НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, вицепремиерът Валери Симеонов е против (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, вицепремиерът Валери Симеонов е против (ОБЗОР)

20 Юни 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк. Поводът за изразеното недоволство е, че Министерството на труда и социалната политика е платило малко над 16 хил. лв. за самолетни билети в първа класа на фона на продължаващия протест на майките на деца с увреждания, който е под надслов "Системата ни убива".
Вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че е категорично против приемането на оставката на зам.-министър Димитрова и посочи, че тя е пътувала в първа класа не за да се наслаждава на лукса, а защото така са се стекли обстоятелствата и в последния момент не е имало други билети. „Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкръви“, каза Симеонов и коментира, че приемането на оставката ѝ не е било съгласувано с него, въпреки че Димитрова е в неговия ресор. „Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения. Не можеше да не отиде - на такова ниво трябва да се отиде, не може България да не бъде представена. В края на краищата това е в синхрон с общата политика на правителството, в интерес на хората с уврежданията“, каза още Симеонов и коментира, че на майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува. Вицепремиерът обясни, че е говорил с министър-председателя Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува

Вицепремиерът Валери Симеонов: На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува

20 Юни 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. На майките не им е работа да гледат кой с какъв билет пътува.Това каза вицепремиерът Валери Симеонова пред журналисти в Министерски съвет във връзка с подадената оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Симеонов обясни, че зам.-министър Димитрова е пътувала в първа класа, не за да се наслаждава на лукса, а защото така са се стекли обстоятелствата и е нямало други билети. По думите му чисто административни проблеми са довели до закупуването на билетите в последния момент. „Не можеше да не отиде - на такова ниво трябва да се отиде“, добави вицепремиерът. „Не може България да не бъде представена. В края на краищата това е в синхрон с общата политика на правителството, в интерес на хората с уврежданията“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от министър-председателя

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от министър-председателя

20 Юни 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Не съм съгласен с приетата оставка на зам.-министър Димитрова, тя е пожертвана от премиера. Това каза вицепремиерът Валери Симеонова пред журналисти в Министерски съвет във връзка с подадената оставка на заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Тук съм за да изразя своето категорично несъгласие като вицепремиер за приeмането на оставката на г-жа Росица Димитрова. Тя е в моя ресор, това не е съгласувано с мен. Категорично заявявам, че тя е един добър професионалист. В държавната администрация се създават много трудно професионалисти, за да бъдат толкова лесно харчени. И то за абсолютно безумни обвинения – че е пътувала с бизнес класа в самолет. Всички тези, които разпространяват тази информация, би било добре да проверят, че когато се наложи да купиш билет в последния момент, обикновено са останали места само в бизнес класа. Лично на мен ми се наложи преди две седмици в частен полет да си купя билет бизнес класа просто защото трябваше да го купя два дни предварително. А къде е спала там, някой сети ли се да попита? В общежитието на посолството. Това за мен е несериозно и смятам, че по този начин държавната администрация ще се обезкръви“, каза Симеонов.
Той обясни, че е говорил с премиера Бойко Борисов и го е уведомил за своето несъгласие. „Настоявам оставката да не бъде подписана и да не се освобождава заместник-министър, който има своя професионален опит, има своята професионална биография и е приет в най-тежкото министерство. Или може би си мислим, че България изобилства от добри кадри, изграждани с десетилетия. Не може по този начин да бъде пожертван заместник-министър от министър-председателя“, коментира вицепремиерът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

20 Юни 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП предлага парламентът да не почива през лятото, докато не приеме промени в Закона за социалната помощ (ОБЗОР)

БСП предлага парламентът да не почива през лятото, докато не приеме промени в Закона за социалната помощ (ОБЗОР)

19 Юни 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. БСП предлага парламентът да не почива през лятото, докато не приеме промени в Закона за социалната помощ. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партита. Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави срок на управляващите до края на юли да внесат промени в Закона за социалната помощ и заяви, че БСП ще внесе предложение парламентът да не почива това лято, докато законът не бъде приет. Според нея не е човешко депутатите да лежат по плажовете, а майките на деца с увреждания да протестират по жълтите павета.
Тя заяви, че партията има готовност да внесе свои законови предложения за хората с увреждани, като по този начин принуди НС да ги гледа. По думите ѝ Законът за социалните услуги и този за личната помощ трябва да предложат нов модел. „Имаме и решението на Върховния административен съд, който обявява за противозаконно обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход и единственият начин, по който тези средства трябва да се обвързват, са индивидуалните потребности на хората с увреждания“, коментира Нинова.
По темата за мигрантите, лидерът на БСП призова премиерът Бойко Борисов да се яви в парламента и да информира каква е позицията на страната ни за връщането на 44 282 мигранти в страната. Тя посочи, че позицията на БСП е връщане на мигрантите в държавата, от която са дошли, а не в България. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че БСП е готова с мотивите по вота на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Сигурност“ и припомни, че те ще бъдат внесени в деловодството на парламента в утрешния ден. Нинова обясни, че мотивите са обсъдени на разширено заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група.
На пресконференция на АБВ председателят на партията коментира вота на недоверие на тема „Сигурност“, който ще внесе БСП. По думите му е цинично да ползваш катастрофата с хеликоптер като аргумент за вот на недоверие. Според него вота на недоверие от страна на БСП обезпечава присъствието в МВР на Валентин Радев. Председателят на АБВ припомни, че само от неговата партия са поискали оставката на министъра след случая в Ботевград. Той обърна внимание на декларацията на БСП след същия случай, че не говорят за оставка на вътрешния министър.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Искаме да принудим Министерство на труда и социалната политика да съкрати сроковете за решаване на проблемите на хората с увреждания

Антон Кутев, БСП: Искаме да принудим Министерство на труда и социалната политика да съкрати сроковете за решаване на проблемите на хората с увреждания

19 Юни 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Искаме да принудим Министерство на труда и социалната политика да съкрати сроковете за решаване на проблемите на хората с увреждания. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него, ако правителството не успее, БСП ще предприеме своите действия. „Опозиционни депутати много трудно ще направят промяна, която да касае промяна на функциите на Агенциите. Ние сме готови и имаме предложения, но това е работа на управляващите и ще настояваме да си я свършат“, допълни Антон Кутев. „Това, за което сега претендират майките на деца с увреждания, беше обещано за февруари да е готово. Сега през февруари са обещали октомври. Ние още на 15 юли 2017 г. сме внесли един куп предложения като решения от дебата, които не се приеха от ГЕРБ. Те в момента са всичко, по което работи правителството. Нямаше да падат и да се назначават министри, ако управляващите бяха приели нашите предложения през юли 2017 г. за хората с увреждания“, каза Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова: БСП има готовност да внесе свои законови предложения за хората с увреждания, като по този начин принудим Народното събрание да ги гледа

Корнелия Нинова: БСП има готовност да внесе свои законови предложения за хората с увреждания, като по този начин принудим Народното събрание да ги гледа

19 Юни 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
София. Ако управляващите не си свършат работата по отношение на хората с увреждания, БСП има готовност да внесем наши предложения, като по този начин принудим Народното събрание да ги гледа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нинова обясни, че има срок в който внесени законопроекти трябва да бъдат гледани.
Нинова заяви, че има празни дни и часове, в които парламентът не работи по вина на управляващото мнозинство и ръководството на парламента, което често не внася законодателните ни предложения в дневния ред на парламента. „Ние като опозиция сме си свършили работата - дали сме законодателни предложения. Работата на мнозинството е да ги вкара в дневния ред и да уплътни работата на Народното събрание. Така че въпросът защо има празни дни и часове, моля да отправите към г-жа Цвета Караянчева и ръководството на Народното събрание. Има достатъчно работа, защо не ги включват, те да отговарят“, каза Нинова. По думите ѝ през август депутатите ще се занимават с хората с увреждания. „Това са две четения на комисия, две гласувания. Ако ги минем за три дена – три дена. Докато не се приемат тези закони, предлагаме да не се почива. Три закона готви Министерски съвет – напълно нови. Да не мислите, че е малко тази работа за един месец да се свърши“, допълни лидерът на БСП. На въпрос откъде да се вземат парите за майките на деца с увреждания, Нинова коментира, че като спрат кражбите, ще има пари за всичко. Нинова заяви, че БСП ще внесе предложение да няма фирми посредници. „Ще видите как ще се спестят пари, но ще видите и колко хора ще изпищят и кои. Тогава ще разберем кой краде дори и от децата с увреждания“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: До края на юли правителството да внесе промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не бъде приет

Корнелия Нинова, БСП: До края на юли правителството да внесе промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не бъде приет

19 Юни 2018 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. До края на юли правителството да внесе промени в Закона за социалната помощ и парламентът да не почива през лятото, докато законът не бъде приет. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея не е човешко депутатите да лежат по плажовете, а майките на деца с увреждания да протестират по жълтите павета. Нинова коментира, че противоречията се задълбочават както между различните НПО, които представляват хората с увреждания, така и между тях и правителството. „Най-странно е, че финансовият министър не участва, когато се обсъжда финансовата рамка. Прозира като че ли една опасност той да се намеси накрая и да каже, че няма пари за тези неща. Усещането ни е, че се тупа топката. Ние редовно се срещаме с майките на деца с увреждания. Тяхната заявка е, че ще протестират до приемането на закона. Най-важната тема е Законът за социалните услуги. Припомням ви, че в плана за интеграция и в решението на правителството на Бойко Борисов е записано, че такъв закон ще има до края на 2016 г. Сега сме 2018 г., средата. Ето защо, настояваме до края на тази сесия месец юли да бъде внесен този закон“, каза лидерът на БСП. По думите ѝ Законът за социалните услуги и този за личната помощ трябва да предложат нов модел. „Имаме и решението на Върховния административен съд, който обявява за противозаконно обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход и единственият начин, по който тези средства трябва да се обвързват, са индивидуалните потребности на хората с увреждания“, коментира Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Крушкова, Сдружение за хора с увреждания: 20 души с различни увреждания се възползват от услугите на Сдружение за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в града

Ана Крушкова, Сдружение за хора с увреждания: 20 души с различни увреждания се възползват от услугите на Сдружение за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в града

19 Юни 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Бургас. 20 човека с различни увреждания се възползват от услугите на Сдружение за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания в Бургас. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Ана Крушкова от Сдружението. Тя е майка на 33-годишна дъщеря с детска церебрална пареза.
По думите ѝ всички те са посещават сградата, където има график, като може да се посещава и всеки ден. „По време на занятията, които се провеждат от 10.00 часа до 13.00 часа се изработват различни неща. Посещаваме заедно ежемесечно театри, концерти и екскурзии. Имаме пълноценен социален живот", добави тя. По думите ѝ скоро са имали и няколко екскурзии на ТК „Акве калиде“ и Авиомузея в Бургас, които са били изключително интересни за потребителите.
„Подкрепям майките на деца с увреждания в исканията им към Социалното министерство, за да стане животът на хората в неравностойно положение по-социален и по-нормален“, каза още Крушкова.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Андреева, протестираща: Трябва да се спрат порочните практики на комисиите за ТЕЛК

Катя Андреева, протестираща: Трябва да се спрат порочните практики на комисиите за ТЕЛК

19 Юни 2018 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Бургас. Трябва да се спрат порочните практики на комисиите за ТЕЛК. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Катя Андреева, част от палатковия лагер на недоволните от социалната система родители на деца с увреждания. По думите ѝ е всеизвестен факт, че има фалшиви документи от ТЕЛК и че срещу определена сума пари се вдигат проценти и се назначава чужда помощ. Тя добави, че познава родители, които след договорка с представители на ТЕЛК-а учат децата си да не говорят по време на комисията и ги водят на инвалидни колички.
„Това е нещо изключително грозно и точно това нещо трябва да спре. Аз например имам 19-годишна дъщеря със Синдром на Даун, която боледува често. Няма как да започна работа като за 2 месеца, единият ще съм вкъщи“, каза още Андреева.
Според нея не е трябвало да се тръгва от навлизането на Закона за личната помощ. „Може би беше пропуснато едно от най-важните неща – липсата на регистър. Защото без него няма как да се знае какво му има на отделния човек и какво му е необходимо“, допълни Андреева. Тя каза още, че всички те вярват, че нещата ще започнат да се променят – крачка по крачка.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Катя Андреева: Днес очакваме да представим списъка с опорни точки, от които да започнат промените в Закона за хората с увреждания

Катя Андреева: Днес очакваме да представим списъка с опорни точки, от които да започнат промените в Закона за хората с увреждания

19 Юни 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес очакваме да представим списъка с опорни точки, от които да започнат промените в закона за хората с увреждания. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Катя Андреева, една от протестиращите. По думите ѝ се очаква сигнал от представители на Община Бургас, за да могат представители на недоволните родители от града да изпълнят искането на премиера Бойко Борисов.
„Фокус“ припомня, че преди дни министър-председателят Бойко Борисов поиска от представители на протестиращите в Бургас да представят списък с „пробойните“, защото се отпускали много пари за хората с увреждания, а те твърдели, че не стигат до тях. След това те трябва да го представят на кмета на града Димитър Николов, който да ги заведе в София, за да го представят там.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще даде пресконференция в централата на партията

БСП ще даде пресконференция в централата на партията

19 Юни 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 14.30 часа в централата на БСП на ул. „Позитано” №20, ще се проведе пресконференция. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание

19 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание от 14.00 часа. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Заседанието ще се проведе в Гранитна зала на Министерския съвет. Председател на Съвета е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. В дискусията ще участват националният омбудсман Мая Манолова, ръководители на национално представените организации на работодателите и на синдикатите, както и представители на родителите на деца с увреждания.
По време на заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова.
Заседанието ще бъде открито за медиите през цялото време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание на 19 юни

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание на 19 юни

18 Юни 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания ще проведе заседание на 19 юни от 14.00 часа. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Заседанието ще се проведе в Гранитна зала на Министерския съвет.
Председател на Съвета е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. В дискусията ще участват националният омбудсман Мая Манолова, ръководители на национално представените организации на работодателите и на синдикатите, както и представители на родителите на деца с увреждания.
По време на заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за личната помощ, внесен от омбудсмана Мая Манолова.
Заседанието ще бъде открито за медиите през цялото време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАС отмени окончателно унифицирането на размера на добавките за социална интеграция, транспорт и телекомуникационни услуги за хората с увреждания

ВАС отмени окончателно унифицирането на размера на добавките за социална интеграция, транспорт и телекомуникационни услуги за хората с увреждания

18 Юни 2018 | 16:57 | Агенция "Фокус"
София. Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, които определят размера на месечните добавки за социална интеграция, транспортни, информационни и телекомуникационни услуги. Това съобщиха от пресцентъра на ВАС.
С Решение № 7706 по адм. дело № 4602 от 2018 г. върховните съдии отмениха окончателно разпоредбите на чл. 24, ал. 2, чл. 25 и чл. 26 от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания, приет с Постановление № 343 от 17.12.2004 г. на Министерския съвет. Текстовете определят базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция според гарантирания минимален доход, месечната добавка за социална интеграция за транспортни услуги в размер 15% от гарантирания минимален доход и месечната добавка за ползване на информационни и телекомуникационни услуги в размер 20% от гарантирания минимален доход.
Петчленният състав на ВАС смята, че обвързването на размера на месечната добавка с гарантирания минимален доход е незаконосъобразно, тъй като водещият критерий според Закона за интеграция на хората с увреждания за определянето на размера й са единствено индивидуалните потребности на хората с увреждания. Унифицирането на размера на добавката създава обективни пречки за осигуряване на социална интеграция на хората с увреждания и препятства упражняването на основните им прави и свободи, гарантирани с Конвенцията за правата на хората с увреждания.
Размерът на месечната добавка за социална интеграция трябва да е съобразен с индивидуалните потребности на конкретното лице с трайни увреждания и със степента на намалена работоспособност, или вида и степента на увреждането. Индивидуалните потребности на всяко лице се определят въз основа на методика, утвърдена от министъра на труда и социалната политика, по предложение на изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане. Добавката е диференцирана и представлява парични средства, които допълват собствените доходи и са предназначени за покриване на допълнителни разходи за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги, обучение; балнеолечение и рехабилитационни услуги, лекарства и др.
Върховните съдии смятат още, че чрез обвързването на размера на добавката с гарантирания минимален доход се препятства упражняването на гарантираните с Конвенцията за правата на хората с увреждания права и свободи - свободата на придвижване, правото на пълноценно включване в общността, личната мобилност и свобода на изразяване на мнение, свобода на достъпа до информация, правото на образование, правото на достъп до рехабилитационни услуги и осигуряването на подходящ жизнен стандарт.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Зорница Русинова: Проблемите на хората с увреждания са надпартийни и решаването им изисква пълен консенсус

Зам.-министър Зорница Русинова: Проблемите на хората с увреждания са надпартийни и решаването им изисква пълен консенсус

18 Юни 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
София. Проблемите на хората с увреждания са надпартийни и решаването им изисква пълен консенсус. Това каза Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3”.
Подписването на договора между Република Македония и Гърция за решаване на спора за името.
Зорница Русинова заяви, че според нея договорът е една добра стъпка, за да има стабилност и мир на Балканите и оттук нататък развитието ще бъде позитивно, макар и да коства доста усилия. „Знаете, че това беше и една от темите на нашето европредседателство, в което до голяма степен политиката, която успяхме да развием, е много успешна”, добави тя.
Решаването на проблемите на хората с увреждания.
Зорница Русинова обясни, че от доста години работи в МТСП и е присъствала на доста протести на майки на деца с увреждания и счита, че всички – и политиците, и обществото дължат много на хората с увреждания в България. Тя припомни, че през 2012 г. правителството на ГЕРБ е било първото, което е ратифицирало Конвенцията за правата на хората с увреждания. „За мен стъпките, които трябва да направим, са да огледаме всички възможности, които дава бюджетът, защото бюджетът не е само разходи и приходи и не е въпрос на пари, а е въпрос на целенасочена политика и аз считам, че стъпките, които до момента сме предприели в последните няколко години, дават възможност за разгръщане на подкрепата за хората с увреждания”, категорична бе Зорница Русинова.
Заместник-министърът обясни, че част от исканията, които през годините са били повдигани, като развиване на повече услуги, на дневни и седмични центрове, вече до голяма степен са факт. Тя продължи, че през 2016 г. със 160 милиона е дадена подкрепа на майките на деца с увреждания, които са най-висока степен – между 90% и 100%. Тепърва предстои да се допълват голяма част от услугите, които общините правят. Не само плащанията са начинът, по който държавата трябва да подкрепи хората с увреждания, но и развиването на много повече услуги, за да може тези хора да имат наистина социално включване. „В основата на проблемите на хората с увреждания наистина са първоизточникът на едно решение каква е инвалидността, а това е реформата в ТЕЛК-овете. Считам, че трябва да се говори за по-комплексна реформа въобще в цялата социална сфера, а не да решаваме проблемите на парче, защото от решаването на проблемите на парче ние всъщност не можем да постигнем ефекта, който биха имали всичките тези политики накуп”, категорична бе Зорница Русинова.
„Аз, с извинение, не разбирам какво се случва с това дете като стане на 18 години – по-здраво ли става, по-адаптивно ли става? И понеже се говори на всичкото отгоре нещо, което също не го разбирам – за интеграция към трудовия пазар. Надали всички тези хора са годни да бъдат интегрирани към трудовия пазар? И не на последно място, има ли някакво политическо надъхване по темата, защото изникна една новина, че заместник-министър Росица Димитрова, която отговаря именно за този ресор за политиката за хората с увреждания и гарантиране на техните права, е летяла до САЩ на някаква представена като почти безсмислена и ненужна командировка и е похарчила около 9000 лева държавни пари? Вие давате информация, с която опровергавате това. Хайде отзад напред!”, попита водещата Илиана Беновска. Зорница Русинова отговори, че като човек, който работи много години в тази сфера, може да каже, че темата за хората с увреждания е надполитическа, тя не трябва да е обект на различни мнения на политическите партии, на различен дебат между работодатели и социални партньори. „Някой злепоставя ли заместник-министър Росица Димитрова?”, попита още веднъж водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че не иска да коментира този въпрос, защото командировките са решение на министъра. Самата тя има много ангажименти, свързани с европредеседателството и също много пътува, така че може да каже, че въпросът е какво целим с едно пътуване. „В крайна сметка за мен темата за хората с увреждания е във фокуса на всички нас като общество и всички ние трябва да сме наясно, че бюджетът е нашият обществен договор!”, заяви Зорница Русинова. „Но има ли някакво политическо надъхване Ви питам?”, настоя да получи отговор водещата Илиана Беновска. Заместник-министърът отговори: „За мен наистина има политическо надъхване и не би трябвало да има по някакъв начин политическа оценка, политически отзвук по отношение на това какво се прави за хората с увреждания, защото в рамките на последните 10 години доста правителства са се сменили, има още въпроси, които не са решени, така че да прехвърляме топката кой е по-добър, БСП или ГЕРБ, когато решават проблемите на хората с увреждания, бих казала е доста безотговорно! Затова не бих искала да правя изводи на политическо противопоставяне, когато говорим за хората с увреждания!”.
Зорница Русинова още веднъж припомни, че първите стъпки, които са били направени през 2017 г. да се повишат с 160 милиона лева от бюджета плащанията за майките на деца с увреждания са били вследствие на подобни протести, които в рамките на 2 години са били повдигани като въпроси. Затова трябва да има и една по-голяма реформа, а това отнема доста време. Например една много тежка реформа, като затваряне на домовете за деца с увреждания, е отнела 10 години – последователни усилия, независимо от това какво е правителството, с участието на всички заинтересовани. „Тоест когато има политическо лидерство и обществен консенсус ние, изпълнителната власт, законодателната власт, социалните партньори, всички да решим даден проблем, само тогава можем да го решим! Така че за мен вземането на решение на парче или запълването на определен тип нужди само с бюджетни средства ще е много трудно. За да се решават проблемите в социалната сфера има необходимост от консенсус!”, категорична бе Зорница Русинова.
Заместник-министърът заяви, че когато говорим за разликата в заплащанията не бива да забравяме, че развитието през последните няколко години на много социални услуги също е във фокуса на вниманието. И когато говорим за хора с увреждания и за възрастни хора, един от ангажиментите, поет по време на кампанията, също скоро ще бъде факт. През септември ще бъдат отделили 30 милиона от ОП „Развитие на човешките ресурси” за допълване на социалните услуги с една нова услуга, от която голяма част от хората с увреждания и възрастните хора имат нужда, това е така наречената патронажна грижа за самотни хора, хора, които живеят в изолация, в населени места, които са далече извън големия град. „Защото дори да получава една висока степен на подкрепа чисто парично човек с увреждания, когато живее в малко населено място и има затруднения с това да стигне до болница, да отиде лекар при него, да има някаква социална подкрепа, това също трябва да бъде допълнено от държавата!”, завърши Зорница Русинова разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита” по „Радио К2” и „Канал 3” на 17 юни 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Като опозиция публично изострихме проблема на хората с увреждания, за да се намерят решения

Антон Кутев, БСП: Като опозиция публично изострихме проблема на хората с увреждания, за да се намерят решения

17 Юни 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. "Трябва коренна промяна на системата и това трябва да се направи от управляващите, защото социалното министерство знае как да си подреди нещата, така че те да се случат. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев пред БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той подчерта, че година и половина се бори каузите на хората с увреждания да започнат да се случват. „Имаме готовност да внесем Закон за хората с увреждания, но се надям да сме пристиснали достатъчно управляващите, за да започнат да решават проблемите“, допълни той. По неговите думи трябва да се пренастрои системата - от Агенцията за социално подпомагане към Агенцията за интеграция на хора с увреждания, която пък няма структури. „Това е огромна промяна и не може да се направи от друг, освен от министерството. Друг проблем е и ТЕЛК. Ако ние управляваме системата, имаме решения за голяма част от проблемите на хората с увреждания“, посочи Кутев. Народният представител подчерта, че през последната година и половина лично натиска управляващите да си напишат Закона за социалните услуги, който според собствения план на ГЕРБ, e трябвало да бъде готов още през 2016 г. „Закон за личната помощ има изготвен от НПО от преди 10 години и не е приет по куп причини. Мая Манолова е направила лека модернизация и го вкарва в НС. Работата ни на опозиция е да изострим проблема публично, за да се намерят решения. И това го постигнахме“, каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него министър Петков се опитва да реши проблемите на хората с увреждания, но друг е въпросът до колко системата го позволя. „Никой не може да даде точни данни колко лични асистенти са необходими. Как правят закон, без да знаят колко са необходими?“, попита Кутев. „Несъмнено трябват още пари, но в рамките на тези средства може да се направи много. Трябва да има регистър, който да е публичен и ясен. Не се знае дали се увеличава и процентът на деца с увреждания през годините. Всичко това е необходимо за обосновката на един закон“, каза още той.
По повод предстоящия вот на недоверие, Антон Кутев заяви, че има огромен проблем в МВР. „Бойко Борисов е министър-председател, а поръчковите убийства са на нивото, когато той беше шеф на „ИПОН“, коментира народният представител. Като примери посочи няколко поръчкови убийства през последните месеци, бягството на затворници, както и незаконния пазар за оръжие, който според Кутев е по-голям от пазара за салам. „Винаги има проблеми и със законното оръжие, но то може да бъде контролирано. Проблемът е с незаконното, защото няма как да се проследи“, обясни той. „Не мога да си представя, че при сегашната техника, не може да се проследи открадната кола къде отива, не могат да се проследят телефоните и да се хванат телефонните измамници. Това е грешка на начина, по който се управлява системата“, категоричен е Кутев. Той е на мнение, че сме имали добри и лоши министри на МВР, но този министър е абсолютно изключение от всички правила. „Той нито знае къде се намира, нито има намерение да научи. Задавал съм му няколко въпроса за тази година и половина за битовата престъпност, убийства, корупцията, нито веднъж той не каза, че има проблем. Отговорът му е, че системата си работи много хубаво. Дори не показва усещане, че в тази система има проблем“, посочи зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“. В тази връзка Кутев припомни шесторното убийство в Нови Искър, което е показно за неадекватни полицейски действия. „Накрая виновен стана този, който е умрял. Ако бяха умрели двама, сигурно двама щяха да са виновни“, коментира той.
Кутев обясни, че вотът има за цел да фокусира вниманието на обществото и да постави въпроси, които да започнат да се решават. „Да покаже пътища за решаване, а дали ще се съобразят с тях или ще посочат други, това е работа на управляващите. Искаме вот на недоверие, за да покажем, че има тежък проблем, но и че има алтернатива“, уточни народният представител. Като необходима промяна, която трябва да се направи, той посочи „маловажен случай“. Кутев обясни, че редовно разбиват мазетата и ги обират, но това според системата е маловажен случай и не го хваща. По тази причина и полицаите не търсят престъпниците. „Но домовете на хората продължават да са обирани, а крадците остават безнаказани“, подчерта Антон Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Маврова, организатор на протеста в Бургас: Най-големият проблем в момента се оказва, че няма регистър за хората с увреждания в България

Гергана Маврова, организатор на протеста в Бургас: Най-големият проблем в момента се оказва, че няма регистър за хората с увреждания в България

16 Юни 2018 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Бургас. Най-големият проблем в момента се оказва, че няма регистър за хората с увреждания в България. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, организатор на протеста „Системата ни убива“ в града. По думите й фактически сега се готвят едни закони и едни законови рамки към тях без да се знаят колко са хората с увреждания и с какви потребности са те. „Ние това го тръбим отдавна, но сега като настояхме за закон, се оказа проблем. Регистърът е заложен 2012 г., дадени са 2 млн. лева, но такъв и до днес няма. Сега гадаят как да изчислят парите, които да отпуснат“, допълни Маврова.
Според нея трябва да се прави разлика между болни и увредени хора. "Едни могат да се справят сами, а други имат нужда от денонощен придружител", добави тя
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Маврова, организатор на протеста в града: От понеделник пак ще има палатков лагер

Гергана Маврова, организатор на протеста в града: От понеделник пак ще има палатков лагер

16 Юни 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Събота и неделя палатков лагер в Бургас няма. От понеделник пак ще сме на линия. Това каза за Радио "Фокус" – Бургас Гергана Маврова, организатор на протеста в града. По думите й снощи при откриването на пътната отсечка край Поморие, протестиращите са получили обещание от премиера на България Бойко Борисов. „Премиерът каза, че ще отпусне още средства за децата и хората с увреждания, но иска да му опишем къде са пробойните. Защото твърди, че се отпускат много пари, а те не отиват където трябва. Трябва да напишем и къде се губят тези пари според нас и чрез кмета на Общи Бургас Димитър Николова да му го предадем“, каза още Маврова.
Според нея това трябва да стане до 2-3 дни.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще извикам министрите, за да се види защо толкова пари се заделят за здравеопазване, ТЕЛК, инвалидни пенсии, социални служби и накрая излиза, че не стигат до хората

Премиерът Бойко Борисов: Ще извикам министрите, за да се види защо толкова пари се заделят за здравеопазване, ТЕЛК, инвалидни пенсии, социални служби и накрая излиза, че не стигат до хората

15 Юни 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Бургас. Понеделник, вторник или сряда, ще извикам министрите, за да се види защо толкова пари се заделят за здравеопазване, ТЕЛК, инвалидни пенсии, за социални служби и накрая излиза, че не стигат до хората. Това каза премиерът Бойко Борисов на протестиращите майки на деца с увреждания, които го очакваха по време на официалното откриване на 4-лентовия път Поморие – Слънчев бряг, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Има недоволни“, каза още премиерът. По думите му това са пари на данъкоплатците и те не зависят от него. „Всички трябва да кажем – толкова за учители, за образование, за полицаи, за пътища. Ние от повечето приходи, тази година дадохме по Великден и Коледа 100 млн. лева, повече дадохме за полицаи и надзиратели, двойно повече - за учители, за образователната инфраструктура, за Софийския университет, за БАН, за Здравната каса. Това са на данъкоплатците пари. Кога толкова е правено за всяка една от тези сфери? Искам парите да отиват там, където са нужни – за тази жена, за това дете, да се знае, че отиват при тях“, добави министър-председателят Бойко Борисов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще поиска подробен разчет за отпуснатите средства за здравеопазване и социална политика

Премиерът Бойко Борисов ще поиска подробен разчет за отпуснатите средства за здравеопазване и социална политика

15 Юни 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Ахелой. Министър-председателят Бойко Борисов ще поиска от министрите на здравеопазването и на труда и социалната политика подробен разчет за отпуснатите пари в двата сектора. „Отделят се огромни средства, но явно не се разпределят или не достигат правилно“, заяви още премиерът пред журналисти след откриването на разширения участък от пътя Слънчев бряг – Бургас и обходния път на Ахелой. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Поводът за коментара на Бойко Борисов е искането на майките на деца с увреждания за промени в законодателството.
Министър-председателят припомни, че в последните месеци от бюджета са отделени 100 милиона лева за коледни и великденски добавки на пенсионерите, 115 милиона лева – за полицаите, около 20 милиона лева – за надзирателите в затворите, 10 милиона лева за Софийския университет, 15 милиона лева за БАН, както и че бяха увеличени двойно заплатите на учителите. „Никога досега нито едно правителство не отпускало толкова пари в тези сфери“, посочи още премиерът. Премиерът Бойко Борисов ще настоява средствата, които се отпускат от държавния бюджет в здравната и социалната сиситема да отиват там, където са нужни.
Министър-председателят коментира още, че правителството продължава да отпуска средства и за ремонтирането на пътищата в страната. Като пример той посочи, че днес е пуснат участък от 48 км от автомагистрала „Тракия“, след като 35 години този основен път не е обновяван. Премиерът добави, че усилено се строят и магистралите „Струма“ и „Хемус“ и се надява, че след като бъде въведена тол сиситемата у нас, приходите от нея ще се инвестират в ремонта на пътища, а не от бюджета.
По повод отношенията на страната ни с Република Македония премиерът заяви, че те са прекрасни. Той припомни, че международната общност е поздравила правителствените ръководители Зоран Заев и Алексис Ципрас за споразумението и това е знак, че светът подкрепя плана и приоритетите на нашето председателство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недялка Грикова, майка на дете с увреждане: Силно се надяваме законът да бъде приет днес

Недялка Грикова, майка на дете с увреждане: Силно се надяваме законът да бъде приет днес

15 Юни 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Бургас. Силно се надяваме законът да бъде приет днес. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Недялка Грикова, майка на дете с увреждане. По думите ѝ протестът по градовете продължава, докато не разберат становището на Парламента, относно приемането на закона за лична помощ. „Няма да спираме докато законът не бъде приет“, каза още Грикова. Тя добави още, че получават подкрепа и от хора, които няма деца с увреждания. „Дори съвсем случайно, вчера в автобуса една жена, която не ме познава каза, че ни стиска палци, подкрепя и че трябва да продължим да се борим“, добави Грикова. По думите ѝ има и хора, които не ги разбират. „Но идват и хора, които не са с нашите проблеми. От първия ден на протеста имаше една жена, която живее в чужбина и независимо, че няма проблем всеки ден стоеше с нас“, каза още протестиращата майка.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

През изминалата година от „последна надежда“ институцията на омбудсмана се превръща в „първа помощ“ за 37 908 граждани (ОБЗОР)

През изминалата година от „последна надежда“ институцията на омбудсмана се превръща в „първа помощ“ за 37 908 граждани (ОБЗОР)

14 Юни 2018 | 21:42 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие доклада на омбудсмана на Република България Мая Манолова за 2017 г. „За“ него гласуваха 113 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“. В своя доклад омбудсманът описва годината с думата „битки“. През 2017 г. 37 908 граждани са потърсили институцията за съдействие, а приетите граждани са 22 369. Броят на жалбите и сигналите към институцията са 12 635. Представяйки доклада си, Мая Манолова заяви пред парламента, че от последна надежда институцията на омбудсмана се е превърнала в първа помощ на българските граждани. По думите ѝ институцията изглежда свръхактивна и трудно се проследяват разнопосочните теми на работа. Според нея това е неизбежно, защото такъв е дневният ред на българите. Мая Манолова заяви, че за първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца е нараснал. Тя обърна внимание, че преди встъпването ѝ в длъжност, те не са разпознавали институцията като свой защитник.
„Моят екип разработи законопроект за личната помощ, за който протестират майките на деца с увреждания“, каза омбудсманът. Манолова посочи, че това е проект, който няма да реши проблемите на всички хора с увреждания, но проблемът с асистентската грижа най-вече на децата и възрастните с най-тежки увреждания, може да бъде решен чрез тези правила. „Основните моменти, които предлагаме за промяна са два – да се промени подходът и личната помощ, асистентските услуги да се предоставят след конкретен анализ и нуждите на всеки човек и да се прекрати проектният принцип в асистентските грижи, който обрича семействата на децата с увреждания на пълна несигурност“, допълни Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите отхвърлиха мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите (ОБЗОР)

Депутатите отхвърлиха мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите (ОБЗОР)

14 Юни 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интегриране на ромите. За доклада гласуваха 83 народни представители, „против“ – 68 и „въздържали се“ – 17, с което той бе отхвърлен. Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020 г. е приета с решение на Народното събрание от 1 март 2012 г. и се отчита ежегодно пред него. В доклада се отчита висок процент на безработица сред населението от ромски произход, следствие на ниското образователно и квалификационно ниво, висок процент на безработните роми сред продължително безработните, водещо до липсата на мотивация за ежедневна работа и на трудови навици и дисциплина. В доклада се посочва и липсата на образование при част от ромите и липсата на грамотност и те се определят като сериозна пречка за реализирането им на пазара на труда. В областта на жилищните условия се отчита, че незаконното застрояване е един от най-големите проблеми, пред които са изправени администрациите. В областта на културата се отчита, че общините съдействат за отбелязването на Международния ден на ромите, фестивали и други прояви, свързани със съхранението на ромската култура и традиции. Според доклада ромите се включват в културния живот на общините, участват в концерти, посветени на различни празници и в провеждането на изложби и конкурси.
Докладът занимава почти цял ден депутатите и бе обект на широк дебат. В рамките на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че проблем има. Той отчете, че благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите. От БСП призоваха вицепремиера Валери Симеонов да присъства на дебатите. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков коментира, че мониторинговият доклад представя внушения за напредък. Веднага след гласуването БСП даде брифинг, на който анализира резултатите от вота на депутатите по доклада. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев коментира, че парламентът е констатирал провал в политиката на интеграция на ромите и е бламирал вицепремиера Валери Симеонов. По думите му Валери Симеонов е бламиран не само от Народното събрание, но и от „Обединени патриоти“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: От февруари се работи по подготовка на Закон за хора с увреждания, който да реши проблемите им

Министър Бисер Петков: От февруари се работи по подготовка на Закон за хора с увреждания, който да реши проблемите им

14 Юни 2018 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Варна. От февруари се работи по подготовка на Закон за хора с увреждания, който да реши проблемите им, независимо дали се нуждаят от лична помощ или не. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който посети палатковия лагер на родителите на деца с увреждания до сградата на Община Варна и разговаря с тях, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Министър Бисер Петков отбеляза, че в случая се предлага един отделен закон – Закон за социалните услуги. „От месец януари има първи план за прилагане на национална стратегия за дългосрочни грижи, която е приета от правителството. Този план реално започна да се изпълнява и той е насочен към пълнолетни деца с увреждания и възрастни хора. В него е предвидено разкриването на 100 нови услуги, като в момента в България се предлагат 1120 такива услуги. Новите услуги ще бъдат насочени преди всичко към хора с увреждания, услуги в общността, ще започне и процес на действието на грижите за възрастни хора“, добави социалният министър Бисер Петков.
Той посочи също, че в началото на седмицата е внесен проектозакон за личната помощи в момента се разглежда неговата финансова обосновка. „Омбудсманът Мая Манолова внесе в началото на седмицата проектозакон за лична помощ и ние се ангажирахме да подпомогнем вносителя, тъй като няма финансова обосновка, за да се оцени колко струва финансирането на тази лична помощ, което в закона е предвидено да става от държавния бюджет“, допълни министър Петков. По неговите думи след това ще се разбере доколко реалистично може да бъде изпълнено. „От началото на 2017 година се регламентира помощ за семействата на деца с увреждания, които ги отглеждат, която се получава от 26 000 деца. Остава нерешен проблемът с децата, навършили пълнолетие, защото тогава подкрепата от държавата значително спада“, допълни министър Бисер Петков.
Милена СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 113 гласа парламентът одобри  доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2017 г.

Със 113 гласа парламентът одобри доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2017 г.

14 Юни 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Със 113 гласа парламентът одобри доклада за дейността на омбудсмана Мая Манолова за 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ доклада гласуваха 113 народни представители, без „против“ и с 1 „въздържал се“. В своя доклад омбудсманът описва годината с думата битки. През 2017 г. 37 908 граждани са потърсили институцията за съдействие, а приетите граждани са 22 369. Броят на жалбите и сигналите към институцията са 12 635. Представяйки доклада си, Мая Манолова заяви пред парламента, че от последна надежда институцията на омбудсмана се е превърнала в първа помощ на българските граждани. По думите ѝ институцията изглежда свръх активна и трудно се проследяват разнопосочните теми на работа - това е неизбежно, защото такъв е дневният ред на българите. Мая Манолова заяви, че за първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца нарасна. Тя обърна внимание, че преди встъпването ѝ в длъжност те не са разпознавали институцията като свой защитник.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Моят екип разработи законопроект за личната помощ, за който протестират майките на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова: Моят екип разработи законопроект за личната помощ, за който протестират майките на деца с увреждания

14 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
София. Моят екип разработи законопроект за личната помощ, за който протестират майките на деца с увреждания. Това каза омбудсмана на Република България Мая Манолова от парламентарната трибуна в доклада за дейността си през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Манолова посочи, че това е проект, който няма да реши проблемите на всички хора с увреждания, но проблемът с асистентската грижа най-вече на децата и възрастните с най-тежки увреждания, може да бъде решен чрез тези правила. „Основните моменти, които предлагаме за промяна са два – да се промени подходът и личната помощ, асистентските услуги да се предоставят след конкретен анализ и нуждите на всеки човек и да се прекрати проектният принцип в асистенските грижи, който обрича семействата на децата с увреждания на пълна несигурност“, допълни Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: За първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца нарасна - преди встъпването ми в длъжност те не са разпознавали институцията като свой защитник

Омбудсманът Мая Манолова: За първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца нарасна - преди встъпването ми в длъжност те не са разпознавали институцията като свой защитник

14 Юни 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
София. За първи път през 2017 г. броят на жалбите от деца нарасна - преди встъпването ми в длъжност те не са разпознавали институцията като свой защитник. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова от парламентарната трибуна в доклада за дейността си през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че има 20 жалби, които са подали към институцията. По думите ѝ встъпвайки в длъжност, се е сблъскала с проблема, че в институцията не е имало нито една жалба, подадена от дете. „Това означаваше, че децата не ни разпознават като защитник на техните права“, допълни омбудсманът. Манолова коментира, че броят на жалбите, които се отнасят до правата на децата, е значително увеличен. „Това е и в резултат на кампанията за популяризиране на омбудсмана като защитник на правата на децата, която организирахме с моя екип. Реално се срещнахме с повече от 3000 ученика в 10 училища, в различни градове“, заяви Манолова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: От последна надежда институцията на омбудсмана се превърна в първа помощ на българските граждани

Омбудсманът Мая Манолова: От последна надежда институцията на омбудсмана се превърна в първа помощ на българските граждани

14 Юни 2018 | 13:49 | Агенция "Фокус"
София. От последна надежда институцията на омбудсмана се превърна в първа помощ на българските граждани. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова от парламентарната трибуна в доклада за дейността си през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Манолова екипът на омбудсмана е екип за бързо реагиране, който е готов да се появи незабавно на място, да пресрещне проблемите, да се върне, колкото пъти е необходимо, докато възтържествува справедливостта и докато правата на гражданите бъдат адекватно защитени. Манолова обърна внимание, че ако до преди две години жалбите са пристигали с копие до омбудсмана, сега започват с обръщение именно към омбудсмана. „Това обаче нас не ни радва, а по-скоро ни тревожи, защото освен показател за нарастващото доверие и неизбежно огромните очаквания на гражданите, е доказателство и за нещо друго. За тежките проблеми, които имат българските граждани днес в България и за състоянието на правата на човека днес в България. Всъщност докладът и числата, с които започваме, са достатъчна характеристика за динамиката в работа на институцията. Косвен и за проблемите на българския народ“, каза Манолова. Тя отчете, че през 2017 г. 34 908 души са потърсили помощ и съдействие от омбудсмана, като 22 369 са посетили приемните в столицата и извън нея. По думите ѝ 12 635 от тях са оформени като жалби и сигнали, по които тя и нейният екип са работили конкретно. „Това е с близо 30% повече в сравнение с 2016 г. Ние сме в хипотеза да се състезаваме сами със себе си. Близо два пъти повече от броя на постъпилите жалби и сигнали и очакванията към институцията в сравнение с 2015 г. През 2017 омбудсманът е посетил 97 населени места по различни проблеми“, допълни Манолова. Омбудсманът благодари на всеки народен представител, който се е включил в законодателните предложения, които са в интерес на българските граждани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Институцията изглежда свръх активна и трудно се проследяват разнопосочните теми на работа - това е неизбежно, защото такъв е дневният ред на българите

Омбудсманът Мая Манолова: Институцията изглежда свръх активна и трудно се проследяват разнопосочните теми на работа - това е неизбежно, защото такъв е дневният ред на българите

14 Юни 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Институцията изглежда свръх активна и трудно се проследяват разнопосочните теми на работа - това е неизбежно, защото такъв е дневният ред на българите. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова от парламентарната трибуна в доклада за дейността си през 2017 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това са проблемите на българския народ, а вие като народни представители сте наясно с това. Предизвикателството пред нас освен да обърнем необходимото внимание на всеки гражданин с неговия проблем беше не просто и не само да озвучаваме проблемите, но и да ги решаваме. Не само да критикуваме, но и да постигаме резултати. Това стана възможно благодарение на взаимодействието с институциите“, отчете Манолова. По думите ѝ докладът за 2017 г. са дните и нощите на нея и нейния екип. „Използвам случая преди всичко останало да им благодаря. Да благодаря на хората, с които работя, за готовността да се раздават и да бъдат на разположение на проблемите на българските граждани буквално 7 дни в седмицата“, заяви Манолова. „Аз съм избрана от вас, вие сте избрани от българския народ, така че това е мястото и вероятно това е времето да отчета пред българските граждани свършеното от мен през изминалата година“, обърна се омбудсманът към народните представители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов

Георги Гьоков, БСП: Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов

14 Юни 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Както Бисер Петков подаде оставка заради нерешения проблем с хората с увреждания, може би така трябва да постъпи и Валери Симеонов. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на брифинг в Народното събрание във връзка с отхвърления мониторингов доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Както беше достойна постъпкатa на министъра на труда и социалната политика с оставка, може би трябва така да постъпи и вицепремиера Валери Симеонов“, каза Гьоков. Той заяви, че не твърди, че БСП иска неговата оставка, а че така трябва да постъпи един достоен човек. „Следващата седмица ще поискаме оставката на цялото правителство“, допълни депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов

Антон Кутев, БСП: Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов

14 Юни 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът констатира провал в политиката на интеграция на ромите и бламира вицепремиера Валери Симеонов. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев по време на брифинг в Народното събрание във връзка с отхвърления мониторингов доклад за 2017 г. по Националната стратегия за интеграция на ромите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Кутев Валери Симеонов е бламиран освен от Народното събрание и от „Обединени патриоти“.
Кутев посочи, че Народното събрание е отхвърлило доклада за стратегията. „Въпреки опитите дебатът да бъде профанизиран на момента, групата на БСП успяхме да постигнем малко здрав разум в колегите, които гласуваха против този доклад. Става дума за провал в политиката за интеграция на ромите в последните няколко години. Още нещо, което е много важно. НС бламира вицепремиера Валери Симеонов, който отговаря за тази политика в момента“, заяви Антон Кутев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Има чуваемост за проблемите на хората с увреждания, необходими са компетентни и балансирани предложения

Петър Кичашки, Институт за модерна политика: Има чуваемост за проблемите на хората с увреждания, необходими са компетентни и балансирани предложения

14 Юни 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. В момента очевидно има чуваемост и обществена нагласа да се извършат промени в сферата, касаеща хората с увреждания. Единствено се надявам този момент да не бъде похабен в дребни боричкания между разнородните представители на интересите на българите с увреждане. Това заяви за Агенция "Фокус" Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика и експерт в сферата на политиките за хора с увреждания. "От самите хора с увреждания в момента се очаква да дадат адекватни и сериозни предложения за решаване на проблемите пред самите тях. Уви, това не се случва. Дори напротив - върви един процес по профанизация на дебата. Организации и "експерти" се възползват от вакуума в експертизата по тази тема и започва една логорея от предложения, една кавалкада от щения и мнения, които в голямата си част са неизпълними или просто са недомислени", каза още той.
"Назрял е момент, в който може да се промени реално голяма част от проблемите пред хората с увреждания. Вземете достъпната среда - не с магическа пръчица, но с воля и енергия може много да се направи в тази сфера. Същото важи и за техническите помощни средства или асистентските услуги. Но подходът трябва да е комплексен и задълбочен.Иначе рискуваме да се люлеем от една крайност в друга и в крайна сметка пак да не се случват нещата", заяви експертът.
"Надявам се активистите и ангажираните с предстоящите реформи да си дават сметка за голямата цел, която би трябвало да преследват, а именно подобряване на живота на хората с увреждания в България. Ако се изпусне голямата цел от поглед, рискуваме да се пропилее моментът за промени и проблемите на хората с увреждания отново да попаднат в политически фризер, където се намираха до преди няколко месеца", обясни още Петър Кичашки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Докладът за интеграцията на ромите е замазване на положението

Антон Кутев, БСП: Докладът за интеграцията на ромите е замазване на положението

14 Юни 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
София. „Имаме ли реална интеграция на ромите – отговорът е не. Отчитаме ли някаква интеграция – отговорът е, че се опитваме да отчетем, но дори и това не правим като хората. Написан е един отчет, но това не означава че е свършена работата“. Това заяви зам.-председателя на ПГ на БСП за България Антон Кутев в парламента, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че с възможностите, които са дадени на Съвета за интеграция, той нито има задължението нито има възможността да свърши повече. По думите му цялата система на интеграция на ромите е объркана и в момента работи на проектен принцип, а проблемите при ромите са сложни и междуведомствени. „Проектните принципи решават конкретни задачи, но не могат да решат големи политики“, поясни той. Според него трябва да се правят политики в Министерство на вътрешните работи, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на труда и социалната политика, Министерство на образованието и науката. „Тези политики трябва да бъдат координирани и за това трябва да има орган, който да извършва тази дейност и да доведе до някаква форма на интеграция. Този съвет, който е създаден, не може да ги координира, той може да направи само тези отчети, в които бързо да замаже. Гласувам против доклада, защото той е замазване на положението“, категоричен бе Антон Кутев.
„Резултати от Стратегията за интеграция на ромите няма, защото в днешно време, те не само, че не говорят български език, но не могат да четата и пишат”, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той добави, че всички цигански секции в страната се печелят от ГЕРБ. „Не казвам, че ГЕРБ купува гласове, но ромите в цялата страна явно четат тяхната стратегия, опияняват се от приоритетите им и ги подкрепят”, добави той. Стойнев се обърна към Вежди Рашидов от ГЕРБ, който твърдеше, че БСП купува гласове сред ромите и го призова да отиде веднага в прокуратурата и да даде сигнал за конкретна секция. „В противен случай сте просто клеветник”, заяви Стойнев.
„От 2003 г. се пишат стратегии и национални програми за интеграция на ромите. През 2015 г. по ОПРР са отпуснати над 1 млн. лв. за внедряване на система за мониторинг и контрол на процеса на интеграцията и в рамките на тези три години не е проведена тръжна процедура”, каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Надя Клисурска. Тя обяви, че договорът е сключен през март тази година. „Миналата година вицепремиерът Валери Симеонов твърдеше, че тази година, системата ще заработи и ще имаме реални измерители за интеграцията на ромите и националната стратегия за това, обаче няма да се случи. Подходът за интеграция на ромите в България се нуждае от коренна промяна, за да бъде тя реална”,заяви Надя Клисурска.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите

14 Юни 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на правителството и мнозинството има дебат по темата за интеграцията на ромите. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебата по мониторинговия доклад по изпълнението на стратегията за интеграция на ромите, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов отбеляза, че за първи път през 2012 г. е приета Националната стратегия за интеграция на ромите и обърна внимание, че до тогава, когато БСП са управлявали, не са искали този дебат да се води в парламента.
По думите му направеното през 2012 г. и всичко, което в момента се полага като усилия в тази посока е заслуга на мнозинството в тогавашния парламент и на сегашното правителство. "Да, проблем има, проблемите не могат да бъдат решени веднага, но е важното, че има дебат", допълни Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Социалистите създадоха циганските барони

Вежди Рашидов, ГЕРБ: Социалистите създадоха циганските барони

14 Юни 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Социалистите създадоха циганските барони. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Вежди Рашидов по време на дебата по мониторинговия доклад по изпълнението на стратегията за интеграция на ромите, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той посочи, че ромите и турците основно са строили социализма в България. "Явно Живков вършеше повече работа от вас. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри", каза Рашидов. Той попита социалистите дали са управлявали България след Прехода и защо са съсипали строителни войски.
Вежди Рашидов обвини БСП, че са създали циганските барони и отбеляза, че през 2012 г. от ГЕРБ са вкарали националната стратегия за интеграция на ромите през българския парламент. Не бяхте ли вие, които купувахте гласове е опрощавахте тока на малцинството. Не беше ли така?", коментира Рашидов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Мониторинговият доклад за стратегията за интегриране на ромите представя внушения за напредък

Георги Гьоков, БСП: Мониторинговият доклад за стратегията за интегриране на ромите представя внушения за напредък

14 Юни 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
София. Мониторинговият доклад за стратегията за интегриране на ромите представя внушения за напредък. Това каза народният представител от ПГ на "БСП за България" Георги Гьоков по време на дебатите по доклада, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Стратегията представя приноса на всички ангажирани институции за интегрирането на ромската общност в българското общество като част от усилията за изпълнение на същата тази стратегия. Положителен елемент на доклада е, че след критиките за липсата на анализ и тенденции, тази година към доклада е представен отделен такъв, който разглежда изпълнението на мерките от 2016 и 2017 г. Въпреки това докладът си остава сбор от отчети на институции, ведомства и дейности, които са извършили съответните министерства, имащи ангажименти към процеса на интеграцията. Другото характерно за доклада е, че отчетите за някои дейности по стратегията се представят като напредък. Не всяка дейност обаче води до напредък", заяви Гьоков.
По думите му докладът е успокояващ по отношение на връщането на учениците в училище. Според него напредък може би има, но е в резултат на една акция, инициирана от образователното министерство. "Няма лошо, но дали е устойчив напредъкът е съвсем друг въпрос", посочи Гьоков и поясни, че не е видял в доклада колко от учениците са завършили училище.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП поиска вицепремиерът Валери Симеонов да присъства на дебатите по административния мониторингов доклад за 2017 г. по изпълнението на стратегията за интегриране на ромите

БСП поиска вицепремиерът Валери Симеонов да присъства на дебатите по административния мониторингов доклад за 2017 г. по изпълнението на стратегията за интегриране на ромите

14 Юни 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП поиска вицепремиерът Валери Симеонов да присъства на дебатите по административния мониторингов доклад за 2017 г. по изпълнението на стратегията за интегриране на ромите. Това поиска заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г.

Парламентът ще разгледа доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г.

14 Юни 2018 | 07:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. В своя доклад омбудсманът описва годината с думата битки. През 2017 г. 37 908 граждани са потърсили институцията за съдействие, а приетите граждани са 22 369. Броят на жалбите и сигналите към институцията са 12 635.
На вниманието на народните представители се поставят и изменения на Правилника за организацията и дейността на омбудсмана. Направените изменения са във връзка с приетите на 22 февруари 2017 г. от парламента промени в Закона за омбудсмана, с които тайното гласуване за длъжността бе бъде заменено с явно и омбудсманът ще се застъпва за гражданите и когато правата им са нарушени от частноправни субекти. Внасянето на изменения в правилника на омбудсмана се налага, тъй като в приетия закон, депутатите дадоха срок от един месец на омбудсмана го направи. Освен, че предложените правила привеждат в съответствие правилника и новия Закон за омбудсмана, те са от значение за започване на процедура за реакредитация на институцията и придобиване на по-висок статут пред Подкомитета по акредитации към ООН.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Захаринка Славчева, Съюз на инвалидите: Родителите на деца с увреждания от Смолян напълно подкрепят протестите в страната

Захаринка Славчева, Съюз на инвалидите: Родителите на деца с увреждания от Смолян напълно подкрепят протестите в страната

13 Юни 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Смолян. Родителите на деца с увреждания от Смолян напълно подкрепят протестите на майките на децата с проблеми, които се провеждат в големите градове на страната. Това заяви за Радио „Фокус“ – Смолян Захаринка Славчева – председател на Съюза на инвалидите в Смолян. По думите ѝ местната структура е направила подписка, в която са се включили над 100 души, които подкрепят протестите в страната. Тя посочи, че в понеделник представител на Съюза от Смолян ще присъства на извънредно заседание на организацията в София, където ще се обсъдят по-нататъшните действия и ще се реши дали и майки от Смолян ще се включат в протестите.
„Само в Смолян децата, които членуват в Съюза на инвалидите, са 117, а в общината са близо 200. Всеки ден идват нови и нови деца със здравословни проблеми, които са претърпели операции и имат нужда от лечение и рехабилитация. При повечето от децата поне единия родител трябва непрекъснато да се грижи за болното дете и няма възможност да работи. Държавата трябва най-вече да помисли за тези хора, ние неправителствените организации не можем да помогнем, а само да кажем какво се случва“, призова Славчева. Тя отбеляза, че децата имат нужда най-вече от лекарска помощ и рехабилитация, тъй като там разходите са най-големи и е много сложно родителите да се справят с лечението и отглеждането им.
„Никой не знае какво значи да имаш болно дете. Аз също имам такова дете. Пенсията му е 180 лв., а лекарствата му са 90 лв. С тези пари дрехи ли да му купя или да му дам да има и той парички в джоба, защото и той е човек. Като работещ в Съюза на инвалидите няма ден, в който да не плача, защото всеки ден при нас идват хора с от лоши, по-лоши болести и случаи и се моля ежедневно това да спре“, каза още Славчева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Протестът на майките на деца с увреждания в Морската градина ще продължи поне до петък

Бургас: Протестът на майките на деца с увреждания в Морската градина ще продължи поне до петък

13 Юни 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Протестът в Бургас продължава. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, която е един от организаторите на палатковия лагер в Морската градина на града.
„Лагерът ще е там поне до петък, когато се очаква премиерът Бойко Борисов да си каже тежката дума. За съжаление в Бургас участват предимно майки на деца с увреждания, докато в София вече цялото общество подкрепя действията и исканията ни“, каза още Маврова. Тя призова майките на здрави деца, баби и дядовци от Бургас да се присъединят към групата на стачкуващите и да дежурят с тях поне за известно време на лагера.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Продължава протестът на родители и близки на деца и възрастни с увреждания в града

Варна: Продължава протестът на родители и близки на деца и възрастни с увреждания в града

12 Юни 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Варна. Продължава протестът на родители и близки на деца и възрастни с увреждания във Варна. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Диана Маркова, говорител на протеста. Те ще дежурят всеки ден между 10.00 и 17.00 часа в палатковия лагер, разположен в района на автобусната спирка до сградата на Общината и на Регионалния исторически музей. „Нашият протест засега продължава, няма никакво единно решение за спиране на протеста. Ние много ясно заявихме, че никога не сме искали оставката на социалния министър. В негово лице виждаме експерт, който може да реши проблемите и може да пренареди нещата да са много по-ефективни и настоявахме за неговото връщане, което вече е факт“, отбеляза Диана Маркова. По думите ѝ при започване на протестите е било обявено, че те биха могли да бъдат прекратени само при внасяне на проектозакона за личната помощ за разглеждане. „Ще прекратим протестите тогава, когато ни се дадат конкретни срокове с конкретни ангажименти за конкретни действия. За пореден път нашите проблеми се прехвърлят за следваща година, за следващ бюджет“, заяви Диана Маркова.
Във връзка с последните промени, касаещи хората с увреждания, протестиращите заявяват, че „интеграцията“ на хората с увреждания сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Те настояват за преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда, както и за преструктуриране и разширяване на прерогативите на съществуващата Агенция за хората с увреждания, която да получи отговорности, свързани с индивидуалния подход и оценка на увреждането и със социалната реализация на всеки човек с увреждане, в това число и с достъпността на средата.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Продължава протестът на родителитe на деца с увреждания

Бургас: Продължава протестът на родителитe на деца с увреждания

12 Юни 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Продължава протестът на родителите на деца с увреждания, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Според Катя Андреева, майка на дете с увреждане, протестът остава безсрочен. Трябвало е да бъде прекратен, но след оставката на социалния министър Бисер Петков са решили заедно с протестиращите майки в София да продължи. По думите ѝ доста семейства са ги подкрепили до този момент. „Всеки ден ще бъдем тук от 09.00 часа до 17.00 часа. Ако някой е решил да ни подкрепи, е добре дошъл винаги. Ние сме съвсем обикновени хора като всички останали, просто се борим за нашите деца. Защото техният живот, според нас като родители, струва повече от живота на кравата Пенка“, каза още Андреева.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Родители на деца с увреждания започват безсрочен протест в града, като ще дежурят в палатков лагер

Варна: Родители на деца с увреждания започват безсрочен протест в града, като ще дежурят в палатков лагер

11 Юни 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Варна. Безсрочни протестни действия започват родители на деца и възрастни с увреждания във Варна, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна. Те ще дежурят между 10 и 17 часа ежедневно в палатков лагер до автобусната спирка до сградата на Общината и на Регионалния исторически музей. Около 30 възрастни и деца в инвалидни колички протестираха с траурни тениски с надпис “Системата ни убива”. Те пуснаха в небето черни балони с искане за по-добър живот за хората с увреждания в страната. Протестиращите се събраха пред палатковия лагер със скандирания “Много сме, живи сме”. “Днес сме гневни, траурно облечени, защото положението е непоносимо, всеки от нас е наврян в миша дупка, на ръба на силите си сме”, коментира една от организаторките на протеста Диана Маркова. Част от исканията на протестиращите са спешно да се изготви подробен регистър на лицата с увреждания, личните помощи да бъдат в размер на поне две минимални заплати и да се преразгледа Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността като се даде пожизнен срок за заболяванията, при които не се очаква подобрение на състоянието.
Според Маркова социалните услуги в България трябва да се прилагат по-гъвкаво, а мениджмънтът им да бъде по-модерен. Като един от организаторите, тя беше дошла на протеста с възрастните си родители и с 22-годишната си дъщеря, която страда от церебрална парализа. Диана Маркова е категорична, че не иска като други майки да ходи в чужбина в търсене на по-добри социални услуги. „Синът ми е студент в Холандия, бях там и имам поглед. Там е нормално да видиш по велоалеите човек с увреждания с инвалидна количка. Там никой не знае какво е да си купуваш памперси и няма ТЕЛК. Социалните услуги са професионализирани“, коментира тя. Според Диана Маркова у нас социалната система фаворизира успешните случаи, а по-тежко болните нямат шанс за развитие и нормален живот. Младежите с леки увреждания също нямат никаква възможност за развитие след навършване на пълнолетие, посочи на днешния протест Красимира Димова, която е майка на момче с интелектуални затруднения. Според нея социалните служби трябва да правят индивидуална оценка на всеки младеж. „Всеки трябва да бъде полезен, а аз съм убедена, че те могат да бъдат много полезни“, каза още тя.
„Програмите за лични асистенти в България подкрепят безработицата“, заяви по време на протеста Галя Койчева, която е майка на 24-годишен младеж с детска церебрална парализа. „След шест протеста преминаваме към безсрочен палатков лагер“, посочи тя и добави, че заедно с други майки настояват за Закон за лична помощ, който да кореспондира с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. По думите на Галя Койчева протестни действия се провеждат днес в няколко града в страната, паралелно с палатковия лагер, намиращ се зад Народното събрание в София. „Искаме такава социална оценка на различните видове затруднения според възраст, степен и диагноза, че те да бъдат диференцирани, подкрепата да бъде индивидуална. Говорим за повишаване на доходите на лицата с увреждания, защото 147 лева пенсия са крайно недостатъчни“, коментира Койчева. Според нея масово хората с увреждания са лишени от лични асистенти, а програмите за тях са написани неграмотно и не подкрепят нуждата на човека с физически и интелектуални затруднения. Галя Койчева добави, че палатковият лагер във Варна е крайна мярка и начин родителите да привлекат вниманието с код „Черно“ за промяна. „Правителството неглижира нашите усилия. Въпреки уверенията на министъра на труда и социалната политика, че работят по Закон за лична помощ, нещата стават бавно. Нашият живот изтича, семействата в никакъв случай не са подкрепени в тази грижа. Изключително тежко е да облечеш детето си в черна фланелка и да говориш за смърт когато всички ние искаме да живеем, когато е лято и всички мислят за море“, каза още Галя Койчева. Тя добави, че семействата във Варна, в които има деца с тежки увреждания са над 200.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Провежда се протест на родители на деца с увреждания в града

Бургас: Провежда се протест на родители на деца с увреждания в града

11 Юни 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. Провежда се протест на родители на деца с увреждания в Бургас, в подкрепа на протеста в София, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Недоволните семейства разпънаха палатки пред Дневния център в Морската градина на града. Те са облечени с черни тениски с надписи „Системата ни/ги убива“. Картината се допълва от торта в черно, с рисунка на инвалидна количка, изработена от една от организаторките на инициативата, и черен надгробен кръст, на който пише „Конвенцийо, почивай в мир 2012-2018 г.“. Семействата заявиха, че този протест ще е безсрочен и ще свърши само тогава, когато промяната стане факт. Те ще дежурят на смени по предварителен графи и призоваха цялото общество за подкрепа.
„Искаме нашите деца да станат видими за политиците“, каза на протеста Милена Райкова, една от организаторките и майка на дете със синдрома на Даун. „Аз имам и по-голяма дъщеря, която неволно е въведена в това трудно ежедневие и искам един ден тя да не се превърне автоматично в гледач на сестра си. При сега действащата система това е неизбежно“, посочи още Райкова. Според нея това не е проблем само на семействата, в които има човек с увреждане, а на цялото общество.
„Не само институциите, но и обществото е настроено срещу нас“, каза пред журналисти по време на протеста Гергана Маврова, която също е от организаторите на инициативата.
По думите й обществото остава с впечатление, че хората с увреждания взимат достатъчно пари и ползват различни социални услуги и придобивки, а това всъщност не е така.
„Едно дете със 100 процента ТЕЛК получава 930 лева социална помощ, но за да я получи намалят процентите на едно по-малко увредено дете. Така се получава и едно настройване на родителите едни срещу други“, допълни Маврова.
Друга майка на дете с увреждане, Милена Райкова, заяви, че детето й е с генетична обремененост и страда от синдром на Даун, а при явяването й пред ТЕЛК й казвали, че детето били много добре и й намалили процента, а с него - и парите, които получава за детето от социалното министерство.
„Абсурдно е на всеки 3 години да доказвам, че детето ми е болно. То не страда от вирус, за да му дам няколко хапчета и да изчезне“, каза още Райкова.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Родители на деца с увреждания излизат на протест в града

Варна: Родители на деца с увреждания излизат на протест в града

11 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Варна. Пореден протест на родители на деца с увреждания ще се проведе от 11 часа във Варна, в подкрепа на идентичен палатков протест в София, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. Родителите ще се съберат до шадравана пред сградата на Регионалния исторически музей, за да заявят символично, че искат по-добри условия на живот за децата си. „След безплодните дебати в Народното събрание на 23-ти май 2018 г., дойде време за крайни действия и няма да спрем, докато не видим решение, което да ни удовлетворява“, се казва в предварителната информация за събитието. Протестът е организира от Инициативен комитет на родители на деца и лица с увреждания. Протестиращите настояват за нова концепция за „интеграцията” на хората с увреждания, която да съответства на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Бургас ще има палатков лагер на хората с увреждания и техните семейства в знак на протест

В Бургас ще има палатков лагер на хората с увреждания и техните семейства в знак на протест

11 Юни 2018 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. В града ще има палатков лагер в знак на протест от хората с увреждания и техните семейства. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, организатор на протеста. Инициативата ще е под надслов „Системата ни/ги убива“ и се организира в подкрепа на провеждащия се в София протест, насочен срещу действащата политика в тази сфера. Лагерът ще бъде открит в 11.00 часа, до Дневния център в Морската градина в града. „Вече има открит такъв в Добрич, очакваме заедно с нашия подкрепящ протест да тръгне и такъв във Варна“, каза още Маврова. Тя е майка на 12-годишно момиче с детска церебрална парализа и епилепсия. Казва, че среща много проблеми. Детето ми е на количка, не го искаха в детските градини, а ако я вземат искат и придружител. Сега е така в училище. И ние трябва да си ги придружаваме, т.е. не можем да работим. Имаме трудности и с достъпа. Има и деца, които ходят, те имат други проблеми“, допълни Маврова.
По думите й исканията на протестиращите са за закон за личната помощ, което означава на всеки възрастен или дете с увреждане да му бъде отпуснат личен асистент според нуждите им, а не както е в момента, по европейски и общински програми - по 2 и по 3 часа.
„Едно такова дете посещава логопеди, рехабилитатори, училище и родителят трябва постоянно да е с него. Не стоим по 2 часа с децата. Това налага поне единият родител в семейството да е без работа. А ако семейството (а те повечето са такива)е с 1 родител, става страшно“, обясни Маврова.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Маврова, организатор: От понеделник и в Бургас ще има палатков лагер в знак на протест от хората с увреждания и техните семейства

Гергана Маврова, организатор: От понеделник и в Бургас ще има палатков лагер в знак на протест от хората с увреждания и техните семейства

8 Юни 2018 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. От понеделник, 11 юни, и в Бургас ще има палатков лагер в знак на протест от хората с увреждания и техните семейства. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Гергана Маврова, организатор на протеста.
Инициативата ще е под надслов „Системата ни/ги убива“ и се организира в подкрепа на провеждащия се в София протест, насочен срещу действащата политика в тази сфера. Лагерът ще бъде открит в понеделник, в 11.00 часа, до Дневния център в Морската градина в града.
„Вече има открит такъв в Добрич, очакваме заедно с нашия подкрепящ протест да тръгне и такъв във Варна“, каза още Маврова.
Тя е майка на 12-годишно момиче с детска церебрална парализа и епилепсия. Казва, че среща много проблеми. Детето ми е на количка, не го искаха в детските гради,а ако я вземат искат и придружител. Сега е така в училище. И ние трябва да си ги придружаваме, т.е. не можем да работим. Имаме трудности и с достъпа. Има и деца, които ходят, те имат други проблеми“, допълни Маврова.
По думите й исканията на протестиращите са за закон за личната помощ, което означава на всеки възрастен или дете с увреждане да му бъде отпуснат личен асистент според нуждите им, а не както е в момента, по европейски и общински програми - по 2 и по 3 часа.
„Едно такова дете посещава логопеди, рехабилитатори, училище и родителят трябва постоянно да е с него. Не стоим по 2 часа с децата. Това налага поне единият родител в семейството да е без работа. А ако семейството (а те повечето са такива)е с 1 родител, става страшно“, обясни Маврова.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Родители на деца с увреждания излязоха на протест с безсрочен палатков лагер пред сградата на Общината

Добрич: Родители на деца с увреждания излязоха на протест с безсрочен палатков лагер пред сградата на Общината

6 Юни 2018 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Добрич. Родители на деца с увреждания излязоха на протест с безсрочен палатков лагер. Той е разположен пред сградата на Община град Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите предлагат изцяло нова концепция в контекста на последните законови промени, които касаят хората с увреждания. Според родителите с козметични промени в нормативната уредба няма да се подобри положението на хората с увреждания, защото Законът е остарял като философия и подход. При прилагането му хората остават изолирани, необразовани, безработни и бедни. Протестиращите считат, че е необходимо да се тръгне от преминаване към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда. Медицинската оценка трябва да се съдържа в една разширена епикриза, която да показва трайния дефицит на органи. Освен това тази оценка трябва да се използва като база за комплексна индивидуална оценка, която включва нуждата от рехабилитация, технически помощни средства, медицински изделия, лична помощ, адаптиране на жилище или лично превозно средство, помощ в дома, в училище, на работното място. Медицинската оценка е нужно да се осъществява от екип специалисти в различните области към местните структури на Агенцията по уврежданията, а не на Агенцията за социално подпомагане. Настоява се също техническите помощни средства да включват всякакви устройства ниско- и високотехнологични, които компенсират дефицита на човешкото тяло и сетива, предизвикан от заболяването. В допълнение оценката трябва да се повтаря периодично – особено при децата и при промяна на обстоятелствата, а видът и размерът на индивидуалната подкрепа следва да включват: месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, лична помощ - подкрепа в дома, на работното място и др. Протестиращите настояват за въвеждане на понятието „личен бюджет“, като личната помощ е ясно регламентирана. Родителите на деца с увреждания смятат също, че е необходимо да се преосмисли и реформира механизмът за консултиране с организациите на хора с увреждания и да се раздели политическото участие на организациите от субсидирането им, защото подобно смесване води до конфликт на интереси. Йорданка Ангелова, майка на дете с увреждания, сподели: „До тук се стигна заради бездействието на управляващите. Вече шест поредни протеста правим. Никакви действия, никаква реакция от страна на управляващите. А нашите деца растат, стават младежи, стават възрастни. Те нямат вече време да чакат и затова се стигна до тук. Искаме да ни виждат, да ни чуват, защото досега явно нито ни виждат, нито ни чуват. Чрез този явен протест искаме постоянно да ни виждат, постоянно да сме им насреща, да им се набиваме в очите, за да се предприемат вече някакви спешни мерки и действия“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще обсъди с родители на деца с увреждания законопроект за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова ще обсъди с родители на деца с увреждания законопроект за личната помощ

6 Юни 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
София. Днес омбудсманът Мая Манолова ще проведе работна среща с родителите на деца/лица с увреждания, които протестират пред Народното събрание срещу липсата на адекватна подкрепа за хората с тежки увреждания и техните семейства. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Манолова ще обсъди с родителите изготвения от екипа ѝ проект на Закон за личната помощ, чиято цел е създаването на условия за независим живот на нуждаещите се от непрекъсната грижа.
До момента такъв закон липсва, въпреки шестте национални протеста и уверението на отговорните институции, че проблемите, натрупани с години, ще бъдат разрешени.
Около 15.00 часа омбудсманът и родителите ще дадат съвместен брифинг в институцията на ул. „Георг Вашингтон“ №22.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.