НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Имаме един доста добър  и съвременен имунизационен календар

Д-р Ангел Кунчев: Имаме един доста добър и съвременен имунизационен календар

23 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Имаме един доста добър и съвременен имунизационен календар, почти изцяло съвпадащ с този на развитите западни страни, с малки разлики. Това каза д-р Ангел Кънчев, главен държавен здравен инспектор в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите. „Това, което експертите съвсем наскоро препоръчаха като тенденция за развитие, за осъвременяване на календара в следващите две, три до пет години е в две насоки – да се премахнат някои реимунизации, най-вече едната е за туберкулоза, другата за пневмококова ваксинация, за които се събраха достатъчно данни в европейски мащаб, че може и без тях и имунитетът няма да пострада. Същевременно евентуално може би след една, две до три години да се добави ваксинация срещу варицела, тъй като е много широко разпространено заболяване в страната – между 25 и 30 хил. деца всяка година боледуват от варицела в България“, обясни д-р Кунчев.
По думите му между около 400 до 500 от тях правят различен тип усложнения и изискват болнично лечение. „За съжаление има смъртни случаи почти всяка година. Така че, макар и най-леко протичащата шарка считаме, че е добре и е дошло е времето за ваксина срещу нея. Имаме и достатъчно опит, между другото - повече от половината срани-членки на Европейския съюз използват тази ваксина вече от доста време. В САЩ се използва близо 20 години и там има най-широк натрупан опит. Те успяха да намалят заболеваемостта и смъртността от това заболяване с 80%, точно на базата на имунизация, която правят вече двадесета година“, отбеляза той.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са един от най-безопасните продукти

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са един от най-безопасните продукти

23 Април 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Ваксините са един от най-безопасните продукти. Това каза д-р Ангел Кънчев, главен държавен здравен инспектор, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите. По думите му те са подложени на изключително сериозен контрол. „Обикновено от създаването на една ваксина до пускането и на пазара минава един много дълъг период между 10, 12, 15 години, които са изцяло посветени на това да сме абсолютно сигурни, че този продукт е ефективен и същевременно абсолютно безопасен“, коментира д-р Кунчев.
Той заяви, че в 99% от случаите страхът от ваксиниране е тотално неоснователен, тъй като ние имаме една много добра система за съобщаване на нежелани реакции. Д-р Кунчев отбеляза, че по данни на Изпълнителна Агенция по лекарствата (ИАЛ) за миналата година само 7% от получените съобщения за нежелани реакции от лекарства касаят ваксини. „60 такива съобщения, от които огромната част - близо 50 са неоснователни, в смисъл няма как да се направи връзка между ваксинацията и нежеланата реакция. А при 10, които са добре проучени, на практика само при едно дете има по-сериозна средно тежка реакция и то продължава да бъде наблюдавано. Така че на фона на близо над 2 200 000 имунизации и реимунизации, които се правят годишно в страната, вие виждате, че става въпрос за 10 и то нетежки нежелани реакции и само една, при която няма никакъв риск за живота на детето, но все пак продължава да бъде наблюдавано“, коментира д-р Кунчев.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

23 Април 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание. Това каза д-р Ангел Кънчев главен държавен здравен инспектор в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
„Инициативата се повтаря вече десета година и постепенно придоби по- голямо призвание. Първоначално се отбелязваше само в няколко страни, но се видя, че е добре и има необходимост от напомняне за важността на изпълнението на имунизационния календар, затова беше припозната както от Европейския съюз, така и от Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) и стана традиционна и се отбелязва вече във всички страни на континента“, зави Кънчев.
Той посочи, че мотото на инициативата тази година е: „Ваксините работят - предпази себе си и останалите около теб“ и в него е събрана цялата философия на ваксините , а именно това, че те играят роля не само за човека, който се е ваксинирал и го предпазват, като му осигуряват имунитет за дълъг период от време, но и останалите около него, които някои от тях по различни причини може да не могат да бъдат имунизирани.
„Ако имаме достатъчен контингент имунизирани лица, са предпазени даже и тези, които не могат да се имунизират“, заяви Кънчев.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

23 Април 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. В последните години не само в България, но и в Европа антиваксиналните течения набират скорост. Важно е да може да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
Тя посочи, че антиваксиналните течения са в контекста на това, че ваксините не са нужни, а добрата хигиена предпазва от заболявания. „Това е един от митовете, които трябва да бъдат развенчани. Факт е, че Европа успя в резултат на добро имунизационно покритие да се справи с много инфекциозни заболявания. Европа е зона, свободна от детски паралич – една изключително инвалидизираща и смъртоносна болест, причинена от вируси, от която миналия век е имало много сериозни епидемии. Но все още в Европа има морбили и трябва да подчертая, че в България се справихме изключително успешно с единичните взривове от морбили, които се случиха миналата година. Но това изобщо не е така в наши съседни страни – в Румъния и в Гърция все още има доста сериозен брой заболели и, за съжаление, и сериозен брой починали. Така че това, че ваксините действат, означава, че полипите, срещу които са предназначени, ги няма. Но ако постигнем по-нисък от имунизационен обхват от този, който препоръчва Световната здравна организация – около 95% от населението да бъде имунизирано срещу съответните инфекциозни заболявания, имаме риск отново да се появят заболяванията, за които сме забравили отдавна“, обясни д-р Дариткова.
Като друг мит тя посочи твърдението, че ваксините могат да доведат до сериозни усложнения. „Общите и локални усложнения във всяка една ваксина се съобщават от лекаря, който прави ваксината, на майката и на детето. Всички останали разпространени новини за предизвикване на аутизъм от ваксините, и за предизвикване на заболявания категорично не са верни. Ваксините подлежат на много строг контрол по време на своето производство и са с гарантирано качество, затова можем да разчитаме на техните добри ефекти по отношение на здравето, като страничните ефекти са сведени до минимум“, каза още председателят на Здравната комисия.
Тя посочи, че много големи полемики има и около живакът, който се съдържа във ваксините. „Но повечето ваксини, които се използват, не съдържат живак. Има едно съединение тиомерсол, което се намира в много малък процент от ваксините и то практически не уврежда организма. Искам да подчертая, че е много важно да се борим аргументирано срещу митовете и антиваксиналните течения, защото смятам, че ваксините, както и антибиотиците са едни от най-големите постижения, спасили хиляди човешки животи“, обясни д-р Дариткова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.