НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика поставя глобален пример в последните 16 години

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика поставя глобален пример в последните 16 години

7 Юни 2018 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви в сряда, че турската икономика е поставила глобален пример в последните 16 години, предава Anadolu Agency.
Говорейки по време на ифтар в търговската камара в Анкара, Ердоган заяви: „Турция се превърна в световен модел, легенда в света със своето икономическо представяне в последните 16 години“.
По време на речта Ердоган обеща, че ще има нов и много по-силен подход към растежа на икономиката на Турция след президентските и парламентарни избори на 24 юни.
Той разкритикува рейтинг агенциите, заради направените твърдения относно турската икономиката, че „подсилват негативната атмосфера създадена срещу страната“, вместо да оценяват икономическото развитие.
Според Ердоган, турската икономика няма никакви проблеми със своите приходи, разходи, заеми и дългове.
„Турция има по-добра картина, не само сравнена с развиващите се страни, но и сравнена с много развити страни“, заяви той.
„Преди 16 години турските граждани имаха 1/3 от дохода, сравнено с доходите на гражданите на европейските държави, докато сега турците имат 2/3 от приходите на европейските граждани. Нашата цел е да изравним и дори да надминем тази стойност до 2023 година“, завърши турският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": Турските милионери бягат от страната заради Ердоган, според „Ню Йорк Таймс”

"Джумхуриет": Турските милионери бягат от страната заради Ердоган, според „Ню Йорк Таймс”

5 Юни 2018 | 16:26 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Влиятелният „Ню Йорк Таймс” публикува убийствена статия, в която се твърди, че 12% от турските милионери „набързо са напуснали страната”, пише вестник „Джумхуриет”. Посочват се две основни причини за това „бягство”. Първо – икономическите затруднения в Турция и второ – „насилствените политики” на президента Реджеп Тайип Ердоган.
„Богатите по принцип не емигрират заедно с парите си. Когато обаче това се случи; бъдете сигурни – започнали са да бият камбаните за опасност в тази страна. В момента в света има поне 15 милиона души, които притежават над 1 милион долара. През миналата година 100 хиляди от тях са сменили страната на пребиваване (0.67%, дори и под 1 %). … Що се касае до Турция; през 2017-та 12% от турските милионери (близо 20 пъти повече) са се преселили в други държави. Самото това като факт е достатъчно доказателство за икономическите реалности в Турция; в какво трудно положение е изпаднала страната. Освен това от началото на тази година турците масово обменят лирите си за долари и евро, като голяма част от тях ги изнасят и зад граница. В сравнение с другите страни с възникващи пазари, Турция е на първо място по „бягство” на милионери зад граница. Следва я Венецуела. … Турските милионери бягат от държавата си както заради икономическите затруднения; така и също в резултат на „потискащите политики” на президента Ердоган, пише още „Ню Йорк Таймс”, цитиран от „Джумхуриет”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": „Файненшъл Таймс” оповести действителната инфлация в Турция – близо 40% на годишна база

"Джумхуриет": „Файненшъл Таймс” оповести действителната инфлация в Турция – близо 40% на годишна база

2 Юни 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Лондон/Анкара. Авторитетният британски вестник „Файненшъл Таймс” констатира, че инфлацията в Турция е много по-висока от официално обявяваната, пише вестник „Джумхуриет”.
Публикацията оценява обезценяването на турската лира и предприетите от Турция стъпки, като констатира сериозни съмнения не само по отношение на външните дългове и валутния курс, но заради посочваната много по-ниска инфлация в страната. Статията е подписана от Джейми Пауъл и се основава на мнение от миналата седмица на световно известния американски професор по икономика Стив Хакне. Изчисленията на Стив Хакне се базират на метода за „паритета на покупателната сила”, според който годишната инфлация в Турция възлиза на 39.2%. Това е над 3.6 по-високо от официалните данни и в чисто икономически план означава, че лихвеният процент в страната трябва да се вдигне дори и над 40%, посочва още „Файненшъл Таймс”, цитиран от „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хабертюрк: Ердоган в отбрана: Аз съм завършил икономика – тя изисква смелост; срещал съм се с Гюлен само 2-3 пъти и то по негова молба…

Хабертюрк: Ердоган в отбрана: Аз съм завършил икономика – тя изисква смелост; срещал съм се с Гюлен само 2-3 пъти и то по негова молба…

29 Май 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган направи оценка на последните развития в икономиката на страната пред телевизионния канал „Хабертюрк”.
Ердоган отговори на въпросите на генералния директор на медията - Веис Атеш. Изявленията му са излъчени едновременно и от телевизионните канали „Шоу” и „Блумбърг”. „Аз имам икономическо образование и от тогава, та чак до днес, нашите преподаватели ни учат, че „икономиката изисква смелост”. … Що се отнася до твърденията на опозицията за контактите ми с религиозния проповедник Фетхуллах Гюлен, аз се запознах с него, когато бях кмет (на Истанбул – бел. на „Фокус”). Тогава сме срещали само два-три пъти. Това са връзките ми с него „лице в лице” през целия ми живот. …”, цитира думите на Ердоган „Хабертюрк”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани да конвертират своите долари и евра в турски лири

Reuters: Реджеп Тайип Ердоган призова турските граждани да конвертират своите долари и евра в турски лири

26 Май 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
Ерзурум. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите на Турция да конвертират своите спестявания от долари и евро в турски лири, съобщава Reuters.
Ердоган цели да подсили валутата на страната, която е загубила към 20 процента от стойността си срещу американския долар през тази година.
„Моите братя, които имате долари или евра под вашите възглавници. Отидете и конвертирайте парите си в лири. Ще осуетим тази игра заедно“, заяви Ердоган по време на митинг в източния град Ерзурум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Джумхуриет": Сривът на турската лира не е никаква външна операция; срива се цяла Турция

"Джумхуриет": Сривът на турската лира не е никаква външна операция; срива се цяла Турция

25 Май 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Катастрофата на турската лира въобще не е някаква си външна операция и заговор. Това го знае всеки, независимо дали малко или много познава икономиката. Причината е усещането за несигурност на тази държава, дори и на леля ви Хатидже, която си е дала гласа за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР). Както всички други; и тя тихичко е скътала под дюшека някой друг долар – за всеки случай. Това пише във вестник „Джумхуриет” журналистката и колумнистка Аслъ Айдънташбаш.
Дори и в предизборната обстановка непрекъснато – от сутрин до вечер, да се провежда пропаганда за някаква си „операция на външните сили”, истината е съвсем друга. Турската лира се срива, понеже се срива и самата Турция.
Това кървене не е ново. Продължава още от 2015 година. Това „ново летоброене” е от момента, в който взехте решение да се отклоните от демокрацията. Това, че горката турска лира издържа толкова дълго, е наистина едно чудо.
Пред нас има един финансов баланс, който не може така да продължава. От една страна – невероятни и грандиозни държавни разходи; от другата страна – гледката за една авторитарна страна без никакви правила. Буквално до степен в нея да не могат да се извършват инвестиции. Строим с пари, които нямаме; мегаломански мостове, летища летни резиденции - а после сме силно изненадани от поскъпването на долара.
Второто ни притеснение е липсата на справедливост. Създаваме впечатление за страна, в която не може да се инвестира, понеже в родината ни няма право. На места, в които няма право, дори и да идват някакви фиктивни фирми, те не искат да откриват фабрики. Не идват и пари. Гледката на една авторитарна държава, в която непрекъснато и безпричинно вкарват в затвора бай Али и бай Вели; тази гледка и перспектива не са привлекателни нито за Запада, нито за Изтока. Понеже виждат, че това насилие ще докара само нестабилност.
На трето място – моделът на управление. Турция се ръководи от един едноличен модел на управление, при която няма демокрация и участие на други лица и институции. Това са режимите, фалирали още през 17-ти век. Когато казваме, че „едноличният режим е нещо лошо”, това не е само морална категория, а означава – никакъв шанс за успех на подобен вид управление. Всеки, който се е опитвал еднолично да управлява една демократична държава – където и да е по света – не е завършвал добре. Дори и да не е Реджеп Тайип Ердоган, самият Стив Джобс да дойде, даже и той не може да управлява с този модел тази страна.
Третият проблем касае качествата на кадрите. Всеки, които повдигне глас, е изхвърлян навън; мястото му се заема от недоразумения с нулева грамотност да управляват. Озаптявате медиите и ги превръщате в един обикновен „прес бюлетин”. Благодарение на това около вас се надува голям изкуствен балон и оставате сам сами, отделени от реалността в една паралелна планета. Не остана никой, който да казва истината за нещата.
Има, разбира се, и институционален срив. Това, което държи на крак държавата, не са самите хора, а институциите. Обаче тези институции през последните 5 години бяха целенасочено унищожавани. И докато ние в Турция си говорим за пристрастия, партизанщина, афинитет, преврат и т.н., не остана нито една читава институция. Оставете правосъдието и образованието; сринати са дори и такива култови структури, като Комитета за защита на конкуренцията, Централната банка, Комитета за надзор на капиталовия пазар, Комитета за регулация на енергийния пазар. Напълно се изпразниха от съдържание; по заповед на правителството се превърнаха в институции само с една табела на входа. И докато навремето непрекъснато призовавахме „тези институции да останат независими”, те си знаеха и държаха на своето. Защото просто не е възможно за се управлява една 900 милиардна икономика еднолично, като някакъв дребен дюкян. Просто имаме нужда от тези институции.
Това, което трябва да се направи, е незабавно да се откажем от този модел на управление. Не става със системата на един единствен човек и с тези толкова некачествени кадри. В икономическата теория „лихвата” не е причина, тя е „следствие”. Може да управлявате тази страна единствено ако разполагате с кадри, които един по един да ви обясняват – и то настоятелно – тази истина.
На второ място, длъжни сме де се върнем към демокрацията. По един, или по друг начин.
От устата на всички банкери, всички икономисти, всички инвеститори, с които разговаряхме, излизаше едно единствено изречение: „Незабавно да се премахне извънредното положение”. Случайно ли е това? Разбира се, че не. Хората казваха това не толкова заради свободата на пресата и ужасите на преживяното от журналистите в затворите. Те са на това мнение, понеже много добре знаят, че един насилствен режим ще докара страната до нестабилност. Това са теми, които са тествани десетки пъти през 20-я век.
При всички положения сме изправени пред горчива рецепта, най-вероятно още през следващата година ще има споразумение с МВФ. Ако бъде изпробвано това без да има демокрация, Турция ще изпадне в още по-трудно положение. Ще бъде докарана до ситуацията на Венецуела. Това, което трябва да се направи, е страната да си поеме малко въздух; преди да прибегнем до горчивите рецепти, които в крайна сметка ще ни наложи МВФ.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турски икономист предупреждава и предлага изход на Ердоган: Задължително споразумение с МВФ

Турски икономист предупреждава и предлага изход на Ердоган: Задължително споразумение с МВФ

25 Май 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Анкара. Известният специалист по макроикономика проф. д-р Коркут Боратав обърна внимание на валидните в момента глобални финансови условия, пише вестник „Джумхуриет”. „При сегашната ситуация или ще се съобразяваш и спазващ тези условия, или ще бъдеш наказан. Какво е наказанието? Спра притокът на фондове, на капитали. Кредитите стават по-скъпи, или банките започват да събират и главниците по заемите. Това срива валутния курс.
Резултатът е, че в крайна сметка се съгласяваш да спазваш условията; предаваш се. Отиваш да се молиш на МВФ за споразумение. Ето, в момента Турция е именно в тази позиция.”, обяснява турският професор, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган с призив към турците: Не сменяйте лирите за долари, изпълнете си патриотичния дълг

Ердоган с призив към турците: Не сменяйте лирите за долари, изпълнете си патриотичния дълг

24 Май 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи призив към всички турци да не обменят турските лири за долари на фона на продължаващите рекордни ниски курсове на националната валута, информира телевизионния канал NTV. „Обръщам се към нацията. Моля ви не заменяйте нашите собствени пари за валута. Истинският патриотизъм и уважение на местните ценности е точно това. Няма причина да не се справим с проблема с валутните курсове. След изборите ще бъдат предприети „по-различни мерки”, уварявам ви”, обещава Ердоган, цитиран от NTV.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турски професор: Западът прилага „валутен тероризъм” за да срине турската лира преди изборите

Турски професор: Западът прилага „валутен тероризъм” за да срине турската лира преди изборите

23 Май 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Ректорът на истанбулския университет „Йени Ююзйъл” (букв. превод – „Новото Столетие” – бел. на „Фокус”) проф. д-р Яшар Хаджсиляхоглу оцени повишаването на валутните курсове в Турция като „тероризъм”, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
Професорът подчерта, че в навечерието на изборите на 24 юни се „извършват манипулации с долара, но макроикономическите баланси на Турция няма да ги подкрепят”.
„Сигналът за това гигантско повишаване на валутните курсове дойде от набързо изготвения доклад за Турция на „Standard & Poor”, който иначе следваше да бъде изготвен през август. Този ход напълно е една манипулация с долара и точно преди изборите на 24 юни. Първоначално беше планиран за 2019 година, но след изтегляне по-рано на изборите се прилага точно сега. ... Ние категорично сме против подобен „доларов” тероризъм”, аргументира се още турският професор, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Ердоган бесен за икономически коментар на Bloomberg за Турция

„Джумхуриет”: Ердоган бесен за икономически коментар на Bloomberg за Турция

22 Май 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Икономически коментар за ситуацията в Турция, излъчен от ТВ „Bloomberg”, буквално вбеси турския президент Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Джумхуриет”. Предаването е озаглавено „Облигациите на Турция изостанаха назад дори и от тези на Сенегал, а Ердоган застрашава кредитния рейтинг на страната”. По-важни и запомнящи се пасажи и оценки от материала:
„Турция плаща лихви за своите облигации, които са над равнищата дори и от тези на дълговите ценни книжа на Сенегал. Въпреки че нейният кредитен рейтинг е доста по-висок, а икономиката й е 60 пъти по-голяма.
Въпросителната е – защо? Според анализаторите, основната причина за това е подходът към икономиката на президента Ердоган.
През миналата седмица Ердоган даде интервю за „Блумбърг”, в което обвърза задържащите се високи стойности на инфлацията с високите лихви. Веднага след това се ускориха продажбите на турски облигации.
Според информация в предаванията за чужбина на Би Би Си на турски език, в същото това интервю Ердоган е обещал, че „след изборите на 24 юни ще има още по-голяма дума при определянето на паричната политика на страната”.
„Думите на Ердоган по отношение на Централната банка забиха последния гвоздей в ковчега”
Кредитния анализатор Окан Акън от „Alliance Bernstein” със седалище в Лондон заяви за „Bloomberg”: „Думите на президента Ердоган във връзка с Централната банка на Турция, реално забиха последния гвоздей в ковчега. … В момента на финансовите пазари кредитния рейтинг на Турция се котира като „В-„. И без това от известно време котировките на турските облигации се движат на равнища под две нива от кредитния рейтинг. Обаче през последните седмици по-специално, турските активи се диспозиционират по негативен начин в сравнение с тези на останалите страни с възникващи пазари.”
Кредитният рейтинг според „Fitch” е на ниво „BB+”. Съгласно другите две водещи рейтингови компании – „S&P” и „Moody's”, той е само с едно ниво над този на Сенегал.
Понижаването на оценката веднага се отразява на цените
В търговията с ценни книжа в понеделник, доходността на турските облигации с падеж февруари 2034 год., беше само с 52 базови пункта над тези с подобен падеж от Сенегал.
„Bloomberg” коментира тези продажби като отражение на очакванията на инвеститорите за по-нататъшно падане на кредитния рейтинг на Турция.
Старши анализаторът Ричард Сегал от базираната в Лондон „Manulife Asset Management Ltd” заяви в оценката си за „Bloomberg” следното:
„В миналото възприемах думите на Ердоган като насочени към вътрешната общественост и бях убеден, че крайните решение все пак се вземат от Централната банка (ЦБ). Сега обаче, ако на него не му харесват лихвените нива, той може да заповяда на ЦБ какво да направи. При тази ситуация това може да предизвика или оставката на гуверньора на ЦБ, или дори оставката на целия ръководен екип на институцията за паричната политика.…”

Превод и редакция: Георги Димов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нов рекорден спад на турската лира: Един долар вече струва 4.52 лири; един британски паунд -  6.08 лири, а еврото се търгува за; 5.32 лири

Нов рекорден спад на турската лира: Един долар вече струва 4.52 лири; един британски паунд - 6.08 лири, а еврото се търгува за; 5.32 лири

21 Май 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Сутрешният сеанс на валутния пазар в Истанбул започна с нови рекордно ниски нива на курса на турската лира, пише вестник „Джумхуриет”. Котировките на долара започнаха от 4..5277 турски лири, а на британския паунд – от 6.0819 турски лири – най-високите нива за всички времена. Котировките на еврото се доближиха също до рекордни стойности – 5.3196 турски лири. Всичко това става след анонсите на Централната банка от миналата седмица, че „ще бъдат взети всички мерки за овладяване на валутната търговия”. След тях котировките паднаха средно с 8-10 куруша, но още в първия ден на тази седмица скочиха отново рязко нагоре, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Бунтовният долар – на нож с Главния победител

„Джумхуриет”: Бунтовният долар – на нож с Главния победител

18 Май 2018 | 15:41 | Агенция "Фокус"
Анкара. Опълчва се срещу Главният ни победител (и спасител). Главният победител му казва „стоп”, а той продължава да върви „нагоре”. Главният победител му заповядва: „слез надолу”, а той продължава да се „покачва”. Когато писах тази статия, доларът отново скочи на разменно ниво от 4.46 турски лири. При неговия брат-близнак еврото – ситуацията е същата. И курсът на еврото щеше да спада, ама се изкачи по стълбицата до 5.30 турски лири, пише Айдън Енгин в статия за вестник „Джумхуриет”.
Разбира се, че той (а и те – в тандем с еврото) искат да „катурнат” нашия Главен победител. Направо изпадат в лудост пред успехите на нашия Главен победител. Нали има т.нар. „Глобален капитал на империалистическия финансов капитализъм”, това е точно негова работа. Обаче – бъдете спокойни: ще бъде преодолян, ще се справим с него.
Защото в Турция започва нов период. Като казвам нов, не си мислете за изборите на 24 юни. Т.е. за някакво си гласуване. Т.е. за някакви си сметки от и заради този вот. Забравете за тези неща. Нали сме наясно, че в продължение на 200 години нищо не излиза от избирателните урни като конфигурация на политическата власт?
Това, което наричам нов период, нашият Главен победител подробно ни го обяснява при всеки удобен случай.
Например, за Централната банка. Т.е. за този проблем с лихвите. Не обръщайте внимание на крясъците, че „лихвите са незаконни (според исляма)”. Това вече е реакционно виждане; назадничави и невалидни теории. Според Главният ни победител сега и в бъдеще самите лихви като такива не са незаконни; незаконно е те да бъдат толкова високи…
Ето какво казва Той, при това го повтори няколко пъти:
- „С тези лихви не може да се прави бизнес. Лихвите не са резултативна величина; лихвите са причина. Инфлацията също е следствие. Ако лихвите паднат, инфлацията също ще падне. Т.е. задължително ще падне, няма как иначе…”.
Ако това не го знае Главният ни победител, кой друг ще го знае? Споменавам за един човек, който има придобити знания от т.нар. Академия за икономически и търговски науки – ВУЗ, създаден да осъществява обучение на счетоводители за големите фирми. А и за по-малките.
Не е задължително да има диплома. Обаче с тези дълбоки икономически познания, нашият Главен победител ни осветява пътя и перспективата пред нас.
Впрочем преди няколко дни той посети родината на „Брекзит” и говори в телевизия, която е силно икономически ориентирана. За да се пазари на тема: „Нека ние да купуваме от вас оръжие; а вие се правете и се дръжте с нас така, че все едно отношенията ни са прекрасни.”.
И ето какво по-специално каза в следната мъдрост:
„Разбира се, че става въпрос за независимостта на Централата банка (ЦБ). Обаче, един гуверньор на ЦБ на Република Турция не може да пренебрегва подаваните сигнали, като се позовава на независимостта на банковата институция и позициите си на ръководител на целия екип. Естествено, той също ще направи своите оценки. Ще предприеме стъпки и съгласно тях. Аз се надявам в бъдещата си дейност казаното му да послужи за предприемането на много точни и резултатни стъпки. …”
В действителност, изречението „Ще предприеме стъпки в тази насока”, трудно може да бъде преведено на турски език. Ако трябва да обобщим, подразбира се това, което иска да каже Главният победител:
„Към знака с четирите пръста от знака на „Рабия” (героинята от многочислени ислямски притчи, прославлящи безкористната любов към Аллах – бел. на „Фокус”), трябва да се прибави още един пръст. За да станат общо пет. Към досегашните четири – „Една държава, един народ, една отечество, едно знаме”; вече има и „Една ЦБ”. Т.е и тук за една подобна бъдеща ЦБ, ще трябва да се пита само един единствен човек. То е ясно кой - Главният победител, естествено. …
***
Малко се отплеснахме. Да се върнем на долара. На този подлец и нищожен безсрамник.
Да си скача нагоре и надолу колкото си иска. Главният ни победител съвсем скоро ще му види сметката; ще го отпише от тефтера. Миналата седмица ни го обеща по време на заседание на Парламентарната група на нашата (управляващата) партия. Предавам ви буквално думите му, за да „втасат” във вашите глави; за да гледате с надежда в бъдещето. За да можете да участвате при първа възможност в кампаниите за придобиване на жилище. Може и при втора, и при трета възможност. Защото икономиката ни се стабилизира; пречупваме гръбнака на долара, а еврото увисва на въжето и бере душа. Казва се „стоп” на пазарните лихви.
Ето великата мисъл:
„С всеки изминал ден все по-добре се подразбира, че игрите, които се играят чрез валутния курс, нямат нищо общо с икономическите реалности и дълбочинни процеси. Поради това; каква е стъпката, която ние трябва да направим? Национална валутна, местна валута. Дай Боже с тази национална и местна валута да торпилираме игрите с валутния курс. …”
Със сигурност не сте разбрали този задълбочен анализ и страхотно разрешение. Добре, нека да ви ги обясня.
Петрол ли е необходим, междинни стоки и суровини ли са нужни да внесем, за да работи нашата индустрия?
О.К., обаче срещу местна и национална валута. Т.е. плащане с търкиш лира.
България сено като фураж ли ще ни продава? Може. Но плащането – с наша местна и национална валута.
Автомобили, двигатели, самолети, хеликоптери, стомана, въглища, лекарства, оръжие, калпаци… Каквото и да се сетите… Ще ги вземем, но с местна и национална валута; срещу търкиш лира… На който му изнася – да продава; който не иска – няма да ни продава. Това си е техен проблем, не е наш.
Т.е., не се притеснявайте за нашата икономика. Не гледайте към долара и еврото и не се страхувайте от тях. Нашият местен и национален Главен победител ще уреди и разреши всичко. Вие просто си легнете, запушете си ушите и спокойни си заспете…
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Нов срив на валутния курс на лирата: 4.48 за 1 долар, 5.29 за ?,  6.05 за £

Турция: Нов срив на валутния курс на лирата: 4.48 за 1 долар, 5.29 за ?, 6.05 за £

18 Май 2018 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Курсовете на турската лира (т.л.) към основните валути отново се доближават до рекордно ниски нива, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). След анонса на Централната банка (ЦБ) от сряда, че „ще бъдат предприети всички нужни мерки”, валутите поевтиняха средно с 8-10 куруша. През последния ден от седмицата обаче доларът, еврото и британският паунд отново силно поскъпнаха. Доларът скочи на равнището от 4.4856, за да се „успокои” на нива от 1 $ = 4.47 – 4.48 т.л.; еврото – на 5.2983 и „стабилизиране” на 1? = 5.28 – 5.29 т.л.; британската лира - 6.0594 и „усмиряване” на 1 £ = 6.04 – 6.0 т.л.
Преди намесата на ЦБ рекордно ниските нива на котировките на турската лира бяха 4.5011 за 1 $, 5.3251 за 1 ? и 6.0698 за 1 £, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Курсът на щатския долар към турската лира не играе по свирката на Ердоган

„Джумхуриет”: Курсът на щатския долар към турската лира не играе по свирката на Ердоган

17 Май 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Анкара. Разменният курс на турската лира спрямо щатски долар вчера скочи на 1 $ = 4.50 лири и това предизвика моментална реакция на президента и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган, пише вестник „Джумхуриет”.
Държавният глава свика на спешно съвещание в централата на ПСР гуверньора на Централната банка Мурат Четинкая и министрите от икономическия сектор. След срещата шефът на Централната банка увери, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, включително и с отчитане на „влиянието на инфлацията върху ситуацията на валутния пазар”. В края на деня имаше леко понижаване на разменния курс до нива от 1 $ = 4.40 лири, но днес доларът отново тръгна нагоре и валутната търговия стартира от равнището на 1 $ = 4.45 турски лири. По този начин доларът не беше „усмирен”, въпреки намесата и на държавата, и на управляващата партия, посочва още „Джумхуриет”.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.
Тачи. Вучич. 15 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.