НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът реши на първо четене Комисията за защита на личните данни да може да разследва

Парламентът реши на първо четене Комисията за защита на личните данни да може да разследва

19 Септември 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на личните данни с вносител Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените осигуряват защита на физическите лица във връзка с обработването на лични данни в съответствие с европейски регламент. В случая става дума за обработването на лични данни от компетентните органи за предотвратяване, разследване, разкриване или наказателно преследване на престъпления, както и изпълнение на наказания и свободно движение на данни. С промените се разширяват значително правомощията на Комисията за защита на личните данни. Дават й се правомощия за разследване, корективни правомощия, правомощия за даване на разрешения и становища, както и поддържане на нови публични и непублични регистри.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цанко Цолов, КЗЛД: Регламентът за защита на личните данни не е революция, а следваща стъпка- България е готова да го изпълни

Цанко Цолов, КЗЛД: Регламентът за защита на личните данни не е революция, а следваща стъпка- България е готова да го изпълни

25 Май 2018 | 08:43 | Агенция "Фокус"
София. България е готова да изпълни Регламента за защита на личните данни, който не е революция, а следваща стъпка в защитата на личните данни. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни. Той обясни, че Регламентът акцентира върху това, че гражданите имат много нови права, които трябва да знаят и администраторът да съблюдава, както и че администраторите трябва да осигурят по-голяма прозрачност на целия процес. Цанко Цолов посочи, че права на гражданите са да бъдат информирани, да бъдат защитени техните данни, да бъдат уведомявани за всяко действие, което се извършва, както и да бъдат забравени, когато излязат от системата. „Когато за пръв път гражданите предоставят личните си данни и започне тяхната обработка, те имат право да получат информация, за това кой е администратора, каква е целта на обработката и колко дълго време ще се съхранява информацията. Гражданите имат право дори да знаят алгоритмите, по които данните им се обработват“, заяви той. „Тази информация може да бъде поискана на всяка една стъпка от обработката и в нито един случай администратора не може да откаже спазването на тези права“, изтъкна Цанко Цолов. Той каза още, че администраторът има право да не спази правата на гражданите, само ако има друго законово основание. Регламентът започва да действа от днес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.