НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Паметна плоча на подпоручик Богдан Миндизов се открива в Пещера

Пазарджик: Паметна плоча на подпоручик Богдан Миндизов се открива в Пещера

21 Юни 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Паметна плоча на подпоручик Богдан Миндизов ще бъде официално открита в Пещера от 11.00 часа, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик подполковник Лазар Грозданов, зам.-председател на Общинския съвет офицерите и сержантите от запаса и резерва. Поводът за изграждането на паметната плоча е навършването на 105 години от смъртта на Богдан Миндизов, който е участник в Балканските войни и е загинал геройски в боевете при Криволак. Паметната плоча ще бъде поставена на кръстовището на улиците „Богдан Миндизов” и „Оборище” в Пещера.
„Богдан Миндизов е роден на 8 октомври 1890 г. в Пещера. Още през ученическите години у него се проявява таланта на самоук музикант – пее, свири на различни инструменти, даже композира. Активно участва в читалищния живот. С това е известен в своя роден град, но това ще го направи популярен и сред войниците в тежките дни и нощи на Балканските войни. Заради своята доблест, принципност и организационни умения подпоручик Богдан Миндизов е произведен в адютант на Дружината, който като подофицер изпълнява щабни задачи и подпомага командира на войсковата част. Но музикалната му дарба не го оставя спокоен и в това тежко и драматично време. И на фронта той твори. Обзет от патриотични чувства, Миндизов създава песента „Потомци сме на Крум”. Тя става любима не само на пещерци, а се пее от целия полк, превръща се в химн на полка. Всички я наричат „Миндизовия марш”. Неговата храброст и неговата гибел, само на 23 годишна възраст, вечно ще живеят в паметта ни и ще са огромен пример за идните поколения за това какво значат някои позабравени понятия като воински дълг, любов към Родината, саможертва”, припомни подп. Грозданов.
Той добави, че на 23 години подпоручик Богдан Миндизов е бил надживял годините си, защото на тази възраст е назначен за адютант дружина. Това е човек, който подпомага командира на дружината и е доказал своята храброст, доблест, принципност и огранизационни умения, за да бъде назначен на този пост.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.