НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

RT: Еквадор вероятно ще предаде Джулиан Асандж на Великобритания в близките дни или седмици

RT: Еквадор вероятно ще предаде Джулиан Асандж на Великобритания в близките дни или седмици

21 Юли 2018 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Еквадор вероятно ще предаде Джулиан Асандж на Великобритания в близките дни или седмици, съобщава руският телевизионен канал Russia Today.
Това е съобщила главният редактор на телевизията Маргарита Симонян, цитирайки собствени източници. Според нея Еквадор води разговори с британските власти за бъдещето на Асандж.
В английската преса се появяват съобщения за водени подобни разговори, като се цитира британския вестник The Times.
Според близки до австралиеца хора САЩ оказват сериозен натиск върху еквадорските власти, включително за заплахи за блокиране на заем от Международния валутен фонд.
Джулиан Асандж се намира в еквадорското посолство от 2012 година, когато потърси убежище там, защото беше издирван от Швеция по обвинения в изнасилване, но се опасяваше, че шведските власти ще го предадат на САЩ, където според него го заплашва съдебно преследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Външният министър на Еквадор обеща да преразгледа статута на Джулиан Асандж

Sputnik: Външният министър на Еквадор обеща да преразгледа статута на Джулиан Асандж

21 Юни 2018 | 07:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Новият външен министър на Еквадор Хосе Валенсия заяви в сряда, че протекцията и статутът на убежище, дадени на създателя на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж, могат да бъдат премахнати, предава Sputnik.
„Еквадор търси решение на проблема. Подслоняването не е вечно и не може да очакваш да изкараш години без ние да преразгледаме ситуацията, включително защото това нарушава правата на бежанеца“, заяви Валенсия в телевизионен коментар.
Комуникациите на Асандж с външния свят бяха прекъснати през март, след като Еквадор го обвини в поставянето под риск на добрите отношения на страната с Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено по-късно премахна допълнителната охрана на дипломатическата мисия в Лондон.
Ако Асандж изгуби убежището си в еквадорското посолство, го грози риск от депортация в САЩ, където може да бъде съден по редица обвинения за изнасяне на строго секретна информация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

18 Май 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено е разпоредил отмяната на допълнителната охрана възложена на еквадорското посолството в Лондон, където създателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж се намира от близо шест години, пише британският вестник The Guardian.
Решението е обявено ден след като разследването на „Guardian“ и „Focus Ecuador“ разкри, че държавата е финансирала мултимилионна шпионска операция за защита и подпомагане на Асандж, наемайки международна охранителна компания и агенти под прикритие, които да следят посетителите, служителите в посолството и дори британската полиция.
За период от над пет години Еквадор е изразходил поне 5 милиона долара (3.7 милиона паунда) в секретен бюджет за разузнаване, който е пазил Асандж когато е имал посещения от Найджъл Фараж, членове на европейски националистически групировки и хора свързани с Кремъл.
Рафаел Корея, тогавашният еквадорски президент, който е одобрил операцията, по-късно я защити като „рутинна и скромна“.
По всичко изглежда, че неговият наследник Морено е с различно виждане по въпроса. Неговото правителство обяви: „Президентът на републиката Ленин Морено разпореди всички допълнителни хора свързани със сигурността в посолството на Еквадор в Лондон да се оттеглят незабавно. От тук нататък посолството ще поддържа нормално ниво на сигурност подобно на останалите посолства на Еквадор“.
Морено досега е определял ситуацията с Асандж като „камък в обувка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

13 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. След повече от шест години, откато Джулиан Асандж намери закрила в посолството на Еквадор в Лондон, създателят на „WikiLeaks“ се намира в опасност от депортация, пише Sputnik.
Коментар направен през тази седмица от министъра на външните работи на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса предполага, че правителството може скоро да отнеме политическото убежище на Асандж, което му даде през 2012 година, и да го предаде на британските и след това на американските власти, пише уебсайтът на „World Socialist“.
В интервю от сряда, 9 май, Еспиноса заяви че правителството на Еквадор и Великобритания „имат намерението и интереса да решат този казус“.
Тя добави, че двете страни работят за постигането на „крайно решение“ относно Джулиан Асандж.
Ако Асандж бъде предаден на британските власти, те ще могат да го екстрадират в САЩ, където ще бъде изправен пред съд заради публикации в „WikiLeaks“ разкриващи американски военни и дипломатически документи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.