НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Вицепрезидентът на Ирак заяви, че парламентарните избори в страната са били „фарс“

Anadolu Agency: Вицепрезидентът на Ирак заяви, че парламентарните избори в страната са били „фарс“

8 Юли 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Багдад. Вицепрезидентът на Ирак Ияд Алауи описа парламентарните избори в страната, които се състояха на 12 май, като „фарс“, след като ръчното преброяване на част от бюлетините разкри масови измами, предава Anadolu Agency.
„Измамите, които разкри ръчното преброяване в някои от изборните секции в Киркук без съмнение показва, че последните избори бяха фарс“, заяви Алауи чрез съобщение, разпространено от кабинета му.
Политикът, който е начело на коалиция „Уатания“, смята, че повечето от гласовете в Киркук са подменени.
„Анадолската агенция“ припомня, че изборите в Ирак и опитите за съставяне на ново правителство впоследствие преминават при постоянни скандали, като миналия състав на парламента начело със старото правителство внесоха поправки в изборните закони на страната, с което допуснаха ръчно преброяване на бюлсетините заради съмнения за изборни измами. Малко след това бе назначена Колегия от съдии, които иззеха функциите на Централната избирателна комисия, защото някои от членовете й са подозирани в участие в измамите.
Вотът бе спечелен от коалицията „Сайрун“ на шиитксия проповедник Муктада Садър, получил 54 мандата. На второ място е друга шиитска коалиция, начело с „Хашд ал Шааби“, която вкарва 47 депутати в новия състав на парламента, а трети остана „Блока на победата“ на настоящия премиер Айдер ал Абади.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кола-бомба в Ирак е убила един човек

Reuters: Кола-бомба в Ирак е убила един човек

1 Юли 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Киркук. Взрив от кола-бомба в иракския град Киркук е убила един човек, заявиха полицейски източници в неделя, цитирани от Reuters.
Взривът е бил близо до място за съхранение на избирателния кутии от изборите в страната през май месец.
От полицията заявиха, че все още не е потвърдено дали взривът е бил извършен от атентатор-самоубиец или паркиран автомобил, взривен дистанционно.
Поне 20 души, предимно от полицейски служители пазещи мястото, са били ранени от взрива.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Върховният съд в Ирак се произнесе в полза на ръчното преброяване на бюлетините от последните избори

AFP: Върховният съд в Ирак се произнесе в полза на ръчното преброяване на бюлетините от последните избори

21 Юни 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Багдад. Върховният съд на Ирак се произнесе в полза на ръчно преброяване на бюлетините от парламентарните избори, проведени миналия месец, на които изненадващо бе обявена победа на популярния шиитски духовник Муктада ал-Садр, предава AFP.
Съдът установи, че решението на парламента да разпореди ръчно прeброяване в отговор на твърденията за изборна измама не нарушава Конституцията, обяви председателят на съда Медх ал Махмуд на пресконференция в Багдад.
Муктада ал-Садр бе категоричен, че парламентът на Ирак няма юрисдикцията да анулира резултатите от парламентарните избори в страната. В съобщение говорителят на шиитския проповедник заяви, че изборната комисия отговаря за разглеждането на оплакванията за редовността на вота.
Коалицията на Муктада ал-Садр „Сайрун“ спечели 54 мандата в 328-местния парламент на изборите, проведени на 12 май. Втора сила е коалицията „Фатах“ с 47 депутати, а трети е блокът „Победа“ на действащия премиер Хайдар ал-Абади.
Резултатите от гласуването бяха посрещнати с твърдения за фалшифицирането на вота.
По-рано бе обявено анулиране на гласуването в 103 избирателни секции в провинциите Багдад, Анбар, Ниневия, Саладин и Ербил, а правителството на Ирак сформира комисия за разследване на изборните нарушения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Победилият на парламентарните избори в Ирак предупреди правителството в Багдад да пусне водата и тока

Anadolu Agency: Победилият на парламентарните избори в Ирак предупреди правителството в Багдад да пусне водата и тока

3 Юни 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Багдад. Шиитският проповедник Муктада ас Садър даде на иракското правителство няколко дни, за да разреши кризата с водата и електричеството в страната, предава Anadolu Agency.
Коалицията на ас Садър спечели най-голяма подкрепа на парламентарните избори в страната миналия месец, припомня турската агенция.
„Ако това е отмъщение срещу иракския народ заради нашата изборна победа, то аз няма да позволя това да се случи“, заяви проповедникът.
„Сигурен съм, че спирането на тока и водата няма да накара хората да паднат на колене“, добави още той.
„Даваме на правителството няколко дни да разреши този въпрос и да ни позволи да продължим работата по възвръщането на правата ни“, предупреди ас Садър.
„Анадолската агенция“ обяснява, че в много иракски провинции са се провели демонстрации заради спирането на електричеството, като ситуацията се е влошила допълнително поради високите летни температури. В неделя парламентът в Багдад трябва да проведе извънредно заседания, на което депутатите ще се опитат да намерят разрешение на кризата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Муктада ас Садър: Парламентът на Ирак няма право да анулира изборните резултати

Муктада ас Садър: Парламентът на Ирак няма право да анулира изборните резултати

27 Май 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Багдад. Парламентът на Ирак няма юрисдикцията да анулира резултатите от парламентарните избори в страната, заяви шиитският проповедник Муктада ас Садър в неделя, цитиран от Anadolu Agency.
В съобщение, говорителят на шиитския проповедник Джафар ал Мусави заяви, че изборната комисия отговаря за разглеждането на оплакванията около вота.
„Това, което прави парламентът, е опит за нарушаване на юрисдикцията на други власти“, заяви той.
Коалицията на ас Садър „Сайрун“ спечели 54 мандата в 328-местния парламент на изборите, проведени на 12 май. Втора сила е коалицията „Фатах“ с 47 депутати, а трети е блока „Победа“ на действащия премиер Хайдар ал Абади.
Резултатите от гласуването бяха посрещнати с неприемане от различни сили, които вкупом се оплакаха, че те са фалшифицирани.
Миналата седмица изборната комисия обяви, че е анулирала гласуването в 103 избирателни секции в провинциите Багдад, Анбар, Ниневия, Саладин и Ербил, а правителството на Ирак сформира комисия за разследване на изборните нарушения.
В неделя председателят на парламента Салим ал Джабури свика заседание на народното събрание в понеделник, за да се гласува анулирането на изборните резултати, след като 85 депутати поискаха сесия за обсъждане на предполагаемите фалшификации.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“: Борба между САЩ и Иран за контрол над Ирак

„Фонд за стратегическа култура“: Борба между САЩ и Иран за контрол над Ирак

24 Май 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Багдад. Завършилите неочаквано парламентарни избори в Ирак, на които победи дистанциращият се и от Вашингтон, и от Техеран шиитски проповедник Муктада ас Садър, внесоха допълнителна политическа интрига, пише Дмитрий Минин в материал, публикуван от електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“, представен без редакторска намеса.
Разрази се остра подполна борба между иранците и американците за създаване на такава правителствена коалиция в страната, която в най-голяма степен би съответствала на техните интереси. Конкретно, САЩ се опитват да наклонят в своя полза неблагоприятния за тях изход от изборите чрез тайни преговори и преоценка на своето отношение към някои ключови фигури на иракската политическа сцена. В Багдад, например, неуморно работи, обикаляйки между различните фракции, специалният представител на президента на САЩ за Близкия ИЗток Брет МакГърк, известен, заради своето покровителство над сирийските кюрди, като „защитника на Рожава“.
Пред него стои трудна задача – да склони към „умереност“ имащият 54 мандата в 328 местния парламент последователния противник на САЩ Муктада ас Садър. Последният на два пъти вдигаше въоръжени въстания и организираше масови манифестации против присъствието на американски войски в Ирак. От тогава той започна да се отдръпва и от Техеран, водейки се от принципите на иракския национализъм и даже тръгна към сближение със Саудитска Арабия, която посети преди около половин година и където се срещна с престолонаследника Мохамед.
Именно на тази доста нестабилна основа американците се опитват да скалъпят коалиция от „садъристите“, които до неотдавна обявяваха за въплъщение на злото и привържениците на своя фаворит, който завърши чак трети (42 места в парламента), премиера Хайдер ал Абади. Получил образование на Запад и прекарал там много години, ал Абади, независимо, че поддържаше близки отношения с Техеран, едновременно с това внимаваше да бъде лоялен към Вашингтон.
За формирането на правителствено мнозинство към тях трябва да се присъединят и кюрдските и сунитските депутати. На Муктада ас Садър е простено дори това, че значителна част от неговото движение съставят иракските комунисти: какво ли не няма да направиш заради петрола и геополитиката. Удивително е, че даже в свещеното за шиитеите място Наджаф, където се намира мавзолеят-джамия на имам Али, победи жена – член на комунистическата партия Сухад ал Хатиб.
Това е равнозначно на това комунистка да спечели на избори в Мека или Ватикана, което само по себе си говори за това, до каква степен на социално отчаяние са стигнали жителите на Ирак за годините на „благоденствено присъствие“ на армията на САЩ. Комунистите не пречат и на саудитите, които вече открито изразиха подкрепата си за ас Садър и му обещаха да предоставят всякаква помощ, само и само да не тръгне към сближаване с Иран.
А от друга страна на МакГърк се противопоставя още една „звезда“ на близкоизточното задкулисие – командващият силите „Ал Кудс“ на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) иранският генерал Касем Сюлеймани. Той също се намира в зелената зона на Багдад, където се придвижва, вероятно, по пресичащи се с американците маршрути.
Неговата задача е напълно противоположна – да способства формирането в Ирак на приятелска към Техеран и враждебна към Вашингтон правителствена коалиция. В пресата се срещат утвърждения, че отговорните чиновници в Иран вече са заявили, че няма да допуснат идването на власт в съседната страна на „садъристи“ и комунисти. Всъщност, отчасти е вярна само втората част, тъй като там са говорили за „либерали и комунисти“. Не можеш да си извъртиш езика и да наречеш ас Садър либерал. Иранците, по всичко личи, не са настроени за противостояние с метежния проповедник, който не се кандидатира да стане член на парламента и не може да стане премиер, а за разцепване на неговата еклектична и причудлива коалиция. В такъв случай главната роля се пада на групировката „Фатах“, оглавявана от най-надеждното протеже на Иран Хади ал Амири (втори резултат на изборите и 47 места в парламента), командващ шиитското опълчение по време на борбата с „Ислямска държава“.
Като цяло, в Техеран разглеждат изхода от иракските парламентарни избори като благоприятен. Главното, на което обръщат внимание там, е укрепените позиции на шиитските партии, които заеха пет първи места в националния избирателен списък и набраха устойчиво мнозинство в парламента. Иранците са убедени, че, независимо от стоящите между тях разногласия и различия във възгледите, логиката на регионалното противопоставяне ще ги тласне към сплотяване и ориентиране към Техеран. Само трябва да се запасят с търпение и дипломатическо изкуство. И едното и другото е на лице, например, в генерал Сюлеймани.
Струва си да си припомним причината за охлаждането на отношението на Муктада ас Садър към Иран: той възприе като лична обида това, че иранските ръководители предпочетоха да си имат работа с други шиитски лидери в Ирак, считайки него самия за непредсказуем екстремист. Конкретно, те не подкрепиха ас Садър по време на въоръжените въстания против американците и го принуждаваха да влезе в съюз с Нури ал Малики, който помагаше на американците да се разправят със „садристите“. А и като цяло, победата на „Ас Саирун“ на изборите в голяма степен бе определена от това, че избирателите възприемаха ас Садър като най-антиамериканската сила. Много експерти предполагат, че ако Белият Дом бе изчакал с излизането от ядрената сделка и новите санкции срещу Иран, той би могъл да разчита на победа на своя фаворит ал Абади. Избирателната база на ас Садър никога не би му позволила да се сближи с Вашингтон. Но възгледите на същия са плът от плътта на иранската теокрация. Именно в Иран, в свещения град Кум, той получи (доста късно по местните понятия – 2007-2009-а г.) духовно образование и титлата велик аятолах. Ас Садър вече заяви, че „изпитва уважение“ към Иран и е готов „да се съобразява с неговите интереси“. И ако американците променят своята позиция спрямо проповедника, то защо да не направят същото и иранците, които имат повече основания за това?
Процесът на консултации за формиране на новата правителствена коалиция и Кабинета на министрите започнаха. Първо, победителят на изборите Муктада ас Садър се срещна с главата на действащото правителство ал Абади. Вероятността те да се обединят е доста висока. Сегашният премиер може отново да оглави кабинета. Но Вашингтон не може да се усмихне, нито неговия „упълномощен на място“ МакГърк. Във връзката с ал-Садр ал-Абади все пак ще бъде ръководен и той ще трябва да предаде, най-вероятно, отношенията с американците.
Освен това, тези политици все още трябва да си осигурят недостигащите им за мнозинство гласове. В същия ден ас Садър се срещна с „проиранския“ ал Амири. Съдейки по съобщенията, този разговор е бил също толкова приятелски, а от щаба на ас Садър потвърдиха неговото намерение в бъдеще да види „инклузивен“ кабинет от представителите на всички водещи фракции. И векторът на такава комбинация не показва по посока на Белия Дом.
По този начин се повтаря възникналият първоначално в Ливан ефект на доминото – идването на власт посредством демократическа избирателна процедура на недружествени на САЩ политически сили. Нещо, очевидно, е сбъркано в този модел на демокрация, който Вашингтон, дал тласък на „арабската пролет“ през 2011 година, се опита да насади на целия Близък Изток.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Изборите в Ирак доведоха до изостряне на борбата между фракциите

„Фонд за стратегическа култура“ (Русия): Изборите в Ирак доведоха до изостряне на борбата между фракциите

20 Май 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Багдад. В нощта срещу 18 май, с шест дни закъснение, Висшата независима избирателна комисия на Ирак обнародва резултатите от парламентарните избори, проведени на 10-12 май. Съгласно официалната информация, блокът „Саирун“ на известния шиитски проповедник Муктада ас Садър получи 54 от 328 депутатски мандата. Проиранският алианс „Фатх“ начело с Хади ал Амири завоюва 47 места, а кандидатите от алианса „Победа“ на настоящия премиер Хайдер ал Абади спечели 42 кресла. ЦИК обяви, че резултатите са окончателни, но те обозначават само пауза в борбата за това, кой ще контролира страната. Резултатите от гласуването показаха еднозначно само едно – противостоянието се изостря, пише в материал на Антон Веселов, публикуван от електронното издание на руското списание „Фонд за стратегическа култура“ и представен без редакторска намеса.
След обявяването на резултатите от гласуването, Муктада ас Садър, в духа на съвременните тенденции, излезе със съобщение в „Туитър“. „Ние се обявяваме за мъдрост, за национализъм, за изпълняване на волята на народа, за промени и за новото поколение“. Той заяви, че неговата цел е да създаде работоспособно правителство от специалисти и веднага определи с кой ще води коалиционни преговори: това са „Фатх“, алиансът „Държава на закона“, оглавяван от бившия премиер Нури ал Малики, и „Патриотическия съюз на Кюрдистан“. Нюансът е в това, че самият проповедник не участва в изборите, а това означава, че даже и на теория той не може да претендира за поста министър-председател. При това сред депутатите, попаднали в парламента от блока „Саирун“, няма никой, който дори да се приближава по популярност до лидера на движението, а и самият процес на формиране на правителството е невъзможен без компромиси.
Опонентите не оставиха демарша на ас Садър без отговор – в Багдад спешно пристигна командващият силите за специални операции „Кудс“ на иранския „Корпус на стражите на ислямската революция“ генерал-майор Касем Сюлеймани – отдавнашен покровител на Хади ал Амери. Предполага се, че неговата задача е да постигне формирането на настроена към сътрудничество с Иран управляваща коалиция в Ирак, както и да способства за това представителите на „Фатх“ да получат ключови постове в новото правителство. Личността Сюлеймани е забележителна: според образното определение на един от потребителите в иракското интернет пространство, „ако американският посланик влиза във високите кабинети в Багдад без да чука, то Сюлеймани отваря вратите им с ритник“.
Лидерът на блока „Държава на закона“, бивш премиер и настоящ вицепрезидент Нури ал Малики, започна преговори с алианса „Победа“ и своя отдавнашен съпартиец и съратник в партията „Ислямски призив“, настоящият премиер Хайдер ал Абади и лидера на „Фатх“ Хади ал Амери. Това е явен опит да се укрепи разклатилото се кресло на действащия премиер и най-ефективният способ за постигането на тази цел е съхраняване на „мътната вода“. Именно затова ал Малики отиде дори по-далеч и призова да се анулират резултатите от изборите и да се проведе ново гласуване. Според думите на представителя на коалицията Аббас Мусави, правителството не може да бъде създадено на основата на спорен резултат от изборите. Мусави подчерта, че ако резултатите не бъдат анулирани, избирателната комисия трябва да преброи всички бюлетини на ръка, или най-малко частта, която предизвиква най-много подозрения.
Демаршът на блока на Нури ал Малики последва, след като на 14 май шест партии от Иракски Кюрдистан – „Коалиция за демокрация и справедливост“ (КДС), „Движение за промяна“ („Горран“), „Ислямска група на Кюрдистан“ („Комала“), Комунистическата партия на Кюрдистан, „Ислямският съюз на Кюрдистан“ и „Ислямското движение на Кюрдистан“ излязоха със съвместно заявление, в което поискаха повторно преброяване на гласовете в Кюрдистан, провинция Киркук и други спорни територии под контрола на международни наблюдатели. На 15 май водещата кюрдска политическа организация – „Демократическата партия на Кюрдистан“ (ДПК) заяви, че тя поддържа призива за ръчно преброяване на бюлетините в региона. Единствената сила, която се обяви против, е „Патриотическият съюз на Кюрдистан“, която именно бе обвинена във фалшификации. Съгласно заявлението на ПСК, ако избирателната комисия направи това, то тя ще бъде длъжна да проведе повторно преброяване в целия Ирак, а не само в провинциите Сюлеймания и Киркук.
Важно е да се отбележи, че специалният представител на Генералния секретар на ООН за Ирак Ян Кубиш също излезе с изявление, в което подчерта: „Комисията трябва да действа оперативно и да разгледа всички жалби, включително при необходимост да проведе частично повторно ръчно преброяване на избрани места и конкретно в Киркук. За повишаването на доверието към процеса е важно това да се осъществи в пълна прозрачност, а свидетели да са заинтересованите страни. ООН е готова да помогне, ако това се налага“. И това при положение, че по-рано ЦИК, по указание на премиера, вече беше взел решение да преброи повторно гласовете на избирателите в провинцията ръчно.
Абсолютно очевидно е, че ръчно преброяване на гласовете в цялата страна няма да има, иначе това би поставило под въпрос не само резултатите, но и самият „процес на волеизявление в условията на новия демократичен Ирак“. И основното лице, което извлича ползи в тази ситуация, се оказва действащият премиер Хайдер ал Абади – никой от заелите водещите позиции не е способен да сформира правителство самостоятелно и колкото по-дълбоко се вкарат в безкрайни консултации и опити за договаряне, толкова по-дълго той ще съхрани поста си.
Междувременно, фокусът на вниманието отново се пренася към Иракски Кюрдистан. „Демократическата партия на Кюрдистан“ спечели най-много гласове на парламентарните избори и влезе в петицата на най-силните фракции в Ирак. Не е изненадващо, че на 16 май с лидера на ДПК Масуд Барзани се свързаха не само премиерът Абади и президентът на Ирак Фуад Масум, но и Муктада ас Садър, Хади ал Амери и Аммар ал Хаким. А в навечерието на вота в Ербил пристигна и специалният представител на президента на САЩ Брет МакГърк, като на неговата среща с Барзани са се обсъждали въпроси за „следизборния период“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Блокът, съставен от шиити и комунисти спечели най-много места в бъдещия иракски парламент

РИА Новости: Блокът, съставен от шиити и комунисти спечели най-много места в бъдещия иракски парламент

19 Май 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Багдад. Блокът „Сайрун“, съставен от шиити и комунисти спечели най-много места в бъдещия иракски парламент, предава кюрдският телевизионен канал Rudaw, цитиран от РИА Новости.
Блокът на влиятелния шиитски религиозен водач и комунистическата партия в Ирак спечели изборите в страната, проведени на 12 май, като си осигури 54 места в бъдещия иракски парламент. На второ място е блокът „Фатх“ начело с бившия министър на транспорта и командир на шиитското опълчение , който получава 47 места . Блокът „Наср“ на настоящия премиер Абади, подкрепян от Запада, се класира трети и спечели 42 места. Това са първите избори в Ирак след победата над „Ислямска държава“. На изборите участваха 29 блока, обединяващи над 200 политически партии. Очаква се 329-местният парламент да бъде силно фрагментиран и правителството да бъде съставено след сложни преговори и компромиси.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: В изборите в Ирак гласоподавателите бяха освободени от проблемите на всекидневието си

The New York Times: В изборите в Ирак гласоподавателите бяха освободени от проблемите на всекидневието си

15 Май 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Багдад. Преди четири години, иракчаните се обединиха в битка за освобождаване на своята страна от това, което мнозина виждаха като екзистенциална заплаха: „Ислямска държава“, която държеше близо 1/3 от територията на Ирак в захватката си, пише The New York Times.
На 12 и 13 май нацията проведе първите си избори от победата над екстремистката групировка в гласуване което беше необикновено с това, че включваше обикновени въпроси като корупция и безработица – не сигурност – като основните си теми.
В много начини забележително мирните избори в събота, 12 май, бяха ясна илюстрация на това, колко далеч е стигнала държавата от 2014 година насам, както и дълбочината на проблемите, които все още стоят.
За разлика от избори през предишни години, тези бяха забележими заради липсата на сектантство, особено сред водещите Шиитски коалиции. Политически анализатори отдадоха това на промяна на общественото мнение – сектантството сега се вижда като главна причина за проливането на кръв и опустошението изстрадано от американската военна инвазия през 2003 година.
В държава пълна с оръжия и случайно насилие, изборният ден беше забележително тих без никакви сериозни инциденти. Шест члена на силите за сигурност загинаха, след като техните превозни средства удариха два експлозива в провинция Киркук. Правителството значително увеличи патрулиращите сили около изборните секции, дни преди да започне гласуването.
Корупцията беше ключов въпрос за гласуващите като много иракчани изразиха желанието си да изритат старите лица и да доведат нови.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Частичните резултатите от изборите в Ирак поставят начело две нетрадиционни коалиции

AFP: Частичните резултатите от изборите в Ирак поставят начело две нетрадиционни коалиции

14 Май 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Багдад. Частичните резултатите от изборите в Ирак поставят начело две нетрадиционни коалиции, предава AFP.
Алиансът между шиитите на Муктада Садр и комунистите води в шест от 18 иракски провинции, а в други четири е втори.
Проиранският алианс съставен основно от подкрепяни от Иран паравоенни единици, които са се били срещу „Ислямска държава“ води в четири провинции, а в други осем е втори.
Алиансът на победата на настоящия иракски премиер, подкрепян от международната общност печели само в една провинция.
Тези резултати показват, че Ирак ще има вероятно нов министър-председател в резултат на първите избори, проведени след поражението на „Ислямска държава“.
Досегашният премиер Абади е компромисна фигура, който успешно балансира между САЩ и Иран. Останалите кандидати за премиерския пост земат по-твърда антиамериканска позиция.
Проведените в неделя избори се отличиха с изключително ниска избирателна активност – само 44.5 процента. Това е най-ниската избирателна активност след свалянето от САЩ на Саддам Хюсеин.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади води в резултатите от парламентарните избори

Reuters: Премиерът на Ирак Хайдер ал Абади води в резултатите от парламентарните избори

13 Май 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министър-председателят на Ирак Хайдер ал Абади изглежда, че води в резултатите от парламентарните избори проведени в събота, 12 май, съобщава Reuters цитирайки свои източници.
На второ място засега е съюзът на Муктада ал-Садр.
Цитираният източник е съобщил неофициални временни резултати.
Официалните резултати се очакват в понеделник, 14 май.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Baghdad Post: Избирателните секции в Ирак затвориха врати – резултатите ще бъдат обявени след 48 часа

The Baghdad Post: Избирателните секции в Ирак затвориха врати – резултатите ще бъдат обявени след 48 часа

12 Май 2018 | 18:40 | Агенция "Фокус"
Багдад. Висшата избирателна комисия на Ирак обяви край на парламентарните избори в страната в 18:00 часа местно време (съвпада с българското). Резултатите ще бъдат обявени след 48 часа, пише The Baghdad Post.
„След края на гласуването детайлите от избирателния процес и активността ще бъдат обявени по-късно днес“, съобщи членът на комисията Хазем ал Ридини.
По-рано иракчаните излязоха да гласуват на първите парламентарни избори в страната след победата на страната над „Ислямска държава“, обявена през декември 2017 г.
Според наблюдателите, избирателната активност е била ниска – може би най-ниската в историята на страната.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ирак ще открие летищата, закрити в деня на парламентарните избори

РИА Новости: Ирак ще открие летищата, закрити в деня на парламентарните избори

12 Май 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Багдад. Министър-председателят на Ирак Хайде ал Абади даде заповед да се открие по-рано от предвиденото въздушното пространство на страната и да се възобнови работата на летищата, закрити за 24 часа заради протичащите в парламентарни избори в Ирак, предава РИА Новости.
По-рано комисията, сформирана от върховния главнокомандващ и министър-председател на Ирак, даде заповед да закрие граничните пунктове и летищата за едно денонощие.
Парламентарните избори в Иран започнаха в събота. За 328 места в парламента се борят 7400 кандидати.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: При терористично нападение в Киркук са загинали шестима иракски полицейски служители

РИА Новости: При терористично нападение в Киркук са загинали шестима иракски полицейски служители

12 Май 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Мосул. Шестима иракски полицейски служители са загинали при нападение на „Ислямска държава“ в провинцията Киркук, предава РИА Новости.
Според полицейски източници сред загиналите има служители на федералната полиция на Ирак и представителите на въоръжените отряди на местните арабски племена.
Нападението се провежда докато в страната се провеждат парламентарни избори – първите, след като правителството на Ирак обяви, че той е освободен от „Ислямска държава“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.