НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Увеличават се зрелостниците в областта, посочили държавния изпит за придобиване на степен за професионална квалификация като втора матура

Варна: Увеличават се зрелостниците в областта, посочили държавния изпит за придобиване на степен за професионална квалификация като втора матура

16 Май 2018 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Варна. Увеличават се зрелостниците от професионалните гимназии във Варна и областта, посочили държавния изпит за придобиване на степен за професионална квалификация като втора матура. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Тази година този избор са направили 944 зрелостници, докато миналата година те са били 662. „Това означава, че подготовката по съответната професия е на достатъчно високо ниво“, заяви Венцеслава Генова. Най-желан предмет за втора матура тази година е английският език, той е посочен от 932 зрелостници.
„Интересна е статистиката по предмета „География и икономика“, който през 2016 година е бил много желан от зрелостниците за втори държавен изпит, докато тази година едва 279 ученици са заявили подобно желание“, допълни Венцеслава Генова. По думите й биологията е бил най-желан предмет за втора матура през 2016 година, когато над 1 000 ученици са се явили на втора матура по биология. Тази година такова желание са заявили 770 ученици. Венцеслава Генова подчерта, че се наблюдава устойчива тенденция физиката и астрономията да бъде един от най-малко желаните предмети за втора матура. Едва 7 ученици са пожелали тази година да се явят на изпит по физиката и астрономията. От чуждите езици – испански, френски, италиански, руски и немски, най-много ученици ще се явят на втори изпит по руски език, а най-малко на изпит по италиански език.
Тя посочи също, че над 900 квестори ще наблюдават зрелостниците при провеждането на матурите във Варненска област. „Системата за провеждане на държавните зрелостни изпити е готова. Директорите на училищата, които са определени за изпитни сгради, получиха днес материалите, върху които ще работят зрелостниците“, допълни Венцеслава Генова. Тя посочи, че зрелостниците, които ще се явяват на трети държавен зрелостен изпит по желание, трябва да се явят на 29,30 и 31 май в определените за изпитите сгради. „Това са допълнителни дати за учебни предмети, по които зрелостниците искат да положат изпит, тъй като резултатът им е необходим за кандидатстване във висше учебно заведение“, каза още Венцеслава Генова.
3544 са учениците във Варненска област, които завършват 12 клас. Всички те са подали заявление за полагане на държавен зрелостен изпит по български език и литература за сесия май-юни. Общо подадените заявления за допускане до изпит по български език и литература са 3770. За втория държавен зрелостен изпит, който е по предмет по избор, заявленията са 3787, като 944 ученици са пожелали да положат държавен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.