НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са един от най-безопасните продукти

Д-р Ангел Кунчев: Ваксините са един от най-безопасните продукти

23 Април 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Ваксините са един от най-безопасните продукти. Това каза д-р Ангел Кънчев, главен държавен здравен инспектор, в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите. По думите му те са подложени на изключително сериозен контрол. „Обикновено от създаването на една ваксина до пускането и на пазара минава един много дълъг период между 10, 12, 15 години, които са изцяло посветени на това да сме абсолютно сигурни, че този продукт е ефективен и същевременно абсолютно безопасен“, коментира д-р Кунчев.
Той заяви, че в 99% от случаите страхът от ваксиниране е тотално неоснователен, тъй като ние имаме една много добра система за съобщаване на нежелани реакции. Д-р Кунчев отбеляза, че по данни на Изпълнителна Агенция по лекарствата (ИАЛ) за миналата година само 7% от получените съобщения за нежелани реакции от лекарства касаят ваксини. „60 такива съобщения, от които огромната част - близо 50 са неоснователни, в смисъл няма как да се направи връзка между ваксинацията и нежеланата реакция. А при 10, които са добре проучени, на практика само при едно дете има по-сериозна средно тежка реакция и то продължава да бъде наблюдавано. Така че на фона на близо над 2 200 000 имунизации и реимунизации, които се правят годишно в страната, вие виждате, че става въпрос за 10 и то нетежки нежелани реакции и само една, при която няма никакъв риск за живота на детето, но все пак продължава да бъде наблюдавано“, коментира д-р Кунчев.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

Д-р Ангел Кунчев: Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание

23 Април 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Инициативата Европейска седмица на имунизациите постепенно придоби по-голямо признание. Това каза д-р Ангел Кънчев главен държавен здравен инспектор в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
„Инициативата се повтаря вече десета година и постепенно придоби по- голямо призвание. Първоначално се отбелязваше само в няколко страни, но се видя, че е добре и има необходимост от напомняне за важността на изпълнението на имунизационния календар, затова беше припозната както от Европейския съюз, така и от Европейския офис на Световната здравна организация (СЗО) и стана традиционна и се отбелязва вече във всички страни на континента“, зави Кънчев.
Той посочи, че мотото на инициативата тази година е: „Ваксините работят - предпази себе си и останалите около теб“ и в него е събрана цялата философия на ваксините , а именно това, че те играят роля не само за човека, който се е ваксинирал и го предпазват, като му осигуряват имунитет за дълъг период от време, но и останалите около него, които някои от тях по различни причини може да не могат да бъдат имунизирани.
„Ако имаме достатъчен контингент имунизирани лица, са предпазени даже и тези, които не могат да се имунизират“, заяви Кънчев.
Виктория КРЪСТЕВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: В България и Европа набират скорост антиваксинални течения, важно е да можем да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера

23 Април 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
София. В последните години не само в България, но и в Европа антиваксиналните течения набират скорост. Важно е да може да се борим с всички фалшиви новини в тази сфера. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
Тя посочи, че антиваксиналните течения са в контекста на това, че ваксините не са нужни, а добрата хигиена предпазва от заболявания. „Това е един от митовете, които трябва да бъдат развенчани. Факт е, че Европа успя в резултат на добро имунизационно покритие да се справи с много инфекциозни заболявания. Европа е зона, свободна от детски паралич – една изключително инвалидизираща и смъртоносна болест, причинена от вируси, от която миналия век е имало много сериозни епидемии. Но все още в Европа има морбили и трябва да подчертая, че в България се справихме изключително успешно с единичните взривове от морбили, които се случиха миналата година. Но това изобщо не е така в наши съседни страни – в Румъния и в Гърция все още има доста сериозен брой заболели и, за съжаление, и сериозен брой починали. Така че това, че ваксините действат, означава, че полипите, срещу които са предназначени, ги няма. Но ако постигнем по-нисък от имунизационен обхват от този, който препоръчва Световната здравна организация – около 95% от населението да бъде имунизирано срещу съответните инфекциозни заболявания, имаме риск отново да се появят заболяванията, за които сме забравили отдавна“, обясни д-р Дариткова.
Като друг мит тя посочи твърдението, че ваксините могат да доведат до сериозни усложнения. „Общите и локални усложнения във всяка една ваксина се съобщават от лекаря, който прави ваксината, на майката и на детето. Всички останали разпространени новини за предизвикване на аутизъм от ваксините, и за предизвикване на заболявания категорично не са верни. Ваксините подлежат на много строг контрол по време на своето производство и са с гарантирано качество, затова можем да разчитаме на техните добри ефекти по отношение на здравето, като страничните ефекти са сведени до минимум“, каза още председателят на Здравната комисия.
Тя посочи, че много големи полемики има и около живакът, който се съдържа във ваксините. „Но повечето ваксини, които се използват, не съдържат живак. Има едно съединение тиомерсол, което се намира в много малък процент от ваксините и то практически не уврежда организма. Искам да подчертая, че е много важно да се борим аргументирано срещу митовете и антиваксиналните течения, защото смятам, че ваксините, както и антибиотиците са едни от най-големите постижения, спасили хиляди човешки животи“, обясни д-р Дариткова.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност

23 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Ваксините в България са с гарантирано качество, ефективност и безопасност. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание и народен представител от ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Европейската седмица на имунизациите.
„В България се разпространяват ваксини, които се произвеждат по всички изисквания на Европейската агенция за лекарствата, защото ние сме страна членка на Европейския съюз и на нашата територия може да има само медикаменти, които са утвърдени за разпространение в цяла Европа. В България се провеждат задължителни имунизации за 11 инфекциозни заболявания и ваксините са с гарантирано качество, ефективност, ефикасност и безопасност“, каза още д-р Дариткова.
По думите ѝ в момента нивото на имунизационно покритие в Българя е около 92%. „Тоест, има още какво да се желае, за да достигнем препоръчаните от Световната здравна организация 95% покритие, за да може всички да се чувстват защитени всички. Препоръчителните ваксини в България, които се плащат по програми от Министерството на здравеопазването, са две, а останалите, които човек може да си направи по желание, също се разпространяват в България. Най-популярната от тях е ваксината срещу грип - тук, за съжаление, покритието ни наистина е в много малък процент и това също е необходимо да бъде обект на внимание и интервенция от всички здравни власти. Защото и грипът е едно сериозно инфекциозно заболяване, за което също има създадена ваксина и за което ние също можем да помислим как да се предпазим“, коментира още тя.
Д-р Дариткова посочи, че традиционно най-много имунизационни проблеми има в някои ромски общности, които са компактно организирани в определени населени места. „Много позитивно явление в посока на преодоляване на ниския имунизационен обхват сред ромите е утвърждаването на дейността на здравните медиатори. Здравните медиатори като бройка се увеличават всяка година – това обикновено са представители на ромската общност, които работят на терен именно в тези компактни ромски общества и успяват да убедят все повече и повече родители да имунизират своите деца, за да ги предпазят. В този смисъл ние имаме и своите успехи с постигането на едно високо покритие сред ромското население. Позитивно в това отношение беше и задължителното изискване, за да се получават детски надбавки да се предоставя информация от личния лекар, че са извършени всички имунизации и профилактични прегледи. Всички тези комплексни мерки доведоха до това, че наистина успяхме да предотвратим епидемия от морбили и това доказва, че всички наши действия са в правилната посока“, обясни председателят на Комисията по здравеопазване.
Цветилена СИМЕОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.