НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански

Премиерът Бойко Борисов: В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански

7 Август 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
Ловеч. В края на септември или началото на октомври ще открием участъка на АМ „Струма“ до Сандански - осем месеца предсрочно. Това каза премиерът Бойко Борисов след проверка на строителството на автомагистрала автомагистрала „Хемус“ в участъка между Ябланица и Боаза, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Другите отсечки в момента се строят, работят, търгуват. Остана последната част – търговете за Кресна“, допълни той.
На въпрос какво ще е решението за отсечките с археологическите разкопки, премиерът Борисов отговори: „Каквото решат. Ако не, ще завием вляво и ще върви през старото трасе през Благоевград по двулентовия път. Ако някой иска да извади и да даде 80-100 млн. допълнително. Заради този 1 км. ще обикаля. Ние им предлагаме да направим музеи, да разкопаем нагоре целия баир, обаче е пълно със специалисти в България“, заяви той. „За това ви доведох – да видите българите, които са в камионите, в багерите, във валяците – те са герои също. Това прави БВП – това ще доведе повече бизнес и туристи. В Габрово, Севлиевско заводите растат един след един. На 19 септември ще бъдат открити няколко завода, а единият тунел на Шипка вече е готов с обхода. Немски, италиански, австрийски инвеститори първо питаха дали ще има магистрала до там“, допълни Борисов. Премиерът

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Общината

Благоевград: Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Общината

7 Юли 2018 | 14:18 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Протест под надслов „Спаси Скаптопара“ се проведе пред сградата на Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Гражданското си недоволство изразиха около 30 души. Полицейското присъствие в района на протеста бе засилено. Лазар Андреев, който е част от инициативен комитет от граждани на Благоевград, обединили се в подкрепа и за запазване на мястото на римската вила, открита по трасето на автомагистрала „Струма“ – ЛОТ 3.1, коментира, че протестиращите не са против изграждането на автомагистралата, но за тях е важно археологическите открития да не бъдат разрушени. „Важно е да се знае, че освен запазване на археологическите находки, то нашето искане е обектът да се социализира, да се направи необходимата инфраструктура, за да може той да се използва за създаването на предпоставки за развитието на икономиката, привличайки повече туристи. Ние искаме обектът да не остава просто като голи камъни, които след петия дъжд или сняг да се разруши, а да се направи цялостна концепция за развитието на археологическите находки“, каза още Андреев.
Той добави, че във вторник тази седмица, протестиращите са били на среща заедно с инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, археологът доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ към БАН, експерти и археолози, на която е било обсъдено бъдещето на обекта. Андреев благодари за инициативността от страна на инж. Атанасов за провеждането на срещата и изрази задоволството си от нещата, които са били коментирани на нея. „По време на срещата говорихме за това какво трябва да се случи на обекта, за да може нещата да се стекат по най-добрия начин, тоест да удовлетворят нашите желания, да видим къде ще намерим допирна точка между това което може да стане, което те искат и това което ние искаме“, коментира Андреев.
Той заяви, че за протестиращите най-добрият вариант е разкопките да бъдат запазени на 100 %, а обектът да се социализира, за да може туризма да се развива. „За нас варианта или разкопки или магистрала не е успешния, не е варианта, който ние искаме. Защо трябва да се противопоставя един проект, който е с национално значение, с един археологически обект, който ще спомогне за развитието на региона?“, подчерта Андреев.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: До 20 юли ще приключат археологичеките проучвания на АМ "Струма" край село Покровник, експертна комисия към Министерство на културата ще реши бъдещето на обекта

АПИ: До 20 юли ще приключат археологичеките проучвания на АМ "Струма" край село Покровник, експертна комисия към Министерство на културата ще реши бъдещето на обекта

7 Юли 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До 20 юли трябва да приключат археологическите проучвания на участъка от автомагистрала (АМ) "Струма" между Благоевград и село Крупник. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) по повод запитвания от медии за срока за завършване по договор на разкопките край село Покровник. След приключване на работата на археологическия екип експертна комисия към Министерството на културата ще издаде протокол за бъдещите действия относно археологическия обект. На 5 май бе спряно изпълнението на всички видове строително-монтажни работи в отсечка с дължина около 1,9 км, включително и в участъка с археологическите проучвания. Извършено е консервиране с битумна емулсия на изпълнените до момента на спиране строителни работи, за да не се повредят от атмосферните условия.
Решението дали трябва да се измества трасето на автомагистрала „Струма“ край Покровник ще бъде взето от експертна комисия, назначена от министъра на културата. Тя ще се произнесе след като завършат археологическите проучвания.
Според становището на екипа археолози, което е подкрепено и от Националния археологически институт с музей при БАН, разкритите до момента гробница и църква може да бъдат преместени от трасето на магистралата, така както е правено и с други находки, открити при изграждането на различни инфраструктурни обект, каквато е и световната практика.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Жители на общината ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“

Благоевград: Жители на общината ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“

7 Юли 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Жители на община Благоевград ще излязат на протест под надслов „Спаси Скаптопара“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Събитието е насрочено за 13.00 часа, а сборният им пункт е пред сградата на Общината. Организатор е инициативен комитет от граждани на Благоевград, които са входирали в Община Благоевград писмо, с което уведомяват, че митингът, който се организира, е в подкрепа и за запазване на мястото на римската вила, открита по трасето на автомагистрала „Струма“ – ЛОТ 3.1. Според инициативния комитет вилата е една от най-големите обекти от този вид на Балканите и представлява цялостен архитектурен комплекс, който е притежавал и собствен мавзолей.
Протестиращите уведомяват още, че на митинга ще се използват плакати, лозунги, информационни брошури и сигнални звукови средства.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.