НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Посланикът на САЩ в НАТО: Македония изпълнява всички условия, остава само последната крачка

Посланикът на САЩ в НАТО: Македония изпълнява всички условия, остава само последната крачка

6 Юни 2018 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изходът от преговорите за името се очаква и в седалището на НАТО в Брюксел. Македония изпълнява всички условия и остава да се направи само последната крачка и да се затворят преговорите за името и страната ще стане член на НАТО още на следващата среща на върха през юли, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„От предишните срещи на върха е ясно, че НАТО е готова за започне разговорите за приемане на Македония щом се реши въпросът за името. Вярвам, че министрите в двете страни работят много упорито, за да се стигне до взаимноприемливо решене за името. Щом се сключи този договор и ключовото изискване бъде изпълнено, смятам че Македония ще започне процеса на присъединяване към НАТО. Алианса беше ясен, че страната изпълнява изискванията, освен името и щом това се реши не я искаме за равноправен партньор. САЩ твърдо подкрепят приемането на Македония и се надяваме, че това може да се случи и на предстоящата среща на върха, но това, което се иска сега е двете страни да завършат преговорите и да отворят пътя за влизане на Македония“, заяви Хътчисън.
В телефонен брифинг в навечерието на министерската среща на НАТО в Брюксел, посланикът на САЩ в Алианса не пожела да коментира дали има някакъв план „Б“ за македонския път към членство. Тя повтори, че решението за името е ключово, за да се отворят вратите за членство, а ако няма решение до срещата през юли, САЩ, както заяви Хътчисън, ще продължат да подкрепят твърдо Македония във всички области, включително за отразяването на, както тя се изрази, възможни неприятелски руски влияния, каквито е имало в някои страни от региона, аспиранти за членство в НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Демонстрациите „Македония значи Гърция“ ще се проведат в 21 града на 6 юни

Protothema: Демонстрациите „Македония значи Гърция“ ще се проведат в 21 града на 6 юни

5 Юни 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Атина. „Фейсбук“ групата „Комитет за борба за гръцката Македония“ съобщи, че е готова с организацията на демонстрации в 21 гръцки града, на които хората ще изразят несъгласието си с възможността правителството да капитулира в преговорите по спора за името на Бивша югославска република Македония и да допусне наименование, в което се съдържа термина „Македония“ под каквато и да е форма и комбинация, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
До сега желание да участват в националните протести, които са предвидени за сряда, 6 юни от 19:30 часа, са изразили темата са изразили: Пела, Кавала, Драма, Серес, Килкис, Поликастро, Лагадас, Неа Мудания, Едеса, Флорина, Кастория, Птолемаида, Катерини, Верия, Лариса, Тива, Янина, Родос, Хания, Корфу и Халкида. Както Михалис Пацикас, един от членовете на организационния комитет, заяви, че хората ще участват масово на демонстрациите, съдейки по позитивния им отклик в социалните мрежи.
Междувременно, няколко кмета на градове в провинция Македония изразиха категоричната си подкрепа за протестите „Македония значи Гърция“. Няколко общински съвета също са взели решение да подкрепят инициативата.
Митрополитите от областта също са изразили подкрепата си за Македонския комитет.
Вече са резервирани десетки автобуси за транспортирането на участници от селата и по-малките градове до по-големите населени места, където ще има митинг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): В навечерието на обявените протести в Гърция – напрежението продължава да нараства

„Политика“ (Сърбия): В навечерието на обявените протести в Гърция – напрежението продължава да нараства

5 Юни 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Ако бъде постигнато решение на спора между Атина и Скопие за името на Македония, част от гърците ще бъдат недоволни и ще организират големи митинги в страната, коментират в редакцията на електронното издание на белградския вестник „Политика“, като отбелязват, че в навечерието на обявените за 6 юни протести в 13 гръцки града напрежението в обществото продължава да нараства.
Официалната Атина очаква политическото ръководство на Македония да направи „решаващата стъпка“ към постигане на споразумение, защото сега, след поредица от събития, довели до отлагане на телефонния разговор и срещата между премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев, „топката е в тяхното поле".
Говорителят на правителството в Атина Димитрис Цанакопулос заяви, че първите дипломати на двете страни Никос Коциас и Никола Димитров са свършили добре своята част от работата и че по-нататъшната съдба на споразумението е в ръцете на министър-председателите. За него обаче е необходима „решаваща стъпка“ на ръководството в Скопиe, за да се стигне до приемливо решение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Преговорите  са завършени – търси се решение от кога да се прилага името за обща употреба

„24 Вести“ (Македония): Преговорите са завършени – търси се решение от кога да се прилага името за обща употреба

5 Юни 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският телевизионен канал „24 Вести“ стига до заключението, че преговорите между Скопие и Атина за разрешаване на десетилетния спор за името за завършени, но има застой, тъй като двете страни все още не могат да постигнат компромис по въпроса от кога да започне да се прилага името за обща употреба.
Как и кога преговорите за името ще продължат? Гръцкото правителство казва, че топката е в полето на Македония, откъдето се очаква „решаващата стъпка“. Междувременно първият дипломат на Атина Никос Коциас заяви в интервю за гръцката държавна телевизия, че е настъпил моментът за голямото „да“ или за голямото „не“.
Коциас призна, че очаква въпросът скоро да бъде затворен, но подчерта, че „никога не трябва да се казва никога".
На свой ред премиерът на Македония Зоран Заев продължава да е уверен, че страната ще получи покана за членство в НАТО през юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): В Гърция отвориха църковния аспект на името

А1 On (Македония): В Гърция отвориха църковния аспект на името

5 Юни 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Атина/Скопие. Докато Скопие и Атина са в очакване на разговора между министър-председателите Зоран Заев и Алексис Ципрас за потвърждение на постигнатото в преговорите за името, след посещение в Атина на вселенския патриарх Вартоломей в Гърция бе отворен църковният аспект на името, коментира македонското електронно издание A1 On.
Във вторник гръцкият премиер Ципрас проведе среща с Вартоломей и приветства усилията на Вселенската патриаршия за решаване на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия (МПЦ-ОА). На свой ред вселенският патриарх подчерта, че се работи в посока единство и сътрудничество.
„Бих искал да приветствам усилията Ви за положително разрешаване на църковния аспект на различията, които имаме с бившата югославска република Македония. Вярвам, виждате, че и ние се опитваме да разрешим дългогодишиния спор, който пречи на две съседни страни да развият нормално сътрудничество“, са думите, с които Ципрас се обърна към вселенския патриарх.
Гръцкият премиер изрази убеждение, че възможността за решение на спора между Скопие и Атина би могла да създаде среда на стабилност и развитие на Балканите, нещо, което – съгласно думите му, „ни е необходимо, както и добро сътрудничество между два съседни народа, изповядващи в по-голямата си час православна християнска вяра - важен елемент, който не бива да се пренебрегва".
Вартоломей подчерта, че в рамките на каноничните задължения на Вселенската патриаршия е там, където има разкол, да бъдат предприети мерки за преодоляването му.
Вартоломей се срещна също с гръцкия президент Прокопис Павлопулос и с архиепископа на Гръцката православна църква (ГПЦ) Йеронимос, а посещението му в Атина бе предшествано от съобщение на Вселенската патриаршия, съгласно което Светият и свещен Синод е разгледал въпроса с нерешения каноничен статут на Охридската архиепископия.
В съобщението, разпространено миналата седмица, се подчертаваше, че Патриаршията е получила писмо от лидера на кабинета в Скопие Зоран Заев, в което се иска помощ и подкрепа за решаване на въпроса с МПЦ-ОА. Текстът завършваше с извода, че Светият и свещен Синод на Вселенската патриаршия „реши да се заеме за това и да предприеме необходимите стъпки, според неприкосновените права на историческите и канонични компетенции и привилегии на първопрестолната Вселенска патриаршия".
В писмото, изпратено преди месец, Заев е отправил молба към Вселенската патриаршия да признае автокефалността на МПЦ-ОА.
И докато гръцката страна твърдеше, че министър-председателят на югозападната ни съседка е приел промяна на името на МПЦ, Скопие категорично отрече разпространената информация.
„Никой не е поискал, нито пък някой може да промени името на MПЦ. Името й не е предмет на дилеми или дебати“, категоричен бе Заев. След това пресслужбата му публикува съдържанието на писмото до Вартоломей.
След публикацията на писмото на Заев от гръцкото правителство заявиха, че до момента няма постигнато споразумение по спора. „Единственото, което съществува до този момент, е решението на Светия синод на Вселенската патриаршия да се извърши необходимото, за да се удовлетвори искането на премиера на БЮРМ за изтриване на термина „Македония" от името на църквата на нашите северни съседи“, бе подчертано в прессъобщение от кабинета в Атина.
Депутатът от „Демократичен съюз за интеграция“ Артан Груби подчерта, че преговорите между Македония и Гърция за името не са в задънена улица. Съгласно думите му, на масата за преговори са и „други креативни решения“ на спора за името, освен тези, съдържащи се в пакета, предложен от специалния посредник на ООН Матю Нимиц. Груби разкри, че се обсъждат варианти като „Република Крушево Македония", „Република съвременна Македония", „Република Европейска Македония". Груби подчерта, че всичко е договорено в преговорите с Гърция, освен начина на изпълнение на споразумението.
Гръцката страна остава на мнение, че е направила всичко по време на преговорите за името и че премиерът Заев сега е на ход в процеса на разрешаване на спора. Посланието, че Атина очаква „решителната стъпка" от Скопие, бе повторена многократно от говорителя на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос. Същевременно той увери, че в настоящия момент никой не би искал преговорите отново да бъдат отваряни.
„Ние сме в последната фаза. Сега, макар да има някои незначителни подробности, които могат да тласнат разговорите в една или друга посока, в никакъв случай няма да се стигне до отваряне на преговорите в нов цикъл. Напротив, казах ви, че онова, което очакваме в този момент, е решителна крачка от ръководството на БЮРМ“, категоричен бе гръцкият политик.
А един от заместник-председателите на гръцкия парламент и депутат от опозиционната „Нова демокрация“ Никитас Какламанис споделя мнение, че ако окончателният договор между Скопие и Атина съдържа „македонски език“ и „македонска нация“, то документът няма да бъде гласуван от законодателния орган на южната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коциас: На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

Никос Коциас: На масата за преговори за името на Македония остават три предложения

5 Юни 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Република Северна Македония, Република Горна Македония и Република Нова Македония са имената, които са останали на масата за преговори между Скопие и Атина, след като отпадна и предложението за Република Вардарска Македония. В следващите дни може да се стигне до постигането на споразумение, с който да бъде сложена точка на десетилетния спор за името на Македония. Това заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Коциас в интервю за държавната телевизия ЕРТ, отбелязва скопското електронно издание МКД.
Запитан защо се бави телефонният разговор между премиерите на Македония и на Гърция, Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коциас заяви, че „правителството на съседната страна се сблъска с проблеми и сега обмисля някои ревизии на договора, т.е. рамката за споразумение, която беше установена на срещите с македонския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел". Коциас обаче изрази надежди, че тези трудности ще бъдат преодолени до няколко дни.
„Сега е моментът да кажем голямото „да“ или голямото „не". Сделката не е спринт на 100 метра, има камъни и падания, и трябва да имаме търпение. Но докато няма споразумение, нищо не е завършено", коментира първият дипломат на Атина.
Според него споразумението е добър компромис, от който печелят и двете страни.
Гръцкият министър не пожела да коментира информацията, че е договорено името Северна Македония и заяви, че окончателният вариант ще бъде обявен от премиерите на двете съседни държави. Говорейки за възможните имена, Коцияс също така заяви, че „Атина е предложила на Скопие" да предложи нови имена, ако не приема някое от предложенията на посредника на ООН в спора Матю Нимиц.
Той отговори и на критиките от опозицията, заявявайки, че предишните гръцки правителства са приемали решения като Република Македония-Скопие, т.е. с двойна формула, без изискване за всестранна употреба, т.е. ерга омнес.
„Наш национален интерес е да решим проблема с името на съседа и това е целта на нашата активна външна политика", категоричен бе Коциас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Сега дойде времето да кажем голямото „да“ или голямото „не“

Никос Коцияс: Сега дойде времето да кажем голямото „да“ или голямото „не“

5 Юни 2018 | 01:26 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс, в интервю за гръцката държавна телевизия „ERT“, изрази убеденост и надежда, че следващите дни може да бъде взето решение на спора за името, пише македонският „Независен вестник“.
На въпроса защо е отложен телефонният разговор между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, Коцияс заяви че рамката на договора е била утвърдена по време на неговите срещи с македонския му колега Никола Димитров в Ню Йорк и Брюксел и че „сега дойде времето да се каже голямото „да“ или голямото „не““.
„Очевидно правителството на съседката ни е изправено пред някои трудности и обмисля някои промени на договора, но вярвам и се надявам, че за няколко дена всичко ще бъде преодоляно“, заяви Коцияс.
Той допълни, че докато няма сложени подписи върху договора, никой не може да каже, че всичко е готово.
Помолен да коментира информациите в медиите, че договореното име е „Северна Македония“, Коцияс не пожела да отговори, добавяйки че името ще бъде обявено от премиерите на двете страни, когато то бъде договорено.
Гръцкият външен министър поясни, че македонското правителство не приема името „Вардарска Македония“, защото според него то се отнася до епохата на фашизма и окупацията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: „Нова демокрация“ смята, че липсата на информация за преговорите за името е „провокативна“

Ekathimerini: „Нова демокрация“ смята, че липсата на информация за преговорите за името е „провокативна“

1 Юни 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Атина. Високопоставеният член на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ Дора Бакоянис обвини правителството, че пази в тайна прогреса на преговорите за името, пише Ekathimerini.
Бившият министър на външните работи на Гърция между 2006 и 2009 г. заяви, че „е провокация за политическите сили в страната да получават информация за преговорите от интернет-страници от Македония или от нейния министър-председател Зоран Заев“, а не от гръцкото правителство.
Бакоянис разкритикува и прессекретарят на правителството Димитрис Цанакополус заради негов коментар, че „няма споразумение за момента, но ще информираме политическите сили и народа, когато такова има, за да се осъществи широка и задълбочена дискусия“.
„Срам за Цанакополус, че казва подобни неща“, заяви Бакоянис. Тя заяви, че политическите партии трябва да бъдат постоянно информирани за развитието на преговорите и изрази „възмущение от липсата на демократична чувствителност от страна на правителството по въпрос, който засяга всеки гръцки гражданин“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Решението за името ще бъде приемливо за всички етнически общности

Зоран Заев: Решението за името ще бъде приемливо за всички етнически общности

1 Юни 2018 | 06:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Убеден съм, че евентуалното решение за името ще бъде приемливо за всички етнически общности. Не всички са консултирани по този въпрос, не съм имал лични консултации с тях, но ако се намери решение, то ще бъде приемливо за всичките етнически общности“, заяви в четвъртък министър-председателят на Македония Зоран Заев, цитиран от „Независен“, отговаряйки на въпрос в парламента.
„Искаме членство в ЕС и НАТО, но не на всяка цена. Всички подробности от преговорния процес са важни, без да се преминават червените линии – да успеем в нашите две стратегически цели: да получим покана за НАТО и дата за преговори с ЕС“, заяви Заев.
„С решението на името тази дата ще бъде известна. Ако имаме решение за името няма друга пречка да получим покана за НАТО. Затова се опитвам да съм внимателен, да информирам винаги, когато това е възможно, и да споделям информация и към по-малките опозиционни партии, независимо от кой етнически блок са. На разположение съм да споделям информация, защото искрено вярвам, че за такива въпроси трябва да изградим национален консенсус“, допълни премиерът.
Според него албанският политически блок ДУИ е напълно информиран за хода на преговорите, а и в СДСМ има много албанци, които също така са създатели на политики с оглед на това, че са част от парламентарния състав.
„И аз, и външният министър Никола Димитров гледаме евентуалният договор за името с Гърция да бъде приемлив за всички етнически общности. Споделяме една родина, всички сме родени тук и тук живеем“, поясни Заев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Георге Иванов не приема „ерга омнес“ за името и заплашва с вето

„Независен“ (Македония): Георге Иванов не приема „ерга омнес“ за името и заплашва с вето

31 Май 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. За президента на Македония Георге Иванов не е приемливо решение за името „ерга омнес“, съобщиха вчера от президентството на страната, преди насрочения среща с външния министър Никола Димитров, на която всъщност трябва да получи нова информация за преговорите с Гърция, предава македонската медия „Независен“.
С това съобщение президентът на практика обявява, че няма да подкрепи споразумението, което според рамката договорена между министрите Никола Димитров и Никос Коцияс, трябва да бъде прието без квалифицирано мнозинство в парламента и ще има международен характер, както и евентуалните промени в конституцията, които ще променят името и за вътрешна употреба.
Такова предупреждение се отправя преди да се види какво име стои на масата между Македония и Гърция и което теоретично може да бъде приемливо за Македония, което прави този ход прибързан и в ущърб на преговорите за името .
„Позицията на президента Иванов е принципна и в същото време съвпада с възгледите на всички предишни президенти на Република Македония. Той не приема решение на проблема с името за обща употреба или „ерга омнес“, пише в заявление на македонското президентство
В същото време от там информират, че държавният глава ще приеме външния министър Никола Димитров в близките дни.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване СДСМ получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ 20,6 процента подкрепа от гражданите

„Телма“ (Македония): Според социологическо проучване СДСМ получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ 20,6 процента подкрепа от гражданите

31 Май 2018 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според социологическо проучване на нагласите на избирателите в Македония, СДСМ на Зоран Заев получава 25,5 процента, а ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски 20,6 процента от подкрепата на избирателите, съобщава „Телма“.
Ако утре се проведат избори СДСМ би получила най-много гласове. За него биха гласували 25,5 процента от гражданите, докато за ВМРО-ДПМНЕ биха гласували 20,6 процента, показва най-новото проучване на Телма и МЦМС, проведено по телефона между 15 и 23 май на представителна извадка от 1 052 респонденти.
За сравнение в проучване в същия период от миналата година ВМРО-ДПМНЕ имаше предимство от 24,5 процента срещу 23,7 процента за СДСМ. Това означава, че рейтингът на СДСМ се е повишил с един процент, докато този на ВМРО-ДПМНЕ е намалял с 3,9 процента.
В албанския политически блок води ДУИ със 7,4 процента, което е по-малко в сравнение с миналогодишното проучване, когато партията е имала 8,5 процента подкрепа.
За Алианса за Албанците са заявили подкрепата си 2,9 процента от гласоподавателите, а за БЕСА – без значение за кое от двете крила – подкрепата е по 2 процента.
Не е за пренебрегване процентът на нежелали да отговорят – 26,2 процента и на тези, които са заявил че няма да гласуват – 11,8 процента.
Проучването сочи, че рейтингите на СДСМ сред албанските гласоподаватели са нараснали с 13,2% в сравнение с анкетираните през миналата година, когато те са се доверили на 12,4% от албанските респонденти.
Интересни са числата на рейтингите на лидерите на политическите партии. Най-мощният рейтинг има премиерът и лидер на СДСМ Зоран Заев, който получава 24,1 процента одобрение. Заев обаче е имал по-висок рейтинг през май миналата година, когато е получил с 0,7 процентни пункта повече, отколкото сега. Президентът Георге Иванов е на второ място в класацията с 9,9 процента одобрение. Иванов има по-висок рейтинг от бившия министър-председател и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който получава одобрение от 6,1 процента.
Това е напълно различна картина в сравнение с рейтингите на политическите лидери от миналата година, ако е известно, че през май миналата година лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е имал най-висок рейтинг с 28,5 процента. Груевски има рейтингов спад от 22,4 процента за една година. Неговият наследник Кристиан Мискоски, се радва само на 2,9 процента одобрение, което е идентично с това, което се ползва лидерът на Алианса за Албанците Зиядин Села. Лидерът на ДСИ Али Ахмети се радва на 4,1 процента одобрение, което е спад от 2 процента в сравнение с миналогодишните 6,1 процента.
Анкетата на Телма и МЦМС също отговори на въпроса колко Зоран Заев оправдава доверието с работата си? Средният рейтинг, който получи Заев от гражданите е 2,78.
Как изглежда скалата поотделно в оценките си от един до пет за Зоран Заев. Най-ниската оценка - единица Заев е получил от 26 процента от респондентите; 22,2 процента го оценяват с тройка, докато 15,5 процента го оценяват с четворка. С петица са го оценили 15,2 процента, докато 14,4 процента са го оценили с двойка.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America (Македония): Процесът за името е във финална фаза, ще има референдум, обяви Зоран Заев

Voice of America (Македония): Процесът за името е във финална фаза, ще има референдум, обяви Зоран Заев

30 Май 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Никога не сме били по-близо до решение на десетилетния спор за името, обяви премиерът на Македония Зоран Заев на първата годишнина от управлението на кабинета му, предава Voice of America в македонската си редакция.
Заев се въздържа да коментира кое име е приемливо и за двете страни, след като предложението „Република Илинден Македония" бе отхвърлено в Гърция. Но лидерът на кабинета в Скопие увери, че процесът е в крайната си фаза и потвърди, че е приета обща рамка, и че ключовата сегмент трябва да бъде затворен в разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас.
„Все още няма нищо договорено. Както съобщиха министрите Никола Димитров и Никос Коциас, бяха договорени принципите и началата на споразумението. Следва разговор между мен и премиера (на Гърция Алексис) Ципрас, вярвам днес, тази вечер, утре или до петък. В този разговор очаквам да направя една стъпка, която е много важна", заяви Заев, добавяйки: „Никога не сме били по-близо до решение, приятелството между двете страни и двата народа никога не е било по-голямо. Македонският език е потвърден, нашата македонска идентичност е потвърдена. Това не е лесно, но Македония се нуждае от лидерство, за да напредва, а не само от празни думи. Показахме, че сме готови да ръководим и затова ви призовавам, уважаваните граждани, да се присъедините към нас. Казахме и ще имаме референдум".
Като възможни условия за провеждането на референдума, Заев спомена за септември и октомври. Частично обясниха етапите на изпълнение на споразумението - първо, ратифицирането му, след това провеждането на референдум.
„Ратифициране преди референдума, за да може Гърция да изпрати писмо до НАТО и да получим покана. Месец по-рано. Но, разбира се, всеки трябва да знае, че референдумът е окончателен. В края на септември, началото на октомври, вероятно ще е точното време. Ще се договорим с всички заинтересовани страни в страната кога ще се проведе този референдум", обясни министър-председателят на Македония.
Гръцкият премиер също демонстрира оптимизъм за решението на 25-годишния спор. „Перспективата за решаване на името се вижда в трудните, но необходими преговори с Бившата югославска република Македония", подчерта Ципрас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Узунов: Република Северна Македония като вариант за името на Македония към момента е тест

Красимир Узунов: Република Северна Македония като вариант за името на Македония към момента е тест

30 Май 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Република Северна Македония като вариант за името на Македония към момента е тест. Това каза Красимир Узунов – президент на Агенция и Радио „Фокус“, в интервю за предаването „12+3“ на БНР по повод появилата се в телевизия „Телма“ информация за нов вариант на името на Македония.
„За мен продължава надлъгването или мъглата около името на Македония, защото това, което излезе в телевизия „Телма“ – Северна Република Македония, трябва да имаме предвид, че е към вчера следобед. Да не забравяме, че преди седмица се говореше за Илинденска Македония, в понеделник за малко се казваше Крушевска Република Македония, а сега е Северна Република Македония. Ако трябва да вярваме на някого, може би трябва да вярваме на Заев, който е главен участник и преди един час в изявление заяви, че още няма окончателна договореност за името. Taка че вариантът със Северна Република Македония не е толкова актуален за обсъждане. Четирите имена, които стоят като предложения, продължават да бъдат в дискусия. Заев твърди, че след ден-два би трябвало да има среща с Ципрас, където те да обявят решенията. По-голям проблем е другото решение, което беше обявено, че след като се вземе решение, то трябва да бъде ратифицирано от Скопския парламент, където Заев има малко крехко мнозинство. И, второто което е като новина, е, че септември-октомври ще има референдум за името на Македония“, коментира още той.
Узунов посочи, че „Телма“ е сръбска телевизия, доминирана от сръбско влияние. „По принцип ние трябва да сме наясно, че въпреки договора, който беше подписан миналия Илинден в Скопие между премиерите Борисов и Заев, ние нямаме присъствие на медийния пазар в Македония. Там има доста медии, които са на албански език – говоря за ефирни телевизии, и много, които са сръбски ориентирани по носталгията от някогашна Югославия. Има и няколко медии, които са с руски произход, а напоследък има и гръцки издания. Интересно е, че позоваването на неназовани източници е един прийом, чрез който да се прокара определена теза, за да се тества обществото – така беше с Илинденска Македония“, обясни президентът на Радио и Агенция „Фокус“ и коментира, че Република Северна Македония към момента е тест.
„Докато не се произнесат двамата премиери, защото казаха, че юридическите екипи продължават да работят в Атина, ние не можем да реагираме на нищо, защото е само тестване. По-друг е въпросът, че ние трябва да имаме реакция дали ще бъде Нова, дали ще бъде Северна, дали ще бъде Вардарска, дали ще бъде географско определение, дали ще бъде доказателство за произхода на Македония с концентрация върху славянския произход и т.н.“, каза още той и посочи, че България предпочита или да одобрява, или да мълчи, защото е поела ангажимент да не се бърка в спора.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

Зоран Заев: Референдум за името на Македония ще се проведе през септември или октомври

30 Май 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Референдумът за новото име на Македония ще бъде проведен през есента – септември или октомври. Това обяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев в рамките на преконференция, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Името „Република Северна Македония" не е договорено, заяви Заев, като поясни, че в преговорите с Гърция са съгласувани единствено принципите и началата на споразумението. Заев припомни, че може да разговаря по телефона с гръцкия си колега Алексис Ципрас, а след това обяви и среща с политическото ръководство.
Македонският премиер всъщност потвърди информацията, публикувана от някои медии още във вторник. Заев съобщи, че евентуално споразумение с Ципрас ще бъде ратифицирано от македонския парламент с мнозинство от 61 депутати. Така че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. В крайна сметка обаче всичко ще бъде решено на референдум.
Междувременно официална Атина изгражда климат за възможно решение на спора за името. В реч пред гръцката бизнес общност Ципрас заяви, че преговорите с Македония са „трудни, но необходими“.
За гръцката опозиция евентуалното решение на спора името трябва да бъде приемливо, защото в противен случай, след смяната на правителството, „Нова демокрация“ подчерта за възможността за повторно започване на преговорите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

Димитрис Цанакопулос: Оптимист съм, че можем да сключим споразумение за името

30 Май 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Министрите на външните работи постигнаха голям напредък в преговорите за разрешаване на спора за името, можем да кажем, че сме на финалната права. Никой не може да предвиди резултата от такива сложни преговори, въпреки че оставам оптимист и очаквам следващите стъпки и следващата фаза на преговорите. Това заяви говорителят на гръцкото правителство и министър без портфейл Димитрис Цанакопулос в интервю за държавната телевизия ЕРТ, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Цанакопулос подчерта, че е необходимо търпение и изрази оптимизъм по отношение на решението на спора между Атина и Скопие.
„Надяваме се и сме оптимисти, че ще можем да постигнем договора, за който работихме толкова дълго. Искам обаче да бъда търпелив, трябва да бъдем търпеливи. И точно това правим. Не е важно да имаме договор, е важно да имаме добра сделка“, изрази увереност гръцкият политик като същевременно допълни, че след преговорите на външните министри на двете държави са уредени редица въпроси, но „в един толкова сложен процес като преговорите за името, ако не се договори всичко, нищо не е договорено ".
По отношение на спекулациите в медиите, че на масата за преговори е предложено и ново име Цанакопулос косвено опроверга информацията, заявявайки, че преговорите се водят въз основа на предложенията на Нимиц и „това е рамката на преговорите".
Цанакопулос избегна да коментира конкретните подробности за преговорите и точките за евентуална сделка, като постави под въпрос дали езикът и идентичността ще останат македонски. Но той повтори, че предпоставката за Гърция е новото име както за външна, така и за вътрешна употреба.
"През 1944 г. гръцкото правителство признава малката държава на Република Македония, която е била част от Югославия оттогава. През 1977 г. с движенията и пропуските на тогавашното правителство на Караманлис е признат македонският език. Ето защо на този етап трябва да разберем, че с 140 държави, включително САЩ, Китай, Индия и Русия, които признават нашата северна съседна държава под конституционното име, ние се стремим към споразумение, което в действителност ще постави нещата в правилното им измерение. Ние се стремим към сложно име, което ще се прилага от всички, което ще бъде в Конституцията на съседната държава. Това е политическата цел“, подчерта гръцкият политик.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

„Независен весник“ (Македония): Референдумът за името – в пакет с предсрочни избори?

30 Май 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. Реконструкцията на кабинета и първият голям митинг на опозицията, като важни събития, които предстоят до края на тази седмица, според оценките от политическите среди, са увертюра към големи политически промени в следващите месеци. Епилог на този процес би бил референдум за името, като „корона" на договора, който се очаква да бъде постигнат в следващите дни между управляващите в Скопие и Атина. С оглед на това, че компромисът за името би трябвало да отвори вратите на Македония за членство в НАТО и начало на преговори за присъединяване към Европейския съюз, в политически кръгове не изключват възможността, че паралелно с референдум за името може да се провеждат предсрочни парламентарни избори, коментират в редакцията на скопското електронно издание „Независен весник“.
Македонският министър-председател Зоран Заев бе този, който по-рано заяви, че практиката на постоянните извънредни парламентарни избори трябва да бъде прекратена, за да се даде възможност за стабилизиране на държавата, и преди всичко – на бизнеса и икономиката. Както стана ясно обаче, премиерът може да променя позицията си.
Твърди се, че в тесен кръг от свои сътрудници Заев сам е поставил въпроса дали правителството да не провери легитимността си с оглед на сериозните промени, които прокарва – за промяна на името на страната. Вариантът за предсрочни избори, които да се проведат заедно с референдума, вероятно насрочен за есента – септември или октомври, се счита за рисков за сегашната управляваща партия. Референдумът за името вероятно ще мобилизира по-голям брой граждани. Но е много вероятно при гласуването избирателите да бъдат разделени по линията „защита“ и „предателство“ на името и в кампанията би доминирала патриотичната реторика.
От друга страна, последните проучвания на общественото мнение показват, че СДСМ води по рейтинг пред ВМРО-ДПМНЕ, макар и с няколко процент. Това може да бъде повод за премиера Заев да използва момента за укрепване на своята позиция, с оглед на схващането, че преговорите, които водеше през цялото това време с Гърция, не са се отразили драстично на неговия рейтинг.
Председателят на парламента в Скопие Талат Джафери заяви, че е безотговорно да се мисли за предсрочни избори в момент, в който страната е изправена пред големи предизвикателства. Джафери обаче припомни, че предсрочни парламентарни избори може да има по всяко време, стига предложението да бъде прието с мнозинство от 61 депутати.
В такъв случай „имам задължение в рамките на 60 дни да обявя нови избори. Но смятам, че е безотговорно да се мисли за това в такъв момент, в какъвто се намира сега Македония, имайки предвид сериозните въпроси, които се решават в страната. Ако има такива мисли, мисля, че те са свързани с тесни партийни интереси, за да събират политически точки. Ако мислите за държавността и бъдещето на гражданите, никой не би трябвало да говори за изборите“, категоричен бе Джафери.
От изявлението на Джафери, като представител на ДСИ, може да се заключи, че СДСМ, като най-голямата управляваща партия, трудно би осигурила подкрепата на своите партньори за разпускане на парламента, в случай че реши да проведе предсрочни избори. От друга страна, през последните дни предсрочни избори постоянно търси и Християн Мицкоски като лидер на опозицията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Дали Република Северна Македония е най-подходящото решение на спора за името

„Локално“ (Македония): Дали Република Северна Македония е най-подходящото решение на спора за името

29 Май 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Република Северна Македония е най-вероятното предложение за разрешаване на спора за името. Липсва официална информация за това, но неофициално все повече се посочва това предложение. Не е изключена възможността утре и в телефонния разговор между министър-председателите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас да обсъдят това преди срещата си в Преспа, предава македонската медия „Локално“.
В същото време в навечерието на срещата Заев-Ципрас, от която се очакват ключови моменти, свързани със спора за името, македонският външен министър Никола заяви, че:
„Трябва да има ясно разграничение, че започването на преговорите не е същото като присъединяването към ЕС. Това трябва да бъде признато. Има две до три избирателни цикъла между двете събития, а присъединяването е инструмент за подпомагане на реформата. Ако търсите едно и също ниво на демократична зрялост като тази, необходима за присъединяване към ЕС, тогава процесът няма смисъл. Имаме опит с държави, които са започнали преговори и след това са били блокирани. Няма автоматизъм. Всеки път, когато този процес е политизиран, той се проваля“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“: Всички предложения за разрешаване на спора за името са на масата

Радио „Свободна Европа“: Всички предложения за разрешаване на спора за името са на масата

29 Май 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Скопие. Все още всички възможни предложения за решаването на спора за името са отворени. Никое от предложените имена не е облагодетелствано и все още се обсъжда, според докладите на МВнР на Македония, предава радио „Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
В близките дни ще стане известна датата за срещата на премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас, на която ще бъдат финализирани ключови подробности за решението. Според правителствени източници, динамиката и времето на окончателното преодоляване на различията в името остават.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия е помагала на преговорите между Гърция и Македония

Хайко Маас: Германия е помагала на преговорите между Гърция и Македония

29 Май 2018 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският външен министър Хайко Маас по време на срещата със своя гръцки колега Никос Коцияс в Берлин заяви, че Германия „е участвала“, когато е била молена в спора за името между Гърция и Македония, предава гръцкото електронно издание Protothema.
Коцияс заяви, че работата му с неговия македонски колега Никола Димитров е приключила и че в момента експерти от двете страни и ООН водят срещи в сградата на гръцкото МВнР.
На свой ред Маас уточни, че страната му не участва в самия преговорен процес, но заяви, че „когато са ни молили, сме давали продуктивен и балансиран ефект към една от двете страни“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

„Сител“ (Македония): Все още не е сигурно кога ще се проведе разговорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас

29 Май 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонското правителство не желае да коментира кога точно ще се проведе телефонния разговор между министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев, при който двамата трябва да се изкажат за предварителния договор за името, хармонизиран между министрите на външните работи на двете страни Никос Коцияс и Никола Димитров. Съобщава се, че правителствата са в постоянна връзка и когато премиерите проведат разговора си, ще се разбере, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Премиерът Заев понастоящем е на официално посещение в Малта, така че очакването е, че преговорите с Ципрас ще се проведат след завръщането му най-рано утре. След телефонния разговор личната им среща ще се състои в Преспа.
Съобщението за предстоящия разговор между Заев и Ципрас идва след като вчера външните министри заявиха, че е постигната рамка за уреждане на спора за името. Те посочиха, че работата им е напълно завършена.
След това екипът на президента на Македония Иванов поиска подробности, изтъквайки, че няма данни какво е било определено на последните срещи.
„До президентството няма подадена информация за договорената рамка за възможното решение за името, нито информация за последните две срещи на външните министри в Брюксел и в Ню Йорк“, посочват от там.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

Никос Коцияс: Решаването на спора за името е от национален интерес за Гърция

29 Май 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият външен министър Никос Коцияс, след срещата си със своя германски колега Хайко Маас в Берлин, заяви, че постигането на споразумение за името с Македония е въпрос от национален интерес на Гърция, предава македонският телевизионен канал „Алсат-М“.
„Споразумението ще се постигне не защото страната иска да се присъедини към ЕС и НАТО, което със сигурност подкрепяме, а защото това е в наш национален интерес“, заяви Коцияс.
По време на пресконференция той не разкри повече подробности около рамката за решение на спора, повтаряйки познатите данни, че неговата задача, както и задачата на министърът на външните работи на Македония Никола Димитров е приключила и че роля в последния етап от преговорите ще имат премиерите на двете страни, след като техническите и правните аспекти на споразумението ще бъдат изчистени.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония):  Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

„Плюс Инфо“ (Македония): Според заместник-министъра на външните работи на Гърция за споразумение е необходимо смело решение от Зоран Заев

29 Май 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият заместник-министър на външните работи Георгиос Катругалос заяви, че, за да има споразумение са необходими конституционни промени и „ерга омнес“ решение, а за тях са необходими смели решения от страна на македонския премиер Зоран Заев, предава македонската медия „Плюс Инфо“.
„Необходимо е смела решение от страна на премиера Заев за двата обсъждани: за конституционните промени, свързани с името и за приемане на „ерга омнес“ решение, за да се реши проблемът“, заяви Катругалос пред местни медии и добави, че именно „ерга омнес“ и промяната на конституцията са гръцките червени линии, за да има споразумение. Според него всичко това е пакет и следователно нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко.
Същевременно той допълни, че е оптимист за решението и споразумението е близко.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

„Макфакс“ (Македония): Президентът на Македония не е информиран за договорената рамка за името

29 Май 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. До президента на Македония Георги Иванов няма изпратена информация за договорената рамка за преодоляване на спора за името, която хвърля сянка в двустранните отношения на Скопие и Атина повече от две десетилетия, предава „Макфакс“.
„До кабинета няма подадена информация за договорена рамка за възможно решение на спора името, нито информация за последните две срещи на министрите на външните работи на Република Македония и Република Гърция, проведени в Брюксел и в Ню Йорк. Канцеларията на президента на Република Македония не е била информирана нито за състава, нито за работата на юридическите екипи от двете страни за текста на двустранното споразумение", заявиха от кабинета на Иванов.
До президента преди това не е бил предоставен дори предложения пакет за името „Република Илинденска Македония“, въпреки че държавният глава на югозападната ни съседка е изискал да получи писмен документ за последния развой на събитията, свързани със спора за името.
„Кабинетът на президента многократно поиска на Иванов да бъдат доставени документи, свързани с хода на преговорите, включително и проектотекста на двустранното споразумение за преодоляване на спора за името, предоставен от Министерството на външните работи на Република Гърция, като оценява, че македонският президент се информира селективно“, се казва в разпространеното изявление.
„Досега съм бил принципен и оставам последователен в придържането към установените от предишните президенти на Република Македония позиции", заяви Иванов преди 10 дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

Kathimerini: Берлин призова Атина и Скопие да се възползват от „историческата възможност" за разрешаване на спора за името

29 Май 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Атина/Скопие. Германското правителство насърчи Гърция и Македония (в източника - Бивша югославска република Македония) да разрешат всички останали въпроси, които възпрепятстват постигането на споразумение за уреждане на десетилетния спор за името, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.
В изявление, разпространено в навечерието на визитата на гръцкия външен министър Никос Коцияс в Берлин за среща с германския му колега Хайко Маас, говорителят на външнополитическото ведомство на ФРГ Мария Адебар призова Атина и Скопие да се възползват от „историческа възможност" за споразумение, което ще има „положителен ефект за двустранните отношения, както и за регионалната стабилност".
Същевременно Адебар поясни, че на срещата в Берлин Маас и Коцияс ще обсъдят двустранните отношения и подписания между двете страни план за действие през 2016 г., но също така и международните въпроси, като например текущите преговори с Македония, водени под егидата на ООН.
Изявлението на Берлин бе направено броени часове, след като ръководителят на гръцката дипломация обяви, че работата на външните министри на двете страни по спора за името е приключила и постигането на сделка е в ръцете на премиерите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

Voice of America: Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза

29 Май 2018 | 05:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Уреждането на спора за името между Македония и Гърция е във финална фаза, съобщават от радио Voice of America.
Разговорите за уреждане на дългогодишния спор между Гърция и Македония за името Македония са в последния етап, казаха двамата външни министри в понеделник.Гръцкият външен министър Никос Коциас и колегата му Никола Димитров от Македония казват, че техните министър-председатели ще продължатт преговорите след отработването на няколко правни и технически въпроса.Димитров каза пред репортери в Брюксел в понеделник, че може да има окончателно споразумение преди срещата на върха на ЕС в края на юни.
Македония е името на бивша югославска република и историческа древна част на северна Гърция.
И двете страни се спорят за използването на името, откакто Македония получи независимост през 1991 г.
Много гърци казват, че разрешението на съседната страна да използва името Македония, обижда гръцката история и предполага претенции на гръцка територия.
Някои македонци казват, че промяната на името на страната им или дори модифицирането му заради сделка с Гърция би била предателство.
Македонският премиер Зоран Заев предложи да се промени името на страната му в "Нова Македония" или евентуално в "Горна Македония" в замяна на това Гърция да спре блокирането на македонското членство в НАТО.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

Александър Дамовски, МКД: Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк

28 Май 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
София. Македония трябваше окончателно да се оттегли след безрезултатните преговори за името между външните министри в Ню Йорк. Това каза пред Радио "Фокус" Александър Дамовски, главен редактор на електронното издание МКД. "Това е основният въпрос. Безкрайно е притискането от Гърция върху Македония. Ето, и последният път в Ню Йорк беше безобразен ходът на гръцките преговарящи - Ципрас и Коцияс приеха предложението на Заев за Република Илинденска Македония, а 24 часа по-късно само благодариха на македонската страна, че приемат принципа erga omnes, но не и името Илинденска Македония, което пък беше условието от страна на Македония – или целият пакет, или нищо. Виждате как Гърция превзема лека-полека преговорите, дори съобщава официално, че Македония е приела условието за erga omnes, което не е точно така. Между другото, обаче, международната общност в Брюксел и Вашингтон е приела, че щом Македония веднъж се е съгласила и е приела този принцип с името Република Илинденска Македония, то тогава няма защо да не го приеме и с името Република Северна Македония, или Република Горна Македония, или Република Крушевска Македония и всичките останали глупости по отношение на името. Вижда се, че гръцките преговарящи са много по-умели, по-хитри. И тук наистина беше крайно време след Ню Йорк да се напуснат преговорите и както Заев каза – „всичко или нищо“. И сега, когато стана „нищо“, ние отново продължаваме да преговаряме за нещо. Тук и достойнството, и позицията на македонската страна станаха много, много по-слаби за евентуални следващи преговори, а те, както виждаме, продължават и в Брюксел", коментира Дамовски. Той каза още, че от 1994 година до днес Гърция има своя позиция за името и налага на Македония своите условия, въпреки намерението на премиера Зоран Заев да се представи проевропейски и по-сговорчив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

Министър Екатерина Захариева: Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България

28 Май 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Името, за което външните министри на Гърция и Македония са постигнали принципно съгласие, е позитивно решение за всички страни в процеса, включително България. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след края на Съвета „Външни работи“, който се проведе днес в Брюксел, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Днешният ден започна със закуска на тема "Македония", която беше организирана от мен и от австрийския министър на външните работи. Имахме възможност да бъдем информирани за напредъка в реформите, които се извършват в Р Македония. Добрата новина, която чухме от двамата колеги - от министър Коцияс и министър Димитров, е, че поне те след взаимни преговори са постигнали принципно съгласие по името и очакват техните премиери и правителства да одобрят това, което те са постигнали, за да може да придвижат процеса напред", обясни Захариева. "Оставяме на тях да обявят решението си за името, но мисля, че то е добро и позитивно решение за всички страни в процеса, включително и за България", добави министър Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

VOA (Македония): Създадена е рамка за споразумение за компромисно име - какво следва?

28 Май 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Компромисно споразумение - това е епилогът на последната среща между министрите на външните работи на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коцияс. Двамата дипломати се срещнаха в Брюксел, където до късно обсъждаха ключови елементи около въпроса за спора за името между Скопие и Атина, отбелязва Voice of America в македонската си редацкия в материал, в който се търси отговор на въпроса какво следва оттук насетне.
Македонският външен министър определи срещата като продуктивна – утвърдена е рамка, която екипи от външнополитическите ведомства на двете страни усъвършенстват, за да получи форма на двустранно споразумение.
Съществуват и елементи, които трябва да бъдат доуточнени на най-високото ниво. В тази връзка бе съобщено за обширен телефонен разговор, който ще бъде проведен от премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас в средата на седмицата. Не се съобщават допълнителни подробности - нито Димитров, нито Коцияс не разкриха друга информация за преговорите.
„Мисля, че трябва да го оставим на министър-председателите. Видяхме как се отразява комуникацията за процеса, даваме шанс на този процес“, заяви Димитров накратко. Ден след срещата с гръцкия си колега той проведе неофициална закуска с част от външните министри на Европейския съюз. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини също е била информирана за резултатите от последните разговори.
„Всички сме насърчени от постигнатия напредък в преговорите между Атина и Скопие по въпроса за името. Всички ние ще работим, за да подкрепим, както се надявам, положителния епилог от тези важни преговори", подчерта Могерини.
Преди срещата в Брюксел двамата външни министри преговаряха интензивно в Ню Йорк в продължение на два дни. В дискусията участваше и специалният посредник на ООН в спора за името – Матю Нимиц. Очевидно там са били потвърдени определени сегменти от възможното решение за пакета.
С новото интензифициране на преговорите и сериозния шанс за окончателно приключване на процеса в Гърция, призивите за нови реакции се активират отново. За следващата седмица в Гърция са обяви нови протести за запазване на „гръцкия характер на Македония". Т. нар. „Комисия за борба за гръцкия характер на Македония", която се представя като организатор, призовава за подкрепа за, както се посочва, борбата на гръцките граждани срещу разпродаването на името на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

Доц. д-р Александър Гребенаров, МНИ: 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и проблемите не се решават, а нараства

28 Май 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 14 десетилетия по-късно Македонският въпрос отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нараства. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонският научен институт. Той обясни, че днес в Благоевград се провежда Международна научна конференция, на която се обсъжда именно темата за Македонският въпрос.
„Бих посъветвал и помолил, който има възможност нека да присъства на днешната конференция, която ще се проведе в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Тя е разделена в два панела, в рамките на които участие ще вземат много историци от страната и чужбина. В рамките на форумът ще разгледаме различни теми, свързани с Македонският въпрос – от неговият генезис. Ще се върнем 140 години назад до злополучният Берлински конгрес, който разделя Македония, отделя българските земи от Княжество България до днес“, каза още доц. д-р Гребенаров.
Той добави, че днес Македонският възел отново е отворен и всъщност проблемите не се решават, а нарастват. „Виждате например какво се случва с името на Македония. Вече над 25 години Гърция и Р Македония не могат да се разберат, виждате че има нови държави в Западните Балкани, които също имат някакви интереси спрямо Македония. Виждате, че дори Турция и Румъния имат някакви интереси – етнически или религиозни към Македония. Така че на мен ми се струва, че „възелът“ се заплита“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
„България непрекъснато тича след събитията – не е нормално вече над 25 години проблемите ни с Македония да са актуални“, коментира той.
„Знаете, че ние признахме Македония и то безусловно, без да поставяме нашите условия за име, за език, за история. Години по-късно сключваме договори, декларации и какво ли не, но това са все неща, които се случват след събитията. Трябваше категорично преди години да поставим нашите искания, нашите условия и да кажем, че това е нашата история“, каза още доц. д-р Гребенаров. Според него е недопустимо историята ни да се ограбва, да се преиначава, защото нашите предци ще се „завъртят в гроба“.
По думите на доц. д-р Гребенаров няма „рецепта“ за правилен подход по отношение проблемите между България и Македония. „Трябва да правим опити. Може би една от стъпките е комисията, която се създаде между България и Македония, свързана с историята. Лично аз обаче съм малко песимист за нейното функциониране и за това, че тя ще реши въпросите. Сред политиците има едно виждане, според което историята трябва да се остави на историците, а те щели да се занимават с политика. За мен това е едно невярно твърдение и в един момент то може да изиграе лоша шега на самите политици, защото задачата на историците е да прочетем историята от начало до край такава, каквато е – и с позитивните, и с негативните страни, а пък политиците е ясно, че няма да харесат негативите, но за това не са виновни историците“, подчерта доц. д-р Гребенаров.
Той отбеляза, че историята е такава, каквато е и тя не бива да се променя. „Ще имаме много големи трудности в тази посока и най-вече с колегите от Македония и Гърция, за да може изобщо да седнем, да поговорим, да прочетем изворите и да пишем историята такава, каквато е била, а не да си я измисляме. Фактите и събитията не трябва да се преиначават и променят както е удобно за управляващите“, коментира доц. д-р Гребенаров. Той заяви, че е умерен оптимист относно решаването на проблемите между България и Македония в близко бъдеще. „По-скоро хоризонтът ми е за далечното бъдеще“, отбеляза доц. д-р Гребенаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Борислав Цеков: Църквата на е инструмент за политически цели и лични амбиции

Д-р Борислав Цеков: Църквата на е инструмент за политически цели и лични амбиции

28 Май 2018 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Както всеки църковно, юридически и канонично грамотен човек знаеше и предвиждаше, нито една поместна православна църква в света не прие поканата на схизматичната македонска църква и не уважи скопската претенция, че са "правоприемници" на българската Охридската архиепископия. Това заяви пред Агенция „Фокус“ докторът по конституционно право Борислав Цеков, който е и автор и вносител на действащия Закон за вероизповеданията, довел до прекратяване на продължилия от 1992 до 2002 г. разкол в Българската православна църква.
Според д-р Цеков Светият Синод на БПЦ е постъпил канонично, мъдро и национално отговорно, като отхвърли неканоничните искания да се самообяви за "църква-майка" на намиращата се в схизма Македонска православна църква. Заедно с това, отклоняването на поканата да се чества 1000-та годишнина от Охридската архиепископия, организирано от Македонския синод, по безупречен начин защити националния интерес на България. „Ако нашите архиереи бяха приели да отидат в Охрид и да съслужат с отлъчените от Светото Православие македонски клирици преди по каноничен ред те да се върнат в единството на Църквата, това щеше да е не само тежко църковно провинение, а и истинско национално предателство. Все едно да бъдат признати абсурдите на македонизма, че цар Самуил не бил български цар е „македонски“. Или както комунистите предодаха костите на Гоце Делчев на Титова Югославия, където го обявиха за небългарин“.
Цеков обясни, че правоприемник на Охридската архиепископия е единствено и само Българската православна църква. И това не е предмет на белетристика и свободни съчинения, а правна връзка, която се проследява през всички канонични, юридически и исторически извори още от времето на трите императорски грамоти на византийския император Василий Втори от периода 1020-1025 г., с които е уреден статуса на тази българска архиепископия и е очертан нейния диоцез. Македонската църква е създадена като част от коминтерновската политика за обезбългаряване на Македония след Втората световна война. БПЦ може да чества Охридската архиепископия като единствен неин каноничен и легитимен правоприемник. Не и синода в Скопие. Предадем ли вяра и Църква, предаваме България, отсече д-р Борислав Цеков.
Той подчерта също, че опитите за диктат над българските архиереи от една група лица, част от които нямат нищо общо с православието, а някои даже не крият връзките си държавното ръководство и службите на друга държава, са получили категоричен отговор от Светия Синод и църковния народ. Тази група вреди на подобряването на отношенията между България и Македония. Българската страна трябва да подкрепя и насърчава изваждането на Македония от изолацията, но това не може да става с цената на отказ от националната ни и църковна история и светини, изтъкна Цеков.
„Никой у нас или в Скопие, не трябва да си въобразява, че може да превърне Българската православна църква в инструмент за политически цели и лични амбиции. Това няма да бъде допуснато“, категоричен е д-р Цеков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

Никос Коцияс, външен министър на Гърция: Окончателният договор за името на Македония е в ръцете на премиерите, външните министри завършиха своята част от работата

28 Май 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Министрите на външните работи на Гърция и Македония завършиха своята част от работата, преговорите за името продължават на експертно ниво, а когато и те приключат, подготвените текстове ще бъдат в ръцете на премиерите за окончателен договор. Това заяви първият дипломат на Атина Никос Коцияс, предава македонското електронно издание A1 On.
„Двамата външни министри приключихме. Днес и вероятно утре преговорите на експертно ниво ще продължат - това, което трябва да бъде решено, са техническо-правни въпроси. Щом приключат, и веднага щом бъдат изяснени техническите и правните въпроси, текстовете, подготвени на ниво външни министри, ще бъдат дадени на двамата министър-председатели, които ще обсъдят и постигнат окончателно споразумение“, обясни ръководителят на гръцката дипломация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

Любчо Трохаров, дипломат: 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика

28 Май 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 25 години няма решение на спора за името на Македония, защото на Балканките изкуствено е насадена македонистка идеология и обслужваща я политика. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Според него тази идеология, тази политика е едно чуждо тяло на Балканите, което е трябвало да се адаптира на тази територия, конкретно на Вардарска Македония. „На тази историческа територия са формирани нации, включително и българската нация. Затова и спорът за името стана един наистина сериозен политически въпрос, който продължава и до днес“, каза още Трохаров.
Той добави, че днешното положение е такова, че управляващите в Македония желаят с всички сили и средства да запазят статуквото, което утвърждава след Втората световна война тази идеология и политика.
„В политически план, в реториката има известни промени, но идеологията остава непокътната, което означава, че те искат и твърдят, че има македонска нация, че има македонски малцинства в съседните държави, че има македонски език, който е класически и е формиран на тази територия – това иска ръководството на Р Македония и сега и се търси формата, но името не се намира. Другата страна е Гърция, при която на дневен ред излиза въпросът за идентичността, но тя иска договор, с който да се признае едно ново име, а това да се признае в една нова Конституция“, добави Трохаров.
По думите му това обаче означава една нова Конституция, с ново име на държавата и с последици най-малко промяна на 100 члена на новата Конституция и вероятно ново наименование на езика. „Какво мисли България по този въпрос? – България все още мисли. Македонският научен институт се опитахме да разсъждаваме и по този въпрос – „Какво име от гледна точка на исторически и политически реалности, свързани с географската област Вардарска Македония са подходящи?“. Моето лично мнение от тази гледна точка е, че правилното, нормалното, приемливото за нас в България име е или „Нова Македония“ или „Вардарска Македония“, допълни Трохаров.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

Любчо Трохаров, дипломат: Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси на още три държави – България, Албания и Сърбия

28 Май 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Спорът за името между Гърция и Македония засяга непосредствено национални интереси и на още три държави – България, Албания и Сърбия. Това каза Любчо Трохаров, дипломат от кариерата, бивш посланик на България в Хърватия и Босна и Херцеговина, по време на международна конференция в Благоевград – „140 години Македонски въпрос“, по повод празника Св. Дух, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин.
Той обясни, че още с обявяване независимостта на Р Македония, Гърция ултимативно е поставила въпроса да се промени името. „Бързо обаче стана ясно, че името е формата, а същността е да се промени идентичността на този народ в Македония, тъй като тази идентичност и тази политика, която се следва в тази нова държава подтиква леденизмът в отношенията, което означава – претенции на Р Македония към някакво свое македонско население, а това означава и към определени територии на Гърция“, каза още Трохаров.
Той добави, че това не е случаен или изкуствен въпрос, а много сериозен въпрос от гледна точка на интересите на двете страни. „И не само това. Засяга непосредствено национални интереси и на още три държави в региона, които имат исторически, национални и етнически връзки с географска област Македония – България, Сърбия и Албания. Тоест много бързо се интернационализира този въпрос. Стигна до ООН, Европейския съюз, НАТО, международни организации и така нататък“, подчерта Трохаров.
Той заяви, че Македонският научен институт заслужава едно голямо признание за усилията си да следи развитието на този важен за нас въпрос – Македонският и да предалата експертни виждания на българските политици по съответната работа за нормализирането на отношенията с Р Македония, за изграждането на добросъседството и сътрудничеството.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 години Охридска архиепископия (Обзор на македонските медии)

Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 години Охридска архиепископия (Обзор на македонските медии)

28 Май 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Охрид.Македонската православна църква отбеляза насаме 1000 годишнината от Охридската архиепископия в присъствието на президента Георги Иванов и съпругата му, премиерът Зоран Заев и съпругата му, на политици и общественици от Скопие и на владиците от клира на църквата. Тържествата в катедралния храм "Св. София" завършиха с концерт на камерния хор на Македонската филхармония и на хоровете от манастирите в Райчице и "Св. Йоан Бигорски".
Пропускайки отсъствието на представители на останалите православни църкви местните медии отбелязват най-важните моменти от събитието.
Електронното издание "Либертас" съобщава, че тържествата в Охрид са преминали под мотото "1000 години религия, писменост и култура" и акцентира върху тази част от речта на поглаваря на Македонската църква владиката Стефан, в която той заявява, че от брънка на раздора МПЦ може да се превърне в брънка на съгласието и разбирателството.
Изданието цитира и думите на премиера Заев, че десетте столетия на свързаност и единство означават, че народът е сплотен около идеята за своя държава и около идентификацията на своята църква - народът, идентичността и езикът.
Според президента Георги Иванов през вековете църквата е удържала на премеждия, отричане и непризнаване и въпреки това е останала вярна на линията на апостол Павел, което е директната връзка на Македонската православна църква и на Охридската архиепископия с Исус Христос.
"24 Вести" обединява словата на митрополит Стефан, президента Иванов и премиера Заев в препоръката за обединение и продължаване на мисията на МПЦ, която е жива и се намира в духовен растеж.
Телевизията предава, че въпреки изолацията, в която се намира МПЦ спрямо останалите православни църкви, "тя е успяла да се издигне над всички останали и да продължи в мисията си на водач и защитник на националната идентичност".
"Плюс Инфо" извежда в заглавие думите на владиката Стефан, че само народ с минало може да бъде народ с бъдеще и излъчва церемонията по тържествата, която продължава 1 ч. и 54 мин. в пълен обем.
Телевизия "Канал 5" съобщава, че на официалната церемония в църквата "Св. София" е присъствал целия църковен и държавен връх на Македония.
"Фактор" отбелязва в заглавие, че премиерът Заев и президентът Иванов са заедно на честването в Охрид.
"Слободен печат" се присъединява към думите на владиката Стефан, че "духът на нашата славна Архиепископия даваше утеха на народа и го крепеше да оцелее".
Вестник "Нова Македония" пише, че "тържествата по повод 1000 години Охридска архиепископия продължават" и публикува коментар озаглавен "Ще навреди ли на Македонската църква разделението в Българската православна църква?", поантата на който според автора Радмила Заревска е че Българската църква постепенно се отказва от позицията, която прие по македонския църковен въпрос.
Телевизия "Телма" излъчи интервю с изкуствоведа и изследовател Гоце Ангеличин Жура, автор на повече от 60 труда, посветени на охридските църкви и църковната иконопис, който смята, че "Юбилеят от 1000 години няма нищо общо с Охридската архиепископия".
Според Жура "Охридската църква е била самостоятелна много преди 1018 г. и по времето на цар Самуил е била патриаршия иначе той не би могъл да бъде коронясан за цар.."
Изкуствоведът твърди, че "корените на македонската църква трябва да ес търсят няколко века по-рано, както е било отбелязано и в първата енциклопедия, издадена от МАНУ."

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Международна научна конференция  „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в града

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в града

28 Май 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос” по повод празника Св. Дух се провежда в Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Организатори на събитието са Македонски научен институт, Югозападен университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски”, правно-исторически факултет, Институт за исторически изследвания – БАН и Община Благоевград.
Официалното откриване на събитието се състоя в 11.00 часа, а преди това бе даде кратка пресконференция по време на която бяха коментирани актуални теми и въпроси, свързани с темата на научният форум, но и със спора за името на Македония, който към момента е на дневен ред за Македония и Гърция. Пленарни доклади пред присъстващите в зала „22 септември“ представиха доц. д-р Димитър Тюлеков, ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград и доц. д-р Александър Гребенаров, председател на Македонският научен институт.
Малко след 12.00 часа в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод Деня на Македония и загиналите български войни в борбите за национално обединение.
Конференцията ще продължи веднага след това с представяне на доклади в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Пред научната общност, студенти, жители и гости на града своите разработки ще представят проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова; доц. д-р Стоян Германов; доц. д-р Димитър Митев; д-р Пламен Димитров; доц. д-р Ангел Джонев; проф. д.и.н. Трендафил Митев; д-р Чаба Жебьок; Николай Поппетров; д-р Илко Дренков; доц. д-р Елена Хаджиниколова; проф. д-р Мемли Красничи; проф. д-р Лучия Антонова-Василева; д-р Георги Георгиев; проф. д.и.н. Ярослав Рубаха; проф. д.и.н. Светлозар Елдъров; проф. д.и.н. Тодор Петров; докт. Елена Александрова; д-р Слави Славов; д-р Володя Милачков и д-р Станислава Стойчева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Канал 5" (Македония): Според македонския външен министър Никола Димитров е договорена рамка за компромис за името

"Канал 5" (Македония): Според македонския външен министър Никола Димитров е договорена рамка за компромис за името

28 Май 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският министър на външните работи Никола Димитров е заявил, че е договорена рамка за намиране на компромис за името, предава скопската телевизия "Канал 5". Според телевизията външните министри Никос Кодзиас и Никола Димитров са преговаряли до късно снощи и са успели да постигнат рамка за компромис за името. Телевизията цитира македонския външен министър, който казва "Имахме ползотворна среща. Имаме рамки, която трябва да се дооформи и върху нея работят юридическите екипи на двете министерства. Планира се важен разговор на премиерско ниво в средата на тази седмица, където се надяваме да се решат някои от най-важните детайли и опции, които се дискутират. Смятам, че това трябва да го оставим на премиерите, защото видяхме как комуникацията около процеса влияе върху него и вече имаме опит да дадем шанс на процеса, който е започнат.“
"Канал 5" съобщава, че тази сутрин македонският външен министър е имал неформална закуска с министри на външните работи на ЕС или техни заместници, организирана от България и Австрия.
Според "Канал 5" Франция Холандия са страните с най-твърда позиция по започването на преговорите, но министърът на външните работи на Македония смята, че чудесата са възможни.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): В Брюксел е постигната рамка за компромис по спора за името между Атина и Скопие

„Сител“ (Македония): В Брюксел е постигната рамка за компромис по спора за името между Атина и Скопие

28 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел в неделя се е провел нов кръг от преговори за името между външните министри на Гърция и Македония Никос Коцияс и Никола Димитров, на който е била договорена рамка за компромис по десетилетния спор, съобщи кореспондентът на МИА от Брюксел, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Това, което е договорено в неделя, ще бъде изчистено като текст на рамката за компромис от експертите в Атина и Скопие, пише медията.
Част от гръцките медии съобщават, че през последните два дни се е провел и разговор между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, а не е изключено през следващите дни да се проведе и още един телефонен контакт, а дори и нова среща.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: При обявяване на решение за името на Македония премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии

Андрей Ковачев, ЕНП/ГЕРБ: При обявяване на решение за името на Македония премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии

28 Май 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
София. При обявяване на решение за името на Македония, премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, би трябвало предварително да го обсъждат с опозиционните партии– „Неа Димократия“ и ВМРО-ДПМНЕ. Това каза за Радио „Фокус“ Андрей Ковачев от ЕНП/ГЕРБ. Бъдещето на Македония не трябва да бъде залог на политически борби в страната- управляващата партия да обяви някакво възможно решение и веднага опозицията да скача и да прави митинги срещу това решение. Той коментира, че това води само до блокиране на страната. В двете държави трябва да има общ консенсус между управляващи и опозиция, затова как трябва да се отблокира процеса на евроинтеграция и приемането на Македония в НАТО. Според евродепутата лидерите на двете партии: Кириакос Мицотакис и Християн Мицковски не са били информирани и не е получено тяхното съгласие. Трябва да се върви към общо национално и за двете държави решение, което не води до политически борби и търсене на изгоди в следващите избори. „Надявам се Гърция да има силите или по-точно министър-председателят Алексис Ципрас да „пусне“ Македония да почне преговори през юни", добави Ковачев. „Процесът на преговорите ще бъде дълъг и Гърция по всяко време ще може да ги блокира и да заяви своите позиции", уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федерика Могерини: Много сме окуражени от напредъка на преговорите за името между Скопие и Атина

Федерика Могерини: Много сме окуражени от напредъка на преговорите за името между Скопие и Атина

28 Май 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви в понеделник сутринта след срещата си с македонския външен министър в Брюксел, че подкрепя процеса за намиране на решение на спора за името между Атина и Скопие, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„Всички сме много окуражени от напредъка между Скопие и Атина за името, всички ще работим за позитивния изход от преговорите“, заяви Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Преговорите за името на Македония набират скорост, докато в Гърция се планират протести

Kathimerini: Преговорите за името на Македония набират скорост, докато в Гърция се планират протести

28 Май 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Атина. Планират се серия от демонстрации в редица градове из цяла Гърция на 6 юни, в които хората ще протестират срещу продължаващите преговори за разрешаване на спора за името на Македония между Атина и Скопие, които навлязоха в решаващата си фаза, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Група, наричаща себе си „Комитет за борбата за гръцката Македония“ излезе със съобщение, в което заяви, че организира масови протести, които трябва да се проведат на 6 юни от 19:30.
Целта, подчерта комитетът, е да се „припомни“ на правителството, че „гръцкия народ вече е взел решение“. Това решение, се добавя в изявлението, е да се отхвърли всяко решение, съдържащо термина „Македония“, защото в него се съдържат иредентистки амбиции за северния гръцкия регион със същото име.
Предупреждението за обществено недоволство спрямо най-вероятния сценарий от продължаващите преговори с посредничеството на ООН идва в момента, в който гръцкия външен министър Никос Коцияс навлиза в решаващи преговори на високо ниво, които да продължат позитивната инерция от разговорите, проведени по-рано този месец между премиера на Гърция Алексис Ципрас и македонския му колега Зоран Заев.
След срещата с официалните лица във Вашингтон и скопския външен министър Никола Димитров в Ню Йорк миналата седмица, Коцияс сега е в Брюксел, където ще вземе участие в Съвета по външните работи на Европейския съюз в понеделник.
По-късно в същия ден той ще отпътува за Берлин, където ще се срещне с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер – с когото Коцияс има много приятелски отношения от времето, когато последният беше външен министър – и във вторник той ще се види с германския си колега Хайко Маас.
Освен това, по-късно този месец първия дипломат на Гърция ще пътува до Москва и ще приеме френския си колега Жан-Ив льо Дриан в Атина.
Атина и Скопие заявиха, че целят да постигнат споразумение преди срещата на върха на ЕС на 28 юни.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Преговорите за името ще продължат в Брюксел, тръгвайки от по-ниско стъпало. Кой ще бъде първата жертва при неуспех?

„МКД“ (Македония): Преговорите за името ще продължат в Брюксел, тръгвайки от по-ниско стъпало. Кой ще бъде първата жертва при неуспех?

28 Май 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Отхвърлянето на предложението „Република Илинденска Македония“ върна преговорите за името с Гърция на няколко стъпала по-долу от достигнатото. След неуспеха на кръга от преговорите в Ню-Йорк е предвидена нова среща между външните министри Димитров и Коциас в Брюксел, но не се знае кога. Очевидно е, че продължава да се търси ново предложение, което да отвори нова врата и да предложи решение. Въпросът е кой ще бъде първата жертва при евентуален неуспех на преговорите?. Това пише в коментар за преговорите между Атина и Скопие за разрешаване на спора за името македонското електронно издание „МКД“.
Изданието отбелязва, че гръцките журналисти не са забравили заявката на Никола Димитров да подаде оставка, ако не се приеме предложението „Република Илинденска Македония“ и припомня думите му, че е готов да подпише веднага оставката си, ако това ще помогне на Македония.
„МКД“ констатира, че неуспехът в Ню-Йорк не само връща преговорите назад, но и съкращава времето до срещата на върха на ЕС и до заседанието на НАТО, като условието за започване на преговори за влизане ЕС и за членство в НАТО продължава да бъде намирането на компромис за името.
Коментарът на изданието завършва с констатацията, че екипът на Заев, който е заложил изцяло на външната политика и на намирането на решението на спора за името на принципа „Сега или никога“, се е сблъскал „с упоритостта и хитростта на гръцкия премиер Ципрас, който отстоявайки своите позиции бавно, но сигурно завладява пространството на преговорите“.
Според „МКД“ крахът на тази политика вече посочва първата си жертва - министър Никола Димитров.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Външният министър Никола Димитров смята да поиска от ЕС стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство

„МКД“ (Македония): Външният министър Никола Димитров смята да поиска от ЕС стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство

28 Май 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Скопие.Външният министър на Македония Никола Димитров смята да поиска от ЕС проява на „стратегически подход при обсъждането на старта на преговорите за членство на страната“, пише скопското електронно издание „МКД“, като се позовава на дипломатически източници в Брюксел.
Изданието обръща внимание и на неофициалната закуска, организирана от България и Австрия, настоящият и бъдещият председател на ЕС, която трябва да се проведе час преди редовния съвет на министрите на външните работи в хотел, намиращ се в близост до европейските институции.
На срещата Никола Димитров възнамерява да информира европейските министри за хода на реформите в Македония и да поиска те да „припознаят историческият момент за страната и за региона“.
Според „МКД“ Македония очаква от ЕС „стратегически размисъл“, което би означавало, че за да се постигне компромис в спора за името, страната трябва да почувства попътен вятър и насърчаване на Юнската среща на върха, като ясен сигнал за започване на преговори за членство.
Очакванията са насочени главно към държавите, които са скептично настроени за преговори с Македония, сред които са Франция и Холандия.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Кathimerini“ (Гърция): В преговорите влиза още едно име, свързано с Крушевската република и със славянското наследство на Скопие

„Кathimerini“ (Гърция): В преговорите влиза още едно име, свързано с Крушевската република и със славянското наследство на Скопие

28 Май 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Атина.След провала на „Илинденска Македония“ Атина и Скопие продължават да търсят универсално решение на спора за името, пише гръцкият вестник „Кathimerini“ в коментар озаглавен „Още едно име на масата“, като отбелязва че преговарящите екипи са се върнали към четирите предложения, направени от международния посредник Матю Нимиц.
В коментара се твърди, че досега обсъжданите имена Горна Македония или Нова Македония представляват само съмнителна перспектива за намиране на решение, тъй като правителството на Зоран Заев отказва да ги приеме за всеобща употреба (erga omnes), което е задължителна предпоставка за Гърция.
Съобщавайки за ново, непредставено досега име, „Кathimerini“ се позовава на добре информирани източници, според които по време на последния кръг от преговорите обект на дискусия е станало име, свързано с Крушево и с Крушевската република, обявена през Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г.
Изданието смята, че ако действително искат да намерят решение на спора за името, двете страни трябва да направят истински дипломатически спринт в навечерието на срещата на върха на Европейския съвет на 28 юни 2018 г.
Превод и редакция: Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“

Благоевград: Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“

28 Май 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Международна научна конференция „140 години Македонски въпрос“ ще се проведе в зала „22 септември“ и в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. Това съобщиха организаторите на конференцията. В зала „22 септември“ в 10.30 започва пресконференция на Македонския научен институт. След това в 11.00 часа започва откриването, на което ще представят пленарните си доклади доц. д-р Димитър Тюлеков и доц. д-р Александър Гребенаров. В 14.00 часа в Правно-историческия факултет започват заседанията на конференцията. Сред организаторите са Община Благоевград, Македонски научен институт, Югозападен университет „Неофит Рилски“ и Института за исторически изследвания към БАН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Никола Димитров заминава на двудневна визита в Брюксел

„Макфакс“ (Македония): Никола Димитров заминава на двудневна визита в Брюксел

28 Май 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Изпълнението на реформите и интеграцията на Македония в Европейския съюз ще бъдат темите на разговор по време на двудневната визита на министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в Брюксел, съобщава македонската агенция „Макфакс“.
Според съобщението на външното министерство Димитров ще участва в работна закуска със своите колеги от държавите-членки на ЕС, организирана в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, предстоящото австрийско председателство и в навечерието на Съвета за външни работи на ЕС.
„Дискусиите ще се фокусират върху процесите на европейска интеграция на Република Македония, изпълнението на правителствената програма за реформи, както и отношенията на добросъседство“, се казва още в съобщението на министерството.
Във втория ден от визитата си Димитров ще направи обръщение към брюкселския център за Европейски политики на тема: „Македонският спор за името: изпитанието пред ЕС за разширяване на Балканите“.
От македонското МВнР допълниха, че по време на престоя си в Брюксел Димитров ще се срещне с представители на европейските институции и няколко външни министри на държави-членки на ЕС, без обаче да посочва дали ще се срещне с гръцкия си колега Никос Кодзиас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Организират се нови протести за името на Македония в Гърция

Protothema: Организират се нови протести за името на Македония в Гърция

27 Май 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Атина. В Атина и Солун се организират нови протести във връзка с последните развития по преговорите за името на Македония. Съгласно комюнике, изпратено до пресата, членовете на организационния комитет, образуван от координаторите на двете големи демонстрации „Македония значи Гърция“ в Атина и Солун, вече е провел серия от разговори с представители на местните власти и ги е помолил да дадат практическата си подкрепа за борбата на гръцкия народ срещу „продажбата на името Македония от правителството“, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
В рамките на следващите няколко дни, комитетът, в сътрудничество с пан-македонските съюзи, ще анонсира паралелни митинги в градовете из цяла Гърция. Протестите в посочените градове ще се проведат на 6 юни от 19:30 часа. Както се посочва в съобщението до пресата, „чрез тези демонстрации, комитетът иска да припомни на политиците в страната, че гръцкия народ вече е взел решение по отношение на името Македония и иска то да бъде уважавано“.
Комитетът отново предупреждава гръцкото правителство, че „решение, в което фигурира терминът „Македония“ не може да бъде прието от гръцката страна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че може да живее още 2-3 години и с нерешен въпрос за името

„Стандард“ (Македония): Кирякос Мицотакис заяви, че може да живее още 2-3 години и с нерешен въпрос за името

27 Май 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Атина. Председателят на основната гръцка опозиционна партия „Нова демокрация“ Кирякос Мицотакис заяви, че ако получи политическата отговорност, спорът с името ще бъде решен, когато прецени, че това решение ще служи на националните интереси, предава македонското издание „Стандард“.
„ Двадесет години живеем с този проблем, с този нерешен проблем, ще можем да живеем с него още 2-3 години. Ако аз имам политическа отговорност, проблемът ще се реши, когато преценя, че това решение ще служи на националните интереси“, заяви Мицотакис и добави, че неговата партия никога не е казала, че не иска решение, но е необходимо то да бъде в съответствие с гръцките условия.
Лидерът на Нова демокрация обясни, че националната рамка за решение, което поставя той , не се фокусира само върху въпроса с името, а като необходимо условие определя „конституционните промени и елиминиране на иредентизма, за да може има пълна пакетна сделка „ Мицотакис обясни, че само ако има конкретна информация за евентуално предложение, съгласието ще се коментира публично.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“: Президентът на Македония ще изнесе реч по повод 1000 години от създаването на Охридска архиепископия

„Макфакс“: Президентът на Македония ще изнесе реч по повод 1000 години от създаването на Охридска архиепископия

27 Май 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Охрид. Президентът на Македония Георге Иванов ще направи обръщение по повод юбилея "1000 години Охридска архиепископия" който ще се чества вечерта в катедралния храм "Света София" в Охрид, предава македонската медия „Макфакс“.
В рамките на отбелязването на юбилея "1000 години Охридска архиепископия", в периода от май до декември 2018 г., ще бъдат проведени редица научни, академични събирания, както и спортни, културни и артистични дейности.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„A1oN“ : Външните министри от ЕС ще бъдат информирани за хода на преговорите по името

„A1oN“ : Външните министри от ЕС ще бъдат информирани за хода на преговорите по името

27 Май 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Външните министри на ЕС утре ще проведат среща няколко седмици преди юнската среща на високо равнище, на която европейските лидери трябва да вземат решение за препоръката на Европейската комисия за започване на преговори с Македония и Албания, предава македонската медия „A1oN“.
Върховния представител за външните работи на ЕС Федерика Могерини ще уведоми външните министри на 28-те страни членки за процеса на преговори, докато министри на външните работи на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коцияс трябва да продължат да преговарят в Брюксел.
Обявено е, че България, която в момента председателства ЕС, заедно с Австрия, която поема председателството на ЕС от 1 юли, ще организират закуска, на която ще участват европейските и европейският министри. Това ще бъде възможност за европейските министри да поискат от ръководителя на македонската дипломация данни за хода на преговорите по името.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Ще се проведат чествания по случай 1000 година от Охридската архиепископия

„Курир“ (Македония): Ще се проведат чествания по случай 1000 година от Охридската архиепископия

27 Май 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. С множество културни, научни, академични, образователни и спортни събития, организирани на местно, но и на най-високо държавно ниво, тази година ще се чества едно хилядолетие от съществуването на Охридската архиепископия, предава македонската медия „Курир“.
Директорът на Комисията за отношения с религиозните общности и религиозните групи Дариян Сотировски, обявявайки програмата, посветена на забележителната юбилей отбеляза, че става дума за изключително важно събитие - отбелязване едно хилядолетие от съществуването на една важна църковна и духовна организация, помогнала на народа да преодолее много трудности от различните периоди на историята.
Централната тържество ще се проведе днес вечер от 18.30 часа в катедралния храм „Света София“ в Охрид с присъствието на президента Георге Иванов и министър-председателя Зоран Заев. Изложба на художествени портрети на македонските архиепископи ще бъде открита в галерията на Света София.
Организаторите на честванията отправиха открит призив към всички братски балкански народи да посетят Охрид и заедно с македонския да празнуват значимия юбилей.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.