НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

България ще работи за насърчаване на научните изследвания в областта на излизане от въглеродните горива (ОБЗОР)

България ще работи за насърчаване на научните изследвания в областта на излизане от въглеродните горива (ОБЗОР)

28 Май 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
София. България ще работи за насърчаване на научните изследвания в областта на излизане от въглеродните горива. Това стана ясно по време на среща на високо равнище за приложенията на водорода и горивните клетки, която се проведе в София. Събитието се организира в рамките на програмата на Българското председателство на Съвета на ЕС от съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“, Българската академия на науките, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на образованието и науката, Столична община и Асоциацията на европейската индустрия „Водород Европа”. В срещата участваха представители на Европейския парламент, Европейската комисия, СП ГКВ, български министерства, Столична община и експерти от индустрията и от сферата на научните изследвания, които обсъдиха теми, свързани с развитието на енергетиката, транспорта, финансирането и климатичните промени.
Евродепутатът Петър Курумбашев посочи, че Източна Европа може да бъде център в развитието на изследванията в областта на водорода и София може да има централна роля в него. Той припомни, че в България вече има две коли, които са разработка на Техническия университет в София и Техническия университет в Русе, които могат да бъдат задвижвани с водород, базиращ се на основата на чиста енергия. „Той може да се съхранява и за периоди, когато няма слънце и вятър. Нашият системен оператор пострада, защото имаме голямо производство на енергия, когато няма потребление, така че едно от най-добрите решения за съхраняване на тази енергия освен батериите е водородът. Има дълъг път обаче, който тази иновация трябва да измине, преди да стигне до пазара, и смесеното предприятие „Горивни клетки и водород“ може да ускори процеса“, каза Курумбашев. Евродепутатът обясни още, че трябва да се обърне повече внимание на инструментите за насърчаване на научните изследвания в областта на излизане от въглеродните горива и да се замислим какви допълнителни възможности има финансово да се подкрепят проектите за това.
Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че българската столица е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града. „За мен е много важна и темата за използването на водорода в бита, защото битовото горене е един от най-големите замърсители на въздуха и е едно от най-големите предизвикателства за нашия град. Искам иновациите да се превърнат във водещи за София и във връзка с това имаме много хора и организации, които ни помагат – работим заедно с БАН, с университетите“, каза още тя. Фандъкова припомни и мерките, които Столична община вече е предприела за опазване чистотата на въздуха, сред които подмяна на 80% от тролейбусите и на 50% от автобусите, както и купуване на 20 електробуса, a в момента тече процедура и за още 30. „Моето желание е да подходя по същия начин и към водородните автобуси – те обаче са два пъти по-скъпи от електробусите. Надявам се да успеем да намерим начин да се възползваме от европейска подкрепа за тях“, коментира още Фандъкова.
Министърът на образованието Красимир Вълчев приветства предложението на Европейската комисия за многогодишната финансова рамка, която предвижда увеличение на средствата за научни изследвания. „В държавния бюджет на България също увеличихме средствата за научни изследвания, насочихме част от тях към много национални и научни програми и една от тях е точно в тази област – за нисковъглеродна енергия за бита и транспорта. Целта им е да обвържем научните изследвания с важни обществени задачи и да стимулираме партньорството между всички научни организации. България има потенциал и той е в различни звена – трябва да ги обединим, за да може този научен потенциал да бъде част от европейските научни изследвания в тази област“, обясни Вълчев. Министърът посочи, още, че е важно научните изследвания да бъдат държавно финансирани, въпреки че не винаги виждаме веднага тяхната полезност.
Дни на водорода ще се проведат и в Стара Загора (на 30 май) и Благоевград (на 31 май). A на 1 юни от 11.00 часа пред сградата на БАН в София ще се състои събитието „В света на водорода“. Жители и гости на столицата ще имат възможност за тест драйв на водороден автомобил, ще бъде демонстрирано и задвижването на водородни коли-играчки.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Важно е научните изследвания да бъдат държавно финансирани, въпреки че не винаги виждаме веднага тяхната полезност

Министър Красимир Вълчев: Важно е научните изследвания да бъдат държавно финансирани, въпреки че не винаги виждаме веднага тяхната полезност

28 Май 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. Важно е научните изследвания да бъдат държавно финансирани, въпреки че не винаги виждаме веднага тяхната полезност. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на Среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като граждани на Европейския съюз и живеещи на планетата Земя сме изправени пред сериозно предизвикателство, свързани с климатичните промени. И трябва да имаме ясни и силни политики за справяне с тях с помощта на научните изследвания. Затова приветстваме предложението на Европейската комисия за многогодишната финансова рамка, която предвижда увеличение на средствата за научни изследвания“, каза още той и посочи, че съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ е успешен пример за стратегическо партньорство, но се разчита силно и на частния сектор и публичните организации.
„Пътят ни е ориентиран като политика към мисиите - мисиите, които са онези важни задачи, които ще си поставим и с които екипи от различни области на науката ще ни помагат да се справим, и един то тях е за нисковъглеродната икономика. В държавния бюджет на България също увеличихме средствата за научни изследвания, насочихме част от тях към много национални и научни програми и една от тях е точно в тази област – за нисковъглеродна енергия за бита и транспорта. Целта им е да обвържем научните изследвания с важни обществени задачи и да стимулираме партньорството между всички научни организации. България има потенциал и той е в различни звена – трябва да ги обединим, за да може този научен потенциал да бъде част от европейските научни изследвания в тази област“, обясни Вълчев.
Министърът посочи, че въглеродната енергия е с много голям потенциал за бъдещи положителни ефекти. „Това е специфичното за науката – ние не винаги виждаме веднага нейната полезност, но е важно да бъде държавно финансирана. В един Iphone например 20-те базови информации са такива, които са възникнали от държавно финансирани проекти, а след това Apple е добавил и други на следващо ниво. И това е така, зaщото държавата е тази, която може да разработи пазар и да поема дългосрочни рискове, каквито частният сектор не винаги може да си позволи. Важна е ролята на силните публични политики – да стимулират тези области, които са с най-голям потенциал да подобрят живота ни през следващите десетилетия“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града

Кметът на София Йорданка Фандъкова: София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града

28 Май 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
София. София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата не е нова за София – обсъждаме я от няколко години и всяка идея, свързана с подобряване чистотата на въздуха, за мен е изключително важна. Днес аз самата се придвижвам цял ден с водороден автомобил и така ще допринеса за по-добрия въздух. Надявам се това да бъде един добър пример и важно послание - посланието, че нулевите въглеродни емисии са възможни. Знам, че трябва отделяне на по-голям финансов ресурс, но като мислим за здравето на хората, трябва да търсим възможности за това. Защото децата на София трябва да се чувствата защитени, да знаят, че растат здрави, за да могат да продължат обществото“, каза още тя.
Фандъквоа посочи, че тези дни София ще бъде във фокуса на теми, свързани с иновациите, каквито са водородните технологии. „За мен е много важна и темата за използването на водорода в бита, защото битовото горене е един от най-големите замърсители на въздуха и е едно от най-големите предизвикателства за нашия град. Опазването на въздуха за мен като кмет е стратегическият ми приоритет. Искам иновациите да се превърнат във водещи за София и във връзка с това имаме много хора и организации, които ни помагат – работим заедно с БАН, с университетите“, каза още тя и посочи, че София е пример за иновациите и привличането на науката в управлението на града.
„Ние приеме редица мерки през последните години. Столична община разработва и се възползва от опита на нашите колеги в Европа за това да напредваме малко по-бързо. София е една от 80-те европейски града, които в края на 2016 г. подписаха меморандум за разбирателство със съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“. През последните години изпълняваме много амбициозна програма за подмяна на средствата за градски транспорт с по-екологични. Проект, свързан с това, който е важен, е разширяването на софийското метро – проект, който е много подкрепян от Европейската комисия. Успяхме да подменим 80% от тролейбусите в София, работим и по трамваите. Само за три години подменихме и над 50% от автобусите – изцяло се отказахме от дизеловите и основен дял от тях в момента са газовите, но вече направихме първата крачка и към закупуване на първите 20 електробуса, подготвихме и процедура за още 30. Очакваме първите още през есента да се включат към градския транспорт на София. Моето желание е да подходя по същия начин и към водородните автобуси – те обаче са два пъти по-скъпи от електробусите. Надявам се да успеем да намерим и начина да се възползваме от европейска подкрепа, защото ние все още можем да имаме само много малка част от тези превозни средства. Нашите граждани имат нужда от финансова подкрепа в този смисъл“, коментира още Фандъкова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eвродепутатът Петър Курумбашев: Източна Европа може да бъде център в развитието на изследванията в областта на водорода и София може да има централна роля

Eвродепутатът Петър Курумбашев: Източна Европа може да бъде център в развитието на изследванията в областта на водорода и София може да има централна роля

28 Май 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Източна Европа може да бъде център в развитието на изследванията в областта на водорода и София може да има централна роля чрез изграждане на коридор Будапеща – София, например. Това каза евродепутатът Петър Курумбашев по време на Среща на високо ниво на тема „Екологична енергия с горивни клетки и водород“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Курумбашев посочи, че в България вече има две коли, които са разработка на Техническия университет в София и Техническия университет в Русе, които могат да бъдат задвижвани с водород, който е на основата на чиста енергия. „Той може да се съхранява и за периоди, когато няма слънце и вятър. Нашият системен оператор пострада защото имаме голямо производство на енергия, когато няма потребление, така че едно от най-добрите решения за съхраняване на тази енергия освен батериите е водородът. Има дълъг път обаче, който тази иновация трябва да измине, преди да стигне до пазара, и смесеното предприятие „Горивни клетки и водород“ може да ускори процеса. Много активно работя в Комисията по научни изследвания и когато изготвяхме доклада, направихме заключение, че имаме 1,2 млрд. евро заделени за научни изследвания, но те не стигнаха за нищо“, каза още Курумбашев.
Евродепутатът обясни, че трябва да се обърне повече внимание на инструментите за насърчаване на научните изследвания в областта на излизане от въглеродните горива и да се замислим какви допълнителни възможности има финансово да се подкрепят проектите за това. „Едни от най-добрите начини да задържим добрите хора от научните среди в България е да правим изследователски центрове и да имаме своите научни изследвания. И след 24 май искам да припомня думите от песента – „Напред науката е слънце, което в душите грей“. Надявам се, че това послание достига до всеки един то нас“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще се проведе среща на високо ниво по въпросите на водорода

В София ще се проведе среща на високо ниво по въпросите на водорода

28 Май 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Срещата на високо ниво по въпросите на водорода Hydrogen Summit ще се проведе от 10.00 часа днес в зала 8 на Националния дворец на културата. Това съобщиха от пресофиса на Петър Курумбашев. Конференцията е организирана от Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност), Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Българската академия на науките, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката и Столична община. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и е организирано по повод 10-годишнината на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" – европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на технологиите за горивни клетки и водород на пазара.
Високопоставени представители на Европейския парламент, Европейската комисия, СП ГКВ, български министерства, Столична община, експерти от индустрията и от сферата на научните изследвания ще обсъдят теми, свързани с развитието на енергетиката, транспорта, финансирането и климатичните промени. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизиране на транспорта и широката гама от доставки на енергия. Технологиите допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и поради ефективността си значително намаляват общото потребление на енергия. Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който отсвоя страна се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия. Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или вятър.
Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" е уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите базирани на горивни клетки и водород. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизацията на транспорта и диверсификацията на източниците на енергия. Тези технологии също така допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и, поради ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия.
Дни на водорода ще се проведат и в Стара Загора (на 30 май) и Благоевград (на 31 май).
Презентационен семинар „Водородните технологии – от мечти до реалност“, ще се проведе на 30 май в Стара Загора (Мол „Галерия“, ниво 2). От 15.00 до 17.00 часа пред Мол „Галерия“ ще има възможност за тест драйв на водороден автомобил.
В Благоевград на 31 май 2018 г. ще се проведе Регионален форум по водородни технологии. Началото на програмата ще бъде поставено в 12:00 часа пред зала „22 септември“.
На 1 юни от 11.00 часа пред сградата на Българската академия на науките в София (до Народно събрание) ще се състои събитието „В света на водорода“. Жители и гости на столицата ще имат възможност за тест драйв на водороден автомобил, ще бъде демонстрирано и задвижването на водородни коли-играчки.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жителите на София имаха възможност да разгледат водородни автомобили, някои от които изработени от български студенти (ОБЗОР)

Жителите на София имаха възможност да разгледат водородни автомобили, някои от които изработени от български студенти (ОБЗОР)

27 Май 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
София. В неделя пред НДК бяха представени водородни автомобили, някои от които изработени от български студенти от Техническия университет в София и Русенския университет. Участие в откриването взеха Петър Курумбашев, член на Европейския парламент; Барт Биебуйк – изпълнителен директор на предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично частно партньорство между ЕК, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност); Ангел Попов – зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщения. Евродепутатът Курумбашев заяви, че се надява повече българи да научат, че са направени водородни коли и в България. По думите му водородът вече се използва и за задвижване на влакове, както и при рафинерии, при пренасяне на енергия и като цяло в промишлеността. Курумбашев заяви, че на конференцията Hydrogen Summit – среща на високо ниво по въпросите на водорода, която ще се проведе утре, ще се говори за индустриалното приложение на водорода.
Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в България Ангел Попов заяви, че водородните автомобили най-вероятно са бъдещето на автомобилния транспорт. Той уточни, че това вече е третата крачка на правителството и се надява до 2023 година да се появят станции, на които хората ще могат да зареждат своите автомобили с водород. Той допълни, че водородните автомобили ще са от полза за градския транспорт и мобилност и че дори вече има интерес към технологията от частни фирми, които оперират с автобуси в България.
На събитието присъстваха и обучаващи от образователен център „Технократи“ (технологичен образователен център за деца и младежи), които запознаха деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите източници чрез интересни практически експерименти.

Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ангел Попов: Водородните автомобили най-вероятно са бъдещето на автомобилния транспорт

Зам.-министър Ангел Попов: Водородните автомобили най-вероятно са бъдещето на автомобилния транспорт

27 Май 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Това, което в момента представяме, е най-вероятно бъдещето на автомобилния транспорт. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на представяне на водородни автомобили, някои от които изработени от студенти от ТУ-София и Русенския университет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За радост вече в Европа върви и влак, захранван от водород в Германия, който е с изключителни показатели. Двата малки автомобила са направени от българи и искаме да покажем колко труд са положили, за да може тези автомобили да вървят на водород”, каза още той. „Това, което правим, не е първата крачка. Това е вече третата крачка за нашето правителство. Програмата е толкова амбициозна, че ние се надяваме, че 2023 ще се появят станции, на които хората ще могат да зареждат своите автомобили с водород. Отчитаме какво е предимството на тези автомобили, особено в градския транспорт. За радост има интерес и от частни фирми, които оперират с автобуси в България”, допълни още той. „В края на другата година тези автомобили ще бъдат изключително достъпни. Ще стимулираме българските потребители със зарядни станции, чиито цени ще са много по-изгодни, отколкото на един конвенционален автомобил на дизел или бензин”, каза още зам.-министър Попов.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Надяваме се повече българи да научат, че са направени водородни коли и в България

Евродепутатът Петър Курумбашев: Надяваме се повече българи да научат, че са направени водородни коли и в България

27 Май 2018 | 11:35 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се повече българи да научат, че са направени водородни коли и в България. Това каза Петър Корумбашев, евродепутат от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, по време на представянето на водородни автомобили, някои от които изработени от студенти на Технически университет в София и Русенски университет, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Можете да видите две водородни коли, изработени в Азия и две коли, които са истинска гордост за мен като българин, тъй като са изработени в два български университета. Чрез вашите съобщения днес се надяваме повече българи да научат, че са направени водородни коли и в България”, каза още той. „Водородът вече се използва за задвижване и на влакове. Може да се използва и при рафинерии, може да се използва при пренасяне на енергия, за създаване на изкуствен газ. Имаме желание утре да направим конференция, в която да говорим и за индустриалното приложение на водорода”, допълни Курумбашев.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев е един от организаторите на дните на водородните технологии в София

Евродепутатът Петър Курумбашев е един от организаторите на дните на водородните технологии в София

27 Май 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е един от организаторите на Hydrogen Summit – Среща на високо ниво по въпросите на водорода, която ще се проведе на 28 май от 10.00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата. Това съобщиха от пресофиса на Петър Курумбашев.
Днес от 11.00 часа на площад „България“ пред НДК (от страната на площад „Баба Неделя“) жители и гости на София ще могат да тестват два водородни автомобила (Toyota & Hyundai), да разгледат зарядна станция за водород, както и да разгледат два водородни автомобила, изработени от студенти в Техническия университет в София и Русенския университет.
Обучаващи от образователен център “Технократи” (технологичен образователен център за деца и младежи) ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните ѝ водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Обучаващите ще напътстват децата, като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият и ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.
Участие в откриването ще вземат Петър Курумбашев, член на Европейския парламент, Барт Биебуйк, изпълнителен директор на Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност), Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, проф. Евелина Славчева, директор на ИЕЕС – БАН, проф. Костадин Костадинов от Министерство на образованието и науката.
В 18.00 часа двата водородни автомобила ще бъдат част от изпращането на зрелостниците от 73 СУ „Владислав Граматик“ и Националната финансово-стопанска гимназия в София (с водородните автомобили ще бъдат транспортирани абитуриенти от двете училища).
Конференцията на високо ниво по въпросите на водорода започва в 10.00 часа на 28 май (понеделник) в зала 8 на НДК. Събитието е организирано от Съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“ (публично-частно партньорство между Европейската комисия, европейската промишленост и европейската научноизследователска общност), Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, Българската академия на науките, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на образованието и науката и Столична община. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и е организирано по повод 10-годишнината на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" – европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на технологиите за горивни клетки и водород на пазара. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизиране на транспорта и широката гама от доставки на енергия. Технологиите допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и поради ефективността си значително намаляват общото потребление на енергия.
Дни на водорода ще се проведат и в Стара Загора (на 30 май) и Благоевград (на 31 май).
Презентационен семинар „Водородните технологии – от мечти до реалност“, ще се проведе на 30 май в Стара Загора (Мол „Галерия“, ниво 2). От 15.00 до 17.00 часа пред Мол „Галерия“ ще има възможност за тест драйв на водороден автомобил.
В Благоевград на 31 май 2018 г. ще се проведе Регионален форум по водородни технологии. Началото на програмата ще бъде поставено в 12:00 часа пред зала „22 септември“.
На 1 юни от 11.00 часа пред сградата на Българската академия на науките в София (до Народно събрание) ще се състои събитието „В света на водорода“. Жители и гости на столицата ще имат възможност за тест драйв на водороден автомобил, ще бъде демонстрирано и задвижването на водородни коли-играчки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.