НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Анелия Димитрова, зам.-кмет на Свищов: Кандидатстването за прием в първи клас може да се извърши както чрез електронната система, така и в Община

Анелия Димитрова, зам.-кмет на Свищов: Кандидатстването за прием в първи клас може да се извърши както чрез електронната система, така и в Община

25 Май 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Свищов. Родителите, които нямат възможност да подадат заявления за прием в първи клас чрез електронната система на Община Свищов, могат да го направят в местната администрация. Това поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново зам.-кметът на Община Свищов Анелия Димитрова. Тя каза още, че в Отдел „Образование“ има специално оторизирано лице, което може да създаде онлайн профил на детето и да нанесе всички необходими данни. Те могат да се променят и актуализират в рамките на сроковете за кандидатстване.
„Водещ критерии, според националното законодателство, е близостта до училището по постоянен и настоящ адрес на детето. При регистрация на заявлението се прави автоматична проверка в локална база – Население на Община Свищов. Децата се разпределят в четири групи. Първа – деца с постоянен или настоящ адрес в прилежащите райони на училището, който не е променян през последните три години. Втората група – същият адрес да не е променян от една до три години. Трета група – адресът да не е променян в рамките на една година и четвърта – деца с постоянен или настоящ адрес извън района на училището. В случай , че броят на децата в определената група, надхвърля броят на местата, определени с училищния план – прием, децата в групата се подреждат по допълнителни критерии, които носят съответен брой точки“, поясни Анелия Димитрова.
Тя допълни, че всички срокове и критерии са поместени на сайта на общината в активния банер „Прием в първи клас“. Всяко дете има право на една регистрация, като в нея могат да бъдат посочени по четири желания в четири различни училища. При равен брой на точките системата ще разпределя децата автоматично. Крайната дата за кандидатстване за първо класиране е 31 май.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.