НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:02


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николай Нанков: До края на 2021 година е реалистичният срок за изграждането на автомагистрала Русе – Велико Търново

Министър Николай Нанков: До края на 2021 година е реалистичният срок за изграждането на автомагистрала Русе – Велико Търново

28 Май 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. До края на 2021 година е реалистичният срок за изграждането на автомагистрала Русе – Велико Търново. Това съобщи във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че най-късно този път ще стане реалност в средата на 2022 година. Министърът съобщи, че в момента тече съдебна процедура по обжалване на Оценката за въздействие на околната среда на автомагистралата. Върховният административен съд ще заседава по делото на 18 юни. Ако решението на Съда е в ползата на колегите от Агенция „Пътна инфраструктура“ можем да започнем скоростно с предвижването на парцеларните планове и обществената поръчка за строителство още в рамките на таз година“, посочи министър Нанков. Той припомни, че трасето е разделено на три участъка – от Русе до Бяла – 40 км, обхода на град Бяла – 35 км и Бяла – Велико Търново – 58 км.
Дължината на цялата автомагистрала ще е 133 км, докато в момента пътят е с дължина 110 км. Министърът обясни, че трасето се удължава, заради факта, че започва от бъдещия втория мост над река Дунав при Русе и завършва при град Дебелец. Изграждането ще струва малко над 1 млрд. лева. „Този път е на челно място в черната статистика за пътнотранспортните произшествия с тежки, фатални, а понякога и летални последици. Участъка от Бяла до Русе е с най-много жертви. Но не само от гледна точка нас пътната безопасност, а и с икономическото съживяване на Северна централна България, се обуславя скоростта на нашите действия по този проект. Тези 133 км са изключително важни не само за великотърновска област, но и за Русенска и за всички съседни области“, посочи Нанков. На срещата, провела се в Голяма зала на Община Велико Търново присъстваха и лицата, които обжалват решението за ОВОС на автомагистрала Русе – Велико Търново – жители на селата Хотница и Поликраище. Те изразиха своите становища пред министъра.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Предвиждаме до края на 2021 година да бъдат изградени 160 км от автомагистрала „Хемус“

Министър Николай Нанков: Предвиждаме до края на 2021 година да бъдат изградени 160 км от автомагистрала „Хемус“

28 Май 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предвиждаме до края на 2021 година да бъдат изградени 160 км от автомагистрала „Хемус“. Това съобщи по време на дискусия на тема „Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север” във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че скоростният път ще бъде построен основно с приходи от националния бюджет. В момента се водят разговори и за евентуално пренасочване на средства по ОП „Транспорт“ за АМ „Струма“ към АМ „Хемус“. Средства за строителството на северната магистрала ще бъдат генерирани и от ТОЛ системата. „Един от ангажиментите, които поех миналата година бе за въвеждане на ТОЛ системата, като наш основен приоритет. В момента сме извървели и 2/3 от пътя. Довършихме тежката обществена поръчка, сключихме договор и сме почти на 35-40% изпълнение, т.е. от средата на другата година ние ще започнем да генерираме ресурс, който ще ни направи финансови независими. Тези средства ще направят и пътния бюджет устойчив от финансова гледна точка“, заяви министър Нанков.
Той посочи, че АМ „Хемус“ ще бъде изградена по-бързи от прогнозируемите срокове. Очаква се магистралата да бдъе изградена до 2024 година. Министър Нанков припомни, че вече е започнало реалното строителство на участъка от Ябланица до пътен възел Боаза, с дължина 9,3 км. До година и половина дейностите в тази отсечка ще приключат. Приключва и проектирането на 52 км от трасето между пътен въззел „Боаза“ и разклона за Ловеч. Участъкът е препроектиран, което ще спести на държавата между 200 и 300 млн. лева. Очаква се през август да стартират тръжните процедури за строителство, а до 2020 година този участък да е изцяло изграден. През лятото на тази година ще започне и тръжната процедура за 85 км в отсечката от разклона за Ловеч – Плевен до разклона за път I-5 Русе – Велико Търново. Очаква се до 2021 година изграждането на този участък да е приключило. До 2024 година трябва да е готов и най-изостаналата в проектна готовност отсечка,от път I-5 Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, който е с дължина 90 км. В момента приключва и процедурата по проектиране на участъка от пътен възел „Буховци“ до пътен възел „Белокопитово“, като се очаква в рамките на два-три месеца да стартира реалното му изграждане. „Преди 2 седмици Европейската комисия гласува доклад и даде АМ „Тракия“ като един от трите най-добри примери за успешното приложение на кохезионната политика в страни членки на ЕС. Убедени сме, че АМ „Хемус“ ще има същия положителен ефект за Северна България. В рамките на 5 до 7 години има реален шанс Северна България да се развие по подобие на Южна, чрез изграждането на тези инфраструктурни обекти“, посочи Нанков визирайки освен АМ „Хемус“, също така и пътя Русе- Велико Търново.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: До 2019 година ще бъдат ремонтирани всички тунели, които са част от TNT мрежата

Министър Николай Нанков: До 2019 година ще бъдат ремонтирани всички тунели, които са част от TNT мрежата

28 Май 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. До 2019 година ще бъдат ремонтирани всички тунели, които са част от TNT мрежата. Това съобщи по време на дискусия на тема „Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север” във Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че ремонтите ще се извършват със средства не само от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, но и на такива, отпуснати от Министерски съвет в бъдеще. „Дано имаме преизпълнение на бюджет, както миналата година, но ще имаме достатъчно ресурс след като въведем и ТОЛ таксите през 2019 година, да направим ударно, до края на 2019 година, онези ремонт, които няма да успеем да направим през тази година“, заяви министър Нанков. Той припомни, че през тази година трябва да завърши ремонтът на двата тунела на АМ „Хемус“. Със средства от бюджета поетапно ще бъде ремонтиран тунел „Траянови врати“ на автомагистрала Тракия през тази и следващата година. Предвижда се ремонт и на тунела на обходния път в Ловеч. Нанков съобщи,че е подписан договор за цялостен ремонт на околовръстното шосе на Ловеч, който е в тежко експлоатационно състояние. Ремонтите ще се извършват с европейско финансиране. Николай Нанков съобщи, че в момента се разглежда и техническия проект за ремонта на тунел „Кривина“ на автомагистрала Струма. Министърът подчерта, че повечето от тунелите и мостовите съоръжения не са ремонтирани близо 35-40 години.
Министър Нанков заяви също, че до края на есента ще започне ремонтът на тунелите по пътя Велико Търново – Русе. Той посочи, че до 40 дни ще бъде изготвен техническия проект за ремонта на съоръженията, които се намират на територията на Велико Търново, а след това ще бъде избран и изпълнителя. Ако няма обжалване на процедурата, ремонтите ще стартират още през есента. Рехабилитацията ще се извърши с държавни средства. Нанков подчерта, че тунелите не са ремонтирани повече от 30 години. Министърът посочи, че област Велико Търново е една от областите с най-много ремонтирани пътни участъци през миналата година. Той припомни рехабилитацията на пътя Велико Търново – Горна Оряховица през Арбанаси, която ще продължи и през тази година, пътя на Самоводене – Ресен и на редица пътни отсечки в община Павликени. Предстои да се направи ремонт на пътните отсечки Присово – Миндя, Стражица – Антоново и път II-11, който е успореден на Дунав и преминава през землището на село Вардим – с дължина 11 км. „От бъдещите приходи от ТОЛ системата ще има финансиране за общински пътища. Почти ще удвоим субсидията, която държавата предоставя на общините, в размер на 50 млн. лева. Това ще е още едно рамо за общинските бюджети, за да поддържат в по-добро състояние общинските си пътища и съоръженията по тях“, допълни Николай Нанков.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов във Велико Търново: До 6 години АМ „Хемус“ ще бъде завършена

Цветан Цветанов във Велико Търново: До 6 години АМ „Хемус“ ще бъде завършена

28 Май 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Процедурите за АМ „Хемус“ вървят по сроковете, заявени преди година, като вече дори не говорим за 7 години, а за намален до 6 години срок за завършване на магистралата. Дебатът често се измества в различни полета, но нека бъдем обективни и отдадем заслуженото на фактите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по време на втората среща на тема „Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”, съобщиха от пресцентъра на партията. Форумът, организиран от вестник „24 часа“ и МРРБ, се проведе във Велико Търново – по средата на трасето на АМ „Хемус“. На него присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, великотърновският кмет и председател на НСОРБ Даниел Панов, народни представители, представители на местната власт и областни управители от Северна България, предприемачи, журналисти и граждани.
Детайлите за доизграждането на пътната артерия бяха обсъдени на срещата, точно година, след като за първи път се проведе среща в този формат и на същата тема. „Фактът, че тук са областни управители и кметове от Разград, Търговище, Ловеч, Силистра и др. е ясен знак, че не говорим само за някои населени места, а за свързаността на регионите и приоритета, който поставяме върху развитието им. За една година се правят две такива срещи, като на втората се отчита свършеното. По този начин обществото може да прецени кой е прав и кой е крив“, каза още Цветан Цветанов.
По думите му промените в законодателството, свързани с обществените поръчки, са в името на по-добра конструктивност, оперативност и възможност държавата да си върши по-добре работата. „Някои превърнаха обжалването в бизнес. Точно затова смятам, че промените са правилни. Все пак имаме финансов програмен период, който не може да бъде проточен във времето“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ. Цветанов даде и пример с АМ „Струма“, където щяхме да изгубим финансирането, ако нямаше адекватна реакция на държавата. „Законодателят обаче в никакъв случай няма да намали процедурите и обществените обсъждания“, категоричен бе председателят на ПГ на ГЕРБ.
Цветан Цветанов благодари на министър Нанков за неговата оперативност. По думите му хората са избрали това правителство по най-демократичния начин, избрали са програмата му и наш дълг е да я изпълним. „Сигурен съм, че министър Нанков ще доведе този важен проект докрай“, увери зам.-председателят на ГЕРБ.
„Пътната безопасност трябва да е водеща за всеки един от нас. Например концентрацията на ПТП на територията на Бяла и Русенско е не толкова заради слабо внимание на водачите, колкото от лошата инфраструктура“, допълни още Цветанов. Той изрази мнение, че развитието на тази инфраструктура ще доведе до по-голяма безопасност, ще има икономически ефект и положително влияние върху развитието на туризма, ще предостави удобство за бизнеса и за хората в съответните населени места.
В края на срещата Цветан Цветанов благодари на „24 часа“ за организирането на форума и на Венелина Гочева, която лично модерира срещата. Той предложи през май 2019 г. да се проведе трета среща, на която да се обсъдят детайли от хода на работата по „Хемус“.
По време на събитието министър Николай Нанков съобщи, че през 2021 г. Хемус„“ трябва да стигне до пътния възел с магистралата В. Търново – Русе. “Към момента реално изградени са 180 км от АМ „Хемус“, а индикативната дължина е 420 км”, информира още министър Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.