НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Враца: Административният съд потвърди решението на ОИК – Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

Враца: Административният съд потвърди решението на ОИК – Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

22 Юни 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
Враца. С решение от 22.06.2018 г. постановено по адм. д. №330 по описа на съда за 2018 г. Административен съд – Враца потвърди Решение №272/28.05.2018 г. на ОИК - Бяла Слатина, с което е обявен за избран на втори тур от произведените частични избори за Кмет на Кметство с. Галиче, Област Враца, кандидатът издигнат от ПП „ГЕРБ“. Това съобщиха от пресцентъра на Административен съд - Враца.
За да постанови този резултат, съдът подробно е обсъдил наведените в жалбата и поддържани в съдебно заседание доводи за незаконосъобразност на оспореното решение и е изложил мотиви за тяхната неоснователност. В производството по чл.459 от Изборния кодекс с предмет на оспорване решението на ОИК за определяне на изборните резултати, се осъществява контрол за законосъобразност на избора, в неговата цялост като изборен процес. Това производство не цели да се повтори изборния процес пред съда, а да се извърши конкретна проверка дали твърдените от жалбоподателя нарушения действително са били допуснати и дали тези нарушения са довели до опорочаване на обявения изборен резултат, т.е. налице ли са съществени нарушения, водещи до промяна волята на избирателя. От анализа на събраните в хода на процеса доказателства не може да се направи извод за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, опорочаващи крайния резултат. Протоколите от четирите СИК са подписани от всички членове без особени мнения и възражения и данните от тях са нанесени в протокола на ОИК, като същият отново е подписан от всички членове на комисията без особени мнения и възражения, а отразените данни в него съвпадат с тези от протоколите на СИК. Като официални удостоверителни документи тези протоколи не са оспорени от жалбоподателя, с оглед на което съдът е длъжен да зачете тяхната материална доказателствена сила и да приеме, че удостовереното в тях фактическо положение относно отчетените резултати, липсата на възражение и особено мнение и обстановката в изборния ден, отговаря на действителното такова.
В хода на съдебното производство не са установени такива нарушения на Изборния кодекс, които биха довели до съществена промяна в крайния резултат, обосноваваща касиране на избора.
При проверка на оспореното решение на всички законови основания, съдът е достигнал до извода, че същото е прието от компетентен орган, в съответствие с материалния закон и неговата цел, поради което се явява законосъобразно и го е потвърдил, а жалбата като неоснователна е отхвърлена.
Решението подлежи на касационно обжалване чрез АдмС – Враца пред ВАС в 7-дневен срок от обявяването му.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП: Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

БСП: Бруталните фалшификации на ГЕРБ на изборите в Галиче влязоха в съда във Враца

15 Юни 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Враца. "Бруталните престъпления, манипулации и фалшификации от ГЕРБ на местните избори в Галиче влязоха в административния съд във Враца", съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Пълномощникът на БСП в деня на изборите, присъствал в секциите и наблюдавал процеса Десислава Тушинова обясни на съда, че по време на вота представители на ГЕРБ са отваряли бюлетини, преди да бъдат пуснати в урните. По думите ѝ в 27 секция почти всяка бюлетина е била отваряна. Това по смисъла на Изборния кодекс прави вота недействителен. Тя обясни още, че през аварийния изход на училището, снабден с паник-бутон, където се проведоха изборите в Галиче, са влизали гласоподаватели, които не живеят в селото, но са били регистрирани, за да могат да гласуват. Застъпникът на вота от БСП Станислава Вескова също заяви, че през аварийния изход на школото са вкарвани хора, които не живеят в селото, но са гласували. От показанията стана ясно, че голяма част от „пришълците“ са били регистрирани на адреси, на които никой не живее- пусти, изоставени и разрушени постройки, дори и в старото полуразрушено училище на селото. Регистрирани са били и хора на пустеещи дворни места, на които няма постройки.
Венцислав Николов, който е бил пълномощник на БСП на вота, беше категоричен, че изборите са проведени в „пълен хаос“. И той е видял, че през аварийния изход на училището са вкарвани хора да гласуват. Николов добави, че е направен опит да бъде прегазен от автомобил, защото искал да снима с телефон зловещите манипулации от ГЕРБ. „Аз съм на 25 години и съм от Галиче. Попитах едни момчета, които гласуваха, дали знаят къде живеят в селото и те не можаха да ми отговорят“, каза Николов. Той добави, че в 27 секция е имало много скандали между членовете на СИК заради непрекъснатото отваряне на бюлетините от страна на членовете на СИК от квотата на ГЕРБ, за да проверят- дали гласоподавателите са дали гласа си за техния кандидат Страхил Стоилов. Той приведе пример пред съдията, че миналата година на адреса, на който живее баща му, от ГЕРБ са искали да регистрират 7 - 8 човека, с което на практика управляващите са се подготвяли с нужния брой гласове от септември 2017 г. Той изгонил представителите на ГЕРБ, и не приел „офертата им“.
Кандидатът за кмет на село Галиче от БСП Веселин Тушинов беше категоричен, че изборите са абсолютно манипулирани.
Още в началото, защитникът на БСП по делото Аглика Виденова приведе допълнителни доказателства, а именно- копие на протокол от изборите, на който е видно, че е имало особено мнение за изборния резултат от член на СИК от квотата на БСП. Особеното мнение, на практика, оспорва достоверността на резултата. Припомняме, че ОИК, още в нощта на вота, съобщи, че няма нито един протокол с особено мнение. Оказа се, че приведения протокол от Виденова е „изчезнал“ по пътя между СИК и ОИК. Това, на практика, е разстоянието между с. Галиче и гр. Бяла Слатина, които са само на десетина километра.
Ответникът на ОИК Цветелина Андровска продължаваше да поддържа тезата, че нямало нито едно особено мнение в протоколите, въпреки че пред очите й беше приведено такова доказателство в съда. Тя призова Темида да не бъдат взети под внимание показанията на свидетелите. Въпреки, че трима свидетели обясниха, че са видели гласоподаватели, които са влизали през аварийния изход на училището, Андровска продължи упорито да настоява, че школото си имало един главен вход. С това не стана ясно- дали отрича да има авариен изход с авариен паник-бутон или че са влизали гласоподаватели през него.
Защитникът на БСП беше дал диск със скандалните видеозаписи, на които се вижда, че през аварийният изход на училището влизат гласоподаватели, които не си знаят адреса. Припомняме, че те взривиха обществото в социалните мрежи и ескалираха сериозно негодувание сред българите. Независимият административен съд във Враца обаче, реши, че няма да приеме диска за доказателство, защото не бил записан по установения от закона начин. Припомняме, че законовата процедура изисква това да е СРС. Врачанската Темида отказа и записите от репортажите на БТВ, заснели злоупотребите на ГЕРБ на изборите в Галиче, защото имало свидетели по делото и репортажите не били нужни.
Защитникът на БСП призова да бъдат приложени допълнителни доказателства към делото, но независимият съд не прие това. Виденова поиска това да бъде изрично записано в протокола, че „Врачанският административен съд отказва правосъдие и събиране на доказателства, които да разкрият обективната истина.“
Прокурорът по делото Николай Лалов също реши, че не е престъпление да се влиза през аварийния изход на училището. С това не става ясно, дали от покрива или през мазето биха се счели за допустим вход, през който да се влиза за гласуване. Държавното обвинение във Врачанската Темида не откри нито едно нарушение по време на вота в с. Галиче.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: Административният съд насрочи дата за делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

Враца: Административният съд насрочи дата за делото, образувано по жалба на БСП против решение на ОИК - Бяла Слатина, с което беше обявен за избран на втори тур кмет на Галиче

12 Юни 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Враца. Административен съд – Враца определи дата за разглеждане на делото, образувано по жалба на председателя на ПП БСП против решение на ОИК – Бяла Слатина, с което бе обявен за избран на втори тур кмет на Кметство Галиче от произведените частични избори в село Галиче. Това съобщиха от пресцентъра на Съда.
С Определението за насрочване на делото, съдът се е произнесъл и по доказателствените искания, като част от тях е отхвърлил. Допуснати до разпит в съдебно заседание са част от посочените в жалбата свидетели.
С отделно Определение съдът се е произнесъл и по особеното искане за спиране предварителното изпълнение на оспореното решение на ОИК – Б. Слатина, допуснато по силата на закона, като същото е отхвърлено като неоснователно.
Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 14 юни 2018 г. от 14.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Враца: БСП обжалва избора на кандидата на ГЕРБ за кмет на Галиче след проведените частични местни избори

Враца: БСП обжалва избора на кандидата на ГЕРБ за кмет на Галиче след проведените частични местни избори

8 Юни 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Враца. В Административен съд – Враца е образувано адм. д. № 330 по описа на съда за 2018 г. на основание постъпила жалба от ПП „БСП“ против Решение №272 от 28 май 2018 г. на Общинска избирателна комисия (ОИК) – Бяла Слатина, с което е обявен за избран на втория тур от проведените частични избори за Кмет на Кметство - с. Галиче, област Враца, кандидатът издигнат от ПП „ГЕРБ“. Това съобщиха от съда. В жалбата са изложени доводи за множество груби нарушения на изборния процес, довели до опорочаване на изборните резултати и до постановяването на незаконосъобразно решение от страна на ОИК – Бяла Слатина.
Делото е разпределено на съдия докладчик съобразно системата за случайно разпределение на делата и ще бъде разгледано по реда и в сроковете, предвидени в Изборния кодекс.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.
Хашим Тачи в казармата Адем Ярич край Прищина. 14 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.