НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Медицинският университет в града представи резултатите от първите безплатни операции по научен проект на пациенти с катаракта

Варна: Медицинският университет в града представи резултатите от първите безплатни операции по научен проект на пациенти с катаракта

14 Май 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Варна. Екипът на Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицински университет – Варна, съвместно с водещ световен производител на офталмологична апаратура и консумативи, представиха за първи път в България цялостно решение за компютърно асистирана хирургия на социално значимото заболяване катаракта. Благодарение на научен проект на университета от края на 2017 година, пациентите получават абсолютно безплатно медицинската интервенция. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна.
Към момента 10 души са с възстановено зрение след безплатните хирургични интервенции, съобщи проф. д-р Христина Групчева, зам. ректор и ръководител на катедрата по очни и зрителни науки към Медицинския университет – Варна. До края на годината в рамките на проекта 90 пациенти с двустранна слепота ще получат възможност за безплатно лечение.
Целта на проекта е да се постигне по-високо качество на живот при тези хора, каза още проф. Групчева. Във връзка с научния проект успяхме да придобием микроскоп с навигационна система, който навигира хирурга по време на операцията и дава възможност всичко да се извърши много прецизно. Детайлите се виждат в микрони, поясни специалистът.
Тя допълни, че проектът има и важна учебна цел – когато пациентът се подготвя и се изчислява вътреочната му леща, се правят видеозаписи, които после са от голяма полза за обучение на студентите. Хирургията на живо е важен момент в дейността на нашата катедра, добави нейният ръководител.
Уникалността на система се изразява в пълна интеграция между диагностика и хирургично лечение и притежава множество предимства. Тя дава възможност за директен трансфер на биометрични данни на окото, към хирургичната апарати в операционната зала. Хирургията е компютърно асистирана, което дава възможност на екипа, извършващ операцията, да следи всеки един етап от оперативното лечение и да взема правилните интра-оперативни решения. Системата дава възможност за минимално инвазивна, безкръвна и безшевна хирургия с последно поколение моторизиран операционен микроскоп, който проектира всички основни параметри на операцията в окулярите на микроскоп, осигурява пълен контрол. Допълнителната визуализация дава възможност на студентите и специализантите от МУ-Варна да проследяват и вземат активно участие в оперативния процес.

Условието за подбор на пациенти по проекста е, те да имат двустранно намалено зрение, възпрепятстващо ежедневните им активности, като минимум 10% трябва да е зрението на по-доброто око. Пациентите не трябва да имат придружаващи заболявания, водещи до намаление на зрението.

Освен уникален като технология и с важно значение за процеса на обучение в катедрата, проектът има и социално значение, защото е своеобразна инициатива в духа на проекта 20/20 на Световната здравна организация. Това е една от стъпките за създаване на уникален за България Център за очно здраве в структурата на Медицински университет – Варна.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: В Университетския медико-дентален център ще се проведе пресконференция за програмата за безплатни операции за връщане на зрението при пациенти с катаракта

Варна: В Университетския медико-дентален център ще се проведе пресконференция за програмата за безплатни операции за връщане на зрението при пациенти с катаракта

9 Май 2018 | 19:50 | Агенция "Фокус"
Варна. На 11 май (петък), от 10.00 часа в Университетския медико-дентален център във Варна, на бул. "Цар Освободител" №84, етаж 5, ще се проведе кратка пресконференция, на която проф. Христина Групчева ще представи дейностите и първи резултатите по програмата за безплатни операции за връщане на зрението при двустранно слепи пациенти с катаракта, които имат предотвратима слепота. Това съобщиха от пресцентъра на Медицински университет – Варна.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.