НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румен Петков: Възприемам избирането ми за председател на ПП АБВ като огромна отговорност

Румен Петков: Възприемам избирането ми за председател на ПП АБВ като огромна отговорност

19 Май 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Възприемам днешното решение като огромна отговорност и благодаря. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук" Румен Петков, който днес бе избран за нов председател на ПП АБВ. "Има 3 групи хора - първата са част от пейзажа, а втората част от проблема.
Тези две групи са силно представени в българския Парламент. Третата група са решението на проблема. От АБВ сме в третата група", пише още Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков е новият председател на ПП АБВ (ОБЗОР)

Румен Петков е новият председател на ПП АБВ (ОБЗОР)

19 Май 2018 | 20:01 | Агенция "Фокус"
София. Третият конгрес на АБВ започна с връчване на членски карти на новопостъпили членове на партията и завърши с избора на Румен Петков за председател. Кандидатурата на Петков получи подкрепата на 579 делегати. „Против“ са били 3-ма, а 9 – „въздържали се“. Досегашният председател Константин Проданов се оттегли от поста. Проданов поясни, че остава на разположение на Националния съвет, ако бъде избран, но сега е моментът АБВ да създаде един нов управленски екип, който да може да изведе битките, които партията предстои да води. „Вярвам, че това е печелившата формула, знам, че тя е нестандартна, знам, че в България лидерските трансформации стават сцени. При нас те винаги са плод на осъзната необходимост, премислени, не са спонтанни и винаги са с визия за мислене за бъдещето и на партията, и на България“, каза Проданов.
Мотото на Третия конгрес на партията бе „Време за битка“. Това бе тема и на политическите изказвания. Досегашният председател на АБВ Константин Проданов, а и президентът на Република България (2002-2012) Георги Първанов коментираха, че АБВ трябва да промени своята тактика.
Първанов заяви, че АБВ трябва да води битка за истината, а не да бъде академичен клуб. „Важно е да заявим, че като потвърждаваме своите неизменни, дългосрочни стратегически цели, ние радикално трябва да променим тактиката си. Това е най-важното, с което трябва да си тръгнем от конгреса. АБВ трябва да има ясна, твърда, активна, действена позиция по многобройните обществени конфликти“, заяви Първанов. По думите му слуховете и опитите за преждевременното отписване на партията са силно преувеличени.
Тема на конгреса бе и идеята за ляво политическо обединение. За нея загатна първо досегашния председател на партията Константин Проданов, който посочи, че рецептата за България е един широк, ляв, прогресивен, родолюбив фронт. Проданов разкритикува и опозицията и коментира, че ако левицата не е на власт в България, то е основно и единствено, защото процесът за единение през 2016 г. е бил брутално и едностранно прекратен.
Георги Първанов от своя страна отбеляза, че АБВ подава своята ръка не от слабост, а за единна сила. „Какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център и родолюбивото пространство“, коментира президентът на България в периода 2002-2012 г. Той посочи, че е хубаво да се възстанови практика, подобна на „Клуб 100“, тъй като трябва да се покаже, че ще се работи с всички, които имат готовността, волята, характера и капацитета да променят България
Сред гостите на форума бе Георгос Верверис от гръцката лява партия СИРИЗА. Той поздрави АБВ с конгреса им и от името на гръцкия премиер Алексис Ципрас. По думите му в региона не бива да се делим на България и Гърция, тъй като сме Балканите и трябва да сме обединени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Третият конгрес на ПП АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията, сред избраните са 15 души Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено

Третият конгрес на ПП АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията, сред избраните са 15 души Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено

19 Май 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Румен Петков за председател на партията. Петков получи доверието на 579 от общо 591 делегати на форума. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Трима гласуваха против, 9 се въздържаха. Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Третият конгрес на АБВ избра Румен Петков за председател на партията

Третият конгрес на АБВ избра Румен Петков за председател на партията

19 Май 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
София. Третият конгрес на АБВ избра Румен Петков за председател на партията, научи репортер на Агенция „Фокус“.
От общия брой на гласувалите 591 делегати, „против“ са били 3-ма, а 9 – „въздържали се“. На форума бе утвърден и състав на Националния съвет на партията. Тепърва предстои да се учредява Изпълнително бюро.

Кой е Румен Петков?
Румен Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия „Гео Милев“ в града и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ във факултета по математика. Специализира в Икономическия институт в Свищов. От 1995 до 1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП, а от 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на БСП. Румен Петков е председател на Националния предизборен център на БСП по време на изборите за президент, местни органи и парламент. Той е народен представител (2001–2005 в 39-то НС; 2005 и 2008-2009 в 40-то НС; 2009-2013 в 41-во НС) и министър на вътрешните работи на България в правителството на тройната коалиция (август 2005 – юли 2009). На 7 март 2014 Националният съвет на Българската социалистическа партия изключва Румен Петков от БСП заедно с Георги Първанов, Евгений Желев, Росица Янакиева, Ивета Станкова–Пенкова и други членове на НС на БСП. През януари 2014 година e учредена Алтернатива за българско възраждане (АБВ). За председател на партията бе избран Георги Първанов, а в Изпълнителния й съвет е включен Румен Петков, който по-късно става зам.-председател. От януари 2017г. е член на ИБ на ПП АБВ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Любомир Халачев, АБВ: Битката не трябва да е само в областта на икономиката, а и в областта на духовното развитие на нацията

Проф. Любомир Халачев, АБВ: Битката не трябва да е само в областта на икономиката, а и в областта на духовното развитие на нацията

19 Май 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Битката не трябва да е само в областта на икономиката, а и в областта на духовното развитие на нацията. Това каза проф. Любомир Халачев, председател на Гражданския съвет на партията по време на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него със съвременните политически мантри не може да се изчерпи това, което 150 години е повтаряли в училище, а именно, че сме народ с древна история. По думите му лишена от духовен имунитет нацията отдавна е заболяла от лоша болест, но не го разбира. „Затова така трудно върви борбата с корупцията. Все още не е дадена ясна дефиниция за тази дума и ние видите ли, не знаем с какво да се борим“, каза проф. Халачев. По думите му тази битка трябва да бъде спечелена.
Председателят на АБВ – Жени Невена Стоянова допълни, че партията обявява безусловна битка за всичко мъдро и ценно, изречено от трибуната и за всичко онова, което жените в АБВ са се опитвали да поставят на вниманието и да отстояват. Тя посочи, че жените в АБВ ще проведат битка за националните ни традиции, за образование на поколенията и достойно, пълноценно и право на живот на българските учители, както и за оцеляване на народа чрез достъпно здравеопазване на съвременно ниво. „Всички знаем, че битка се води с биткаджии, каквито уверявам ви са жените от АБВ“, заяви Невена Стоянова и припомни думите на Маргарет Тачър: „Ако искаш в политиката нещо да бъде казано – потърси мъж, а ако искаш да бъде направено – потърси жена“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов: От АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила - ще бъдем активен фактор за единението между партиите от левия център

Георги Първанов: От АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила - ще бъдем активен фактор за единението между партиите от левия център

19 Май 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
София. Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила, какъвто и да е отговорът на другите централиq ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център и родолюбивото пространство. Това каза президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Първанов конгресът трябва да даде мандат на ръководството за активни преговори със сродни партии и да се вземе решение за нова коалиция. „Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт“, заяви Първанов. „Лево-центристкото съзнание е различно от старата левица, вторачена в миналото. Тя трябва да съхрани подкрепата на едно твърдо ядро, носталгично настроено. Моята, нашата позиция по Народния съд, по Априлския атентат е известна отдавна. Преди повече от 20 години. Но и аз вярвам и всички вие отказваме днес да водим закъснели битки по миналото. Хората чакат от нас днес актуални действени, работещи решения по здравеопазването, по образованието, по демографската криза като цяло, а не безкрайни, измислени, фалшиви и по съдържание и по форма битки, каквито виждаме в българския парламент“, каза Първанов. По голямата тема за коалициите в българската политика, Първанов заяви, че коалициите са неизбежни и преди изборите за мнозина, след изборите още повече. „Със съжаление трябва да повторя, че в партийната централа на една от големите, голямата лява формация, неизменно следват линията на монопола и се опитват да сведат ролята на други леви формации до незначителни сателити“, посочи Първанов. Той поясни, че АБВ няма как да приеме това. „Мераците, които се появяват периодично да се открадне един или друг член на лява формация са обикновен реваншизъм, без електорален и политически ефект. Този форум го потвърждава. Ние трябва да сме наясно, че и на предстоящите избори силата на техния стратегически удар ще е срещу АБВ. Те може би съзнават, че не могат да се преборят с големия си опонент и затова голямата им победата е да откраднат някой друг отстранен от нас партиен член или симпатизант. Това е меко казано сектантство. Това е неразбиране, недалновидност и то няма бъдеще в българската политика, особено в политиката на българската левица“, каза Първанов.
"Трябва да покажем, че ще работим с всички, които имат готовността, волята, характера и капацитета да променяме България. Да промведем своята битка за България, за Отечеството, за всички българи, където и да са те. За всеки един наш сънародник“, коментира Първанов. „Нека битката започне сега“, каза Първанов. „Струва си да възродим една идея, която някои от нас в по-далечното минало на прехода сме реализирали и то нескромно успешно. Тогава го наричахме „Клуб 100“, сега можем да го наречем по друг начин“, каза той и поясни, че АБВ може да е катализатора, която да мобилизира гражданския вектор при формирането на политики. „Смятам това за особено важно, защото се чуват различни гласове. Някои казват дайте да създаваме правителство в сянка. Това е една форма, модерна, утвърдена на запад, но не миля, че за българските условия тя е работеща. Тя по-скоро показа партийния стремеж и то на парламентарната опозиция обикновено да се създаде едно ядро от експерти, което да опонира на управляващите“, допълни Георги Първанов.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, АБВ: Слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване са силно преувеличени

Георги Първанов, АБВ: Слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване са силно преувеличени

19 Май 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. Слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване са силно преувеличени. Това каза президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Първанов определи форума като внушителен. „Внушителен по брой делегати, ако щете дори по тези опашки при регистрацията. Това идва да покаже за всеки от онези, които могат да гледат, че слуховете и опитите за нашето преждевременно отписване на българската политика са силно преувеличени. Радвам се, че присъстваме на един такъв форум, който по своето същество е работен. Той е един делови форум. Благодаря на всички онези наши гости, вътрешни и международни, които уважиха и пряко чрез присъствие и участие и чрез задочни приветствия, показвайки, че наистина са съпричастни към нашите усилия. С това ние даваме знак за това, че можем да бъдем заедно или във всеки случай можем да работим еднопосочно за една обща кауза. Това никак не е малко. Ние не сме сами“, заяви Първанов.
Той посочи, че АБВ ще се развива като трети път, не като трети полюс. "Няма да водим само стратегически битки. Ще водим, ще участваме, ще инициираме и своите битки на деня", посочи той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов: АБВ е антивоенната партия на България, особено при колебливото поведение на управляващи и парламентарна опозиция

Георги Първанов: АБВ е антивоенната партия на България, особено при колебливото поведение на управляващи и парламентарна опозиция

19 Май 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. АБВ е антивоенната партия на България, особено при колебливото поведение на управляващи и парламентарна опозиция. Това каза президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че АБВ никога няма да подкрепи военна операция, която е без решение на Съвета за сигурност на ООН. Първанов допълни, че войната е твърде сложно нещо, за да се остави на американците. „Очаквам в рамките на този форум ние да обявим своето действие, своята първа битка на деня – да покажем характер, воля. Това е битка не на отрицанието, това е битка за нещо съзидателно, градивно, за нещо перспективно. Искам да подчертая още един важен приоритет, който също е много актуален. Има го в документите. Сигурно няма да имаме много време да обсъждаме в дълбочина, но нека да се чуе от този форум и от всички вас на нашите приятели, на нашите сънародници – АБВ е антивоенната партия на България особено при онова колебливо, да не кажа по-силно поведение на управляващи и парламентарна опозиция. Днес повече от всякога ясно и категорично трябва да кажем, че ние сме против всички тези опити да се инспирира за щяло и нещяло военен конфликт“, каза Първанов. Според него не може България да бъде постоянният член на така наречените коалиции на желаещите, образувани атхок в името на неясни цели и интереси. „Отдавна в АБВ заявихме и не бяхме достатъчно последователни, но аз възраждам, поставям отново на масата и като послание към новото ръководство – мисията на АБВ да водим битка с посредствеността на двуполюсния модел в Българската политика. Не може повече да се търпи това положение, при което двата полюса вегетират върху самоцелната конфронтация по дребнотемието, върху агресията и омразата“, каза Първанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов: АБВ трябва да си промени тактиката - да водим битка за истината, не да бъдем академичен клуб

Георги Първанов: АБВ трябва да си промени тактиката - да водим битка за истината, не да бъдем академичен клуб

19 Май 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. АБВ трябва да си промени тактиката, трябва да водим битка за истината, не да бъдем академичен клуб. Това каза президентът на Република България (2002-2012 г.) Георги Първанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му е нужна радикална промяна за промяна на политическия модел на България. Първанов посочи, че най-важното послание за днешния форум е това, което е изписано като слоган „Време за битка“. „Това в дългите ми продължителни, дългогодишни занимания като политик няма прецедент“, заяви Първанов. По думите му никой така безпардонно не е наричал нещата. „Какво означава това? Може би трябва да върнем лентата малко назад, макар че сме една млада формация. Мога да кажа, че ние имаме един генетично заложен кусур и когато сме в опозиция мислим като управляващи. Не можем да се отърсим от държавническото. Някои други, както се вижда и когато са на власт, се държат постоянно като опозиция. Време е ние да осъзнаем, че е важно не само кой управлява, но и кой опонира. Особено при тази парламентарна опозиция, която аз по разбираеми причини няма да коментирам в дълбочина. Важно е да заявим, че като потвърждаваме своите неизменни, дългосрочни стратегически цели, ние радикално трябва да променим тактиката си. Това е най-важното, с което трябва да си тръгнем от конгреса. АБВ трябва да има ясна, твърда, активна, действена позиция по многобройните обществени конфликти“, заяви Първанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин, АБВ: Начинът да защитиш интереса на българските превозвачи не е, като бъде взето решението да се помолиш да го отменят, а да участваш активно в обсъждането му

Ивайло Калфин, АБВ: Начинът да защитиш интереса на българските превозвачи не е, като бъде взето решението да се помолиш да го отменят, а да участваш активно в обсъждането му

19 Май 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Начинът да защитиш интереса на българските превозвачи не е, като бъде взето решението да се помолиш да го отменят, а да участваш активно в обсъждането му. Това каза Ивайло Калфин, член на Изпълнителното бюро на АБВ на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ето сега е моментът държавата да защитава интересите на своите превозвачи, а не като свърши целият законодателен процес да започнем да се молим“, каза Калфин.
По отношение на международното положение, Калфин коментира, че не трябва да се хвърляме от една в друга посока. „Ние сме членове на НАТО и ЕС, но това не значи, че ние трябва да сме послушковци“, каза Калфин. По думите му всички са били усмихнати по време на последните срещи на високо ниво, защото не са се поставяли сериозни проблеми.
Според него в обществото ни липсва солидарност и справедливост. „Не можем да говорим, че безработицата е на рекордно ниски нива, когато имаме над 400 хил. души, които не са регистрирани безработни, но не си търсят работа, които са се отказали въобще да търсят държавата“, заяви Калфин. Той поясни, че голяма част от тях са със средно и висше образование, а не става въпрос за неграмотни хора. Калфин отчете, че 40 % от българските граждани са в риск от бедност. „АБВ е неголяма, малка, но влиятелна партия. Между другото ние го показахме в парламента, затова имаме самочувствието да говорим за неща, които са важни“, допълни Калфин. Според него българският избирател е ощетен, че ги няма хората на АБВ в парламента. „Ще продължим да се борим в представителните органи да има компетентни хора“, каза Калфин. По думите му АБВ винаги е била терен за нови идеи, конкретни инициативи и изява на тези личности. "Въпросът е да можем да поставяме ясно идеите и да проведем битката. Не за нещо друго, а срещу машината от власт, в която участват и управляващите и опозицията. В нея не искаме да сме поредното винтче от нея. Това е битка за налагане компетентност, експертиза, смислено поведение да бъдат еталон в политическото поведение. Ето такива неща очаквам от следващото ръководство, а и от всички нас, на каквато и позиция да сме в ПП АБВ", каза Калфин и пожела успешен конгрес.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин, АБВ: Промяната, за която ние създадохме АБВ, изисква смелост, необходима ни е упоритост и вяра

Ивайло Калфин, АБВ: Промяната, за която ние създадохме АБВ, изисква смелост, необходима ни е упоритост и вяра

19 Май 2018 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Промяната, за която ние създадохме АБВ, изисква смелост, необходима ни е упоритост и вяра. Това каза Ивайло Калфин, член на Изпълнителното бюро на АБВ на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Надявам се, че се научихме от загубите си. Всички ние сме хора, които надали бихме искали да повтаряме два пъти една грешка. Сигурно трябва да си дадем отговор какво се случи, за да не бъдем винаги в кондицията, в която искаме да бъдем. Сигурно и го казвам и с личния си опит, не бяхме готови да издържим всички тези напрежения, които са свързани с участието във властта“, каза той и изрази убедеността си, че АБВ оставя следа. Според него навсякъде, където са питали, социолозите са казвали, че АБВ е втората предпочитана партия. „Това се чуваше масово и имаше основание това нещо да е така. Ние трябва да имаме самочувствието на хора, които знаят, могат, имат идеи и които са уважавани в обществото“, каза Калфин. Той посочи, че от своето създаване АБВ винаги са били екип. „Не партия от лидери и за лидери, въпреки че сред нас има много лидери – доказани в различни области. Ако някъде АБВ е било силно, то е било силно тогава, когато всички ние заедно с авторитета си участваме в общото дело. В този смисъл промените и в ръководството не стават болезнено. Както Коста Проданов каза не се бием, за да сменим председателя на партията. Напротив ние оставаме да работим заедно в един екип. Това е така, защото ние не се борим за власт, а за идеи“, посочи Калфин.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любомира Ганчева, АБВ - Младежи: Основната ни цел е да работим за политически модел, в който националният интерес е преди всичко

Любомира Ганчева, АБВ - Младежи: Основната ни цел е да работим за политически модел, в който националният интерес е преди всичко

19 Май 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Основната ни цел е да работим за политически модел, в който националният интерес е преди всичко. Това каза председателят на АБВ – Младежи Любомира Ганчева в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Радва ме и ще продължавам да оказвам силно влияние в овластяването на младите на всички нива на партията. Много се радвам на инициативата на софийската организация, която е флагманът, където градският председател покани младежкия за свой заместник“, каза Ганчева. Тя разкритикува младежките структури на ГЕРБ и на БСП. Ганчева посочи, че демографската ситуация е катастрофална. „Тук идва нашата дългосрочна кампания „Оставам в България“. Тя посочи, че друга насока, в която работи АБВ – Младежи е срещу подмяната на историята.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Борбата с корупцията е сведена до взаимно размахване на пръсти кой е по-корумпиран

Константин Проданов, АБВ: Борбата с корупцията е сведена до взаимно размахване на пръсти кой е по-корумпиран

19 Май 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Борбата с корупцията е сведена до взаимно размахване на пръсти кой е по-корумпиран. Това каза председателят на АБВ Константин Проданов в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му антикорупционният орган се е превърнал в камшик за вкарване в правия път на инакомислещи. Според него никой не забелязва нищетата. „България не е заседнал асансьор, той е на партерния етаж от години“, каза Проданов. По думите му това е стряскащата реалност, а не това, което се вижда от затворените комплекси или от препълнените кафенета във „Витошка“, които са мерило за някои политици. „Това показва тотален разпад на държавността. Той е резултат от близо 30-годишния преход, в който независимо кой е на власт, има само десни политики“, каза той.
„Понеже, както е казал още Дядо Благоев, това, което става в България е само проекция на външни събития, искам да кажа няколко думи за външната политика“, каза Проданов. Според него левите формация по презумпция са пацифистки, в резолюцията на АБВ са го казали ясно. „Ние трябва да кажем не на тази нарастваща милитаризация, не на участието на България в чужди конфликти. Не на интервенцията в чужди държави без санкция на ООН, независимо накъде ни тикат някой наши съюзници“, посочи Проданов. По думите му трябва да си даваме сметка, че мирната ситуация може бързо да се промени.
Проданов подчерта, че рецептата за България е един широк, ляв, прогресивен, родолюбив фронт. По думите му в България и в света левицата е била във възход, когато е била обединена. „Ние като организация, която от самото си създаване е за диалога, си поставяме като първостепенна задача реализирането на един силен ляво-центристки политически съюз“, каза Проданов. По думите му той трябва да бъде базиран като единодействие на идейна и правна основа. „Тук не говоря за равноправие като водачи на листи и назначения. Както се казва – задръжте си депутатското кюфте“, каза Проданов. Проданов заяви, че обединението трябва да бъде около градивни и смислени национални каузи.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Третият конгрес предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип, включително на ниво председател

Константин Проданов, АБВ: Третият конгрес предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип, включително на ниво председател

19 Май 2018 | 13:00 | Агенция "Фокус"
София. Настоящият Трети конгрес предоставя възможност за пренареждане и обновление на лидерския екип, включително на ниво председател. Това каза председателят на АБВ Константин Проданов в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проданов поясни, че остава на разположение на Националния съвет, ако бъде избран, но сега е моментът АБВ да създаде един нов управленски екип, който да може да изведе тези битки, им предстои да водят. „Вярвам, че това е печелившата формула, знам, че тя е нестандартна, знам, че в България лидерските трансформации стават сцени. При нас те винаги са плод на осъзната необходимост, премислени, не са спонтанни и винаги са с визия за мислене за бъдещето и на партията, и на България“, каза Проданов. „Понеже очертах стратегическата визия, трябва да кажем няколко думи и за тактиката. Тук говорим вече за глобални, не локални тенденции. Последните години има нарастване на агресията, на скандала“, каза Проданов. Той допълни, че у нас ситуацията не е по-различна, като визира вицепремиера Валери Симеонов, който си прави пиар, а сам премиерът се хвали с "народняшкия му изказ". „От последните дни има куриозни ситуации, при които премиерът съди лидера на най-голямата опозиционна партия за клевета. Лидерът на най-голямата опозиционна партия съди ляв сайт, че я критикували. Трябва да споменем и тази пошла сценка, която се разигра в Благоевград от БСП с обединението в ляво, която се оказа маньовър за присъединяване на човек и половина“, каза Проданов. Той подчерта, че АБВ няма да слезе на това ниво. „Категорично не. Аз искам и вярвам, че ние можем да останем гласа на разума в това блато на фона на този общ крясък“, каза Проданов. „Обстоятелствата около нас налагат нова тактика – на това бойно поле, на което се е превърнала политиката у нас. Няма как да обръщаме и другата буза. За мен това означава, че е необходимо различен стил на управление с акцент върху политическото говорене“, каза Проданов. „Защо казвам всичкото това, защото за мен ние сме в радикално нова ситуация, която налага, както се казва, политиците експерти, политиците дипломати да минат в острието на атаката, за да станат калените в битките“, заяви Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Ако левицата не е на власт в България, то е основно и единствено, защото процесът за единение през 2016 г. беше брутално и едностранно прекратен

Константин Проданов, АБВ: Ако левицата не е на власт в България, то е основно и единствено, защото процесът за единение през 2016 г. беше брутално и едностранно прекратен

19 Май 2018 | 12:40 | Агенция "Фокус"
София. Ако левицата не е на власт в България, то е основно и единствено, защото процесът за единение през 2016 г. беше брутално и едностранно прекратен. Това каза председателят на АБВ Константин Проданов в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проданов посочи, че членският състав на БСП от 1990 г. насам е намалял 20 пъти. "Левицата в момента не управлява в нито един областен град в страната. Следващите местни избори според мен ще бъдат съдбоносни за съдбата на левицата и ще видим дали тя ще сподели нерадостната съдба на своите европейски събратя", коментира Проданов. "Категоричен съм, че ако левицата в момента не е на власт в България, това е основно и единствено, защото процесът за единение, който беше започнат 2016 г. беше брутално и едностранно прекратен. Тези, които го прекратиха тогава са виновни, че Борисов и сие безчинстват за трети път. Измиването на ръцете с тоя или оня, не хваща дикиш", каза Проданов. Според него поведението на опозицията е абсолютно неадекватно. „Има скандали, един красив пиар, махленски свади. Бабаитлък, но от това губи държавата. Аз трябва да съм пределно категоричен - от този модел интерес имат двете големи партии. Той е уродлив модел, това взаимно противопоставяне ги крепи, те се хранят от тези взаимни нападки една срещу друга“, каза Проданов. Той обърна внимание, че слоганът на Третия конгрес е „Време за битка“ и посочи, че тази битка минава през обръщане към позабравените принципи на солидарността, социалната справедливост, през разговор за бъдещето, през стратегическата визия, а не дребнотемието и мандатността в политиката, които са присъща характеристика за политиците.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: Запазена марка на ГЕРБ е отстъплението от реформи под обществения натиск, прехвърляне на отговорност и поставяне на държавния апарат в услуга на управлението

Константин Проданов, АБВ: Запазена марка на ГЕРБ е отстъплението от реформи под обществения натиск, прехвърляне на отговорност и поставяне на държавния апарат в услуга на управлението

19 Май 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Запазена марка на ГЕРБ е отстъплението от реформи под обществения натиск, прехвърляне на отговорност и поставяне на държавния апарат в услуга на управлението. Това каза председателят на АБВ Константин Проданов в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проданов изрази съжаление, че гласът на АБВ е останал "глас в пустиня". "Държавата е на ръчно управление от един човек. Всичко зависи от настроението му", каза Проданов. Той отчете, че премиерът Бойко Борисов дори не е присъствал на парламентарен контрол. По думите му тенденциите са много притесняващи, тъй като държавата абдикира от свои задължения. „Тихомълком беше прокарана приватизация на сигурността – прехвърляне на охраната на малките населени места в частни ръце“, заяви Проданов и обърна внимание, че здравето се третира като стока. Председателят на АБВ разкритикува и порочния модел - парите следват ученика, който е довел до загуба на млади поколения. „Много съм радостен, че често бяхме първи, единствени по отношение на нашите позиция и за отношенията с Русия, казуса „Скрипал“, опита за съсипване на военно-промишления комплекс, по реекспорта на лекарства, тракийската кауза. Има едно мишкуване по много от тези теми, може би много от политиците се страхуват и не искат да говорят за тях“, каза Проданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ:  Там, където много други мълчаха и се ослушваха гузно, ние надигахме глас многократно

Константин Проданов, АБВ: Там, където много други мълчаха и се ослушваха гузно, ние надигахме глас многократно

19 Май 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Там, където много други мълчаха и се ослушваха гузно, ние надигахме глас многократно. Това каза председателят на АБВ Константин Проданов по време на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Миналият януари направихме една промяна, която никой дотогава в България не беше правил, едно радикално обновление на ръководството и веднага се хвърлихме в най-дълбокото. Парламентарните избори през 2017 г. бяха тежки, за съжаление нашите смислени послания не се чуха“, каза Проданов. Той определи това като тежък удар, но подчерта, че това не е отклонило АБВ от пътя да са максимално активни по каузите за солидарно общество. „Смея да твърдя, че за тази година и половина не сме мълчали“, каза Проданов. Той маркира две инициативи от изминалата година, които показват що за партия е АБВ. Проданов посочи като една от тях тази за справедливите данъци, а другата - по-ниските ДДС ставки за определени храни и базисни стоки. Той припомни, че АБВ е събрала 30 хил. подписа, които са внесли в парламента. „Наред със самите искания там показахме подход. Каква е работещата формула и за формиране на един работещ съюз и единоденствие в лявото пространство“, допълни председателят на АБВ. По думите му втората инициатива е свързана с ядрената енергетика. Проданов подчерта, че тази тема е запазена марка на АБВ. „Перлата в короната на нашите усилия беше един експертен форум, който организирахме. Там имаше цяла плеяда български и международни експерти. Заложихме на експертното начало, защото темата много се политизира“, коментира Проданов. По думите му на този форум е станало ясно, че АЕЦ „Белене“ трябва да бъде реализиран.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георгос Верверис, СИРИЗА: В региона не се делим на България и Гърция, ние сме Балканите и трябва да сме обединени

Георгос Верверис, СИРИЗА: В региона не се делим на България и Гърция, ние сме Балканите и трябва да сме обединени

19 Май 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. В региона не се делим на България и Гърция, ние сме Балканите и трябва да сме обединени. Това каза Георгос Верверис, представител на партия СИРИЗА, в началото на Третия конгрес на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Многоуважаеми делегати, приятели, благодаря ви за поканата, отправена към СИРИЗА за присъствие на вашия конгрес“, каза той и пожела успешен и ползотворен конгрес на АБВ, като я определи като движеща сила. Той предаде и поздрави от гръцкия премиер Алексис Ципрас. „Ние, прогресивните сили в Европа и на Балканите, сме изправени пред една двойна заплаха - от една страна всемогъщото доминиране на неолиберализма, от друга - възходът на един враг, който нашите бащи и майки са ограничили до периферията на историята – фашисткото и неофашисткото крайно дясно“, каза Верверис. По думите му повече от всякога, има нужда от единен фронт срещу тези заплахи. "Нека работим заедно за по-силни и по-стабилни демокрации и по-успешни икономики", призова той. „Скъпи приятели, ние много години бяхме приятели и също много години бяхме врагове. Моето поколение е израснало с урока да мрази съседите. По време на Студената война ни учеха да сме разделени, но ние вярваме в Обединена Европа, искаме да ви кажем, че имаме същите проблеми“, посочи Верверис. Той допълни, че общите проблеми трябва да търсят общо решение.
Приветствие отправи и председателят на Движение "Гергьовден" Драгомир Стефанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С връчване на членски карти на нови членове на АБВ започна Третият конгрес на партията

С връчване на членски карти на нови членове на АБВ започна Третият конгрес на партията

19 Май 2018 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. С връчване на членски карти на нови членове на АБВ започна Третият конгрес на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Конгресът бе открит с химна на Република България, този на Европейския съюз и на партията. Председателят Константин Проданов приветства всички с добре дошли и обяви конгреса за открит. В началото на заседанието заедно с председателя АБВ-Младежи Любомира Ганчева, Проданов връчи членски карти на новопостъпили младежи от АБВ. Мотото на Третия конгрес на партията е: „Време за битка“. Дневният ред на форума предвижда слово на председателя на АБВ Константин Проданов, изказвания по политическия доклад, отчетните доклади на Националния съвет на Националния контролен орган, гласуване на политическите документи на конгреса, обсъждане и приемане на промените в Устава на ПП АБВ и избори за национални ръководни органи, Национален контролен съвет, председател на Гражданския съвет на АБВ и закриване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Третият редовен конгрес на ПП АБВ ще се проведе в София

Третият редовен конгрес на ПП АБВ ще се проведе в София

19 Май 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Третият редовен конгрес на ПП АБВ ще се проведе в София. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Събитието ще се състои от 11.00 часа в зала „ЕФЕ“ на хотел „Маринела“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.
Зоран Заев след гласуването в македонския парламент. 21 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.