НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Панихида в памет на полковник Борис Дрангов бе отслужена пред паметника му във Военната академия (ОБЗОР)

Панихида в памет на полковник Борис Дрангов бе отслужена пред паметника му във Военната академия (ОБЗОР)

22 Май 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. Във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май. Ритуалът се състоя в параклиса „Светите Архангели“ в парка на Академията в присъствието на десетки военни, граждани и официални лица. Панихидата в памет на полк. Дрангов бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон. В словото си след службата той заяви, че всеки българин трябва да носи в сърцето си спомена за подвига на героите. „Всички Вас днес чувствам като братя и сестри по простата причина, че рядко се е случвало, след като бъде вдигнат един паметник, действително да се пази паметта на този човек. Трябва не само да се събираме на тържества, но и всеки един от нас да носи в сърцето си спомена за техния подвиг – на онези, които са дали всички от себе си за благоденствието на нашата родина“, обърна се Негово Преосвещенство към присъстващите. „Когато ходите по България, гледайте, че всичко, което ни заобикаля, е прекрасно. Чувайте гласа Божий, който ви казва: какво искате повече от това, което съм ви дал, правите с него онова, което Ви е завещано. Не само се гордейте, че сте българи, но и бъдете добри наследници на всички тези герои“, завърши епископ Тихон.
След панихидата майор от резерва Михаил Михайлов, секретар на Дружество „Борис Дрангов“- град Русе, припомни на кратко живота и делото на полк. Дрангов, както и някой от най-запомнящите се негови фрази. „Полк. Борис Дрангов е един от най-обичаните и уважавани офицери, участвали във войните за Национално обединение. Този горд македонски българин буквално посвещава целия си живот на Отечеството. Неговите героизъм, мъжество и родолюбие могат да бъдат пример за всеки българин“, заяви майор Михаил Михайлов.
Пред журналисти началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов подчерта, че вече 101 години полк. Борис Дрангов не е забравен. „Дрангов – това е емблема за България, емблема за Българската армия. 101 години той не е забравен. Не е случайно, че е тук, в двора на Военна академия. Както знаете, той е завършил военното училище, намирало се тук. След това е бил и преподавател, основател на Скопската школа, която е подготвяла войни за фронта. Един педагог, един безупречен военен“, каза генерал-майор Груди Ангелов.
Райна Дрангова, внучка на полк. Борис Дрангов, отбеляза от своя страна, че много поколения се радват отгоре, че за пръв път годишнината от смъртта на полк. Дрангов се отбелязва пред паметника му. „Близо 70 години са се мъчили четири инициативни комитета, за да стане този паметник. Има много поколения, които са си отишли и се радват отгоре, че това се случи“, допълни тя, като отбеляза, че изпитва голямо вълнение от факта, че за пръв път паметта на полк. Дрангов се почита пред неговия паметник във Военната академия.
До паметника на полк. Дрангов в парка на Военната академия бе поставена плоча с имената на всички родолюбиви българи, допринесли за изграждането и поставянето му. След панихидата пред паметника бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, кмета на София Йорданка Фандъкова, началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Паметникът на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия „Г. С. Раковски“ бе открит и осветен на 2 март 2018г., в навечерието на 146-ата годишна от рождението му. Автор на идейния проект за паметника е архитект д-р Венцислав Йочколовски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови.
Полковник Борис Дрангов е талантлив воин, военен психолог и педагог, писател, публицист. Блестящ командир и преподавател във Военното на Негово Величество Училище, днешна Военна академия „Г. С. Раковски”. Един от най-обичаните и уважавани офицери на бойните полета на войните за национално освобождение и обединение през 1912 – 1918 г. Борис Стоянов Дрангов e роден на 3 март 1872 г. в Скопие. През 1891 г. той постъпва във Военното училище в София, но през 1894 г. е освободен от него. Разжалван, Дрангов е изпратен в строева част и получава офицерско звание през следващата 1895 г. По време на Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. напуска военната служба и възглавява чета в Македония. След въстанието продължава образованието си в Генералщабната академия в Русия. През 1907 г. се завръща в България и продължава службата си в армията. Полковник Дрангов взема участие в Балканската война 1912-1913 г. и Междусъюзническата война 1913 г. След въвличането на България в Първата световна война 1914-1918 г. отново е на фронта. Началник на Скопската школа за запасни подпоручици през 1916-1917 г. Загива при Завоя на р. Черна като командир на Девети пехотен полк. Дрангов е талантлив военен публицист. Автор е на редица съчинения като: „Помни войната!”, Съвети за строеви офицери“ и др.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генерал-майор Груди Ангелов: 101 години полк. Борис Дрангов не е забравен

Генерал-майор Груди Ангелов: 101 години полк. Борис Дрангов не е забравен

22 Май 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
София. 101 години полк. Борис Дрангов не е забравен. Това каза пред журналисти началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, след панихидата по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дрангов – това е емблема за България, емблема за Българската армия. 101 години той не е забравен. Не е случайно, че е тук, в двора на Военна академия. Както знаете, той е завършил военното училище, намирало се тук. След това е бил и преподавател, основател на Скопската школа, която е подготвяла войни за фронта. Един педагог, един безупречен военен“, каза генерал-майор Груди Ангелов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Райна Дрангова: Много поколения се радват отгоре, че за пръв път годишнината от смъртта на полк. Дрангов се отбелязва пред паметника му

Райна Дрангова: Много поколения се радват отгоре, че за пръв път годишнината от смъртта на полк. Дрангов се отбелязва пред паметника му

22 Май 2018 | 13:41 | Агенция "Фокус"
София. Много поколения се радват отгоре, че за пръв път годишнината от смъртта на полк. Дрангов се отбелязва пред паметника му. Това каза пред журналисти Райна Дрангова, внучка на полк. Борис Дрангов, след панихидата по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Близо 70 години са се мъчили четири инициативни комитета, за да стане този паметник. Има много поколения, които са си отишли и се радват отгоре, че това се случи“, допълни тя, като отбеляза, че изпитва голямо вълнение от факта, че за пръв път паметта на полк. Дрангов се почита пред неговия паметник във Военната академия. „От всички седем внука на дядо ми четирима носиха името му, сега е само брат ми“, отбеляза тя, като уточни, че сред останалите живи наследници на полк. Дрангов освен нея и брат й, е и тяхна братовчедка, която живее в Скопие.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майор о.р. Михаил Михайлов, Дружество „Борис Дрангов“- гр. Русе: За полк. Дрангов с пълна сила може да се каже, че е оставил незабравима следа в народната памет

Майор о.р. Михаил Михайлов, Дружество „Борис Дрангов“- гр. Русе: За полк. Дрангов с пълна сила може да се каже, че е оставил незабравима следа в народната памет

22 Май 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
София. За полк. Дрангов с пълна сила може да се каже, че е оставил наистина незабравима следа в народната памет. Това каза майор от резерва Михаил Михайлов, секретар на Дружество „Борис Дрангов“- град Русе, след панихидата по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Майор Михаил Михайлов припомни на кратко живота и делото на полк. Дрангов, както и някой от най-запомнящите се негови фрази.“Полк. Борис Дрангов е един от най-обичаните и уважавани офицери, участвали във войните за Национално обединение. Този горд македонски българин буквално посвещава целия си живот на Отечеството. Неговите героизъм, мъжество и родолюбие могат да бъдат пример за всеки българин. Освен всичко той е останал в съзнанието на подчинените си не като техен командир, а по-скоро като втори баща и истински приятел“, заяви майор Михаил Михайлов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов

Във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов

22 Май 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Във Военната академия „Г. С. Раковски“ бе отслужена панихида по повод 101-годишнината от смъртта на полк. Борис Дрангов, която се навършва на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Ритуалът се състоя в параклиса „Светите Архангели“" в парка на Академията в присъствието на десетки военни, граждани и официални лица. Панихидата в памет на полк. Дрангов бе отслужена от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон. В словото си след службата той заяви, че всеки българин трябва да носи в сърцето си спомена за подвига на героите. „Всички Вас днес чувствам като братя и сестри по простата причина, че рядко се е случвало, след като бъде вдигнат един паметник, действително да се пази паметта на този човек. Трябва не само да се събираме на тържества, но и всеки един от нас да носи в сърцето си спомена за техния подвиг – на онези, които са дали всички от себе си за благоденствието на нашата родина“, обърна се Негово Преосвещенство към присъстващите. „Когато ходите по България, гледайте, че всичко, което ни заобикаля, е прекрасно. Чувайте гласа Божий, който ви казва: какво искате повече от това, което съм ви дал, правите с него онова, което Ви е завещано. Не само се гордейте, че сте българи, но и бъдете добри наследници на всички тези герои“, завърши епископ Тихон.
До паметника на полк. Дрангов в парка на Военната академия бе поставена плоча с имената на всички родолюбиви българи, допринесли за изграждането и поставянето му. След панихидата пред паметника бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, началника на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев, кмета на София Йорданка Фандъкова, началника на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.
Паметникът на полк. Борис Дрангов в двора на Военна академия „Г. С. Раковски“ бе открит и осветен на 2 март 2018г., в навечерието на 146-ата годишна от рождението му. Автор на идейния проект за паметника е архитект д-р Венцислав Йочколовски, а монументът е реализиран от скулпторите Иван и Георги Тодорови.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще се състои ритуал панихида по повод 101 години от смъртта на полк. Борис Дрангов

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще се състои ритуал панихида по повод 101 години от смъртта на полк. Борис Дрангов

22 Май 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще се състои ритуал панихида по повод 101 години от смъртта на полк. Борис Дрангов. Това съобщиха от пресцентъра на Военната академия.
Панихидата ще се проведе от 11.00 часа в параклиса "Светите Архангели". Ще бъде отдадена почит пред паметта на полк. Дрангов и ще бъде поставена плоча с имената на авторите на паметника му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.