НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

CNN: Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос

CNN: Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос

26 Май 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пребиваването на Джулиан Асандж в еквадорското посолство в Лондон е под въпрос според множество източници на американския телевизионен канал CNN.
И преди Джулиан Асандж е твърдял, че убежището му в еквадорското посолство е под заплаха, но сега ситуацията му е „необичайно лоша“ и той може да бъде принуден да напусне посолството „всеки следващ ден“, или защото може да бъде изгонен или защото може да му бъдат наложени толкова ограничения, че той самият да поиска да напусне.
Излизането на Асандж от еквадорското посолство може да стартира нова фаза в американското разследване срещу него.
САЩ са подготвили обвинения, с които да искат ареста му, като смятат, че Русия е използвана като посредник за разпространяване на хакнатите електронни писма на Хилъри Клинтън по време на кандидатпрезидентската кампания през 2016 година.
Адвокатите на Асандж твърдят, че той е задържан в продължение на 2 720 дни, в 53 от които е лишен от посетители и всякакви връзки с външния свят, като не е направил нищо нередно – само е публикувал материали – нещо, което медиите правят всеки ден.
Новоизбраният еквадорски президент Ленин Морено е подложен на нарастващ натиск от страна на САЩ да изгони Асандж от посолството. Самият Морено определя положението на основателя на „Уикилийкс“ като „наследен проблем“ и като „повече от неудобство“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

The Guardian: Еквадор ще премахне допълнителната охрана на Джулиан Асандж от посолството си в Лондон

18 Май 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено е разпоредил отмяната на допълнителната охрана възложена на еквадорското посолството в Лондон, където създателят на „WikiLeaks“ Джулиан Асандж се намира от близо шест години, пише британският вестник The Guardian.
Решението е обявено ден след като разследването на „Guardian“ и „Focus Ecuador“ разкри, че държавата е финансирала мултимилионна шпионска операция за защита и подпомагане на Асандж, наемайки международна охранителна компания и агенти под прикритие, които да следят посетителите, служителите в посолството и дори британската полиция.
За период от над пет години Еквадор е изразходил поне 5 милиона долара (3.7 милиона паунда) в секретен бюджет за разузнаване, който е пазил Асандж когато е имал посещения от Найджъл Фараж, членове на европейски националистически групировки и хора свързани с Кремъл.
Рафаел Корея, тогавашният еквадорски президент, който е одобрил операцията, по-късно я защити като „рутинна и скромна“.
По всичко изглежда, че неговият наследник Морено е с различно виждане по въпроса. Неговото правителство обяви: „Президентът на републиката Ленин Морено разпореди всички допълнителни хора свързани със сигурността в посолството на Еквадор в Лондон да се оттеглят незабавно. От тук нататък посолството ще поддържа нормално ниво на сигурност подобно на останалите посолства на Еквадор“.
Морено досега е определял ситуацията с Асандж като „камък в обувка“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

Sputnik: Еквадор се готви да предаде Джулиан Асандж на Великобритания

13 Май 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. След повече от шест години, откато Джулиан Асандж намери закрила в посолството на Еквадор в Лондон, създателят на „WikiLeaks“ се намира в опасност от депортация, пише Sputnik.
Коментар направен през тази седмица от министъра на външните работи на Еквадор Мария Фернанда Еспиноса предполага, че правителството може скоро да отнеме политическото убежище на Асандж, което му даде през 2012 година, и да го предаде на британските и след това на американските власти, пише уебсайтът на „World Socialist“.
В интервю от сряда, 9 май, Еспиноса заяви че правителството на Еквадор и Великобритания „имат намерението и интереса да решат този казус“.
Тя добави, че двете страни работят за постигането на „крайно решение“ относно Джулиан Асандж.
Ако Асандж бъде предаден на британските власти, те ще могат да го екстрадират в САЩ, където ще бъде изправен пред съд заради публикации в „WikiLeaks“ разкриващи американски военни и дипломатически документи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Еквадорското посолство  спря интернета на Джулиан Асандж

The Times: Еквадорското посолство спря интернета на Джулиан Асандж

29 Март 2018 | 04:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Еквадорското посолство спря интернета на Джулиан Асандж, пише британският ежедневник The Times.
Всеки съвременен родител знае как да спечели вниманието на непослушно дете – като му спре интернета. Това и направи еквадорското посолство в Лондон за своя все по-нежелан гост. Асандж вече шеста година се укрива в чуждестранната мисия, след като съдът отказа да отмени заповедта му за арест, въпреки, че иска по който беше задържан за изнасилване на шведска гражданка отпадна поради давност.
Алан Дънкан, министър за Европа и Америка, заяви миналия вторник, че е „време е този малък червей да излезе от посолството и да се предаде на британските власти“.
Асандж му отговаря „По-добре „червей“ – здравословно същество, което обогатява почвата, отколкото змия“
Според негови приятели освен интернета са му забранени и посетителите.
Еквадорското правителство заявява, че са „спрели системите, които позволяват на Асандж да комуникира“, като според властите в южноамериканската страна „мярката ще се прилага докато Асандж не спази обещанието си да не изпраща съобщения, които влияят върху отношенията с други държави“ .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еквадор лиши Джулиан Асандж от връзка с външния свят

AFP: Еквадор лиши Джулиан Асандж от връзка с външния свят

28 Март 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Лондон/Кито.Еквадор обяви, че отнема възможностите на Джулиан Асандж да комуникира с външния свят от посолството на страната в Лондон, където създателят на „Уикилийкс“ пребивава от 2012 г. насам, предава AFP.
Решението бе взето, за да се предотврати намесата на австралиeца в други страни, съобщи правителството на Еквадор.
Решението е взето, след като по-рано тази седмица Асандж постави под съмнение обвинението на Великобритания, че Русия е отговорна за отравянето на Сергей Скрипал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Еквадор: Великобритания не е готова да си сътрудничи по въпроса за Джулиан Асандж

МВнР на Еквадор: Великобритания не е готова да си сътрудничи по въпроса за Джулиан Асандж

24 Февруари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Кито. Външният министър на Еквадор Мария Фернанда Еспиноза заяви, че офертата за посредничество от страна на властите на страната и към Великобритания по отношение с основателя на сайта за разследвания „Уикилийкс“, не е дала резултат, предава РИА Новости, позовавайки се на данни на еквадорски медии.
„За посредничество са необходими две страни. Еквадор е готов, но другата страна не“, заяви Еспиноза. Тя отбеляза, че Еквадор ще продължи да защитава интересите на Асандж.
Асандж през 2010 г. бе обвинен от шведската прокуратура в изнасилване, като делото бе прекратено през май 2017 г. От 2012 г., Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, а след това се обърна към еквадорски власти за политическо убежище поради страх от екстрадиране в САЩ във връзка с дейността му в „Уикилийкс“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Британският съд отказа да оттегли заповедта за арест, издадена срещу Джулиан Асандж

The Guardian: Британският съд отказа да оттегли заповедта за арест, издадена срещу Джулиан Асандж

13 Февруари 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският съд отказа да изтегли заповедта за арест, издадена срещу укриващия се в екавадорското посолство в Лондон основател на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, пише вестник Guardian.
„Смятам ареста за съразмерно действие, въпреки че Асадж ограничава сам своята свобода вече известен брой години“, заяви съдия Ема Арбътнот.
Австралиецът се укри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да попречи на екстрадирането си в Швеция, където срещу него има повдигнати съдебни обвинения в сексуално посегателство, които Асандж отрича. Наскоро шведските прокурори снеха обвиненията срещу него, но основателят на „Уикилийкс“ все пак ще бъде арестуван защото с бягството си в посолството е нарушил полицейската си гаранция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британски съд ще се произнесе относно валидността на заповедта за арест на Джулиан Асандж

The Independent: Британски съд ще се произнесе относно валидността на заповедта за арест на Джулиан Асандж

6 Февруари 2018 | 04:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съдебното решение за това дали британската заповед за арест срещу основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е все още валидна трябва да стане ясно във вторник, 6 февруари, припомня вестник The Independent.
Асандж живее в сградата на дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон повече от шест години след дело, свързано със сексуално насилие, заведено срещу него от шведски прокурори.
Основателят на „Уикилийкс“ влезе в посолството през 2012 г. Въпреки че разследването срещу него е прекратено, Асандж ще бъде арестуван, ако напусне посолството за нарушаване на условията за освобождаването му под гаранция във Великобритания.
Адвокатите на Асандж внесоха молба до магистратите на Уестминстър с искане за окончателна отмяна на заповедта на Обединеното кралство с аргументите, че тя е „загубила своята цел и своята функция". От редакцията поясняват, че каквото и решение да вземе съдът, и двете страни ще получат право да го обжалват.
Асандж на свой ред се опасява, че ако напусне посолството ще бъде екстрадиран в САЩ, където ще отговаря за неговата дейност в „Уикилийкс“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джулиан Асандж поиска британския съд да отмени издадената срещу него заповед за арест

The Guardian: Джулиан Асандж поиска британския съд да отмени издадената срещу него заповед за арест

27 Януари 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж поиска британския съд да отмени издадената срещу него заповед за арест, пише вестник The Guardian.
Заповедта бе издадена, след като австралиецът избяга от ареста и се скри в посолството на Еквадор в Лондон, където се намира вече пет години и половина. Британските власти действат след издадена от Швеция международна заповед за арест и екстрадирането му в скандинавската страна, където австралиецът ще бъде разпита във връзка с повдигнати обвинения в сексуален тормоз, които Асаднж отрича.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Здравето на Джулиан Асанж е в „опасно“ състояние

The Guardian: Здравето на Джулиан Асанж е в „опасно“ състояние

25 Януари 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Продължителният престой на Джулиан Асанж в сградата на дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон оказва „опасно“ въздействие върху физическото и психическото му здраве, според оценка на двама специалисти, публикувана от британския вестник The Guardian.
В статия за изданието експертите подновяват призивите да бъде гарантиран безопасен достъп на основателя на „УикиЛийкс“ до болница в британската столица.
Сондра Кросби, доктор и доцент от Бостънския университет, и Брок Чишолм, клиничен психолог, работещ в Лондон, са направили обстоен преглед на Асанж, продължил общо 20 часа в рамките на три дни през октомври миналата година.
„Резултатите от оценката са защитени от поверителността между лекар и пациент, но нашето професионално мнение е, че продължителното му задържане е физически и умствено опасно за него, и е явно нарушение на човешкото му право да здравеопазване", пишат двамата експерти, без да привеждат допълнителни подробности.
Джулиан Асанж поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където бе издадена заповед за ареста му във връзка с обвинения със сексуален характер. След повече от пет години, прекарани в посолството, здравето му изглежда се влошава. По-рано този месец това предупредиха и дипломатите от посолството на Еквадор.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Президентът на Еквадор определи Джулиан Асандж като „проблем“

AFP: Президентът на Еквадор определи Джулиан Асандж като „проблем“

22 Януари 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Кито/Лондон. Президентът на Еквадор Ленин Морено определи основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж като „наследен проблем“, който е създал „повече от неудобство“ за неговото правителство, предава AFP. „Надяваме се да имаме положително развитие (на проблема – бел. прев.) в краткосрочен план“, добави още Морено.

Агенция „Фокус“ припомня:
Асандж прекара повече от пет години на територията на посолството на Еквадор във Великобритания заради риск от екстрадирането му в Швеция или САЩ, където срещу него са повдигнати съдебни обвинения. По-рано през януари, Кито даде на Асандж еквадорско гражданство в опит да му позволи да напусне посолството и Великобритания, но от Лондон отказаха да поемат ангажимент да го пуснат да напусне страната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възможни контакти между Найджъл Фараж и Джулиан Асандж - преглед на темата в британския печат (Агенция "Фокус")

Възможни контакти между Найджъл Фараж и Джулиан Асандж - преглед на темата в британския печат (Агенция "Фокус")

20 Януари 2018 | 05:00 | Агенция "Фокус"
По време на изслушване пред Конгреса на САЩ се появиха повдигащи вежди обвинения, че бившият председател на Британската партия на независимостта е предавал данни на основателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ по време на тайни срещи, пише Daily Mirror.
Фараж е бил забелязан през март 2017 г. да напуска посолството, където Асандж е задържан от 2012 г. насам, за да избяга от обвинения, че е извършил изнасилване в Швеция. Политикът заяви, че е посетил Асандж по „журналистически причини“ , но отказа за обсъди срещата.
По време на изслушването пред Конгреса са дадени показания, че това не е единствената среща между двамата и по време на едната Фараж е предал на Асандж неустановени данни, събрани във флашка.
Твърденията са направени от Глен Симпсън, съосновател на „Фюжън ДжиПиЕс“ – компанията, която стои зад известното досие, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвиняван за връзки с Русия. Според показанията му пред Конгреса „Фараж стана лице, към което започнахме да проявяваме интерес, след референдума за излизането на Великобритания от ЕС през юни 2016 г.“
„Казано ми бе, но не съм потвърдил, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж е предавал данни на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, където основателят на сайта се крие вече повече от пет години, пише The Sun.
На американските конгресмени е съобщено, че Фараж е предал на Асандж „флашка“, съдържаща неустановени материали. Твърдението е на Глен Симпсън, директор на компанията, съставила спорното досие, твърдящо, че Русия притежава непристойни видеоматериали с Доналд Тръмп и проститутки. Той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че „Уикилийкс“ е бил посредник в отношенията между екипа на Тръмп и Партията на независимостта.
„Казано ми бе, но не мога да потвърдя, че Фараж е имал допълнителни посещения на посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън по време на изслушването.
Самият Фараж заяви, че цялата история е „конспиративна глупост“.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта се е срещал тайно с основателя на сайта за разследвания „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, според разследване на Конгреса на САЩ, пише The Independent.
Двамата са се срещали в посолството на Еквадор в Лондон, където Асандж обитаваше за повече от пет години, получавайки политическо убежище в страната. Смята се, че по време на една от срещите им бившият партиен лидер е дал флашка с данни на основателя на сайта.
Твърденията са дадени от Глен Симпсън - директор на разследващата компания, стояща зад оспорваното „Досие на Тръмп“ – документ от 32 страници, който твърди, че президентът на САЩ има връзки с Русия. Той е наел бившия служител на британската разузнавателна служба Кристофър Стийл, за да напише досието, за което средства са давани от Демократическата партия на САЩ.
По време на разследването в Конгреса той заяви, че му е казано „но не е потвърдено“, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж. „Има донякъде непризнати отношения между хората на Тръмп и хората на Фараж и „Уикилийкс“ е някъде сред това“, заяви той.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж може да се е срещал в посолството на Еквадор в Лондон и да предал на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ флашка с данни, според показания, дадени в рамките на разследването в конгреса на САЩ относно връзките на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп с Кремъл, пише The Guardian.
Глен Симпсън, частен разследващ, чиято компания е създала досие относно връзките между кампанията на Тръмп и руски агенти, съобщи, че е получил данни от неназован източник, че Фараж е дал данни на Асандж, но няма доказателства за това.
„Казано ми е, но не съм го потвърдил, че Фараж е имал срещи в еквадорското посолство и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън. На въпрос какви данни са предоставени на основателя на „Уикилийкс“ той отговори с „флашка“. Същевременно той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че е възможно да се потвърди колко често Фараж е бил в дипломатическата мисия.
„Въпросът е какви данни? Игра на тронове или имейли? През 2016 или 2017 г. Отговорите на Симпсън са отклоняване на вниманието“, коментира „Уикилийкс“ от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Асандж отрича да работи като агент на Русия, а Фараж се присмива на предположенията, че Кремъл е повлиял на изборите в САЩ за президент или на британския референдум за Брекзит през 2016 г.
Отношенията на Фараж с Асандж представляват интерес, защото американското разузнаване смята „Уикилийкс“ за агент на руското правителство.
***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sun: Найджъл Фараж е предоставял данни на Джулиан Асандж по време на тайни срещи в посолството на Еквадор

The Sun: Найджъл Фараж е предоставял данни на Джулиан Асандж по време на тайни срещи в посолството на Еквадор

20 Януари 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж е предавал данни на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, където основателят на сайта се крие вече повече от пет години, пише The Sun.
На американските конгресмени е съобщено, че Фараж е предал на Асандж „флашка“, съдържаща неустановени материали. Твърдението е на Глен Симпсън, директор на компанията, съставила спорното досие, твърдящо, че Русия притежава непристойни видеоматериали с Доналд Тръмп и проститутки. Той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че „Уикилийкс“ е бил посредник в отношенията между екипа на Тръмп и Партията на независимостта.
„Казано ми бе, но не мога да потвърдя, че Фараж е имал допълнителни посещения на посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън по време на изслушването.
Самият Фараж заяви, че цялата история е „конспиративна глупост“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Mirror: Найджъл Фараж е обвинен, че е предавал данни на Джулиан Асандж

Daily Mirror: Найджъл Фараж е обвинен, че е предавал данни на Джулиан Асандж

20 Януари 2018 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. По време на изслушване пред Конгреса на САЩ се появиха повдигащи вежди обвинения, че бившият председател на Британската партия на независимостта е предавал данни на основателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ по време на тайни срещи, пише Daily Mirror.
Фараж е бил забелязан през март 2017 г. да напуска посолството, където Асандж е задържан от 2012 г. насам, за да избяга от обвинения, че е извършил изнасилване в Швеция. Политикът заяви, че е посетил Асандж по „журналистически причини“ , но отказа за обсъди срещата.
По време на изслушването пред Конгреса са дадени показания, че това не е единствената среща между двамата и по време на едната Фараж е предал на Асандж неустановени данни, събрани във флашка.
Твърденията са направени от Глен Симпсън, съосновател на „Фюжън ДжиПиЕс“ – компанията, която стои зад известното досие, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвиняван за връзки с Русия. Според показанията му пред Конгреса „Фараж стана лице, към което започнахме да проявяваме интерес, след референдума за излизането на Великобритания от ЕС през юни 2016 г.“
„Казано ми бе, но не съм потвърдил, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Найджъл Фараж е провеждал тайни срещи с Джулиан Асандж

The Independent: Найджъл Фараж е провеждал тайни срещи с Джулиан Асандж

20 Януари 2018 | 02:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият председател на Британската партия на независимостта се е срещал тайно с основателя на сайта за разследвания „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, според разследване на Конгреса на САЩ, пише The Independent.
Двамата са се срещали в посолството на Еквадор в Лондон, където Асандж обитаваше за повече от пет години, получавайки политическо убежище в страната. Смята се, че по време на една от срещите им бившият партиен лидер е дал флашка с данни на основателя на сайта.
Твърденията са дадени от Глен Симпсън - директор на разследващата компания, стояща зад оспорваното „Досие на Тръмп“ – документ от 32 страници, който твърди, че президентът на САЩ има връзки с Русия. Той е наел бившия служител на британската разузнавателна служба Кристофър Стийл, за да напише досието, за което средства са давани от Демократическата партия на САЩ.
По време на разследването в Конгреса той заяви, че му е казано „но не е потвърдено“, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж. „Има донякъде непризнати отношения между хората на Тръмп и хората на Фараж и „Уикилийкс“ е някъде сред това“, заяви той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Найджъл Фараж може да е предавал данни на Джулиън Асандж

The Guardian: Найджъл Фараж може да е предавал данни на Джулиън Асандж

20 Януари 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж може да се е срещал в посолството на Еквадор в Лондон и да предал на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ флашка с данни, според показания, дадени в рамките на разследването в конгреса на САЩ относно връзките на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп с Кремъл, пише The Guardian.
Глен Симпсън, частен разследващ, чиято компания е създала досие относно връзките между кампанията на Тръмп и руски агенти, съобщи, че е получил данни от неназован източник, че Фараж е дал данни на Асандж, но няма доказателства за това.
„Казано ми е, но не съм го потвърдил, че Фараж е имал срещи в еквадорското посолство и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън. На въпрос какви данни са предоставени на основателя на „Уикилийкс“ той отговори с „флашка“. Същевременно той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че е възможно да се потвърди колко често Фараж е бил в дипломатическата мисия.
„Въпросът е какви данни? Игра на тронове или имейли? През 2016 или 2017 г. Отговорите на Симпсън са отклоняване на вниманието“, коментира „Уикилийкс“ от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Асандж отрича да работи като агент на Русия, а Фараж се присмива на предположенията, че Кремъл е повлиял на изборите в САЩ за президент или на британския референдум за Брекзит през 2016 г.
Отношенията на Фараж с Асандж представляват интерес, защото американското разузнаване смята „Уикилийкс“ за агент на руското правителство.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Еквадор даде гражданство на Джулиан Асандж

Reuters: Еквадор даде гражданство на Джулиан Асандж

11 Януари 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Кито/Лондон. Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж е получил евкадорско гражданство през декември, когато е била одобрена молбата му, заяви външният министър на Евкадор Мария Фернанда Еспиноза в четвъртък, добавяйки, че Кито търси „достойно и честно“ разрешение на ситуацията с Великобритания, предава Reuters.
От Обединеното кралство заявиха, също в четвъртък, че са отказали искане от Еквадор, Асандж да получи дипломатически статут, според думите на говорител на Министерството на външните работи на Великобритания.
Асандж се крие от повече от пет години в посолството на южноамериканската страна в Лондон, след като получи право на убежище от тази страна през 2012 година, което му позволи да избегне екстрадация в Швеция, където го обвиняват в изнасилване.
Асандж, който отхвърля обвиненията, се страхува, че от Швеция той ще бъде прехвърлен в САЩ, където го очаква дело за публикуването в „Уикилийкс“ на хиляди секретни военни и дипломатически документи.
„Еквадор в момента търси възможности за разрешение на въпроса, чрез диалог с Обединеното кралство“, заяви външният министър на Еквадор. Освен това, тя потвърди, че Асандж е получил гражданство и подчерта, че се страхува, че животът му е под заплаха.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.