НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Стамболийски, Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“: За момента няма планирани нови протестни действия на превозвачите

Александър Стамболийски, Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“: За момента няма планирани нови протестни действия на превозвачите

22 Май 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За момента няма планирани нови протестни действия от страна на превозвачите. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Александър Стамболийски, председател на Синдикална конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“. Той обясни, че това се дължи на факта, че от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, са уверили международните превозвачи, че вече се води диалог за приемане на техните искания. Стамболийски посочи, че на 7 и 8 юни ще има гласувания в Комисията и единственото, което може да се направи в момента е да се изчакат решенията, тъй като от Комисията по транспорт и туризъм към Европейския парламент са приели да разгледат предложените от превозвачите текстове.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Славчо Сиджимков, АЕБТРИ: Ако пакетът „Мобилност“ се приеме в сегашния му вид, българските превозвачи биха предпочели да не са част от ЕС

Славчо Сиджимков, АЕБТРИ: Ако пакетът „Мобилност“ се приеме в сегашния му вид, българските превозвачи биха предпочели да не са част от ЕС

19 Май 2018 | 13:04 | Агенция "Фокус"
София. Българските превозвачи биха предпочели да са част от страна, която не е част на Европейския съюз, ако така неречения пакет „Мобилност“, иницииран от президента на Франция, се приеме в сегашния му вид. Това каза за Радио „Фокус“ Славчо Сиджимков, превозвач и член на Управителния съвет на АЕБТРИ. Според него страната ни не е предприела навременни действия по проблема, а сега е късно. „Това е такъв шамар към този огромен бранш. Тези първенци, които не знам дали имат и работен ден, да казват – „Да, ние сме зад превозвачите“, сещате се за кой говоря, но и европейците са прави, нали, трябва да почиват по 11 часа“, коментира Славчо Сиджимков. „Откъде измислят такива неща, като изобщо не са в материята. Те не знаят ли, че нашите шофьори в момента целогодишно почиват повече даже и от имперските служители, т.е. и от държавните“, попита той. По думите му България няма да успее да наложи своята позиция. „Недоумявам защо политиците се опитват да убедят превозвачите, че ще бъдат взерти мерки“, изтъкна Славчо Сиджимков. Според него най-вероятно при новите условия превозвачите ще прекратят дейност, а при възможността за пререгистриране на автомобилите в близките държави също се очакват трудности. Сиджимков допълни, че предстоят протести и в Брюксел пред Европейския парламент, но не е убеден в успеха им.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: В разговорите по пакета „Мобилност“ българското правителство трябва да има много по-ясен и твърд тон

Евродепутатът Петър Курумбашев: В разговорите по пакета „Мобилност“ българското правителство трябва да има много по-ясен и твърд тон

19 Май 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
София. В разговорите по пакета „Мобилност“ българското правителство трябва да има много по-ясен и твърд тон. Това каза в обзорното седмично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Петър Курумбашев по повод протеста на превозвачите, които се обединиха срещу закона „Макрон“. Според евродепутата обещанието на лидера на ЕНП Манфред Вебер, че 219-те евродепутати на ЕНП ще подкрепят исканията на българските превозвачи по пакета за мобилност, противоречи с позицията на докладчика по темата от ЕНП Вим ван де Камп, който нееднозначно е подкрепил позицията на Франция и Германия. „Засега не съм толкова голям оптимист, тъй като обещанието на Вебер, че цялото ЕНП ще застане зад нас, е абсолютна лъжа. Аз съм свидетел на изказванията на представителите на ЕНП в комисията от Холандия, Франция и Германия“, каза още Курумбашев.
„В предишното гласуване загубихме в Социалната комисия, да видим как ще мине гласуването и в Транспортна комисия. А междувременно трябва да продължат преговорите в Съвета на ЕС и когато той стигне до финална позиция, ЕП гласува за финалната си позиция, след което представители на съвета и на ЕП заедно с представители на Комисията сядат на т.нар „триалог“ и последно и финално се разбират къде е пресечната точка между позициите на трите институции“, уточни евродепутатът. Петър Курумбашев каза, че позицията на българските евродепутати по темата е абсолютно единна от самото начало и никога не е имало колебания и политически заигравания. Той поясни, че още през октомври и след това през декември 50 евродепутати са подкрепили един и същи текст, което е било добър случай на взаимодействие между румънски и български евродепутати, независимо от тяхната партийна принадлежност. Евродепутатът е категоричен, че българският интерес трябва да се отстоява до последната минута, в която ще има гласуване в съвета. „Това че в момента нашата позиция изглежда в малцинство, не означава че някой трябва да каже – те са по-големи от нас, или повече от нас и ние няма да си отстояваме правата. Напротив. Всеки мач се играе до 90-та, а след това и до 95-та минута, ако има 5 минути продължение“, допълни Петър Курумбашев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Българските превозвачи протестират срещу предложените закони от ЕС по време на срещата на върха в София

VOA: Българските превозвачи протестират срещу предложените закони от ЕС по време на срещата на върха в София

18 Май 2018 | 06:11 | Агенция "Фокус"
София. Докато европейските лидери се събираха в София, стотици превозвачи блокираха улиците в България, за да протестират срещу новите закони предложени от Европейския съюз, които, според техните думи, ще им костват работите и ще фалират бизнесите им, пише Voice of America.
Собственици на транспортни фирми описаха инициативата, позната като „пакет за мобилност“, като протекционистка мярка изработена с цел да помага на конкурентните фирми в Западна Европа. Българската транспортна асоциация заяви, че около 120 000 шофьори от цялата страна ще изгубят работите си според законодателните промени.
Камиони от България и други източноевропейски държави с ниски заплати са честа гледка по пътищата на Западна Европа, конкурирайки се с местни фирми, които са много по-добре платени.
Според новите промени, подкрепени от Франция, Германия и други страни с високи заплати, шофьорите на камиони от Източна Европа ще получават същото заплащане за работа навън като тези, които са наети от западноевропейски транспортни компании.
Промените в закона са обект на преговори между членките на ЕС от много време и тепърва ще бъдат предлагани в Европейския парламент.
Българското правителство подкрепи местните транспортни фирми.
„Заявяваме силната си подкрепа за българските превозвачи“, заяви транспортният министър на България Ивайло Московски.
Министър-председателят Бойко Борисов, който е домакин на срещата на върха, заяви че предложените промени в закона ще „ликвидират българския сектор“.
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че се надява на компромисен вариант в следващите месеци. „Заедно ще намерим балансирано споразумение, което ще подсигури подходящата работа на единния пазар, доброто социално осигуряване и честната конкуренция в транспортния сектор. Септември трябва да бъде нашата цел“, заяви той по време на пресконференция в София.
Шофьорите от България, където средните работни заплати, малко повече от 500 евро (600 долара), са сред най-ниските в ЕС, често прекарват седмици транспортирайки стоки между държави, включително Германия, Франция и Великобритания, преди да се върнат в родината си.
Според промените в закона, шофьорите ще трябва да почиват поне 45 часа в хотел, вместо в купето на камиона си и ще трябва да се прибират вкъщи на всеки три седмици.
Българските транспортни фирми заявиха, че това би ликвидирало конкурентното предимство на източноевропейските фирми.
„Тези ограничения са абсолютно ненужни“, заяви Владислав Калчев, собственик на транспортна фирма. „Те се опитват да подпомагат, по определен начин, пазара в големите държави“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест срещу европейския „пакет за мобилност“ (ОБЗОР)

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест срещу европейския „пакет за мобилност“ (ОБЗОР)

18 Май 2018 | 03:35 | Агенция "Фокус"
София. Автомобилни превозвачи от цялата страна излязоха на мирен протест срещу подготвяните регламенти на ЕС - „Мобилен пакет I“ и „Мобилен пакет II“, налагащи нови правила в придвижването на стоки и хора. Превозвачи и международни шофьори, заедно със своите камиони и автобуси, изразиха недоволството си в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Велико Търново, Видин, Враца, Свиленград, Смолян както и на граничните пунктове „Кулата“ и „Илинден“.
Мирният протест на автомобилните превозвачи бе насочен срещу някои от предвидените регулации, които въвеждат задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство. Според браншовите организации това ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел. Те се обявяват още и срещу изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици, защото така предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.
От рано сутринта в столицата множество камиони и автобуси на протестиращи превозвачи се бяха подредили в платното за движение на бул. „Цариградско шосе” в посока центъра на столицата. „Нашите искания са срещу дискриминацията, която се провежда от големите държави. Какви са тези глупости? На 21-вия ден трябва да се приберем в България - това е просто невъзможно”, каза за Агенция „Фокус” Димитър Димитров, един от протестиращите международни шофьори.
По-късно от площад „Македония“ потегли и шествие, което премина през Съдебната палата и по пешеходната зона на бул. „Витоша“ достигна до НДК, където се провеждаше срещата на върха ЕС-Западни Балкани. Протестиращите носиха транспаранти с надписи „Европа на две скорости = България на задна скорост”, „Не на дискриминацията в ЕС”, „Транспортен пакет 1 и 2 =exit” и настояваха предвидените промени да отпаднат.
Пред изразяващите недоволството си превозвачи Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата Георги Петърнейчев заяви, че браншът е обединен и получавайки подкрепата на всички политически партии е готов да протестира дори в Брюксел. „В състояние сме да затворим всички околовръстни пътища на Брюксел“, подчерта Петърнейчев и допълни, че новите регулации целят да елиминират по административен път българските превозвачи от вече разработените пазари.
Пред протестиращите превозвачи говори и евродепутатът Ангел Джамбазки. „Ние сме против това 150 хил. души да бъдат превърнати в мигранти. Не ни интересува нито Макрон, нито баба му. Искаме тези хора да останат и да работят в България”, каза евродепутатът и призова българските превозвачи да проведат протест и в Брюксел.
Народният представител от ПГ на ГЕРБ Станислав Иванов увери протестиращите, че те получават подкрепата на политическите партии в парламента и изрази надежда законодателният пакет, срещу който превозвачите изразяват недоволството си, да не мине във вида, в който е предложен.
С превозвачите се срещна и транспортният министър Ивайло Московски. Той ги увери, че има шанс „пакетът за мобилност“ да бъде коригиран, както и че правителството стои зад българския транспорт.
След срещата на върха темата коментира и френският президент Еманюек Макрон, който заяви: „Бих желал да постигнем компромиси в идните месеци. Желаем задълбочена реформа в директивата за командированите работници. Благоприятно настроени сме към определени правила, като отчитаме спецификата на сухопътния транспорт в България. Мисля, че от гледна точка на календара, това ще стане през септември“.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов, превозвач: Законът „Макрон“ е дискриминация на българските транспортни фирми и може да доведе до фалит на български превозвачи

Петко Ангелов, превозвач: Законът „Макрон“ е дискриминация на българските транспортни фирми и може да доведе до фалит на български превозвачи

17 Май 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Дискриминация на българските транспортни фирми е законът „Макрон“, познат още като "Мобилен пакет 1 и 2", и може да доведе до фалит на български превозвачи, коментира пред Радио "Фокус" един от протестиращите Петко Ангелов. Той допълни: "Ние имаме твърде ясна позиция, че ще протестираме до последно, ако трябва, ще изкараме камионите в Брюксел. Г-н Борисов разбра и като министър-председател извика финансовия си министър също да му потвърди данните, които дадохме, че 17% от брутния вътрешен продукт се оформя от транспорта, от транспортния отрасъл. Тези пари ще изчезнат от държавата, ние като фирми ще фалираме или ще се изнесем извън България, но няма да допуснем да ни се вземат шофьорите и бизнеса. Според нас проблемът ще се реши."
Петко Ангелов каза, че в протеста през деня са се включили 5000 превозвачи, като около 3000 са протестирали в София, а останалите – в страната. Според него, ако в рамките на 15 дни се види, че ще има гласуване в Европейския парламент, протестът на превозвачите ще се премести пред Европейските институции в Брюксел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.