НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Коциас заяви, че САЩ се интересуват силно от спора с името, но не натискат за незабавно решение

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Никос Коциас заяви, че САЩ се интересуват силно от спора с името, но не натискат за незабавно решение

23 Май 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс заяви, че администрацията на САЩ не упражнява натиск да се намери решение за спора с името, но и че има интерес към това, предаде радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
„Нямаме никакъв натиск по въпроса, нито пък има намерение за натиск. Никога няма да им позволим да ни тласкат. Но те са много заинтересовани от решението на спора и се опитват да разберат докъде са достигнали преговорите и кои са трудните точки“, заяви Коцияс пред журналисти след вчерашната си среща със съветника в Белия дом по национална сигурност Джон Болтън.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ запозна ръководството на БАН с възраженията си относно някои от предложенията за ново име на Македония

АБВ запозна ръководството на БАН с възраженията си относно някои от предложенията за ново име на Македония

23 Май 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на АБВ Румен Петков, зам.-председателите на партията доц. Христо Михайлов и Любомира Ганчева и лидера на АБВ - младежи София Пламена Заячка проведоха среща със заместник-председателя на Българската академия на науките, член-кореспондент проф. Васил Николов, на която обсъдиха казуса около предложенията за ново име на Р Македония. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Представителите на Алтернатива за българско възраждане оправиха апел към учените от академията, както и към тези от тях, които са част от мултидисциплинарната комисия по Договора за добросъседство с Република Македония да защитят българската история и правото на страната ни да се бори против нейното изопачаване при подбора на име на нашата западна съседка.
От АБВ предоставиха на БАН писмото си до мултидисциплинарната комисия по Договора за добросъседство с Република Македония, в което партията категорично посочва, че варианта „Илинденска Македония“ е категорично неприемлив за България, както и че неспоменаването на българите като участници в Илинденско-Преображенското въстание от страна на властите в западната ни съседка е опит за манипулация на историята.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Ангела Меркел е говорила с премиерите на Гърция и Македония по въпроса за името

Kathimerini: Ангела Меркел е говорила с премиерите на Гърция и Македония по въпроса за името

23 Май 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел е предала позицията на страната си относно развитието на преговорите за името на Македония между Атина и Скопие на гръцкия премиер Алексис Ципрас в хода на телефонен разговор, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Меркел също е говорила и с министър-председателя на Македония Зоран Заев, пред когото, както се съобщава, е изразила своя ентусиазъм за очакваното разрешение на десетилетния спор.
Не се съобщават повече подробности за разговорите, пише гръцкото издание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Според Панос Каменос, няма да има решение за името

„Канал 5“ (Македония): Според Панос Каменос, няма да има решение за името

22 Май 2018 | 20:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция и лидер на партия „Независимите гърци“ (АНЕЛ), младши партньор в управляващата коалиция в страната, Панос Каменос заяви, че неговата партия няма да гласува за сложно име, съдържащо термина „Македония“, без значение, дали, както той каза, ще се казва „Илинден, Свети Илия, или ще се нарича Горна, Долна или Вардарска Македония, това си е Македония“, предава най-големият частен македонски телевизионен „Канал 5“.
„Вярвам, че няма да има решение. Вярвам, че няма да се получи, защото самите скопяни вярват убедено в един мит, създаден от Тито, който се върти около името Македония. Аз имам ясна позиция – никога няма да гласувам за име, което съдържа терминът „Македония“. Независимите гърци са обявили това в своята учредителна прокламация. Няма шанс да гласуваме за каквото и да е име, независимо дали е Горна, Долна или Свети Илия“, заяви Каменос в интервю пред гръцка телевизия.
Коалиционният партньор в гръцкото правителство заяви, че предпоставка за подписването на договор е промяна на македонската конституция, която, според неговите думи, не би минала в македонския парламент.
„Позицията на правителството е, че няма да има никакво гласуване и ратификация на договора в гръцкия парламент, ако не мине конституционна промяна в парламента на Скопие“, увери гръцкият военен министър и чрез това индиректно сложи край на преговорите, които вдругиден трябва да се проведат между външните министри на Македония и Гърция при посредничеството на ООН в Ню Йорк.
„Гърция водеше преговори, но получи игра на взаимни обвинения и това показа, че не Гърция пречи на Скопие, а самите те се самоубиват, самите те решиха да не променят Конституцията си. Щом не променят Конституцията, спира всякакъв разговор“, добави Каменос.
Той говори и за министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс и коментира дали той е водил добре разговорите и изобщо, какво е успял да направи.
„Министърът на външните работи накрая успя да събори паметниците им, тази лудост, която беше като италианска комедия. Те поставиха Александър Велики по-голям от космически кораб и поставиха знаци на летищата, по улиците и пластмасовите опаковки на стоките, те бяха добри и ги махнаха. Това е първата мярка. Втората, мисля си, е, най-накрая, в хода на международните преговори да приемат, че са славянска нация, една нация, произлизаща от славяните, които живеят в този регион“, обясни Каменос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония (ОБЗОР)

ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония (ОБЗОР)

22 Май 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. ПП АБВ разкритикува предложението за име Република Илинденска Македония, според партията приемливи варианти са Вардарска и Нова Македония. Това стана ясно на пресконференция на партията. Според президента на Република България в периода 2002-2012 г. и основател наАБВ Георги Първанов името Република Илинденска Македония показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата. Първанов подчерта, че АБВ е "за" това Македония да влезе в ЕС и НАТО, но това не бива да става за българска сметка. Той изрази радостта си, че историческата общност в страната ни е реагирала много категорично на предложението югозападндата ни съседка да се казва Илинденска Македония. Според новоизбрания председател на АБВ Румен Петков тиражираното име е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес. „В изявленията си последните две години представителите на македонската държавност много методично насаждат разбирането, че има Илинденско въстание – 1903 и 1904 г, както българската академична общност десетилетия наред говори за Илинденско-Преображенско въстание“, каза Петков. Според него македонските власти днес са склонни да се откажат от великомакедонското си съществуване и да се концентрират около илинденските събития през 1903-1904 г. Петков заяви, че ПП АБВ ще внесе становището си срещу името Илинденска Македония в БАН, защото там в продължение на десетилетия са правени анализи на база исторически факти. Пресконференцията на АБВ бе по повод Третия конгрес на партията, който се проведе в събота на 19 май 2018 г. На форума бе избран нов председател на партията в лицето на Румен Петков. На пресконференцията той представи своите трима заместник-председатели на партията: Христо Михайлов, Любомира Ганчева и Владимир Маринов. Стана ясно, че Михайлов ще се занимава с организационната дейност, Ганчева с младежките политики, а основната задача на Маринов ще бъде проблема с раздутата администрация. Изпълнителното бюро на АБВ включва общо 15 души: Румен Петков, Христо Михайлов, Любомира Ганчева, Владимир Маринов, Валери Иванов, Георги Илчев, Георги Кючуков, Димитър Димитров, Емил Кало, Иван Цанов, Йорданка Георгиева, Любомир Халачев, Невена Стоянова, Петър Първанов и Пламена Заячка. Като приоритети на новото ръководство на партията новоизбраният председател Румен Петков изтъкна реализацията на АЕЦ „Белене“ и Южен поток. Според него стремежът за поставяне на България в енергийна зависимост от приятелска Турция е неизгодно от гледна точка на нашата сигурност. По думите му неизграждането на проекта АЕЦ „Белене“ ще ни извади от клуба на атомните държави.От ПП АБВ тази вечер организираха митинг пред сградата на Министерския съвет в подкрепа на рестарта на проекта АЕЦ „Белене“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Буяр Османи, вицепремиер на Македония: Трябва да застанем твърдо зад предложението за „Илинденска Македония“, това е златна възможност

Буяр Османи, вицепремиер на Македония: Трябва да застанем твърдо зад предложението за „Илинденска Македония“, това е златна възможност

22 Май 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според македонския вицепремиер за европейската интеграция Буяр Османи предложението за „Република Илинденска Македония“ е добро, защото удовлетворява всички страни, отговаря на изискванията на Гърция за определение на името, затова трябва да бъде подкрепено. Съответният коментар Османи направи в предаване на скопския телевизионен канал „Телма“.
„Основният принцип на договаряне е, че докато няма споразумение, че нищо не е договорено, ако отпадне един вариант пропада целия пакет. Трябва да направим разлика между същността и формата, както и колко ще се прилага новото име – това зависи от качеството на предложението, ако има добро решение и обхвата ще се разшири, и обратното", подчерта македонският вицепремиер за европейската интеграция.
Османи също така отбеляза, че компромис трябва да бъде направен от всички - македонци, албанци и гърци, като същевременно допълни, че предложението за „Илинденска Македония“ не нарушава белезите на идентичността.
„В този пакет езикът е отбелязан като македонски, с превод Macedonian на английски, за гражданството стои Macedonian/граждани на Република Илинденска Македония", припомни Османи.
Гордан Георгиев от СДМС на свой ред изрази мнение, не трябва да има връщане към „менюто", сложено на масата за преговори от специалния посредник на ООН Матю Нимиц, защото съдържащите се в него предложения не са толкова привлекателни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Никола Димитров поиска „мъдрост и нерви“ преди срещата в Ню Йорк

„Алсат-М“ (Македония): Никола Димитров поиска „мъдрост и нерви“ преди срещата в Ню Йорк

22 Май 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров поиска подкрепа за предстоящите в Ню Йорк преговори с гръцкия му колега Никос Кодзиас, на които ще присъства и специалният посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Изпращайте ми мъдрост и нерви“, призова първият дипломат на Скопие в съобщение в социалната мрежа „Фейсбук“, публикувано в навечерието на новия кръг от преговори в Ню Йорк, които ще се проведат на 24 и 25 май.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012 г.): Относително приемливи за нас са имената Вардарска и Нова Македония

Георги Първанов, президент (2002-2012 г.): Относително приемливи за нас са имената Вардарска и Нова Македония

22 Май 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. За югозападната ни съседка, относително приемливи за нас са имената Вардарска и Нова Македония. Това каза президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първанов изрази радостта си, че историческата общност в страната ни е реагирала много категорично. Той поясни, че с писмото си от вчера АБВ създава работа на Мултидисциплинарната комисия. "Друго е Комисията да излезе с ясно и категорично становище. Това трябва да стане бързо, защото виждаме, че всеки ден или през ден във Вашингтон се провеждат срещи или телефонни разговори с някои от заинтересованите страни, предвид приемането на Република Македония в НАТО и респективно в ЕС", допълни Първанов. Той подчерта, че АБВ е "за" това Македония да влезе в тези съюзи, но това не бива да става за българска сметка.
"Какво означава да се включи в новото наименование Илинденска? Подозирах, че нещата отиват нататък още миналата година по време на бурните тържества, с който беше отбелязан договорът, подписан от двамата премиери. Най-вече, когато чух речта на премиера Заве пред паметника на Гоце Делчев на 1 август миналата година. Тогава премиерът Заев говореше за двойния Илинден - 1903 г. и Илинден - 1944 г.", заяви Първанов. По думите му единият Илинден е коренно различен от другия. "Това ново наименование наистина идва да покаже, че македонизмът не само не е изкоренен, както побързаха някой наши коментатори и политици да обявят през август миналата година. Виждаме едно ново издание на македонизма, не толкова и във всеки случай не открито антибългарски, но тихо, кротко, овладявайки българска историческа територия", заяви Първанов. По думите му, ако страната ни не реагира, това може да доведе до нови проблеми. По думите му е българската политика по македонския въпрос е низ от компромиси. Според него признаването на Македонската република също е компромис, но сегашният компромис с името не е приемлив.
„Нашата съпротива срещу тази тенденция е легална. В близките дни сме коментирали с новото ръководство да организираме дискусия между експерти, общественици, хора, които са имали активна гражданска позиция по македонската тема. Ще потърсим контакти в институцитете. Не бихме искали тихомълком България да се съгласи и да направи най-големия компромис по националната тема“, заяви Първанов. Във връзка с двата протеста -в подкрепа и срещу рестарта на проекта АЕЦ „Белене“ тази вечер, Първанов коментира: „Дочувам в някои от политическите формации в дясно, че ние им пречим да реализират техния митинг. Защо те не са направили своевременна заявка. Както се казва в един популярен виц, ако искат да спечелят от тотото, трябва да си пуснат фиш. Те искат да си направят пиар, издишайки в съдържателни и дълбочинни аргументи“, каза Първанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Името Република Илинденска Македония показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата

Георги Първанов, президент (2002-2012): Името Република Илинденска Македония показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата

22 Май 2018 | 12:37 | Агенция "Фокус"
София. Името Република Илинденска Македония показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата. Това каза президентът на Република България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обърна внимание, че гръката опозиция отхвърля варианта Илинденска Македония и според него много хора смятат, че отпада нуждата от българска реакция. „Не виждам сериозна реакция извън това, което АБВ предложи в рамките на вчерашния ден. Защо е нужно да реагираме. Може и да не мине този вариант с Република Илинденска Македония, което съкратено ще се сетите, че означава РИМ. Това показва тенденцията от страна на Скопие да прехвърля проблема от болната глава на здравата. Да решава проблемите си с Гърция за българска сметка“, каза Първанов. Според него предложението може да успокои частично някого в Гърция, защото то е отказ от идеята за античния корен на македонците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Спора за името: Гърция иска приемане на едно от предложенията на Матю Нимиц

„Макфакс“ (Македония): Спора за името: Гърция иска приемане на едно от предложенията на Матю Нимиц

22 Май 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гърция подкрепя приемането на едно от имената, предложени от специалния посредник на ООН за спора с името на Македония – Матю Нимиц. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Кодзиас в рамките на посещението му във Вашингтон, където ще се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Ние не сме съгласни с петото име от предложенията на Нимиц", поясни Кодзиас, визирайки идеята за промяна на името на югозападната ни съседка на Република Македония (Скопие), което преди това бе отхвърлено от Гърция.
С изявлението си Кодзиас непряко отхвърли предложението за „Република Илинденска Македония", което правителството в Скопие одобри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Тиражираното име Илинденска Македония е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес

Румен Петков, АБВ: Тиражираното име Илинденска Македония е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес

22 Май 2018 | 12:31 | Агенция "Фокус"
София. Тиражираното име Илинденска Македония е неприемливо от гледна точка на нашия национален интерес. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В изявленията си последните две години представителите на македонската държавност много методично насаждат разбирането, че има Илинденско въстание – 1903 и 1904 г, както българската академична общност десетилетия наред говори за Илинденско-Преображенско въстание“, каза Петков. Според него македонските власти днес са склонни да се откажат от великомакедонското си съществуване и да се концентрират около илинденските събития през 1903-1904 г.
ПЕтков заяви, че ПП АБВ ще внесе становището си срещу името на Илинденска Македония в БАН, защото там в продължение на десетилетия са правени анализи на база исторически факти.
Деница кИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Предстои междуведомствената група към външно министерство да каже дали е добър вариантът Република Илинденска Македония

Министър Лиляна Павлова: Предстои междуведомствената група към външно министерство да каже дали е добър вариантът Република Илинденска Македония

22 Май 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Предстои междуведомствената група към външно министерство да каже дали е добър вариантът Република Илинденска Македония. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ тази група трябва да направи своя анализ. „Нека да оставим експертите да поработят още малко“, коментира Павлова. На въпрос дали вижда български принос за сближаване на позициите между Македония и Гърция за името, тя отговори: „Определено смятам. Последните месеци, които инвестирахме именно в това шестте западно-балкански държави да бъдат заедно, да говорят. До скоро те не си говореха, не се ръкуваха. Вече стоят на една маса и преговарят. Надявам се, че и ние сме допринесли за това“, коментира Павлова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Ще направим глупав компромис, ако позволим името „Илинденска Македония“ - този компромис ще ни се върне върху главата по-късно

Красимир Узунов: Ще направим глупав компромис, ако позволим името „Илинденска Македония“ - този компромис ще ни се върне върху главата по-късно

21 Май 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим глупав компромис, ако позволим името „Илинденска Македония“, и този компромис ще ни се върне върху главата по-късно. каза пред Радио "Фокус" президентът на Агенция и Радио "Фокус" Красимир Узунов. "Когато гърците могат да направят митинг по проблема с името и да спорим дали са били 150, 180, 250 или един милион и там да няма разлика между ПАСОК, „Нова демокрация“ или „Златна зора“ и всички да са заедно, можем да им свалим шапка. Когато подписваме Ньойския договор – 400-хиляден митинг на центъра на София. Сега, ако кажем, че трябва да направим Свети Дух, ние ще съберем резултата от 45 години комунизъм с 25 години безхаберие. Това са 70 години, в които ние не знаем защо Свети Дух е Ден на Македония. Значи, никой от нас не иска Македония да я заграби и едва ли не да превърне, както казваше проф. Николай Генчев, Охридското езеро в гребна база на Софийския университет. Но ние трябва да имаме спокойствието на една сигурна държава. Днес има един коментар на Александър Русинов в „Нова Македония“, който казва: „Каквото и да правим, както и да ставаме Илинденска Македония, след пет години ще вземат да ни разделят българи и албанци, тогава какво ще правим“? Тоест, ние трябва да мислим стратегически като държава, която има 1300, вече - 1400 години история, и това, което минава през управлението, наистина е временно, да мисли за държавата.", заяви Красимир Узунов и посочи също, че държавите от Западните Балкани трябва да тръгнат към мирно решение на въпросите помежду им, защото няма нищо по-страшно от гражданска война, а българското правителство не бива да бъде посредник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Лидерът на „Нова демокрация“ увери, че партията му никога няма да приеме предложението за „Република Илинденска Македония“

„Плюс Инфо“ (Македония): Лидерът на „Нова демокрация“ увери, че партията му никога няма да приеме предложението за „Република Илинденска Македония“

21 Май 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. Илинден и Илинденско-Преображенското въстание са олицетворение на македонския иредентизъм. Това лидерът на гръцката опозиционна „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, като същевременно увери, че водената от него партия никога няма да приеме предложението за „Република Илинденска Македония“, предава скопската електронна медия„Плюс Инфо“.
Мицотакис направи коментарите по време на посещението си на гръцкия остров Корфу. Лидерът на опозиционната партия бе категоричен, че новото предложение за името на северния гръцки съсед е „въплъщение на македонския иредентизъм. Това е име, олицетворяващо национално въстание, което тогава имаше лозунг за „Македония на македонците“ и създаването на Велика Македония с главен град Солун. С други думи, същото име, за което говори и вероятно още разговаря (Алексис) Ципрас, е въплъщение на иредентизма“, заяви Мицотакис от остров Корфу като допълни, че му се струва, че „винаги, когато Ципрас преговаря нощем и сам, става опасно за националните интереси“ на Гърция.
Лидерът на гръцката консервативна партия отново спомена позициите на „Нова демокрация“ за прилагане на принципа ерга омес в разрешаването на спора за името и конституционна промяна като предпоставка за всяко решение на проблема между Скопие и Атина.
„Наистина се надявам, въпреки че господин Ципрас още не ни е уведомил, вече е отхвърлил името като неприемливо, тъй като то обижда историята на нашата страна и при никакви обстоятелства не може да бъде прието“, допълни Мицотакис.
Ципрас е информирал Мицотакис по телефона за предложението, което е обсъдил с македонския си колега Зоран Заев.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ: Подкрепяме членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Но нека направените под външен натиск компромиси да не бъдат за българска сметка

АБВ: Подкрепяме членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Но нека направените под външен натиск компромиси да не бъдат за българска сметка

21 Май 2018 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Но нека направените под външен натиск компромиси да не бъдат за българска сметка. Това се посочва в позиция на ПП АБВ по повод предложението за преименуване на Република Македония, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. В декларацията на партията се посочва още:
"Непосредствено след Софийската среща на ЕС за Западните Балкани се появиха и официални информации, и обстойни коментари на политици от София и Скопие за последното предложение в наименованието на западната ни съседка. Министърът на външните ни работи г-жа Захариева каза, че предложението е приемливо, защото около 70 български офицери участвали във въстаническите действия.
Предложението за новото наименование може да се тълкува като отказ от теорията за античните корени на македонската държава. В тази посока в Скопие бяха направени и други стъпки – преименувано беше летището „Александър Македонски”, спряна беше програмата за мащабни строежи и паметници.
Новото предложение утвърждава и търси международна легитимация на теорията за това, че македонската държавност е свързана с „двойния Илинден” – с въстанието от 1903 г. и Антифашисткото събрание от 1944 г., на което се взема решение за развитие на Македония като федеративна единица в рамките на Югославия.
Би било много добре, ако новото предложение е признание за общата ни история. Казано още по-ясно – щом се твърди, че Илинден 1903 г. е фундаментът на македонската държавност, то да се заяви, че създаването на тази държава е факт от българската история.
Ние твърдим, че става дума точно за обратното – за посегателство към българската история.
Заявка в този смисъл направи премиерът Зоран Заев в речта си на 1 август 2017 г. пред гроба на Гоце Делчев, в присъствието на вископоставената българска делегация: „Да го искористиме (използваме – приликата между някои думи е привидна и хлъзгава, б. а.) повода, празнуването на държавността, на държавата Република Македония, двойният Илинден ...” и след това продължи изброявайки националностите участвали в събитията: - „македонци, албанци, турци, сърби, власи, роми, бошняци и други”. Впрочем, на основното събитие по честванията, председателят на македонския парламент Талат Джафери, когато говореше за участниците във въстанието, изброи същите етноси. Намираме за странно, че някои български политици се изненадаха, когато на 20 май 2018 г. премиерът З. Заев, обосновавайки новото предложение, буквално възпроизведе същия списък от етноси. И в трите официални изказвания БЪЛГАРИТЕ БЛЕСТЯТ С ОТСЪСТВИЕТО СИ.
Това са опорните точки на македонизма, изненада няма.
Немаловажен е въпросът, че в продължение на десетилетия българските учени и институции са отстоявали историческата истина за единния характер на Илинденско-Преображенското въстание.
Има и други аргументи, които могат да бъдат коментирани при една активна обществена дискусия.
Ние подкрепяме членството на Република Македония в ЕС и НАТО. Но нека направените под външен натиск компромиси да не бъдат за българска сметка.
Вярваме, че своевременното становище на Мултидисциплинарната комисия по договора за добросъседство с Република Македония ще бъде важно за изработване на официалната българска позиция".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Зоран Заев не се отказва от „Република Илинденска Македония"

„Алсат-М“ (Македония): Зоран Заев не се отказва от „Република Илинденска Македония"

21 Май 2018 | 14:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев заяви, че предложението „Република Илинденска Македония" не отпада и призова да му бъде даден шанс, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Според Заев последното предложение за промяна на името запазва достойнството на Македония, изпълнява условията на Гърция и очакванията на гражданите на двете страни.
„Гърция трябва да се съсредоточи и да премисли добре, защото това предложение отговаря на очакванията на гражданите на двете страни", подчерта македонският премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Денко Малески: Зоран Заев и Алексис Ципрас отвориха голяма врата за Македония, която не трябва да бъде затваряна

Денко Малески: Зоран Заев и Алексис Ципрас отвориха голяма врата за Македония, която не трябва да бъде затваряна

21 Май 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според университетския преподавател и първи министър на външните работи на Македония Денко Малески, министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас са отворили „голяма врата“ за разрешаване на дългогодишния спор за името и тя не бива да бъде затваряна, отбелязва електронното издание „Независен весник“.
Коментирайки последното развитие на събитията с приемането на предложението „Република Илинденска Македония" от страна на Скопие и отказа от страна на Атина, Малески заяви, че това никакъв случай не означава връщане назад, а тъкмо обратното – че е крачка напред.
„Последните бариери трябва да бъдат премахнати сега. Двамата лидери се хвалят, че имат творчески способности и е време да намерят творческо решение. Заев и Ципрас откриха голяма врата за Македония, което е безпрецедентно в македонско-гръцките отношения през последните десетилетия. Тази врата не трябва да бъде затворена и мисля, че няма да се стигне до това. Гръцкият отказ не трябва да ни смущава, но трябва да мотивира македонската страна да търси ново съвместно решение, така че в крайна сметка да затворим проблема и да отворим перспективите за държавата", коментира Малески.
По отношение на разделените реакции в обществото за последното предложение, бившият първи дипломат на Скопие отбелязва, че все пак негативните реакции този път са далеч по-малко, отколкото при обявяването на предишните предложения.
„Този път отрицателната енергия не беше повече. Някои интелектуалци коментираха, че това е предателство, което е неприемливо определение. Спомням си обаче какви бурни реакции имаха преди, когато беше споменат едно от предложенията от дългите списъци с имена. Този път реакциите бяха по-спокойни, което ми дава правото да мисля, че нещо се е променило в съзнанието на гражданите", заключи Малески.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, председател на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“: Република Илинденска Македония е въплъщение на иредентизма

Кириакос Мицотакис, председател на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“: Република Илинденска Македония е въплъщение на иредентизма

21 Май 2018 | 10:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Илинден и Илинденско-Преображенското въстание са олицетворение на македонския иредентизъм, заяви лидерът на гръцката опозиционна партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис и увери, че водената от него политическа сила никога няма да приеме предложението „Република Илинденска Македония“, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Мицотакис, по време на посещението си на гръцкия остров Корфu, спомена също така преговорите по имената и ново предложение, съобщава АИА от МВР.
- През последните дни чухме и аз лично бях информиран, че се обсъжда името „Република Илинденска Македония". Нека изясним някои въпроси за онези, които не изглеждат добре запознати с нашата история. Илинденското въстание и името на Илинден са свързани с македонския иредентизъм. Това е име, олицетворяващо национално въстание, което тогава имаше лозунг за „Македония на македонците“ и създаването на Велика Македония с главен град Солун. С други думи, същото име, за което говори и вероятно още разговаря (Алексис) Ципрас, е въплъщение на иредентизма“, заяви Мицотакис от остров Корфу като допълни, че му се струва, че „винаги, когато Ципрас преговаря нощем и сам, става опасно за националните интереси“ на Гърция.
Лидерът на гръцката консервативна партия отново спомена позициите на „Нова демокрация“ за прилагане на принципа ерга омес в разрешаването на спора за името и конституционна промяна като предпоставка за всяко решение на проблема между Скопие и Атина.
„Наистина се надявам, въпреки че господин Ципрас още не ни е уведомил, вече е отхвърлил името като неприемливо, тъй като то обижда историята на нашата страна и при никакви обстоятелства не може да бъде прието“, допълни Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Трябваше първо да се постигне вътрешен консенсус в Македония и Гърция по спора за името, и след това предложенията да бъдат изнесени в публичното пространство

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Трябваше първо да се постигне вътрешен консенсус в Македония и Гърция по спора за името, и след това предложенията да бъдат изнесени в публичното пространство

21 Май 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Каквото и да е постигнато на срещата ЕС-Западни Балкани в София, трябваше първо да бъдат проведени разговорите в Македония и Гърция, да се постигне вътрешен национален консенсус, и след това да бъдат изнесени в публичното пространство. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по повод информацията, че възможен вариант за име на Македония е Република Илинденска Македония в предаването „Преди всички“ по БНР. „По темата Македония трябва да сме изключително внимателни какво казваме, както останалите европейски партньори, така и самите държави, които непосредствено имат отношение към темата. Имам предвид Гърция и Македония“, посочи тя. „Ситуацията е много сложна. В Македония равновесието е много крехко, вътрешнополитическият баланс също. Бих казала, че не по-малко сериозна е ситуацията в Гърция“, коментира Илияна Йотова. „Изтичане на име в публичното пространство, потвърдено и непотвърдено със слухове, запалва определени настроения в Македония и Гърция“, каза още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

IBNA: Никос Кодзиас и Никола Димитров ще се срещнат отново на 24 и 25 май в Ню Йорк

IBNA: Никос Кодзиас и Никола Димитров ще се срещнат отново на 24 и 25 май в Ню Йорк

21 Май 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Нова среща между външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров ще се състои на 24 и 25 май в Ню Йорк, предава Independent Balkan News Agency.
След предложението на правителството на Македония за името „Република Илинденска Македония“ и неговото отхвърляне от Гърция, външните министри на двете страни ще имат ключови срещи през тази седмица в Ню Йорк.
Срещите между Кодзиас и Димитров ще бъдат в присъствието на посредника на ООН Матю Нимиц.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: Зоран Заев и Алексис Ципрас имат силни отношения и искат да решат въпроса за името

Никола Димитров: Зоран Заев и Алексис Ципрас имат силни отношения и искат да решат въпроса за името

21 Май 2018 | 00:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. Предложението "Република Илинденска Македония" е създадено на министерско ниво по време на срещите с външния министър на Гърция Никос Кодзиас, преди да се обсъжда с министър-председателите, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в гостуване на телевизия „1 ТВ“, предава македонският „Фокус“.
За срещите с Кодзиас македонският министър заяви, че те често се разправят по време на преговорите, но винаги се разделят по приятелски начин.
„Няма министър, който виждам по-често. Ще се срещнем отново тази седмица в Ню Йорк ", заяви Димитров.
Предложението "Република Илинденска Македония" укрепва идентичността, според външния министър.
„Думата Илинден присъства и в двата преамбюла на Конституцията. Това са двата стълба на нашата държавност и за нас е трудно да бъдем Македония, а не Илинденската Македония“, заяви той, като добави, че Заев и Ципрас имат силни отношения и искат да решат този въпрос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Лингвисти реагират на превода на „Република Илинденска Македония“ – на албански език няма смисъл

„Алсат-М“ (Македония): Лингвисти реагират на превода на „Република Илинденска Македония“ – на албански език няма смисъл

20 Май 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако трябва да бъде преведено на албански език, новото предложение за името - „Република Илинденска Македония“, не би имало смисъл. Лингвисти обясняват, че преводът ще е в противоречие с граматиката на албанския книжовен език, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Мисля, че това не е наред и не се вписва в правилата на албанския език", казва проф. Веби Беджети, коментирайки определението „Илиндитасе“, което министър-председателят Зоран Заев предложи като превод на албански език.
Правителството в Скопие не коментира дали се е консултирал с експерти по албански език за превода на „Република Илинденска Македония“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Предстои нов рунд от преговори за името с участието на Матю Нимиц

„Макфакс“ (Македония): Предстои нов рунд от преговори за името с участието на Матю Нимиц

20 Май 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък и петък, 25 и 26 май, в Ню Йорк ще се проведе нов рунд от преговори за името с участието на специалния посредник на ООН Матю Нимиц, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От външнополитическото ведомство в Скопие информираха, че министърът на външните работи Никола Димитров ще пътува до Ню Йорк следващата седмица, където ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас. Разговорът помежду им ще се проведе в присъствието на американския дипломат Матю Нимиц.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: ВМРО-ДПМНЕ не подкрепи предложението за името „Република Илинденска Македония“

Kathimerini: ВМРО-ДПМНЕ не подкрепи предложението за името „Република Илинденска Македония“

20 Май 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия в Македония (в източника – Бивша югославска република Македония) – ВМРО-ДПМНЕ, се обяви против промяната на името на страната на „Република Илинденска Македония“, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Министър-председателите на Гърция и Македония, Алексис Ципрас и Зоран Заев, обсъдиха предложението в рамките на среща в кулоарите на форума ЕС-Западни Балкани, който се проведе в София на 17 май. Коалицията на Заев се нуждае от подкрепата на ВМРО-ДПМНЕ, за да влезе в сила промяната на името на страната, с което да бъде сложен край на десетилетния спор за името и да бъде отворен пътят на страната към членството в ЕС и НАТО.
„ВМРО-ДПМНЕ няма да подкрепи изменения на Конституцията с цел промяна на конституционното име“ на страната, категоричен бе председателят на опозиционната партия Християн Мицкоски след среща с лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев (СДСМ).
От редакцията подчертават, че Ципрас също е изправен пред проблема със съпротивата на политическите сили в страната срещу предложението за новото име на северния гръцки съсед. Консервативната опозиционна „Нова демокрация“ се противопостави категорично на предложението за „Република Илинденска Македония“. Младши партньорът в коалицията на Ципрас – партията „Независими гърци“, също не одобри идеята.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Пенс към Алексис Ципрас: Гърция и Македония имат исторически шанс да разрешат дългогодишния спор за името

Майк Пенс към Алексис Ципрас: Гърция и Македония имат исторически шанс да разрешат дългогодишния спор за името

20 Май 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Атина. В рамките на телефонен разговор с лидера на кабинета в Атина Алексис Ципрас, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е изразил увереност, че Гърция и Македония имат исторически шанс да разрешат дългогодишния спор, предава електронното издание Protothema.
Според прессъобщение от Белия дом, Пенс и Ципрас са се съгласили, че Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) „имат историческа възможност да разрешат този въпрос и че времето е от съществено значение. Решаването на този въпрос би насърчило стабилността и мира в региона", се казва още в разпространеното изявление.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония: Република Илинденска Македония е отлична основа за постигане на решение на спора за името

Радмила Шекеринска, министър на отбраната на Македония: Република Илинденска Македония е отлична основа за постигане на решение на спора за името

20 Май 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Нашата цел да намерим решение, което ще бъде положително и за Македония, и за Гърция, и предложението за „Република Илинденска Македония“ е отлична основа за преодоляване на спора за името. Това заяви министърът на отбраната на югозападната ни съседка Радмила Шекеринска, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
„Министрите на външните работи постигнаха съгласие по пакет, който двамата премиери принципно потвърдиха. Нашата цел бе да намерим решение, което ще бъде положително и за Македония и Гърция, и ние смятаме, че това е постигнато с този пакет от предложения. Не случайно премиерът вчера ясно заяви, че според нас пакетът, който е съгласуван, предлага шанс на всички да излязат от този процес като победители“, подчерта Шекеринска, отговаряйки на журналистически въпрос.
Съгласно думите й, Република Илинденска Македония представлява отлична основа за постигане на решение на спора за името, поради това, че предложението предполага времево определение, съвпадат с важни дати от историята и показва, че Република Македония, нито е имала, нито ще има териториални претенции към едноименни северен гръцки регион.
„Всички елементи в решението отговарят на очакванията и изискванията в Македония и Гърция. Те отговарят на нашите национални и държавни интереси, и защитават нашата идентичност. Ще продължим да работим за решение и за изграждане на приятелство, но смятаме, че този път наистина сме много близо“ до разрешаване на спора, подчерта Шекеринска.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Валентин Китанов: Понятието Илинденска Македония може да се използва по различен начин в зависимост от това кой е на власт в Скопие

Доц. Валентин Китанов: Понятието Илинденска Македония може да се използва по различен начин в зависимост от това кой е на власт в Скопие

20 Май 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. Понятието Илинденска Македония може да се използва по различен начин в зависимост от това кой е на власт в Скопие. Това каза историкът доц. Валентин Китанов, ръководител на катедра „История“ към Югозападния университет „Неофит Рилски“ в интервю за Агенция "Фокус" за информацията за име на Македония - Република Илинденска Македония.
„Мисля, че наименованието Илинденска Македония по принцип крие някакви опасности за териториалната и държавна сигурност и на Гърция, и на България“, каза доц. Китанов. Според него в известен смисъл името Илинденска Македония отделя Илинденското въстание от Илинденско-Преображенското, което е едно цяло. „Въпреки че в миналото често се е използвало определението Илинденско въстание, когато е ставало въпрос и за бунтовете в Тракия и Македония. По принцип е логично да се използва терминът Илинденско-Преображенско въстание. Илинденска Македония е отношение към едно събитие в началото на 20 век, което касае Македония и е част от едно по-мащабно събитие, което касае Македония и Тракия“, посочи историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Валентин Китанов: Името Илинденска Македония не трябва да ни притеснява, ако се подпише договор, че това е понятие за държава, обхващаща географската област Вардарска Македония

Доц. Валентин Китанов: Името Илинденска Македония не трябва да ни притеснява, ако се подпише договор, че това е понятие за държава, обхващаща географската област Вардарска Македония

20 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Името Илинденска Македония не трябва да притеснява България и Гърция, ако се подпише договор между трите страни, че това е понятие за държава, обхващаща географската област Вардарска Македония. Това каза историкът доц. Валентин Китанов, ръководител на катедра „История“ към Югозападния университет „Неoфит Рилски“ в интервю за Агенция "Фокус" за информацията за име на Македония - Република Илинденска Македония. По думите му в изричния договор трябва да се засегнат всички тези исторически, географски и политически характеристики на това понятие. „Сега е удобен моментът, когато има сформирани работни групи от историци от двете страни, които да обсъждат всички тези въпроси. Считам, че ако в научната, учебната, политическата терминология в Република Македония съдържанието на думата Илинден, Илинденско въстание, придобие същинския си оригинален исторически смисъл като въстание на българите в Македония през 1903 г., няма никаква опасност. Ако продължи интерпретирането на тази страница от балканската история в контекста на утвърждаването един македонизъм, тогава може да има притеснения“, коментира историкът.
„Съгласно условията за името, поставени от ООН посредника за диалога между Македония и Гърция Матю Нимиц, имаше изисквания наименованието да съдържа географско определение. В този смисъл Илинденска е по-скоро събитийно-смислово определение, което има анонс към съвременната история“, каза доц. Китанов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещи български учени и историци „въстанаха“ срещу името Република Илинденска Македония (ОБЗОР)

Водещи български учени и историци „въстанаха“ срещу името Република Илинденска Македония (ОБЗОР)

20 Май 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. През последните дни в публичното пространство се появи информация, че по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София гръцкият и македонският премиер са обсъждали възможността за име на Македония да бъде избрано Република Илинденска Македония. И докато властите в Скопие все още не потвърждават дали това е официално предложение или вариант, видни представители на българските научни среди вече изразиха мнение по темата и определиха тази идея като посегателсво върху историята ни, като дадоха своите предложения за име на нашата братска държава.
Проф. Божидар Димитров посочи,че името Илинденска Македония не е удачно, защото не отразява историческата същност на земите, които си търсят име. Според проф. Димитров и гърците няма да се съгласят с името Илинденска Македония, защото една от най-активните части на въстанието е в районите на Леринско и Костурско. "Именно там населението въстава най-масово, водят се най-тежки сражения и се дават най-тежки жертви. След това обезселването към България, Канада и САЩ е най-голямо. Затова не бива да бъде Илинден. Гърците просто няма да се съгласят, сигурен съм в това. Леринско и Костурско сега са в Гърция. Пак криви индикации към определени райони на Гърция", добави проф. Димитров. Той предложи югозападната ни съседка да се казва Илирия. Все пак проф. Димитров отчете, че няма значение как се казва държавата, при положение, че населението е с българско самосъзнание.
Историкът проф. Пламен Павлов подчерта, че Република Вардарска Македония е единственият възможен вариант за име на нашата съседна и братска държава. „Най-неутралното и приемливо име на държавата е Република Вардарска Македония. Още повече, че именно това понятие се е закрепило трайно повече от 100 години и в международната лексика“, коментира проф. Павлов. Историкът предположи, че самият факт, че никъде официално не е било казано името Илинденска Македония, означава, че това е по-скоро някаква версия, отколкото окончателното предложение за име на държавата. Според него вариантът за Илинденска Македония е свързан с внушението, че Илинден е нещо изконно македонско и че не е българско. Проф. Павлов подчерта, че това е една огромна лъжа. Според него македонското ръководство трябва да каже какво точно има предвид под Илинденска, за да разсее съмненията за сепаратизъм и практики, които няма да донесат нищо добро.
Проф. Младен Григоров, председател на фондация „Паметници на българската слава“ коментира, че името Илинденска Македония не е удачно и е направо смешно. Според него името Илинденска Македония е все едно България да бъде кръстена на Априлското въстание или Франция на Френската революция. Проф. Григоров коментира, че досегашното предложение за името Горна Македония е много добро, но най-точното според него е Коминтерновска. Той обърна внимание, че изведнъж са изчезнали античните македонци и твърденията им, че цар Самуил бил македонски цар, въпреки че е царувал 1000 години преди Илинденското въстание.
„Скопие са отстъпили от „пищното си потекло“ и са се съгласили на Илинденска Македония“, смята историкът на акад. Георги Марков. Според него обаче делението на Илинденско-Преображенското въстание е невярно. Акад. Марков посочи, че името Илинденска Македония няма да бъде прието от гръцката опозиция и Гръцката православна църква. Според него страната ни би трябвало да има мнение, ако не някаква решаваща дума. „Бяха решили по едно време Горна, Северна Македония. Пиринска Македония е Североизточна Македония. Какво означава това Северна или Горна, Пиринска също е Горна, ако се приеме, че Беломорска е Долна. Външно министерство не бива да се спотайва. Политиците правят компромиси в политиката и дипломацията, но в историята не може да има компромиси.
Председателят на Македонския научен институт доц. Александър Гребенаров определи иметo Илинденска Македония като посегателство върху българската история. "Убеден съм, че до каквото и да се допрем като извод и извор от епохата на Илинден – летописи, дневници, писма - няма други чувства освен български. Няма друг език, на който да са си говорили и на който да си писали дейците, освен български. Нямало е друга идея, освен освобождение на македонските българи от османско робство и евентуално бъдещо присъединяване на Македония към България. Това ще бъде едно преиначаване на историята, ако се приеме това име“, коментира той. Според доц. Гребенаров по-важно е кой Илинден ще бъде в основата. То обърна внимание, че инициалите на Република Илинденска Македония са РИМ и могат да пратят грешни индикации към Италия. Според него най-удачно е югозападната ни съседка да се казва Република Македония или в краен случай Нова Македония, но в никакъв случай Северна или Горна.
Историкът доц. Валентин Китанов поясни, че името Илинденска Македония не трябва да притеснява България и Гърция, ако се подпише договор между трите страни, че това е понятие за държава, обхващаща географската област Вардарска Македония. По думите му в изричния договор трябва да се засегнат всички тези исторически, географски и политически характеристики на това понятие. Доц. Китанов изтъкна, че е притеснително, ако с името Илинденска Македония се продължи интерпретирането на балканската история в контекста на утвърждаването на македонизма. Според него понятието Илинденска Македония може да се използва по различен начин в зависимост от това кой е на власт в Скопие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Александър Гребенаров: Не е удачно името Република Илинденска Македония, чиито инициали РИМ могат да пратят грешни индикации към Италия

Доц. Александър Гребенаров: Не е удачно името Република Илинденска Македония, чиито инициали РИМ могат да пратят грешни индикации към Италия

20 Май 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Не е удачно името Република Илинденска Македония, чиито инициали РИМ могат да пратят грешни индикации към Италия. Това каза Доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонски научен институт, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. „Искам много за малко да се върна на другите предложения, които преди два-три месеца бяха пет: Северна, Горна, Нова, Вардарска и Република Македония. Ще припомня и становището на българската държава, изразено чрез обществениците и управляващите ни дейци, че най-удачна форма е Република Македония. Така както ние сме признали тази държава преди 26 и повече години. В договорите и декларациите и всички възможни документи тя фигурира именно под това наименование - Република Македония“, каза доц. Гребенаров. Той обърна внимание, че инициалите на Република Илинденска Македония са РИМ. „В рамките на шегата искам кажа, че не знам дали днешна Италия, а и нейните общественици и учени няма да кажат, че се краде от историята им с инициалите РИМ“, коментира той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Алексадър Гребенаров: Името Илинденска Македония е посегателство върху българската история, но по-важно е кой Илинден ще бъде в основата

Доц. Алексадър Гребенаров: Името Илинденска Македония е посегателство върху българската история, но по-важно е кой Илинден ще бъде в основата

20 Май 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Името Илинденска Македония е посегателство върху българската история, но по-важно е кой Илинден ще бъде в основата. Това каза доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонски научен институт, в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. „Убеден съм, че до каквото и да се допрем като извод и извор от епохата на Илинден – летописи, дневници, писма - няма други чувства освен български. Няма друг език, на който да са си говорили и на който да си писали дейците, освен български. Нямало е друга идея, освен освобождение на македонските българи от османско робство и евентуално бъдещо присъединяване на Македония към България. Това ще бъде едно преиначаване на историята, ако се приеме това име“, коментира той. Според него това е опит една част от Илинденско-Преображенското въстание да се обособи от българската история. Доц. Гребенаров посочи, че за него е по-важно какво значи Илинденска Македония и кой Илинден ще бъде в основата, за да се нарича така държавата. „Предполагам, че се визира Илинден от 1903 г., но по-удачен вариант е 2 август 1944 г., като датата не е случайна. Първото антифашистко събрание за народно освобождение на Македония е свикано точно на 2 август 1944 г. от Инициативен комитет. Тогава се взема решение да се обяви бъдещата демократична държава Македония. Председателят на това заседание е Ченто – лицето и дееца, който след няколко години ще попадне в дългогодишен затвор и тежки перипетии в по-нататъшната си съдба“, каза доц. Гребенаров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков: Името Илинденска Македония няма да бъде прието от гръцката опозиция и Гръцката православна църква

Акад. Георги Марков: Името Илинденска Македония няма да бъде прието от гръцката опозиция и Гръцката православна църква

20 Май 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Името Илинденска Македония няма да бъде прието от Гръцката опозиция и гръцката православна църква. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. „Как са стигнали до този компромис за Илинденска Македония не знам, но според мен това устройва гръцкото правителство, но не и гръцката опозиция, която отхвърли изобщо името Македония“, коментира историкът. По думите му Гръцката православна църква е категорично против споменаването на името Македония, а тя е много влиятелна в Гърция. „Тя влияе и върху политиката. Не знам дали ще успее компромиса с Илинденска Македония да реши вече дългия спор между двете страни“, коментира акад. Марков. Според него страната ни би трябвало да има мнение, ако не някаква решаваща дума. „Бяха решили по едно време Горна, Северна Македония. Пиринска Македония е Североизточна Македония. Какво означава това Северна или Горна, Пиринска също е Горна, ако се приеме, че Беломорска е Долна. Външно министерство не бива да се спотайва. Политиците правят компромиси в политиката и дипломацията, но в историята не може да има компромиси. Като историк не бих позволил на някой да дели Гоце Делчев или пък цар Самуил. Няма как да се постигне компромис. Надявам се, че тази комисия, която сега се сформира да бъде много внимателна и да не допуска компромиси. Трябва да се отиде на разговори, спорове и дискусии, да се извадят факти. Истината е на наша страна“, посочи историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Македонското ръководство трябва да мотивира предложението Илинденска Македония, за да разсее съмненията за сепаратизъм и практики, които няма да донесат нищо добро

Проф. Пламен Павлов: Македонското ръководство трябва да мотивира предложението Илинденска Македония, за да разсее съмненията за сепаратизъм и практики, които няма да донесат нищо добро

20 Май 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Македонското ръководство трябва да мотивира предложението за име Илинденска Македония, за да разсее съмненията за сепаратизъм и за практики, които няма да донесат нищо добро на Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. Той обърна внимание на обединената македонска организация „Илинден“. „Тази организация на практика има нищожно влияние. Тя съществува до голяма степен благодарение на внушения отвън. Знаем, че нашите българи в Пиринска Македония, както и много хора във Вардарска и в Егейска, в никакъв случай не са склонни да се влияят от подобни авантюрни замисли, но най-малкото за пред международната общност ще се получи такъв проблем“, посочи историкът. Той обясни, че организацията е била създадена от службите на бивша Югославия и на Македония и според него най-малкото имаме основание да се опасяваме от подобни внушения. По думите му страната ни не може да подкрепя Република Македония, ако това създава проблеми, тъй като то противоречи на философията на ЕС и НАТО.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков: От Скопие са отстъпили от „пищното си потекло“ и са се съгласили на Илинденска Македония, но делението на въстанието е невярно

Акад. Георги Марков: От Скопие са отстъпили от „пищното си потекло“ и са се съгласили на Илинденска Македония, но делението на въстанието е невярно

20 Май 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. От Скопие са отстъпили от „пищното си потекло“ и са се съгласили на Илинденска Македония, но делението на Илинденско-Преображенското въстание е абсолютно невярно. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция "Фокус" във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. Той припомни, че гърците изрично забраняват да се споменава за Антична Македония, че това е тяхната древна Македония на Филип Втори и Александър Велики. „От Скопие са отстъпили от „пищното“ си потекло и са се съгласили на Илинденска Македония. Това е едно събитие, което ни напомня за Илинденско-Преображенското въстание“, отбеляза акад. Марков. Той обясни, че Скопие дели това въстание на две – на Илинденско до реката Места, което било македонско и на Преображенско, което било в Одринска Тракия, където имало българи. „Същото го правят и за историята на македоно-одринското опълчение. Имало 10 хил. македонци и 4 хил. българи от Одринска Тракия“, посочи акад. Марков. "Това деление е по-раншно и невярно“, коментира историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Името Илинденска Македония е свързано с внушението, че Илинден е нещо изконно македонско и че не е българско, а това е една огромна лъжа

Проф. Пламен Павлов: Името Илинденска Македония е свързано с внушението, че Илинден е нещо изконно македонско и че не е българско, а това е една огромна лъжа

20 Май 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Името Илинденска Македония е свързано с внушението, че Илинден е нещо изконно македонско и че не е българско, а това е една огромна лъжа. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. „Илинденското въстание е вдигнато от македонските българи, но и от българите в Одринска Тракия, от българите в Беломорието, въобще в един много обширен район, за да се търсят техните права като българи и с идеята за бъдещо обединение с Княжество, по-късно Царство България по модела на Източна Румелия. Това е съвършено ясно за всички, включително и за одринските българи и за властите в Цариград“, каза проф. Павлов и посочи, че ръководството на Македония, премиерът Зоран Заев, неговите експерти трябва да се мотивират и да кажат какво имат предвид. „Ако кажат това, което ние с вас си говорим тук, че става дума за македонци, а не за българи, в никакъв случай не можем да се съгласим. Ако това е проява на прикрити претенции към България и Гърция, в никакъв случай няма да доведе до положителни резултати за Македония“, посочи проф. Павлов. „България първа призна Република Македония под нейното име, така че от българска страна винаги ще има откритост за един конструктивен диалог и за решаване на този десетилетен проблем между Македония и Гърция. Все пак трябва да се запитаме какво се влага в понятието Илинденска Македония и защо изобщо се стига до подобно историко-географско определение. По същия начин би могло да се говори за Македония след битката при Клокотница или за Македония от времето на Първата световна война или Средновековието. Това за мен до голяма степен е озадачаващо“, каза проф. Павлов. Той посочи, че в България има гласове, според които това име не ни притеснява. По думите му обаче в Македония упорито се избягва да се прави връзката между Илинденското въстание и въстанието във всички поробени български земи през 1903 г. „Подобно отделяне на Илинден от Преображение, от Кръстовден, от цялата наша енергия, като нация и в поробените земи и в свободните, то противоречи на историческата истина и поставя определени въпроси“, каза проф. Павлов. Той изрази съмнение и че в Гърция ще се намери разбиране за подобно име. „Не само заради името Македония, което нашата съседна и братска държава трябва да носи, но и към Илинденска, тъй като на практика Илинденско-Преображенското въстание беше изключително силно в най-южните райони на Македония – Леринско, Костурско. Там са най-големите герои от това въстание. Така че съм сигурен, че и в Гърция ще се надигне вълна от недоволство срещу името Илинденска“, коментира проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Младен Григоров: Досегашното предложение за името Горна Македония е много добро, но най-точното е Коминтерновска

Проф. Младен Григоров: Досегашното предложение за името Горна Македония е много добро, но най-точното е Коминтерновска

20 Май 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Досегашното предложение за името Горна Македония е много добро, но най-точното е Коминтерновска. Това каза проф. Младен Григоров, председател на фондация „Паметници на българската слава“, в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. Той обърна внимание, че страната ни е признала конституционното име на Македония, но без прилагателни. „Това, че гърците държат на прилагателни, е друг въпрос. По-точно те да се измъкнат от натиска на гърците, въобще да няма думата, в случая съществителното Македония, се правят тези смешни неща. Ние от една страна правилно казахме, че не трябва да има географско прилагателно с оглед на това някой ден да няма пак някакви претенции за Пиринска Македония“, каза проф. Григоров. Той уточни, че по принцип Македония географски има три части – Вардарска, Пиринска и Егейска. Това е до болка ясно. Според него името Илинденска Македония си е живо посегателство върху нашата история. „Въстанието не е Илинденско, а Илинденско-Преображенско. Ръководството е едно и също, разликата във времето е десетина дни. Едното избухва на Илинден в началото на август, а другото на Преображение в средата на август. Подготовката е една и съща, организацията се нарича ВМОРО. След товаq понеже Странджанският край минава към България, вече става ВМРО. Посегателство и към тяхната, включително, ако въобще те имат някаква история, тъй като са част от нашата“, каза професорът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Република Вардарска Македония е единственият възможен вариант за име на нашата съседна и братска държава

Проф. Пламен Павлов: Република Вардарска Македония е единственият възможен вариант за име на нашата съседна и братска държава

20 Май 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Република Вардарска Македония е единственият възможен вариант за име на нашата съседна и братска държава. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. „Най-неутралното и приемливо име на държавата е Република Вардарска Македония. Още повече, че именно това понятие се е закрепило трайно повече от 100 години и в международната лексика“, коментира проф. Павлов. Историкът предположи, че самият факт, че никъде официално не е било казано името Илинденска Македония, означава, че това е по-скоро някаква версия, отколкото окончателното предложение за име на държавата. „Разбира се, че ние отношение трябва да имаме. Ако в едно име на държавата се влагат антибългарски настроения, ние не можем да не реагираме и то на държавно равнище. Да се надяваме, че ще се намери разум и в Македония, в Гърция, пък и в България, за едно исторически и географски вярно име, без да се създават нови драматични обстоятелства, нови точки на противостоене. И без това има достатъчно много, за да се измислят и нови“, каза проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Божидар Димитров: Вече 120 хил. души в Македония определят себе си като българи, все едно как се нарича държавата им

Проф. Божидар Димитров: Вече 120 хил. души в Македония определят себе си като българи, все едно как се нарича държавата им

19 Май 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Вече 120 хил. души в Македония определят себе си като българи, все едно как се нарича държавата им. Това каза историкът проф. Божидар Димитров в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с информацията, че възможен вариант за името на Македония е Илинденска Македония. По думите му не е важно името, а съдържанието, и националната идентичност на хората, които живеят там. "Ако хората там имат българска национална идентичност, все едно е как ще се нарича държавата им. Никой не смята, че кипърци са различен народ от гърците, както и че австрийците, че са различен народ от немците", коментира проф. Димитров.
"Преди 30 години, когато влязох за първи път в Македония, само един българин ми каза, че е такъв. Другите отричаха, че са. Това беше Панде Ефтимов", каза проф. Димитров. Той разказа, че наскоро е минавал по главния площад пред езерото в Скопие, където на кафе са били седнали местни хора, които очевидно са го познали, защото му махали с ръце. "Казаха ми: „Ела тук, професоре, ние тук всички сме българи“. Може ли да си представите каква е разликата? 120 хил. души вече са българи. Не е вярно, че вадят паспорти само, за да заминат за чужбина. Много от тях са в България, други са си в Македония, а една част от тях, разбира се, като целия български народ е отишла на Запад да печели пари", обясни историкът. От тази гледна точка, професорът посочи, че държавата ни не трябва да изразява мнение по името на Македония.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат на 17 май в София

Матю Нимиц: Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат на 17 май в София

12 Май 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Атина. Специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц съобщи, че министър-председателите на Гърция и на Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев ще се срещнат в кулоарите на срещата на високо равнище ЕС- Западни Балкани в София на 17 май. Той заяви след шест часова среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас край Атина, предава Ekathimerini.
Говорейки пред пресата Нимиц заяви, че е провел с министрите „много сериозна среща“, по време на която са извършили „здрава, интензивна и позитивна работа“, за да подготвят срещата между двамата министър-председатели.
Двете страни се надяват да разрешат различията в спора с името, който пречи на Македония да се присъедини към ЕС.
Съобщава се, че Атина и Скопие разследват вариант, при който на Македония ще се даде достатъчно време на одобри споразумение, което ще промени името ѝ и за вътрешна, и за международна употреба, както и тя да осъществи промяна на конституцията си.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матю Нимиц: Проведохме сериозна, напрегната но полезна среща в Сунио

Матю Нимиц: Проведохме сериозна, напрегната но полезна среща в Сунио

12 Май 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Специалният пратеник на ООН за спора с името Матю Нимиц излезе с коментар след поредния кръг на преговорите за името, провели се в Сунио край Атина заедно с външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас, предава македонската медия „Нова ТВ“.
„Мога да преценя срещана като сериозна, понякога напрегната, но положихме много положителна работа. Двамата министри сега ще уведомят премиерите в своите страни, които трябва да се срещнат в София на 17 май“, заяви посредникът Матю Нимиц след срещата в Сунио.
Обикновено Нимиц не отговаря на журналистически въпроси след провежданите кръгове на преговори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Ще бъде ли Сунио последната спирка преди края на преговорите за името?

„Канал 5“ (Македония): Ще бъде ли Сунио последната спирка преди края на преговорите за името?

12 Май 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. В крайбрежния град Сунио край Атина започна поредния кръг преговори за решаването на спора за името между Гърция и Македония, предава „Канал 5“.
Преговорите се провеждат в обичайния формат външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът на ООН Матю Нимиц.
В навечерието на този кръг Кодзиас заяви, че първо трябва да се сключи споразумение за името, за да се осъществи пробив към ЕС и НАТО.
Последният кръг в присъствието на Нимиц се проведе на 25 април във Виена.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ (Македония): Според македонския посланик в Атина срещата между Никос Кодзиас и Никола Димитров ще изиграе ключова роля за решението на спора за името

„A1oN“ (Македония): Според македонския посланик в Атина срещата между Никос Кодзиас и Никола Димитров ще изиграе ключова роля за решението на спора за името

12 Май 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Според македонския посланик в Атина Дарко Ангелов днешната среща на външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас заедно със специалния посланик на ООН Матю Нимиц край кръцката столица ще изиграе ключова роля в перспективата за решението на спора за името, предава македонската медия „A1oN“.
Ангелов заяви, че има напредък в преговорите, които на равнище министри на външните работи са били интензивни през изминалия период, но все още остават основните разлики.
„Според министър Димитров в миналото е постигнат напредък в много аспекти решението. Остават обаче основните различия по отношение на настояването на Гърция за промяна на Конституцията ни и за обхвата за използване на името. Сега влязохме в много критична фаза на преговорите и срещата на двамата министри, този път с присъствието на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц ,ще изиграе ключова роля в перспективата за решаване в следващия период“, заяви дипломатът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Гърция и Македония се надпреварват да приключат спора с името преди срещата на високо равнище на ЕС

Reuters: Гърция и Македония се надпреварват да приключат спора с името преди срещата на високо равнище на ЕС

12 Май 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Външните министри на Гърция и на Македония се срещнаха в присъствието на специалния пратеник на ООН за спора за името Матю Нимиц край Атина, за да решат различията си преди срещата на високо равнище на ЕС и Западните Балкани следващата седмица, предава Reuters.
„В деликатна фаза сме. Ние се справяме с едно от последните останали различия“, заяви македонският министър на външните работи Никола Димитров ден преди срещата с гръцкия си колета Никос Кодзиас. „За 11 месеца станахме близки на лично равнище. Ако осъществим пробива мисля, че ще има огромно облекчение“, допълни той.
Срещата им в Сунио край Атина се провежда само пет дни преди срещата в София, където министър-председателите на двете страни също ще обсъдят въпроса. И двете страни смятат, че 2018 е година на възможностите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Според гръцки медии споразумението за името ще се сключи сега, а прилагането му ще бъде след две години

„Стандард“ (Македония): Според гръцки медии споразумението за името ще се сключи сега, а прилагането му ще бъде след две години

12 Май 2018 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според гръцкия седмичник „Те Неа“ постигането на договора за името между Македония и Гърция сега и неговото прилагане след две години е сценарий, който може да се приеме на преговорите по въпроса, предава македонската медия „Стандард“.
„При първото четене, най-важният елемент на тази версия на договора е появата на намерението на съседите да приемат за всестранна употреба ("ерга омнес") името, което ще се договори (преобладават имената Горна Македония, Нова Македония)“ пише изданието и коментира, че македонската страна променя отношението си за използването на конституционното име в страната.
Според вестника споразумението не може да се приложи сега и веднага, но дава време от две години, за изпълнението на "ерга омнес". Според изданието властите в Скопие вярват, че този период от две години е задоволителен, за да се направят необходимите промени в конституцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Започна срещата Никола Димитров, Никос Кодзиас, Матю Нимиц в Сунио

„Плюс Инфо“ (Македония): Започна срещата Никола Димитров, Никос Кодзиас, Матю Нимиц в Сунио

12 Май 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Атина. В Сунио край Атина започна нов кръг преговори за името между външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас заедно със специалния пратеник на ООН Матю Нимиц, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
Министрите ще се опитат да сближат позициите на двете страни, за да се отвори път към решение за спора с името.
Миналата седмица те проведоха двустранна среща в кулоарите на министерската среща в Солун, докато последния кръг от преговори в присъствието на Нимиц се проведе на 25 април във Виена.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Ирак се  опасява, че терористите може да се завърнат, ако правата на сунитите бъдат накърнени

РИА Новости: В Ирак се опасява, че терористите може да се завърнат, ако правата на сунитите бъдат накърнени

12 Май 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Багдад. Според Халед Ал Обейди - един от лидерите на блока „Коалиция на победата“ , която се смята за фаворит на днешните парламентарни избори в Ирак, терористите от „Ислямска държава“ могат да се трансформират и да си върнат позициите в Ирак, ако централното правителство продължи да нарушава правата на сунитите в страната, предава РИА Новости.
Според ал Обейди „страната се нуждае от национално, силно правителство, което да гарантира минималните потребности на гражданите“.
„Разбира се нашите военни сили успяха да ги унищожат във военно отношение, но „Ислямска държава“ не е само оръжие – тя е и идеология. Тази идеология може да се притаи за извество време, но ако правителството прояви неразумност и не изпълнява своите задължения, нищо няма да предпази иракския народ от завръщането на „Ислямска държава“ под ново име“, заяви политикът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Започва нов кръг от преговори между Никола Димитров Никос Кодзиас

„Нова ТВ“ (Македония): Започва нов кръг от преговори между Никола Димитров Никос Кодзиас

12 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас започнаха нов кръг преговори за името с посредника на ООН Матю Нимиц. Срещата започна в Сунио, недалеч от Атина, предава македонската медия „Нова ТВ“.
Македонският външен министър Никола Димитров заяви, че развитието в Европа е динамично, така че изглежда, че Македония се опитва да влезе в движение във влака.
„Факт е, че сме в най-деликатната и последна фаза. Това, което е договорено, не е подредено, ако всичко не е договорено. Фактът е, че срещата е наистина важна. Наш дълг е да намерим едно решение, доколкото е възможно, за да покрием нуждите и на двете страни“, заяви Димитров

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Външните министри на Гърция и на Македония подновяват преговорите за името

Ekathimerini: Външните министри на Гърция и на Македония подновяват преговорите за името

12 Май 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Атина. Атина и Скопие в момента разглеждат възможност, при която Македония да получи достатъчно време да одобри споразумение, което ще осигури новото име на страната да бъде използвано и вътрешно и международно, както и да промени конституцията си, предава Ekathimerini.
Според този сценарий Македония ще бъде незабавно въведена в НАТО и ще започне преговорите за влизане в ЕС, след като одобри двете ключови гръцки искания.
Междувременно гръцкият външен министър Никос Кодзиас и неговият македонски колега Никола Димитров ще се срещнат край Атина с посредника на ООН за името Матю Нимиц.
„Искаме от все сърце да приключим с проблема“, заяви Кодзиас в петък.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Ще се проведе нова среща между външните министри на Гърция и Македония с посредника на ООН Матю Нимиц

„Макфакс“ (Македония): Ще се проведе нова среща между външните министри на Гърция и Македония с посредника на ООН Матю Нимиц

12 Май 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Скопие. В Сунио край Атина на 12 май ще се проведе нова среща между външните министри на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас със специалния пратеник на ООН за спора за името Матю Нимиц, предава „Макфакс“.
Срещата ще започне в 10:30 часа местно време (съвпада с българското). В петък министрите на външните работи на Вишеградската група и на балканската четворка се съгласиха, че ЕС трябва да продължи да се разширява.
Днес Димитров, Кодзиас и Нимиц ще продължат преговорите за Името от които зависи влизането на Македония в ЕС.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Baltnews.lt: Македония се опитва да влезе в НАТО, но Гърция все й поставя пръчки между колелата

Baltnews.lt: Македония се опитва да влезе в НАТО, но Гърция все й поставя пръчки между колелата

12 Май 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македония е готова да влезе в НАТО и успешно се съпротивлява на негативното руско влияние в региона. Такова е обобщението от посещението на министъра на отбраната на балканската държава Радмила Шекеринска във Вашингтон, коментира Baltnews.lt.
Тя отбеляза, че Скопие е изпълнило всички условия за членство в Алианса, освен договореността за името с Гърция, но този въпрос може да се реши до юли. Според правителството на страната, тя ще получи и покана в НАТО в средата на лятото по време на срещата на високо равнище на организацията.
Спорен експерта Стефан Гайич от белградския „Институт за европейски изследвания“ македонското общество е дълбоко разделено. „Официално Македония е единна държава, но на практика е етнически разделена, в това число и от неотдавнашния закон, предвиждащ еднакъв статут на албанския и македонския език“, смята тной.
„Ако гръцкото общество не успее да застави властите да се откажат от споразумението по повод името, Македония много бързо ще влезе в Алианса“, смята Гайич.
Гърция и Македония спорят за името на последната от началото на 90-те. Атина е против използването на име, което съвпада с гръцкия регион и последователно блокира Скопие по пътя към международните структури, например в НАТО. Напоследък обаче има тенденция страните да се сближат и сега най-често споменаваният вариант е „Горна Македония“.
На свой ред, политически анализатор Александър Дащевски от Македония не споделя оптимизма за спора с Гърция, която, според него, няма да се ограничи в новите си искания, въпреки отстъпките от страна на Скопие. По време на преговорите с Гърция той добави, че е постигнат значителен напредък, докато основният проблем не е решен. Гърция иска името „Горна Македония“ да се прилага както вътре в страната, така и извън нея , но това не е приемливо за Скопие, който иска то го използва само на международно ниво.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Нова Македония" (Македония): Министърът на външните работи на Македония се срещна с бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу

"Нова Македония" (Македония): Министърът на външните работи на Македония се срещна с бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу

11 Май 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров се срещна в Сунио с бившия гръцки премиер и лидер на Общогръцката партия на социалдемократите и президент на Социалистическия интернационал Георгиос Папандреу, пише вестник "Нова Македония".
„Вдъхновяваща среща с Папандреу за бъдещето на нашите две страни, които имат историческа възможност в близко бъдеще да станат съюзници. Историята е важна. Но ние можем да променяме само бъдещето“, пише Димитров в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“ .
Никола Димитров е В Сунио по покана на своя колега Никос Кодзиас да участва във Втората среща на министрите на външните работи на балканските страни и страните от Вишеградската група.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.