НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Independent: Найджъл Фараж ще стартира петиция за спечелване на Нобелова награда за мир за Доналд Тръмп

The Independent: Найджъл Фараж ще стартира петиция за спечелване на Нобелова награда за мир за Доналд Тръмп

12 Май 2018 | 03:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският политик Найджъл Фараж заяви, че ще стартира петиция за номинация на Доналд Тръмп за Нобелова награда за мир, допълвайки че наградата ще изгуби легитимацията си в очите на милиони, ако президентът на САЩ има успешна среща със Северна Корея и в същото време не получи наградата, пише британският вестник The Independent.
Фараж е сред хората, които смятат, че Доналд Тръмп заслужава тази награда.
Докато много други европейски представители и лидери са ядосани на Доналд Тръмп заради едностранното изтегляне на САЩ от ядрената сделка с Иран, Найджъл Фараж вярва, че американският президент е показал силно лидерство.
„Много хора намират за трудно да не се опитват да дискредитират всяко едно действие на Доналд Тръмп, но аз си спомням истерията върху спечелването на наградата от Барак Обама за неща, които може да направи“, заяви Фараж.
„Единствената причина отношенията със Северена Корея да дойдат в този етап е защото той беше твърд“, допълни Фараж.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мун Дже-ин: Единствено затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея могат да донесат мир на Корейския полуостров

Мун Дже-ин: Единствено затопляне на отношенията между САЩ и Северна Корея могат да донесат мир на Корейския полуостров

8 Май 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Сеул. Мир на Корейския полуостров е възможен единствено, ако отношенията между Северна Корея и САЩ са нормализирани и двете страни ще работят по плана за ядрено разоръжаване, заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, цитиран от Sputnik.
„Установяването на мир на полуострова и общият просперитет на Южна и Северна Корея ще бъдат възможни само при съществен напредък в ядреното разоръжаване, последваща нормализация на дипломатическите връзки между САЩ и Северна Корея, и установяването на система за постоянен мир“, заяви Мун.
Южнокорейският лидер отбеляза, че е важно да се постигне съгласие нужно за ядрено разоръжаване.
Мун Дже-ин призова Япония да поднови диалога си със Северна Корея за нормализиране на отношенията между двете държави.
„Мисля, че е особено важно да се поднови диалогът между Северна Корея и Япония. Ако отношенията между двете страни се нормализират това ще бъде огромен принос към мира и сигурността в Североизточна Азия“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп ще приеме Мун Дже-ин на 22 май в Белия дом

AFP: Доналд Тръмп ще приеме Мун Дже-ин на 22 май в Белия дом

5 Май 2018 | 01:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще приеме своя южнокорейски колега Мун Дже-ин за разговори в Белия дом на 22 май, съобщава AFP.
„Тази трета среща между двамата лидери потвърждава трайната връзка между съюза Южна Корея-САЩ и дълбокото приятелство между двете държави“, заявиха от Белия дом в изявление.
„Президентът Тръмп и президентът Мун ще продължат своето близко общуване върху развитието касаещо Корейския полуостров. Двамата лидери ще обсъдят и предстоящата среща на президента Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп обеща до няколко дни да разкрие подробности за срещата с лидера на Пхенян

AFP: Доналд Тръмп обеща до няколко дни да разкрие подробности за срещата с лидера на Пхенян

1 Май 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп обеща да разкрие до няколко дни времето и мястото на предстоящата му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава AFP.
„В момента организираме срещи и мисля, че вероятно (мястото и датата) ще бъдат обявени през следващите няколко дни", заяви Доналд Тръмп от Овалния кабинет в Белия дом.
Тръмп разкри миналата седмица, че се разглеждат две или три различни локации за организиране на срещата. Съответната информация той издаде след историческия разговор между лидерите на Северна и Южна Корея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп заслужава Нобеловата награда за мир заради дипломацията му за Северна Корея

USA Today: Доналд Тръмп заслужава Нобеловата награда за мир заради дипломацията му за Северна Корея

1 Май 2018 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От натиска, който оказа на Китай да използва влиянието си, за да отслаби агресивността на Ким Чен-ун, до дипломатическата офанзива за диалог с режима в Пхенян - държавният глава на САЩ Доналд Тръмп направи повече, за да спечели Нобеловата награда за мир, отколкото неговият предшественик Барак Обама, пише Джеймс Робинс в коментар за американския вестник USA Today.
Преди година перспективата президентът Тръмп да бъде нобелов лауреат за мир щеше да замае главите на неговите критици. Сега, ако всичко върви добре в преговорите на САЩ със Северна Корея, Тръмп би трябвало да бъде фаворит за фаворит за наградата, която той наистина ще спечели.
Зашеметяващите стъпки, насочени към постигане на траен мир на Корейския полуостров, предизвикаха суматоха около Нобеловата награда за мир. Преодоляването на почти седемдесетилетното разделение на полуострова – едно от последните важни останки от Студената война - ще бъде епохално международно събитие. Бившият президент на Южна Корея Ким Де Чун получи наградата за мир през 2000 г. за началото на процеса на диалог със Северна Корея.
Историческата среща на върха между южнокорейския президент Мун Дже-ин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун сама по себе си е постигнала неимоверен успех, тъй като на нея бе декларирано желание за прекратяване на войната, замразена от 50-те години на миналия век наса. Но Мун Дже-ин се отдръпна, за да даде път на Тръмп.
„Президентът Тръмп може да вземе Нобеловата награда, защотот единственото, от което се нуждаем, е мирът“, бе коментарът на южнокорейския държавен глава.
Тръмп наистина заслужава голяма част от овациите за пробива в отношенията между Сеул и Пхенян. Тръмп е първият президент, който изрично обвърза търговската политика на САЩ с Китай в замяна на това Пекин да окаже натиск на съюзника си в лицето на Пхенян.
Предишни президенти са разделяли тези въпроси, но Тръмп знае, че изкуството на сделката се основава на използването на различни лостове. Икономиката на Северна Корея зависи от Китай, а благосъстоянието на Китай зависи от търговията със САЩ. Пекин има много по-малък интерес от защитата на севернокорейския съюзник, отколкото в поддържането на световните пазари. Тази реалност несъмнено беше рамката за дискусиите през март между президента на Китай Си Дзинпин и лидера на режима в Пхенян Ким Чен-ун.
Тръмп разясни и потенциалните последици от това усилията да не са насочени към мир на полуострова. Миналата година видяхме редица заплахи и контразаплахи. Северна Корея проведе няколко провокативни ядрени и ракетни тестове. Пхенян заплаши да изстреля ракети към Хавай или континенталната част на САЩ и заяви, че има право да сваля американски стратегически бомбардировачи дори извън въздушното пространство на Северна Корея. В отговор Тръмп предупреди, че всички севернокорейски военни действия ще бъдат „посрещнати с огън и гняв, каквито светът досега не е виждал“. Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис лаконично отбеляза, че ако Северна Корея изстреля ракети към САЩ, би било началото на „игра" с всички възможни средства.
Някои се разтревожиха за възможността за директна война със Северна Корея. Но както са казвали римляните: „Ако искаш мир, подготви се за война“. Мирът чрез стратегия за сила работи само когато противникът знае, че имате предвид бизнес. И все пак - Тръмп има „по-голям бутон".
Шумотевицата около Нобеловата награда за мир се появи в контекста на обстоятелството, че през 2009 г. отличието бе връчено на бившия американски президент Барак Обама с надеждата, че ще положи „извънредни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничество между народите". Нобеловият комитет инвестира авансово в сграда, която никога не бе построена. Репутацията на наградата бе сериозно накърнена тогава, но сега може да бъде възстановена чрез признаване на постиженията на наследника на Обама. Тръмп, който води на фронта, а не командва отзад, показва, че САЩ могат да останат „единствената необходима нация в световните дела", само ако имат лидер, който се държи точно както сегашния.
Има още много неща, които трябва да се направят, разбира се. Резултатът от предстоящата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще определи дали този бъдещ мир ще бъде траен или ще бъде само мираж. Но ако всичко върви добре и мирът най-накрая възтържествува, Нобелова награда за мир ще бъде подходящо и прилично отдаване на почит на забележителното постижение на 45-тия президент на САЩ/

*Джеймс С. Робинс е член на Борда на сътрудниците на USA TODAY и автор на редица научни трудове.
Преподава в Университета за национална отбрана и в Университета за морска пехота. Работи като специален асистент на министъра на отбраната в администрацията на Джордж У. Буш.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е убеден, че срещата му с Ким Чен-ун ще се проведе

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е убеден, че срещата му с Ким Чен-ун ще се проведе

30 Април 2018 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е убеден, че планираната му с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун среща ще се проведе и допълни, че харесва идеята срещата да се проведе в Демилитаризираната зона между двете корейски държави, предава AFP.
Тръмп също така заяви, че Сингапур също е в списъка на възможните места за провеждане на среща, но допълни, че лично би предпочел Демилитаризираната зона.
„Има нещо, което ми харесва, ако нещата се получат, ще има страхотно празнуване от другата страна на границата, а не в трета страна“, заяви Тръмп по време на пресконференция в Белия дом.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Южна Корея: Доналд Тръмп заслужава Нобелова награда за мир

Президентът на Южна Корея: Доналд Тръмп заслужава Нобелова награда за мир

30 Април 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Джей-ин заяви, че неговият американски колега трябва да получи Нобелова награда за мир заради усилията му в преговорите за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров, предава Politico.
Към Мун Джей-ин се обърна вдовицата на покойния южнокорейски президент Ким Дай-юнг, която заяви, че настоящият държавен глава заслужава Нобелова награда , след като стана първият на поста посетил Северна Корея. Обсъждайки това със своите асистенти Мун Джей-ин заяви, че Тръмп е този, който е достоен за наградата.
„Президентът Тръмп трябва да получи Нобелова награда. Единственото нещо, от което се нуждая аз е мирът“, заяви Мун-Джей-ин.
Четирима бивши американски президенти са били лауреати на Нобеловата награда за мир: Теодор Рузвелт, Удроу Уилсън, Джими Картър и Барак Обама.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Рейтингът на южнокорейския президент премина 70% след срещата с Ким Чен-ун

ТАСС: Рейтингът на южнокорейския президент премина 70% след срещата с Ким Чен-ун

30 Април 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Сеул. Рейтингът на южнокорейския президент Мун Дже-ин за първи път от четири месеца премина 70% на фона на срещата му с лидера на Северна Корея Ким Чен-ин. Това съобщи в понеделник местната агенция Yonhap, предава ТАСС.
Според нейните данни, 70% от запитаните са заявили, че одобряват Мун в качеството му на държавен глава и този показател е с 2,2% по-висок от преди една седмица. Тези, които не одобряват действията на южнокорейския президент са 24,4%, което е с 3% по-малко в сравнение с резултатите, получени преди една седмица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Външният министър на Китай Ван И ще посети Северна Корея на 2 и 3 май

VOA: Външният министър на Китай Ван И ще посети Северна Корея на 2 и 3 май

30 Април 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министърът на външните работи на Китай Ван И ще пристигне на посещение в Северна Корея тази седмица след историческата среща на върха между лидерите на двете Кореи – председателят Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин, предава радио The Voice of America.
От Китай съобщиха, че Ван ще бъде в Пхенян на 2 и 3 май по покана на севернокорейския си колега. Краткото съобщение, публикувано в понеделник, не съдържа детайли относно предмета на техните разговори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Южна Корея започва премахването на пропагандни високоговорители от границата със Северна Корея

Sputnik: Южна Корея започва премахването на пропагандни високоговорители от границата със Северна Корея

30 Април 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южна Корея ще започне във вторник премахването на високоговорители използвани за пропаганда на границата със Северна Корея, съобщиха от министерството на отбраната на Южна Корея, цитирани от Sputnik.
„Започвайки на 1 май, като част от предвидените мерки в декларацията от Пханмунджом, нашите въоръжени сили ще започнат отстраняване на високоговорителите, поставени по военната демаркационна линия за излъчване към Севера“, се казва в изявлението.
Изявлението идва три дена след историческата среща на лидерите на Северна и Южна Корея.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: САЩ влизат с „широко отворени очи“ в преговорите със Северна Корея

The Hill: САЩ влизат с „широко отворени очи“ в преговорите със Северна Корея

29 Април 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар Майк Помпео и съветникът по национална сигурност Джон Болтън заявиха в неделя, че САЩ ще останат бдителни след като Северна Корея седна на масата за преговори, пише американското издание The Hill.
Двамата висши представители на администрацията на Доналд Тръмп настояха, че САЩ ще търсят конкретни стъпки от Северна Корея, която заяви че ще прекрати ядрената си програма, ако САЩ обещаят да не ги нападат.
Помпео заяви, че срещата му със севернокорейския лидер Ким Чен-ун е била голяма стъпка, но въпреки това от администрацията на Тръмп ще очакват и действия от Пхенян. „Администрацията държи очите си широко отворени. Познаваме историята. Познаваме рисковете. Ще бъдем много различни. Ще преговаряме по начин, който не е правен досега“, заяви Помпео.
„Използваме думата необратим с огромен стремеж. Ще държим на тези стъпки, които ще демонстрират, че ядреното разоръжаване ще бъде постигнато. Няма да правим обещания. Няма да приемаме думи. Ще търсим действия и дела.“
Помпео също допълни, че администрацията планира да поддържа натиска върху Пхенян, докато от там не покажат, че се отървават от ядрения си капацитет.
Джон Болтън заяви, че е възможно да няма сделка със Северна Корея относно ядрената ѝ програма.
„Сигурно е, че в този случай само думи не биха убедили никого“, заяви Болтън.
С наближаващата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, президентът на САЩ настоя, че няма да позволи да бъде „изигран“ от Северна Корея.
„Няма да бъдем изиграни, ок? Ще сключим сделка, надявам се, ако не – това е добре“, заяви Тръмп в петък.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Денуклеаризацията на Либия е модел за Северна Корея

Джон Болтън: Денуклеаризацията на Либия е модел за Северна Корея

29 Април 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Решението на Либия да се откаже от ядрения си арсенал по дипломатически път трябва да е модел за Северна Корея, която изрази желание да направи същото, заяви съветникът по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, цитиран от AFP.
„Имаме предвид либийския модел от 2003 и 2004 година“, заяви Болтън пред американския телевизионен канал Fox News в неделя, запитан дали Пхенян трябва да предаде изцяло ядрените си оръжия преди САЩ да направят отстъпки.
„Очевидно е, че има разлики, либийската програма беше доста по-малка. Но в общи линии това беше споразумението, което направихме“, обясни съветникът по национална сигурност на американския президент Доналд Тръмп.
„По време на първата среща ще искаме да проверим дали Северна Корея действително е взела това стратегическо решение“, продължи Болтън.
„Франс прес“ коментира, че решението на Либия да сдаде ядрената си програма може да послужи като модел, който да увеличи страховете на Северна Корея: нейното правителство по-късно беше свалено от подкрепяни от Запада бунтовници, които дори имаха въздушна подкрепа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Ким Чен-ун е заявил, че ще се откаже от ядрените оръжия ако САЩ обещае да не напада Северна Корея

The New York Times: Ким Чен-ун е заявил, че ще се откаже от ядрените оръжия ако САЩ обещае да не напада Северна Корея

29 Април 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е казал на президента на Южна Корея Мун Дже-ин, че той ще се откаже от ядрените оръжия, ако САЩ се съгласят да се сложи официален край на Корейската война и обещаят, че няма да нападат страната му, съобщи говорителят на южнокорейското правителство в неделя, пише американското издание The New York Times.
В жест за изграждане на доверие преди срещата на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, Ким също е заявил, че ще покани експерти и журналисти от Южна Корея и Съединените щати да наблюдават затварянето на подземния полигон за изпитания на ядрени оръжия следващия месец.
Коментарите на Ким са направени в петък, когато лидерите на двете Кореи се срещнаха в граничното селище Панмунджом, обясни говорителят, като даде допълнителни детайли от срещата.
„Знам, че американците са принципно настроени срещу нас, но когато си поговорят с нас ще видят, че аз не съм такъв човек, който ще стреля с ядрено оръжие по Юга, над Тихия океан или по САЩ“, е казал Ким на Мун, според думите на говорителя на южнокорейското правителство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин потвърди готовността на Русия да съдейства за отслабване на напрежението на Корейския полуостров

ТАСС: Владимир Путин потвърди готовността на Русия да съдейства за отслабване на напрежението на Корейския полуостров

29 Април 2018 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин потвърди готовността на Москва да съдейства за отслабване на напрежението на Корейския полуостров и за продължаването на сътрудничеството между Сеул и Пхенян. Това се казва в съобщение от пресслужбата на Кремъл, разпространено след телефонен разговор между Путин и южнокорейския му колега Мун Дже-ин, предава TACC.
„Президентът на Руската федерация Владимир Путин потвърди готовността на Русия и занапред да съдейства за практическото сътрудничество между Република Корея и КНДР, в частност – за изпълнението на крупни тристранни инфраструктурни и енергийни проекти. Владимир Путин подчерта важността от продължаването на усилията на всички замесени страни по политическото и дипломатическо решение на проблема на Корейския полуостров, в това число с оглед на ориентирите, съдържащи се в руско-китайската „пътна карта“ за разрешаване на въпроса“, се казва в разпространеното от Кремъл съобщение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters:  Южна Корея подготвя „пътна карта“ за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Reuters: Южна Корея подготвя „пътна карта“ за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

29 Април 2018 | 01:26 | Агенция "Фокус"
София. Южна Корея подготвя „пътна карта“ за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, предава Reuters.
Следващите седмици ще бъдат напрегнати за южнокорейското ръководство. Президентът Мун Джей-ин вероятно ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп преди срещата между САЩ и Северна Корея.
„Мун ще събира информация за Тръмп, която ще му предаде по време на визитата в средата на май. Нашето правителство е изготвило пътна карта и ние ще я споделим със САЩ“, заявява специалния съветник на президента на Южна Корея по въпросите на външната политика и националната сигурност.
На Мун Джей-ин също така предстои тристранна среща с Япония и Китай в началото на май.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Израел даде за пример ядреното разоръжаване на Корейския полуостров в преговорите с Иран

The Jerusalem Post: Израел даде за пример ядреното разоръжаване на Корейския полуостров в преговорите с Иран

28 Април 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Петъчното историческо обещание на лидерите на Северна и Южна Корея за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, трябва да даде силна ръка на американския президент Доналд Тръмп в предоговарянето на ядрената сделка с Иран, заяви израелският министърът на разузнаването Израел Кац, пише The Jerusalem Post.
Израел Кац, който ръководи министерството на разузнаването и министерството на транспорта, заяви че подобно развитие на Корейския полуостров, стига да се стигне до реализацията му, може да има огромно въздействие за минимизиране на опасността от надпреварата за ядрено въоръжение в Близкия Изток.
Ядрената сделка с Иран от 2015 година, срещу която израелското правителство яростно противостоеше, е в опасност от разпадане, ако президентът Доналд Тръмп реши да спази ултиматума си за връщане на икономическите санкции върху Иран.
„Той (Тръмп) ще има по-силна позиция срещу Иран сега и може би ще убеди Европейския съюз да не бъде слабото звено в коалицията“, допълни Кац.
„Мисля, че ще бъде много добре за севернокорейците да приключат и да излязат от бизнеса с ядрено въоръжаване. Това ще бъде много добре и за нашия регион, защото има връзка“, уточни той.
Според Кац, връзката между Иран и Северна Корея се състои в ракетната технология: „Да, мисля че има връзка що се отнася до развитието на балистични ракети. И ние имаме доказателствата за това.“
„Мисля, че трябва да сме много твърди с Иран“, завърши Израел Кац, който има амбиции за наследяване на Бенямин Нетаняху на поста министър-председател.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с Мун Дже-ин за Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп проведе телефонен разговор с Мун Дже-ин за Северна Корея

28 Април 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че „нещата вървят много добре“ след като проведе телефонен разговор с президента на Южна Корея Мун Дже-ин, предава AFP.
Една от основните теми е била наближаващата среща на Тръмп с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
„Току що имах дълъг и много добър разговор с президента на Южна Корея Мун Дже-ин. Нещата вървят много добре. Датата и мястото за срещата със Северна Корея се уточнява“ написа Тръмп в пост в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Северна Корея съобщи, че междукорейската среща на високо равнище е „крайъгълен камък“

Reuters: Северна Корея съобщи, че междукорейската среща на високо равнище е „крайъгълен камък“

28 Април 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Държавната информационна агенция на Северна Корея съобщи, че междукорейската среща на високо равнище ще бъде нов „крайъгълен камък“ в довеждането до общ просперитет и точка на обрат за Корейския полуостров, предава Reuters.
Севернокорейската централна информационна агенция съобщи, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Джей-ин са се съгласили по общата цел за „освободен от ядрено оръжие“, полуостров.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Южнокорейската преса е предпазлива в приветствията за срещата между двамата лидери на Корейския полуостров

AFP: Южнокорейската преса е предпазлива в приветствията за срещата между двамата лидери на Корейския полуостров

28 Април 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейската преса е предпазлива в приветствията за срещата между двамата лидери на Корейския полуостров, предава AFP.
Журналистите от водещите издания приветстват срещата между лидерите на двете корейски държави, но отчитат липсата на потвърждение за премахването на севернокорейския ядрен арсенал.
Консервативният Chosun daily пише, че срещата е позитивна от гледна точка размразяване на отношенията, но остава още много да се прави за денуклеаризацията на Пхенян.
Вестник Joongang Daily пише, че сегашната ситуация е „драстично различна“ от няколко месеца по-рано, когато лидерите на САЩ и Северна Корея се състезавали чий ядрен бутон е по-голям.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express:  Бивш американски посланик разкрива  истинските причини за срещата между лидерите на двете Кореи

Daily Express: Бивш американски посланик разкрива истинските причини за срещата между лидерите на двете Кореи

28 Април 2018 | 03:09 | Агенция "Фокус"
Сеул/Пхенян. Бившият американски посланик Бил Ричардсън разкрива истинските причини за историческата среща между лидерите на двете Кореи, пише британският Daily Express.
В интервю пред телевизионния канал Channel 4 News, цитирано от вестника Бил Ричардсън определя севернокорейския лидер Ким Чен-ун, като „рационален“ човек, въпреки своята непредсказуемост. Според него крайната цел на Ким Чен-ун е да замени военния си арсенал за икономически субсидии от Южна Корея
„Вече сме виждали това. Знам, че е имало две срещи между Северна и Южна Корея, които са завършвали разочароващо. Но аз мисля, че Ким Чен-ун има крайна цел. Аз мисля, че той е рационален играч, въпреки своята непредсказуемост и някои варварски дела, които е вършил. Мисля, че той иска да изтъргува своя военен арсенал за икономически растеж , защото страната му е една от най-бедните в света. Аз мисля, че той ще иска това в замяна на унищожаването на своя ядрен арсенал, нещо, което аз мисля, че той все пак няма да направи. Ще струва страшно много, ако се постигне трайно дългосрочно споразумение със Северна Корея“, заявява бившият американски дипломат.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп сведе възможните места за провеждане на среща с Ким Чен-ун до „две или три“

AFP: Доналд Тръмп сведе възможните места за провеждане на среща с Ким Чен-ун до „две или три“

27 Април 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че в момента има „две-три“ места, които обмисля за провеждане на срещата със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава AFP. По-рано той заяви, че обмисля пет места.
Срещата се очаква да се проведе или през май или през юни около месец след историческата среща между Ким Чен-ун в петък.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Майничи Шимбун“ (Япония): Лидерите на Северна и Южна Корея заявиха, че никога няма да повторят „злощастната история“, но не казват как

„Майничи Шимбун“ (Япония): Лидерите на Северна и Южна Корея заявиха, че никога няма да повторят „злощастната история“, но не казват как

27 Април 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерите на Северна и на Южна Корея обявиха след историческата си среща на високо равнище, че никога няма да повторят старите си грешки и че ще проведат ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, пише японският „Майничи Шимбун“.
„Това бележи началната точка на нашето движение към пълно ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Ние никога няма да се върнем назад“, заяви южнокорейският президент Мун Джей-ин пред репортери по време на съвместна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. „Ще се стремим да избягваме повтарянето на злощастната история на миналите споразумения между Севера и Юга“, на свой ред коментира севернокорейският лидер Ким Чен-ун.
След издаването на съвместната декларация на 27 април източник, близък южнокорейското президентство заяви, че „има отговорности и роли, които трябва да изпълним в процеса на ядрено разоръжаване“. Остават още въпроси дали двете Кореи могат да убедят Съединените щати и Китай да подкрепят подписване на мирно споразумение-
„Дори ако Югът и Севера изградят смислена, тя няма да има смисъл, преди провеждането на скорошната среща на Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп“, смята източникът от южнокорейското президентство.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

South China Morning Post: Китай аплодира „историческите“ междукорейски преговори като голяма стъпка към дълготрайния мир

South China Morning Post: Китай аплодира „историческите“ междукорейски преговори като голяма стъпка към дълготрайния мир

27 Април 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Пекин. Правителството на Китай обяви, че историческата среща на високо равнище между лидерите на двете корейски държави е важна крачка към дълготраен мир и стабилност на Корейския полуостров, пише South China Morning Post.
Прессекретарят на китайското външно министерство Хуа Чунин даде оценка след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун-Джей ин.
„Бедствията не могат да разделят истинските братя и само усмивка е необходима омразата между тях да се разпръсне“, заяви Хуа Чунин.
„Това е исторически момент за лидерите от двете страни на границата и ние ги поздравяваме за политическото решение и смелостта“, допълни тя.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Севернокорейският лидер се пошегува, че ще спре да буди президента на Южна Корея с ракетни изпитания

The Hill: Севернокорейският лидер се пошегува, че ще спре да буди президента на Южна Корея с ракетни изпитания

27 Април 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се пошегува, че ще престане да прекъсва съня на южнокорейския президент Мун Джей-ин с ракетни изпитания. Той заяви това по време на тяхната среща, по време на която двамата лидери се разбраха да говорят за мирен план, който напълно да разоръжи ядрено Корейския полуостров, пише The Hill.
„Със сигурност няма повече да ти прекъсвам съня“, заяви Ким Чен-ун. Двете страни се споразумяха за „свободен от ядрено оръжие Корейски полуостров“. Дете страни все още са във състояние на война, защото след Корейската война през 1953 г. е подписано само примирие.
„След жестока година на ракетни и ядрени изпитания в момента се води историческа среща между Северна и Южна Корея. Доби неща се случват“, коментира американският президент Доналд Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун се е завърнал в Северна Корея след срещата на високо равнище

AFP: Ким Чен-ун се е завърнал в Северна Корея след срещата на високо равнище

27 Април 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се е върнал на територията на страната си, което сляга край на историческата му среща на високо равнище с южнокорейския президент Мун Джей-ин, предава AFP.
Лидерът на Северна Корея помаха на своите домакини през прозореца на автомобила си, докато той се връщаше през Демилитаризираната зона обратно в Пхенян.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Korea Herald: Южнокорейските партии са разделени по резултатите от междукорейската среща на високо равнище

Korea Herald: Южнокорейските партии са разделени по резултатите от междукорейската среща на високо равнище

27 Април 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Сеул. Основната опозиционна Партия на свободата на Южна Корея осъди решенията на двете корейски държави след срещата на лидерите им като „политически цирк в името на мира“, пише Korea Herald.
По-рано президентът на Южна Корея Мун Джей-ин и лидерът на Северна Корея Ким-Чен ун обявиха, че ще постигнат пълното ядрено разоръжаване на полуострова и ще намалят напрежението. Председателят на Партията на свободата Хун Йо-пьо разкритикува това. „Тази среща не бе нищо повече от шоу на мира“, заяви той и разкритикува правителството „че не може да каже нищо относно това дали Северът ще си даде атомните бомби“.
Управляващата Демократическа партия от друга страна обяви, че срещата е „историческо събитие, което полага път към мира и облекчава напрежението на Корейския полуостров“.
Малката опозиционна партия „Барюнмирай“ призова към повече яснота по въпроса как точно ще се осъществи ядреното разоръжаване. „Сега е важно как ще въплътим това на практика“, заяви прессекретарят на партията Ким Чол-кун.
Партията на демокрацията и мира и Партията на справедливостта приветстваха резултатите от срещата.
„Приветстваме историческото споразумение и смелите действия на лидерите на двете Кореи, както и планираната среща на високо равнище между Пхенян и Вашингтон“, съобщи прессекретарят на Партията на демокрацията и мира Чой Кюн-хван. На свой ред председателят на Партията на справедливостта Чой Сьок призова президентът на САЩ Доналд Тръмп „активно да се присъедини към мира“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп приветства „страхотната помощ“ на китайския президент по Северна Корея

AFP: Доналд Тръмп приветства „страхотната помощ“ на китайския президент по Северна Корея

27 Април 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп приветства „страхотната помощ“, предоставена му от неговия китайски колега Си Дзинпин по отношение на Северна Корея, която е тласната към дипломация след период на ракетни и ядрени изпитания, засилили регионалното напрежение, предава AFP.
„Моля, нека не забравяме страхотната помощ, която моят добър приятел президентът Си Дзинпин даде на САЩ, особено по Северна Корея. Без него щеше да стане по-дълго и по-трудно“, заяви Тръмп на профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Китай е единственият голям партньор на Северна Корея, но подкрепи санкциите на ООН, наказващи Пхенян за изпитанията му.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генералният секретар на НАТО приветства междукорейската среща като „окуражаваща“ първа крачка

AFP: Генералният секретар на НАТО приветства междукорейската среща като „окуражаваща“ първа крачка

27 Април 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства историческата среща на високо рванище между лидерите на Северна и Южна Корея като „окуражаващо“, но предупреди, че все още предстоят предизвикателства, предава AFP.
„Това е първа крачка, която окуражава, но трябва да разберем, че има все още много работа пред нас“, заяви Столтенберг по време на срещата на външните министри от Алианса.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп приветства срещата на върха между Северна и Южна Корея, но и отправи предупреждения

AFP: Доналд Тръмп приветства срещата на върха между Северна и Южна Корея, но и отправи предупреждения

27 Април 2018 | 14:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп приветства срещата на върха между лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Дже-ин като историческа, но същевременно предупреди, че „само времето ще покаже“ какво ще се случи занапред, предава AFP.
„След яростна кампания за изстрелване на ракети и ядрени опити сега се провежда историческа среща между Северна и Южна Корея", коментира Тръмп след като лидерите на Северна и Южна Корея се договориха да се стремят към постоянен мир и пълно ядрено разоръжаване на полуострова.
„Добри неща се случват, но само времето ще покаже!" добави Тръмп, който след броени седмици също ще проведе среща със севернокорейския лидер.
Във втори, отделен туит, американският президент написа: „КОРЕЙСКАТА ВОЙНА СВЪРШВА! САЩ и всички хора трябва да се гордеят с това, което се случва в Корея!"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Кремъл изразиха удовлетвореност от срещата между лидерите на Северна и Южна Корея

РИА Новости: В Кремъл изразиха удовлетвореност от срещата между лидерите на Северна и Южна Корея

27 Април 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Москва. В Кремъл са удовлетворени от състоялите се контакти между лидерите на Северна и Южна Корея, от всички останали срещи, които биха могли да доведат до разсейване на напрежението на Корейския полуостров и да допринесат са по-нататъшно нормализиране. Това заяви Дмитрий Песков, говорител на държавния глава на Руската федерация, предава РИА Новости.
В рамките на историческа среща, проведена на демаркационната линия, разделяща двете държави, лидерите на Южна и Северна Корея Мун Дже-ин и Ким Чен-ун постигнаха съгласие за пълно ядрено разоръжаване на полуострова и официално прекратяване на състоянието на война, в което двете държави се намират от началото на 50-те години на миналия век насам. Това стана ясно от съвместното изявление, разпространено след разговорите на високо равнище в граничното населено място Пханмунджон, проведени в петък, 27 април.
Освен това, Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се договориха за съкращаване на числеността на армиите на двете страни, преустройство на укрепената граница в „зона на мира“ и прекратяване на всякакви неприятелски действия по отношение една на друга „по земя, въздух и вода“, считано от 1 май тази година. В частност, става въпрос за разпространяването на радиопропаганда и листовки на границите между Севера и Юга. Двамата лидери обещаха да се ангажират със сътрудничество за създаване на трайна система за мир – изпълнение на историческа задача, което – съгласно думите им, не трябва да бъде отлагано повече.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Историческа среща: Лидерите на Сеул и Пхенян се договориха за денуклеаризация на Корейския полуостров (ОБЗОР)

Историческа среща: Лидерите на Сеул и Пхенян се договориха за денуклеаризация на Корейския полуостров (ОБЗОР)

27 Април 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Пханмунджон. В рамките на историческа среща, проведена на демаркационната линия, разделяща двете държави, лидерите на Южна и Северна Корея Мун Дже-ин и Ким Чен-ун постигнаха съгласие за пълно ядрено разоръжаване на полуострова и официално прекратяване на състоянието на война, в което двете държави се намират от началото на 50-те години на миналия век насам. Това стана ясно от съвместното изявление, разпространено след разговорите на високо равнище в граничното населено място Пханмунджон, проведени в петък, 27 април.
Освен това, Мун Дже-ин и Ким Чен-ун се договориха за съкращаване на числеността на армиите на двете страни, преустройство на укрепената граница в „зона на мира“ и прекратяване на всякакви неприятелски действия по отношение една на друга „по земя, въздух и вода“, считано от 1 май тази година. В частност, става въпрос за разпространяването на радиопропаганда и листовки на границите между Севера и Юга. Двамата лидери обещаха да се ангажират със сътрудничество за създаване на трайна система за мир – изпълнение на историческа задача, което – съгласно думите им, не трябва да бъде отлагано повече.

„Нова ера на мира“

Предстои да бъде сключено и споразумение за ненападение. „Заявяваме, че на Корейския полуостров повече няма да има война“, увериха лидерите на Сеул и Пхенян. Мун Дже-ин провъзгласи началото на „нова ера на мира“, допълвайки, че „няма път назад“. На свой ред Ким Чен-ун заяви, че „Северна и Южна Корея са братя, които не следва да живеят разделени един от друг“.
Друга позицитвна новина, която стана ясна след разговорите, е че, държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин ще посети Пхенян по-късно тази година.

Преговорите продължават

Мун Дже-ин и Ким Чен-ун заявиха също и намерения да започнат преговори с участието на други страни, включително САЩ. Целта е постигането на дългосрочен и стабилен мир, се казва още в документа, разпространен след срещата. Освен това бе съобщено за възстановяването на съвместни хуманитарни проекти.
Северна и Южна Корея ще позволят на семействата, останали разделени след прикючването на войната през 1953 г., да се съберат отново. Уточнено бе, че е предвидено конкретни стъпки в тази насока да бъдат направени през месец август тази година.
„Южна и Северна Корея се съгласиха да продължат програмите за обединение на разделените семейства по повод Деня на националното освобождение на 15 август тази година", се казва в съвместното изявление, разпространено след разговорите между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.
Около 57 000 семейства на Юг все още имат членове, които живеят в изолираната комунистическа страна, един от най-емоционалните проблеми, останали от конфликта.

Срещата на върха в петък, е третата в историята среща между лидери на Юга и Севера. Предходните бяха организирани през 2000 г. и 2007 г., и двете от които бяха проведени на територията на Северна Корея.
Тя стана възможна в резултат на затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян в последните месеци. Голям импулс на сближението дадоха Зимните олимпийски игри южнокорейския град Пьончан, където двете държави на Корейския полуостров се представиха под общ флаг.
Южна Корея също така стана посредник в организацията на срещата между Ким Чен Ин и президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се те да се състоя в края на май или началото на юни тази година.
Историческата среща на върха между лидерите на Сеул и Пхенян бе предшествана от година на сериозно напрежение на Корейския полуостров заради ядрената и ракетна програма на Ким Чен-ун. САЩ и Япония дори стигнаха до заплахи, че ще използват военна сила срещу Пхенян, а в отговор севернокорейският режим извършваше все по-мощни ядрени изпитания.

Редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мун Дже-ин: Мораториумът на ядрените изпитания на Северна Корея е от изключително значение

Мун Дже-ин: Мораториумът на ядрените изпитания на Северна Корея е от изключително значение

27 Април 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Сеул. Мораториумът на Северна Корея върху изпитанията на ядрени оръжия е от „изключително значение“. Това заяви президентът на Северна Корея Мун Дже-ин след историческата среща, която проведе с лидера на Пхенян Ким Чен-ун, предава AFP.
„Ядреното замразяване, което вече е въведено от Севера, е от изключително значение. Това ще бъде важна стъпка към пълна денуклеаризация на Корейския полуостров", изрази увереност южнокорейският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Северна и Южна Корея ще продължат програмите за събиране на разделени семейства

AFP: Северна и Южна Корея ще продължат програмите за събиране на разделени семейства

27 Април 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна и Южна Корея ще позволят на семействата, останали разделени след приключването на войната през 1953 г., да се съберат отново. Това стана ясно след историческата среща на върха между лидерите на Пхенян и Сеул, предава AFP, като уточнява, че е предвидено конкретни стъпки в тази насока да бъдат направени през месец август тази година.
Около 57 000 семейства на Юг все още имат членове, които живеят в изолираната комунистическа страна, един от най-емоционалните проблеми, останали от конфликта.
„Южна и Северна Корея се съгласиха да продължат програмите за обединение на разделените семейства по повод Деня на националното освобождение на 15 август тази година", се казва в съвместното изявление, разпространено след разговорите между Ким Чен-ун и Мун Дже-ин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Южна Корея ще посети Пхенян

AFP: Президентът на Южна Корея ще посети Пхенян

27 Април 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Сеул. Държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин ще посети Пхенян по-късно тази година. Това стана ясно след срещата на върха между лидерите на Северна и Южна Корея, предава AFP.
В съвместното изявление, разпространено след срещата, се пояснява, че визитата на Мун Дже-ин ще се състои през есента. Тя ще се проведе 11 г., след като представител на Сеул посети севернокорейската столица за втората междукорейска среща на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун и Мун Дже-ин потвърдиха ангажимента си за денуклеаризация на Корейския полуостров

AFP: Ким Чен-ун и Мун Дже-ин потвърдиха ангажимента си за денуклеаризация на Корейския полуостров

27 Април 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерът на режима в Пхенян Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея заявиха, че са поели ангажимент за денуклеаризация на полуострова, предава AFP
„Южна и Северна Корея потвърдиха общата цел да освободят Корейския полуостров посредством пълна денуклеаризация“, се казва в съвместното изявление, разпространено след след историческата среща на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Южнокорейските военни не отдадоха чест на Ким Чен-ун

Интерфакс: Южнокорейските военни не отдадоха чест на Ким Чен-ун

27 Април 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Сеул. Южнокорейските военни не отдадоха чест на Ким Чен-ун при историческата първа визита на лидера на Пхенян, отбелязва руската информационна агенция Интерфакс.
Според медиите в Южна Корея формата на приветствие на Ким Чен-ун, демонстрирана от военните членове на делегацията на Сеул, свидетелства за това, че те все още не считат войната между двете държави за прикючена.
Журналистите обръщат внимание, че при запознаването си с Ким Чен-ун членовете на делегацията на Южна Корея са се ограничили единствено до кимане с глава и ръкостискане. Същевременно военните представители в делегацията на Пхенян при процеса на запознанство са отдали чест на президента на Южна Корея Мун Дже-ин.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на Северна и Южна Корея обсъдиха денуклеаризацията и мира на полуострова

AFP: Лидерите на Северна и Южна Корея обсъдиха денуклеаризацията и мира на полуострова

27 Април 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Сеул. В рамките на историческата среща на върха севернокорейският лидер Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин са обсъдили денуклеаризацията и трайния мир на полуострова, предава AFP.
„Двамата лидери проведоха искрен и честен диалог за денуклеаризацията, за установяване на траен мир на Корейския полуостров и развитие на междукорейските връзки", разкри говорител на Президентството в Сеул.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След историческата среща на върха - лидерите на Северна и Южна Корея ще участват в прием

AFP: След историческата среща на върха - лидерите на Северна и Южна Корея ще участват в прием

27 Април 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерите на Северна и Южна Корея ще участват в прием, организиран по-късно в петък след приключването на историческата среща на върха, предава AFP.
Говорител на южнокорейския президент Мун Дже-ин поясни, че на банкета двамата държавници ще бъдат придружавани от съпругите си – нещо, което се обсъждаше по-рано като възможно развитие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ким Чен-ун: Ще посетя Сеул ако ме поканите

Ким Чен-ун: Ще посетя Сеул ако ме поканите

27 Април 2018 | 06:49 | Агенция "Фокус"
Панмунджом. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е казал на президента на Южна Корея Мун Дже-ин в петък, че ще посети Сеул „по всяко време, ако ме поканите“, заяви говорителят на южнокорейския държавен глава, предава AFP.
Ким е направил този коментар по време на срещата на върха на двамата лидери в демилитаризираната зона между двете Кореи, заяви говорителят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Как се стигна до срещата на върха на двете Кореи (ОБЗОР)

Как се стигна до срещата на върха на двете Кореи (ОБЗОР)

27 Април 2018 | 06:17 | Агенция "Фокус"
Панмунджом. В петък, на междукорейската граница в село Панмунджом се провежда среща на лидерите на двете Кореи – президента на Република Корея Мун Дже-ин и председателят на Държавния съвет на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ин.
Срещата на върха е третата в историята среща между лидерите на Юга и Севера. Преди това лидерите на двете страни проведоха преговори през 2000 година (Ким Де Чжун и Ким Чен Ир) и 2007 година (Но Мун Хен и Ким Чен Ир). И двете предишни срещи на върха се проведоха на територията на Северна Корея – в Пхенян.
Тази среща на върха стана възможна в резултат от затоплянето на отношенията между Сеул и Пхенян. Голям импулс на сближението придаде Зимната Олимпиада в южнокорейския град Пьончан, където Пхенян изпрати свои атлети, група за поддръжка, запалянковци, както и художествени колективи.
Освен това, по време на Олимпиадата в Южна Корея бяха две официални делегации от Севера. В едната от тях беше младшата сестра на Ким Чен-ин – Ким Йо Чжон. В хода на последвалите след това контакти Сеул и Пхенян се договориха да проведат среща на върха с участието на лидерите на страните.
Южна Корея също стана посредник в организацията на срещата между Ким Чен Ин и президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се, че преговорите между Тръмп и Ким ще се състоят през юни тази година.
Всичко това беше предшествано от една година на сериозно напрежение на Корейския полуостров заради ядрената и ракетната програма на Северна Корея и изпитанията свързани с нея. САЩ и Япония дори стигнаха до заплахи, че ще използват военна сила срещу Пхенян, който отвръщаше на това с нови и по-големи ядрени изпитания.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Известия“: Не пуснаха сестрата на Ким Чен-ин на червения килим

“Известия“: Не пуснаха сестрата на Ким Чен-ин на червения килим

27 Април 2018 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Панмунджом. Сестрата на Ким Чен-ин – Ким Йо Чжон – не беше пусната на червения килим, по който лидерите на двете Кореи пресякоха демаркационната линия, от службите по протокола, пише „Известия“.
Жената се опита по погрешка да тръгне след брат си и президента на Южна Корея Мун Чже-ин. Но намиращите се наблизо й извикаха и тя бързо отстъпи встрани.
Ким Йо Чжон работи в апарата на ЦК на Трудовата партия на Корея. Тя съпровожда лидера на Северна Корея Ким Чен ин на срещата на върха между Севера и Юга.
Ким стана първият лидер на севернокорейската държава, който премина от южната страна на границата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мун Дже-ин се надява на „смело споразумение“ на срещата на върха

AFP: Мун Дже-ин се надява на „смело споразумение“ на срещата на върха

27 Април 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заяви на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, че се надява да бъде постигнато „смело споразумение“ в началото на тяхната среща на върха в петък, предава AFP.
„Надявам се да проведем откровен разговор и да достигнем до смело споразумение, което да е голям подарък за целия корейски народ и хората, които искат мир“, заяви Мун.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Започна историческата среща на Ким Чен-ин и Мун Дже-ин

„Российская Газета“: Започна историческата среща на Ким Чен-ин и Мун Дже-ин

27 Април 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Панмунджом. В Панмунджом започна работата на междукорейската среща на върха. В петък в 09:30 по сеулско време (03:30 българско) председателят на Държавния съвет на Северна Корея Ким Чен-ин пресече междукорейската граница и отиде в южнокорейската част на демилитаризираната зона. Там го очакваше президентът на Южна Корея Мун Дже-ин, пише „Российская Газета“.
Лидерите на Севера и Юга бяха в добро настроение и се приветстваха топло. След това те си направиха обща снимка, държейки се за ръце.
Веднага на границата се случи интересен епизод, отбелязва изданието. След оживения разговор и усмивките Ким Чен-ин направи привикващ жест към Мун Чже-ин в посока на Северна Корея. Мун се засмя и прие поканата. Лидерите направиха няколко крачки, пресекоха границата и постояха няколко мига на севернокорейска територия, след което се върнаха в южнокорейската част, продължавайки по съгласуваната програма на срещата на върха.
Този епизод, коментира „РГ“, предизвика оживление и аплодисменти в международния пресцентър в южнокорейския Коян, където се намират около три хиляди акредитирани за срещата на върха медии. „Ето и нашият президент е бил в Севера“, с хумор изкоментираха местните журналисти.
След това Мун Дже-ин и Ким Чен-ин продължиха в демилитаризираната зона, ходейки по разстлано червено килимче и влязоха в сградата, където ще се състоят официалните преговори. Ким остави запис за посещението си в книгата за почетни гости на първия етаж на зданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мун Дже-ин и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете над демаркационната линия

AFP: Мун Дже-ин и Ким Чен-ун си стиснаха ръцете над демаркационната линия

27 Април 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
Сеул. Лидерите на Северна и Южна Корея си стиснаха ръцете дружески над демаркационната линия, която разделя двете страни, като това се случи минути преди официалното начало на историческата среща на върха, предава AFP.
„Радвам се да ви видя“, каза Мун Дже-ин на севернокорейския си колега. Първо Ким-чен ун премина на територията на юга за малко, а след това и Мун също премина от другата страна на границата преди да се върне обратно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Мун Дже-ин тръгна за срещата с Ким Чен-ун

AFP: И Мун Дже-ин тръгна за срещата с Ким Чен-ун

27 Април 2018 | 02:20 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин тръгна за демилитаризираната зона за историческата среща на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, показа живото предаване по южнокорейските телевизии, предава AFP.
На срещата в южната част на селището Панмунджом, която се провежда след вихрушка от ядрена дипломация, трябва да бъде обсъден мирен договор между двете Кореи и да бъде поставена основата за многоочаквана среща между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, коментира „Франс прес“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун тръгна към границата за срещата с Мун Дже-ин

AFP: Ким Чен-ун тръгна към границата за срещата с Мун Дже-ин

27 Април 2018 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун напусна Пхенян рано в петък местно време и се запъти към демилитаризираната зона между двете Кореи, където ще се срещне с южнокорейския президент Мун Дже-ин, съобщи държавна севернокорейска медия, предава AFP.
Срещата ще се проведе в южната част на селището Панмунджом и ще бъде третата от своя вид (между лидерите на двете Кореи) след края на Корейската война от 1950-1953 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обмисля възможностите за среща с Ким Чен-ун

Reuters: Доналд Тръмп обмисля възможностите за среща с Ким Чен-ун

26 Април 2018 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че обмисля три или четири дати, както и пет места за срещата си с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, като добави, че все още не е ясно дали срещата изобщо ще се състои, предава Reuters.
Тръмп, в интервю пред Fox News, заяви, че срещата между новия държавен секретар и бивш директор на ЦРУ Майк Помпео и Ким в Северна Корея преди няколко седмици не е била планирана.
„Той не трябваше да се среща с Ким Чен-ун, но го направи. Те организираха срещата, докато той беше там само, за да каже здрасти“, заяви Тръмп, като добави, че иска да публикува „невероятните“ снимки от тяхното виждане.
Помпео и Ким са си говорили повече от час и половина и както заяви Тръмп, това е било „повече от едно здрасти“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Ким Чен-ун ще премине границата за срещата с Мун Дже-ин

BBC: Ким Чен-ун ще премине границата за срещата с Мун Дже-ин

26 Април 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Пхенян. Ким Чен-ун ще стане първият севернокорейски лидер, който преминава границата в южнокорейска територия след края на Корейската война през 1953 година, разбра се след обявяването на последните детайли около срещата, предава BBC.
Южна Корея заяви, че президентът Мун Дже-ин ще посрещне лично Ким на границата в 02:30 българско време в петък.
Историческата среща на върха ще е фокусирана върху скорошните индикации на Севера, че може да сдаде ядрените си оръжия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Чосун Илбо“ : Двете корейски държави ще обсъдят разоръжаването на войниците по Демилитаризираната зона

„Чосун Илбо“ : Двете корейски държави ще обсъдят разоръжаването на войниците по Демилитаризираната зона

26 Април 2018 | 18:01 | Агенция "Фокус"
Сеул. Северна и Южна Корея ще обсъдят премахването на стражевите постове в демилитаризираната зона, която ги разделя, както и разоръжаването на войниците, които са разположени на пропускателен пункт „Пханмунджом“, пише „Чосун Илбо“.
Идеята е част от усилията на Южна Корея да превърне демилитаризираната зона от символ на разделение в символ на мира, според правителствени източници. Според примирието след Корейската война през 1953 г. войниците от двете корейски държави в зоната могат да носят пистолети и неавтоматични пушки.
Президентът на Южна Корея Мун Джей-ин и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, които ще се срещнат в петък ще обсъдят и откриването на пункт за връзка в „Пханмужджом“ със служители и от двете страни, които да обсъждат трансгранични въпроси.
Мун Джей-ин ще предложи и постепенно изтегляне на тежкото оръжие и войските от Демилитаризираната зона. Двете страни също така обмислят установяване на гореща линия между въоръжените сили на двете войски.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп предложи няколко възможни дати за преговори със севернокорейския лидер

AFP: Доналд Тръмп предложи няколко възможни дати за преговори със севернокорейския лидер

26 Април 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че се обмислят три или четири възможни дати за провеждането на срещата на високо равнище с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава AFP.
„Трябва да вземем решение. Имаме три или четири дати и пет локации, които ще бъдат стеснени", разкри Тръмп пред Fox News.
Вече е ясно, че разговорът между Тръмп и лидера на режима в Пхенян ще се състои през май или в началото на юни – само няколко седмици след историческата среща между двете Кореи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Санкциите срещу Северна Корея трябва да останат в сила до конкретни промени в действията на Пхенян

Йенс Столтенберг: Санкциите срещу Северна Корея трябва да останат в сила до конкретни промени в действията на Пхенян

26 Април 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Международната общност трябва да оказва натиск и да запази санкциите срещу Северна Корея, докато не се види „конкретна промяна" в действията на Пхенян. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предава AFP.
„Докато не видим конкретна промяна в действията на Северна Корея, трябва да продължим да оказваме натиск и да запазим санкциите", категоричен бе Столтенберг в навечерието на историческата среща на високо равнище между лидерите на Северна и Южна Корея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.