НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Total Croatian News: Българският министър-председател е на посещение в Загреб

Total Croatian News: Българският министър-председател е на посещение в Загреб

26 Май 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватският министър-председател Андрей Пленкович заяви на своя български колега Бойко Борисов по време на посещението му в Загреб, че Хърватия ще продължи българските инициативи по отношение на разширяването на ЕС в Западните Балкани и в регионалната инфраструктурна свързаност, предава Total Croatian News.
Разширяването на ЕС е един от приоритетите на българското председателство на ЕС през първата половина на тази година. Хърватия, най-новият член на ЕС, ще бъде начело на 28-членния блок през първите шест месеца на 2020 г.
Миналата седмица в София се проведе среща на високо равнище на ЕС и шестте страни от Западните Балкани, а на дневен ред на срещата за първи път след 15 години присъства темата за разширяването. „Това беше отлично послание на съседните страни да продължат реформите и дават импулс на ЕС да помогне в тези процеси, особено по отношение на инфраструктурната свързаност“, заяви Пленкович на пресконференция.
Борисов заяви, че Балканите са изправени пред онова, което той описва като многобройни трудни ситуации, цитирайки в този контекст Босна и Херцеговина, където различни държави извън ЕС упражняват значително влияние, въпросът за Косово и споровете между Македония и Гърция, която блокира интеграцията на Македония с ЕС и НАТО. „Тези ситуации трябва да продължат да се разглеждат и Хърватия определено ще допринесе значително за този процес, защото без нейната подкрепа не можем да продължим“ , заяви Борисов.
Присъединяването към Еврозоната и Шенгенската зона на свободното движение на хора и стоки е обща амбиция на Хърватия и България, които също са партньори в НАТО. Пленкович заяви, че до 2019 г. Хърватия планира да завърши техническата подготовка за присъединяване към Шенгенското пространство и след това да изчака политическото решение да се присъедини към района, което е особено важно за защитата на външните граници на ЕС срещу незаконните миграции.
Борисов днес присъства и на откриването на паметника на българския поет, писател и драматург Иван Вазов в Загреб, на церемония, на присъства и хърватският външен министър Мария Пейчинович-Бурич.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Орбис“ (Македония): България и Хърватия имат общи приоритети - Eврозоната и Шенген

„Орбис“ (Македония): България и Хърватия имат общи приоритети - Eврозоната и Шенген

26 Май 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Загреб. България и Хърватия имат общи приоритети- Еврозоната и Шенген. Така днес заключиха българският премиер Бойко Борисов и неговият хърватски колега Андрей Пленкович на срещата им в Загреб, предава македонската медия „ОрбиС“.
Хърватският премиер поздрави Борисов за добрата организация на срещата на високо равнище от 17 май между ЕС Западните Балкани. Според него тя ще допринесе за популяризирането на балканските проекти. Той припомни, че преди няколко дни бе подписано важно споразумение за сътрудничество във водната енергия, което е доказателство за добро партньорство между Хърватия и България.
Хърватският премиер каза, че двете страни са се съсредоточили върху изпълнението на всички критерии за влизане в Шенгенското пространство. Той посочи, че двете страни трябва да могат да контролират миграционните процеси в региона.
Българският премиер Борисов благодари, че днес в Загреб ще бъде открит паметник на патриарха на българската литература Иван Вазов, чието творчество е преведено и на хърватски език. Борисов посочи като добър пример, че българските и македонските делегации на 24 май съвместно отбелязаха работата на светите братя Кирил и Методий.
Борисов пожела, Хърватия, като още председател на ЕС в периода януари-юни 2020 г., да подкрепи всички усилия за изграждане на мира в региона, които бяха направени по време на българското председателство на ЕС, тъй като в противен случай всичко може да бъде „само една добра среща".
Българският премиер отбеляза, че България и Хърватия са сред стабилните страни в региона и обединени заедно могат да постигнат много.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.