НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

Д-р Марияна Витанова, МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново: Днешният ден е за едно голямо благодаря към всички, които помогнаха като дариха кръв

14 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Голямо благодаря към всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха като дариха кръв отправя ръководството на Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново. Поводът е Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Марияна Витанова, началник на болничната структура. Тя припомни, че на днешната дата през 1900 година е роден Карл Лайндщайнер, който открива кръвната група. Това дава възможност кръвопреливането да се превърне в безопасен лечебен метод. „Благодаря на всички, които отделиха от времето си, дойдоха и помогнаха. Благодаря на тези, които дойдоха, защото техен близък се нуждаеше от кръв и особено на тези, които дойдоха просто защото има хора, които се нуждаят, дори да не ги познават. Винаги има хора се колебаят и се съмняват, но на тези, които нямат медицински противопоказания, мога да кажа само - заповядайте! Елате и вижте и сами ще решите“, призова още д-р Витанова.
Тя припомни, че с едно кръводаряване, което отнема един час, може да се помогне на трима възрастни и две бебета. Освен това покани всеки, който желае, да се отзове и да дари кръв, стига за няма медицински противопоказания на за това, защото в такъв случай кръводаряването няма да бъде осъществено, тъй като се застрашава живота както на дарителите, така и на рецепиентите.
Д-р Витанова подчерта, че кръводаряването е напълно безопасно и дори полезно за кръводарителите. Тя припомни, че всички консумативи, които се използват, са еднократни и стерилни. По думите й, няма никаква опасност от предаване на инфекция, по време на самото кръводаряване. „Кръводарител може да бъде всеки, навършил 18 години, който е здрав и е над 50 кг. Нашата първа грижа е кръводарителят и целта е обемът кръв, който вземаме, да бъде безопасен за кръводарителя. Хората, които са с някакви остро заболяване и приемат медикаменти, след като оздравеят и се възстановят могат да дойдат при нас“, посочи още д-р Витанова. Тя допълни, че тези, които са на постоянно лечение и приемат постоянно медикаменти, ще бъдат върнати, защото това би създало риск и за пациента, и за кръводарителя.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна

В София ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна

14 Юни 2018 | 08:00 | Агенция "Фокус"
София. В града ще бъдат наградени дългогодишни кръводарители от цялата страна по повод Международния ден на кръводарителя - 14 юни, в който световната общественост изразява своята признателност, почит и уважение към доброволните и безвъзмездни кръводарители. Това съобщиха от пресцентъра на Българския Червен кръст (БЧК). Събитието ще се проведе от 10.00 часа в Зала „Сердика“ на х-л „Балкан“ – София, (бивш „Шератон“).
На специална церемония с почетен плакет ще бъдат удостоени десет дългогодишни доброволни кръводарители, чиято кръв е спасила живота на много хора, и три институции с принос в популяризирането на доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред служителите си. Отличените са избрани от комисия, в която участват представители на Българския Червен кръст и Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ), въз основа на изпратени предложения от цялата страна.
Събитието ще се състои по време на 58-та Национална конференция по трансфузионна хематология (с начало 9.30 часа), която се провежда под патронажа на Министерството на здравеопазването и ще премине под знака на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 10-годишнината от създаването на НЦТХ и 200-та годишнина от първото успешно кръвопреливане от човек на човек.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.