НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Baltnews.lt: Македония се опитва да влезе в НАТО, но Гърция все й поставя пръчки между колелата

Baltnews.lt: Македония се опитва да влезе в НАТО, но Гърция все й поставя пръчки между колелата

12 Май 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е готова да влезе в НАТО и успешно се съпротивлява на негативното руско влияние в региона. Такова е обобщението от посещението на министъра на отбраната на балканската държава Радмила Шекеринска във Вашингтон, коментира Baltnews.lt.
Тя отбеляза, че Скопие е изпълнило всички условия за членство в Алианса, освен договореността за името с Гърция, но този въпрос може да се реши до юли. Според правителството на страната, тя ще получи и покана в НАТО в средата на лятото по време на срещата на високо равнище на организацията.
Спорен експерта Стефан Гайич от белградския „Институт за европейски изследвания“ македонското общество е дълбоко разделено. „Официално Македония е единна държава, но на практика е етнически разделена, в това число и от неотдавнашния закон, предвиждащ еднакъв статут на албанския и македонския език“, смята тной.
„Ако гръцкото общество не успее да застави властите да се откажат от споразумението по повод името, Македония много бързо ще влезе в Алианса“, смята Гайич.
Гърция и Македония спорят за името на последната от началото на 90-те. Атина е против използването на име, което съвпада с гръцкия регион и последователно блокира Скопие по пътя към международните структури, например в НАТО. Напоследък обаче има тенденция страните да се сближат и сега най-често споменаваният вариант е „Горна Македония“.
На свой ред, политически анализатор Александър Дащевски от Македония не споделя оптимизма за спора с Гърция, която, според него, няма да се ограничи в новите си искания, въпреки отстъпките от страна на Скопие. По време на преговорите с Гърция той добави, че е постигнат значителен напредък, докато основният проблем не е решен. Гърция иска името „Горна Македония“ да се прилага както вътре в страната, така и извън нея , но това не е приемливо за Скопие, който иска то го използва само на международно ниво.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Министърът на външните работи на Македония се срещна с бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу

"Нова Македония" (Македония): Министърът на външните работи на Македония се срещна с бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу

11 Май 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров се срещна в Сунио с бившия гръцки премиер и лидер на Общогръцката партия на социалдемократите и президент на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, пише вестник "Нова Македония".
„Вдъхновяваща среща с Папандреу за бъдещето на нашите две страни, които имат историческа възможност в близко бъдеще да станат съюзници. Историята е важна. Но ние можем да променяме само бъдещето“, пише Димитров в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ .
Никола Димитров е В Сунио по покана на своя колега Никос Кодзиас да участва във Втората среща на министрите на външните работи на балканските страни и страните от Вишеградската група.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Източници на оптимизъм за спора за името на Зоран Заев

„Сител“ (Македония): Източници на оптимизъм за спора за името на Зоран Заев

10 Май 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ако сте достатъчно луд, за да повярвате, че можете да промените света, наистина можете да го промените“.Спомних това мото от биографията на Стив Джобс, слушайки премиера Зоран Заев, че все още е оптимист по отношение на решаването на спора за името, който Македония има с Гърция, пише бившият посланик на Македония в София и бивш генерален секретар на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Георги Спасов в материал, публикуван от скопския телевизионен канал „Сител“ и представен без редакторска намеса.
Редица малко нервозни и нетърпеливи анализатори и политици у нас, вече с дни се питат: Какво се крие зад оптимизма на Заев и дали той, както и (гръцкия премиер) Алексис Ципрас, са наистина толкова луди, че вярват, че са способни да решат проблем, който много "по-умни“ от тях не успяха да разрешат.
Освен тези, които пропагандата на Никола Груевски в Македония ги убеди, че проблемът не може да бъде решен, защото "Гърция не е искала да съществуваме като македонска нация и народ" и тези, които смятат, че спорът ще бъде решен, но само с приемане на всички "изнудвания"от Гърция, има и такива, които смятат, че опитите на двете правителства за решаването на този спор са напразни, защото" обществото в двете страни все още не е готово за приемане на компромис ".
Тази своя позиция за нежеланието на общностите, я подкрепят с "научни доказателства", получени от изследванията на общественото мнение в двете страни, които показват, че нито мнозинството гърци позволяват в името на нашата страна да стои думата Македония, нито мнозинството македонци са съгласни нещо се променя в конституционното име на страната. И тъй като преобладаващо настроение на избирателите в двете страни е такова, заключават те, няма толкова луди политици, нито в Македония, нито в Гърция, които биха се осмелили да отидат против волята на народа.
Но точно това, което те наричат "волята на народа" е ключов аргумент за невъзможността от решаване на спора между Македония и Гърция, който предлагаха като аргумент почти три десетилетия и гръцките и македонските националисти и техните лидери.
Тези националисти със своите тези и пропаганди първо създаваха страх, съпротива и недоверие на едните към другите, а след това така създаденото публично настроение предлагаха с години като аргумент, че "не са готови да работят против волята на своя народ".
Засега Заев и Ципрас изглеждат различно от всички техни предшественици в политиката на двете страни. От техните изявления става ясно, че са "достатъчно луди" да поемат гнева на народа на свой гръб, че е възможна стъпка към решаването на този спор без ясен победител и двата народа ще бъдат в състояние да осъзнаят ползите от неговото решаване. В този опит те и двамата имат подкрепа от САЩ и ЕС и никой не е изнудван.
Оптимизмът на Заев за възможността от решаването на този спор в момента не е нищо по-малко от неговия оптимизъм в началото на 2015 г., когато говори, че режимът на Груевски може да бъде победен на избори и когато малцина в страната,както и по света, вярваха в това.
Следователно, когато той е оптимист, трябва да бъде внимателно анализиран на базата на какво се основава неговият оптимизъм.
Първо, може би никой не забеляза, че за първи път след толкова години, изявленията, според които Македония ще се нарича Северна, Вардарска или Горна Македония не срещат такава силна съпротива, както преди. Няма ги тези, които при самото споменаване на такова нещо обвиняваха, че се подготвя национално предателство, че с това се застрашава македонската национална идентичност и че хората няма да го позволи. В доста спокойна атмосфера може да се чуе отделно мнение, че Македония (Скопие) ще бъде по-добре, само Р. Македония, или ако е възможно нищо да не променяме, но това не влияе съществено върху вече приетия факт, че когато вече сме създали държава на 33 на сто от територията в географския регион, който носи името Македония, е редно тази държава да наричаме по начин, който ще покаже, че държавата нито покрива целия регион, нито е пряк и уникален наследник на древна Македония.
Второ, също изглежда безспорно, че няма друг световен език, който се нарича македонски, освен нашия, който принадлежи на славянската група езици и че като македонски език ще си остане записан в графата на Обединените нации, като ключов фактор за самоличност, може би с някаква бележка под линия че е от славянската група езици.
И трето - никой в света, нито гърците, не ни оспорват правото на нашето етническо и национално самоопределение като македонци от славянски произход и за какво не се преговаря и за какво сами решаваме.
Това, което остава нерешено в тези разговори за различията около името на държавата, според наличните знания и от изявленията на преговарящите, е ообсегът на употребата на новото име и искането на Гърция това име да се използва и "за вътрешна употреба", за което е необходима промяна от Конституцията на Македония.
Тези, които не искат решение на проблема за това искане на Гърция веднага виждат нов опит за блокиране на преговорите от страна на Гърция, класическо изнудване, искане на невъзможното или изобретяването нова причина., за да не се реши проблемът, а за нерешаването на проблема да бъде виновна Македония. Но дали е точно така?
И какво се крие зад идеята за намиране на "творческо решение".
Ако Македония приеме, с нова резолюция на Съвета за сигурност да бъде, да кажем, Република Горна Македония в международната комуникация, това със сигурност ще означава, че под това име ще бъдем членка във всички международни организации и ще общуваме и с всички страни, които до сега ни бяха признали под конституционното име.
Тъй като това е името за международната комуникация на страната със света, възниква въпросът какво ще трябва да бъде написано на документите, в които комуникираме със света. Такива документи са не само паспортите и личните карти, но и дипломите от университетите, с които се кандидатства в чуждестранни университети и редица други документи, в които трябва ясно да се казва, от коя членка на Обединените нации идват. И мисля, че това е главната причина, поради която Гърция смята, че е необходима и промяна на Конституцията, в която трябва да бъде записано, че в документите на гражданите на Република Македония, с които те ще общуват с международни организации и институции (а не между себе си и вътре) трябва да бъде международното име на страната, така че да не се създава объркване.
В този смисъл реално не се променя конституционното име на Република Македония, но в Конституцията се внасят разпоредби, в които се посочва, че международното име на страната ще стои и във всички документи на гражданите и институциите, които се използват в международната комуникация.
Тъй като всички тези промени Македония приема само с цел да стане член на НАТО и на ЕС, в договора, който ще бъде подписан между двете страни, с гаранции и под егидата на Организацията на обединените нации, би стояло и че всички договорени промени и промяната на Конституцията влизат в сила в деня, когато Македония стане пълноправен член на ЕС.
А дотогава има време и за дебат, и да се подготви общественото мнение и в двете страни, и да се убедят гражданите, че с решаването на този спор, не само, че никой не губи нищо, а се гарантират мира, стабилността и сигурността на страната и се създават условия за повишаване на стандарта на гражданите в страната на европейско ниво.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: С Ципрас може би ще бъдем по-смели в креативността, за да разрешим спора за името

Зоран Заев: С Ципрас може би ще бъдем по-смели в креативността, за да разрешим спора за името

10 Май 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Срещата на външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс в Сунио, нов кръг от преговорите за името с посредничеството на медиатора на ООН Матю Нимиц, в събота в Атина и срещата (на гръцкия премиер Алексис) Ципрас-Заев в София са решаващи за решаване на спора за името, почти без изключение анализират гръцките медии. При това се посочва, че ще се решават основните разлики в спора, позицията за име за всички употреби на Гърция и искането за промени в македонската конституция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Според премиера Заев няма нищо ново, което да се сподели с обществеността в момента. Той казва, че на срещата с премиера Ципрас те могат да бъдат по-смели в креативността на решенията.
"Вие знаете, че срещата на върха в София наближава, както и Европейският съвет и т.н. Целта е, най-малкото, да се опитаме до тези дати. Разбира се, това не е краен срок, но би било добре да се намери решение до тези дати. Аз вярвам, че следващия уикенд ще може също така искрено, открито с някои алтернативи, да стигнем до творчески решения, които идват и от наша страна, и от гръцката страна, с които да доближим позициите си. Очаквам поне в кулоарите на срещата на върха в София за Западните Балкани да се видя с премиера Ципрас и със сигурност да ги коментирам досегашните постижения между двамата министри, а може би ще бъдем и по-смели в нашата креативност, не казвам не. Но във всеки случай е целесъобразно да се опитваме до самия край. Давам шанс на този процес. Мисля, че най-добрият и неповторим момент е точно сега да се намери решение на този дългогодишен проблем '', заяви Заев.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в изявление на гръцката държавна агенция, още веднъж заяви, че Алиансът чакат да се реши спора за името, за да отправи поканата към Македония.
,,Наистина поздравявам усилията, направени от двете страни и от Скопие, и от Атина, за да се опитат да намерят решение на въпроса за името. Посетих Скопие преди няколко месеца, също разговарях с премиера Ципрас след посещението ми и приветствам силната политическа подкрепа за опитите за намиране на решение на този много труден и деликатен въпрос. Но ако въпросът за името се реши, тогава НАТО ще покани Бившата югославска република Македония да стане член на НАТО'', заяви Столтенберг.
В същото време според последното проучване на общественото мнение, озаглавено ,, Гърция и света през 2018 г. '', 21% от гърците смятат, че отношенията между Атина и Скопие са се подобрили през изминалата година, 31% процент смятат, че са се влошили, а 43 процента са заявили че те са същите като преди. Повечето от тях - 63%, подкрепят протестите в Солун и Атина срещу използването на термина "Македония" в името на страната

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Сега е най-добрият момент за разрешаване на спора за името

Зоран Заев: Сега е най-добрият момент за разрешаване на спора за името

9 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според министър-председателя на югозападната ни съседка Зоран Заев е настъпил най-добрият и неповторим момент да се намери решение на спора за името, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
След края на заседанието по делото за „Подкуп" Заев сподели, че очаква в кулоарите на срещата за Западните Балкани в София да разговаря с гръцкия премиер Алексис Ципрас и да обсъди досегашните постижения в преговорите.
„Вярвам, че следващия уикенд ще можем честно и открито, с определени алтернативи и творчески решения, които идват и от наша и от гръцка страна, да доближим позициите", изрази увереност македонският премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Слободна Европа" (Македония): Вицепремиерът Буяр Османи предупреди за рисковете пред Македония, ако страната не получи дата за преговори с ЕС

"Слободна Европа" (Македония): Вицепремиерът Буяр Османи предупреди за рисковете пред Македония, ако страната не получи дата за преговори с ЕС

9 Май 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът от албанската квота в правителството, Буяр Османи, предупреди за рисковете пред Македония, ако страната не получи дата за преговори с ЕС по време на традиционната "Закуска с ЕС", посветена на Деня на Европа, предава електронното издание "Слободна Европа". Според вицепремиера 2018 г. е ключова за Македония и страните от ЕС трябва да имат предвид, че отлагането на преговорите може да доведе до изселване на младежите, увеличаване на евроскептицизма, както и до разделение на населението по всички направления, което ще води до риск от тероризъм, екстремизъм и национализъм.
Превод и редакция: Весела Александрова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс"(Македония): Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вратите на пакта остават отворени за Македония, ако се реши спора за името

"Макфакс"(Македония): Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вратите на пакта остават отворени за Македония, ако се реши спора за името

9 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вратите на пакта остават отворени за Македония, ако се реши спора за името, предава македонската информационна агенция "Макфакс", като се позовава на интервю на Столтенберг пред гръцката агенция АНА-МПА. В интервюто се казва, че НАТО подкрепя усилията, които са положени от Гърция и на Македония по време на преговорите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Македония ще получи официална покана за членство в НАТО, ако Скопие и Атина постигнат споразумение за името

Йенс Столтенберг: Македония ще получи официална покана за членство в НАТО, ако Скопие и Атина постигнат споразумение за името

9 Май 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие/Брюксел. Македония (в източника – Бивша югославска република Македония) ще бъде официално поканена да се присъедини към НАТО, ако Атина и Скопие постигнат разрешение за спора за името. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю за Athens-Macedonian News Agency, цитирано от електронното издание Kathimerini.
„Ако проблемът с името бъде решен, тогава НАТО ще покани Македония да стане член", увери норвежкият политик, като същевременно приветства „силната политическа подкрепа“ за разрешаването на проблема, който хвърля сянка в двустранните отношения между съседните страни повече от две десетилетия.
По повод засиленото напрежение между Гърция и Турция, които са съюзници в НАТО, Столтенберг изрази загрижеността си от неотдавнашните инциденти, като същевременно изрази надежда, че различията „могат да бъдат решени в духа на диалога и сътрудничеството".
„НАТО е форум за сближаване на Гърция и Турция", отбеляза генералният секретар на организацията, като не пропусна да припомни ролята на Алианса за подпомагане на изпълнението на споразумението за бежанците между Европейския съюз и Анкара.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Либертас“ (Македония): Интензивна седмица на преговори преди срещата на Заев-Ципрас в София, ще се стигне ли до споразумение?

„Либертас“ (Македония): Интензивна седмица на преговори преди срещата на Заев-Ципрас в София, ще се стигне ли до споразумение?

8 Май 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Окончателно споразумение за решаване на „македонския проблем" се очаква на срещата между министър-председателите на Македония и Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, планирана за 17 май в кулоарите на форума на високо равнище ЕС-Западни Балкани в София, отбелязва скопското електронно издание „Либертас“.
Срещата ще бъде предшествана от интензивна седмица на преговори. Очаква се в рамките й да бъдат отворени спорни въпроси, които остават извън спора за името на Македония. Обсъдени ще бъдат обаче и исканията на Атина за промени в Конституцията на югозападната ни съседка.
В интервю, дадено в началото на миналия месец, Заев подчерта, че насрочването на следващата му среща с Ципрас ще означава, че решението на спораз за името е на хоризонта.
„Вярвам, че този процес наближава момента, в който трябва да следва среща между мен и Ципрас. Това ще означава, че напредъкът в преговорите е достигнал ниво, за да премине на следващо, между министър-председателите на държавите. Ако чуят гражданите, че се насрочва среща между Заев и Ципрас, това означава конкретно практическо потвърждение, че преговорите са в правилната посока и че е възможно да се стигне до решение“, подчерта Заев в интервю за Reuters.
Гръцкият портал за новини News247 съобщи, че е било планирано срещата Заев-Ципрас да се състои в случай на нещо непредвидено. Дипломатически източници портала подчертават, че въпреки трудностите, които съществуват, е постигнат важен напредък и съгласие по по-голямата част от темите в преговорите, въпреки че основната разлика остава по въпроса дали да бъде прието решение на принципа „ерга омнес“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Мета“ (Македония): Гръцката диаспора настоя за прекратяване на преговорите за името на Македония

„Мета“ (Македония): Гръцката диаспора настоя за прекратяване на преговорите за името на Македония

8 Май 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Няколко организации на гръцката диаспора изпратиха писмо до първия дипломат на Атина Никос Кодзиас, в което го обвиняват в унижение на гърците по света и настояват за прекратяване на преговорите за името на Македония, предава скопската информационна агенция „Мета“.
В писмото се казва, че „е очевидно, че преговорите са в задънена улица и че няма причина за тяхното продължаване". Организациите на гръцката диаспора обвиняват Кодзиас, че е направил „лекомислени отстъпки“, като се е съгласил в името на съседната държава да бъде включен терминът Македония.
„В този момент трябва да се прекратят преговорите и да спрете с унижаването на достойнството на гърците по целия свят с Вашето настояване да дадете името Македония на славяните в Скопие“, се казва в писмото, изпратено до гръцкия външен министър.
На 11 и 12 май ще има нова среща първите дипломати на Скопие и Атина Никола Димитров и Никос Кодзиас близо до Атина. На нея ще присъства и специалният посредник на ООН за спораз за името – Матю Нимиц.
Агенцията припомня, че на 17 май в София ще се състои и разговор на четири очи между македонския премиер Зоран Заев и гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев очаква скорошно решение на въпроса за името

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Зоран Заев очаква скорошно решение на въпроса за името

5 Май 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър-председател Зоран Заев коментира скорошната среща на министрите на външните работи на страната му и на Гърция в Скопие, където те обсъдиха спора за името, предава радио „Свободна Европа“.
„Щом двете страни достигнаха до този етап и показват сериозно отношение към проблема, аз очаквам, че ще има бързо решение“, заяви Заев.
„Стига са ни критикували гражданите, вече е време да ни похвалят“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ABC News: Гърция и Македония ще продължат работата по спора за името

ABC News: Гърция и Македония ще продължат работата по спора за името

5 Май 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
Солун. Външните министри на Гърция и на Македония Никос Конзиас и Никола Димитров проведоха преговори за разрешаването на спора за името на Македония, който забавя присъединяването на страната в Европейския съюз и в НАТО, предава ABC News.
Двамата министри заявиха, че има постигнат прогрес по време на последната им среща в Солун, но и че все още предстои да се постигне окончателно споразумение.
Гърция е против това съседа ѝ да се нарича Македония, смятайки това за посегателство срещу нейната северна провинция, носеща същото име. И двете страни са решили да разрешат въпроса тази година, което ще доведе до край на възраженията на Гърция срещу присъединяването на съседа ѝ в ЕС и в НАТО.
Министрите заявиха, че ще продължат преговорите следващата седмица край Атина.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Никос Кодзиас след срещата си с Никола Димитров: „Мисля, че скоро ще има повод за празненство“

„Фактор“ (Македония): Никос Кодзиас след срещата си с Никола Димитров: „Мисля, че скоро ще има повод за празненство“

5 Май 2018 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Солун. Министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас потвърдиха на съвместна конференция след срещата си в Солун, че е постигнат напредък по някои въпроси, свързани със спора за името, предаде „Фактор“.
На журналистически въпрос относно напредъка на преговорите Кодзиас заяви, че е готов да организира празненство след окончателното откриване на решение „и мисля, че ще има такова и то ще е най-радостния момент за мен“.
Той допълни, че и македонската страна е на мнение, че е крайно време въпросът да бъде решен.
„Двете страни са наясно, че те не трябва да гледат краткосрочно, трябва да се съсредоточим върху смисъла на проблема. Сега трябва да се постигне компромис, мисля, че хората са с добра воля и могат да демонстрират политическо лидерство“, убеден е Кодзиас.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Преименуването на Македония – споразумение с Гърция засега няма

Regnum: Преименуването на Македония – споразумение с Гърция засега няма

5 Май 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Солун. Министрите на външните работи на Гърция и на Македония Никола Димитров и Никос Кодзиас проведоха пореден кръг преговори по спора за името, предава Regnum.
Според съвместното заявление на двамата министри на преговорите в Солун „е постигнат прогрес“, но споразумение между страните засега не е подписано. Преговорите ще продължат следващата седмица край Атина.
Името на Македония вече 25 години е преграда пред влизането ѝ в НАТО и в ЕС – всички опити за това се блокират от Гърция, която смята наименованието на съседа си за заплаха за своя суверенитет и историческо наследство.
В края на 2017 г. правителството на Македония се съгласи да промени името на държавата. Сега преговорите се водят за конкретното ново название на републиката.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): За референдума за името са 71,4% от македонските граждани, 50% не приемат името „Република Горна Македония“

„МКД“ (Македония): За референдума за името са 71,4% от македонските граждани, 50% не приемат името „Република Горна Македония“

4 Май 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според резултатите на допитване на МЦМС и на „Института за демокрация“ 71,4% от македонските граждани смятат, че трябва да се проведе референдум за смяна на името на страната, срещу 25,2%, които са на обратното мнение, предава македонската електронна медия „МКД“ .
Според 48,8% от допитаните референдумът трябва да се проведе преди постигането на споразумение с Гърция, 25,5% при влизането в ЕС и 10,5% при влизането в НАТО.
Резултатите от изследването показват и че на въпроса за референдума дали е приемливо името „Република Горна Македония“, отрицателно са отговорили 50,2%, а положително 41,4 на сто.
Проучването показва също, че повече от половината от македонските граждани смятат, че терминът "Македония" трябва да се използва от двете страни, Македония и Гърция. Според резултатите, 53,4% от анкетираните граждани заявяват, че нито една от страните не трябва да има изключителното право на термина Македония, докато 33,6% са заявили, че само Македония трябва да използва този термин, а 0,4% са заявили, че Гърция има изключително право на термина "Македония".
Що се отнася до времето за прилагане на евентуално споразумение за името, 37,8% са заявили, "никога", защото са против промяна на името, 35,6% смятат, че договореното име трябва да се прилага от момента, когато страната стане член на ЕС и от НАТО, докато 22,8% смятат, че въпросът за името трябва да започне да се прилага незабавно, независимо от членството в ЕС и НАТО.
Изследването е проведено в периода от 5 до 20 април сред 1004 души.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Според бившия хърватски външен министър „сега не трябва да се пропуска шанса за решаване на спора за името“

„Фактор“ (Македония): Според бившия хърватски външен министър „сега не трябва да се пропуска шанса за решаване на спора за името“

4 Май 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Загреб. Бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич предупреди, че съседските спорове завръщат националистическа реторика. Македонските шансове за членство в НАТО, Европейския съюз, както и за решаването на спора за името са основните теми, които тя обсъди с македонското електронно издание „Фактор“.
Пусич заяви, че настоящият момент е чудесен за Македония, като много се е променила атмосферата в европейските институции, където съществува разбирането, че трябва да се напредва в Югоизточна Европа и на Балканите, защото би било опасно за стабилността на Европа.
"Трябва малко, както казват англичаните, да се мисли „извън кутията“, извън обичайните рамки и да се опитате да си спомните някои добри решения, които могат да помогнат на Македония да се възползва от този шанс“, убеден е политикът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Външният министър на Македония  разказа за хода на преговорите за името с Гърция

РИА Новости: Външният министър на Македония разказа за хода на преговорите за името с Гърция

4 Май 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
Солун. Македонският министър на външните работи Никола Димитров заяви, че преговорите между Скопие и Атина за новото име на страната му текат и са останали едва два нерешени въпроса, предава РИА Новости.
В Солун приключи поредната среща между Димитров и гръцкия му колега Никос Кодзиас по проблема с името. След преговорите македонският министър заяви, че „сроковете са кратки, а залозите високи“, но според него „очакванията са големи, а срещите – чести“.
„Разглеждаме варианти за двата останали най-трудни въпроси. Имахме много полезни срещи вчера и днес. Целта ние е да намерим честно, устойчиво решение, което да се приеме от двете страни. Важното е да се достигне до приятелски отношения“, заяви Димитров.
Според него двата най-сложни останали въпроси са възможностите за промяната на конституцията на Македония и сферата на употреба на новото име на страната. Димитров също така съобщи, че следващата му среща с Кодзиас ще се проведе на 12 май по време на международната конференция в Сунио край Атина. На нея ще участва и специалният представител на ООН по спора за името Матю Нимиц.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Кодзиас: Ако не бъде постигнат договор с Македония няма да бъдем виновни ние, това го знае вселената

Никос Кодзиас: Ако не бъде постигнат договор с Македония няма да бъдем виновни ние, това го знае вселената

2 Май 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Ако не бъде постигнато споразумение за спора с името на Македония Гърция няма да бъде виновна и това го знае вселената. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Кодзиас в интервю за гръцката телевизия „Скай“, цитирано от скопското електронно издание „Локално“.
Според Кодзиас преговорите между Атина и Скопие вървяха и вървят добре, но от Македония зависи дали ще приеме решение ерга омнес (по отношение на всички). Гръцкият министър бе категоричен, че ерга омнес не е само за външна употреба, но и за вътрешна. „Може ли да се сключи международно споразумение, което ще съдържа всичко това? Може и да има юристи, които вярват в това. Но опитът показва, че ако се промени това правителство, Заев може да бъде изпратен в затвора с твърдението, че е нарушил Конституцията, с приемане на международно име, което не е предвидено и не е позволено от Основния закон. Т.е. и за тяхната защита е необходима промяна на Конституцията“, твърди Кодзиас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: За първи път Гърция е категорична в опита си да реши спора с името на Македония

Алексис Ципрас: За първи път Гърция е категорична в опита си да реши спора с името на Македония

26 Април 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Атина. За първи път Гърция се опитва по толкова категоричен начин да намери приемливо решение на спора с името на Македония. Това заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е на посещение в Атина, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Съгласно думите на Ципрас, през последните години Гърция е показала, че трябва да играе централна роля в усилията за подобряване на своята международна и регионална позиция като фактор за мир, стабилност и сигурност. Доказателство за това са усилията на страната в справянето с бежанския проблем, опитите за разрешаване на кипърския въпрос и спора за името.
„Това показваме, опитвайки се, за първи път по толкова решителен начин да намерим взаимно приемливо решение на въпроса с името на Бившата югославска република Македония с гаранции, че този въпрос ще има окончателно решение", отбеляза Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

След тричасова среща, Матю Нимиц с изявление за 30 секунди: Процесът на преговори ще продължи през следващите седмици

След тричасова среща, Матю Нимиц с изявление за 30 секунди: Процесът на преговори ще продължи през следващите седмици

26 Април 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Виена. След срещата между външните министри на Гърция и Македония във Виена, продължила три часа, специалният посредник на ООН за разрешаване на спора за името - Матю Нимиц, направи изявление за едва 30 секунди, отбелязва македонският „Фокус“, като подчертава, че той е бил единственият от тримата дипломати, който все пак е говорил пред медии.
„Това бе интензивна дискусия, насърчаваща, двете страни са много отдадени на постигането на решение. Процесът ще продължи и през следващите седмици. Благодаря ви“, бяха думите на Нимиц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Споразумението между Атина и Скопие по спора за името все още се изплъзва

Kathimerini: Споразумението между Атина и Скопие по спора за името все още се изплъзва

26 Април 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Постигането на споразумение за разрешаване на спора за името на Македония все още се изплъзва на Атина и Скопие, коментира гръцкото електронно издание Kathimerini.
Докато основните въпроси все още остават нерешени, посредникът на ООН Матю Нимиц подчерта необходимостта за по-интензивни преговори през следващите няколко седмици между Гърция и Македония, за да се реши най-накрая спорът за името, който хвърля сянка в отношенията между двете страни повече от 25 години.
Американският дипломат заяви, че срещата му във Виена в сряда с гръцкия външен министър Никос Кодзиас и неговия колега от Македония Никола Димитров, която продължи повече от четири часа, е била интензивна и сърдечна.
Независимо от положителния климат обаче, двете страни остават несигурни по отношение на искането на Гърция Скопие да изполва име, което ще бъде erga omnes - което означава, че ще се използва вътрешно и международно - и отказът на Македония да промени конституцията си.
Кодзиас и Димитров продължиха традицията, установена по време на предишните им срещи в Скопие, Охрид и Виена, и след разговора вечеряха заедно.
Двамата дипломати ще се срещнат още два пъти в следващите 20 дни - в Солун на 3-4 май в рамките на срещата на върха между Гърция, Албания, Македония и България, а на 11-12 май на друга среща на върха на балканските страни относно бъдещето на Европа.
Във вторник еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изрази оптимизъм, че спорът може да бъде разрешен през следващите две седмици и по този начин да бъде проправен пътя за началото на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.
Гръцкото министерство на външните работи обаче разпространи изявление, описвайки коментарите на Хан като „неприятни", и отправяйки молба към него да „престане да подкопава" преговорите.
Премиерът на Македония Зоран Заев отбеляза по-късно, че такова бързо решение ще бъде добре дошло, макар че не го очаква. „Бих искал много, но не мисля, че е възможно", подчерта Заев.
Междувременно Кодзиас се отправя към Брюксел в четвъртък, за да присъства на двудневната среща на високо равнище на външните министри на НАТО. Той ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столенберг и се очаква да обсъди и напрегнатите отношения между Гърция и Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“24 Вести“ (Македония): Зоран Заев призна, че Пиринска Македония е българска и там живеят българи

“24 Вести“ (Македония): Зоран Заев призна, че Пиринска Македония е българска и там живеят българи

26 Април 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ако не успеем да постигнем решение на спора за името няма да станем членка на ЕС и НАТО и ще трябва да доведем Европа в Македония“, заяви премиерът на страната Зоран Заев в интервю пред българската ТВ „bTV”, предава скопският телевизионен канал „24 Вести“.
Според думите на Заев, ако това се случи, въпросът за името ще остане отворен и преговорите ще продължат. В хода интервюто Заев заяви също, че Македония признава „частта на историческа Македония, която е в България“ и че „там живеят български граждани“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ООН съобщи, че Атина и Скопие ще продължат диалога по въпроса за името

РИА Новости: ООН съобщи, че Атина и Скопие ще продължат диалога по въпроса за името

25 Април 2018 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Виена. Специалният представител на ООН по въпроса за името Матю Нимиц съобщи, че Гърция и Македония ще продължат преговорите по „македонския въпрос“ и следващата седмица, предава РИА Новости.
Външните министри на двете страни Никоз Кодзиас и Никола Димитров в продължение на повече от три часа обсъждаха проблема в присъствието на Нимиц. Според специалния пратеник на ООН преговорите вече текат в продължение на няколко месеца, активизирани са, а страните са настроени на решение.
„И двете страни са много заинтересовани да намерят решение и преговорите ще продължат и следващите няколко седмици“, заяви Нимиц в присъствието на двамата министри. „Вече имаше няколко срещи, ние добре се запознахме с темата за името. Обсъдихме и други въпроси, това бяха напрегнати дебати“, заяви Нимиц.
Очаква се, че от Виена Кодзиас ще се отправи към Брюксел, където ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще обсъди с него преговорите със Скопие, както и гръцко-турските отношения и задържането на двамата гръцки войници в Одрин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Според Матю Нимиц и Македония, и Гърция са ангажирани да намерят решение за спора с името

„24 Вести“ (Македония): Според Матю Нимиц и Македония, и Гърция са ангажирани да намерят решение за спора с името

25 Април 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Виена. След срещата си във Виена с външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц заяви, че дискусията между тримата е била интензивна и двете страни са поели ангажимент да намерят решение, предава македонската медия „24 Вести“.
„ Чух и двете страни. Те са много отдадени на намирането на решение. Процесът ще продължи през следващите седмици“, заяви. Министрите не дадоха изявления пред медиите след срещата. По-рано в ООН съобщиха, че Нимиц ще „съдейства и на двете страни в намирането на взаимно приемливо решение на проблема с името“.
Това е третата среща, проведена на това равнище във Виена. Предишните две бяха на 13 февруари и 30 март 2018 година.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Iefimerida"(Гърция): Четиричасова среща с препятствия във Виена

"Iefimerida"(Гърция): Четиричасова среща с препятствия във Виена

25 Април 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Виена. Четири часа продължиха преговорите за името между външните министри на Гърция Никос Коцияс и на Македония Никола Димитров с посредничеството на посредника Матю Нимиц, предава електронното издание "Iefimerida".
След края на срещата международният посредник Нимиц е подчертал, че двете страни ще продължат да търсят решение и през следващите седмици.
Според изданието двамата министри на външните работи са тръгнали без да направят изявления.
"Iefimerida" съобщава, че според непотвърдена информация, следващата среща на преговарящите екипи ще бъде на 3 и 4 май 2018 г. в Солун.
Изданието припомня, че преговорите във Виена бяха предшествани от негативна реакция срещу еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който заяви че до две седмици Гърция и Македония ще намерят решение на спора, датиращ от четвърт век.
В отговор македонският премиер Зоран Заев определи очакванията на Хан като твърде оптимистични, а гръцкото министерство на външните работи призова еврокомисаря да спре да подкопава преговорите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): След три часа преговори за името, Матю Нимиц излезе с изявление от половин минута: „Процесът ще продължи през следващите седмици“

„Фокус“ (Македония): След три часа преговори за името, Матю Нимиц излезе с изявление от половин минута: „Процесът ще продължи през следващите седмици“

25 Април 2018 | 20:32 | Агенция "Фокус"
Виена. Приключи продължилата три часа среща между външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров. Тя бе последвана от кратко изявление на специалния пратеник на ООН за разрешаването на спора за името между двете страни Матю Нимиц, предава македонският „Фокус“.
- Това беше интензивна и насърчаваща дискусия. И двете страни са много отдадени на постигането на решение. Процесът ще продължи и през следващите седмици. Благодаря ви“, заяви Нимиц.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Матю Нимиц съобщи, че и Македония, и Гърция се ангажират да намерят решение за спора с името

„Алсат-М“ (Македония): Матю Нимиц съобщи, че и Македония, и Гърция се ангажират да намерят решение за спора с името

25 Април 2018 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Виена. Посредникът на ООН за спора с името между Македония и Гърция Матю Нимиц заяви след срещата на външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас, че дискусията е била интензивна и че двете страни показват взаимно уважение, предава македонската медия „Алсат-М“.
„Двете страни са поели ангажимент да постигнат решение и процесът ще продължи през следващите седмици“, ззаяви Нимиц след срещата, която се състоя във виенската канцелария на ООН.
Министрите Димитров и Кодзиас не дадоха изявления на медиите след срещата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Във Виена започна срещата между Никос Кодзиас и Никола Димитров

„Макфакс“: Във Виена започна срещата между Никос Кодзиас и Никола Димитров

25 Април 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
Виена. Във Виена продължават преговорите по спора за името между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас под егидата на посредника на ООН Матю Нимиц. Срещата се провежда във офисите на ООН във Виена, предава македонската електронна медия „Макфакс“.
Засега няма дали след срещата ще има изявления за медиите. Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че очаква напредък в преговорите между двете страни
Прессекретарят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос заяви, че Атина е направила отстъпки в преговорите и че сега е време Скопие да предприеме необходимите стъпки за постигане на споразумение. Гърция има две условия: първото сложно име и втората валидност на името erga omnes, което е предпоставка за промяна на конституционното име на Македония. Гръцките медии характеризират днешната среща като изключително важна.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Атина иска европейските чиновници да спрат с „подкопаването“ на преговорите за името с Македония

Ekathimerini: Атина иска европейските чиновници да спрат с „подкопаването“ на преговорите за името с Македония

25 Април 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Атина. Дипломатите от Гърция и Македония се готвят да подновят преговорите за името, а европейският комисар по преговорите за разширяване Йоханес Хан изрази оптимизъм, че спорът може да се разреши в близките две седмици, пише Ekathimerini.
„Оптимист съм, че в следващите две седмици ще имаме решение. Или поне решение, което до открие пътя за началото на преговорите за присъединяване на Македония“, заяви Хан.
Гръцкото външно министерство реагира, описвайки думите на Хан като „неуместно“ и го помоли да „спре да подкопава“ преговорите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас ще обсъди спора за името и с генералния секретар на НАТО

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас ще обсъди спора за името и с генералния секретар на НАТО

25 Април 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас ще се срещне в четвъртък с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а във фокуса на разговорите отново ще бъде спорът за името на Македония, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
По данни на гръцките медии Кодзиас и Столтенберг ще обсъдят също отношенията между Атина и Анкара, които се изостриха през последните месеци.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Кодзиас-Димитров във Виена започна с нервна реакция на коментарите на Йоханес Хан (ОБЗОР)

Срещата Кодзиас-Димитров във Виена започна с нервна реакция на коментарите на Йоханес Хан (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Виена. С известна доза изнервеност започна срещата между министрите на външните работи на Гърция и Македония във Виена – третата, която Никос Кодзиас и Никола Димитров провеждат в австрийската столица в опит да постигнат пробив в преговорите за разрешаване на спора с името. На нея присъства и специалният посредник на ООН Матю Нимиц.

В навечерието на срещата европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан изрази оптимизъм, че спорът между Атина и Скопие за името на Македония може да се реши в следващите 15 дни.
„Оптимист съм, че през следващите две седмици ще имаме решение: поне едно решение, което ще проправи пътя за началото на преговорите за присъединяване на Македония", заяви Хан в доклад пред Комисията по външни работи на Европейския парламент. „Мисля, че всички са съгласни, че това би било полезно за страната, за обществото и за целия регион на Западните Балкани", добави австрийският политик.

Изявленията на Хан предизвикаха реакцията и на двете преговарящи страни. Искам, но не вярвам, че спорът за името с Гърция ще бъде решен до две седмици. Това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев, коментирайки думите на австрийския политик.
„Добре е да бъде решен след две седмици, това ще означава автоматича покана за НАТО. Но аз вярвам, че се работи за седмици напред и мисля, че две седмици са твърде малко", подчерта Заев на съвместна пресконференция с бившия генерален секретар на НАТО Лорд Робъртсън.
„Като цяло, това, което аз очаквам да направим усилия до решението на Съвета на Европейския съюз, защото сме сигурни, че ако имаме решение дотогава, ще получим категорични и най-силни гаранции, че ще получим дата за преговори", отбеляза Заев.

Не така спокоен обаче бе тонът на Атина. Докато бе в ход подготовката на дипломати от Гърция и Македония за възобновяване на преговорите във Виена, изявлението на Хан не се хареса на управляващите в Атина и предизвика острата им реакция.
Министерство на външните работи в Атина разпространи изявление, в което описа коментарите на Хан като „неприятни" и дори го помоли да „престане да подкопава" преговорите със Скопие за разрешаване на спора с името.
И все пак – външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще опитат да постигнат напредък в разрешаването на спора за името.

Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.
Двете предишни седемчасови срещи във Виена загатват за още един маратон от преговори. Напрежението се повиши допълнително и заради песимистичните коментари на Кодзиас, който заяви, че следващите три месеца може да не са достатъчни за разрешаване на спора за името.


Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Не вярвам на прогнозата на Йоханес Хан, че спорът за името ще бъде решен за две седмици

Зоран Заев: Не вярвам на прогнозата на Йоханес Хан, че спорът за името ще бъде решен за две седмици

25 Април 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Искам, но не вярвам, че спорът за името с Гърция ще бъде решен до две седмици. Това заяви министър-председателят на Македония Зоран Заев, коментирайки изявлението на европейския комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, съгласно което Скопие и Атина може да се споразумеят в следващите 15 дни, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Добре е да бъде решен след две седмици, това ще означава автоматича покана за НАТО. Но аз вярвам, че се работи за седмици напред и мисля, че две седмици са твърде малко", подчерта Заев на съвместна пресконференция с бившия генерален секретар на НАТО Лорд Робъртсън.
Македонският премиер припомни, че в сряда във Виена ще се проведе среща на външните министри на двете страни – Никола Димитров и Никос Кодзиас. „Като цяло, това, което аз очаквам да направим усилия до решението на Съвета на Европейския съюз, защото сме сигурни, че ако имаме решение дотогава, ще получим категорични и най-силни гаранции, че ще получим дата за преговори", отбеляза Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: До две седмици ще има решение на спора за името

Йоханес Хан: До две седмици ще има решение на спора за името

25 Април 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан изрази оптимизъм, че спорът между Атина и Скопие за името на Македония може да се реши в следващите 15 дни, отбелязва македонското електронно издание „Независен весник“.
„Оптимист съм, че през следващите две седмици ще имаме решение: поне едно решение, което ще проправи пътя за началото на преговорите за присъединяване на Македония", заяви Хан в доклад пред Комисията по външни работи на Европейския парламент. „Мисля, че всички са съгласни, че това би било полезно за страната, за обществото и за целия регион на Западните Балкани", добави австрийският политик.
Хан подчерта, че Македония е преодоляла дълбоката политическа криза и постига напредък в осъществяването на реформите и поддържането на добросъседски отношения, но предупреди, че Скопие „няма време за самодоволство".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават със среща Кодзиас-Димитров във Виена

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават със среща Кодзиас-Димитров във Виена

25 Април 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Виена. В сряда, 25 април, министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща във Виена в опит да постигнат напредък в разрешаването на спора за името, предава скопската телевизия „Канал 5“, като отбелязва, че това ще е трети разговор в австрийската столица между двамата министри.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.
Двете предишни седемчасови срещи във Виена загатват за още един маратон от преговори. Напрежението се повиши допълнително и заради песимистичните коментари на Кодзиас, който заяви, че следващите три месеца може да не са достатъчни за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Атина призова Йоханес Хан  да „престане да подкопава" преговорите с Македония

Kathimerini: Атина призова Йоханес Хан да „престане да подкопава" преговорите с Македония

25 Април 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Докато дипломати от Гърция и Македония (в източника – Бивша югославска република Македония) се поготвят за възобновяване на преговорите във Виена за разрешаване на спора за името, европейският комисар по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан изрази оптимизъм, че въпросът може да бъде решен през следващите две седмици – изявление, което не се хареса на управляващите в Атина, коментира електронното издание Kathimerini.
„Аз съм оптимист, че през следващите две седмици ще имаме решение. Най-малко решение, което ще отвори пътя за началото на присъединителните преговори с Македония ", заяви Хан в доклад пред Комисията по външни работи на Европейския парламент. „Мисля, че всички са съгласни, че това би било полезно за страната, за обществото и за целия регион на Западните Балкани", добави австрийският политик.
По-късно министър-председателят на Македония Зора Заев отбеляза, че подобно бързо решение би било добре дошло, макар че той самият призна, че не очаква да се случи по подобен начин. „Бих искал много, но не мисля, че е възможно", коментира Заев.
Министерство на външните работи в Атина, от своя страна, разпространи изявление, в което описа коментарите на Хан като „неприятни" и го моли да „престане да подкопава" преговорите със Скопие за разрешаване на спора с името.

Агенция „Фокус“ припомня:

В сряда, 25 април, министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща във Виена в опит да постигнат напредък в разрешаването на спора за името. Tова ще е трети разговор в австрийската столица между двамата министри.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.
Двете предишни седемчасови срещи във Виена загатват за още един маратон от преговори. Напрежението се повиши допълнително и заради песимистичните коментари на Кодзиас, който заяви, че следващите три месеца може да не са достатъчни за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ставрос Теодоракис, „Движение за промяна“: Конституциите се променят лесно, но не и международните договори с ЕС и НАТО

Ставрос Теодоракис, „Движение за промяна“: Конституциите се променят лесно, но не и международните договори с ЕС и НАТО

24 Април 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Някои конституции могат лесно да се променят, но не и международните споразумения с Европейския и НАТО. Това заяви Ставрос Теодоракис от гръцкото „Движение за промяна“ (обединение на партиите ПАСОК, „То потами“, „Демократическата левица“ и други по-малки формации), като допълни, че неговата партия търси решение на спора с Македония, което да включва съставно име и конкретни гаранции въз основа на международно споразумение, което слага край на иредентистката политика, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“..
В интервю за гръцкото „Радио 247“, Тедоракис обясни защо акцентът не се поставя на конституционната ревизия, а на договор с ЕС и НАТО.
„Някои от конституциите могат лесно да бъдат променени, особено в Скопие. С едно мнозинство още утре едно „лошо правителство" може отново да промени конституцията и отново да има иредентистки глупости. Какво не може да се промени? Международно споразумение на страната с Европейския съюз и НАТО. Затова ние искаме и смятаме, че е в интерес на гърците и на нашите съседи да се ангажират помежду си, да се ангажират с ЕС и НАТО“, отбеляза Теодоракис.
Лидерът на „То Потами" подчерта, че проблемът с името трябва да бъде решен и изрази надежда, че ако решението е патриотично и в унисон с позициите на партията, то може да получи подкрепа от гръцкия парламент.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: ООН ще подпомогне среща между Гърция и Македония в опит за разрешаване на спора за името

Sputnik: ООН ще подпомогне среща между Гърция и Македония в опит за разрешаване на спора за името

23 Април 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Външните министри на Гърция и Македония ще се срещнат през тази седмица под покровителството на ООН в нов опит за разрешаване на спора с името, което е пречка пред опитите за присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз, заяви говорителят на ООН Стефан Дужарик пред репортери в понеделник, цитиран от Sputnik.
„Искам да насоча вниманието ви към среща, която ще се състои във Виена тази сряда (25 април). Личният пратеник на генералният секретар Матю Нимиц ще се срещне министъра на външните работи на Гърция Никос Коциас и министъра на външните работи на Македония Никола Димитров, в офиса на ООН във Виена“, заяви Дужарик.
Усилието за напредъка на потенциалното присъединяване към НАТО на Македония преди срещата на върха на Алианса, насрочена за 11 и 12 юли в Брюксел, получи импулс след промяната на властта със смяната на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ с коалиция между Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на премиера Зоран Заев и партии на албанското малцинство през 2017 г.
Дужарик заяви, че подпомогнатата от ООН среща във Виена е част от продължаващите усилия на организацията за помощ в намирането на взаимно приемливо решение между Македония и Гърция в спора за името.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават в сряда във Виена

„Канал 5“ (Македония): Преговорите за името продължават в сряда във Виена

23 Април 2018 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. В сряда, 25 април, министрите на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща във Виена в опит да постигнат напредък в разрешаването на спора за името, предава скопската телевизия „Канал 5“, като отбелязва, че това ще е трети разговор в австрийската столица между двамата министри.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се опитат да постигнат пробив в преговорите, който би могъл да допринесе за евроатлантическата интеграция на югозападната ни съседка.
Двете предишни седемчасови срещи във Виена загатват за още един маратон от преговори. Напрежението се повиши допълнително и заради песимистичните коментари на Кодзиас, който заяви, че следващите три месеца може да не са достатъчни за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според председателя на гръцката опозиция е ясно, че „без промени в  конституцията и справянето с иредентизма няма да има споразумение със Скопие“

„МКД“ (Македония): Според председателя на гръцката опозиция е ясно, че „без промени в конституцията и справянето с иредентизма няма да има споразумение със Скопие“

13 Април 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната опозиционна македонска партия „Нова Демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че измененията в конституцията, справянето с иредентизма и въпросите, свързани с идентичността са предпоставките за постигане на споразумение между Атина и Скопие за името, предава Македонската медия.
„Обществено има рамката за евентуален договор. Отнася се за конституционна ревизия като необходима предпоставка, за да има какъвто и да е договор, справяне с проблемите на иредентизма и националната идентичност като необходимо условие, за да има споразумение и да започне процеса на интеграция на Скопие в евроатлантическите институции. Това е моята позиция, която е много ясна“, заяви Мицотакис.
"Всички тези, които от самото начало не са съгласни с всяко решение, са характеризирани от правителството като националисти и то не взема предвид, че в този момент, при тези обстоятелства, въпросът е от особено голямо значение за гръцкото обществено мнение. Правителството игнорира това, показа, че изобщо не се интересува това, което е довело до това. Вместо да създаваме една единна позиция, правителството основно води тайна дипломация“, допълни опозиционерът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): В македонското правителство към края на април ще се проведат размествания

„Телма“ (Македония): В македонското правителство към края на април ще се проведат размествания

13 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Към края на месеца в македонското правителство ще се проведат размествания. Ще се водят засилени преговори, за да се затвърди парламентарното мнозинство. Министър-председателят Алексис Ципрас оцени твърденията, че неговата партия СДСМ и партия ДСИ са се споразумели за компромис между министерствата на правосъдието и образованието, като спекулации, предава македонският телевизионен канал „Телма“.
Всичко зависи от качествата и способностите на лицето, което ще бъде предложено за министър. Преди да завърши реконструкцията, Заев ще представи доклад за работата на всеки министър.
Реконструкцията на правителството ще се проведе в края на месеца. В допълнение към Демократическата партия на турците и Беса, вероятно ще стане част от новия правителствен кабинет. Тогава ще има смени във втория и третия ешелон.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Никос Кодзиас заяви, че най-трудните въпроси предстоят при решаването на спора за името на Македония

Protothema: Никос Кодзиас заяви, че най-трудните въпроси предстоят при решаването на спора за името на Македония

13 Април 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Охрид. Външните министри на Гърция и на Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров проведоха среща в Охрид, предава Protothema.
Кодзиас заяви, че най-важният въпрос по отношение на спора с името е този за иредентизма. Той се съгласи, че има позитивни крачки в преговорите след срещата му с македонския му колега.
„Най-сериозният въпрос за нас е въпросът за иредентизма“, заяви той пред репортери след срещата. „Винаги се надяваме, че ще се справим с най-сложните“, допълни министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Кодзиас-Димитров в Охрид: Постигнат е напредък, но най-трудните въпроси остават

Срещата Кодзиас-Димитров в Охрид: Постигнат е напредък, но най-трудните въпроси остават

12 Април 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Охрид. Третият кръг от преговорите между министрите на външните работи на Македония и Гърция, Никола Димитров и Никос Кодзиас, продължи два часа. След срещата в Охрид двамата министри заявиха, че разговорите са били открити и честни, и че за първи път е поставен въпросът за срока за договаряне на възможна сделка в спора за името, отбелязва скопското електронно издание „Нова“.
„Обсъдихме всички проблеми и различия по отношение на спора за името, по някои от тези въпроси имат напредък, тъй като те са узрели, но по други още има различия. Говорихме за първи път за срока и стъпките, които трябва да бъдат предприети ако бъде постигнато решение, и как то ще бъде приложено. Това бе разговор с голямо разбиране към нуждите към на другия", заяви Димитров, като същевременно допълни, че основно предизвикателство е какда бъде намерена комбинация, в която за притесненията на двете страни да бъдат намерени решения.
На свой ред гръцкият външен министър заяви, че най-труднитв въпроси все още не е решен.
„Докато се приближаваме един към друг и решаваме проблемите си, остават по-малко въпроси, които да бъдат решени, но те са най-трудните. Направихме положителни стъпки и се надяваме, че ще успеем да разрешим най-трудните проблеми. Опитваме се да решим проблеми, които се отнасят до миналото и са създадени от други, но това е работата на дипломацията", отбеляза първият дипломат на Атина.
Работните групи, съставени от дипломати от двете страни, също имаха среща днес. Димитров поясни, че те обсъждат бъдещото сътрудничество в различни области. „Те работиха върху текст, който да предотврати иредентизма и от двете страни, и върху преамбюлните параграфи на бъдещото двустранно споразумение", допълни Димитров.
Първите дипломати на Атина и Скопие ще се срещнат отново на 3 и 4 май в Солун. Премиерите на двете страни ще бъдат информирани за резултатите от проведената в Охрид среща.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Първи вот на недоверие към правителството на Зоран Заев – по един „въздържал“ се от БЕСА и ДПА

„Независен“ (Македония): Първи вот на недоверие към правителството на Зоран Заев – по един „въздържал“ се от БЕСА и ДПА

12 Април 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Мерал Узеири Ферати от Демократическата партия на албанците (ДПА) и Реджеп Мемеди от БЕСА са двамата народни представители, които гласуваха с „въздържал се“ в първия вот на недоверие на правителството на Зоран Заев (СДСМ), отбелязва македонската електронна медия „Независен“. Други двама депутата на БЕСА са гласували „против“ инициативата, внесена от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.
Зиядин Села, председател на „Алианс за албанците, не е гласувал.
Двама депутати от Социалистическа партия на Македония (СПМ) - Люпчо Димовски и Стоян Миланов – са гласували в подкрепа на вота на недоверие, а лидерът им Владанка Авирович не присъстваше на гласуването.
Общо 40 депутати от коалицията на ВМРО-ДПМНЕ гласуваха „за“ вота на недоверие към правителството, а 62-ма от управляващото мнозинство подкрепиха кабинета на Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Македония си скри гордостта, за да не обиди Никос Кодзиас

„Република“ (Македония): Македония си скри гордостта, за да не обиди Никос Кодзиас

12 Април 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Охрид. За да не се обиди министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас, македонските власти скриха Звездата от Вергина (или Звездата от Кутлеш,среща се и като Слънцето от Вергина/Кутлеш), изобразена на националното знаме, издигнато на около 30 метра от хотела в Охрид, в който се провежда срещата на първия дипломат на Атина с македонския му колега Никола Димитров, коментира скопското електронно издание „Република“.
Съответната информация е от социалните мрежи и е подкрепена със снимков материал.
Павел Донески от Охрид реагира гневно на действията, още повече, че те са извършени в частна собственост - ресторант. Изданието привежда съобщението, което той е публикувал във „Фейсбук“:
„Прикрийте всички признаци, които намекват за нещо антично македонско, в случая слънцето от Вергина, избрано като символ/лого на частен обект, само да не му „боде очите" на скъпия гост от Гърция. Твърда основа за „напредък в преговорите". Следващата „логична" стъпка би била изтриването с коректор на думата „македонска“ от менюто със салатите, защото е твърде иредентистко да се гледа, да не говорим да се яде…“

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас е в Охрид за трета среща с македонския си колега

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Кодзиас е в Охрид за трета среща с македонския си колега

12 Април 2018 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас е в Охрид, където в сутрешните часове на деня ще се срещне с македонския си колега Никола Димитров – третата, която двамата провеждат в опит за разрешаване на спора за името, отбелязва Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Първият дипломат на Атина пристигна в Охрид в следобедните часове на сряда, а по-късно присъства на работна вечеря с Димитров. Двамата министри демонстрираха оптимизъм, надежди за успешни преговори и позитивни резултати и за двете страни.
Очаква се в близко време да бъде организирана и среща между министър-председателите на Гърция и Македония, съответно Алексис Ципрас и Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недоверие

Reuters: Правителството на Македония оцеля след неуспешен вот на недоверие

12 Април 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. В сряда македонското правителство на СДСМ издържа парламентарен вот на недоверие гласуван от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, заради недоволството ѝ от водената политика към България и Гърция, предава Reuters.
Вотът се смяташе за тест на реформената политика на Зоран Заев, насочена към подобряване на отношенията със съседните България и Гърция, като стъпка за присъединяване на страната към Европейския съюз и НАТО.
62 депутата от 120-местния парламент гласуваха против вота на недоверие, а 40 бяха гласовете „за“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас и Никола Димитров провеждат работна вечеря, официалната среща за разговори ще се състои в четвъртък

„Алсат-М“ (Македония): Никос Кодзиас и Никола Димитров провеждат работна вечеря, официалната среща за разговори ще се състои в четвъртък

11 Април 2018 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министърът на външните работи на Гърция и Никос Кодзиас и македонският му колега Никола Димитров провеждат работна вечеря в Охрид, където първият дипломат на Атина пристигна в следобедните часове, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“ .
Официалната среща между двамата министри е насочена за 9:00 часа (местно време) в четвъртък. Очакванията са, че разговорите помежду им може да доведат до приближаване на позициите на Атина и Скопие за разрешаване на спора за името.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Според гръцки евродепутат има възможност за решаването на спора за името на Македония и тя не трябва да се изпуска

„Локално“ (Македония): Според гръцки евродепутат има възможност за решаването на спора за името на Македония и тя не трябва да се изпуска

11 Април 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Според вицепредседателя на Европейския парламент и ръководител на групата на гръцката партия СИРИЗА в него Димитрис Пападимулис правителството на Македония има възможност да реши спора за името и този шанс не трябва да се изпуска, предава македонската медия „Локално“.
„Трудности съществуват, поради което този проблем остава неразрешен от 25 години. В наш национален интерес е да намерим решение на този въпрос“, заяви Пападимулис.
В Охрид ще се проведе нова среща между македонския и гръцки външни министри Никос Кодзиас и Никола Димитров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Никос Кодзиас пристига в Охрид за официална среща с Никола Димитров

„МКД“ (Македония): Никос Кодзиас пристига в Охрид за официална среща с Никола Димитров

11 Април 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Охрид. Министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас ще проведат среща в Охрид. От Министерството на външните работи отбелязват, че посещението на гръцкия министър е в рамките на продължаващия диалог в контекста на усилията за преодоляване на разликата за името, както и за общото развитие на отношенията между двете страни, предава македонското електронно издание „МКД“.
Кодзиас, според гръцките медии, трябва да пристигне в Охрид късно следобед. Министрите ще имат работна вечеря, а официалната среща ще се проведе утре, на 12 април.
В навечерието на посещението македонския премиер Зоран Заев заяви, че вярва, че преговорите са в правилната посока и че този процес се доближава до момента, когато трябва да следва среща между него и неговия гръцки колега Алексис Ципрас.
По отношение на срещата в Охрид се очаква да бъде постигнат допълнителен напредък след разговорите на двамата министри във Виена.
Министърът на външните работи на Гърция Никос Кодзиас в интервю за германския вестник "Шпигел" заяви, че разликите със Скопие могат да бъдат решени със смелост.
„Различията със Скопие са проблеми от исторически характер, на идентичността, наследството и културата. Тези въпроси са чувствителни. Но те могат да бъдат решени със смелост, както сега“, допълни той.
Охридската среща се провежда една седмица преди ЕК да обяви доклада за напредъка на Македония, в който правителството очаква да получи безусловна препоръка за започване на преговори.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Маркукуле“ (Македония): Иванов може да не издаде указ и споразумението Зоран Заев-Алексис Ципрас никога да не влезе в сила

„Маркукуле“ (Македония): Иванов може да не издаде указ и споразумението Зоран Заев-Алексис Ципрас никога да не влезе в сила

11 Април 2018 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Международните споразумения подлежат на ратификация в парламента на Македония. Международните договори, ратифицирани в съответствие с Конституцията, са част от вътрешния правен ред и не могат да бъдат променяни със закон, коментира македонското издание “Маркукуле“.
"Международните споразумения от името на Република Македония се сключват от президента на Република Македония. Международни споразумения могат да се сключват и от правителството на Република Македония, когато това е определено със закон.
Парламентът може да реши дали на сесията присъства мнозинство (61) от общия брой на депутатите (120). Парламентът решава с мнозинство от присъстващите народни представители, а най-малко с една трета (40) от общия брой депутати, ако Конституцията не е предвидено специално мнозинство.
Международните договори се ратифицират с най-малко една трета (40) от общия брой депутати, ако присъстват мнозинство (61) от общия брой депутати (120).
Най-важното от всичко, правителството не е компетентно за сключване на договор от формат, какъвто се предлага между Македония и Гърция по въпроса за името на държавата и идентичността на нацията, но правителството води погрешна процедура и явно нарушава Конституцията.
И да се ратифицира в парламента с необходимото конституционно мнозинство, и за този Закон за ратифициране на Договора Заев-Ципрас важи конституционната ангажимент, че трябва да се обяви с указ! Президентът на Републиката и Председателят на парламента подписват заповедта за провъзгласяване на закона. Президентът на Македония може да реши да не подпише указ за провъзгласяване на закона. Парламентът отново разглежда закона и ако приеме с мнозинство от общия брой депутати, президентът на републиката е длъжен да подпише указа. Председателят е длъжен, но не трябва да подпише указа за обнародване на Закона за ратифициране на Договора Заев-Ципрас за промяна на името на държавата и идентичността на нацията. И веднага щом това се случи, нито Законът за ратифициране не съществува, нито Заев-Ципрасовия договор!
Разбира се, в случай на смърт, оставка, трайна неспособност да изпълнява длъжността или прекратяване на мандата, по силата на Конституцията, до избора на нов президент това може да се направи от председателя на парламента. Настъпването на условията за прекратяване на поста президент на републиката определя Конституционния съд на Македония служебно. В случай, че не може да изпълнява функцията, президентът се замества от председателя на парламента. Когато председателят на парламента изпълнява длъжността президент на републиката, той участва в работата на Народното събрание без право на вземане на решения.
Има вероятност д-р Георге Иванов да бъде убит (засега двама президенти на Македония са убити), в този случай до избирането на нов президент длъжността президент на републиката ще изпълнява председателят на парламента Талат Джафери. Въпреки това, тази възможност е много рискована, защото може да доведе до гражданска война…
Но най-важното от всичко: Въпросът за името е затворен с референдума от 8 септември 1991 г., когато македонците, по род и гражданство, в абсолютно мнозинство гласуваха "за суверенна и независима държава Македония" без допълнения и без прилагателни, решението на референдума по Конституцията е задължителна за всички, без изключение.
Никакво споразумение не може да спре свободното изразената воля на избирателите на референдум, която е задължителна за всички, без изключение!", коментира авторът Тодор Петров.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.