НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

VOA: Все още няма знаци за ядреното разоръжаване на Северна Корея

VOA: Все още няма знаци за ядреното разоръжаване на Северна Корея

21 Юни 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Седмица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести, че Северна Корея вече не представлява ядрена заплаха, неговият министър на отбраната Джеймс Матис предупреди, че няма знаци Пхенян да прави нещо за денуклеаризацията си, предава Voice of America.
„Не съм осведомен за това“, заяви Матис пред журналисти в Пентагона.
„Не бих очаквал това към този момент“, добави той. „Очевидно в момента сме в началото на процеса. Детайлните преговори не са започнали“.
Тръмп обяви, че заплахата от ядрена Северна Корея е приключила на 13 юни, след срещата му в Сингапур със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.
„Всички вече могат да се чувстват много по-безопасно от деня, в който встъпих в длъжност. Вече няма ядрена заплаха от Северна Корея. Срещата с Ким Чен-ун беше интересно и много позитивно преживяване. Северна Корея има страхотен потенциал за бъдещето“, написа на 13 юни Тръмп в социалната мрежа „Туитър“.
Но ден по-късно, държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че тежките санкции ще останат в сила, докато САЩ могат да потвърдят „пълната денуклеаризация“ на Пхенян.
Като част от споразумението, Тръмп обеща да прекрати военните учения между САЩ и Южна Корея.
Представители на САЩ и Южна Корея се очаква да обсъдят въпроса в петък, 22 юни, а консултациите се очаква да продължат и следващата седмица, когато Матис пътува за Сеул.
Той описа разговорите като част от „обикновеното, близко съгласуване“ между военните сили на САЩ и Южна Корея.
„Всичко върви добре между нас и Южна Корея. Ще изясним някои от детайлите тук в петък сутринта“, отбеляза Матис.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Доналд Тръмп и Владимир Путин планират разговорите си по време на посещението на американския президент в Европа

The Times: Доналд Тръмп и Владимир Путин планират разговорите си по време на посещението на американския президент в Европа

21 Юни 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Президентите на САЩ и Русия, Доналд Тръмп и Владимир Путин, се подготвят да се срещнат по време на визитата на американския президент в Европа през следващия месец, пише британският вестник The Times.
Перспективата за среща подхранва опасенията за отдадеността на Тръмп към НАТО и въздействието на посещението му във Великобритания.
Висши източници от британското правителство са заявили пред The Times, че американските представители ще търсят насрочването за дата на разговорите, или преди срещата на върха на НАТО в Брюксел на 11 юли, или след като Тръмп завърши срещата си във Великобритания, която е веднага след това.
Виена е вероятната локация, заради намиращото се там централно управление на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, на която членове са и САЩ, и Русия.
Възможността за среща между Тръмп и Путин ужасява британските представители, които се измъчват относно визитата на американския президент във Великобритания.
„Неясно е дали тази среща ще бъде след или преди посещенията в НАТО и Великобритания. Очевидно, след тях ще бъде по-добре за нас“, заяви представител на британското правителство. „Това добавя друга динамика към една вече цветуща седмица“.
Висш западен дипломатически източник заяви, че среща между Тръмп и Путин преди срещата на върха на НАТО ще предизвика „тревога и безпокойство“.
„Това ще бъде много негативно действие“, заяви източникът.
Посланикът на САЩ в Лондон Робърт Ууд Джонсън заяви пред Sky News в сряда, че Тръмп ще се срещне с британската кралица по време на посещението си във Великобритания.
Източник от Белия дом е заявил пред The Times, че не се предвижда изявление по повод среща между САЩ и Русия. Въпреки това, бивш американски военен командир е заяви, че „се организира“ среща, но че няма дата и локация към този момент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп се жалва от „двойните стандарти“ на медиите: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун

Доналд Тръмп се жалва от „двойните стандарти“ на медиите: Барак Обама щеше да бъде определен като герой, ако беше организирал срещата с Ким Чен-ун

18 Юни 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се оплака от „двойните стандарти“ в медийното отразяване на постиженията му. В съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“, лидерът на Белия дом изрази увереност, че предшественикът му Барак Обама щеше да получи много по-голямо признание от него, ако именно той бе организирал срещата на върха с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, отбелязва американското издание The Washington Post.
„Ако президентът Обама (който не стига доникъде със Северна Корея и тръгна на война срещу много милиони хора, които бяха убити) се бе справил със Северна Корея и бе направил първите стъпки към сделката, която постигнах аз, разпространителите на фалшиви новини щяха да го определят като национален герой!", написа Тръмп в „Туитър“.
Коментарите на Тръмп бяха направени близо седмица след срещата на върха в Сингапур с Ким Чонг-ун, на която Пхенян се ангажира с ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, въпреки липсата на конкретен план за това как ще унищожи запасите си от подобен тип оръжия.
В по-ранен „туит“ Тръмп обяви, че споразумението, подписано с Ким Чен-ун, означава край на „ядрената заплаха от Северна Корея" и гаранция, че „всеки може да се чувства много по-сигурен ".
Концепцията му обаче е осмивана от множество демократи, включително сенаторът Крис Ван Холен, който на свой ред написа в „Туитър“, че Тръмп е „наистина заблуден", отбелязвайки, че Северна Корея разполага със „същия арсенал днес, като този преди 48 часа". Американският президент обаче подчерта, че има „хубавото усещане“, че севернокорейският лидер ще изпълни обещанието си за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Российская газета": Пред Пхенян са поставени 47 изисквания за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

"Российская газета": Пред Пхенян са поставени 47 изисквания за пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров

18 Юни 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пхенян. По-малко от седмица след историческата среща на върха в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун стана ясно, че Вашингтон е представил на Пхенян искания по 47 точки за пълното ядрено разоръжаване на полуострова, отбелязва руският вестник "Российская газета, като уточнява, че съответната информация е разкрил министърът на външните работи на Япония Таро Коно.
Съгласно думите на първия дипломат на Токио, Ким Чен-ун се е "съгласил на пълна денуклеаризация", но въпреки това САЩ са настояли, че трябва да бъде унищожено не само ядреното, но и други видове оръжия за масово поразяване: химическо, биологическо, а също и наличните в арсенала на Пхенян балистични ракети. Отправено е искане и за разрушаване на съществуващи военни обекти. "В тази връзка на Северна Корея са представени изисквания по 47 точки. Ако те не бъдат изпълнени, санкциите срещу Северна Корея няма да бъдат свалени. Мисля, че те разбират това", подчерта Коно.
Японският външен министър изрази увереност, че Ким Чен-ун ще спази думата си. "В Северна Корея обещанието на лидера има огромно значение, особено ако то е дадено в писмен вид. Важно е и това, че пълната денуклеаризация е обявена и вътре в страната. Според мен при подобна ситуация Пхянян няма да се откаже от своите ангажимети", коментира Коно.
"За това не може да стане дума до този момент, в който ситуацията със сигурността в региона не се промени кардинално", увери японският външен министър.
По-рано Тръмп загатна за възможно съкращаване на американските военнослужещи в Южна Корея, като подчерта огромните разходи, които Вашингтон отделя за тях. Въпреки това според Коно подобни планове едва ли ще бъдат реализирани в близко време.
Същевременно японският дипломат отбеляза, че страната му е в готовност да окаже икономическа помощ на Северна Корея. На свой ред Пхенян потвърди обещанието си да работи за целите на пълната денуклеаризация на Корейския полуостров и изрази готовност колкото е възможно по-скоро да ексхумира телата на загиналите в годините на Корейската война. Идентифицираните тленни останки ще бъдат предадени на САЩ.
Срещата между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур се състоя на 12 юни. След нея стана ясно, че Пхенян се ангажира с пълна денуклеаризация на Корейския полуостров.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Джаред Къшнър е бил част от усилията да се установи таен канал за преговорите между САЩ и Северна Корея

Washington Examiner: Джаред Къшнър е бил част от усилията да се установи таен канал за преговорите между САЩ и Северна Корея

17 Юни 2018 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на Северна Корея е използвало американски бизнесмен в усилията си да установи таен канал с администрацията на Доналд Тръмп през старшия съветник на Белия дом и зет на Тръмп Джаред Къшнър, пише американското електронно издание Washington Examiner.
Усилията са били положени през лятото на 2017 година.
Габриел Шулце, финансист който живее в Сингапур и има връзки със Северна Корея, се е свързал с Къшнър със съобщение, в което казва че висш представител на Северна Корея желае да разговаря за организирането на евентуална среща между лидера Ким Чен-ун и президента Доналд Тръмп.
Къшнър е насочил Шулце към тогавашния директор на ЦРУ Майк Помпео – не към тогавашния държавен секретар Рекс Тилърсън. Впоследствие Помпео замени Тилърсън като първи дипломат на САЩ, след като Тръмп го уволни през март тази година.
Майк Помпео се е срещнал с представителите на Северна Корея, което даде възможност за впоследствие стеклите се събития, които доведоха до историческата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни.
От Белия дом и ЦРУ отказаха да коментират, а Шулце заяви пред вестник „Times“: „Не обсъждам характера на своите бизнес или лични отношения“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност на Барак Обама: Ким Чен-ун беше победителят от срещата с Доналд Тръмп

Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност на Барак Обама: Ким Чен-ун беше победителят от срещата с Доналд Тръмп

17 Юни 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сюзан Райс, бивш съветник по националната сигурност от периода на бившия американски президент Барак Обама, заяви в неделя, че вярва че срещата на върха между президента Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун е била по-голям успех за Северна Корея, пише американското електронно издание The Hill.
„Ким се ангажира към много по-малко, отколкото баща си и дядо си. Той получи обещание за еднакъв обширен ангажимент към сигурността си от САЩ, което беше много неясно“, заяви Райс пред американската телевизия CNN.
„Но това, което той наистина получи, беше възможността, за първи път, да бъде на международната сцена като равен с президента на САЩ и всичките украшения и флагове бяха нагласени с цел да го направят да изглежда като равен – нещо, което баща му и дядо му се опитваха да постигнат с години и не успяха“, продължи тя.
Според Райс, обещанието на Тръмп да прекрати военните учения с Южна Корея е било победа за Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея

ТАСС: САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея

17 Юни 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Токио. САЩ са представили искания по 47 точки за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея, съобщи японският министър на външните работи Таро Коно в интервю за японския телевизионен канал NHK, цитирано от TACC.
„Държаният секретар на САЩ Майк Помпео по време на своята визита в Пхенян е представил на Северна Корея, какво американската администрация има предвид под „пълна денуклеаризация“ – ликвидирането в проверима и необратима форма на ядреното и всички други видове оръжия за масово унищожение – химическо и биологическо, както и ракетите и всички свързани с тях обекти. На Северна Корея е представено искане с 47 позиции. Ако искането в този обем не бъде изпълнено няма да бъдат вдигани санкциите срещу страната‘, завява Кано.
Според него Северна Корея няма да се откаже от взетото решение за пълна денуклеаризация в замяна на гаранции от страна на САЩ за националната й сигурност.
‚В Северна Корея обещанията на висшето ръководство имат особено значение. Важно е, че за пълна денуклеаризация е съобщено вътре в страната. Аз считам, че в такава ситуация Северна Корея няма да се отметне от решенията си“, добавя Кано .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп очаква да се срещне с Владимир Путин през юли в Европа

ТАСС: Доналд Тръмп очаква да се срещне с Владимир Путин през юли в Европа

16 Юни 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп очаква да се срещне с руския си колега Владимир Путин през юли в Европа, пише американският вестник The Washington Post, цитиран от TACC.
Изданието се позовава на високопоставени представители на американската администрация и на двама дипломати.
„Тръмп, както се очаква, ще се срещне с руския президент следващия месец, когато ще бъде на посещение в Европа, за да вземе участие в срещата на върха на НАТО. В потвърждение на тези планове Тръмп е заявил на журналист в петък, че е напълно възможно, да се срещне с Путин това лято“, пише изданието и уточнява, че срещата на лидерите на страните от НАТО ще се проведе в Брюксел на 11и 12 юли.
Според изданието „водещи сътрудници“ към Съвета за национална сигурност при президента са се „изказвали против подобна среща и са казали, че не разглеждат проявеният от Тръмп интерес към подобна среща като разпореждане за нейната организация“, разказва за вестника представител на администрацията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Токио ще продължи да търси директни контакти с Пхенян за организирането на среща на върха

ТАСС: Токио ще продължи да търси директни контакти с Пхенян за организирането на среща на върха

15 Юни 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония ще продължи да търси възможности за директен контакт със Северна Корея с цел организация на среща на върха между премиера Шиндзо Абе и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, заяви в петък на пресконференция японският министър на външните работи Таро Коно, цитиран от ТАСС.
„До настоящия момент ние си взаимодействахме със Северна Корея по различни канали. И възнамеряваме да продължаваме това и занапред“, заяви Коно.
Правителството на Япония разглежда като основен вариант за провеждане на среща между Шиндзо Абе и Ким Чен-ун Източният икономически форум във Владивосток през септември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров

Майк Помпео: САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров

15 Юни 2018 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви след посещението си в Пекин в четвъртък, че САЩ и Китай са ангажирани към пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров, предава ТАСС.
„Искам да благодаря на президента на Китай Си Дзинпин за това, че ме прие. САЩ и Китай са ангажирани с пълното ядрено разоръжаване на корейския полуостров и установяването на продължителен и стабилен мир в региона“, написа Помпео в социалната мрежа „Туитър“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Чехия оцени песимистично перспективата за ядрено разоръжаване на Северна Корея

ТАСС: Президентът на Чехия оцени песимистично перспективата за ядрено разоръжаване на Северна Корея

15 Юни 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Прага. Президентът на Чехия Милош Земан оцени скептично перспективите за изпълнение на обещанието на севернокорейския лидер Ким Чен-ун към президента на САЩ Доналд Тръмп за ликвидирането на националния си ядрен арсенал, заяви Земан в интервю в четвъртък за пражкия телевизионен канал „Barrandov“, цитиран от ТАСС.
„Без съмнение, Северна Корея представлява терористичен режим. Диктатурите, както е общоизвестно, не изпълняват своите задължения и сключени споразумения. Хитлер също не е спазил Мюнхенското споразумение. Можем да изброим примерите от историята и още“, заяви Земан.
Изхождайки от историческите аналогии, чешкият лидер оцени песимистично перспективите за ядрено разоръжаване на Северна Корея. Въпреки това той счита, че „хората трябва да разговарят един с друг и е хубаво, че тези двама души (Доналд Тръмп и Ким Чен-ун) се срещнаха“.
Президентът сравни срещата в Сингапур с игра, отчитайки че тя няма победител. „Победата е все още ничия, но играта тепърва започва. В края на краищата тази инициатива за ядрено разоръжаване може да се окаже балон, раздухан за медиите. Други стъпки може и да не последват“, заяви Милош Земан.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Представител на Северна Корея е предал писмо на Владимир Путин от Ким Чен-ун

Reuters: Представител на Северна Корея е предал писмо на Владимир Путин от Ким Чен-ун

14 Юни 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Представител на Северна Корея е предал писмено съобщение на президента на Русия Владимир Путин от севернокорейския лидер Ким Чен-ун по време на среща с Путин в четвъртък, предава Reuters.
По-рано през деня Путин е предал на севернокорейския представител Ким Йонг-нам, покана към Ким Чен-ун да посети Русия.
Поканата на руския президент към севернокорейския лидер идва дни, след историческата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп в Сингапур.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Все още съществуват рискове да не постигнем денуклеаризацията на Северна Корея

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Все още съществуват рискове да не постигнем денуклеаризацията на Северна Корея

14 Юни 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди, че все още „има рискове“, че денуклеаризацията на Северна Корея няма да се осъществи, предава AFP.
Информирайки китайския външен министър Ван И за резултатите от срещата на върха в Сингапур между държавния глава на САЩ и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Помпео заяви, че „все още има рискове да не постигнем“ ядрено разоръжаване на региона и предупреди, че предстои да бъде свършена още много работа.
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се ангажира с „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“. Съответното обещание се съдържа в съвместното споразумение, подписано след историческата среща на върха в Сингапур с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп.
В текста не се споменават исканията на САЩ за „пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", но в него все пак се съдържат гаранции за проверки на ядрения арсенал на Пхенян, макар и по-неясно формулирани.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун

АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун

14 Юни 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. АFP: Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун
Доналд Тръмп омаловажава насилието на режима на Ким Чен-ун, в интервю пред телевизионния канал Fox News, цитиран от AFP.
Той заявява, че и други страни са вършили „лоши неща“, омаловажавайки насилието и нарушенията на човешките права.
„Много други хора са вършили наистина лоши неща, може да се говори за много страни, където са извършвани лоши неща“, заявява Тръмп в интервюто.
Според Държавния департамент на САЩ, севернокорейският режим държи между 80 и 120 хиляди политически затворници в трудови лагери, където са подлагани на глад и мъчения.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че личните срещи с Владимир Путин могат да решат международни проблеми

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че личните срещи с Владимир Путин могат да решат международни проблеми

14 Юни 2018 | 05:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп заяви, че личните срещи с Владимир Путин могат да решат международни проблеми във свое интервю, излъчено по телевизионния канал Fox News, цитирано от TACC.
Говорейки за срещата на Г-7 в Канада, американският президент заяви: „Ние отделихме 25 процента от времето говорейки за Русия и си казах – Не би ли било по-добре те (Русия) да са тук“, като уточнил, че той „не е за Русия, а за САЩ“.
Доналд Тръмп заяви още: „Ако Владимир Путин седеше до мен на масата вместо някой друг, щях да кажа:" Ще ми направите ли услуга, и ще напуснете ли Сирия? Ще ми направите ли услуга и ще напуснете ли Украйна?““
„Мисля,че можехме да имаме добри отношения, или поне можехме да поговорим по-добре от колкото по телефона“, добави Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Майк Помпео се разгневи, когато бе попитан за ядреното разоръжаване на Северна Корея

The Guardian: Майк Помпео се разгневи, когато бе попитан за ядреното разоръжаване на Северна Корея

14 Юни 2018 | 03:02 | Агенция "Фокус"
Сеул. Майк Помпео се разгневи, когато бе попитан за ядреното разоръжаване на Северна Корея, пише британския вестник The Guardian.
Майк Помпео заяви, че САЩ и Северна Корея са близо до споразумение по широк кръг от въпроси, но се разгневи на репортерите, когато бива запитан как ще бъде потвърдено разоръжаването на Пхенян.
Американският държавен секретар разговаря с журналисти в деня след съвместното изявление, подписано от Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур, относно севернокорейското разоръжаване и двустранните отношения.
Изявлението беше критикувано от експерти по контрола на оръжията, тъй като използваше неясния език, предпочитан от режима, а не по-точното определение за разоръжаване, което администрацията на Тръмп заяви, че ще настоява преди срещата на високо равнище.
Повечето наблюдатели са единодушни, че срещата в Сингапур е успяла по някакъв начин да разсее напрежението на Корейския полуостров, но не е изяснила дали режимът на Пхенян е сериозен в намерението сиа да се откаже от ядрените си оръжия.
Пристигайки в Сеул, за да информира правителствата на Южна Корея и Япония за резултатите от срещата на върха, Помпео каза, че съвместното изявление не съдържа всичко, което по принцип е било договорено с Пхенян.
Той каза, че американските и севернокорейските официални лица, които се срещат в демилитаризираната зона (ДМЗ) между двете Кореи в навечерието на срещата на върха, са постигнали голям напредък, който скоро ще стане публичен.
Но когато беше попитан защо думите "подлежащи на проверка" и "необратими" не фигурират в съвместното изявление, той заяви, че двата термина са обхванати в единствената дума "пълна". На въпроса дали Тръмп и Ким са обсъждали проверка, която ще включва разполагането на оръжейни инспектори в Северна Корея, държавният секретар загуби спокойствие.
"Намирам този въпрос за оскърбителен и странен и честно казано смешен", каза Помпео.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Московский комсомолец": Защо Доналд Тръмп хареса Ким Чен-ун

"Московский комсомолец": Защо Доналд Тръмп хареса Ким Чен-ун

14 Юни 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Защо Доналд Тръмп хареса Ким Чен-ун, пита руският ежедневник "Московский комсомолец".
Президентът на САЩ се прегръща братски с лидера на Северна Корея и в същия момент заплашва с ужасни мита министър-председател на Канада - ако нещо подобно се случи с други американски лидери, то със сигурност щеше да предизвика вихрушка от удивени коментари като "Светът се е побъркал." Но Тръмп е Тръмп. Всички отдавна са свикнали с факта, че това, с което някои изглеждат луди, за сегашния американски държавен глава е норма. Нещо повече, лудостта на Доналд Тръмп е привидна. В "ексцентричното" желание на американския президент да се сприятели с Ким Чен-ун се проследява желязната логика.
През 1951 г. на Корейския полуостров се случиха събития, които почти доведоха до Трета световна война. Ръководителят на "силите на ООН" в Корея, известният американски генерал Дъглас Макартър се умори да се бори с поддържащите войските на северния комунистически лидер Ким Ир Сен, "китайски доброволци", биещи се на чужда земя. Макартър планира да прехвърли боевете на територията на Китай и да използва ядрени оръжия. Добре, че преди година между Москва и Пекин е сключил договор за взаимна помощ в случай на въоръжено нападение. Така той автоматично вкарва в конфликт Съединените щати и със Съветският съюз.
Западните политически кръгове са били пълни с хора, които смятат плана на Макартър за чист авантюризъм, а самият генерал катоза опасен луд, но хората в САЩ смятат тогавашния президент на САЩ Хари Труман като некомпетентен слабак, а Макартър - като велик войн и национален герой. Труман се страхуваше, че всеки опит да махне от поста Макартър може да доведе до импийчмънт на президента на САЩ, но в крайна сметка се осмели и отстрани генерала. Беше избегната ядрената война на Корейския полуостров и околните райони на Корея.
Защо сега си спомних този исторически епизод, който не е твърде добре познат в Русия? Тъй като миналата година перспективата за ядрена война на Корейския полуостров отново престана да изглежда ненаучна фантастика. През 2017 г., желаейки да изплаши Ким Чен-ун, Тръмп от трибуната на ООН заплашваше да "разруши напълно" Северна Корея. Но в Пхенян, не бяха уплашени от американските заплахи , а американските искания - да спрат създаването на ядрени оръжия - не бяха изпълнени. Тръмп е изправена пред избор: или да признае, че блъфира и че в действителност той няма "смелостта" да започне военни действия срещу режима на Ким Чен-ун, или да се опита да изпълни своя ултиматум, което щеше застраши света с непредвидими последици.
От тези две неприятни алтернативи американският президент избра третата - много приятна. Приятно за самия Тръмп: сега има възможност да се обяви за "велик миротворец". Приятна и за Ким Чен Ин, който от лидер на най-изолирания политически режим на земята се превърна в "уважаван колега" на американския президент. Най-накрая, приятно за жителите на всички територии около Северна Корея: никой не би искал да бъде в епицентъра на ядрената война. Това е цялата история на "епохалната среща на върха" в Сингапур - срещата на върха, след която Вашингтон и Пхенян ще подновят усилията си да се надхитрят взаимно с обновена сила.
Задачата на Тръмп - люлеещ "моркова" пред носа на Пхенян във формата на перспективите за премахване или отслабването на международните икономически санкции, за да принуди Северна Корея до максимум да се отървете от оръжията за масово унищожение. Задачата на Ким Чен-ун е да постигне отслабване на международните икономически санкции, без да причини значителни щети на военния си потенциал. Лидерът на Северна Корея разбира перфектно: Тръмп го обича само защото няма друг избор.
Тъй като не е трудно да се види, стратегическите цели на "договарящите страни" пряко противоречат помежду си. Но това не означава, че мирният процес на Корейския полуостров неизбежно ще попадне в задънена улица. Много политически анализатори сега повтарят като мантра: Ким Чен-ун да помни съдбата на либийския лидер Муамар Кадафи, който отиде на помирение със Запада, а скоро след това си плати много скъпо. Но вярвам, че е невъзможно да се направят преки паралели между ситуациите в Либия и Северна Корея. Чужденците, които искаха да видят колапса на режима на Кадафи, бяха много. Чужденците, които искат да видят колапса на сегашния политически режим в Северна Корея, всъщност не са толкова много.
За капиталистическия юг на Корея перспективата за поглъщане на "комунистическите братя" от север е това, което официално се счита за "голямо щастие", и неофициално най-страшното нещастие. Богатите южняци не искат да похарчат парите си, за да изравнят жизнения стандарт и в края на краищата средствата за това ще трябва да бъдат не само много, но и страшно много. Сеул, разбира се, е неудобно да живее до вулкан, който по всяко време може да започне да избухва - например, да започне да изстрелва ядрени ракети. Но колапсът на режима в Пхенян, също не го устройва.
Дори по-малко би било желателно и за Пекин. Северна Корея, разбира се, не винаги еслушала своя "по-голям китайски брат". Обаче обективната зависимост на Пхенян от Китай не може да бъде отречена (имайте предвид, на чий самолет Ким Чен-ин пристигна в Сингапур). Северна Корея е една от картите, които Пекин използва в своите игри с Вашингтон. Използва - и ще се използва максимално. Не, Северна Корея е много по-твърд и костелив орех от режима на Кадафи – орех, който на Тръмп трудно ще му се отдаде да счупи или по скоро да погълне.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Американските медии не успяха да обхванат пълната картина на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Global Times: Американските медии не успяха да обхванат пълната картина на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

13 Юни 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Американските медии не успяха да обхванат пълната картина на срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун, пише китайското англоезично издание Global Times.
Американските медии са пълни с оплаквания относно постиженията на срещата на върха в Сингапур. Те критикуват, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун спечелил отстъпки от САЩ, без да поеме нов ангажимент. Те също така критикуват обещанието на американския президент Доналд Тръмп да сложи край на съвместни военни тренировки със Сеул, като заяви, че то удовлетворява както Пхенян, така и Пекин.
След срещата с Ким, Тръмп изпрати осем съобщения за защита на резултатите от срещата. Той каза, че онези, които са против предишните му военни заплахи срещу Северна Корея и онези, които са против срещата на върха в Сингапур, са "едни и същи мразещи." Въпреки това гласовете, които критикуват срещата на върха, превъзхождат тези на привържениците на Тръмп.
Историческата среща на Тръмп с Ким беше критикувана от американските медии, защото той говори твърде оптимистично . Администрацията на "Тръмп" се ангажира да не прави компромиси и да поиска от Северна Корея незабавно да премахне ядрения си арсенал, като обяви, че Вашингтон няма да предприема компромиси, докато Пхенян не действа по съответния начин.
Дебатът на американските медии относно печалбите и загубите в САЩ след срещата на върха Ким-Тръмп се отклони от тази точка. Вместо това те трябва да се съсредоточат върху това дали срещата на върха помага да се улесни пълното премахване на ядреното оръжие на Северна Корея и това да се прави с минимални разходи. Обаче всичко, от което се интересуват те , е дали Тръмп прави отстъпки и дали Северна Корея и Китай се възползват пряко от това. Ако двете азиатски страни се възползват, американските медии ще бъдат недоволни в най-голяма степен.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп е заявил, че Китай е помогнал много в уреждането на диалога със Северна Корея

ТАСС: Доналд Тръмп е заявил, че Китай е помогнал много в уреждането на диалога със Северна Корея

13 Юни 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е заявил, че Китай е помогнал много в уреждането на диалога със Северна Корея в интервю пред телевизия Fox News, цитиран от ТАСС.
"Те ни помогнаха много", каза президентът, имайки предвид Пекин. "Китай не може да се радва, че много силни хора с ядрени ракети и голям потенциал са близо до тях", каза Тръмп, очевидно визиращ Северна Корея.
В същото време той призна, че помощта на Пекин в тази посока "е била малко по-малка през последните два или три месеца", като той отдава това на напрежението, което възникна между САЩ и КНР поради възникналите търговски спорове. "Но нищо няма да повлияе на отношенията ми с председателя на (КНР) Си (Дзинпин)", каза президентът. "Уважавам го много, той е чудесен човек", подчерта Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Японското правителство счита, че денуклеаризацията на Северна Корея няма да се реши в едно посещение

ТАСС: Японското правителство счита, че денуклеаризацията на Северна Корея няма да се реши в едно посещение

13 Юни 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство счита, че денуклеаризацията на Северна Корея няма да се реши в едно посещение, съобщи генералният секретар на кабинета Йошихиде Суга, цитиран от TACC.
„Президентът Тръмп заяви, че процесът (на денуклеаризация) започва. Проблемите със Северна Корея не могат да се решат само с една среща“, каза Суга , коментирайки факта че в съвместното изявление от срещата межди Тръмп и Ким Чен-ун не фигурира точка за „пълна, подлежаща на контрол и необратима денуклеризация“.
Заедно с това Суга е потвърдил, че Япония е готова да поеме част от разходите по унищожаване на севернокорейския ядрен арсенал, но само след подновяване на инспекциите от страна на Международната агенция по ядрена енергетика.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Без повече игри Доналд Тръмп показва на Ким Чен-ун пътя към мира

The Times: Без повече игри Доналд Тръмп показва на Ким Чен-ун пътя към мира

13 Юни 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Без повече игри Доналд Тръмп показва на Ким Чен-ун пътя към мира, пише британският вестник The Times.
Президентът Тръмп нареди изненадващо спиране на военните учения с участието на американските военни на Корейския полуостров вчера, в стъпка към Ким Чен-ун, която хвана съюзниците и някои от собствените му военни неподготвени.
В края на историческата си среща в Сингапур Ким прие покана за посещение в САЩ, съобщиха севернокорейските медии и Тръмп се съгласи да пътува до Пхенян в удобно време. Срещата в САЩ ще се проведе в Белия дом, посочи президентът.
Решението да се спре това, което г-н Тръмп нарече "провокативни военни игри", дойде след като той и севернокорейският диктатор обявиха новата ера на сътрудничество на първата среща между двете страни. Те подписаха споразумение в четири точки, което включваше стремеж да се премахнат ядрените оръжия от региона. Двамата лидери се съгласиха:

• Да поставят отношенията между САЩ и Северна Корея на нова основа, насочена към мир и просперитет.
• Да сложат край официално на войната в Корея.
• Северна Корея да работи за пълна денуклеаризация.
• Да се репатрират останките на войници, изчезнали от конфликта от 1950-53..
Споразумението е много близко до документа през 1993 г., което в крайна сметка не води до никъде. Доналд Тръмп обаче каза, че срещата му е била "по-добра от колкото някой би могъл да си представи" и вярва, че Ким ще започне веднага да премахва своя ядрен арсенал.
Санкциите ще продължат да съществуват, но ученията, които редовно включват около 28 500 американски войници в Южна Корея, ще бъдат прекратени. Решението изглежда изненада правителството в Сеул, за което се твърди, че се стреми спешно да изясни какво е казал президентът Тръмп.
Военните в Южна Корея, казаха, че не са били уведомени, но Пентагонът каза, че ходът е бил консултиран с Джим Матис, министър на отбраната. Доналд Тръмп каза, че въпреки че американските войски бяха в Южна Корея не са били обсъждани с Ким, крайната цел ще бъде да ги премахнат. "Бих искал да ги върна вкъщи, но това не е част от уравнението точно сега", каза той. "При обстоятелствата, в които преговаряме за много изчерпателна сделка, мисля, че е неуместно да има учения… Това е нещо, което [Северна Корея] много оценява. "
Критиците казаха, че само заради неясна ангажираност, обещана от Ким, спирането на американските военни учения е доста значителна стъпка.
Линдзи Греъм, войнствен сенатор републиканец, каза, че той никога няма да гласува в подкрепа на споразумение предвиждащо оттеглянето на американските войски. "Това иска Китай. Това не прави света по-мирен, a го прави по-опасен", каза той.
Доналд Тръмп каза, че двамата лидери са формирали "много специална връзка", тъй като са се срещали в продължение на пет часа и имат работен обяд. Ким Чен-ун каза: "Имахме историческа среща. Решихме да загърбим миналото. Светът ще види важна промяна. "
Американският президент също каза, че Ким е обещал, че ще прекрати някои етапи от развитието на ракетната си програма . Той заяви, че процесът на денуклераризация на Северна Корея може да бъде проверен от инспектори и призна, че може да отнеме 15 години, въз основа на експертни анализи.
Майкъл Хейдън, бивш директор на ЦРУ, нарече спирането на военните учения "доста значителна стъпка", срещу която САЩ не печели нищо в замяна.
Виктор Ча, служител на Съвета за национална сигурност при президента Джордж Буш, заяви, че "спирането на съвместните учения е дългосрочна цел за Северна Корея и Китай".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Южна Корея приветства споразумението от Сингапур като „край на Студената война“

AFP: Президентът на Южна Корея приветства споразумението от Сингапур като „край на Студената война“

12 Юни 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин приветства резултата от срещата на високо равнище между държавния глава на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун като „историческо събитие", което слага край на последния конфликт от Студената война, предава AFP.
„Споразумението от Сентоса от 12 юни ще бъде записано като историческо събитие, което помогна да се разруши последното останало наследство от Студената война", коментира южнокорейският президент след края на преговорите в Сингапур.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Северна Корея унищожи ядрен полигон, сега предстои ликвидиране на запасите от ракети

РИА Новости: Северна Корея унищожи ядрен полигон, сега предстои ликвидиране на запасите от ракети

12 Юни 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Сингапур. В рамките на пресконференция след историческата среща на върха в Сингапур държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея е унищожила полигон за изпитания на ракетни двигатели, а сега предстои да ликвидира и ракетите, които е тествала там, предава РИА Новости.
„Ким Чен-ун ми каза, че Северна Корея е унищожила мащабен полигон за изпитания на двигатели на ракети. Това е нещо голямо. Ракетите, които те тестваха там, също скоро ще бъдат унищожени“, подчерта американският президент след срещата си с лидера на Пхенян.
Тръмп поясни, че в съвместния документ, подписан от двамата, не се съдържа точка, която да предвижда това, но все пак изрази увереност, че Ким Чен-ун ще спази обещанието си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ ще прекратят военните игри с Южна Корея, някой ден ще изтеглим военните си от полуострова

Доналд Тръмп: САЩ ще прекратят военните игри с Южна Корея, някой ден ще изтеглим военните си от полуострова

12 Юни 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Сингапур. САЩ ще спрат провеждането на военни учения на Корейския полуостров. Това заяви американският президент Доналд Тръмп след историческата среща на върха в Сингапур с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предава AFP.
Вашингтон и Сеул са съюзници и всяка година провеждат съвместни учения, които предизвикват острата реакция на Пхенян. „Ще спрем с военните игри, което ще ни спести огромна сума пари“, заяви Тръмп пред репортерите в Сингапур.
Държавният глава на САЩ поясни, че в рамките на преговорите с Ким Чен-ун не е обсъждано изтеглянето на американските войски от Южна Корея, но изрази увереност, че „в някакъв момент“ това ще се случи и военните на Вашингтон ще напуснат полуострова. „Може би някой ден, но не сега“, заяви Тръмп.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ и Северна Корея се обвързаха с провеждането на нови преговори на ниво представители на външнополитически ведомства

ТАСС: САЩ и Северна Корея се обвързаха с провеждането на нови преговори на ниво представители на външнополитически ведомства

12 Юни 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Сингапур. САЩ и Северна Корея се обвързаха с провеждането в най-кратки срокове на нови преговори на ниво представители на външнополитическите ведомства на двете страни, предава TACC.
Вашингтон и Пхенян ще установят двустранни отношения в нов формат, стана ясно още след историческата среща на върха в Сингапур между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун.
Стана ясно още, че двете страни са поели ангажимент за предаването на тленните останки на военнопленници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Споразумението между лидерите на САЩ и Северна Корея за ядрено разоръжаване е „по-слабо“ от предходните ангажименти, твърди експерт

CNN: Споразумението между лидерите на САЩ и Северна Корея за ядрено разоръжаване е „по-слабо“ от предходните ангажименти, твърди експерт

12 Юни 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Споразумението за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, който лидерите на Вашингтон и Пхенян Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха след историческата среща на върха в Сингапур, е „по-слабо“ в сравнение с по-рано поетите ангажименти. Това заяви за телевизионния канал CNN Адам Маунт, старши сътрудник във Федерацията на американските учени.
Документът „не е по-силен, всъщност, той е значително по-слаб от предходните ангажименти, които Северна Корея е поемала по ядрения въпрос… Честно казано, очаквах повече от това“, призна Маунт, като подчерта, че в споразумението от Сингапур не се споменава нищо за доказуема или необратима денуклеаризация.
Но споразумението изобщо не е провал: „Ако срещата на върха наистина доведе до продължителни отношения, които да намалят на напрежението на полуострова, документът ще се разглежда като успех", обясни експертът.
„С течение на времето, ако можем да намалим конвенционалната заплаха за Южна Корея, ако можем да повдигнем въпроса за правата на човека, този процес може в крайна сметка да доведе до ядрени ограничения", допълни Маунт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ ще представят гаранции за сигурността на Северна Корея

РИА Новости: САЩ ще представят гаранции за сигурността на Северна Корея

12 Юни 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Сингапур. САЩ ще представят гаранции за сигурността на Северна Корея в замяна на ангажимента на Пхенян за ядрено разоръжаване на полуострова. Това е заложено в съвместния документ, подписан след историческата среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, предава РИА Новости.
„Президентът (на САЩ Доналд) Тръмп се задължи да представи гаранции за сигурността на Северна Корея, а Ким Чен-ун потвърди твърдата и непоколебима привързаност към пълното разоръжаване на Корейския полуостров“, се казва в документа, който Тръмп показа пред журналистите в Сингапур. Текстът вече бе сниман от десетки фотографи.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ким Чен-ун се ангажира с „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“

AFP: Ким Чен-ун се ангажира с „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“

12 Юни 2018 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун се ангажира с „пълна денуклеаризация на Корейския полуостров“. Съответното обещание се съдържа в съвместното споразумение, подписано след историческата среща на върха в Сингапур с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, предава AFP.
В текста не се споменават исканията на САЩ за „пълно, проверимо и необратимо ядрено разоръжаване", но в него все пак се съдържат гаранции за проверки на ядрения арсенал на Пхенян, макар и по-неясно формулирани, предава журналист на агенцията, който е видял снимка на документа.

Превод и редакция: Тереза ГероваОтвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Срещата на върха в Сингапур приключи, Ким Чен-ун напусна Сентоса

CNN: Срещата на върха в Сингапур приключи, Ким Чен-ун напусна Сентоса

12 Юни 2018 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Историческата среща на върха между лидерите на САЩ и Северна Корея в Сингапур приключи. Ким Чен-ун напусна остров Сантоса, предава американският телевизионен канал CNN.
Доналд Тръмп и севернокорейският лидер подписаха съвместно споразумение, детайлите на което все още не са ясно очертани. Двамата прекараха деня в разговори и срещи с водещите си съветници, пояснява телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ким Чен-ун: Северна Корея и САЩ решиха да загърбят миналото

Ким Чен-ун: Северна Корея и САЩ решиха да загърбят миналото

12 Юни 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Сингапур. След историческата среща на върха в Сингапур лидерът на Пхенян увери, че Северна Корея и САЩ са решили да загърбят миналото си, предава AFP.
„Днес проведохме историческа среща и решихме да загърбим миналото си, двамата подписахме забележителен документ“, заяви Ким Чен-ун, като благодари на американския президент Доналд Тръмп за съдействието му за провеждане на срещата. „Светът ще стане свидетел на големи промени“, подчерта Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп увери, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще започне „много бързо“

AFP: Доналд Тръмп увери, че ядреното разоръжаване на Корейския полуостров ще започне „много бързо“

12 Юни 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че процесът за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров ще започне „много бързо“, предава AFP.
„Ще започнем този процес“, увери държавият глава на САЩ в отговор на въпрос за денуклеаризацията, допълвайки, че тя ще стартира „много бързо“.
По-рано бе съобщено, че Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун са подписали съвместен документ. По думите на американския президент, той е многостранен. „Подписахме много важен документ. Достатъчно всеобхватен. И двамата се радваме на честта да го подпишем“, подчерта Тръмп.
Същевременно президентът на САЩ обеща „много бързо“ да бъде започнат процес на по-нататъшното развитие на отношенията между Вашингтон и Пхенян, като добави, че двете страни „ще впечатлят с резултатите, които успеят да постигнат“.
„Отношенията между САЩ и Северна Корея ще се различават от тези, които имаха до този момент“, увери Тръмп. Той заяви, че е готов да покани Ким Чен-ун в Белия дом. „Със сигурност“, отговори американският президент на съотвения журналистически въпрос.
На свой ред лидерът на Пхенян заяви, че светът ще стане свидетел на големи промени след срещата на върха. „Светът ще види велики промени. Искам да благодаря на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за това, че срещата се състоя“, подчерта Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха „достатъчно всеобхватен“ документ

ТАСС: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун подписаха „достатъчно всеобхватен“ документ

12 Юни 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун подписаха съвместен документ, предава TACC, като допълва, че двамата са благодарили един на друг за успешното провеждане на срещата на върха в Сингапур.
По думите на американския президент, подписаният документ е многостранен. „Подписахме много важен документ. Достатъчно всеобхватен. И двамата се радваме на честта да го подпишем“, подчерта Тръмп.
Същевременно президентът на САЩ обеща „много бързо“ да бъде започнат процес за по-нататъшното развитие на отношенията между Вашингтон и Пхенян, като добави, че двете страни „ще впечатлят с резултатите, които успеят да постигнат“.
„Отношенията между САЩ и Северна Корея ще се различават от тези, които имаха до този момент“, увери Тръмп. Той заяви, че е готов да покани Ким Чен-ун в Белия дом. „Със сигурност“, отговори американският президент на съответния журналистически въпрос.
На свой ред лидерът на Пхенян заяви, че светът ще стане свидетел на големи промени след срещата на върха. „Светът ще види велики промени. Искам да благодаря на президента (на САЩ Доналд) Тръмп за това, че срещата се състоя“, подчерта Ким Чен-ун.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kyodo: Ким Чен-ун обещава да работи с Доналд Тръмп за справяне с предизвикателствата, но не поясни дали ще се откаже от ядрените оръжия

Kyodo: Ким Чен-ун обещава да работи с Доналд Тръмп за справяне с предизвикателствата, но не поясни дали ще се откаже от ядрените оръжия

12 Юни 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Севернокорейският лидер Ким Чен-ун се ангажира да работи с президента на САЩ Доналд Тръмп в отговор на „предизвикателствата", предава японската информационна агенция Kyodo.
Лидерът на изолираната комунистическа страна не поясни какви точно са тези предизвикателства, затова неговият коментар бе приет като показателен за желанието му да съдейства за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и прекратяването на десетилетната вражда между Вашингтон и Пхенян.
На срещата в Сингапур всички погледи изглежда са насочени към Ким Чен-ун в очакване на това дали той ще се съгласи да се откаже от ядрения арсенал на Пхенян в замяна на гаранции за сигурността на Северна Корея.
На разширена среща с представители на двете страни, на чието начало бяха допуснати медиите, Ким Чен-ун увери: „Имаме предизвикателства пред нас, но ще работим съвместно с Тръмп“. В отговор американският президент заяви: „Ще ги решим… из очаквам с нетърпение да работим с Вас за решаването им“.
Попитан от репортерите дали Северът ще се откаже от ядрените оръжия, Ким Чен-ун се въздържа от отговор.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Срещата с Ким Чен-ун премина по-добре, отколкото някой можеше да очаква

Доналд Тръмп: Срещата с Ким Чен-ун премина по-добре, отколкото някой можеше да очаква

12 Юни 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп заяви, че срещата на върха със севернокорейския лидер е преминала „по-добре, отколкото някой можеше да очаква“, предава Reuters, като допълва, че се очаква двамата да подпишат споразумение. На свой ред лидерът на Пхенян описа срещата си с американския президент като „добра прелюдия към мира“.
Агенцията пресъздава разходката на Тръмп и Ким Чен-ун в градината на луксозния хотел в Сингапур, където по-рано двамата проведоха преговори. „И двамата се приближиха до лимузината на Тръмп и погледнаха към задната седалка, а Тръмп очевидно показваше на Ким Чен-уннещо вътре. След това продължиха с разходката си“, предава Reuters.
„Много, наистина много положителен напредък. Мисля, че премина по-добре, отколкото можеше да очаква някой. Отиваме сега за подписване", заяви Тръмп пред журналисти, без да даде подробности за това какво ще бъде подписано.
Ако двамата успеят да постигнат дипломатически пробив, той може да допринесе за трайна промяна в картината на сигурността в Североизточна Азия. Резултатите биха били сравними с посещението на бившия президент на САЩ Ричард Никсън в Китай през 1972 г., което доведе до трансформацията на Китай, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат споразумение за признаване на напредъка на преговорите

CNN: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат споразумение за признаване на напредъка на преговорите

12 Юни 2018 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун ще подпишат споразумение за признаване на напредъка на преговорите и ще се ангажират да запазят инерцията им, съобщи американски представител пред телевизионния канал CNN.
Източникът на новинарския канал отказа да разкрие подробности, преди Тръмп да сложи подписа си под документа. Държавният глава на САЩ изненада присъстващите журналисти, като обяви по-рано подписването на споразумение – както точно, лидерът на Вашингтон не обяви.
Не са планирани официални събития преди срещата на Тръмп с представители на медиите, насрочена за 4 часа сутринта (местно време).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е направен „голям прогрес“ в срещата с Ким Чен-ун

AFP: Доналд Тръмп заяви, че е направен „голям прогрес“ в срещата с Ким Чен-ун

12 Юни 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун излязоха от срещата си с хвалби от страна на президента заявявайки, че „голям прогрес“ е постигнат и срещата е била „наистина фантастична“, предава AFP.
Срещата премина „по-добре отколкото някой можеше да очаква“, заяви Тръмп докато излизаше от преговорната зала заедно с Ким Чен-ун, добавяйки че двамата ще подпишат документ, за който все още няма информация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от руския парламент: Москва е готова да асистира за ядреното разоръжаване на Северна Корея

Депутати от руския парламент: Москва е готова да асистира за ядреното разоръжаване на Северна Корея

12 Юни 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия приветства срещата между лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и президента на САЩ Доналд Тръмп, въпреки че един кръг на преговори е малко вероятно да доведе до някакви значителни резултати, заяви заместник-председателят на комисията по отбрана на долната камара на руския парламент Юри Швиткин пред Sputnik във вторник.
„Самата среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп е добре привествана, взимайки предвид, че изначалните позиции, които понастоящем съществуват, са доста неблагоприятни за сегашната среща. В същото време вярвам, че един кръг от разговори, една среща на върха не биха произвели някакви значими резултати“, заяви Швиткин.
Междувременно първият заместник-началник на международната комисия на горната камара на руския парламент Владимир Джабаров заяви пред Sputnik във вторник, че Москва е готова да вземе участие в процеса на ядрено разоръжаване на Северна Корея.
„Русия е готова да подпомогне мирното установяване на Корейския полуостров. Процесът на ядрено разоръжаване трябва да бъде решен в групата на шест преговарящи. В същото време, Пхенян очаква гаранциите за сигурност от международната общност и най-вече от САЩ“, заяви Джабаров.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NPR: Защо беше избран Сингапур за домакин на срещата?

NPR: Защо беше избран Сингапур за домакин на срещата?

12 Юни 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Сингапур. В авторска статия за американската медия NPR Шанън ван Сант прави анализ на избора на Сингапур като място на срещата между лидерите на САЩ и Северна Корея, Доналд Тръмп и Ким Чен-ун. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун е първата между настоящ американски президент и севернокорейския лидер. Но как се стигна до там тази среща да бъде проведена в Сингапур?
В седмиците преди срещата бяха обсъдени няколко локации: Корейската демилитаризирана зона, Улаанбаатар в Монголия, Женева в Швейцария и Стокхолм в Швеция.
Въпреки това, изборът падна върху Сингапур, град-държава с население от пет милиона души на върха на малайзийския полуостров, която бързо изникна като топ избор.
Сингапур е неутрален играч в региона и САЩ и Северна Корея имат посолства там. Дипломатическите отношения на Сингапур със Северна Корея могат да се проследят четири десетилетия назад. Американски дипломати също работят със Сингапур върху редица стратегически въпроси и той е дългогодишен търговски партньор и съюзник на САЩ.
Сингапур също така е бил домакин на много други двустранни срещи и става все по-голям хъб за регионална дипломация в Азия. През 2015 година президентите на Китай и Тайван се срещнаха лице в лице за първи път именно в Сингапур.
Стриктно контролираният Сингапур е атрактивен, защото е безопасен и има малка вероятност да бъде ударен от протести, тъй като твърдо контролира публичните демонстрации и неговият апарат за сигурност и разузнаване се смята за един от най-добрите в света. Сингапур често е определян за едно от най-сигурните места в Азия.
В миналото това е била честа дестинация за севернокорейския елит. Сингапур е на кратко разстояние от Северна Корея за Ким Чен-ун и доскоро, севернокорейския граждани имаха възможност да пътуват дотам безвизово за удоволствия като пазаруване и здравно обгрижване.
Въпреки, че е малък, Сингапур е богат и има възможност да поеме разходите по историческата среща, което се нрави на Северна Корея.
„Това е цена, която сме готови да понесем, за да изиграем малка част от тази историческа среща“, заяви министърът на отбраната на Сингапур Енджи Енг по отношение на заплащането на срещата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Strait Times: Азиатските медии хвалят срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун като историческа възможност за мир

The Strait Times: Азиатските медии хвалят срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун като историческа възможност за мир

12 Юни 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Ръкостискането между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун на сингапурския остров Сентоса във вторник, беше обикновен, но исторически момент, който беше предаван на живо от медиите в цяла Азия, пише сингапурският вестник The Strait Times.
Много от медиите похвалиха срещата като първата стъпка по пътя към ядрено разоръжаване и мирен корейски полуостров, наричайки я историческа възможност и забележително постижение.
В Китай, държавната информационна агенция „Xinhua“ заяви в коментар, че пътят напред е „неравен и изискващ търпение и мъдрост“.
„Първата стъпка винаги е най-трудна. Докато Пхенян и Вашингтон направиха смели решения да проведат среща на върха, е важно разговорите да продължат и заинтересованите страни да допринесат към преговорния процес“, заяви агенцията.
Хонгконгският „Ta Kung Pao“ също нарече срещата забележително постижение, имайки предвид десетилетията на враждебност между двете страни.
„Решаването на севернокорейския ядрен въпрос няма да се случи с един удар, но срещата между Тръмп и Ким може да бъде началото на поредица от сериозни разговори. Надяваме се, че срещата ще успее да изпрати позитивни сигнали върху тези въпроси и ще придвижи мирния процес на корейския полуостров до ново равнище“, пише хонгконгският вестник.
Други китайски медии, включително държавната телевизия „CCTV“, „People’s Daily“ и “China News Service“, като много други, покриха събитието на живо излъчвайки кадри от историческата среща на телевизори и компютърни екрани.
В Южна Корея, информационната агенция „Yonhap“ заяви, че срещата е била „историческа възможност за мирен завършек на севернокорейската ядрена заплаха“, и че сигурността в Сингапур е била „непромукаема“.
Вестникът „The Korea Times“ отбеляза, че срещата между Тръмп и Ким е била „първият разговор на маса между лидерите на съперниците от корейската война и кулминацията на продължилите с месеци дипломатически усилия“‘.
„JoongAng Ilbo“, голям корейски всекидневник, заяви че „срещата на века“ има възможността да „павира пътя към формален край на корейската война от 1950-1953 година“.
В Япония, всички местни новинарски канали – включително телевизиите „NHK“, „Asahi“ и „TBS“ – предаваха на живо срещата, включвайки се около 9:00 часа местно време (8:00 часа сингапурско време).
Филипинският всекидневник „Daily Inquirer“ също прихвана живото предаване на The Straits Times.
Междувременно, севернокорейската централна информационна агенция обърна специално внимание на изненадващата нощна обиколка на Ким Чен-ун в Сингапур в понеделник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Review: Залогът на Китай в срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Eurasia Review: Залогът на Китай в срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

12 Юни 2018 | 06:56 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Нито една друга среща в най-новата история не е ставала свидетел на толкова завъртаща главата мелодрама, както срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише Eurasia Review.
Докато голямата част от коментарите върху срещата се фокусираха върху последствията, които срещата ще има върху бъдещите отношения между САЩ и Северна Корея, има един подценен аспект, който подлежи на анализиране: Какви са залозите за Китай?
Въпреки, че Ким и Тръмп ще заемат централно място в Сингапур, срещата ще се следи зорко от Пекин, не само защото е историческа, но защото изходът от нея ще даде значителни последствия за Китай. Пекин ще преследва следните цели:
Първо, срещата, или дните водещи до нея, предоставят на китайския президент Си Дзинпин възможността да представи китайското лидерство върху дипломатически процес, който има последствия за бъдещето на корейския полуостров. Канейки изпреварващо Ким Чен-ун на „неофициална визита“ в Пекин, Си Дзинпин се превърна не само в първия чужд лидер, който се среща със севернокорейския лидер, но също използва възможността да покаже на международната и местна публика, че Китай не седи лениво отстрани, докато голяма дипломатическа инициатива се разгръща в сферата му на влияние. Позволявайки на САЩ и Северна Корея да постигнат споразумение без съгласието на Пекин, би било не само дипломатически провал за Китай, но и огромна загуба на имидж за самия Си Дзинпин.
Освен това, ако срещата се провали в това да произведе конкретни решения, това ще предостави на китайския президент златна възможност да се вмъкне и да поведе разговорите за ядрено разоръжаване, което би било добър имидж за Китай и би нанесло символичен удар на лидерството на САЩ в региона.
Второ, докато първоначалното съобщение за среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун изненада доста хора, Пекин действа бързо, за да подсигури че каквато и среща да се случи между Тръмп и Ким, тя няма да застраши интересите на Китай на полуострова. Корейският полуостров за дълго време беше считан от китайските стратегически проектанти за „устните, които пазят зъбите“ – с други думи, стратегическа буферна държава между Китай и американските военни сили разположени в Южна Корея и Япония. Следователно, всеки изход който би завършил с обединението на Корея като съюзник на САЩ или по-нататъшно дестабилизиране на севернокорейския режим, е противостоящ на интересите на Пекин. Кошмарният сценарий за Пекин би бил да трябва да се изправи пред въоръжен конфликт, последван от разпад на режима в Пхенян.
Трето и по-важно, Пекин ще следи зорко за всяка сделка, която би разхлабила санкциите върху севернокорейския режим, предлагайки на Китай възможност да разшири икономическото си сътрудничество със Северна Корея. Пекин вярва, че вдигането на икономическите санкции ще окуражи Пхенян да осъществи икономически реформи в китайски стил, позволявайки на Китай да набере плодовете от икономическото си сътрудничество и да помогне за стабилизирането на севернокорейския режим – ситуацията, при която и двете страни биха спечелили.
Докато Тръмп провежда срещата си с Ким Чен-ун, Вашингтон трябва да вземе предвид интересите на Пекин в региона, за да може разговорите да продължат по-напред, или да рискува да бъде изненадан отново. Ким може да се опитва да преориентира отношенията си, за да разхлаби зависимостта на Северна Корея от Китай, но Си Дзинпин е този, който има крайното вето върху всякакви размествания в региона. Последният път, в който САЩ подцениха решимостта на Китай върху корейския полуостров, това струваше скъпо на САЩ. Доналд Тръмп и неговите съветници биха направили добре, ако се поучат от уроците на историята.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ким Чен-ун не е отговорил на въпрос  за ядреното разоръжаване

РИА Новости: Ким Чен-ун не е отговорил на въпрос за ядреното разоръжаване

12 Юни 2018 | 06:22 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун не е дал отговор на въпроса на журналист за възможността за ядрено разоръжаване на страната, предават кореспонденти на Белия дом, цитирани от РИА Новости.
След разговора „лице в лице“ между Тръмп и Ким, двамата лидери излязоха на терасата на втория етаж на хотел „Капела“, откъдето поздравиха представителите на медиите.
„Ким бе попитан три пъти дали ще се откаже от ядрените ракети, но той не отговори“, предава един от американските кореспонденти.
Тръмп на свой ред заяви пред репортери, че между него и Ким Чен-ун има „много, много добри и отлични отношения“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мун Дже-ин заяви, че не е спал цяла нощ в очакване на срещата между Северна Корея и САЩ

ТАСС: Мун Дже-ин заяви, че не е спал цяла нощ в очакване на срещата между Северна Корея и САЩ

12 Юни 2018 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Сеул. Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин не е спал цяла нощ в очакване на срещата между лидерите на Северна Корея и САЩ, заяви самият той по време на среща с асистентите си в резиденция в Сеул, предава ТАСС.
„Смятам, че вниманието на целия наш народ в момента е приковано към събитията в Сингапур. Аз също прекарах безсънна нощ“, заяви Мун Дже-ин, допълвайки че е гледал по телевизията прякото излъчване на срещата.
„Заедно с моите сънародници искрено се надявам, че срещата ще премине успешно и ще открие нова епоха на пълно ядрено разоръжаване, мир и отношения между Южна Корея, Северна Корея и САЩ“, подчерта той.
Според него, успехът на срещата ще бъде началото на „дълъг процес“, чиято цел е постигането на освободен от ядрени оръжия статут на корейския полуостров и установяване на траен мир в региона. „Дългогодишната вражда и севернокорейският ядрен проблем не могат да бъдат преодолени в хода на една среща на лидерите на Северна Корея и САЩ. След откриването на диалог за решаване на всички въпроси ще се изисква дълъг процес, който може да продължи една година, два години и дори повече“, заяви Мун Дже-ин.
Южнокорейският президент изрази надеждата, че в близко бъдеще ще се състои тристранна среща с участието на Южна и Северна Корея, заедно със САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ким Чен-ун е заинтересован от тясно сътрудничество с Доналд Тръмп

РИА Новости: Ким Чен-ун е заинтересован от тясно сътрудничество с Доналд Тръмп

12 Юни 2018 | 05:56 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун заяви след срещата си с президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур, че се интересува от тясното сътрудничество с американския лидер, съобщи сингапурският вестник „The Strait Times“, цитиран от РИА Новости.
„Ким Чен-ун заяви, че се интересува от тясното сътрудничество с Доналд Тръмп. Ще бъде трудно, но той е заинтересован от това“, пише вестникът.
„Преодоляхме всички видове скептицизъм и спекулации в отношенията за тази среща и считам, че това е добре за света“, заяви Ким.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че срещата лице в лице с Ким Чен-ун е преминала „много, много добре“

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че срещата лице в лице с Ким Чен-ун е преминала „много, много добре“

12 Юни 2018 | 05:35 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече срещата си лице в лице с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун „много добра“, предава ТАСС.
Излизайки от библиотеката, където се проведе срещата лице в лице между двамата, американският президент заяви пред журналисти, че срещата е преминала „много, много добре“. Това обобщава сингапурското издание „The Straits Times“.
На свой ред южнокорейската агенция „Yonhap“ съобщи, че американският президент е отбелязал, че отношенията му със Северна Корея са отлични и те ще решат „големи проблеми и дилеми“.
„Мисля, че ще можем да решим проблемите от миналото и да проведем успешни преговори. Уверен съм, че ако работим заедно, ще постигнем много“, заяви Тръмп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Започна разширената среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

AFP: Започна разширената среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

12 Юни 2018 | 05:11 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Първата среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун продължи около 48 минути, съобщава AFP.
Двамата лидери се срещнаха насаме, единствено с преводачите си, и са провели разговор „лице в лице“.
След това Тръмп и Ким се преместиха на маса за преговори със своите екипи.
В екипа на Доналд Тръмп са външният министър Майк Помпео и съветникът по национална сигурност Джон Болтън. В екипа на Ким се предполага, че са техните колеги от корейска страна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Япония се надява, че срещата между САЩ и Северна Корея ще бъде стъпка към мира и стабилността в региона

ТАСС: Япония се надява, че срещата между САЩ и Северна Корея ще бъде стъпка към мира и стабилността в региона

12 Юни 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Токио. Правителството на Япония се надява, че срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун ще бъде голяма стъпка по пътя на установяването на мир и стабилност в региона на Североизточна Азия, заяви говорителят на правителството Йошихиде Суга, предава ТАСС.
„Надяваме се, че настоящата среща ще допринесе за напредъка в решението на ракетния и ядрения проблем, както и най-важния за Япония въпрос с отвличането на японски граждани. Разчитаме, че това ще се превърне в голяма крачка към пътя на установяването на мир и стабилност в Североизточна Азия“, заяви той.
Суга добави, че Токио е готово да окаже съдействие за този процес.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ким Чен-ун: Северна Корея и САЩ преминаха много препятствия, за да проведат срещата днес

Ким Чен-ун: Северна Корея и САЩ преминаха много препятствия, за да проведат срещата днес

12 Юни 2018 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Северна Корея и САЩ преминаха много препятствия в сложната си история, за да проведат своята среща в Сингапур, заяви лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун, цитиран от AFP.
„Пътят да стигнем до тук не беше лесен“, заяви Ким, докато седеше на маса с Тръмп. „Старите предразсъдъци и практики действаха като препятствия в нашия път напред, но ние преодоляхме всички тях и сме тук днес“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп предвижда „фантастична връзка“ с Ким Чен-ун на срещата помежду им

AFP: Доналд Тръмп предвижда „фантастична връзка“ с Ким Чен-ун на срещата помежду им

12 Юни 2018 | 04:24 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Президентът на САЩ Доналд Тръмп прогнозира, че ще има „фантастична връзка“ със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, след като двамата се срещнаха в Сингапур, съобщава AFP.
„Ще имаме фантастична връзка, нямам съмнение“, заяви Тръмп малко след като се здрависа с Ким Чен-ун.
Двамата влязоха в самостоятелна стая, където се очаква да водят преговори за ядрено разоръжаване „лице в лице“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха и започнаха преговори

AFP: Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха и започнаха преговори

12 Юни 2018 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Сингапур. Доналд Тръмп и Ким Чен-ун се срещнаха и здрависаха, превръщайки се първите лидери на САЩ и Северна Корея, които го правят, съобщава AFP.
Двамата се срещнаха в 09:00 часа местно време и се здрависаха пред репортери, след което се насочиха към самостоятелна стая с двама преводачи, където ще водя преговори лице в лице.
Очаква се по-късно към тях да се присъединят и членовете на техните кабинети.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доналд Тръмп и Шиндзо Абе се съгласиха да „се консултират внимателно“ след срещата в Сингапур

Sputnik: Доналд Тръмп и Шиндзо Абе се съгласиха да „се консултират внимателно“ след срещата в Сингапур

12 Юни 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп и премиерът на Япония Шиндзо Абе по време на телефонен разговор са се съгласили да се консултират внимателно след срещата между Тръмп и Ким Чен-ун, съобщиха от Белия дом, цитирани от Sputnik.
„Тръмп разговаря вчера с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе. Двамата лидери дискутираха последните развития преди днешната среща със Северна Корея и се съгласиха да се консултират внимателно след срещата“, се казва в съобщението на Белия дом.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.