германия планират да използват конференцията за „нагнетяване на антируска и антисирийска истерия“.
Шулгин смята, че това се прави, за да се „компенсира неизбежно загубените позиции на западните страни в процеса на урегулиране на ситуацията в Сирия“ и паралелно се цели „дискредитация и отстраняване от власт на правителството на Башар Асад“
Русия също така се обявява против намерението на Запада да даде „несвойствени за него пълномощия“ на генералния директор на Организацията за установяване на виновните за използване на химически оръжия. Според Русия генералният директор има право само да предоставя информацията в Съвета за сигурност на ООН или пред Генералната асмблея на ООН.
Русия смята, че западните страни искат да доведат до окончателен разкол в Организацията и да я преоформят за свои цели, като по този начин ще „прекратят нормалното й функциониране като една от най-успешните доскоро международни разоръжаващи структури“.
Затова Русия призовава страните-членки на ОЗХО категорично да се противопоставят на тези стъпки.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО потвърди "вероятната" употреба на хлорен газ при атаката срещу сирийския град Саракеб

AFP: ОЗХО потвърди "вероятната" употреба на хлорен газ при атаката срещу сирийския град Саракеб

16 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) потвърди, че хлорен газ „вероятно е използван като химическо оръжие" при февруарската атака срещу сирийския град Саракеб, предава AFP.
Мисия на ОЗХО определи, че „хлорът е бил освободен от цилиндрите с механично въздействие в квартал Ал Талил на Саракеб" на 4 февруари, се казва в изявление на организацията.

Превод и редакция:Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Коммерсант: Франция вече не настоява за оттеглянето на Башар Асад

Коммерсант: Франция вече не настоява за оттеглянето на Башар Асад

6 Май 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Москва. Посланикът на Франция в Руската федерация Силви Берман заявява, че Франция вече не настоява за оттеглянето на сирийския президент Башар Асад от власт в интервю пред руския вестник Коммерсант.
На въпрос на вестника какви цели иска да постигне Франция в Сирия, посланикът отговаря:
„Преди всичко борбата с тероризма – и тук сме солидарни с Русия. Първите удари на Франция бяха по Ракка – по така наречената „Ислямска държава“, с чието участие бяха организирани терористични актове по отношение на френски граждани – в това число в концертната зала „Батаклан“ в Париж през ноември 2015 година. Вторият въпрос са бежанците. Ние бихме предпочели сирийците да могат да останат в своята страна, а за това е нужно политическо решение…Ние няма да решаваме от името на сирийския народ, но за безусловното оттегляне на Башар Асад от властта вече не става дума. Идеята, която беше формулирана на Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи и която беше одобрена от специалния представител за Сирия (Стефан де Мистура – бел. ред.) предполага формирането на конституционен комитет, който да се заеме с разработка на нова конституция. Но на мен ми се струва, че за сега сирийският режим не се занимава с това“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ОЗХО планира да анализира образците от Дума в следващите 3-4 седмици

ТАСС: ОЗХО планира да анализира образците от Дума в следващите 3-4 седмици

4 Май 2018 | 19:07 | Агенция "Фокус"
Хага. Експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие приключиха работата в сирийския град Дума и са се върнали в Хага. Анализът на събраните проби ще отнеме най-малко 3-4 седмици, предава ТАСС.
„Мисията по установяването на фактите за употребата на химическо оръжие в Сирия завърши своята работа в Дума. Генералният директор на ОЗХО Ахмет Узюмджу благодари на експертите за проявената смелост и професионализъм“, пише в официално заявление на Организацията.
Отбелязва се, че събраните образци са доставени в лабораторията на организацията в холандския град Рейсвейк, където ще бъдат разпратени в акредитирани от ОЗХО лаборатории. Анализът ще отнеме най-малко 3-4 седмици“, съобщават в ОЗХО.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Русия: Експертите от ОЗХО приключиха дейността си в град Дума

Министерството на отбраната на Русия: Експертите от ОЗХО приключиха дейността си в град Дума

4 Май 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Москва. Експертите от Организацията за забрана на химическото оръжие са завършили работата си в сирийския град Дума, за който се смята, че е бил подложен на химическо нападение, предава ТАСС.
„Експертите от ОЗХО, проверяващи информацията за уж извършената на 7 април химическа атака в сирийския град Дума“, заяви прессекретарят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков. Той допълни, че „в момента очакваме отчет на комисията на ОЗХО с резултатите от дейността на експертите на организацията в града“.
Според генерала на инспекторите е предоставен пълен и безпрепятствен достъп във всички интересуващи ги райони, сгради и помещения, където те са работили колкото им е било необходимо. Военната полиция на Русия е осигурила пълната им сигурност.
Конашенков уточни, че в Източна Гута експертите от ОЗХО са посетили „две квартири на предполагаема употреба на отровни вещества, където са взети необходимите проби, а също така лаборатория на терористите и склад за химически вещества“. „Също така инспекторите посетиха болницата в град Дума, където разпитаха местните жители и участниците в постановъчния клип, сниман от организацията „Белите каски“, а също така са взели необходимите проби“, разказва генералът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия ще изравят телата на жертвите от предполагаемата химическа атака в Дума

ТАСС: Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия ще изравят телата на жертвите от предполагаемата химическа атака в Дума

4 Май 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Инспекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) планират да изравят телата на жертвите на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, заяви директорът на организацията генерал Ахмет Юзюмджу, предава ТАСС.
„Телата, които вече са погребани, ще бъдат изровени, ако е възможно, и ще бъдат взети биологически проби“, заяви той, допълвайки че може би ще е нужен един месец, докато мисията на ОЗХО публикува своя доклад за Дума.
Юзюмджу описа цялата операция като чувствителен процес.
„Затова сме много предпазливи“, заяви той. „Въпреки, че наши експерти са посещавали аутопсии в миналото, това ще е първият път, в който ще изравяме тела.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Чехия призна, че в страната се е произвеждал „Новичок“

ТАСС: Президентът на Чехия призна, че в страната се е произвеждал „Новичок“

4 Май 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Прага. Президентът на Чехия Милош Земан призна пред местната телевизия „Barrandov“, че малки количества от невро-паралитичния агент „Новичок“ са били произвеждани в страната, предава ТАСС.
„Произвеждали сме Новичок и сме го складирали, макар и в малки количества. Знаем къде и кога. Нека не бъдем лицемерни. Не трябва да лъжем за това“, заяви чешкият президент.
Държавният глава наскоро разпореди на чешкото контраразузнаване да провери дали типът на нервния агент, използван при отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, е възможно да е произведен в Чехия.
„Миналата година през ноември, химикалът A-230 е тестван в научноизследователския институт на министерството на отбраната в град Бърно. Количеството му е незначително. След тестовете веществото е било напълно унищожено“, заяви Земан.
Според чешкото военно разузнаване, тази субстанция е била от семейството на „Новичок“. Милош Земан потвърди тези разкрития.
Той заяви, че не вижда нищо скандално във факта, че незначителни количества от нервен агент тип „Новичок“ са произвеждани и складирани в страната му. „Имаме отличен екип за химическа отбрана и той има нужда да изследва токсичните агенти, за да се бори с тях“, допълни още Земан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца

ТАСС: Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца

3 Май 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
София. Пълното разминиране на сирийския град Дума ще отнеме три месеца, предава TACC.
Центърът за умиротворяване на враждуващите групировки към руското Министерство на отбраната заявява: „ В момента тече активно разминиране на града. Досега сирийските сапьори са открили и обезвредили 1 200 мини, 1 500 взривни устройства и 4 000 самоделни бомби. Пълното разминиране на града ще отнеме до три месеца.“
Ежедневно сирийските сапьори намират 200-250 мини и самоделни взривни устройства, като получават голямо съдействие и помощ от местното население.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Отмяната на правото на вето ще лиши ООН от устойчивост

ТАСС: Отмяната на правото на вето ще лиши ООН от устойчивост

2 Май 2018 | 05:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Заместник постоянния представител на Руската федерация Владимир Сафронков заявява „Отмяната на правото на вето ще лиши архитектурата на ООН от устойчивост“, предава TACC.
„Безотговорните подхвърляния по (темата за) ветото предизвикват нееднозначни реакции у държавите-членки на ООН. Те не само не се вписват в дискусиите за реформата на ООН, но и не отчитат, че този институт представлява най-важния компонентна системата на ООН за сдържане и противотежести, основен елемент на приемането на колективни решения, стимулиращи членовете на Съвета (за сигурност) да търсят компромиси. Наличието на право на вето у постоянните членки на Съвета (за сигурност) не е само привилегия, а преди всичко огромна отговорност.Ветото е крайъгълен камък на архитектурата на ООН, без която тя би загубила устойчивост“, заявява Сафронков
По въпроса за разширението на Съвета за сигурност Сафронков повтаря позицията на Руската федерация , съгласно която допълнителни места в Съвета трябва да получат развиващите се страни на Азия, Африка и Латинска Америка.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Властите в САЩ премахнаха руското знаме от резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл

Sputnik: Властите в САЩ премахнаха руското знаме от резиденцията на генералния консул на Русия в Сиатъл

1 Май 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Сиатъл. Властите в САЩ премахнаха руското знаме от вече отнетата резиденция на генералния консул на Русия в Сиатъл, съобщиха от посолството на Русия в САЩ, цитирани от Sputnik.
Руското посолство в САЩ отбеляза, че премахването на руското знаме е сериозно нарушение на нормите на международното право.
От посолството обявиха, че Москва настоява от американските власти да върнат руското знаме на мястото му.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Сирийските очевидци са „отровени“ от Западни журналисти

Мария Захарова: Сирийските очевидци са „отровени“ от Западни журналисти

30 Април 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова разкритикува неетичното поведение на Западните журналисти към сирийски очевидци на предполагаемата химическа атака в Дума, предава Sputnik.
Говорейки пред телевизионния канал „Россия 1“ Захарова обърна вниманието към въпроси на британски журналист по време пресконференция на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) от 26 април, на която присъстваха 17 очевидци на предполагаемата химическа атака в Сирия.
Според Захарова един от журналистите попитал очевидец колко е получил, за да участва в пресконференцията, а друг е заявил, че 12-годишно момче на име Хасан Диаб би страдал от „психологическа травма“.
„В следващия ни брифинг ще ви покажа имената на тези журналисти, ще пресъздадем картината как те „отравят“ тези сирийци: те твърдят, че сирийците са отровени с химикали, но ние ще ви покажем кой наистина ги „трови“. Те бяха „отровени“ от тези британски журналисти, които седяха пред тях и ги осмиваха“, заяви Захарова.
„Бих искала да попитам тези журналисти: когато преди шест, седем години те поискаха „Арабска пролет“ в Близкия Изток и Северна Африка, помислиха ли за каква психологическа травма ще бъде нанесена на деца, които дори не са родени още?“, попита Мария Захарова.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО

ТАСС: САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО

29 Април 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Хага. САЩ, Великобритания и Франция водят война против ОЗХО, според съобщение на пресслужбата на постоянното представителство на Русия при Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), предава TACC.
„Въпреки тяхното изявление, че Русия и Сирия „продължават да създават препятствия“ за разгръщане на мисията на ОЗХО по установяване на фактите за използването на химически оръжия, именно Русия и Сирия съвместно се обърнаха към техническия секретариат на 10 април с призив незабавно да се изпрати група експерти, които да разследват случилото се. Забавянето на пристигането на екипа на ОЗХО в Дума в цялост и напълно се дължи на САЩ, Франция и Великобритания. Независимо от съобщението на ОЗХО от 10 април, указващо планираното пристигане на екип на организацията на 14 април в Дума западната тройка агресори вероломно нанесе ракетен удар по Сирийската Арабска Република – само няколко часа преди очакваното пристигане на експертите от ОЗХО“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута

ТАСС: Повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута

28 Април 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Според информация на Центъра за умиротворяване на враждуващите страни в Дамаск към руското Министерство на отбраната повече от 63 хиляди са се завърнали в домовете си в Източна Гута, предава TACC.
„Благодарение на всестранната поддръжка на руския Център по умиротворяване на враждуващите страни и правителството на Сирийската Арабска Република в своите домове от бежанските лагери са се завърнали 63 279 жители на Източна Гута“, съобщават от Центъра.
Руските военни продължават работата по разминиране на жилищните домове и инфраструктурните обекти в град Дума и за последното денонощие са разминирани осем жилища и са обезвредени 12 взривоопасни предмета и четири самоделни взривни устройства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран се договарят да стимулират преговорите за нова сирийска конституция

ТАСС: Министрите на външните работи на Русия, Турция и Иран се договарят да стимулират преговорите за нова сирийска конституция

28 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
София. На срещата в Москва министрите на външните работи на Русия – Сергей Лавров, на Турция – Мевлют Чавушоглу и на Иран – Мохамад Джавад Зариф са провели преговори , в хода на които са обсъдили по-нататъшните съвместни стъпки по урегулирането на сирийската криза и са потвърдили общата цел- постигането на мир на територията на Сирийската Арабска Република в нейните съществуващи граници, предава TACC.
Един от главните въпроси в процеса на преодоляване на разногласията в Сирия се явява Конституционния комитет, решение за чието създаване беше прието на срещата в Сочи. Сергей Лавров заявява, че в последно време се наблюдават опити от страна на западните страни, в частност на САЩ да попречат на началото на работата на Комитета.
На срещата страните са се договорили да активизират взаимодействието с ООН за скорошно начало на работата на Комитета.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия, Турция и Иран искат бързо разследване на предполагаемата химическа атака в Сирия

ТАСС: Русия, Турция и Иран искат бързо разследване на предполагаемата химическа атака в Сирия

28 Април 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия, Турция и Иран поискаха от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) бързо разследване на слуховете за химическа атака в Сирия, се казва в съвместно изявление на външните министри на трите държави направено на среща в Москва от 28 април, цитирано от ТАСС.
В изявлението се казва, че външните министри „строго осъждат използването на химически оръжия в Сирия и настояха, всички доклади по този казус да бъдат разследвани бързо и професионално в пълно съгласие с Конвенцията за забрана на развитието, производството, съхраняването и употребата на химически оръжия от страна на ОЗХО като основната международна компетентна институция за установяване на употреба на химическия оръжия.“


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и ОАЕ

The Independent: Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и ОАЕ

28 Април 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия ще забрани продажбата на оръжия за Турция, Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), заради опасения от използването им за нарушаване на правата на човека, пише британското издание The Independent.
Износът на оръжия към тези три държави ще бъде прекратен, ако новото законодателство бъде прието.
Проектозаконът, предложен от опозиционната социалдемократическа партия „Die Linke“, ще направи незаконна продажбата на оръжия, експертиза и всичко свързано с тях на правителства, заподозрени в използването им за нарушаване на човешките права.
Проектозаконът споменава специално Саудитска Арабия и ОАЕ, заради ролята им във войната в Йемен, както и Турция заради бомбардировките срещу кюрдските сили воюващи в северна Сирия.
Ако бъде одобрен, законът не само би предотвратил бъдещи транзакции с въпросните страни, но и би отменил всички договори със задна дата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в ОЗХО в „безгранично лицемерие“

ТАСС: Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в ОЗХО в „безгранично лицемерие“

28 Април 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Посолството на Русия в Лондон обвинява британския представител в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в „безгранично лицемерие“, предава TACC.
Посолството на Руската федерация в Лондон направи следното изявление: „Лицемерието на британския представител няма граници. Веднага след инцидента с използване на химическо вещество в Дума (в Сирия) Русия поиска на ОЗХО да проведат бързо разследване. Москва винаги е настоявала , че ОЗХО трябва да играе централна роля в разследване на случаите на използване на химически оръжия. Ние сме убедени, че само независимо разследване ще даде отговори на въпроса какво точно се е случило в сирийския град (Дума).
„Великобритания избра друг път. Лондон игнорира позицията на ОЗХО. Въз основа на повече от съмнителни доказателства, основно съобщения от социалните мрежи, неподдаващи се проверка, Великобритания, САЩ и Франция обвиниха сирийските власти в използване на химически оръжия против собствения си народ. Още повече тези три страни нанесоха военни удари по суверенна държава, нарушавайки основните принципи на международното право“, продължават от посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сирийското правителство е открило у опозицията химикали, произвеждани в Германия и Великобритания

ТАСС: Сирийското правителство е открило у опозицията химикали, произвеждани в Германия и Великобритания

26 Април 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Хага. Постоянният представител на Сирия в Организацията за забрана на химическо оръжие Хасан Обаид съобщи, че правителствените сили на страната му са открили складове на опозицията с химикали, произвеждани в Германия и във Великобритания, предава ТАСС.
Дипломатът изрази надежда, че групата експерти от ОЗХО, намираща се в момента в Сирия, „ще посети складовете, където са открити химикалите, оставени от терористичните групировки в град Дума“. Той допълни, че сирийската армия е „открила там химикали от Германия и Великобритания, включително от лабораторията „Портън Даун“ в Солсбъри“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Постоянният представител на САЩ в ОЗХО е уговарял партньорите да не ходят на конференцията на Русия и Сирия по ситуацията в Дума

РИА Новости: Постоянният представител на САЩ в ОЗХО е уговарял партньорите да не ходят на конференцията на Русия и Сирия по ситуацията в Дума

26 Април 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Хага. Постоянният представител на Русия при ОЗХО Александър Шулгин заяви, че американският представител в организацията е направил всичко възможно неговите колеги да не пристигнат на организираната от руската и сирийската делегация конференция относно ситуацията в град Дума, предава РИА Новости.
„Откровено ще кажа, че западните партньори не пристигнаха на конференцията. Нито французите, нито американците, нито британците. Освен това те направиха всичко възможно, особено американският постоянен представител, за да уговорят другите свои съюзници да не присъстват“, заяви Шулгин. Дипломатът обясни това с факта, че „те се страхуват да погледнат истината в очите, страхуват се да видят малкия Хасан, който разоблачи лъжата им“.
По-рано в централата на ОЗХО се проведе среща с участието на свидетелите на предполагаемата химическа атака в Дума. В нея участваха 17 сирийци, в това число и семейството на момченцето Хасан Диаб, по-рано сниман в сирийския град Дума като предполагаема жертва на химическо нападение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия представи сирийци пред ОЗХО, западните страни няма да присъстват на заседанието

Reuters: Русия представи сирийци пред ОЗХО, западните страни няма да присъстват на заседанието

26 Април 2018 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия и Сирия представиха няколко невредими жители от Източна Гута в централата на Организацията за забрана на химическото оръжие, за да подкрепят тезата си, че не е имало химически атаки в град Дума по-рано този месец, предаде Reuters.
Великобритания смята, че решението е опит за създаване на сензация и съобщи, че тя, заедно с Франция и САЩ ще бойкотират заседанието на затворени врати в ОЗХО. „Организацията не е театър“, заяви британският пратеник в ОЗХО Питър Уилсън. „Решението на Русия е поредният опит да подкопае работата на мисията за установяването на фактите, разследваща употребата на химическо оръжие в Сирия“, допълни той.
Русия и Сирия възнамеряват да проведат пресконференция в Хага по-късно. В поканата на събитието пише, че ще участват „свидетели от Сирия, които са били снимани в постановъчния видеоклип на „химическото нападение“ в Дума“.
На свой ред представителят на Франция в ОЗХО Филип Лалио нарече представянето на сирийците „пошло“. „Това не е изненада от сирийското правителство, което е клало и обгазявало собствения си народ седем години“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Експертите от ОЗХО за втори път са посетили сирийския град Дума

ТАСС: Експертите от ОЗХО за втори път са посетили сирийския град Дума

25 Април 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Хага. Сътрудниците от Мисията по установяването на фактите за употребата на химическо оръжие в Сирия на ОЗХО са успели за втори път да посетят град Дума, предаде ТАСС.
„Експертите от мисията за втори път посетиха мястото на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Дума“, отбелязват в Организацията за забрана на химическо оръжие. „Те са събрали проби от мястото. Тези образци ще бъдат докарани заедно с другите, по-рано събрани проби в лабораторията на ОЗХО в холандския град Рейсвейк. След това ще бъдат разделени и изпратени за анализ в акредитираните от организацията лаборатории“, съобщава ОЗХО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия в ООН за химическата атака в Дума

The Independent: Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия в ООН за химическата атака в Дума

25 Април 2018 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Западните държави планират да заобиколят ветото на Русия за Сирия, като се позоват на притесненията си относно предполагаемата употреба на химически оръжия пред Генералната асамблея на ООН, пише британското електронно издание The Independent.
Русия е използвала ветото си 12 пъти, за да прекрати действия от ООН насочени към режима на нейния съюзник, Башар Асад.
Представители на Запада подкрепят идеята за обръщането към рядко използван дипломатически маршрут познат като „обединение за мир“, който ще позволи на деветте члена на Съвета за сигурност да насочат притесненията си към гласуване на Генералната асамблея на ООН, по този начин заобикаляйки ветото на Русия.
При такъв случай, ще е нужен гласът на 2/3 от членовете на Генералната асамблея.
„Ветото на Русия не трябва да бъде краят на усилията за колективни действия от ООН“, заяви Иън Мартин, активист за човешки права и бивш представител на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Експертите на ОЗХО вече имат проби от Дума

Reuters: Експертите на ОЗХО вече имат проби от Дума

22 Април 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) посети обект в сирийския град Дума в събота, за да събере проби в опита си да установи дали химически оръжия са били използвани на 7 април в предполагаемата химическа атака, заявиха от ОЗХО, цитирани от Reuters.
В изявлението си ОЗХО заяви, че сега ще се направи оценка и ще се прецени дали има нужда от второ посещение в град Дума.
Пробите ще бъдат транспортирани в Холандия и след това ще бъдат разпределени по мрежата от лаборатории на организацията за анализ.
Върху анализите на резултатите от пробите, както и друга информация и материали събрани от екипа, мисията ще състави доклад и ще го предаде на всички членки на организацията, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Инспекторите са взели проби от сирийския град Дума

ОЗХО: Инспекторите са взели проби от сирийския град Дума

21 Април 2018 | 20:03 | Агенция "Фокус"
Хага. Екипът от инспектори на ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) е взел проби от място в сирийския град Дума, където се предполага, че е осъществена предполагаемата химическа атака на 7 април, съобщиха от организацията, предава Reuters.
В съобщението на ОЗХО се казва, че предстои да се прецени дали има нужда екипът да направи второ посещение в Дума.
Пробите ще бъдат изпратени в Нидерландия и оттам към мрежата от лаборатории на ОЗХО, където те ще бъдат подложени на анализ.
На базата на анализа на пробите, както и друга информация и събрани материали от екипа, мисията ще състави доклад и ще го представи на страните-членки на ОЗХО, се добавя още в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мисията на ОЗХО е посетила едно от местата на предполагаемата химическа атака в Дума

РИА Новости: Мисията на ОЗХО е посетила едно от местата на предполагаемата химическа атака в Дума

21 Април 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Експертите от мисията на ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) са посетили в събота едно от местата на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума, за да вземат проби, съобщават от организацията, чрез комюнике до пресата, предава РИА Новости.
„Групата за изясняването на фактите в състава на мисията на ОЗХО днес (събота, 21 април) посети едно от местата в Дума, за да събере проби за провеждане на анализ във връзка с предполагаемото използване на химическо оръжие на 7 април 2018 година. ОЗХО ще направи анализ на ситуацията и ще разгледа по-нататъшните си ходове, включително възможността за повторно посещение на Дума“, се казва в съобщението, публикувано на официалния сайт на ОЗХО.
По-рано официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че експертите от ОЗХО в събота сутринта са пристигнали на мястото на предполагаемото използване на токсични химически вещества в сирийския град Дума, припомня РИА Новости.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Руското МВнР съобщи, че инспекторите от ОЗХО са пристигнали на мястото на предполагаемата химическа атака

AFP: Руското МВнР съобщи, че инспекторите от ОЗХО са пристигнали на мястото на предполагаемата химическа атака

21 Април 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Инспекторите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са пристигнали в сирийския град Дума, където трябва да разследват предполагаемата химическа атака, случила се на 7 април, предава AFP, като се позовава на съобщение от Министерството на външните работи на Русия.
„Според информацията, с която разполагаме, специалната мисия на ОЗХО ... тази сутрин, 21 април, е пристигнала в град Дума и изследва местата, на които се предполага, че има токсични субстанции“, се казва в съобщението на руското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ООН призова ОЗХО колкото се може по-скоро да изпълни работата си в Дума

ТАСС: ООН призова ОЗХО колкото се може по-скоро да изпълни работата си в Дума

20 Април 2018 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура заяви, че експертите от ОЗХО трябва колкото се може по-скоро да проведат разследване на инцидента с предполагаемата употреба с химическо оръжие в град Дума, предаваТАСС.
„Секретариатът на ООН призовава ОЗХО да направи това, което трябва да направи колкото се може по-скоро и без забавяния. ООН прави всичко възможно ОЗХО колкото се може по-скоро да изпрати своята мисия, защото ние сме длъжни колкото се може по-скоро да обърнем страницата с предполагаемата химична атака“, заяви той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Стефан де Мистура се надява на ново начало на политическия процес в Сирия

РИА Новости: Стефан де Мистура се надява на ново начало на политическия процес в Сирия

20 Април 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният пратеник на ООН по Сирия Стефан де Мистура изрази надежда, че политическият процес в Сирия ще може да бъде подновен, предава РИА Новости.
„Мисля, че трябва отново да подновим политическия процес. И макар и Астана да е много важен формат, надявам се, че Сочи, където успяхме да открием решения по повод конституционния комитет, също ще може да продължи работата си“, заяви Де Мистура.
„А след това всичко може да бъде осъществено в рамките на женевския процес“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Военните от Русия са открили в Дума ново доказателство за изготвяне на химическо оръжие от опозицията

ТАСС: Военните от Русия са открили в Дума ново доказателство за изготвяне на химическо оръжие от опозицията

20 Април 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Руските военни са открили в сирийския град Дума още едно доказателство, че групировката „Джейш ал Ислам“ е използвала химическо оръжие. Това бе съобщено пред ТАСС от специалиста от войските по радиационна, химическа и биологическа защита полк. Александър Родионов.
„По време на изследването на химическата лаборатория на терористите, намерена във вторник, бе открито голямо количество от веществото хексамин, което е доказателство, че бойците са се занимавали с изготвянето на химическо оръжие“, заяви Родионов и добави, че това вещество се използва и при изготвянето на експлозиви, но и при производството на бойни отровни вещества като зарин.
По-рано министерството на отбраната на Русия съобщи, че на 14 април е извършено пълното изтегляне на бойците от Дума. Градът премина под контрола на сирийското правителство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Експертите от ОЗХО не желаят да се срещат с жителите на Дума, готови да дадат показания

РИА Новости: Експертите от ОЗХО не желаят да се срещат с жителите на Дума, готови да дадат показания

20 Април 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Експертите от Организацията за забрана на химическо оръжие, пристигнали в Сирия на 14 април отказват да се срещат с жителите на Дума, предава РИА Новости.
Дамаск от самото начало гарантира сигурно придвижване на мисията по установяване на фактите по града. Но специалистите така и не са достигнали до мястото на предполагаемото произшествие. Те не са посещавали болницата в Дума, където уж са оказвали помощ на пострадалите от химическите атаки.
Също представителите на ОЗХО отказват да се срещат с местните жители, в това и с бащата на момченцето Хасан Диаб, който е готов да даде показания, че не е имало никакви химически атаки.
Сирийските власти са опасяват, че експертите ще се ограничат единствено с „дистанционно“ изучаване на доказателствата, както се случва при предишната постановъчна химическа атака в Хан Шейхун, след което отново ще заминат за Хага.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ОЗХО: Експертите все още не са посетили сирийския град Дума

ОЗХО: Експертите все още не са посетили сирийския град Дума

20 Април 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Женева. Експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) все още не са могли да посетят сирийския град Дума. В момента те са в Дамаск, съобщи в петък на брифинг официалният представител на отделението на ООН в Женева Алесандра Велучи, цитирана от ТАСС.
Отговаряйки на въпрос, дали експертите от ОЗХО са пристигнали на мястото на предполагаемата химическа атака в град Дума, Велучи каза: „Съгласно последните новини, които имам, до снощи (четвъртък) те още са пристигнали там. Те са в Дамаск“.
Велучи напомни, че сътрудниците на ООН в момента оценяват нивото на безопасност. „Водят се дискусии и те (експертите от ОЗХО) ще отидат (в Дума), веднага щом това стане възможно на практика“, заключи дипломатическият представител.
ТАСС припомня, че на 7 април в Дума, както твърдят от неправителствената организация „Белите каски“, е използвано химическо оръжие. От Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че тази организация не е достоверен източник на информация. Представители на руския Център за примиряване на враждуващите страни в Сирия са провели разследване в Дума, но не са намерили следи от химически оръжия. Решението да се изпрати Мисия за установяване на фактите от ОЗХО на мястото на инцидента беше взето на 10 април, а след четири дни експертите пристигнаха в Дамаск.
На 17 април, пише руската агенция, група сътрудници на службата за сигурност на ООН отиде в Дума, за да проучи обстановката на мястото на предполагаемата химическа атака преди там да отидат инспекторите от ОЗХО. Автомобилната колона беше подложена на обстрел и принудена да се върне в Дамаск.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри

The Guardian: Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри

20 Април 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Учените предупреждават за опасности от нервно-паралитичния агент в Солсбъри, пише британския The Guardian.
Остатъците от нервно-паралитичния агент може да са толкова опасни, колкото и преди шест седмици според правителствените учени. Експертите отговорни за почистването на града казват, че все още съществуват неоткрити „горещи точки“, където агентът остава във високи концентрации.
Тези разкрития са направени на публично събрание, следа като са поставени нови бариери около ключови места свързани с атаката. Почти 200 военни в специални костюми участват в деконтаминацията на девет места.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума

ТАСС: ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума

19 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Дамаск. ООН не назовава срок за нов опит на екипите на ОЗХО да посетят град Дума, предава TACC.
Официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик е затруднен да определи срокове след инцидента, при който екипа на ООН попадна под обстрел, когато служители на ООН се опитваха да обезпечат сигурността на експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) на едно от местата, където се предполага, че е извършена атаката с химическо оръжие.
„Водят се преговори с всички хора на място (в Сирия), за да се обезпечи безопасността на нашите сътрудници от ОЗХО. Работим за това екипът на ОЗХО да пристигне тук възможно най-скоро“, завява Дюжарик.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна извънредното заседание на ОЗХО по случая Скрипал

AFP: Започна извънредното заседание на ОЗХО по случая Скрипал

18 Април 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
Хага. В сряда дипломатите в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) провеждат извънредно заседание във връзка с отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (военното разузнаване – ГРУ) на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава AFP.
Дипломатически източници са съобщили, че заседанието при затворени врата в централата на ОЗХО в Хага е започнало. То е свикано от Великобритания, след като експертите достигнаха до извода, че Скрипал е отровен с нервно-паралитично вещество миналия месец в британското градче Солсбъри.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

ТАСС: Президентът на Германската футболна асоциация се надява Ангела Меркел да посети Световното първенство това лято

18 Април 2018 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Франкфурт на Майн. Президентът на Германската футболна асоциация Райнхард Гриндел вярва, че Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел ще посети Русия в рамките на Световното първенство по футбол, въпреки намеренията на дипломати от редица Западни страни да бойкотират турнира, предава ТАСС.
„Ще приветстваме всякаква подкрепа за отбора и това включва Ангела Меркел“, заяви Гриндел пред немски вестник. Той също повтори, че националният отбор по футбол на Германия ще има среща с членове на федералното правителство преди шампионата в Русия.
„Вероятно въпросът за посещението на Меркел в Русия ще се повдигне там“, допълни още Гриндел.
Ангела Меркел все още не е оповестила личните си планове. За нея е известно, че е привърженик на националния отбор на своята държава, за което свидетелстват и честите ѝ посещения на мачовете от световните първенства през 2010 и 2014 г.
Британският премиер Тереза Мей заяви в разгара на отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че членовете на Кралското семейство и на британския кабинет няма да присъстват в Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Срещата на външните министри от Г7 подкрепи Великобритания в обвиненията й срещу Русия за случая "Скрипал"

Sputnik: Срещата на външните министри от Г7 подкрепи Великобритания в обвиненията й срещу Русия за случая "Скрипал"

17 Април 2018 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Външните министри на Групата на седемте развити индустриални нации (Г7) подкрепиха обвиненията на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, се казва в съвместно изявление, цитирано от Sputnik.
„Ние споделяме и се съгласяваме с оценката на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката и че няма друго правдоподобно алтернативно обяснение“, пише в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп е крещял на съветниците си, когато е разбрал, че САЩ гонят 60 руски дипломати

Washington Examiner: Доналд Тръмп е крещял на съветниците си, когато е разбрал, че САЩ гонят 60 руски дипломати

16 Април 2018 | 20:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон.Оказва се, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е побеснял, когато е разбрал за плановете да се изгонят 60 руски дипломати (в солидарност с Великобритания по случая Скрипал – бел. ред. ) и е ругал и обиждал помощниците си в Белия Дом за това, че са го заблудили относно мащаба на отговора на собствената му администрация, пише американското издание Washington Examiner, като се позовава на информация от други американски медии.
„Имаше клетви, много ругатни“, е заявил неназован осведомен източник пред The Washington Post, визирайки ситуацията в деня след обявяването на мярката – 26 март.
Само ден преди това, пише американското издание, Тръмп е бил запознат с предложението за изгонване именно на 60 руски дипломати, докато е бил в имението си във Флорида.
Броят на изгонените горе-долу се равнява на общият брой експулсирани дипломати от европейските съюзници в координираното действие за осъждане на руската агресия на чужда земя, както я определя Washington Examiner.
„Трябва да изгоним колкото тях. Не трябва да поемаме лидерството. Просто приравяваме“, е заявил Тръмп на съветниците си, според анонимния цитат.
Тръмп е бил ядосан и от развъртащата се медийна кампания, представяща САЩ като страната, заела най-твърда позиция спрямо Русия, в сравнение, например, с Германия и Франция, които изгониха само по четири дипломати. „Не ме интересува общият брой“, е крещял американският държавен глава, според The Washington Post.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Експерти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в Сирия

Daily Express: Експерти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в Сирия

16 Април 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експерти очакват руски кибератаки в отговор на ударите в Сирия. пише британският Daily Express.
Те предполагат, че Москва вече търси път да се добере до най-важните системи и да доведе Великобритания до хаос.
Според вестника основни цели са летищата, железопътния транспорт, болниците, водоснабдителните и електропреносни системи, снабдяването с природен газ и банките. Затова всички тези системи са поставени под специално наблюдение.
Също така се предполага, че руските хакери могат да разпространят информация, уронваща престижа на министри, депутати и други публични личности, която може да бъде невярна или незаконно събрана.
Британската агенция за кибер-разузнаване и Министерство на отбраната са подготвени да отговорят адекватно на заплахите според вестника.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: В Лондон се готвят за кибератаки от Кремъл и нови антируски санкции

The Sunday Times: В Лондон се готвят за кибератаки от Кремъл и нови антируски санкции

15 Април 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. В Обединеното кралство се подготвят за отмъщението на Русия за ракетните удари, които САЩ, Великобритания и Франция нанесоха в Сирия. По данни на вестник The Sunday Times разузнавателните служби предвиждат мащабна руска кибератака, при която хакери на Кремъл ще разпространят неудобна информация за министри, депутати и други представители на властта в Лондон.
Министър-председателят на Великобритания Тереза Май е получила оценка на разузнавателния риск от нападението в Солзбъри, от която става ясно, че Владимир Путин може да „удари“, като компроментира членовете на нейния кабинет.
Същевременно източник на изданието разкрива, че Лондон подготвя мащабни икономически санкции срещу живеещи във Великобритания руски олигарси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Независима експертиза за Солсбъри откри следи от химически оръжия на натовски страни

Сергей Лавров: Независима експертиза за Солсбъри откри следи от химически оръжия на натовски страни

14 Април 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Москва. Независима експертиза на веществата, използвани при инцидента в Солсбъри, е открила следи от химически оръжия, стоящи на въоръжение в САЩ, Великобритания и страните от НАТО. Това заяви в събота министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров в хода на изказване на Асамблеята на Съвета по външна и отбранителна политика, предава ТАСС.
„Тази лаборатория, в която съм убеден, че работят професионалисти и държащи на своята репутация учени, стигна до следните резултати – сега ще ги цитирам дословно: след проведената експертиза в пробите са намерени следи от токсичния химикат BZ и негови производни, отнасящи се към химическите оръжия от втора категория, в съответствие с Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, заяви Лавров.
„Тази рецептура е била на въоръжение в САЩ, Великобритания и други страни от НАТО“, продължи да цитира доклада министърът. „В Съветския съюз и Русия не е осъществявана разработка и не са се натрупвали подобни химически въоръжения“.

За доклада на ОЗХО

В пълният текст на доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) по делото за отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ – военното разузнаване) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия не се съдържа терминът „новичок“, заяви Лавров.
Както напомни министърът, по-рано ОЗХО е разпространила подробен конфиденциален доклад по делото в Солсбъри за страните-членки на организацията.
„В този доклад се потвърждава химическият състав на веществото, което са представили британците и проби от което, както се казва в доклада, експерти от ОЗХО са взели самостоятелно“, информира руският външен министър. „Там не се съдържат никакви названия „новичок“ или каквото и да е. Там е приведена дълга химическа формула, която, по оценките на нашите специалисти, води към вещество, разработвано от много страни и което не представлява никаква особена тайна“.

Резултатите от изследването на лабораторията в Шпиц

Руската страна се обръща към ОЗХО с въпрос, защо информацията по случая Скрипал, предоставена от швейцарските експерти от лабораторията в Шпиц, не е била използвана в заключителния доклад.
„Клиническата картина повече съответства на използването именно на отравящо вещество BZ. Нито един от тези факти и въобще за BZ, нищо не е споменато в заключителния доклад, който експертите на ОЗХО са представили пред нейния изпълнителен съвет. В тази връзка ние се обръщаме към ОЗХО с въпрос, защо информацията, която отразява изводите на специалистите от лабораторията в град Шпиц е била изпусната в заключителния документ“, заяви Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington post: Джереми Корбин настоява Франция да предостави доказателства за участието на сирийското правителство в химическата атака

Huffington post: Джереми Корбин настоява Франция да предостави доказателства за участието на сирийското правителство в химическата атака

14 Април 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин настоява Франция да предостави доказателства за участието на сирийското правителство в химическата атака, пише британският Huffington post.
Ръководителят на лейбъристите предупреди в петък следобед, че всички западни военни удари срещу Башар Асад биха предизвикали "хаос" и ще ескалират войната.
Тереза Мей разговаря с Доналд Тръмп в четвъртък вечер и се съгласи, че употребата на химическо оръжие в Сирия не трябва да се размине без съмнение. Премиерът осигури подкрепата на кабинета си за действия срещу Асад.
Френският президент Еманюел Макрон заявява че има "доказателство", че режимът на Асад стои зад атаката.
Говорейки пред Sky News, Корбин казва, че ако във Франция имат доказателство за това кой стои зад атаката, те трябва да го "представят публично".
"Ако има доказателство, че режимът го е направил, тогава режимът трябва да бъде държан отговорен. Ако има доказателство, че някой друг е направил това, той трябва да бъдат държани отговорен ", казва той.
Попитан, дали има съмнения че сирийският режим е отговорен, Корбин казва: "Вижте, зависи от нас да осъдим (военното решение) очевидно, да направим всичко възможно, за да доведем до прекратяване на огъня и да търсим политическо решение, а също ООН е като основен играч в международната общност, за да определи кой действително го е направил. "
Лейбъристите, Шотландската народна партия и либерал-демократите са поискали гласуване в парламента преди да бъдат предприети военни действия от Обединеното кралство.
Някои консерватори обаче заявяват, че правителството няма нужда да чака одобрение от парламента.
Том Туджендхат, председател на комисията по външна политика, казва, че военните действия "няма да изискват" гласуване от депутатите.
Джони Мърсър, депутат от консерваторите и бивш военен, заяви, че ще бъде отказ от отговорност ако се поиска от парламента да гласува. "Избираме правителство, а след това министър-председател, познаващ всички разузнавания, рискове и баланси, за да вземе тези решения", каза той.
Британските министри са се съгласили, че е "много вероятно" Асад да е отговорен за нападението в събота - което според съобщенията е оставило десетки мъртви, включително деца.
Асад, както и съюзниците му Иран и Русия, отричат, че стоят зад атаката. Руската армия заяви, че нападението в Сирия е организирано и режисирано от Великобритания. Доналд Тръмп дава противоречиви съобщения за това, какво ще предприеме САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Гутериш: Сирийската криза връща Студената война с отмъщение

Антонио Гутериш: Сирийската криза връща Студената война с отмъщение

14 Април 2018 | 03:49 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Лондон/Москва. Според думите на Генералния секретар на ООН сирийската криза връща Студената война с отмъщение, пише британският The Guardian.
Отношенията между Русия и Запада се влошиха рязко заради опасенията от възможен военен удар срещу правителството на Башар Асад, подкрепян от Русия, от водена от САЩ коалиция.
Новата криза се добави към безпрецедентната дипломатическа криза, заради предполагаемото участие на Русия в отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му.
В САЩ, Великобритания и Франция се проведоха срещи на лидерите с висшите военни и специалистите по национална сигурността, на които са били обсъдени различни възможни военни и невоенни решения
Видимо притеснен от скоростта на развитие на събитията, генералният секретар на ООН свика спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, като предупреди, че кризата може да има тежки последствия в Близкия Изток и по света.
В рамките на един ден се случиха следните събития:
Великобритания публикува класифицирана по-рано разузнавателна информация, според която руското военно разузнаване е следяло електронната поща на Сергей и Юлия Скрипaл от 2013 г. насам и е проверило дали дръжките на вратите могат да бъдат използвани за приложението на нервни агенти. Според тях най-високата концентрация на нервния агент, открита в Солсбъри, е била на дръжката на вратата.
Руският посланик в Обединеното кралство заяви, че ще изготви свое собствено досие, като посочи алтернативна версия на случилото се в Солсбъри.
Руският министър на вътрешните работи, генерал-майор Игор Конашенков, заяви, че има директни доказателства, че Великобритания е инсценирала предполагаемата химическа атака в град Дума в Сирия. Великобритания, каза той, е "пряко замесена в провокацията".
Въпреки че посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че все още не е взето решение за военни действия, Белият дом заяви, че има "високо ниво на доверие", че сирийският режим е извършил атаката с химически оръжия в Дума.
САЩ, Великобритания и Франция продължават да събират военни ресурси в източното Средиземноморие.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Високопоставени британски учени разпространяват дезинформация в полза на Башар Асад

The Times: Високопоставени британски учени разпространяват дезинформация в полза на Башар Асад

14 Април 2018 | 03:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Високопоставени британски учени разпространяват дезинформация и конспиративни теории в полза на Башар Асад, насърчавани от Русия, разкрива британският вестник The Times.
Те са основатели на една самостоятелна Работна група за Сирия, пропаганда и медии (SPM) и заемат постове в университети, включително в Единбург, Шефилд и Лестър.
Членовете на групата, в която участват четирима професори, разпространиха вчера инсинуацията, повторена от руския посланик във Великобритания, че цивилните доброволци от "Белите каски" са режисирали видео доказателства за атаките на президента Асад, подкрепян от Кремъл.
Консултантите на SPM включват американец, който оспорва американската версия за 11 септември като теория на конспирацията и австралийски гражданин, който предполага, че ЦРУ стои зад химическата атака на последния уикенд в Сирия. Целите на групата са разкрити, в момент, когато нарастват страховете от военно противопоставяне Изток – Запад.
Професор Хейуърд публикува статия в блога на своя колега Пол Маккейге, професор по генетична епидемиология и статистическа генетика, който твърди, че има почти нулева вероятност Асад да извърши химически атаки. Статистикът използва "вероятностно смятане" за оценка на доказателствата. Професор Хейуърд е използвал хаштаг #syriahoax, когато обсъжда химическите атаки в страната. Хаштагът става световно популярен, след като бива използван от други десни деятели в САЩ и се предполага, че е бил промотиран и от руска хакерска групировка.
Професорът също така е свързан с излъчването на видеоклип, който изглежда е показал жертви на химическа атака, която, както бе предложено, е инсценирана. Професор Хейуърд е писал за алтернативния уебсайт "21-ви век", чийто редактор е Ванеса Бейли, дъщеря на покойния британски дипломат сър Харолд Бейли. Тя твърди, че Белите каски са свързани с "Ал Кайда" и че "терористите" са "легитимна цел" за силите на Асад.
Професор Робинсън, член на СПМ, каза пред "Таймс": "Всичко, което казвам и пиша, мога да защитя, като се основава на добросъвестно проучване и надлежно отчитане на наличните доказателства. Ванеса Бейли представя информация, която е достойна за разглеждане. "
Университетът в Единбург заявява: "Ние признаваме и поддържаме основното право на свободата на изразяване и се стремим да създадем култура, която да позволи тя да се осъществява в рамките на взаимно уважение".


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей и Еманюел Макрон ще работят съвместно по отговор срещу Сирия

AFP: Тереза Мей и Еманюел Макрон ще работят съвместно по отговор срещу Сирия

14 Април 2018 | 02:25 | Агенция "Фокус"
Лондон/Париж. Британският премиер Тереза Мей говори по телефона с френския президент Еманюел Макрон петък вечерта и те се съгласиха да продължат да работят "зaедно" в отговор на предполагаемата сирийска химическа атака, предава AFP.
"Премиерът разговаря с френския президент Емануел Макрон тази вечер за ужасяващата атака в Дума, Сирия, в събота", каза говорител на "Даунинг стрийт".
"Те се съгласиха да продължат да работят в тясно сътрудничество за международния отговор."
Съединените Щати твърдят, че имат доказателство, че правителството на сирийския президент Башар Асад извършва на 7 април предполагаемата атака в град Дума.
Френският посланик в ООН Франсоа Делатре заявява, че при избора си отново да използва забранени химически оръжия срещу цивилни граждани, режимът на Асад "е стигнал до точка от която няма връщане".


Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В писмо от съветника на Тереза Мей се казва, че няма данни за съпричастност на Русия по делото „Скрипал“

ТАСС: В писмо от съветника на Тереза Мей се казва, че няма данни за съпричастност на Русия по делото „Скрипал“

14 Април 2018 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. От дипломатическата мисия на Русия в Лондон заявяват, че писмо на съветника по националната сигурност на британския премиер Тереза Мей Марк Седуил, адресирано до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг свидетелства за липса на доказателства за участието на Русия в инцидента с отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му.
Според посолството обвиненията срещу Русия се крепят на три стълба:естеството на самото вещество, изкуствени предположения и изводи, базирани на „някакъв списък“ и неподаваща се на проверка разузнавателна информация.
„Що се отнася до веществото, то сега е известно, че всяка съвременна лаборатория може да го произведе и доклада на Организацията за забрана на химическите оръжия не може да добави нищо ново. А що се отнася до разузнавателните данни, то във Великобритания има дълъг списък от случаи, в които разузнавателните служби са подвеждали и правителството и обществото с катастрофални последствия“.
По мнение на посолството изпращането чак в петък на това писмо говори,че по-рано Великобритания не предоставила на съюзниците си от НАТО и на нищожно количество информация, което е довело до съмнения сред тях.
Във въпросното писмо се споменава за „следене“ на Скрипал, което според посолството няма смисъл, след като Скрипал е бил освободен в Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.