НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бургас: "Гранична полиция" презентира дейността си по повод Европейския морски ден

Бургас: "Гранична полиция" презентира дейността си по повод Европейския морски ден

28 Май 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Бургас. В рамките на програмата за отбелязване на Европейския морски ден, Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас ще посрещне делегати от Федералната полиция на Германия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Участието им ще е във връзка с немското председателство на Форума на ръководителите на бреговите охрани на страните от Европейския съюз и асоциираните към Шенген страни (European Coast Guard Functions Forum - ECGFF). Предвидено е и участие на служители от Италианската брегова охрана, която ще е следващият председател на същия форум.
По повод Европейския морски ден Регионална дирекция "Гранична полиция" - Бургас ще бъде домакин на мероприятия, свързани с посещението на двете делегации - организиране и провеждане на семинар под егидата на фондация "Ханс Зайдел" и презентиране на техника и технически средства за граничен контрол на морската държавна граница.
На 1 юни 2018 г., Международен ден на детето, от 10.30 до 13.00 ч. на пирса на Морска гара-Бургас ще акостира гранично-полицейският кораб "Обзор". Всеки, който желае, може да се качи и да го разгледа.
В залите на Морска гара ще бъде презентирана дейността на дирекцията по изпълнение на задачите, свързани с граничния контрол и сигурността на морската държавна граница на страната, която се явява и външна на Европейския съюз. Ще бъде излъчен и филм, посветен на 70-годишнината от създаването й.
На близкия паркинг служители от дирекцията ще презентират специализираната техника и кучета, с които се изпълняват задачите по гранично наблюдение и проверките на ГКПП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Между  500 и 1 000 делегати ще посрещне градът като домакин на Европейския морски ден

Димитър Николов, кмет на Бургас: Между 500 и 1 000 делегати ще посрещне градът като домакин на Европейския морски ден

9 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Между 500 и 1 000 делегати ще посрещне Бургас като домакин на Европейския морски ден, който ще се проведе 31 май и 1 юни. Това каза пред журналисти кметът на Община Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му и в момента правят резервации и потвърждения за присъствие на гости от цяла Европа, включително и от шестте държави с излаз на Черно море.
„Надявам се и съседните общини да ни помогнат с настаняването, тъй като имаме проблем и легловата база в Бургас не достига. Аз съм убеден, че ще се справим с тази сложна логистика“, допълни Николов.
Той изрази надежда, че атмосферните условия ще са благоприятни и ще позволят да бъде представена хубавата част на Бургас – възможностите в Морската градина, района около Пристанището и всички туристически културни атракции в града.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Николов, кмет на Бургас: Голяма чест е за Общината да бъде домакин на Европейския морски ден

Димитър Николов, кмет на Бургас: Голяма чест е за Общината да бъде домакин на Европейския морски ден

9 Май 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Бургас. Голяма чест е за Община Бургас да бъде домакин на Европейския морски ден, който ще се проведе 31 май и 1 юни. Това каза пред журналисти кметът на Бургас Димитър Николов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Досега тези събития са се случвали в много големи европейски градове, включително и в Брюксел. Бургас е най-свързан с морето не само в икономически план, но и сантиментално, духовно и културно. Тук ще има най-голямото присъствие от еврокомисари, министри на транспорта, на страните около Черно море. Ще подпишат специална декларация, касаеща опазване водите на Черно море“, посочи още Николов. По думите му ще има няколко модула, в които ще се дискутират темите, свързани с развитието на всички проекти за опазването на водите.
„Допълнително ще се дискутират теми, свързани с контактите и комуникациите между градовете, които имат брегова ивица на Черно море. Това е наистина възможност да презентираме успехите на България, успехите на Бургас, по отношение на всички тези програми, по които участваме като партньори. Най-вече, ще можем да презентираме възможностите на българското Южно Черноморие за развитието на аквакултурите, европроектите, свързани с Оперативна програма “Рибарство“ и трансграничните коридори, които свързват градовете-пристанища, градовете, които обслужват транспортните връзки на Европа“, допълни Николов.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Градът се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден на 31 май

Бургас: Градът се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден на 31 май

26 Април 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Бургас. След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното събитие в него е двудневната конференция, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в сградата на Бургаски свободен университет. Тя ще бъде открита от кмета Димитър Николов в качеството му на домакин, г-н Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, г-н Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, както и министри от останалите пет държави с излаз на Черно море, които ще подпишат обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.
Конференцията ще събере в Бургас над 500 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Тази година специално място в нейния дневен ред заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.
В програмата на конференцията са включени:
- 18 семинара с участието на заинтересованите страни;
- Политическо откриване с министри от крайбрежните държави в Черно море;
- Дебати на високо ниво "Black Sea Big Bang" - как да се стимулира устойчивият син растеж, да се генерират инвестиции и да се увеличи сътрудничеството за икономически бум на Черноморския регион;
- Сесия по темата за улесняване на достъпа до средства на ЕС чрез проекти за "синьо развитие" и партньорски проекти, свързани с Черноморския басейн.
Всеки заинтересован да се включи в конференцията, трябва да попълни регистрационна форма до края на месец май:
- https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/burgas-2018.
Цялата програма, теми и участници през двата дни на конференцията, можете да откриете тук:
- https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/programme-schedule.
Община Бургас създаде специална електронна страница, посветена на Европейския морски ден, която се зарежда постоянно с полезна информация:
- https://burgasmaritimefestival.com/.
В началото на тази седмица експерти от Европейската комисия бяха на работно посещение в Бургас, където заедно с организаторите на местно ниво финализираха генералния план за провеждането на събитието, посрещането и обгрижването на стотиците негови участници и гости.
Европейският морски ден ще завърши на 1 юни, когато Бургас символично ще предаде щафетата на избрания домакин за следващата година - португалската столица Лисабон.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.