НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Имаме един доста добър  и съвременен имунизационен календар

Д-р Ангел Кунчев: Имаме един доста добър и съвременен имунизационен календар

23 Април 2018 | 16:10 | Агенция "Фокус"
София. Имаме един доста добър и съвременен имунизационен календар, почти изцяло съвпадащ с този на развитите западни страни, с малки разлики. Това каза д-р Ангел Кънчев, главен държавен здравен инспектор в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите. „Това, което експертите съвсем наскоро препоръчаха като тенденция за развитие, за осъвременяване на календара в следващите две, три до пет години е в две насоки – да се премахнат някои реимунизации, най-вече едната е за туберкулоза, другата за пневмококова ваксинация, за които се събраха достатъчно данни в европейски мащаб, че може и без тях и имунитетът няма да пострада. Същевременно евентуално може би след една, две до три години да се добави ваксинация срещу варицела, тъй като е много широко разпространено заболяване в страната – между 25 и 30 хил. деца всяка година боледуват от варицела в България“, обясни д-р Кунчев.
По думите му между около 400 до 500 от тях правят различен тип усложнения и изискват болнично лечение. „За съжаление има смъртни случаи почти всяка година. Така че, макар и най-леко протичащата шарка считаме, че е добре и е дошло е времето за ваксина срещу нея. Имаме и достатъчно опит, между другото - повече от половината срани-членки на Европейския съюз използват тази ваксина вече от доста време. В САЩ се използва близо 20 години и там има най-широк натрупан опит. Те успяха да намалят заболеваемостта и смъртността от това заболяване с 80%, точно на базата на имунизация, която правят вече двадесета година“, отбеляза той.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

23 Април 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание. Това каза д-р Ангел Кънчев главен държавен здравен инспектор в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
„Инициативата се повтаря вече десета година и постепенно придоби по- голямо призвание. Първоначално се отбелязваше само в няколко страни, но се видя, че е добре и има необходимост от напомняне за важността на изпълнението на имунизационния календар, затова беше припозната както от Европейския съюз, така и от Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) и стана традиционна и се отбелязва вече във всички страни на континента“, зави Кънчев.
Той посочи, че мотото на инициативата тази година е: „Ваксините работят - предпази себе си и останалите около теб“ и в него е събрана цялата философия на ваксините , а именно това, че те играят роля не само за човека, който се е ваксинирал и го предпазват, като му осигуряват имунитет за дълъг период от време, но и останалите около него, които някои от тях по различни причини може да не могат да бъдат имунизирани.
„Ако имаме достатъчен контингент имунизирани лица, са предпазени даже и тези, които не могат да се имунизират“, заяви Кънчев.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

23 Април 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. В последните години не само в България, но и в Европа антиваксиналните течения набират скорост. Важно е да може да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
Тя посочи, че антиваксиналните течения са в контекста на това, че ваксините не са нужни, а добрата хигиена предпазва от заболявания. „Това е един от митовете, които трябва да бъдат развенчани. Факт е, че Европа успя в резултат на добро имунизационно покритие да се справи с много инфекциозни заболявания. Европа е зона, свободна от детски паралич – една изключително инвалидизираща и смъртоносна болест, причинена от вируси, от която миналия век е имало много сериозни епидемии. Но все още в Европа има морбили и трябва да подчертая, че в България се справихме изключително успешно с единичните взривове от морбили, които се случиха миналата година. Но това изобщо не е така в наши съседни страни – в Румъния и в Гърция все още има доста сериозен брой заболели и, за съжаление, и сериозен брой починали. Така че това, че ваксините действат, означава, че полипите, срещу които са предназначени, ги няма. Но ако постигнем по-нисък от имунизационен обхват от този, който препоръчва Световната здравна организация – около 95% от населението да бъде имунизирано срещу съответните инфекциозни заболявания, имаме риск отново да се появят заболяванията, за които сме забравили отдавна“, обясни д-р Дариткова.
Като друг мит тя посочи твърдението, че ваксините могат да доведат до сериозни усложнения. „Общите и локални усложнения във всяка една ваксина се съобщават от лекаря, който прави ваксината, на майката и на детето. Всички останали разпространени новини за предизвикване на аутизъм от ваксините, и за предизвикване на заболявания категорично не са верни. Ваксините подлежат на много строг контрол по време на своето производство и са с гарантирано качество, затова можем да разчитаме на техните добри ефекти по отношение на здравето, като страничните ефекти са сведени до минимум“, каза още председателят на Здравната комисия.
Тя посочи, че много големи полемики има и около живакът, който се съдържа във ваксините. „Но повечето ваксини, които се използват, не съдържат живак. Има едно съединение тиомерсол, което се намира в много малък процент от ваксините и то практически не уврежда организма. Искам да подчертая, че е много важно да се борим аргументирано срещу митовете и антиваксиналните течения, защото смятам, че ваксините, както и антибиотиците са едни от най-големите постижения, спасили хиляди човешки животи“, обясни д-р Дариткова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност

23 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
„В България се разпространяват ваксини, които се произвеждат по всички изисквания на Европейската агенция за лекарствата, защото ние сме страна членка на Европейския съюз и на нашата територия може да има само медикаменти, които са утвърдени за разпространение в цяла Европа. В България се провеждат задължителни имунизации за 11 инфекциозни заболявания и ваксините са с гарантирано качество, ефективност, ефикасност и безопасност“, каза още д-р Дариткова.
По думите ѝ в момента нивото на имунизационно покритие в Българя е около 92%. „Тоест, има още какво да се желае, за да достигнем препоръчаните от Световната здравна организация 95% покритие, за да може всички да се чувстват защитени всички. Препоръчителните ваксини в България, които се плащат по програми от Министерството на здравеопазването, са две, а останалите, които човек може да си направи по желание, също се разпространяват в България. Най-популярната от тях е ваксината срещу грип - тук, за съжаление, покритието ни наистина е в много малък процент и това също е необходимо да бъде обект на внимание и интервенция от всички здравни власти. Защото и грипът е едно сериозно инфекциозно заболяване, за което също има създадена ваксина и за което ние също можем да помислим как да се предпазим“, коментира още тя.
Д-р Дариткова посочи, че традиционно най-много имунизационни проблеми има в някои ромски общности, които са компактно организирани в определени населени места. „Много позитивно явление в посока на преодоляване на ниския имунизационен обхват сред ромите е утвърждаването на дейността на здравните медиатори. Здравните медиатори като бройка се увеличават всяка година – това обикновено са представители на ромската общност, които работят на терен именно в тези компактни ромски общества и успяват да убедят все повече и повече родители да имунизират своите деца, за да ги предпазят. В този смисъл ние имаме и своите успехи с постигането на едно високо покритие сред ромското население. Позитивно в това отношение беше и задължителното изискване, за да се получават детски надбавки да се предоставя информация от личния лекар, че са извършени всички имунизации и профилактични прегледи. Всички тези комплексни мерки доведоха до това, че наистина успяхме да предотвратим епидемия от морбили и това доказва, че всички наши действия са в правилната посока“, обясни председателят на Комисията по здравеопазване.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.