НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таня Маринова: Участниците в Националния ученически събор за 170 години от рождението на Христо Ботев пазят националната гордост и дават пример на бъдещите поколения

Таня Маринова: Участниците в Националния ученически събор за 170 години от рождението на Христо Ботев пазят националната гордост и дават пример на бъдещите поколения

13 Юни 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. Участниците в Националния ученически събор под надслов „Какви деца е раждала, ражда и сега българска майка юнашка“ пазят националната гордост и дават пример на бъдещите поколения. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Таня Маринова, директор на СУ „Христо Ботев“ в Калофер – домакин на събитието. Тя уточни, че има желание двудневният събор, посветен на 170-годишнината от рождението на поета и революционер Христо Ботев, да се превърне в традиция с още по-голяма масовост. „Целите на събора всъщност са: на първо място – да се представи възможност за един социален, образователен и културен обмен между мотивираните млади хора със задълбочени знания извън училищните дейности. Втората цел е формирането на ценности като родолюбие, национална гордост и високо българско самосъзнание. Трето – да се стимулира творческия потенциал на българските ученици. Ние, като горди потомци на Ботев, със знамена в ръце участвахме в Парад на знамената, като стигнахме до паметника на Христо Ботев, където поставихме гирлянд в памет на загиналите за свободата на България“, обясни Таня Маринова. Тя каза още, че всяка презентация за кандидатстване в инициативата на Министерство на образованието и науката завършва с послание, които ще бъдат обобщени и публикувани в юбилеен сборник, какъвто ще получат всички участници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Калофер започна Национален ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев

В Калофер започна Национален ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев

13 Юни 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Калофер. В град Калофер започна Национален ученически събор, посветен на 170-годишнина от рождението на Христо Ботев, съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. В него участват 15 средни училища, носещи името на великия поет-революционер.
Срещата бе открита от директора на калоферското средно училище „Христо Ботев“ - Таня Маринова и гайдарски състав от възпитаници на училището. В залата на НЧ „Христо Ботев“ представители на всички училища представиха мултимедийни презентации на тема „Моето училище – горд наследник на Христо Ботев“. На последния слайд от презентацията учениците бяха написали своето послание, свързано с личността на Христо Ботев и паметта за него у младите хора. С тези послания децата поставиха началото на създаването на Юбилейна книга. Тържествено шествие със знамената на всички училища се отправи към паметника на Христо Ботев, където бяха поднесени гирлянд на славата и цветя в знак на признателност. Националният събор продължи с концерт, в който взеха участие Първи ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев“ град Кърджали и певицата Деси Добрева.
Поздравителен адрес до всички организатори и участници в Националния събор бе изпратен от министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев. В него бе написано: „…Благодаря Ви за провеждането на ученическия събор, с който давате възможност учениците да помнят и почитат тези, които са се посветили на великата кауза на свободата! Христо Ботев е не просто част от най-славния български път, Христо Ботев е част от вечността.“
На събитието присъстваха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, народният представител Веска Ненчева, председателят на ОбС Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът на община Карлово Антон Минев, кметът на град Калофер Румен Стоянов, експертът от Министерството на образованието и науката – Радостина Николова, експертът от РУО Пловдив – Димитър Ставрев, много жители и гости на града.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В Калофер ще се проведе Национален ученически събор, посветен на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев

Пловдив: В Калофер ще се проведе Национален ученически събор, посветен на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев

10 Юни 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Карлово. На 12 и 13 юни в Калофер ще се проведе Национален ученически събор, посветен на 170-та годишнина от рождението на Христо Ботев. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Общината. Тържественото откриване на срещата ще се състои на 12 юни от 13.30 часа в залата на читалище „Христо Ботев - 1869“ в град Калофер. В 17.00 часа ще тръгне шествие със знамена до паметника на Христо Ботев, където ще има рецитал по Ботеви стихове. В 19.30 часа ще се състои концерт с участието на Първи ученически гвардейски отряд към ЕГ „Христо Ботев“ в град Кърджали и Деси Добрева. На 13 юни програмата на ученическия събор продължава в 10.00 часа с посещение на Национален музей „Христо Ботев“, Даскал Ботьово училище и храм „Успение на Св. Богородица“ в град Калофер. Организатори на събитието са Министерството на образованието и науката, Община Карлово, СУ „Христо Ботев“, Национален музей „Христо Ботев“ и Народно читалище „Христо Ботев-1869“ в град Калофер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

България почете паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на страната (ОБЗОР)

България почете паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на страната (ОБЗОР)

2 Юни 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
София. България почете паметта на поета-революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата на страната. Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 г. на връх Вола. От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.
Тази година се навършват 142 години от гибелта Ботев. След като на 1 юни 1876 г. Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия. Тогава Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Ботевата чета води сражение в района на Рашов дол, край Лютиброд. В боя загиват Георги Апостолов и още 10 четници.
Денят бе отбелязан с ритуали по полагане на венци и цветя и различни инициативи в цялата страна. Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените в памет на загиналите за свободата на България. Те се използват за първи път през 1948 г., когато се отбелязва 100-годишнината от рождението му.
Състоя и традиционното всенародно поклонение на връх Oколчица във Врачанския Балкан. То започна с молебен, отслужен от врачанския митрополит Григорий. Тържествени слова произнесоха председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на Враца Калин Каменов и Атанас Катрафилов - наследник на ботев четник. Караянчева заяви, че днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, защото живеем в свят, изпълнен с вражди и размирици и продължаваме да се борим за справедливо обществено устройство и нов световен ред. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се включи в традиционния поход до връх Околчица. Групата от 350 човека тръгна рано сутринта от с. Паволче и се отправиха към връх Околчица. На самия връх Цветан Цветанов се присъедини към походниците, които преди близо седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“. Правнукът на Ботевия четник Поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, подари на Цветанов две 60-годишни книги със съчинения на големия български поет-революционер Христо Ботев на връх Околчица.
Денят на Ботев бе отбелязан в цялата страна с участието на представителни военни подразделения. В град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев. Честването започна от Национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Пред мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение, на който кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и професор Иван Гранитски произнесоха тържествени слова в памет на българския герой Христо Ботев. Кабаиванов заяви, че 2-ри юни е ден, в който думите държава, народ, нация тежат на своето място, а думите кауза, борба, саможертва тежат на своето място. По думите му Христо Ботев е човекът, който ни обединява и човекът, който е бил потребен на България със своята проза и със своите стихове. Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело на поета-революционер. На тържествената церемония присъстваха още: генерал Константин Попов – Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева, Красимир Янков и Димитър Георгиев – народни представители от 44-то Народно събрание, инж. Таня Михайлова – зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, Данка Зидарова-Люртова – заместник-кмет на община Карлово, Анастасия Чолакова – заместник-председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Пламен Йорданов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Найденов – комендант на Интендантско обслужване град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Димо Чешмеджиев, историк: Христо Ботев е незаменим идеал за българския народ, личността му не се побира в никакви рамки

Доц. Димо Чешмеджиев, историк: Христо Ботев е незаменим идеал за българския народ, личността му не се побира в никакви рамки

2 Юни 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Христо Ботев е незаменим идеал за българския народ, като личността му не се побира в никакви рамки. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив доц. Димо Чешмеджиев, историк и дългогодишен университетски преподавател, по повод отбелязването на 142 години от гибелта на Христо Ботев. По думите му чрез саможертвата си Христо Ботев задава един национален идеал на българите. „Идеалът за българския народ в онази епоха, както и досега, е да бъде независим. Това е най-важното, което трябва да се запомни за Ботев. Това е есенцията и затова Ботев се е превърнал в икона заедно с Левски”, коментира историкът. Според него любопитните моменти в биографията на националния герой са много. „Той е изключително интересна личност. Още от малък е много буен. В тази насока се проявява в прочутата Одеска гимназия, в която е изпратен да учи от баща си и Найден Геров. Той напуска гимназията рано и почти не учи в нея. После много дълго живее полускитнически живот в Одеса, след което продължава по този начин в българско село Задунаевка, където се установява като учител. По същия начин той живее като хъш в днешна Румъния”, разказа още доц. Чешмеджиев.
Историкът посочи, че Христо Ботев не се съобразява с никакви норми, дори и когато отива да замести баща си в училището в родния му Калофер. „Революционерът напуска това училище, защото той произнася много гореща патриотична реч пред всички чорбаджии в Калофер, а градът по това време е много заможно място с хора, които са лоялни на турската власт и са богати“, поясни историкът.
Доц. Димо Чешмеджиев коментира, че целият живот на Христо Ботев е изпъстрен с интересни моменти. „Не знам дали широката публика знае, че дори са се опитвали да произвеждат фалшиви пари, за да финансират революционните мероприятия, които предприемат. Ботев е една свръхинтересна личност, неговия живот и неговата дейност не се побират в никакви рамки”, категоричен е историкът.
„Възгледите на Ботев също са изключително интересни. Той се колебае между народник и анархист и прочие. На практика, като че ли той не е бил много практичен революционер, така да се каже, защото плановете, които замисля за Освобождението на България, не са много реалистични“, посочи доц. Димо Чешмеджиев.
Тони МИХАЙЛОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В Свищов почетоха паметта на Ботев с вой на сирени и едноминутно мълчание

Велико Търново: В Свищов почетоха паметта на Ботев с вой на сирени и едноминутно мълчание

2 Юни 2018 | 17:02 | Агенция "Фокус"
Свищов. Точно в 12.00 часа на 2 юни в Свищов бе почетена паметта на Ботев с вой на сирени, поклон и едноминутно мълчание. И тази година традицията обедини стотици свищовлии, които се включиха в общоградското поклонение в памет на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на Общината. Поклонението се състоя пред паметника на Свободата в градската градинка на площад „Свобода“, а за неговото достойно отбелязване допринесоха военните и духовият оркестър от Военно формирование 28880 – гр. Белене. Венци и цветя поднесоха кметът на община Свищов Генчо Генчев, председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов, който произнесе паметно слово, Военно поделение 28880 – гр. Белене, РУ на МВР, Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, неправителствени организации, културни и образователни институции, политически партии, пенсионерски клубове и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Две 50-членни ученически групи от града извървяха 120-километровия път на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица

Велико Търново: Две 50-членни ученически групи от града извървяха 120-километровия път на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица

2 Юни 2018 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Две 50-членни ученически групи от Велико Търново извървяха 120-километровия път на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица. Сред тях са възпитаници на всички великотърновски училища, организирани от Туристическо дружество „Незабравка“ към ПГЕ „А. С. Попов“ и от Туристическо дружество „Трапезица“, съобщиха от ПП ГЕРБ – Велико Търново.
От 28 май до 2 юни те бяха част от Националния поход „По стъпките на Ботевата чета“, с финансовата подкрепа на председателят на ПГ на ГЕРБ, заместник-председател на партията и народен представител от Великотърновска област Цветан Цветанов. От четири години Цветанов неизменно подкрепя начинанието на ТД „Незабравка“, а за втори път помага и на друга група, водена от ТД „Трапезица“, която е подпомогната и от Община Велико Търново.
На връх Околчица Цветанов се срещна с младите великотърновци и благодари на техните ръководители за това, което правят. Той поздрави всички за родолюбието и желанието, с което се включиха в нелекия поход.
На лобното място на Христо Ботев бе кулминацията на всенародното преклонение, в което участваха и членове на МГЕРБ – В. Търново. Областният координатор на организацията Георги Недев и колегите му се включиха в поход, който сутринта на 2 юни тръгна към Околчица от врачанското село Паволче, предвождан от Цветан Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правнукът на Ботевия четник Поп Сава Катрафилов подари на Цветан Цветанов две 60-годишни книги със съчинения на Христо Ботев

Правнукът на Ботевия четник Поп Сава Катрафилов подари на Цветан Цветанов две 60-годишни книги със съчинения на Христо Ботев

2 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Враца. Правнукът на Ботевия четник Поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, подари на председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов две 60-годишни книги със съчинения на големия български поет-революционер Христо Ботев на връх Околчица, където се състоя всенародното поклонение пред паметта на героите, дали живота си за България. Това съобщиха от пресцентъра на партията.
Името на Поп Сава Катрафилов е изписано на седмо място след това на Христо Ботев в криптата на Околчица. Поводът за подаръка на Атанас Катрафилов е фактът, че за 11-та поредна година на празничния 2 юни Цветан Цветанов изминава тежкия маршрут от с. Паволче до връх Околчица, вървейки по стъпките на Христо Ботев и неговите четници – сред които и прадядото на Атанас.
„Изключително важно е хора като вас да дават пример на младите - бъдещето на България, как се пази и почита паметта на великите българи като Христо Ботев“, посочи правнукът на Поп Сава Катрафилов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Областният координатор на ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева почете Деня на Ботев

Благоевград: Областният координатор на ПП ГЕРБ Даниела Савеклиева почете Деня на Ботев

2 Юни 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С тържествена церемония в Благоевград бе почетен 2 юни – Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Благоевград. Областният координатор на партията за Благоевградска област и народен представител Даниела Савеклиева и общински съветници от партията положиха цветя в знак на признателност пред бюст-паметника на великия български поет и революционер.
Десетки благоевградчани и ученици се включиха в отбелязването на 142-годишнината от подвига на Ботев и четата му.
На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Градът почете 142-та годишнина от гибелта на Ботев

Бургас: Градът почете 142-та годишнина от гибелта на Ботев

2 Юни 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Със молитва и военен ритуал Бургас отбеляза Деня на загиналите за свободата на България и годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Церемонията се проведе пред паметника на героя в Морската градина. В нея се включиха кметът Димитър Николов, зам. областният управител Севдалина Турманова, зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, представители на Общинския съвет, политически партии и организации. Хиляди жители на града се стекоха на организирания от Община Бургас ритуал, за да сведат глави пред делото на революционера в знак на признателност.
Янислава КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: По повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в Тополовград се проведе тържествена церемония

Хасково: По повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България в Тополовград се проведе тържествена церемония

2 Юни 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Тополовград. По повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България, в Тополовград се проведе тържествена церемония. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В памет на героите, дали живота си за независимостта на Отечеството, в едноминутно мълчание, сведоха глави най-родолюбивите тополовградчани, дошли на церемонията на площад “Освобождение”. За саможертвата на героите със слово и с изпълнението на поемата “Хаджи Димитър” на Христо Ботев, припомни Райна Зотова – секретар на читалище “Св.св.Кирил и Методий – 1894” година. Пред паметника на загиналите венци и цветя поднесоха: Общинската администрация, Общинският съвет, РУ “Полиция”, политически партии, учебни заведения. Сред присъстващите на поклонението бяха: Васил Сяров - председател на Общински съвет -Тополовград, председателят на читалището Трифон Ламбов, Добрин Парнаров - председател на комисията по образование и култура в Общинския съвет, общински съветници, началници на отдели в Общината, директори на учебни заведения. Точно в 12.00 часа прозвучаха сирените.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България беше почетена в града

Кюстендил: Паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България беше почетена в града

2 Юни 2018 | 14:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България беше почетена в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус”-Кюстендил. Отдаването на почит се състоя на Арката на площад „Велбъжд”. В 12.00 часа воят на сирените оповести минутите за преклонение. Всички хора в централната част на града станаха прави и запазиха мълчание. Една от най-старите традиции на свободна България, поклонението и изразяването на почит към подвига на безсмъртния Ботев, неговите храбри четници и на всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на България, събра на едно място много от жителите на областния център. На Арката на площад „Велбъжд” присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет Михаела Крумова, областният управител Виктор Янев, представители на общинската и на държавната администрации, на политически партии, патриотични организации. Първокласникът Георги Тончев от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” рецитира стихотворението „Хаджи Димитър”. Присъстващите поднесоха венци и цветя на паметника на 13-ти пехотен Рилски полк.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ- Пазарджик се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

ГЕРБ- Пазарджик се поклони пред подвига на Ботев и загиналите за свободата на България

2 Юни 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общинската структура на ГЕРБ в града участва в тържественото честване на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, съобщиха от Пресцентъра на ПП ГЕРБ-Пазарджик. Пред паметника на поета революционер в Пазарджик се поклониха и положиха цветя общинският ръководител на ГЕРБ- Пазарджик Гинче Караминова, общински съветници и членове на структурата на Жени ГЕРБ. Под воя на сирените участниците в честването сведоха глави пред паметта на героите, пожертвали живота си за свободна и независима България. „Днес почитаме нашите герои, но всеки ден има нужда да си припомняме себеотрицанието на предците ни, да черпим сила и вдъхновение от техния пример и пазим заветите им за чиста и свята България. Нека националният ни идеал да бъде онова, което свързва българите неотменно и ги води напред в бъдещето, каза преди поклонението общинският ръководител на ГЕРБ – Пазарджик Гинче Караминова. Денят на Ботев в Пазарджик бе отбелязан с поетично-музикална програма и изпълнения на духов оркестър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Инна Пелева, литературен историк: И в наши дни все така актуално звучи Ботевата констатация, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора

Проф. Инна Пелева, литературен историк: И в наши дни все така актуално звучи Ботевата констатация, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора

2 Юни 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. И в наши дни все така актуално звучи Ботевата констатация, че големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора. Това каза в словото си по повод отбелязването на 142 години от гибелта на Христо Ботев и Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България проф. Инна Пелева, литературен историк, дългогодишен университетски преподавател и носител на Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.
„И в наши дни познатият Ботев призив към честност пред „мене си” би могъл да проясни себеразбирането на по-самокритичните, а и на по-амбициозните ни съотечественици: … ако си пигмей, то сляз от тия конкили и потъни в калта на ничтожеството, а ако си гигант, то възседни своята идея тъй, както Александър е възсядал своя Буцефал… Имаме да мислим също върху това, че Ботевото описание на злото някак твърде лесно приляга към съвременни лица и случки: поетът е говорил за слепците с очи, за „изтрезняването”, след което забравяме думи и клетви… и бягаме в омаловажаващия всичко смях или пък в „немеенето”. А и нима не прозират съвсем сегашни физиономии зад онзи убийствен портрет: Патриот е – душа дава / за наука, за свобода; / но не свойта душа, братя, / а душата на народа! И е добър християнин: / не пропуща литургия; / но и в черква затуй ходи, / че черквата й търговия!“, каза проф. Инна Пелева.„Тази пауза в ежедневието, отворена от воя на сирените, е като прескачане на сърцето. Нарушаването на ритъма – сърдечния, градския, навичния, напомня важни неща. Кара те да помислиш за онова, за което не си склонен да мислиш непрекъснато. Точно така: Денят на Ботев и на загиналите заради България е Ден за Размисъл. Над какво имаме да мислим ли? Ами например над това, че имената, образите на доброто и ценното и днес са същите – същите като тези, които е изписал Ботев. Ето, в стиховете му просветват слова и фрази като разум и съвест, любов и вяра, народ, правда и свобода, родино мила, потомството назе ще съди, … дай ръка за ръка и напред със стъпки по-твърди! Няма спор – в наши дни тези думи отново сочат висота и кауза, отново побират достойния кодекс на човека и гражданина“, каза в словото си университетският преподавател.
„Честният размисъл почти винаги извежда при тревогата. Не само за настоящето, а и за онова, което е било и което няма как да се поправи. Докато сирените сбъдват своята страховита, гръмовна тишина, ние, мълчейки, пак ще преживеем тегобното питане – откъде всъщност идва онзи смъртоносен куршум. Дали от вражите позиции. Или пък не. И може би ще имаме куража да си представим, доколкото ни стигат силите, каква самота е преживял Христо Ботев малко преди края си, щом, почти просълзен, тогава е промълвил: … и аз съм тръгнал народ да освобождавам … да не бях се раждал.. Нека помним тази Голгота. Тук и сега не можем да отнемем от тежестта на Ботевия кръст, да утешим онова мъченичество. Но можем, тук и сега, да състрадаваме заради трагическия жребий на грамадния поет. И да не отказваме горчивото причастие на паметта. Това, че все още, все така сме способни да изпитваме скръб, болка и жал заради изключителните ни мъртви, вероятно е знак, че жертвата им не е била напразна. Че тя, точно защото изисква и товари с чувство за вина, ни прави повече хора. По-смислени хора, повече и смирено знаещи за отношенията между обикновените и необикновените човеци, между „преди”, „сега” и „завинаги”, посочи проф. Инна Пелева.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боян Ботйов, родственик на Христо Ботев: Трябва да се учим от посланията на Христо Ботев

Боян Ботйов, родственик на Христо Ботев: Трябва да се учим от посланията на Христо Ботев

2 Юни 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се учим от посланията на Христо Ботев и българските възрожденци, за да не загубим връзката с най-светлата епоха от историята ни. Това каза за Радио „Фокус” Боян Ботйов, председател на общонародната фондация „Христо Ботйов” и родственик на българския поет и революционер Христо Ботев. „Христо Ботев и плеядата възрожденци – това са символите на цяла една епоха, която е много важна в нашата 13-вековна история“, посочи Боян Ботйов. По думите му, въпреки изгубените през последните години немалко ценности, младите хора имат нужда от личности като Ботев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: В град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев

Пловдив: В град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев

2 Юни 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Калофер. Днес в град Калофер тържествено бе отбелязана 142-годишнина от героичната гибел на Христо Ботев. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово. Честването започна от Национален музей „Христо Ботев“ с военен ритуал по изнасяне знамето на Ботевата чета. Пред мемориалния комплекс в центъра на града се състоя митинг-поклонение, на който кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов и професор Иван Гранитски произнесоха тържествени слова в памет на българския герой Христо Ботев.
„2-ри юни е ден, в който думите държава, народ, нация тежат на своето място. Думите кауза, борба, саможертва тежат на своето място. И то как? 2-ри юни е денят, в който пред светлата памет на нашите герои, които жертваха живота си за свободата и независимостта на България, партийните знамена трябва да бъдат свити и наведени надолу и единствено родният трибагреник трябва да се извисява високо и химна на България да ни води напред. Такъв ден е 2-ри юни – ден на поклонение, но и ден на единение и ден на гордост. А може да бъде и ден, който да ни поведе към нови бъднини… Христо Ботев е човекът, който ни обединява. Човекът, който беше потребен на България със своята проза и със своите стихове. Човекът, който разбираше силата на словото и на журналистиката. Личността, която със няколко реда възпламени Европа…. Дано да сме здрави и Господ да ни закриля и Калофер и Карловската долина и България. Да бъде светла паметта на героите! Бог да ги прости! Да живее България!“ – бяха част от думите на д-р Емил Кабаиванов.
В своето емоционално слово професор Гранитски каза: „…Публицистиката на Ботев е основополагаща за разбирането на днешните политически процеси в Европа. Геният на Ботев е прозрял всичко, включително и сложните отношения на Балканите. Тази публицистика не само във висша проба е литература, тя представлява огнедишащото сърце на българската мисъл, на българският дух…Ботев е венецът, духовният хемоглобин на нацията. Този, който със своите четници, жертва живота си и ни легитимира днес като свободна нация. За това никога не трябва да забравяме подвига на поборниците, на четниците на Ботев, на Левски…Нека винаги на 2-ри юни да си спомняме за Ботев, без чиито подвиг ние не бихме били достойна нация. Да живее Калофер! Да живее Отечеството!
Пред паметника на Христо Ботев бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към безсмъртното дело на поета-революционер. В 12 часа, под звуците на сирените, всички жители и гости на Калофер сведоха глави и отдадоха почит към Ботев и загиналите за свободата на България.
На тържествената церемония присъстваха още: генерал Константин Попов – Председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, Веска Ненчева, Красимир Янков и Димитър Георгиев – народни представители от 44-то Народно събрание, инж. Таня Михайлова – зам.-министър на Министерството на образованието и науката, Алексей Новосьолов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската федерация, Евелина Апостолова - заместник-областен управител на област Пловдив, Данка Зидарова-Люртова – заместник-кмет на община Карлово, Анастасия Чолакова – заместник-председател на Общински съвет Карлово, бригаден генерал Петьо Мирчев – заместник-командир на Военновъздушните сили, бригаден генерал Пламен Йорданов командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, Румен Найденов – комендант на Интендантско обслужване град Калофер, общински съветници, кметове на населени места, стотици жители и гости на града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Симитли почетоха паметта на Христо Ботев с ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на поета и революционер в града

Благоевград: В Симитли почетоха паметта на Христо Ботев с ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на поета и революционер в града

2 Юни 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Симитли. Жители и гости на Симитли, признателни потомци на великите българи, се събраха пред бюст – паметника на Христо Ботев в мемориалния парк в центъра на града, за да почетат паметта му. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. Шествието бе водено от Мажоретни състави, родолюбци, ученици в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Симитли. Общинският председател Владимир Христов, детският кмет Християна Арнаутска, служители на общинска администрация, общественици, младежи и деца преклониха глава пред делото на Ботев.
Официалната церемония започна с исторически преглед за живота и борбата на Ботев и рецитал. Венци и цветя на признателност положиха пред паметника на Ботев от ръководството на община Симитли, край тях десетки цветя поставиха ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий”и детският парламент. Точно в 12:00 часа градът притихна в очакване на сирената, символ на днешния ден. Огласен от мощната сирена, символ на признателност към Ботев, Симитли за пореден път показа своята почит към великите освободители български.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С двуминутно мълчание в града почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Велико Търново: С двуминутно мълчание в града почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България

2 Юни 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С двуминутно мълчание във Велико Търново почетоха паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Сиреният вой прозвуча точно в 12.00 часа. Стотици хора в центъра на града останаха неподвижни в знак на почит към героите. Минути след това на паметник „Майка България“ бе представена литературна композиция „Прекланям се пред гения на Ботев!“, изпълнена от Белослава Маринова, Ивана Петрова и Михаил Георгиев- ученици на ПМГ „Васил Друмев”. Заупокойна молитва бе отслужена от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. Бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност, след което прозвуча Химнът на България и маршова песен в чест на Ботевата чета „Тих бял Дунав“, изпълнени от военния духов оркестър при НВУ „Васил Левски”. На честванията присъстваха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, председателят на Общински съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници и общественици. В парк „Майка България“ се бяха събрали и стотици граждани, които също отдадоха почит на героите.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Примерите на историята си ни необходими

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Примерите на историята си ни необходими

2 Юни 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Враца. Примерите на историята са ни необходими. Това каза за Радио „Фокус“ председателят на НС Цвета Караянчева, която е и председател на Националния инициативен комитет за честване на 170 години от рождението на поета Христо Ботев. По думите й тази година походът „Козлодуй – Околчица“ включва над 1300 човека и това показва, че нашата памет няма да остави никога в забвение българските герои. Самата тя се включи в последния етап на похода и увери, че това е начин да почувстваме Ботев по-близо до себе си. „И ние, които направихме този преход, се чувстваме заредени. Заредени с Ботевия порив за свобода, защото който не е изкачил тези няколко километра до връх Околчица сякаш не може да почувства свободата в сърцето си. Аз вече се чувствам друг човек, защото самият въздух на Околчица те прави друг човек. Делото на Ботев остава завинаги живо, защото благодарение на Ботев я има България, благодарение на Ботев сме и ние тук, неговите потомци, и гордо можем да кажем да живее България“, заяви Цвета Караянчева. Tя допълни, че чествания като днешното трябва да ни обединяват и да ни учат на добродетели. Нужно е политиците поне на днешния ден да оставят зад гърба си всякакви политически схватки и прийоми и да бъдат заедно в името на България, призова председателят на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Велико търново инж. Даниел Панов: Нека на 2 юни се замислим какво сме съградили и какво ни е обединило, за да просперира нашия град и да се развива България

Кметът на Велико търново инж. Даниел Панов: Нека на 2 юни се замислим какво сме съградили и какво ни е обединило, за да просперира нашия град и да се развива България

2 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нека на 2 юни се замислим какво оставяме след себе си, какво сме съградили и какво ни е обединило, за да просперира нашия град и да се развива България! Това каза по време на церемонията за полагане на основите на паметник на Христо Ботев във Велико Търново кметът инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той подчерта, че това е момент, който ще бъде запечатен в историята на старопрестолния град. „Паметникът на Христо Ботев ще се намира в централната градска част. Той ще учи нашите деца на родолюбие и ще остане и след нас. Нека да вършим повече дела, с които ще оставим нещо зад гърба си, нещо, което да напомня за великите българи, историята на България и историята на Велико Търново“, посочи инж. Панов.
Той припомни, че историята на старата българска столица е свързана с живота и делото на Христо Ботев. Във Велико Търново са погребани съпругата и дъщерята на българския поет и революционер – Венета и Иванка Ботеви. „Дни като днешния трябва да ни връщат към исторически факти и момента, към велики българи като Христо Ботев, които са дали много за Българя, които са искали да видят обединена, независима и европейска Българея. Дни като днешния ни напомнят и за героите, които са дали своя живот за Освобождението на България. Нека има повече дни като днешния. Нека да възпитаваме в дух на родолюбие и на българщина нашите деца и внуци. Ботев е велик българин. Ние всички, когато чуем неговото име, трябва да се гордеем, че сме българи. Ботев и Левски са ни дали много примери за обединение и тези примери и днес ние трябва да използваме, за да продължим техните идеи за обединена България, за независима България, за европейска България“, каза в словото си инж. Даниел Панов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милка Кайкова, правнучка на Ботевия четник Неделчо Кайков: Нека съвременните българи да следват патриотичния път

Милка Кайкова, правнучка на Ботевия четник Неделчо Кайков: Нека съвременните българи да следват патриотичния път

2 Юни 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Варна. „Моето послание към съвременните българи е да следват патриотичния път, с мисъл и грижовност към обществото, към семейството, към младите хора“. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна правнучката на Ботевия четник Неделчо Кайков – Милка Кайкова. За поредна година общественичката се включва в общоградското поклонение в Деня на Ботев в Морската градина във Варна. Милка Кайкова работи като медик дълги години, а като родственица на четник е развивала богата общественополезна дейност. Присъствала е при откриването на кораба „Радецки“ на 2 юни 1966 година. Прадядо й е останал жив след паметните събития преди 142 година. Завръща се в родното си село Крамолин, Севлиевско след заточение в затвора „Диарбекир“ в Турция. Неделчо Кайков е бил близък с акад. Михаил Димитров и е дал много материали, свързани с живота на хъшовете, емигрантите в Румъния. Преди да се влее в редиците на Ботевата чета той е живял четири години в северната ни съседка, където е продавал боза. Всички спечелени пари внасял в Революционния комитет за закупуването на оръжие и изпращане на чети отвъд Дунава. Бил е близък на семейството на Ботев и името му е записано в личното тефтерче на революционера на страница 45. „Той е бил нещо като адютант на Ботев и се е движел близко до него. Събитията на Вола са били дадени от него на исторически личности, записани по-късно в книгата „Ботеви четници и техните наследници разказват“. Участвал е в построяването на първия паметник на Христо Ботев във Враца“, припомни историята на прадядо си след днешното поклонение Милка Кайкова.

Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Положиха основите на паметник на Христо Ботев в града

Велико Търново: Положиха основите на паметник на Христо Ботев в града

2 Юни 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Положиха основите на паметник на Христо Ботев във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Първата копка бе направена от кмета инж. Даниел Панов, председателят на Общински комитет „Васил Левски“ и свещеноиконом Славчо Иванов. Монументът ще се намира в Градинката до сградата на Български пощи в центъра на града. В основата му бяха положени три камъка – първият символизиращ революционното дело на Ботев, вторият – неговия принос за българската литература, а третият – върховете, по които българският революционер и поет и неговите четници са оставили кръвта си, – Вола, Камарате и Милин камък.
Идеята за изграждане на бюст-паметник е на Общински комитет „Васил Левски“ и клуб „Христо Ботьов“, и е подкрепена от Община Велико Търново в лицето на кмета инж. Даниел Панов. Тя съществува още от 2004 година, когато председател на комитет „Васил Левски“ ебил Георги Стефанов. Автор на проекта е арх. Драгомир Йосифов. Монументът ще е с височина 4 метра. Бюстът е изработен от бронз и е с размери 1,10 метра. Той е дело на скулптора Венелин Василев. Преди години се е намирал в двора на Старото военно училище, но след разрушаването му е съхранен от Община Велико Търново. Бюстът ще бъде положен на гранитен постамент с облицовка от хасковски мрамор. Върху него ще има с гравюра на оригиналния подпис на Христо Ботев. Предвижда се парковото пространство около паметника също да бъде облагородено.
На полагането на първата копка присъстваха областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова, председателят на Общински съвет Венцислав Спирдонов, народни представители, общински съветници, общественици и граждани.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: 2 юни не е ден за тържества, а за напомняне – какви герои сме имали и какво са жертвали те за свободата

Д-р Кирил Алексиев, РИМ – Благоевград: 2 юни не е ден за тържества, а за напомняне – какви герои сме имали и какво са жертвали те за свободата

2 Юни 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Днес е важно да си спомним за честта и славата на българските герои. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин д-р Кирил Алексиев, историк и уредник в Регионален исторически музей – Благоевград. По думите му 2 юни не е ден за тържества, а за напомняне за това кои хора в българската история за какво са се борили. „Днес трябва да си спомним за което са пожертвали те, за да може ние да живеем свободни. Това е не малка саможертва и заслужава да бъде отбелязана по достойнство“, каза още д-р Алексиев. Той изрази надежда, че и днес помним заветите на всички български герои. „За съжаление когато слушаме стиховете на гениалния поет Христо Ботев, всъщност се оказва, че на практика нищо не се е променило от времената, които са вълнували неговата творческа душа, да не забравяме, че той е бил изключително млад, когато е бил огнените си стихове, и по-лошото е, че тази 100% истина я виждаме и днес“, подчерта д-р Алексиев. Историкът коментира, че е важно все повече хора да се запитат: „Защо е било нужно Христо Ботев да напише тези неща?“. Според д-р Алексиев всички ние сме длъжни да си вземем поуки от историята, за да може българския народ да върви напред.

Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Жителите на града почетоха 142 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

Смолян: Жителите на града почетоха 142 години от гибелта на Ботев и загиналите за нашата свобода

2 Юни 2018 | 13:45 | Агенция "Фокус"
Смолян. Жителите на града почетоха 142 години от гибелта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Зам.-кметът Марин Захариев и секретарят Момчил Николов поднесоха венец на паметника –костница на връх „ Средногорец”. Те се поклониха пред паметта на войните от 21- ви Средногорски полк и легендарният им пълководец полк.Владимир Серафимов, които на щикове донесоха жадуваната свобода за Родопите.
Тържественото честване на Деня на Ботев се състоя на Стария център в областния град пред паметника на великия революционер и започна с Почетен караул от 101-ви Алпийски полк в Смолян.
Има имена, които винаги ще помним като неувяхващ пример за доблест и нравствена чистота. Поет, публицист, журналист, преводач, революционер и мислител-Христо Ботев се превръща в икона за българите и в национален символ.
Поезията му формира облика на българската литература, а цялостното му творчество е идеология на национално-освободителното движение.
Христо Ботев ни остави завети, които трябва да помним и да предаваме на бъдещите поколения, посочи водещият на тържеството Румен Бечев.
С падане на колене смолянчани се поклониха пред паметта на борците за националното ни освобождение. Патриотични песни изпя смесеният хор „Евридика” към читалище „Христо Ботев”. Прозвучаха и безсмъртните Ботеви стихотворения.
Слово за делото и безсмъртието на великия поет произнесе Цвета Колева – историк, уредник в Регионален исторически музей „Стою Шишков“.
На тържественото честване присъстваха областният управител Недялко Славов, председателят на Общинския съвет инж.Димитър Кръстанов, секретарят на община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО –Смолян Мария Семерджиева, общински съветници и др.
Венци и цветя от различни институции, партийни структури и граждани бяха поднесени пред бюст-паметника на Ботев. На тържеството присъстваха много ученици и млади хора, които обсипаха с цветя паметника на Ботев .
Днес България коленичи пред своите достойни синове, героите от Априлската епопея, пред славните опълченци, които положиха без страх живота си пред олтара на Отечеството за свободата на Родината. Прекланяме се пред подвига на всички четници, знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата и независимостта на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица: Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му

Председателят на парламента Цвета Караянчева на връх Околчица: Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му

2 Юни 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Враца. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха на връх Околчица във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Председателят на парламента се включи в традиционния поход до върха, който тръгна рано сутринта от село Паволче. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. На честването бяха българите, които преди седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“.
Председателят на парламента прие рапорта на началника на почетния караул и произнесе слово по повод 142-та годишнина от подвига на Ботев и неговите четници.
Днес повече от всякога се нуждаем от Ботев, от думите и заръките му, защото живеем в свят, изпълнен с вражди и размирици и продължаваме да се борим за справедливо обществено устройство и нов световен ред, заяви Цвета Караянчева. Сега повече от всякога са ни нужни разум и помирение, нужни са ни силни водачи и светли примери, допълни тя.
Трябва да помним нашите герои, загинали за свободата на България, заради които днес сме тук, и да помним веруюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си, че има право да бъде пръв сред равни и няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни, отбеляза в словото си председателят на парламента.
Ботев ни научи, че няма власт над оная глава, която е готова сама да се отдели от плещите си в името на свободата, посочи председателят на Народното събрание. Няма друга личност в духовния пантеон на нацията, която да изпълва с такова съдържание думите робство и свобода, любов и омраза, добави Цвета Караянчева. По думите й делата му са нравствен пътеводител и опора за нас. И днес словата му звучат като да са писани в сегашно време и нямат равни по въздействие, посочи тя.
Председателят на парламента отбеляза, че тачим Ботев като месия, като мислител и революционер, патриот и хуманист, борeц за народовластие, за равенство и братство. Ботев се е превърнал в пример и мерило за кураж, за дълг и върховна саможертва, подчерта Цвета Караянчева.
Врачанският митрополит Григорий отслужи молебен за България. Пред паметника на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България беше официално почетен в града пред бюст-паметника на великия поет и революционер

Перник: Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България беше официално почетен в града пред бюст-паметника на великия поет и революционер

2 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Перник. Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България беше официално почетен в Перник пред бюст-паметника на великия поет и революционер. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Слово в памет на героите произнесе директорът на Професионалната гимназия по енергийна и минна промишленост, носеща името на революционера. Признателни поколения отрупаха с цветя паметника на Ботев, край който на стража застанаха облечени в опълченски униформи представители на местното дружество „Традиция“. Почетният караул допълниха и ученици от Гимназията по минно дело, които днес имат патронен празник.
Венци и цветя поднесоха кметът на Община Перник Вяра Церовска и заместникът й Владислав Караилиев, народни представители, областният управител, председателят на ОбС, кметът на кв. „Изток” Емил Костадинов, представители на политически партии и граждани.
Точно в 12 часа, под звука на сирените, всички присъстващи запазиха минути мълчание и застанаха на колене пред подвига на Христо Ботев.
Христо Ботев се нарежда сред най-изтъкнатите водачи на човечеството, неговият стремеж към прогрес, новаторските му и революционни идеи го издигат до висотата на европейските възрожденци. И днес, Ботевите идеи и послания ни призовават да се борим за изконните ценности на човечеството – свобода, справедливост, независимост. С красотата на своя съдържателен живот, с величието на героичната си смърт, със силата на революционните си идеи, с обаянието на преходната си поезия и публицистика, Христо Ботев е в сърцата на всеки българин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва във всенародното поклонение на връх Околчица

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов участва във всенародното поклонение на връх Околчица

2 Юни 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
Враца. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов участва във всенародното поклонение пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. Това съобщиха от пресцентъра на партията. На събитието бяха още народните представители от ГЕРБ-Враца инж. Петя Аврамова и Красен Кръстев, областният управител на Враца Малина Николова, кметът на Община Враца Калин Каменов и общински съветници от ГЕРБ. Сред присъстващите бе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Своята почит към героите, загинали за свободата на България, отдадоха и хиляди поклонници от цялата страна.
На официалната церемония бе поставен и финалът на 72-я Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета“, в който се включиха 1300 човека. Сред хората, които преминаха по 120-километровата алея на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, са и 100 ученици от Велико Търново. Те участват в патриотичната инициатива благодарение на финансовата помощ на председателя на ПГ на ГЕРБ. Цветанов за четвърта поредна година помага на младежите от избирателния си район, решили да тръгнат по стъпките на една от най-светлите личности в историята ни – Христо Ботев.
Вървейки по стъпките на Ботев и четниците му, ние получаваме един урок по родолюбие. Щастлив съм, че има толкова много млади хора тук. Това означава, че заветът на нашите предци, дали живота си за свободата на родината, е съхранен и ще се предаде на идните поколения. Поклон пред подвига на героите. Това бяха думите на Цветан Цветанов при пристигането му на връх Околчица. Рано тази сутрин той поведе група от 350 човека към върха.
В знак на преклонение пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България, на паметника на връх „Околчица“ бяха поднесени венци и цветя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Градът се преклони пред делото на Ботев и падналите за национално освобождение на България

Стара Загора: Градът се преклони пред делото на Ботев и падналите за национално освобождение на България

2 Юни 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя Стара Загора се преклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за национално освобождение на България. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
„Днес, 2-ри юни, отбелязваме 142 години от смъртта на революционера Христо Ботев. През далечната 1876 година, България губи едно от най-свидните си чада – поетът, отдал животът си за Родината. Поетът, който написа – „Тоз, който падне в бой за свобода – той не умира“. Поетът, който поставяше личното си благоденствие след Родината. Поетът, който каза – „Ако умра – ще умра за Отечеството…“ Тази любов – неистова, титанична, отне живота на този, който го бе поверил на България. Ботев – орисан в борба за Свобода, орисан с още стотици хиляди знайни и незнайни герои!“, каза в тържественото си слово зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова. „Днес, отново свеждаме глави в памет на всички тези герои. Отново ще отдадем минута мълчание – посветено на героичното ни минало, в картини от настоящето и в размисъл за бъдещето. В тази минута е редно да се попитаме – а днес, ние можем ли да служим така на нашата Родина? Трябва да бъдем горди, че тя е скътала в пазвите си толкова много величави имена – днес, отдаваме почит, преклонение и признание, към всички, дали живота си в името на България“, допълни зам.-кметът.
В парк „Александър Стамболийски“, точно в 12 часа, стотици старозагорци сведоха глава и застинаха в знак на почит под звуците на сирените. Част от общоградското отбелязване на 2-ри юни бяха още представители на местната и държавната власт - зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова, общински съветници, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, народни представители, областният управител на Стара Загора Гергана Микова и заместникът й Красимир Червилов, Военният духов оркестър и почетна рота от Втора Тунджанска бригада, ученици от СУ „Христо Ботев“ и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Градът се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Пловдив: Градът се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

2 Юни 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Пловдив се поклони пред паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Церемонията се проведе пред паметника на националния герой в Цар-Симеоновата градина. Участие в отбелязването на Деня на Ботев взеха Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за поета и революционер произнесе проф. Инна Пелева, дългогодишен университетски преподавател и носител на Награда „Пловдив“ в Раздел „Художествена литература“. След изпълнението на Военния духов оркестър, венци и цветя на признателност отрупаха паметника на Христо Ботев. Деца и възрастни пристъпиха с наведена глава и почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На отбелязването на Деня на Ботев – 2 юни присъстваха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, бригаден генерал Явор Матеев, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, районни кметове, патриоти от комитет „Родолюбие“, възпитаници на детската футболна школа на ФК „Ботев“ – Пловдив и десетки граждани.
В словото си проф. Инна Пелева посочи, че и в наши дни звучи все така актуално онази Ботевска констатация, че „големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора“. „Имаме да мислим върху това, че Ботевото описание на злото някак твърде лесно приляга върху съвременни лица и случки. Поетът е говорил за слепците с очи, за изтрезняването, след което забравяме думи и клетви, и бягаме в омаловажаващия всичко смях или пък в немеенето. А и нима не прозират съвсем сегашни физиономии зад онзи убийствен портрет:
Патриот е – душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И е добър християнин:
не пропуща литургия;
но и в черква за туй ходи,
че черквата й търговия!“, каза в словото си проф. Инна Пелева.
„Тук и сега не можем да отнемем от тежестта на Ботевия кръст, да утешим онова мъченичество, но можем тук и сега можем да състрадаваме заради трагическия жребий на грамадния поет и да не отказваме горчивото причастие на паметта“, посочи още проф. Пелева.
След словото събралите се жители на града паднаха на колене и запазиха едноминутно мълчание, за да почетат паметта на загиналите.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Десетки жители на града почетоха в центъра с двуминутно мълчание годишнината от гибелта на Христо Ботев

Пазарджик: Десетки жители на града почетоха в центъра с двуминутно мълчание годишнината от гибелта на Христо Ботев

2 Юни 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Десетки жители на Пазарджик почетоха в в центъра на града с двуминутно мълчание годишнината от гибелта на революционера Христо Ботев точно в 12.00 часа, когато прозвуча традиционата сирена, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. При подаването на сигнала почти всички пешеходци от различни възрасти в централната част на града преустановиха движението си по улиците и площадите, докато премина звуковият сигнал. Единствено автомобилният трафик не беше преустановен, но имаше и шофьори, които отбиха встрани от пътните платна и изчакаха края на сигнала на сирената.
През тази година се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев във Врачанския балкан.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Десетки граждани и деца се включиха в поклонението за Деня на Ботев в града

Варна: Десетки граждани и деца се включиха в поклонението за Деня на Ботев в града

2 Юни 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки жители и гости на Варна се включиха в общоградското поклонение в Морската градина по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Пред паметника на революционера на Алеята на Възраждането в Приморския парк свещеници от Варненската и Великопреславска митрополия отслужиха заупокойна молитва. Представители на местната власт, на различните институции, общественици и гости от дипломатическите мисии в града поднесоха венци и цветя пред паметника. Да се поклонят пред паметта на Христо Ботев бяха дошли ученици и малки деца от градината и училището, носещи името на големия поет и революционер. Малчуганите по традиция бяха облечени с четнически униформи. Венци и цветя пред паметника поднесоха и младежи с носии от името на Читалище „Христо Ботев“. На поклонението присъства и правнучката на Ботев четник Милка Кайкова. Паметта на загиналите за свободата и независимостта беше почетена с падане на колене и минута мълчание. В края на поклонението пред паметника и събралото се множество премина почетен караул на Военноморските сили. Точно в 12.00 часа в целия град прозвучаха и сирените, с които всяка година се отбелязва Денят на Ботев в страната.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Панагюрище отбелязват Деня на Ботев пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“

Пазарджик: В Панагюрище отбелязват Деня на Ботев пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“

2 Юни 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Панагюрище. В Панагюрище отбелязват Деня на Ботев и на загиналите за свободата пред Вечния огън на Мемориален комплекс „Априлци“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Костуркова, експерт в Общината. Възпоменателните чествания започват с поднасяне на венци и цветя. Художествена програма представят възпитаниците на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище Лъчезар Ковачев, Петър Василев, Дилян Хаинов и Мария Ножделова, с ръководител Красимира Василева-М‘Бай.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Киссе, Асоциация на българите в Украйна: Българска делегация дойде в село Задунаевка, за да положи цветя пред паметника на Христо Ботев заедно с българите от Украйна

Антон Киссе, Асоциация на българите в Украйна: Българска делегация дойде в село Задунаевка, за да положи цветя пред паметника на Христо Ботев заедно с българите от Украйна

2 Юни 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Българска делегация дойде в село Задунаевка, за да положи цветя пред паметника на Ботев заедно с българите от Украйна. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и за независимостта на България.
„Днес делегация от Съюза на тракийските дружества в България пристигна тук, за да положи цветя пред паметника на Христо Ботев и да се види с Асоциацията на българите в Украйна. Благодарен съм на председателя на дружеството Красимир Премянов, че води такава голяма делегация“, каза още той и уточни, че заедно ще положат цветя пред паметника в село Задунаевка, където се намира къщата, в която поетът е бил учител, преди да се посвети на революционната си дейност.
„Хора от всички райони на Украйна ще дойдат тук за поклонение и почит пред паметта на Христо Ботев. Такива мероприятия днес ще се проведат и в град Измаил пред паметника на Ботев, който е разположен пред Измаилския държавен хуманитарен университет – там ще има митинг и полагане на цветя. Събития ще се проведат и на други места, където има бюст-паметници на поета, като най-големи ще са тези в Одеса. В такива дни българите в Украйна винаги се събират заедно, за да почетат хората, които са се борили за освобождението на нашата родина – България“, обясни Киссе.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по поднасяне на цветя и венци в Симитли ще отбележат Деня на Ботев и загиналите за национално освобождение

Благоевград: С ритуал по поднасяне на цветя и венци в Симитли ще отбележат Деня на Ботев и загиналите за национално освобождение

2 Юни 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Симитли. Навършват се 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. По традиция Община Симитли организира ритуал по повод отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за национално освобождение. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Община Симитли. От 11.40 часа пред сградата на Общината е сборният пункт за честване с поднасяне на венци и цветя в памет на Ботев в мемориалния парк с бюстовете на Ботев и Левски.
В него ще вземат участие представители на ръководството на Община Симитли, Общинския съвет, служители на общинска администрация. Ученици от СУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще рецитират стихове на поета-революционер и ще бъде представена хронология на живота Ботев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общоградско поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе в Свищов

Велико Търново: Общоградско поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе в Свищов

2 Юни 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Свищов. Общоградско поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ще се проведе в Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Всички жители на град са поканени да се включат в поклонението, ще се състои от 11.30 часа пред паметника на Свободата в Свищов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на БСП Корнелия Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество, страх и примирение

Председателят на БСП Корнелия Нинова: Ботев е вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество, страх и примирение

2 Юни 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Човек, който е поставил пред себе си само един избор - свобода или смърт, остава завинаги в историята като безгранично смел, достоен и велик българин. Признателни, днес се прекланяме пред Христо Ботев, за когото всичко в живота му стои "после Отечеството". Това заяви председателят на Националния съвет (НС) на БСП Корнелия Нинова по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха от пресцентъра на партията. Лидерът на левицата добави, че такъв "великан" не може да остане в миналото. „Ботев е днешното. Днешната гузна съвест на предателите. Днешното вдъхновение за смелите, дръзнали да се опълчат на всяко потисничество, страх и примирение”, каза още Нинова. Тя подчерта, че най-голямото признание за неговата саможертва би било да опровергаем думите му, че свестните у нас считат за луди и да постигнем мечтата му за свободен, смел и независим народ.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев обществеността в града почете 142 години от гибелта му

Благоевград: С ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев обществеността в града почете 142 години от гибелта му

2 Юни 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С ритуал по полагане на цветя и венци пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира на площад „Народния будители“ в Благоевград обществеността почете 142 години от гибелта му, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Официални гости на събитието бяха заместник-областният управители на Благоевград – Иван Стоянов, Иво Николов, заместник-кмет на Община Благоевград, представители на Общински съвет – Благоевград, на Военно формирование 26 400, военнослужещи от състава на военното формирование, представители на Регионален исторически музей – Благоевград, директорът на Регионална библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград Райка Христова, представители на политически партии, културни дейци, историци, общественици и граждани. Отбелязването на годишнината от смъртта на Ботев започна точно в 11000 часа с едноминутно мълчание, след което прозвуча и химнът на Република България. Рецитал, посветен на революционерът, публицист и общественик Христо Ботев изнесоха възпитаници от класа по литературно четене в Благоевград. В словото си те посочиха, че дата 2 юни събира в себе си миналото, настоящето и бъдещето и ни превръща в единно цяло, в една надежда, в един устрем.
„На този ден ние се прекланяме пред подвига на Христо Ботев – гениалният поет, публицист, революционер, патриот и просветител. Прекланяме се пред паметта и саможертвата на неговите четници и хилядите безимени герои, които промениха съдбата на България. Ботев въплъщава величието на българския национален гении, той е символ на борбата срещу всяка несправедливост, на националната доблест и на българската саможертва“, казаха още в своя рецитал възпитаниците от класа по литературно четене.
Отдаването на всенародната почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България в Благоевград, а и в цялата страна ще продължи в 12.00, когато ще бъде излъчен акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути.
Христо Ботев е една от най-ярките личности в българската история. В Румъния той подготвя и въоръжава чета, с която да се включи в Априлското въстание. При вестта за избухването на въстанието, четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки“. На 16 май 1876 година те заставят капитана да спре на българския бряг при Козлодуй и от там се отправят към Балкана. На 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.
Ливия НИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града се отбелязват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Пазарджик: В града се отбелязват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата на България

2 Юни 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
Пазарджик . В Пазарджик се отбелязват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик от Общината. Цветя и венци ще бъдат поднесени пред паметника на Христо Ботев на пл. „Съединение“ в Пазарджик от 11.30 часа. Възпоменателният ден ще продължи с поетичен спектакъл на ученици от ОУ „Климент Охридски“ в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Градът се прекланя пред паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Варна: Градът се прекланя пред паметта на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

2 Юни 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Варна. С общоградско поклонение във Варна ще бъдат отбелязани 142 години от гибелта на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Програмата ще започне в 10.00 часа в Морската градина, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането ще бъде отслужена заупокойна молитва. По-късно пред бюст-паметника на революционера ще бъдат положени венци и цветя. Представителни части на Военноморските сили ще изпълнят военен ритуал.
Точно в 12.00 часа трябва да се задействат градските сирени, с които по традиция се почита паметта на Ботев и на загиналите за националното освобождение.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: С тържествен общоградски ритуал в парк „Александър Стамболийски“ ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите герои за свободата на България

Стара Загора: С тържествен общоградски ритуал в парк „Александър Стамболийски“ ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите герои за свободата на България

2 Юни 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Днес в Стара Загора по традиция ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и на загиналите герои за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. По този повод Община Стара Загора организира тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя в памет на Ботев и падналите за национално освобождение.
Тази година заради изпълнението на проект за обновление на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото), ритуалът ще се проведе от 11.30 ч. в парк „Александър Стамболийски“ (Алана).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Паметта на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде почетена със сирени

Бургас: Паметта на Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде почетена със сирени

2 Юни 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес за поредна година ще бъде почетена със сирени паметта на Христо Ботев и останалите герои, загиналите за свободата на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Системата за сирени ще бъде задействана в града точно в 12.00 часа и ще е активна в продължение на 2 минути. Всички ще чуем акустичния сигнал „Въздушна опасност“. В този случай това не бива да ни плаши, а да предизвика нашето внимание, за да сведем глава за кратко от уважение към предците, пожертвали живота си за родината.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Спортно-туристически празник  ще се проведе в местността Ксилифор

Велико Търново: Спортно-туристически празник ще се проведе в местността Ксилифор

2 Юни 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Спортно-туристически празник ще се проведе в местността Ксилифор край Велико Търново. По традиция третият маршрут на кампанията „Движи се и победи“ завършва със спортно-туристически празник. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество „Трапезица 1902“. Тази година в програмата на спортно-туристическия празник се включва още една дисциплина – теглене на въже за момчета и момичета от 4 до 8 клас. Предвидени са отборни игри за децата от 1 до 4 клас и спортно-туристическа щафета от 5 до 8 клас и 9 и 12 клас. Участниците до 14 години ще могат да се включат в състезание за улов на риба, организирано от Ловно-рибарското дружество „Сокол – 1884‘‘. Волейболен клуб „Царевец“ ще проведе състезания по плажен волейбол в две възрастови групи, а Стрелкови клуб „Етър-98“ – състезание по стрелба с лък без ограничения във възрастовите групи и пол. Състезанията по шахмат ще бъдат поведени от ШК „Асеневец“, колокросът – Клуб по планинско колоездене „Горгона“ към ТД „Трапезица 1902“, а състезанието по бадминтон – Батминтон и скуош клуб „Велико Търново“. В надпреварата за „лъвския скок“ ще участват две възрастови груби – до 4 клас и до 8 клас. Георги Димитров съобщи, че ще бъде обособена стена за катерене, ще има и каяци на водното езеро и други изненади за участниците. Победителите в отделните спортно-туристически дисциплини ще получат съответните грамоти и награди, а за всички участници организаторите са предвидили малки награди, които ще бъдат спечелени с томбола.

За последните 18 години в кампанията са участвали над 17 648 участника, в това число деца, ученици , възрастни хора и 379 семейства.

Организатори на инициативата са РЗИ – Велико Търново, Община Велико Търново, ТД „Трапезица 1902“ и Младежки дом – Велико Търново.

Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С преклонение пред паметниците на героите ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за независимостта и свободата на България

Кюстендил: С преклонение пред паметниците на героите ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за независимостта и свободата на България

2 Юни 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Днес - 2 юни, Община Кюстендил организира отдаване на почит и преклонение пред паметниците на героите. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Дима Укалска, началник на отдел „Култура и духовно развитие” към Община Кюстендил. „В Деня на Ботев и загиналите за независимостта и свободата на България в 12.00 часа вой на сирени ще оповести началото на почетната церемония, когато в знак на признателност ще сведем глави. Пред паметника на 13-и пехотен Рилски полк, на Арката в присъствие на официални лица, представители на партии и институции, организации, общественици и граждани, ще се отбележи знаковата дата в българската памет”, каза Дима Укалска.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Община Каварна организира общоградско поклонение за Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

Добрич: Община Каварна организира общоградско поклонение за Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България

2 Юни 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Каварна. Днес от 11.30 часа в Градския парк в Каварна пред паметника на българския национален герой Христо Ботев ще се проведе общоградско поклонение. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Община Каварна кани всички жители и гости на града да изкажат своята признателност към великото дело на Ботев и на загиналите за национално освобождение на България. Сирената за отдаване на почит към Христо Ботев и неговото дело ще бъде пусната точно в 12.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С полагане на основите на паметник на Христо Ботев ще започнат честванията на Деня на загиналите за свободата на България в града

Велико Търново: С полагане на основите на паметник на Христо Ботев ще започнат честванията на Деня на загиналите за свободата на България в града

2 Юни 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С полагане на основите на паметник на Христо Ботев ще започнат честванията на Деня на загиналите за свободата на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на Общината. Това ще се случи в 11.30 часа, а новият монумент ще е разположен в градинката пред сградата на Български пощи. Минути преди 12.00 часа ще бъдат поставени часови пред паметниците на Васил Левски, на Стефан Стамболов, Паметника на обесените, „Велчова завера“ и Паметната плоча на загиналите. Ще бъде отдадена чест и ще бъдат положени цветя. След едноминутния сиренен вой в 12.00 часа на паметник „Майка България“ по повод 142 години от гибелта на Христо Ботев ще бъде представена литературна композиция под надслов „Прекланям се пред гения на Ботев!“, изпълнена от Белослава Маринова, Ивана Петрова и Михаил Георгиев - ученици на ПМГ „Васил Друмев”. Заупокойна молитва ще отслужи свещеноиконом Славчо Иванов. След това ще се състои военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на признателност и ще прозвучи химнът на България.
Организатори на честванията са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов” - клуб Велико Търново, Общински комитет „Васил Левски“ и Великотърновска Света митрополия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поведе група от 350 души към връх Околчица

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов поведе група от 350 души към връх Околчица

2 Юни 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Враца. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов се включи в традиционния поход до връх Околчица, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Походът се организира за 12-а поредна година от структурата на ГЕРБ във Враца, като в него участва и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Групата от 350 човека тръгна рано тази сутрин от с. Паволче. Те се отправиха към връх Околчица, където по-късно ще бъде кулминацията на тържествата в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.
На самия връх Цветан Цветанов ще се присъедини към походниците, които преди близо седмица тръгнаха „По стъпките на Ботевата чета“. Сред тях са и група ученици от Велико Търново, които преминаха по 120-километровата алея на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, благодарение на финансовата помощ на председателя на ПГ на ГЕРБ. Цветанов за четвърта поредна година помага на младежите от избирателния си район да участват в патриотичната инициатива.
Кметът на Паволче Емил Василев връчи на Цветан Цветанов знаме с девиза на българските въстаници „Свобода или смърт”. „Носете го с гордост и нека то предвожда колоната, тръгнала по стъпките на Ботевото безсмъртие към легендарния връх „Околчица”, каза Емил Василев.
Походниците бяха поздравени от народния представител от ГЕРБ-Враца инж. Петя Аврамова и от общинския ръководител на партията Малина Николова. От ГЕРБ – Враца осигуриха и тениски с лика на Христо Ботев за всички участници в инициативата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България

Ямбол: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в града ще бъде отбелязан Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България

2 Юни 2018 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Ямбол. С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Ямбол ще бъде отбелязан 2 юни - Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Ямбол. Церемонията ще започне в 10.00 часа в двора на Професионалната гимназия по земеделие, носеща името на великия български поет и революционер.
В 12.00 часа в града ще бъде пуснат сиренен сигнал, при който с двуминутно мълчание ще отдадем почит на загиналите за свободата на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: С ритуал по поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязан Деня на Ботев в града

Хасково: С ритуал по поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязан Деня на Ботев в града

2 Юни 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Хасково. По повод 2 юни Деня на Ботев и загиналите за Свободата на България община Хасково в 12.00 часа започва ритуала по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев пред читалище “Заря“, съобщиха от пресцентъра на Общината. В него ще се включи и участието на представителна рота от хасковския гарнизон и Духов оркестър - Хасково.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Сирени и две минути мълчание на 2 юни в чест на Ботев и загиналите за свободата на България

Благоевград: Сирени и две минути мълчание на 2 юни в чест на Ботев и загиналите за свободата на България

2 Юни 2018 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По традиция днес в 12:00 часа сирените в Благоевград, както и в цялата страна излъчват акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.
При подаването на сигнала морално задължение е всеки българин да преустанови работа, пешеходци и пътни превозни средства да спрат движението си по улиците да останат на място и да склонят глава в знак на уважение.
От 10.00 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев, който се намира на площад „Народни Будители“ ще се състои ритуал по полагане на цветя в памет не великия български революционер и поет Христо Ботев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец и почетен караул ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за България

Смолян: С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец и почетен караул ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за България

2 Юни 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец и почетен караул в Смолян ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за България. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. От 10.00 часа ще има поклонение на Родопската Шипка – връх Средногорец. От 11.30 часа започва тържествено честване Деня на Ботев и загиналите за България с почетен караул и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на площад „Свобода” на Стар център в Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.