НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има епидемия на езика на омразата

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Има епидемия на езика на омразата

22 Юни 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
София. Днес има епидемия на езика на омразата. Интернет е нов, още по-могъщ инструментариум за разпространението му, затова и битката срещу езика на омразата е още по-трудна. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си към участниците в международната конференция „Да живеем заедно в мрежата: посланици на толерантност в интернет“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Във форума, организиран от „Асоциация за развитие на София“, участват представители на национални, местни и европейски институции, активисти за правата на човека, представители на неправителствени организации и медии, студенти и партньори по проекта „Коалиция от посланици за противодействие на езика на омразата в интернет“ от България, Хърватия, Чехия, Гърция, Германия, Грузия, Италия, Румъния и Великобритания.
Вицепрезидентът определи генезиса и причините за ръста на езика на омразата – световната финансово-икономическа криза и миграционната криза. „Националните и световните лидери не успяха да посочат причините за кризата и да предложат работещи политики. Най-лесното решение бе да използват уязвимите групи от обществото, за да оправдаят собствените си грешки, да насъскват едни групи срещу други“, отбеляза Илияна Йотова.
„Агресията, отрицанието, отчуждението и омразата избуяха в миграционната криза. Търсещите закрила се превърнаха в силно политическо оръжие в предизборни битки, станаха лесна плячка на крайни настроения“, подчерта вицепрезидентът.
Илияна Йотова посочи голямата роля на медиите в битката срещу езика на омразата. По думите ѝ във виртуалното пространство е най-лесно да се демонстрира нетърпимост и да се пропагандира противопоставяне. Социалните мрежи, които стават все по-силни лидери на мнение, се превръщат в удобна платформа за разпространение на крайни настроения.
Децата и младите хора Илияна Йотова определи като най-уязвимата група към езика на омразата. „Днес най-тежката битка пред нас е за душите на младите хора, които са необременени от предразсъдъци, които са лесна плячка на радикални елементи“, заяви вицепрезидентът.
Илияна Йотова обърна внимание на причините за агресията сред децата и начините за справяне с нея. Вицепрезидентът открои ролята на семейството и образованието. По думите ѝ враждебното слово е първата крачка към по-опасните последствия – престъпление от омраза и насилие към другия.
„Днес, в XXI век, след като преди много години сме ги записали в харти, отново говорим за защита на основни човешки права. До това доведе девалвацията на политиката, която залага на гръмкото и скандалното, за да привлича симпатизанти, но без да предлага реални и работещи решения за по-добър живот“, отбеляза Илияна Йотова. По думите ѝ битката за права е най-трудната, но в нея е смисълът на политическото и общественото лидерство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.