НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Любомир Чипилски е определен за временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор“ на ИАМО

Д-р Любомир Чипилски е определен за временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор“ на ИАМО

18 Юни 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Любомир Чипилски е определен за временно изпълняващ длъжността „изпълнителен директор“ на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Д-р Чипилски е специалист по неврология и магистър по здравен мениджмънт. Той постъпва на работа в Изпълнителна агенция „Медицински одит“ през м. май 2016 г., а в началото на 2018 г. е назначен за директор на дирекция „Осигуряване на качество и анализи“ в агенцията. Д-р Чипилски е работил по специалността си в различни лечебни заведения в страната. В периода 1994 г. – 2000 г. е главен асистент по неврология в Университетската болница по неврология и психиатрия „Свети Наум“, София. Д-р Любомир Чипилски е заемал длъжността „главен секретар“ на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Има данни за нарушения между ръководството на ИАМО и конкретни лекари и ръководители на лечебни заведения

Прокурор Румяна Арнаудова: Има данни за нарушения между ръководството на ИАМО и конкретни лекари и ръководители на лечебни заведения

15 Юни 2018 | 07:31 | Агенция "Фокус"
София. Има данни за нарушения между ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) и конкретни лекари и ръководители на лечебни задължения. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Данните на прокуратурата са събрани от проверка на Върховната административна прокуратура, която по сигнал на граждани извърши проверка. Данните са достатъчни, за да образуваме наказателно производство. Те се държат в писмени обяснения на лица и сигнали, представяни пред медиите. Считаме, че тази порочна практика е довела до реалната възможност Изпълнителна агенция ИАМО да вземе самостоятелно решение да не сезира прокуратурата за извършено престъпление от общ характер в рамките на 11 случая. И така да се доведе до не наказване на възможни извършители на престъпления. Това са смъртни случаи в болнични заведения, които са настъпили в резултат на неправилно лечение“, каза още Арнаудова и обясни, че в някои случаи са установявани огромни грешки от директори на болници, но те са приключвани без да се сезира прокуратурата.
„Говорим за съществуващи данни, че е имало комуникация със служителите, които са били изпращани на съответните проверки. Давани са им указания как да извършват проверките и да преправят доклади към протоколи, които вече са били написани. Има данни за нарушения между ръководството на ИАМО и конкретни лекари и ръководители на лечебни заведения“, каза още тя и посочи, че затова и прокуратурата е разпоредила разследване.
„Категорично случаят се касае за специалната цел да се облагодетелства конкретно лице – в някои случаи лекаря, в някои случая ръководителя на лечебното заведение, в което са констатирани нарушения. 608 са преписките, които са създадени по сигнали на граждани, които проверява прокуратурата. Има несъответствия между това, което са представяли от ИАМО на Върховната касационна прокуратура, и това, което те сами са качили в сайта си“, обясни Арнаудова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ИАМО проф. Златица Петрова беше временно отстранена от длъжност, докато прокуратурата извърши проверка за престъпления по служба (ОБЗОР)

Директорът на ИАМО проф. Златица Петрова беше временно отстранена от длъжност, докато прокуратурата извърши проверка за престъпления по служба (ОБЗОР)

14 Юни 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) проф. Златица Петрова беше временно отстранена от длъжност, докато прокуратурата извърши проверка за престъпления по служба в агенцията. Установени са редица нарушения, сред които неправилно извършвани проверки, както и случаи по сигнал за настъпила смърт, без да са били извършвани никакви действия. Няма данни прокуратурата да е била сезирана за тези случаи.
От прокуратурата съобщиха, че е прието, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО, заемащи отговорно служебно положение, с цел да се набави за проверяваните лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания, и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици. А всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за евентуални престъпления.
На брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че 11 случаи за съмнения за лекарски грешки през 2017 г. са били преценени от ИАМО за „маловажни“ и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях. „В половината от неглижираните случаи става дума новородени бебета“, посочи Арнаудова и коментира, че разследванията постфактум ще са трудни заради липсата на аутопсии на някои от починалите, но прокуратурата ще положи усилия, за да може близките им да получат справедливост.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отстрани временно от длъжност проф. Петрова, докато тече проверката на прокуратурата. „Но мога да уверя, че това няма да влоши работата на ИАМО. Ние работим с прокуратурата много тясно и ще направим всичко, което е необходимо, за да подпомогнем процеса на разследване“, посочи здравният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение

Министър Кирил Ананиев: Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение

14 Юни 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
София. Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на Парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По повод публикации в някои медии искам да уточня нещо изключително важно във връзка с лъчелечението на онкоболните пациенти. Няма наложени ограничения за лъчелечение на онкоболни лица. Индикативните стойности не ограничават лечението на пациентите, а обратно – служат само и единствено за нуждите на контрола. Нито един български гражданин няма да остане без необходимото му лъчелечение. Нещо повече – след анализ на данните на НЗОК се установи ,че броят на пациентите през 2017 г. е бил 12 393, а за 2018 г. прогнозно се очаква през лъчелечение да преминат 13 706 лица - или с 1313 пациента повече“, каза още Ананиев и уточни, че средствата, които са осигурени за 2018 г., са 29,5 млн. лв.
„Независимо от това, за да няма допълнително напрежение занапред, НЗОК изпрати писмо до директорите на районните каси, с което им нареди индикативните стойности, определени за юни, да се отменят. А за следващите месеци до края на годината такива индикативни стойности не са предвидени“, коментира здравният министър.
Ананиев обясни, че за да не се създава такова напрежение в бъдеще, е важно представителите на медицинското съсловие своевременно да обсъждат с НЗОК възникналите проблеми, свързани с изпълнението на Националния рамков договор. „Затова в понеделник в 16.00 ч. в НЗОК са поканени лекари и национални консултанти по лъчелечние, както и представители на пациентските организации, за обсъждане на съвместните ни бъдещи действия“, каза той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ проф. Златица Петрова е временно отстранена от длъжност, докато тече проверка на Прокуратурата

Министър Кирил Ананиев: Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ проф. Златица Петрова е временно отстранена от длъжност, докато тече проверка на Прокуратурата

14 Юни 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) проф. Златица Петрова е временно отстранена от длъжност, докато тече проверка на Прокуратурата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Докато тече проверката на Прокуратурата, управителят на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ ще бъде отстранен, за да се видят резултатите. Но мога да уверя, че това няма да влоши работата на ИАМО. Ние работим с Прокуратурата много тясно и ще направим всичко, което е необходимо, за да подпомогнем процеса на разследване“ каза министърът и посочи, че няма постъпили сигнали, че агенцията купува определени случаи.
„Проверявали сме работата на агенцията, но до такива изводи не сме стигнали. Всяка една от структурите на Министерството на здравеопазването се проверява веднъж в годината“, каза министър Ананиев и посочи, че днес предстои да се реши кой ще води ИАМО, докато управителят е временно освободен.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев

14 Юни 2018 | 15:19 | Агенция "Фокус"
София. Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, предаде репортер на Aгенция „Фокус“. 11 от членовете на комисията гласуваха „За“, а 7 бяха „Против“.
Агенция „Фокус“ припомня: В края на май Плочев поиска да се оттегли от поста си, като се позова на член в Закона за здравето, според който ако три месеца не може да изпълнява задълженията си поради заболяване, може да подаде оставката си и да напусне. Миналата седмица Надзорният съвет на Касата реши да изпрати писмото на Плочев до парламента и да остави на народните представители да решат дали той да бъде освободен. Писмото е изпратено в комисията по здравеопазване на 12 юни 2018 г. от председателя на Надзорния съвет на НЗОК.
Народните представители избраха проф. д-р Камен Плочев за управител на НЗОК през юли 2017г. 205 депутати гласуваха „за“, а 1 се въздържа. Проф. Плочев беше единственият кандидат за поста. Кандидатурата му беше предложена от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Изборът му се случи след като през юни 2017г. предишният управител на НЗОК д-р Глинка Комитов депозира в деловодството на Парламента оставката си, без да посочи мотивите си. През февруари 2018 година проф. Камен Плочев заяви, че му е била отправена заплаха да подаде оставка. „Кой ми е поставил заплахата и кой му е казал да ми я каже, позволете ми да го спестя“, коментира тогава проф. Плочев. Малко по-късно той излезе в болничен.
Проф. Плочев има 38 години професионален опит в системата на здравеопазването, част от които в сферата на управлението. Той е завършил висшето си образование в Медицинска академия - София. Има присъдена научна степен "Доктор на науките" по научна специалност "Инфекциозни болести" от ВМА, а през 2012 г. му е присъдена академична длъжност "Професор". Има следдипломна квалификация по "Здравен мениджмънт". Владее английски и руски езици.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев ще участва в заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването

Министър Кирил Ананиев ще участва в заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването

14 Юни 2018 | 14:37 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще участва в заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазването, за да информира народните представители за действията, предприети по повод тиражираните информации за ограничаване достъпа до лъчелечение на онкоболни пациенти. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде брифинг в Съдебната палата по повод наказателното производство за престъпления по служба в ИА „Медицински одит“

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова ще даде брифинг в Съдебната палата по повод наказателното производство за престъпления по служба в ИА „Медицински одит“

14 Юни 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 13.00 часа в Зала 2 на 4 етаж на Съдебната палата говорителят на главния прокурор г-жа Румяна Арнаудова ще даде брифинг с допълнителна информация във връзка с образуваното от Върховната касационнна прокуратура наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Върховна касационна прокуратура образува наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция „Медицински одит“

Върховна касационна прокуратура образува наказателно производство за престъпления по служба в Изпълнителна агенция „Медицински одит“

14 Юни 2018 | 10:13 | Агенция "Фокус"
София. Върховна административна прокуратура извърши проверка по реда на надзора за законност на контролната дейност на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. В хода на проверката се установи, че от изпълнителния директор на ИАМО са утвърдени Инструкция за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методически указания към нея. При съпоставка с правни норми от по-висок ранг е установено противоречие с Наредба № 14 от 20.04.2010 г. за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция „Медицински одит“, издадена от министъра на здравеопазването. Установено е, че в противоречие с Наредба № 14 /2010 г. се предвижда извършване на проверка без писмена заповед, допуска се възможност да не се съставя констативен протокол при проверка по документи в агенцията и при липса на нарушения и др.
Според цитираната наредба на министъра на здравеопазването за резултатите от проверката се съставя констативен протокол, съдържащ ред обстоятелства, в т. ч. и разкрити нарушения, когато се съставя акт за установяването им. След това се изготвя доклад до изпълнителния директор на ИАМО за резултатите. Същевременно от ВАП са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения.
По този начин на практика заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание.
В тази връзка от ВАП е сезиран министърът на здравеопазването, в рамките на правомощията му с оглед отпадане на задължението за изготвяне и представяне на въпросния доклад пред изпълнителния директор на ИАМО (чл.18 от Наредбата).
На следващо място, министърът на здравеопазването е сезиран от ВАП, в рамките на правомощията му и по отношение на необходимостта от предприемане на действия по изменение на Инструкция за осъществяване на контролната дейност на ИАМО и Методически указания към нея, които да бъдат приведени в съответствие с Наредба № 14 от 20.04.2010 г. за условията и реда за извършване на проверки на лечебните заведения от Изпълнителна агенция „Медицински одит“.
В хода на извършената от ВАП проверка са установени случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които Изпълнителна агенция „Медицински одит“ е извършвала проверки, но не е била сезирана прокуратурата.
Всички материали от проверката на ВАП, по указание на главния прокурор, бяха изпратени на Върховна касационна прокуратура - за произнасяне предвид данните за извършени престъпления от общ характер.
След проучване и анализ на тези материали, с постановление от 7 юни 2018 г. прокурор от Върховна касационна прокуратура образува досъдебно производство за престъпление по служба, извършено в периода от 1 януари 2017 г. до 31 декември 2017 г.
Прието е, че са налице данни за превишаване на власт от длъжностни лица от ИАМО с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, като деянието е извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение.
Ръководството и надзора върху разследването ще се осъществи от прокурор при Специализирана прокуратура – София и ще се проведе от следовател.
Всички материали, касаещи смъртни случаи в лечебни заведения, са изпратени по компетентност на съответните окръжни прокуратури, с оглед извършване на проверка за евентуални престъпления по чл. 123 НК (причиняване на смърт при професионална непредпазливост).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзорният съвет на НЗОК решава за казуса "Плочев"

Надзорният съвет на НЗОК решава за казуса "Плочев"

8 Юни 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Надзорният съвет на Здравната каса ще решава дали да предложи на парламента да освободи управителя проф. Камен Плочев, съобщава БНТ. В писмо той обясни, че не може да изпълнява ангажиментите си поради заболяване.
Преди време Камен Плочев поиска актуализация на бюджета на Здравната каса, с което предизвика здравния министър да поиска оставката му. Вчера обаче ситуацията имаше обрат и Кирил Ананиев обясни пред здравната комисия в парламента, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.