НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Милорад Додик: Ердоган каза ‚ние няма да си тръгваме‘ – но кой ги е канил?

Милорад Додик: Ердоган каза ‚ние няма да си тръгваме‘ – но кой ги е канил?

24 Май 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Баня Лука. Босна и Херцеговина (БиХ) е в „перманентна криза на вземането на решения и на системата на юрисдикция“, заяви президентът на Република Сръбска (РС) Милорад Додик, цитиран от белградското радио „Б-92“.
А това се усилва допълнително от мигрантската криза, заяви лидерът на сръбския ентитет на БиХ пред държавната медия „Радио и телевизия на Република Сръбска“.
Додик подчерта също, че на територията на РС няма да се създават приемни центрове за бежанци.
„Имаме фундаментален проблем и той е, че границите са отнети от ентитетите. Ентитетите нямат право да управляват границата, а на обединено ниво се казва – това е в нашите компетенции. Ако действително е така, защо ни прехвърляте тези проблеми, защото не подсигурите границата, защо не спрете влизането (на мигранти) в БиХ“, запита той.
Президентът коментира също посланията на лидера на ПДД (Партията на демократическото действие) (и представител на мюсюлманите в тристранното президентство на БиХ) Бакир Изетбегович по време на предизборния митинг на турския президент Реджеп Таийп Ердоган в Сараево миналата седмица. Според него, те са „ясен сигнал, че бежанците от Близкия Изток са добре дошли“.
Додик смята също, че присъстващите знамена на БиХ на митинга са били спорен момент.
„Турция помогна на Алия Изетбегович по време на войната и Турция продължава да стои твърдо зад всички политики, провеждани от Бакир Изетбегович и ПДД, като цяло. Можете да чуете как Ердоган казва ‚няма да си тръгваме от тук‘ – но кой ги е канил? Ние (сърбите) не сме, а ако и хърватите не са – тогава БиХ не ги е канил, а Бакир Изетбегович и неговата политика“, заключи Додик.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Al Jazeera: Кой стои зад плана за убийството на турския президент – Гюлен или Израел?

Al Jazeera: Кой стои зад плана за убийството на турския президент – Гюлен или Израел?

21 Май 2018 | 16:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турските разузнавателни служби продължават разследването във връзка с предупреждението от различни източници за подготовка на покушение срещу държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, предава Al Jazeera в балканската си редакция.
Предупреждението дойде от група турски граждани, живеещи в Македония. Западните разузнавателни служби също са информирали турските си колеги за „лица от турски произход, подготвящи убийството на Ердоган по време на посещението му на Балканите''.
Не са представени конкретни данни за датата, мястото и начина, по който е трябвало да бъде извършено планираното покушение. Сред заподозрените обаче са мрежата на живеещия в САЩ имам Фетхуллах Гюлен и Израел.
Според медийни доклади, позоваващи се на информация Veterans Today, във Вашингтон са убедени, че не може да бъде извършено нападение срещу Иран, без преди това да е извършено покушение срещу турския президент. Руският президент Владимир Путин също ще бъде принуден да оттегли подкрепата си за сирийския президент Башар Асад и да се спре продажбата на оръжие Иран, ако Ердоган вече не е сред съюзниците му, се казва още в медийните доклади.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik (Сърбия): Стига с Мохамед: Бакир Изетбегович посрещна турския президент като „Божи пратеник“

Sputnik (Сърбия): Стига с Мохамед: Бакир Изетбегович посрещна турския президент като „Божи пратеник“

21 Май 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Сараево. Босненският член на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович посрещна турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сараево, наричайки го „Божи пратеник“, отбелязва Sputnik в сръбската си редакция.
На предизборния митинг в Сараево Ердоган призова поддръжниците си да гласуват в президентските и парламентарните избори в Турция, насрочени за 24 юни, опитвайки се да спечели подкрепата на милионите турци, живеещи в западноевропейските страни, но имащи право на глас в родината си.
По-рано Германия, Австрия и Нидерлания забранениха на Анкара да провежда предизборна кампания на територията им. Ето защо Ердоган избра Сараево за събитието, което привлече хиляди турци от Западна Европа. В тази връзка турският лидер привества разрешението на властите на Босна и Херцеговина, определяйки я като истинска демократична държава.
„Народът на Босна и Херцеговина е доказал, че нашето вековно приятелство и връзки продължават и ще останат и занапред", подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Босна и Херцеговина е най-силното място на Турция и най-слабото на Европа и Балканите

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин: Босна и Херцеговина е най-силното място на Турция и най-слабото на Европа и Балканите

21 Май 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Босна и Херцеговина е най-силното място на Турция и най-слабото – на Европа и Балканите. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов по повод посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Сараево. Той уточни, че решението за предизборен митинг в Босна и Херцеговина неслучайно идва след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София. „Вчерашната дата не е случайна на първо място, за да може Турция да се покаже на Европейска сцена и да изплува от блатото в Сирия, и бурето с барут в Ивицата Газа. И второ – дори и подмолно да се проведе среща на Ердоган с постоянно живеещите в Босна и Херцеговина турски граждани – неговите гласоподаватели”, посочи Георги Димов. „Самата държава Босна и Херцеговина от гледна точка на Анкара е най-силната поредно доказана подкрепа, най-яростен защитник и сателит на Турция на Балканите – нейният „троянски кон“. А пък от гледна точка на Европа и Балканите – това е най-уязвимата точка, мястото на пробива“, коментира Георги Димов. Според него България трябва да е внимателна и да не допуска опити за повторна намеса във вътрешните работи. По думите му това се изразява в готовност за реакция срещу почти сигурните повторни призиви на турския държавен глава Реджеп Ердоган за развитие на Лозанския договор, определил границите между България и Турция през 1923 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: След отказ на Германия, Австрия и Нидерландия: Реджеп Тайип Ердоган се спря на Босна и Херцеговина

Der Spiegel: След отказ на Германия, Австрия и Нидерландия: Реджеп Тайип Ердоган се спря на Босна и Херцеговина

21 Май 2018 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Сараево. Германия не го допусна, Австрия и Нидерландия също, но това не спря лидерът на Анкара да агитира в предизборната си кампания: държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган се спря на Босна и Херцеговина, за да организира мащабен митинг преди гласуването на 24 юни, коментира водещото германско издание Der Spiegel, като припомня, че от 7 юни повече от три милиона турци, живеещи в чужбина, са подканени да упражнят правото си на глас.
За събитието с участието на Ердоган в Сараево пътуваха предимно негови поддръжници от Германия. Организаторите очакваха около 15 хил. участници в митинга.
„Готови ли сте да покажете на целия свят силата на европейските турци?", попита Ердоган развеселените участници в събитието в столицата на Босна и Херцеговина. Турският президент отново използва метафората за „османския шамар“, която вкара в употреба като предупреждение срещу САЩ за действията им в Сирия. И по-точно, думите, които турският лидер употреби, бяха: „Готови ли сте да дадете на на терористичните организации и техните местни и чуждестранни поддръжници османски шамар?".
След това Ердоган говори за „рекордния брой гласове“ на турците в Европа и призова живущите от тях в Германия, Белгия, Австрия и Нидерландия: „Дайте отговор, който да се чуе в цяла Европа“.
Митингът на Ердоган в Босна и Херцеговина предизвика много противоречия. Посещението на турския президент нанася „стратегически щети“ на малката балканска страна, която се стреми към членство в Европейския съюз, особено с оглед на забраната на редица страни от Общността за кампанията на Ердоган, предупреди хърватският член на тричленното председателство на страната Драган Чович.
Ердоган организира кампанията си на територията на Босна, а нейният лидер Бакир Изетбегович, който се определя като близък приятел на турския президент, похвали Анкара като ценен съюзник и инвеститор.
В Сараево стана ясно, че Турция ще финансира магистрала, свързваща столицата на Босна и Херцеговина с Белград, отбелязват от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Реджеп Тайип Ердоган търси гласове в Босна, след наложената забрана за предизборни дейности другаде

VOA: Реджеп Тайип Ердоган търси гласове в Босна, след наложената забрана за предизборни дейности другаде

21 Май 2018 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Сараево. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган направи опит да удари европейските държави, които му забраниха да води предизборната си кампания върху своите територии, след като призова, по време на митинг в Босна, всички турци от турската диаспора в чужбина да гласуват за него и управляващата Партия на справедливостта и развитието на изборите през следващия месец, предава Voice of America.
Президентските и парламентарни избори на 24 юни ще донесат на Турция промяна към силна, изпълнителна президентска система, която беше одобрена на референдум през миналата година.
„Като европейски турци вие винаги сте ни подкрепяли в голям обхват. Сега отново се нуждаем от вашата подкрепа на изборите на 24 юни“, заяви Ердоган по време на митинг в спортната зала на Сараево, където поддръжниците му развяваха турски и босненски знамена.
„Във време когато прославени европейски държави, твърдейки че са люлката на цивилизация, се провалиха, Босна и Херцеговина показаха, позволявайки ни да се съберем тук, че е истинска демокрация, а не фалшива“, заяви Ердоган пред тълпа от около 15 000 души.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милорад Додик за посещението на турския президент в Сараево: Ердоган е голям държавник, но не трябва да се меси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина

Милорад Додик за посещението на турския президент в Сараево: Ердоган е голям държавник, но не трябва да се меси във вътрешните работи на Босна и Херцеговина

20 Май 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Сараево/Баня Лука. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че няма проблеми с посещението на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Сараево, но подчерта, че лидерът на Анкара не трябва да се намесва във вътрешните работи на Босна и Херцеговина, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“.
„Ердоган е голям държавник на една велика страна, и всичко е наред до момента, в който не почувстваме, че представителите на тази държава не се опитват по някакъв начин да се намесят във вътрешните работи на Босна и Херцеговина. Това е точката, в която трябва да се спре и да се каже, че това е неприемливо“, коментира Додик, като същевременно допълни, че предстои да се види какви ще бъдат последиците от посещението на турския президент в Босна и Херцеговина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова турската диаспора в Европа да играе активна роля в политическите партии

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган призова турската диаспора в Европа да играе активна роля в политическите партии

20 Май 2018 | 19:40 | Агенция "Фокус"
Сараево. Реджеп Тайип Ердоган призова турската диаспора в Европа да играе активна роля в политическите партии в страните, в които пребивават, предава държавната Anadolu Agency.
Ердоган се обърна към турците, живеещи в Европа на VI Конгрес на Съюза на европейските турски демократи в босненската столица Сараево. „Аз ви моля да участвате активно в политическите партии в страните, в които живеете", заяви лидерът на Анкара пред повече от 20 хил. турци от европейски страни, които се събраха, за да изслушат речта му.
Съгласно думите на Ердоган, враждебността към Турция в европейските парламенти идва предимно от хора с турски произход. „На 24 юни ние не само ще изберем президент и законодатели, но и ще направим избор за следващия век на нашата страна", добави Ердоган с оглед на предстоящите избори в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган към ЕС: За разлика от Босна и Херцеговина, вие се провалихте на изпита по демокрация

Реджеп Тайип Ердоган към ЕС: За разлика от Босна и Херцеговина, вие се провалихте на изпита по демокрация

20 Май 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Сараево. Говорейки в рамките на VI Конгрес на Съюза на европейските турски демократи (UETD) в Олимпийската зала „Зетра“ в Сараево, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи ясно послание към страните от Европейския съюз, като заяви, че те са се провалили на изпита по демокрация, предава босненският информационен портал Klix.
Ердоган подчерта, че гостоприемството на Босна и Херцеговина е достойно за похвала. „Европейските страни, които се смятат за люлка на демокрацията, днес се провалиха на изпита. А Босна и Херцеговина доказа, че е демократична държава“, заяви турският лидер в рамките на предизборен митинг в столицата Сараево.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган в Сараево: Турция няма скрити намерения спрямо Босна и Херцеговина

Реджеп Тайип Ердоган в Сараево: Турция няма скрити намерения спрямо Босна и Херцеговина

20 Май 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турция няма скрити намерения спрямо Босна и Херцеговина, с изключение на поддръжката и помощта за икономически просперитет, които Анкара оказва на Сараево. Това увери държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган в рамките на работното си посещение в страната, предава Dnevno.ba.
След среща с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, Ердоган заяви, че Турция ще продължи да оказва помощ за балканската страна във всяка област и подчерта категорично, че страната му никога няма да остави Босна и Херцеговина сама по пътя й към Европейския съюз.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган в Сараево: Турция никога няма да остави сама Босна и Херцеговина по пътя и към ЕС

Реджеп Тайип Ердоган в Сараево: Турция никога няма да остави сама Босна и Херцеговина по пътя и към ЕС

20 Май 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Сараево. В рамките на работно посещение в Сараево държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че страната му никога няма да остави Босна и Херцеговина сама по пътя й към Европейския съюз, предава Dnevno.ba.
След среща с председателя на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, Ердоган заяви, че Турция ще продължи да оказва помощ за балканската страна във всяка област и подчерта категорично, че Анкара никога не е имала „таен план“ за нея. „Имахме конструктивни разговори. Разговаряхме за политически, културни, туристически и транспортни въпроси, и как да подобрим отношенията“, поясни Ердоган, като благодари на Сараево за гостоприемството.
Турският президент изрази задоволство, че се намира в Сараево – три години след последното му посещение, и че е налице желание за подобряването на сътрудничеството във всички изброени по-горе области. „Надявам се, че изборите, които предстоят, в Босна и Херцеговина и в Турция, ще бъдат възможност за укрепване на отношенията ни и че ще бъдат проведени по прозрачен начин“, подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган от Сараево: Не се плаша от покушение срещу мен

Реджеп Тайип Ердоган от Сараево: Не се плаша от покушение срещу мен

20 Май 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Сараево. В отговор на журналистически въпрос в Сараево, където пристигна на работно посещение, държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган увери, че не се страхува от покушение срещу него, предава скопската електронна медия „24 Вести“.
Ердоган направи съответния коментар в рамките на съвместно изявление с босненския член на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович, с оглед на появилата се по-рано информация, че в рамките на посещението му в Сараево срещу него се планира нападение.
Турският президент отговори, че службите са му докладвали за наличието на заплахи за неговото убийство и увери, че не се страхува от покушение, така както не се е страхувал и по време на опита за държавен преврат от 15 юли 2015 г.
„Целта на терористичните организации е да не идвам на Балканите, но виждате сами, че днес съм тук в Сараево няма кой да ме спре по пътя, по който съм тръгнал“, подчерта държавният глава на Турция.
Според разузнавателните служби на Анкара, лица от турски произход се готвят за опит за убийство на Ердоган. Според разпространената по-рано информация, предупрежденията са дошли от група турски граждани, които живеят в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Турци от редица страни пристигат в Сараево за предизборния митинг на Реджеп Тайип Ердоган

„Макфакс“ (Македония): Турци от редица страни пристигат в Сараево за предизборния митинг на Реджеп Тайип Ердоган

20 Май 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Сараево. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сараево на работно посещение. По-рано през деня в столицата на Босна и Херцеговина пристигнаха първите автобуси с турци, за да присъстват на митинга, на който ще участва лидерът на Анкара, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От агенцията поясняват, че става дума за турци от Западна Европа, главно от Германия и Нидерландия. Те са първите гости в Сараево от очакваните 15 хил., които ще присъстват на митинга.
Ситуацията се контролира от полицейските екипи на Министерството на вътрешните работи в кантон Сараево, включително специални звена. На улиците в Сараево от ранна сутрин се увеличава броят на полицаите, които са разпределени на територията на целия град.
Министерството на вътрешните работи на кантон Сараево заяви, че на терена ще бъдат ангажирани достатъчен брой полицаи и че организаторите на обществени прояви в зала „Зетра“, където ще се проведе събитието, са предприели всички необходими мерки за сигурност, които бяха засилени на фона на информацията за предполагаема заплаха за убийството на Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган пристига в Сараево

Daily Sabah: Реджеп Тайип Ердоган пристига в Сараево

20 Май 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Сараево. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сараево на работно посещение в Босна и Херцеговина и да изнесе важен предизборен митинг в чужбина, пише Daily Sabah.
Президентът е придружен от вицепремиера Хакан Чавушоглу, външният министър Мевлют Чавушоглу, министъра на икономиката Нихат Зайбекчи, на младежта и спорта Осман Ашкън Бак и на културата и туризма Нуман Куртулмуш, на транспорта Ахмет Арслан.
По време на посещението си Ердоган ще проведе лична среща и такава в разширен състав с Бакир Изетбегович, босненският член на президиума на Босна и Херцеговина. Ще се обсъдят двустранните отношения, скорошното развитие на положението на Балканския полуостров, както и регионалните и международни въпроси.
След това Ердоган ще проведе митинг в Сараево, за да мобилизира гласоподавателите зад граница на парламентарните и президентските избори в Турция, които ще се проведат на 24 юни.
Очаква се около 20 хил. последователи от цяла Европа, около половината от Германия да присъстват на речта в най-голямата спортна зала на Сараево. Ще присъстват сподвижници на ердоган и от Австрия, Белгия, страните от Скандинавския полуостров, Холандия, Швейцария, Италия и Унгария. По-рано редица европейски държави забраниха провеждането на предизборни митинги на турски политици на своя територия.
Подобна забрана няма в Сараево, предвид че Изетбегович е близък до Ердоган. „Ще покажем, че Ердоган има приятели и че има хора, които се гордеят с него“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Турският президент е на посещение в Сараево

Радио „Свободна Европа“: Турският президент е на посещение в Сараево

20 Май 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес е на посещение в Сараево, за да проведе предизборен митинг за турските емигранти. Това се случва в столицата на Босна и Херцеговина, защото няколко държави от Европейския съюз са забранили подобни демонстрации. Ердоган планира да проведе митинг в Сараево преди турските президентски и парламентарни избори, насрочени за 24 юни, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Напрежението миналата година между ЕС и Турция нарасна, след като много европейски страни отказаха да позволят на турското правителство да провежда митинги преди референдума за широкото разширяване на правомощията на турския президент.
Босненските медии съобщиха, че около 20000 души се очаква да присъстват на митинга в спортния център „Зетра“, където днес са поставени редица плакати на Ердоган и първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк.
В Европа има около 3 милиона турци. Австрия и Холандия миналия месец заявиха, че ще забранят кампаниите на турските политици в техните страни за изборите през юни. Сараево обаче поддържа тесни връзки с Анкара.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Реджеп Тайип Ердоган ще проведе противоречив предизборен митинг в Босна и Херцеговина

„МКД“ (Македония): Реджеп Тайип Ердоган ще проведе противоречив предизборен митинг в Босна и Херцеговина

20 Май 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе предизборен митинг в Сараево за емигрантите от Турция. Събитие, което предизвика остри спорове в Босна и Херцеговина, предава македонското електронно издание „МКД“.
Сараево е избран за митинга, след като няколко страни от Европейския съюз, включително и Германия, забраниха подобни митинги . Решението предизвика напрежение между Анкара и Брюксел. Турция ще проведе президентски и парламентарни избори на 24 юни.
Според босненските медии, около 20000 души се очаква да присъстват на митинга в големия сараевски спортен център "Зетра". Два гигантски портрета на Ердоган и на първият турски президент Мустафа Кемал Ататюрк вече са поставени в залата.
„Ще покажем, че той (Ердоган) има приятели и че има такива, които се гордеят с него“, заяви Бекир Изетбегович, мюсюлманският член на тристрания президиум на Босна и Херцеговина пред своите поддръжници.
Група в социалната мрежа „Фейсбук“ , която подкрепя идването на Ердоган го приветства с „Добре дошъл е на защитникът на мюсюлманите по света“. Но подкрепата не е единодушна.
Друга „Фейсбук“ група от Сараево призова гражданите на Босна и Херцеговина да надигнат глас „против митинга и да кажат „не“ на турската външна политика и намеса в политиката в Босна и Херцеговина“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Сараево посреща Реджеп Тайип Ердоган: Всичко е готово за турския президент

„Макфакс“ (Македония): Сараево посреща Реджеп Тайип Ердоган: Всичко е готово за турския президент

20 Май 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще пристигне днес в Сараево, където трябва да проведе предизборен митинг в навечерието на предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция, насрочени за 24 юни, предава македонската електронна медия „Макфакс“.
Ердоган ще започне работното посещение в сградата на президентството на Босна и Херцеговина, където ще бъде посрещнат от босненският член на председателството Бакир Изетбегович, а след това ще бъде проведен и предизборен митинг в олимпийската зала „Зетра“, след което е насрочено и обръщение за медиите.
Предвидено е на Ердоган да му бъде връчена почетна докторска титла от Международния университет.
В Сараево всичко е готово за приветствието на президента Ердоган. Плакати са залепени из целия град, а вътрешността на залата е покрита с турски знамена. Транспаранти за посрещането на Ердоган, са поставени на сградите на институциите, но и по обекти за обществено хранене.
Голямо платно с неговия образ се намира в сградата на Международния университет, където той ще изнесе лекция за студенти. На митинга в „Зетра“ се очаква присъствието на между 15000 и 20000 привърженици на Ердоган от Босна и Херцеговина, страните от региона и европейските страни като Австрия, Германия и Холандия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Западните разузнавателни служби предупреждават  за готвен атентат срещу турския президент

Xinhua: Западните разузнавателни служби предупреждават за готвен атентат срещу турския президент

20 Май 2018 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската диаспора и западните разузнавания са предупредили за опит за убийство от турски граждани срещу президента на страната Реджеп Тайип Ердоган по време на предстоящото му посещение в Босна и Херцеговина, предава Xinhua.
Информацията, предоставена от турци в Македония не предоставя детайли за готвения опит за убийство, според източници от турските разузнавателни служби. Междувременно западните разузнавания са предупредили турските си колеги за смъртни закани срещу Ердоган. В момента тече задълбочено разследване.
Ердоган ще посети Босна и Херцеговина, като ще проведе преговори с председателя на президиума на страната Бекир Изетбегович. Очаква се той да се обърне към турската общност в страната по време на митинг в Сараево – част от парламентарните и президентстви избори в Турция на 24 юни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турският президент ще проведе предизборен митинг в Босна и Херцеговина

AFP: Турският президент ще проведе предизборен митинг в Босна и Херцеговина

20 Май 2018 | 05:26 | Агенция "Фокус"
Сараево. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще проведе предизборен митинг в столицата на Босна и Херцеговина – Сараево пред турските граждани живеещи в бившата югославска република, предава AFP.
Сараево е избран, след като няколко европейски държави, включително Германия му забраняват да провежда предизборни митинги на тяхна територия.
Босненските медии очакват да се съберат около 20 хиляди души в най-големия спортен комплекс в града.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бакир Изетбегович от София: Европейците трябва да проявяват повече разбиране към Турция и Ердоган

Бакир Изетбегович от София: Европейците трябва да проявяват повече разбиране към Турция и Ердоган

18 Май 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Европейците трябва да проявяват по-голямо разбиране към Турция и нейния държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви председателят на Председателството на Босна и Херцеговина Бакир Изетбегович в рамките на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София, предава Radio Sarajevo.
На въпрос за предстоящото посещение на Ердоган в Сараево на 20 май, Изетбегович заяви пред репортери в българската столица, че Босна и Херцеговина никога не е имала проблем, когато става дума за отношенията й с Турция, но и с тези с държавите от целия регион.
„Мисля, че Ердоган предизвиква прекалено остри реакции в Европа, Турция е страна с наследство... Би трябвало европейците да имат по-голямо разбиране за Турция и Ердоган", коментира Изетбегович.
По повод срещата на високо равнище ЕС-Западни Балкани Изетбегович я определи като „много силна подкрепа за интеграцията на Балканите в ЕС, каквато не сме имали от срещата в Солун. Виждам, че чрез шестте водещи инициативи имаме шанс да направим крачка, шанс за която не сме имали преди", добави Изетбегович.
Той също така каза, че по време на срещата на върха обсъжда и сигурността, където той обясни, че не е имало точна информация за екстремизма и радикализма, който се основава на исляма – проблем, който всъщност отслабва в Босна и Херцеговина.
„През последните две години не сме имали (случай) на заминал на чуждо бойно поле, нито един акт на радикализъм, нито какъвто и да било терористичен акт. Беше добре, че имах възможност да обясня“, подчерта босненският политик.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.