НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Представители на МЗ, МОСВ, МТИТС, здравни и неправителствени организации участваха в кръгла маса за вредата от фини прахови частици (ОБЗОР)

Представители на МЗ, МОСВ, МТИТС, здравни и неправителствени организации участваха в кръгла маса за вредата от фини прахови частици (ОБЗОР)

20 Юни 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
София. Представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, здравни и неправителствени организации участваха в кръгла маса за вредата от фини прахови частици в столицата. Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че около 18 000 души умират всяка година в страната ни в следствие на експозиция на фини прахови частици, а в световен мащаб те са над 4 млн. годишно. Представителят на Национален център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков заяви, че има намаляване на нивото на тези частици през последните години и няма основание за паника. Той допълни, че групите заболявания, които се дължат на повишено ниво на фини прахови частици са свързани с белодробен рак, проблеми в развитието на плода, проблеми, свързани с функционирането на дихателната система, проблеми свързани с когницията и вероятно връзка с болестта на Алцхаймер. От НЦОЗА предлагат регулаторни мерки за справяне с проблема – строги стандарти за емисиите и съдържанието на вредни вещества в суровините, стандарти в строителството, както и увеличаване на станциите за мониторинг на фини прахови частици. Предлага се и поощряване на използване на нови транспортни средства, използване на алтернативни горива, намаляване на процента на нови автомобили с дизелови горива, задължително използване филтри и каталитични устройства за превозните средства. Началникът на отдел „Технически прегледи и одобрение на пътни превозни средства“ към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на Министерство на транспорта инж. Любомир Тодоров заяви, че ще бъде създадена система за по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията от годишните техническите прегледи. По думите му пунктовете в сега-действащата система имат локални сървъри, които ще бъдат премахнати и вместо тях ще се създаде директна връзка с електронна система. Директорът на дирекция „Опазване чистотата на въздуха и предотвратяване на замърсяването“ към МОСВ Иван Ангелов каза, че се извършват промени в законодателството, които трябва да доведат до промяна на качеството на продаваните горива. Той допълни, че по ОП „Околна среда“ ще се вземат мерки за подмяна на отоплителни уреди в населените места с регистрирани наднормени нива на замърсяване на въздуха. Ангелов заяви, че в наредбата на дирекцията ще пише че се допускат за продаване въглища и брикети, които отговарят на определени качества – определено максимално съдържание на пепел и сяра.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Христо Хинков, НЦОЗА: Нивото на фините прахови частици във въздуха намалява през последните години, няма основание за паника

Доц. д-р Христо Хинков, НЦОЗА: Нивото на фините прахови частици във въздуха намалява през последните години, няма основание за паника

20 Юни 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. Имаме намаляване на нивото на фините прахови частици във въздуха през последните години, няма основание за паника. Това каза доц. д-р Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи, по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, провела се в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Задачата на нашия център е да анализираме влиянието на тези фини частици върху човешкия организъм. Мога да кажа, че групите заболявания, които установяваме, че се дължат на повишено ниво на фини прахови частици, са свързани с белодробен рак, проблеми в развитието на плода при бременните, проблеми, свързани с функционирането на дихателната система, проблеми свързани с когницията и вероятно връзка с болестта на Алцхаймер“, допълни той. „Предложението на НЦОЗА са свързани с това да се редуцира нивото на фини прахови частици. Предлагаме регулаторни мерки – строги стандарти за емисиите и съдържанието на вредни вещества в суровините, стандарти в строителството, както и увеличаване на станциите за мониторинг на фини прахови частици“, каза още доц. Хинков. „Предлагаме и втора група структурни промени – поощряване на използване на нови транспортни средства, използване на алтернативни горива, намаляване на процента новите автомобили с дизелови горива, задължително използване филтри и каталитични устройства за превозните средства. На трето място - поведенчески мерки. Много е важно какво е нашето поведение и какви възможности имаме да допринасяме за чистотата на въздуха. Столична община прави нови велоалеи, но няма инфраструктура – те не са свързани помежду си. Трябва да се мисли за това този транспорт да бъде поощряван“, каза още доц. Хинков.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Любомир Тодоров: Ще бъде създадена система за по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията от годишните техническите прегледи на превозните средства

Инж. Любомир Тодоров: Ще бъде създадена система за по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията от годишните техническите прегледи на превозните средства

20 Юни 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде създадена система за по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията от годишните техническите прегледи на превозните средства. Това каза инж. Любомир Тодоров, началник отдел „Технически прегледи и одобрение на пътни превозни средства“ към Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Пунктовете в сега действащата система имат локални сървъри, които ще бъдат премахнати. Вместо тях ще се създаде директна връзка с електронна система, която създава по-качествен контрол и невъзможност да бъдат манипулирани измерванията на измервателните уреди в техническите прегледи“, допълни той. „Ще бъдат определени екологични групи на автомобилите спрямо техническото състояние и техническите норми на създадения автомобил след преминаване на годишен технически преглед. Ако по време на годишен технически преглед се установи, че автомобилът не може да продължи да се движи, защото е замърсител, се спира от движение или му се дава срок за отстраняване на неизправностите“, каза още инж. Тодоров.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Светлана Йорданова: 18 000 души в България умират годишно заради фини прахови частици във въздуха

Зам.-министър Светлана Йорданова: 18 000 души в България умират годишно заради фини прахови частици във въздуха

20 Юни 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. 18 000 души в България умират годишно в следствие на експозиция на фини прахови частици. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на кръгла маса за вредата от фините прахови частици, провела се в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Организатор на събитието е Българската асоциация за закрила на пациентите с председател Пламен Таушанов. „По данни на Министерство на здравеопазването в световен мащаб над 4 млн. души годишно са подложени на летален изход вследствие на замърсения въздух. Удовлетворени сме от активното участие на Министерството на околната среда и водите, транспортните администрации и всички неправителствени организации, които работят по темите за опазване на околната среда“, допълни още тя.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на здравеопазването ще се проведе кръгла маса за вредата от фините прахови частици

В Министерството на здравеопазването ще се проведе кръгла маса за вредата от фините прахови частици

20 Юни 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. В Министерството на здравеопазването (залата на ет. 4) ще се проведе кръгла маса за вредата от фините прахови частици. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Организатор е Българска асоциация за закрила на пациентите, с председател Пламен Таушанов. Участие в събитието ще вземат представители на Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда и водите, ресорни комисии към Народното събрание, които имат отношение към проблема, както и медицински специалисти – експерти в областта.
В рамките на форума е предвидена пресконференция с начален час 11.30 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.