НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петя Найденова, община Карлово: Празникът на розата възхвалява самите розопроизводители

Петя Найденова, община Карлово: Празникът на розата възхвалява самите розопроизводители

29 Май 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Карлово. Тази година Празникът на розата в Карлово беше различен. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус” - Пловдив Петя Найденова, директор на Дирекция „Хуманитарни и социални дейности” към Общината. Такава е общата преценка на карловци. В шествието на Царицата на розата са участвали и нейните подгласнички и много деца. „Имахме голям брой гости, по улиците се чуваше повече чужда реч, отколкото българска”, каза Найденова. Тя посочи, че в последният момент е дошла група от китайци, около 60 души. На празника са присъствали и представители на Асоциацията на бившите царици на розата. „Беше пъстро, красиво и феерично”, каза още Петя Найденова.
Не е имало протести на розопроизводители, които да помрачат празника, въпреки неуредиците с реколтата тази година. „Този празник всъщност възхвалява техният труд. Празникът е заради самите розопроизводители”, каза още Найденова. Тя каза още, че в речта си за празника тази година кметът е посочил, че трябва да има закон за розата, че е крайно време да се вземат мерки за защита на розопроизводството у нас.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България – Карловската долина

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България – Карловската долина

26 Май 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Карлово. Карлово събира красотата, с традициите, с българския дух и гостоприемството, чието олицетворение са Цариците на розата през всичките години. Това каза в приветственото си слово кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов пред присъстващите на Празника на розата в града, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. „В ден като днешния, няма как да не си помислим с какви дарове ни е дарил Господ, съхранили се през хилядолетията. С много дух предците ни са преодолявали препятствията на времето и са съхранили най-прекрасното кътче на България – Карловската долина. Днес ни е събрала не само красотата, но и работата. Защото без трудолюбивите ръце, без хората, които стават в ранни зори, нямаше да има козметични продукти, нямаше да има Празник, нямаше нашият град и Долината на розите да са известни. В този стратегически отрасъл – розопроизводството и розопреработването, всички видяхме тези дни проблемите. Днес заявяваме от сърцето на България – Карлово няма време за губене. През тази година българският парламент трябва да приеме Закона за българската роза и етерично маслените култури в България. Не може да се чака повече. За да гарантираме, че през следващите години, ще бъдат по-спокойни – за тези които произвеждат и преработват розови насаждения. На тези две страните се гледа еднакво, те са необходими един на друг, за да има българска козметика и българско розово масло, прочуто в целия свят. Ние твърдо заставаме зад розопроизводителите. И аз като кмет на Общината, ще настоявам този процес да бъде приключен до края на тази година, за да няма протести и розовият цвят в розовите градини да бъде обран“, каза д-р Емил Кабаиванов.
Началото на празничния ден в Карлово започна с възпроизвеждане на древния ритуал „Розобер” в розовите градини край Карлово. С народни песни и хора бе посрещната Царица на розата 2018 – Ива Тонкова, а многобройните гости – с хляб, сол и китки от рози. Гайдарски оркестър изпълниха народни мелодии, а фолклорни певчески колективи подканяха с песните си гостите на розобер. С тържествена церемония миналогодишната Царица връчи короната на Царица на розата Карлово 2018 – Ива Тонкова. По-късно с шествие Царица на розата 2018 пристигна на площад „20-ти юли”. В шествието, съпроводило Царицата, се включиха Гайдарски състав от Калофер, фолклорни певчески колективи и кукерски състави от кв. "Сушица", с. Горни Домлян, Войнягово, Каравелово, Дъбене, Балетна школа Гранд Фуенте, малките съподвижнички на Розата, участничките в Конкурса „Царица на розата 2018, мажоретен състав при СУ „Васил Левски”, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово, танцов състав от побратимения на Карлово град Осио Сотто, Италия. Д-р Емил Кабаиванов връчи на Царица на розата 2018 преходна Златна роза, изработена от 24 каратово злато. „Уважаеми съграждани, скъпи гости, добре дошли на днешния Прекрасен празник с аромат на рози. В китното градче Карлово днес ще се срещнете с изключително много багри от музика и танци. Да бъде празник!”, повели Царицата на розата Карлово 2018 Ива Тонкова и благослови града и Розовата долина.
Празничната програма продължи с фолклорен танцов спектакъл „Празник в Розовата долина”, в който участие взеха Детски танцов състав и Фолклорен ансамбъл „Розова долина” при НЧ „Васил Левски 1861г.” в Карлово, Фолклорен ансамбъл „Седенчица” от Пловдив, ансамбъл при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
По-късно в Исторически музей Карлово и къща „Бухалов хан” бе демонстрирано розоварене и дегустация на продукти от маслодайна роза.
Стотици жители и гости от страната и организирани туристически групи от Япония, Италия, Испания, Франция, Китай, Холандия и други присъстваха на Празника на розата, който се превърна в едно незабравимо изживяване.
Официални гости на Празника бяха Веска Ненчева, Георги Търновалийски – народни представители от 44-то Народно Събрание; посланиците на Япония, Куба, Полша, Израел, Словакия, Русия, Владимир Писанчев – генерален консул на Република България в Солун, Гърция, Веселка Караиванова – подуправител на НОИ, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Г.С. Раковски, полковник Костадин Добрев – зам.-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, подполковник Мерудийски началник в.ф 22680, официални делегации от: Осио Сотто Италия, Конин Полша, Мураяма Япония, представителки от Асоциация Царици на розата, Боян Ботйов-Председател на общонародна фондация „Христо Ботев” и други.
По повод Празника на розата бяха получени поздравителни адреси до кмета на община Карлово от министъра на туризма, кметовете на – София, Пловдив, Бургас, Ловеч, Троян, Самоков, Първомай, Елин Пелин.
Вечерта ще завърши с празнична забавна програма на фолклорен състав „Ритмозио” – град Осио Сотто, Италия, Военен духов оркестър при 61-ва Стрямска механизирана бригада, Йоана Димитрова и „4 magic” – Х-фактор, сезон 2017.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна посланика на Куба за Празника на розата

Пловдив: Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов посрещна посланика на Куба за Празника на розата

25 Май 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Карлово. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов се срещна с посланика на Република Куба – Негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе Родригес и неговата съпруга. Това съобщиха за Радио „Фокус“-Пловдив от Общината. Посещението бе организирано от народния представител от община Карлово Веска Ненчева по повод предстоящия Празник на розата. Д-р Кабаиванов запозна посланик Родригес с характеристиките на община Карлово, икономиката, културните и исторически забележителности. Представи благоприятните природни дадености, благодарение на които тук се отглежда българската маслодайна роза. Той сподели пред гостите спецификите на розопроизводството и засегна възникналите през последните дни проблеми в отрасъла, както и това, че заедно с народния представител ще настояват за належащо приемане на Закон за Розата. Посланик Родригес благодари за поканата да посети град Карлово и за топлото посрещане. Той лично благодари на кмета на Общината за прозрачността и честността, с които представи проблема с розопроизводителите и се надява ситуацията да бъде разрешена успешно. По предложение на д-р Кабаиванов, една от школите по чужди езици в града ще организира ден на Република Куба в Карлово и ще представи страната пред младите карловци и жителите на града, а посланикът откликна с удоволствие на предложението.
Кметът на Карлово д-р Кабаиванов подари на н. пр. Педро Родригес златна значка с образа на Васил Левски и кристал с роза.
На срещата присъстваха още народният представител Веска Ненчева, заместник-кметовете Антон Минев и Стойо Карагенски, секретарят на Общината Стефан Стефанов, общинският съветник Манол Манолов, председателят на Асоциацията за приятелство България – Куба Тамара Такова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.