НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Според представените експертизи по делото, печката на твърдо гориво е предизвикала взрива на гара Хитрино“, а високата скорост на влака е причината за дерайлирането му

Шумен: Според представените експертизи по делото, печката на твърдо гориво е предизвикала взрива на гара Хитрино“, а високата скорост на влака е причината за дерайлирането му

15 Ноември 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Шумен. Според представените на заседанието на Окръжен съд - Шумен по делото „Хитрино“ експертизи, печката на твърдо гориво е предизвикала взрива на гара „Хитрино“, а високата скорост на влака е причината за дерайлирането му, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Съдът прие заключенията по допълнителната пожаро-техническа експертиза. Спрямо първата такава промяна имаше само в един от отговорите на деветте въпроса, а именно за колко време и изтекъл газът от цистерна №10. През процепът, който е бил с неправилна форма и с размер 0,0808 кв. м, са изтекли 45 тона втечнен пропилен за 39,2 сек. Експертизата е категорична, че контактната мрежа не е била причина за възпламеняване на газа, тъй като по това време тя е била изключена. Взривът е възникнал между 3 и 5 минути след дерайлирането.
В продължение на 4 дни експертите са работили по откриване на източника на запалването, мястото и посоката на взрива, посоката и степента на разрушенията и др. Категорично бе посочено, че единствено в стаята с печката на твърдо гориво е имало въздействие върху околните стени, като и в четирите посоки то е отвътре навън. Обяснено бе, бе печката е била в епицентъра на взрива, по нея има издувания отвътре навън, както и деформации, но обикновено разрушенията в епицентъра са по-малки, което обяснява и защо момичето Севги, което е било в стаята с печката, е било с по-малко наранявания с сравнение със сестра си, която е била в съседно помещение. Както и при изслушването на първата пожаро-техническа експертиза, така и сега, защитата на обвиняемите машинисти заяви, че не приема заключенията. Според тях изложените обстоятелства не са установени по несъмнени обективни данни.
Заключенията в представената техническа жп експертиза касаеха причината за дерайлирането на влака, механизма на произтичане на произшествието, механизма на разхерметизиране на цистерна №10, разрушенията и деформациите по железния път и др. Посочено бе, че локомотивът и първите пет вагона навлизат в езиковата и междинна част на стрелка №5 със скорост 78 км/час, при допустими 40 км/час. Заради високата скорост се получава увеличаване на страничното ускорение и усукване на релсите. При шестия вагон започва дерайлиране, преобръщат се 7, 8 и 9 вагон, като разрушават жп инфраструктура, цистерна №10 се разхерметизира, като най-вероятно е била пробита от релса. В експертизата става дума и за безконтролно увеличаване на скоростта на влака. Бяха посочени конкретни цифри при движението на жп състава в участък от последните 3 000 метра. Защитата на обвиняемите за влаковата катастрофа машинисти заяви, че не приема заключенията в частта за железния път.
„Не приемаме техническата жп експертиза в частта й за железния път, тъй като се установи категорично, че вещите лица не познават местопроизшествието, на което уж са правили оглед, не познават материалите по делото, не познават изготвените схеми за разположението на отделните вагони и локомотиви след дерайлирането“, заяви след заседанието адвокат Ивайло Йорданов. Той посочи, че не приемат и заключенията от допълнителната пожаротехническа експертиза. Вещото лице Марко Марков подчерта, че контактната мрежа не е източникът на запалването. „Възпламеняването е причинено от посочената печка на твърдо гориво в къщата на момичето Севги. В продължение на 4 дни обикаляхме, разследвахме, търсихме и само на това единствено място в село Хитрино, в четирите посоки, имаше въздействие, деформации на четирите стени отвътре навън. Момичето е било в тази стая, в епицентъра, където е източникът на запалване, но по принцип той най-малко бива засегнат, там е нулевата точка, откъдето взрива тръгва встрани“, каза след заседанието Марко Марков, експерт от ГДПБЗН.
Скоростта е основната причина за дерайлирането, по думи на вещото лице проф. Ненчо Ненов. „Това се знаеше още на 4-тия ден след катастрофата. По възложена задача от Главна прокуратура, Национална следствена служба, ми бяха предоставени картите със записите на данните за двата локомотива и това беше готово на 4-тия ден. Експертизата с недвусмислени категорични доказателства. Още повече, че тук имаме две съвсем различни независими регистриращи системи - на единият локомотив системата е на „Сименс“, а на втория - на „Хаслер“, т. е., имаме двойно категорично доказателство за това превишение на скоростта. Машинистите просто е трябвало да изпълнят задълженията си, за да не се стига до този ужасяващ инцидент“, посочи проф. Ненов. Той обясни, че на 1 110 метра преди входния светофар на гарата в село Хитрино се намира предупредителен сфетофар. „Той указва с каква скорост след 1110 метра трябва да се премине на входния, а от входния до началото на Стрелка 1 има още 334 метра. Още на първия светофар е трябвало да се предприеме намаляване на скоростта на влака“, заяви проф. Ненов.
За нуждите на делото по допуснатите разпити на свидетели – чужди граждани, чрез изпълнение на европейски заповеди за разследване, от Висшия съдебен съвет е осигурена техника за видеоконферентна връзка със съдилищата в съответните държави. Редовната дата за това заседание, определена от Окръжен съд - Шумен, е 11 декември, от 10.00 часа и 14.00 часа.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът назначи допълнителна комплексна техническа жп експертиза и комплексна специализирана експертиза по делото „Хитрино“

Шумен: Съдът назначи допълнителна комплексна техническа жп експертиза и комплексна специализирана експертиза по делото „Хитрино“

15 Ноември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Съдът назначи допълнителна комплексна техническа жп експертиза и комплексна специализирана експертиза по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Въпреки възраженията на защитата на двамата обвиняеми машинисти по заключенията на комплексната техническа жп експертиза в частта ѝ за железния път, Съдът прие направените заключения. Възложи на същите шест лица да изготвят допълнителна експертиза, като се запознаят с протоколите от съдебно заседание, с оглед и фото албум и да отговорят има ли промени в отговорите им по същите въпроси от първата експертиза и от какво се обуславят. Вещите лица следва да вземат предвид и разпитите на двама допуснати, но все още не разпитани свидетели, за които е предвидена видео конференция на декемврийското заседание по делото. Съдът назначи и комплексна специализирана експертиза по отношение на Стрелка 1 и Стрелка 5 на жп гара „Хитрино“. Експертизата трябва да бъде изготвена от вещи лица Коста Костов и проф. Дарина Митова. Експертизата трябва да отговори какво е състоянието на жп в района на двете стрелки и в частност на стрелките, ако има констатирани нередности дали те обуславят опасност при движението на жп съставите и евентуално при каква скорост. Двете експертизи ще бъдат изслушани на заседанието на 9 януари 2019 година.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът прие заключенията по допълнителната пожаро-техническа експертиза по делото „Хитрино“

Шумен: Съдът прие заключенията по допълнителната пожаро-техническа експертиза по делото „Хитрино“

15 Ноември 2018 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Шумен. Съдът прие заключенията по допълнителната пожаро-техническа експертиза по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Според защитата тя не е обективна, не почива на обективни данни и обстоятелства, направените изчисления и определените стойности не са по несъмнени данни, изложените данни и обстоятелства не могат да служат за нуждите на настоящия процес. Съдът прие, че не са налице основания допълнителната пожаро-техническа експертиза да не бъде приета към настоящия момент. Нейната цел е била да съобрази новопостъпили, несъобразени при предходната експертиза обстоятелства, на които допълнителната е отговорила. Заседанието продължава с изслушване на жп експертиза за детайли рани на влака.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетеля Радослав Байчев започна заседанието по делото „Хитрино“

Шумен: С разпит на свидетеля Радослав Байчев започна заседанието по делото „Хитрино“

15 Ноември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетеля Радослав Байчев започна заседанието по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Той даде показания по искане на защитата на обвиняемите машинисти. Мъжът каза, че около седмица след инцидента е бил на мястото на влаковата катастрофа като техническо лице със задача да фиксира мястото на печката на твърдо гориво, за която се смята, че е предизвикала възпламеняването на изтеклия пропилен. Печката е била намерена в посочения периметър, затрупана от отломки от къщата. Направени са обзорни и детайлни снимки. Заседанието продължи с телефонна конференция със Софийски градски съд, чрез която беше проведен разпит на вещо лице Тихомир Цветанов.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

15 Ноември 2018 | 08:02 | Агенция "Фокус"
Шумен. Съдебно заседание по НОХД № 349/2017г. („Хитрино“) на Окръжен съд - Шумен ще се проведе от 09.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. Предстои да бъдат изслушани вещи лица изготвили заключения по допълнителна пожаро-техническа експертиза, назначена от Съда, техническа експертиза за дерайлиране на железопътната композиция и комплексна техническа жп експертиза.
За нуждите на делото по допуснатите разпити на свидетели – чужди граждани, чрез изпълнение на европейски заповеди за разследване, от Висшия съдебен съвет е осигурена техника за видеоконферентна връзка със съдилищата в съответните държави.
Редовната дата за това заседание, определена от съда, е 11 декември 2018 г. в 10.00 часа и 14.00 часа. Резервните са съответно на 18 декември 2018 г. и 9 януари 2019 г., като часовете се запазват същите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Следващото съдебно заседание по делото „Хитрино“ е насрочено за 15 ноември

Шумен: Следващото съдебно заседание по делото „Хитрино“ е насрочено за 15 ноември

14 Ноември 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. Следващото съдебно заседание по НОХД № 349/2017г. („Хитрино“) на Окръжен съд - Шумен е насрочено за 15 ноември 2018 г., от 09.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Предстои да бъдат изслушани вещи лица изготвили заключения по допълнителна пожаро-техническа експертиза, назначена от съда, техническа експертиза за дерайлиране на железопътната композиция и комплексна техническа жп експертиза.
За нуждите на делото по допуснатите разпити на свидетели – чужди граждани, чрез изпълнение на европейски заповеди за разследване, от Висшия съдебен съвет е осигурена техника за видеоконферентна връзка със съдилищата в съответните държави.
Редовната дата за това заседание, определена от съда, е 11 декември 2018 г., в 10.00 часа и 14.00 часа. Резервните са съответно на 18 декември 2018 г. и 9 януари 2019 г., като часовете се запазват същите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по време на изнесеното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по време на изнесеното заседание по делото „Хитрино“

5 Ноември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Повече от час продължи огледът на стрелка №5 по време на изнесеното заседание по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. В рамките на осигурения 3-часов период без преминаващи влакове, на мястото на влаковата катастрофа от декември 2016 година, съдебният състав и свидетели огледаха още Пост 2, стрелка №3, стрелка №1, както и състоянието на релси и инфраструктура в участъка до жп прелеза, срещу сградата на общината в Хитрино.
Огледът на жп инфраструктурата бе поискан от защитата на обвиняемите машинисти, с цел при предстоящото на 15 ноември изслушване на комплексната петорна съдебно-техническа експертиза съдебният състав да има визуална представа от елементите на стрелката и останалите съоръжения. Беше демонстрирано състоянието на лястовичето заключване при стрелката, когато тя е в заключено, отключено и междинно положение. Направените при днешния оглед снимки ще бъдат сравнени с наличните доказателствени материали по делото - снимки и констативни протоколи от огледа на местопроизшествието веднага след взрива, в опит да се изясни положението на стрелка №5 при настъпване на влаковата катастрофа. Сред призованите свидетели бяха началникът на жп секция Шумен Вълчо Тодоров, началникът на ЖП гара „Хитрино“ Николай Борисов, както и Стефан Иванов, управител на „Булмаркет Рейл Карго“ и Милен Манев, специалист по жп съоръжения.
Свидетел, специалист от Национална компания „Железопътна инфраструктура“, обясни, че механичната заключалка „Колбен-Данек“ служи за обезопасяване на стрелката, да не се обърне и в зависимост с ключовете в поста, с нея се осигурява маршрута на влака. Тя не би следвало да позволи преместване на езика от раменната релса повече от 4 милиметра. „Стрелка, когато се гази със скорост до 40 км, няма проблеми, когато се мине над 80 км стават проблеми. Това е положението“, направи коментар друг от свидетелите.
„Фокус“ припомня, че според защитата на машинистите причината за влаковата катастрофа е незаключена стрелка на железния път, докато обвинението сочи като причина за инцидента високата скорост, с която се е движила влаковата композиция.
Редовното заседание по делото „Хитрино“ е на 15 ноември.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на място в района на жп гарата в селото

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на място в района на жп гарата в селото

5 Ноември 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на място в района на жп гарата в селото, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Ще бъде извършен оглед на място на инфраструктурата в района на влаковата катастрофа от декември 2016 година. В огледа ще участват съдебният състав и страните по делото. Сред призованите свидетели са началникът на жп секция Шумен Вълчо Тодоров, началникът на жп гара Хитрино Николай Борисов. Заседанието е насрочено от 13.00 часа. При влаковата трагедия в Хитрино преди две години загинаха 7 души, 29 бяха ранени, а десетки сгради бяха разрушени.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд

1 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. Не е платена една стотинка от общинската администрация без решение на Социалния фонд. Това заяви на пресконференция кметът на Хитрино Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че сключването на договори за възстановяване на нанесени щети по засегнатите имоти в селището винаги е ставало с решение на УС на Фонд „Социална закрила“. Нуридин Исмаил подчерта, че самите примерни договори са им предоставени от социалното министерство.
„В тези договори самите собственици са възложители, в този договор кметът се подписва като инвеститор, създали сме практика да се подпише изпълнителят, собственикът, главният счетоводител на общината и след това аз като последен подпис“, коментира кметът на Хитрино. Той посочи, чене по малко от 15 екипа са работили постоянно в Хитрино, а след представяне на документите за плащане във фонда, от там правят проверка на място. „Всичките плащания сме ги направили при наличие на акт образец 19. Няма как да се плати строителство без такъв акт“, коментира Исмаил. Той отбеляза, че управителното тяло определя и цените на строително-монтажните работи (СМР).
„Кметът на е определил цени на СМР. Няма как да се сравнява и цените при строителство да речем на 8- етажен блок и къща- част от имотите са с наклонени терени,имат големи мази, септични ями, други имат благоустрояване, мнозина с челни огради и т. н. Нуридин Исмаил каза още, че ежемесечно се отчитат и пред другия финансиращ орган- БЧК. „В отчетите се посочва адрес на осбственика, оборудване, номер на фактура, наименование на оборудването, ел или обзавеждане, изплатена сума, осребряват се стойностите с представена фактура и протокол от посещение. От БЧК досега не са имали претенции към предоставените отчети и съмнения за злоупотреби“, коментира Исмаил. По отношение на дарителската сметка, от общинска администрация и кметът не са правени разходи без решение на Обществения съвет в Хитрино. Това ако не е отчитане, ако не е публичност, ако е липса на КСС, липса на договори. Няма как да приема тези обвинения. Истината е друга. Тече сериозна проверка от 5-6 месеца, образувано е досъдебно производство, в него засега съм свидетел, разпитани са много хора, вероятно и от БЧК и от Социален фонд, и точно когато идва момент Прокуратурата да се произнесе, се прави тази сензация. Някой сигурно иска да ми прекрати мандатите, нека да бъдат малко търпеливи“, коментира кметът. По думите му, опитите да бъдат създадени проблеми между него и хората от селището са неуспешни. „Има много индивидуални случаи в Хитрино. Съдят ме защо съм направил и защо не съм направил къщите на някои хора“, каза Нуридин Исмаил.
Той отчете и движението на средствата по трите сметки. По дарителската сметка постъплението е 984 149 лв., изразходени са 865 664 лв., остатъкът е 118 485 лв. По сметката на БЧК – за Топъл обяд, за ел оорудване и обзваеждане врати и остъкляване са получени 1,578 876 лв., похарчени 1,522 087 лв. Остатъкът от преведените пари въз основа на сключени договори е 56 789 лв. По Фонд „Социална закрила“- от 1 януари 2017 година до 30 август по заявление 1са похарчени 70 000 лв., по заявление 2 и 3 32 449 лв, разчистване – 38 446 лв., 438 652 за смяна на дограма. За СМР са разплатени 2, 358 247 лв. Общо за са договорирани 4 353 000 лв., общо платени по заявления 2 937 000 лв. остатък в сметката 2 062 205 лв.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МТСП: Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино

МТСП: Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино

1 Октомври 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби при проверките на строително-ремонтните дейности за подпомагане на населението на Хитрино. Това съобщиха от пресцентъра на МТСП по повод искането на омбудсмана Мая Манолова за проверка на разходваните публични средства, предоставени за Община Хитрино за подпомагане на населението след влаковата катастрофа от 2016 г.
Фонд „Социална закрила“ (ФСЗ) осъществява регулярен мониторинг, предварителен, текущ и последващ контрол на изпълнението на проекта за социално подпомагане на населението на с. Хитрино за преодоляване на последствията от железопътния инцидент на 10 декември 2016 г. Експерти на фонда извършват всеки месец проверки на място в Хитрино, при които правят контролни замервания на действително изпълнените строително-монтажни и строително-ремонтни работи. В резултат от този мониторинг за изплащане се одобряват единствено разходи, които са реално изпълнени и съответстват на представените документи.
Освен непрекъснатия оперативен контрол от страна на ФСЗ, дейностите по проекта и тяхното отчитане са проверени от Инспектората и от дирекция „Вътрешен одит” на Министерството на труда и социалната политика през 2018 г. При тези проверки не са констатирани данни за нередности, нарушения или злоупотреби. Министерството на труда и социалната политика има пълна готовност да съдейства на всички проверки на външни контролни органи в рамките на своята компетентност и правомощия. "Изразяваме и пълна готовност да разгледаме и всички жалби по повод реализирането на проекта за подпомагане на населението на село Хитрино, ако такива бъдат предоставени от националния омбудсман на Република България или от други заинтересовани страни", съобщиха от МТСП.
По време на досегашната си оперативната дейност служителите на Фонд „Социална закрила“ провеждат се и работни срещи с представители на общината и на фирмите-изпълнители относно възникналите проблеми. До момента при нито едно посещение на изпълняваните по проекта обекти не са отправяни жалби към ФСЗ от страна на собствениците, пострадали от инцидента.
По отношение на твърденията в публичното пространство, че цените, по които се извършват строително ремонтните дейности, са „завишени“ предоставяме следната информация. При проверките на документацията за СМР по проекта Фонд „Социална закрила“ следи за спазване на условието за изготвяне на количествено-стойностни сметки съгласно справочниците (книгите на СЕК „Строителни сметки и цени“) за цените в строителството по окрупнени показатели, съставени по статистически методи от браншови организации или специализирани експертни фирми на база сметки и статистически данни, които се съпоставят.
За четири от помощите, които се изплащат по програмата - смяна на компрометирана дограма, укрепване и възстановяване на жилищни сгради, разрушаване на опасни и негодни за обитаване сгради и постройки и строителство на нови жилищни сгради се сключват тристранни договори за строително-монтажни/ремонтни работи (СМР/СРР), по които инвеститор е община Хитрино, възложител е собственикът на имота, а изпълнител – съответната строителна фирма.
Към момента Управителният съвет на Фонд „Социална закрила“ (УС на ФСЗ) е одобрил разходи за 5 098 452 лв. по проекта. Съгласно правилата за изпълнение на проекта Община Хитрино оценява материалните щети и изготвя оценки за всеки отделен случай. На тази база местният Общински съвет одобрява списъци с нуждаещите се от помощ, както и конкретния вид и размер на помощта.
Към 18 септември 2018 г. са подписани 100 договора за изпълнение на СМР на 100 жилищни сгради на обща стойност 2 334 571 лв. Управителния съвет на ФСЗ е одобрил плащания за извършени разходи по тях за общо 1 709 556 лв. Със средствата са укрепени/възстановени близо 90 жилищни сгради.
Към настоящия момент УС на ФСЗ е одобрил разходи за сключване на договори за строежа на 12 нови жилищни сгради на обща стойност 1 540 993 лв. На тази база са подписани договори за общо 1 474 666 лв. За извършените по тях действия до момента УС на фонда е одобрил плащания за 795 592 лв. Строителните работи по почти всички сключени договори са приключени и разходите по тях са в процес на отчитане.
УС на ФСЗ е одобрил и разходи за 427 816 лв. за смяна на компрометирана дограма. Помощта е изплатена на база на одобрени от Общинският съвет Хитрино 244 заявления с разходооправдателни документи и проверка на представената от Община Хитрино документация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Работи се по 150 имота в селото

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Работи се по 150 имота в селото

1 Октомври 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. Работи се по 150 имота в село Хитрино. Това заяви на Ахмед Ахмед, заместник-кмет в община Хитрино, на пресконференция с участието на кмета Нуридин Исмаил и Мустафа Ахмед, председател на Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Ахмед посочи, че предстои да се работи по още 20 имота. Направено е съответно предложение от кмета и Обществения съвет в Хитрино към Националния обществен съвет.
„Със списък с адреси, с подготвени количествено стойности сметки, представени са на БЧК и Националния обществен съвет, очакваме одобрение, за да може да се работи“, каза Ахмед. По думите му 170 са имотите, засегнати от вълната при взрива на жп гара Хитрино през декември 2016 година. „На въпроса дали в Хитрино се строи скъпо или евтино, ще посоча, че това са количествени сметки с прогнозна стойност. Тя е прогнозна в началото на строителството на всеки имот, окончателната стойност на строителните работи в имота излизат след отчитането на обекта. Къщите ново строителство към момента не са отчетени, отчитането им предстои и едва тогава можем да кажем колко скъпо излиза строителството на квадратен метър.Да не се залъгваме, че строителството в страната е приблизително на едни и същи цени“, коментира Ахмед. Според него се подвежда общественото мнение с твърденията, че строителството на село е по-евтино.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на селото

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на селото

1 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
Шумен. Аз имам най-голям интерес да се знае истината за харченото на парите за възстановяване на село Хитрино. Това заяви на пресконференция кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че обществото трябва да знае, че парите не са изхарчени с лека ръка. „Това не са пари на някой си, че да ги харчиш, както си искаш. Положили сме огромни усилия. Мая Манолова говори за 64 подписа, аз още не съм ги виждал. Иска да отговорим на тези хора, заради техните подписи, нито текста знам, нито имената им знам. Наш пропуск е, че не сме й писали два реда. Ще си понесем наказанието. Но защо ги крие, защо в рамките на 4-5 месеца не знаем за какво са тези подписи и на кого са“, заяви кметът на Хитрино.
Той посочи, че по негова информация в приемната на омбудсмана в Хитрино са се явили не повече от 30 души. „70 жалби, аз не съм видял нито една още. Нека да ги видим, все някоя от жалбите трябва да види бял свят“, коментира Нуридин Исмаил. „Предложих на Мая Манолова да избере две жалби от всичките, които назовава, че са 70. Да избере две, за които счита, че са най-основателни и на място, да проверим - аз, тя и вие“, каза Исмаил. Той посочи, че е готов да поеме транспорта до селото на всеки, който иска да види на място хода на възстановителните работи в Хитрино. „Ако са единични случаи, ще им платя транспортните разходи, ще ги нагостя, да дойдат да обиколим селото, ако са група хора - ще пратя личен превоз. Не само за тези, които са помагали, но тези, които не са помагали и са с някакво впечатление за злоупотреби“, отбеляза Нуридин Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: В Хитрино необхванати щети няма, не считам за коректно да се хвърлят обвинения

Нуридин Исмаил, кмет на Хитрино: В Хитрино необхванати щети няма, не считам за коректно да се хвърлят обвинения

1 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Хитрино необхванати щети няма. Това заяви на пресконференция кметът на селото Нуридин Исмаил, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. „В Хитрино се направи много, дори и в повече“, каза Исмаил. „Не считам за коректно, появявайки се за 2 - 3 часа в Хитрино, да се хвърлят такива обвинения пред цяла България. Най-малкото не е коректно", заяви Исмаил по повод последното посещение в селището на омбудсмана Мая Манолова, след което тя поиска проверка на разходваните публични средства за Хитрино. Исмаил посочи, че жалбите, за които тя говори, още не ги е виждал. За пореден път той заяви, че няма да допусне някой да се възползва неправомерно при възстановяване го на селото след влаковата катастрофа. „Имам информация, че жалбите са писани от екипа на Мая Манолова, от един ваш колега, от един активист на една партия", каза още Исмаил.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“ (ОБЗОР)

Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“ (ОБЗОР)

27 Септември 2018 | 21:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. Свидетели и вещи лица бяха разпитани в поредното заседание по делото „Хитрино“, предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино от 10 декември 2016 г.. При в влаковата катастрофа загинаха седем души и 29 бяха ранени. Допълнителна съдебно – медицинска експертиза бе приета от съда. Румънският гражданин Лука Паиш бе разпитан в качеството на свидетел, с осигурен от съда преводач. Паиш е присъствал на 12 декември 2016 г. на мястото на влаковата катастрофа. Бил е привлечен от фирма „Булмаркет“ като експерт по време на огледите на местопроизшествието. Предстои изнесено заседание на 5 ноември, на което ще бъде извършен оглед на стрелка № 5 и ж.п. съоръжения на гара Хитрино. Часът на това заседание ще бъде уточнен, след като се провери за наличие на безопасен часови прозорец, с оглед ЖП трафика през гара Хитрино. Съгласно правилата за безопасност, на мястото на огледа ще бъдат допускани само лица, носещи зелени елеци. Искането за оглед на място бе направено от защитата на обвиняемите машинисти. „ С огледа на място ще имаме непосредствени впечатления. Идеята ни е да сравним снимковия материал, който е наличен по делото с реалната обстановка на място, за да си изградим представа доколко са работили правилно отделните механизми“, каза след заседанието адвокат Ивайло Йорданов. Адвокат Николай Димитров, представляващ частните обвинители, посочи, че исканият оглед е право на защитата. „Тяхно право е, щом са го поискали, ще стане по-ясно явно за другите страни какъв е механизмът. Вече беше изслушвано вещо лице, което няколко часа дава показания какво е стрелка, какво е топуз, как се заключва самия железен път, но щом другата страна желае, ще го видим на място“, заяви адвокат Николай Димитров. Следващото редовно съдебно заседание по делото ще бъде на 15 ноември, с изслушване на вещи лица изготвили допълнителна пожаро-техническа експертиза, назначена от съда, техническа експертиза за дерайлиране на железопътната композиция, и комплексна техническа жп експертиза. В днешното съдебно заседание съдът допусна изпращането на две европейски заповеди за разследване – на чешкия гражданин Зденек Зак и немския гражданин Хенрик Аммосер, които са били привлечени като експерти при огледа на местопроизшествието през декември 2016 г. от фирмите „ Булмаркет“ и „Ермева“. Двамата ще бъдат разпитани като свидетели- очевидци чрез видео конферентна връзка в съответната държава, като за това съдът определи една редовна дата – 11 декември и две резервни – 18 декември и 9 януари.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември

Шумен: Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември

27 Септември 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. Изнесено заседание по делото „Хитрино“ ще се проведе на 5 ноември. Това стана ясно по време на днешното заседание по делото в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Съдът, под председателството на съдия Румяна Райкова, прие за допустимо искането от страна на защитата на обвиняемите машинисти да бъде извършен оглед на място на инфраструктурата на жп гарата в село Хитрино, в района на влаковата катастрофа, тъй като счита, че чрез огледа би се стигнало до по-пълно изясняване на обективната истина по делото, независимо, че вече са извършени ремонтни дейности. Ще бъде извършен оглед на място на стрелка №5, на механизми и елементи от железния път, съоръжения за обезопасяване, пост 2 и др. Ще бъдат уведомени и призовани като свидетели началникът на жп секция Шумен Вълчо Тодоров, началникът на жп гара Хитрино Николай Борисов, ще бъдат призовани и посочените от защитата на обвинаяемите машинисти свидетели Стефан Иванов и Милен Манев.
Часът на изнесеното заседание ще бъде съобразен с технологичния порядък на движението на влаковете през гара „Хитрино“. Редовното заседание по делото за влаковата катастрофа от декември 2016 година ще се проведе от 09.30 часа на 15 ноември. Тогава ще бъде призован като свидетел Радослав Байчев, участвал в производството като техническо лице.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“

Шумен: Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Шумен. Определени са дати за разпит чрез видео конференция на двама свидетели по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Съдът определи за първа дата 11 декември, като първа резервна дата беше посочен 18 декември, втора резервна дата - 9 януари 2019 година. Ще бъдат изпратени европейски заповеди за разследване до Германия и до Чехия, като се предвижда видеоразпитът на свидетеля от Германия да бъде от 10.00 часа, а тя този от Чехия - от 14.00 часа на съответните дати.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз

Шумен: Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз

27 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Шумен. Съдът прие заключенията от допълнителната съдебно-медицинска експертиза на стрелочника Ирфан Юнуз, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Експертизата потвърждава, че изгарянията по ръцете на стрелочника са получени, защитавайки очите си от взривната вълна. Заключението на вещите лица изключва захват на горещ предмет. Те не откриха противоречие между тяхната експертиза и анамнезата на Ирфан Юнуз от преглед на 10 декември 2016 година, където е посочено, че той има изгаряния по длани, китки и чело.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“

Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Шумен. Шумен: С разпит на свидетеля Лука Фаиш от Румъния започна заседанието по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Мъжът е инженер, специалност „Жп конструкции и мостове, жп поддръжка“, участвал в изготвянето на частната експертиза на „Булмаркет“, според която причина да влаковата катастрофа е незаключената стрелка. Заради явните затруднения при превода на явилия се преводач, адвокат Димитров от защитата на обвиняемите машинисти поиска да бъде осигурен друг преводач, който да бъде технически грамотен, за да се осигури качествен превод. Съдът остави без уважение искането в днешното заседание да бъде осигурен друг преводач и разпореди разпитат да продължи с предявяване на свидетеля на фотоалбум от 12 декември 2016 година. Съдът не позволи да бъде използван и преводачът, воден от защитата на обвиняемите, тъй като показанията на свидетеля биха били компрометирани. Разпитът на румънския експерт Лука Фаиш продължава по предявения снимков материал.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото „Хитрино“

27 Септември 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Шуменски окръжен съд продължава делото „Хитрино“. Поредното заседание по делото, предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино от 10 декември 2016 година е насрочено за 9.30 часа. Очаква се в съдебната зала да бъдат разпитани свидетели, както и да бъдат изслушва вещи лица, изготвили допълнителната съдебно-медицинска експертиза на един от стрелочниците.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Прокуратурата ще провери средствата, постъпвали директно в Община Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова: Прокуратурата ще провери средствата, постъпвали директно в Община Хитрино

21 Септември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата ще се ангажира с провеждането на проверка по отношение на средствата, които директно са постъпвали в Община Хитрино. Това каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова след като внесе сигнал в Прокуратурата срещу кмета на Хитрино Нурадин Исмаил, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С Христо Григоров внесохме до главния прокурор всички документи и протоколи за това как са изразходвани парите на гражданите от дарения на гражданите“, обяви тя. „Не можем да допуснем да има сянка на съмнение върху нито една стотинка от парите на хората в знак на солидарност“, коментира Мая Манолова. „Жалби по отношение изразходването на средствата от сметката с дарения на българските граждани няма. Те бяха за обзавеждане и уреди. Ние настояхме хората сами да решават какви да бъдат уредите и от коя фирма“, посочи тя. „Споделих притеснения и тревоги на жители, според които са извършвани ремонти на сгради, които не са пострадали и необитаеми такива. А в същото време не са извършвани ремонти на пострадали сгради или са започнати и не са довършвани“, заяви омбудсманът. „Подадоха се близо 70 жалби. Има огромно недоволство. Хората искат пълна прозрачност и щателна проверка за това как са изразходвани средствата, вложени в ремонти в Хитрино“, обяви Мая Манолова. „Средствата са за новите 13 къщи, от които 4 не са готови и хората ще посрещнат зимата във фургони, както и за строително-монтажни работи“, уточни тя. „Най-големите притеснения и възражения са от начина, по който са правени строително-монтажните работи и как са изразходвани 5 млн. лева от социалния фонд за Хитрино“, каза още Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за с. Хитрино

Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за с. Хитрино

21 Септември 2018 | 08:16 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се обърне днес към главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на разходените публични пари, предоставени за пострадалото население на с. Хитрино, след взрива в края на 2016 г., от Министерството на труда и социалната политика през фонд „Социална закрила“. Това съобщиха от пресофиса на Омбудсмана на Р България.
Повод за това станаха множеството жалби от жители на селото, които на място в мобилната приемна на омбудсмана на 18 септември 2018 г. потърсиха съдействие, заради съмнения за злоупотреби.
С цел публичност и прозрачност на разходваните средства омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров ще предадат на Сотир Цацаров в 13.00 часа и всички документи от работата на Националния обществен съвет по благотворителната кампанията на БЧК за с. Хитрино с настояване за пълна проверка на усвоените до момента суми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Подписани са договорите за финансиране по проектните предложения за възстановяване на инфраструктура в селото

Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино: Подписани са договорите за финансиране по проектните предложения за възстановяване на инфраструктура в селото

18 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Шумен. Подписани са договорите за финансиране с ДФ „Земеделие“ по всички проектни предложения, представени от Общината. Това заяви пред журналисти Ахмед Ахмед, заместник-кмет на Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Става въпрос за около 20 млн. лв. за възстановяване на инфраструктура в селото, пострадало при влаковата катастрофа от декември 2016 година. „Оттук насетне започваме да работим по тяхното изпълнение. Предстои обявяването на тръжни процедури. Предполагам, че в рамките на тази година ще се проведат по-голямата част от тях и догодина ще започне физическото им изпълнение“, каза Ахмед. Той посочи, че проектите, които касаят реконструкция на улични настилки в Хитрино, довеждащи пътища до селото, реконструкция на вътрешна водопродводна мрежа, както и проекти по енергийна ефективност на общински сгради са били входирани в срок.
Проведени са три търга, предстои да бъдат подписани договорите за детската градина и спортната инфраструктура в средното училище, докато тръжната процедура за уличното осветление е обжалвана. Реализацията на проектите предвижда обновяване на 13 км, малко повече водопроводна мрежа, около 8 км довеждащи пътища до селото и др.
"Относно строежа на къщи със средства от Социалния фонд, по-голямата част от тях са готови и предстои въвеждането им в експлоатация", каза Ахмед. "Последните три са приключени на груб строеж, като до два месеца би следвало и там да се приключи със строителството", допълни заместник-кметът. Той припомни, че става въпрос за 13-те къщи за около на 1.2 млн. лв., според предварителните разчети. Ахмед Ахмед каза още, че в момента само двама души обитават фургони. „Става дума за двама възрастни. Това са Кольо Цачев и една жена от ул. „Пирин“ 20. До два месеца ще приключи строителството и декември трябва да си влязат в домовете. Бай Петър вече се е настанил в къщата си“, добави Ахмед.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба

Омбудсманът Мая Манолова: Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба

18 Септември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Шумен. Над 100 души минаха през приемната в Хитрино, нямаше човек, който да не пусна жалба. Това заяви пред журналисти в селото, пострадало при взрива през декември 2016 година, омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Жалбите касаят надписани сметки, извършени ремонти в обекти, които нямат нужда от такива, например поставяне на дограма върху необитаеми сгради, изписване на неизвършени монтажни работи и други злоупотреби. Манолова посочи, че утре ще изпрати писмена препоръка до министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия, в чиито състав да бъдат включени експерти от социалното министерство, представители на Инспектората към министерството, на Държавната финансова инспекция, на омбудсмана, граждани на Хитрино, която да извърши проверка на 5-те млн. лв., похарчени за строително-монтажни дейности.
Като голям проблем Манолова определи липсата на публичност, прозрачност и отчетност при изразходването на парите. „Има огромни подозрения за отклоняване на средства, най-вече поради липсата на всякаква публичност как са разходвани. Мой дълг като съпредседател на Обществения съвет е да проверя всяка стотинка от парите, които хората преведоха в знак на солидарност и ще го направим през следващата седмица, тези 500 хил. лв. за строително-монтажни работи, след обсъждането с населението на Хитрино ще бъдат проверени до стотинка от екип на БЧК. Като омбудсман имам грижа за това как се харчат публичните пари, така че не мога да остана безразлична към изразходването на 5-те млн. лв. през фонд „Социална закрила“, заяви Манолова. Тя посочи, че след като има над 100 недоволни граждани и съмнения за отклоняване на средства би следвало в Хитрино да се извърши детайлна проверка от специално оправомощена комисия. „Ако има съмнения за отклоняване на средства, резултатите от комисията трябва да отидат в прокуратурата“, каза Манолова. Тя посочи, че от парите, събрани по дарителската сметка на БЧК за изгореното Хитрино – 2 076 000 лв., до момента са похарчени около 1.5 млн. лв. за възстановяване на изгоряло обзавеждане и електрическо оборудване. „Остават около 500 000 лв., които кметът на Хитрино поиска от Обществения съвет да му бъдат гласувани за извършване на ремонтни дейности. Поставих условие пред съвета неговото предложение да бъде публично обявено, така че всеки един от хората в селището да са информирани колко ще получи всяко домакинство. Днес на подходящи места ще обявя тези два списъка – един за 250 000 лв. за ремонти, по получатели, които според кмета са извършени и друг за още 250 000 лв., които по негово предложение трябва да бъдат разпределени между хората за строителни материали“, каза Манолова. Тя посочи, че през следващата седмица в Хитрино екип на БЧК на място ще проверява всяко едно от исканията - дали вече ремонтът не е извършен със средства от Социалния фонд, дали наистина има нужда от ремонт и дали съответства на исканите пари. „След целия финансов ресурс даден от държавата, който хората събраха, би следвало тук при всяко едно посещение да ни чакат тълпи от доволни хора, а не обратното. над 100 души въпреки страха и въпреки притесненията дойдоха в приемната и пуснаха жалби“, каза Манолова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Хитрино съм, за да проверя какво от поетите ангажименти е свършено и дали местните хора са съгласни с разпределението на средствата

Омбудсманът Мая Манолова: В Хитрино съм, за да проверя какво от поетите ангажименти е свършено и дали местните хора са съгласни с разпределението на средствата

18 Септември 2018 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Шумен. В Хитрино съм, за да проверя на място какво от поетите ангажименти е свършено до момента и дали местните хора са съгласни с последното разпределение на средствата. Това заяви омбудсманът Мая Манолова при пристигането си в Хитрино за организираната от нея приемна, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Манолова бе посрещната от група хора, недоволни от липсата на контрол при разходваните при ремонтите средства. „Имам една папка с жалби и по тази причина съм тук. Кметът на Хитрино предложи разпределение на последните останали пари, които са в рамките на 240 000 лв., на което по мое предложение Националният обществен съвет отказа да вземе решение. Настояхме кметът на Хитрино да обяви списъците на усвоените до този момент пари, включително и неговото предложение за последната сума. Доколкото разбирам от срещите ми до този момент това не е свършено, хората нямат сключени договори за извършените ремонти, нямат количествено-стойностни сметки, което в крайна сметка предизвика всички тези подозрения за нерационално ползване на вложените пари. Затова съм тук, от името на Обществения съвет да извършва проверка, защото сумите не са окончателно преведени на общината, не са разпределени и по отношение на всички случаи, в които има оплаквания за нецелесъобразно изразходване на средства, това да бъде спряно“, заяви Мая Манолова. Тя посочи, че ще провери на място жалбата от 60 души, живущи на ул. „Никола Вапцаров“ в селото, в която се твърди, че установените проблеми в техните къщи въпреки описите, протоколите и обещанията не са отстранени, както и жалбата на 12 души, които се оплакват, че избирателно се подкрепят семейства, които са били разпределени в т.нар. трета група. „Притеснително е, че по повод на всички тези жалби сме изпратили искане за извършване на проверка и за предоставяне на информация, което кметът на Хитрино не е направил, което ме кара и за първи път като омбудсман да започна процедура по налагане на наказание пред Районния съд. Има такава процедура, която до момента никой омбудсман не е налагал по отношение на никой, но тъй като в случая има отказ да се предостави информация и документи, за първи път ще дам кмет на Районен съд“, каза Манолова. Тя посочи, че в навечерието на трета зима, въпреки отделените от държавата и българските граждани пари, все още в Хитрино има къщи, които не са окончателно построени, две семейства продължават да живеят във фургони и ремонтни дейности, които са обещани, а не са извършени. „Най-големият проблем, освен факта, че на фона на всички пари трета зима ще има хора, които ще са във фургон и хора, които ще я прекарат в условията на течащи покриви, е с липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, с всички приложения за похарчените до момента пари и за сумите, които са вложени и в новото строителство и ремонтните работи. Това, за което ще настояваме, е всички протоколи и приложения за похарчени пари да бъдат публично оповестени. Нещо, за което настоявам всеки път и кметът поема ангажимент да го свърши, това да бъде направено, а също и всеки човек, на който е извършван ремонт да получи договор за този ремонт, количествено стойностна сметка и точен разчет какви пари са похарчени в неговата къща, за да може той самият да извърши контрол. Затова съм тук, за да докажа пред Националния обществен съвет, че останалите пари, които не са похарчени, не трябва да се харчат без да се направи проверка на място и да се чуе мнението на хората, за свършеното до момента“, каза Манолова.
В началото на приемната тя предложи всеки случай да бъде описан, да се посети на място и да се направи независима комисия, с включени и контролни органи от държава която да направи проверка как са изразходвани средствата за възстановяване на селото. „Аз не знам какво има да се крие от хората, селото е малко, вижда на кой какво е направено. Това, което не е ясно, е колко пари са похарчени за тези ремонти, което е задължително да излезе наяве. Но, тук със сигурност ще стане дума за едни други отношения, които са обект на разследващите органи и на прокуратурата. Аз не съм следствие, не съм разследващ орган, това което мога да направя е да накарам кметът и Общината да изкарат всички документи да ги сложат на стената за да могат всички да ги видят“, каза Манолова.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства по делото "Хитрино"

Шумен: Съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства по делото "Хитрино"

16 Юли 2018 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Шумен. С изнесено заседание започна днес съдебният ден по делото с обществен интерес – НОХД № 349/2017г., предмет на което е транспортното произшествие в село Хитрино, област Шумен от 10 декември 2016 г. Това съобщиха от пресцентъра на Съда. В двора на Следствения отдел при Окръжна прокуратура, в присъствието на страните съдът извърши допълнителен оглед на веществени доказателства, които са на съхранение в ОСлО – Шумен. Съдебното заседание продължи в залата, където бяха предявени друга част от веществените доказателства по делото.
По искане на съхранителите, съдът върна на собствениците им всички вагони от злополучния железопътен състав, с изключение на тези под № 6 и № 10.
Делото ще продължи на 27 септември 2018 г. с изслушване на вещи лица, изготвили допълнителната пожаро-техническа експертиза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа

Шумен: На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа

22 Юни 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. На двама от свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“ бяха предявени снимки от мястото на влаковата катастрофа, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. И Светослав Първанов, и Милен Манев свидетелстваха, че стрелка №5 е била незаключена. Манев даде разяснения по редица снимки от 12 декември 2016 година от оглед на района на инцидента на жп гара Хитрино. Той коментира различни обстоятелства - наличие на луфт между езика и раменната релса, положение на лястовицата, което сочи, че стрелката е незаключена, докато в същото време, палецът r, който се явява подсигуряващо устройство, сочи заключване. По думите на Манев, върху палеца е въздействано впоследствие. Той посочи и лошото състояние на жп пътя - напукани траверси, недобро уплътняване на баластровата призма, оголване на челата на траверсите, липсващи или излели наполовина тирфони и др. Манев обърна внимание, че жп релсите са еластични, а това, че са начупени на парчета, а не само изкривени в мястото на инцидента, говори, че жп пътят е бил с нисък коефициент на сигурност. Доста спорове в съдебната зала предизвика и представената пожаротехническа експертиза. Според заключенията епицентърът на взрива е стая в къща в близост до жп линията, като възпламеняването на изтеклия пропилен възникнало от съприкосновение на сместа с горяща печка на твърдо гориво. Не се допуска друга зона на възпламеняване. В резултат на аварията с дерайлирала цистерна се е образувал отвор с размер 0,08 кв.м., откъдето за 40 секунди са изтекли 45 тона пропилен. 16 тона от него са се изпарили, а другите са останали под формата на течна пара. Така вследствие на аварията са образувани две зони. Вещите лица обясниха механизма на последвалата, т.нар плоска детонация. Според тях, цистерната не е била препълнена. Изготвен е и часови график на възникване на аварията и взрива, като са използвани предоставените им записи от видеокамери. Защитниците на обвиняемите машинисти откриха несъответствия и разминаване в момента на настъпване на аварията и взрива, времето, за което е изтекъл пропиленът, спорове възникнаха и около това как е изчислена скоростта на вятъра. Вещите лица обясниха, че са използвали косвени признаци, като например движението на клоните на дърветата на видеозаписите. Според адвокат Ивайло Йорданов, доста от обстоятелствата не са изяснени. „Ползват се формули и математически модели без да е ясно кой от елементите на формулата по какъв начин е добит от вещите лица, т.е. използват се произволни елементи с цел да се постигне определен предварително краен резултат, едно от тези неща е скоростта на вятъра, което е много важно за определяне на разпространение на газовия облак и откъде е станала експлозията в крайна сметка“, каза адвокат Йорданов.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли

22 Юни 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Шумен. Следващото заседание по делото "Хитрино" ще се проведе на 16 юли с изнесено заседание в Окръжен следствен отдел, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. То ще започне от 9.30 часа с предявяване на веществени доказателства, сред които и печката, която е причина за възпламеняването според представената днес пожаро-техническа експертиза. За нуждите на назначената допълнителна такава ще бъде изискана информация от НИМХ за климата на 10 декември 2016 година в Хитрино - посока и скорост на вятъра, валежи, видимост, налягане и др.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино"

Шумен: Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино"

22 Юни 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Назначиха допълнителна пожаро-техническа експертиза по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Съдът прие заключенията в представената четворна пожаро-техническа експертиза и назначи допълнителна такава, която да даде отговор дали е възможно контактната мрежа да е провокирала процесното събитие. Допълнително вещите лица трябва са съобразят протоколи от разпити на свидетели на влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година и да преценят дали се налагат корекции в някои от заключенията, като в случай на промяна да посочат и от какво се обуславя. Заключението на представената пожаро-техническа експертиза е, че причината за взрива е печка на твърдо гориво и не допуска друга зона на възпламеняване.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино"

Шумен: С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино"

22 Юни 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетел при закрити врати започна делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Искането бе отправено от страна на защитата на обвиняемите машинисти, с мотив, че могат да бъдат задавани въпроси и предявени документи от секретния том по делото. Свидетелят е служител на ДАНС. След него ще бъде слушана пожаритеническа експертиза. Днес са призовани 13 свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“

29 Май 2018 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. Постови стрелочник, служители на гарата и на жп секция Шумен бяха сред свидетелите в днешното заседание по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. Стрелочникът, който в деня на влаковата катастрофа е трябвало да поеме дежурството на Пост 2, разказа, че не е успял да приеме смяната сутринта на 10 декември 2016 година, заради инцидента. Бил е допуснат до мястото едва към 10.30-11.00 часа, като с него е имало и други хора – жп служители, както и униформен. Следващото му връщане на Пост 2 било едва след 10 дни. Разказа и какви са му задълженията като стрелочник. Показания даде и енергодиспечер, който отговаря за участъка от гара Иваново до Каспичан. Той посочи, че се описват не само плановите дейности по контактната мрежа, но и тези, извън плановите, като за тях се водят оперативни дневници. Такъв има и от деня на взрива. В 5.40 часа е изключил извод Плиска, в 5.41 е било подадено напрежение, но е докладвано, че изводът не държи. За проблема са информирани съответните дежурни. Показания даде и началникът на гара Хитрино. Пред съдийския състав той даде обяснения за инструкцията за приемане и изпращане на влаковете, както и за задълженията на стрелочниците. Сред призованите свидетели беше и ръководител район към жп секция Горна Оряховица към 10 декември 2016 година. Бяха му предявени снимки на части от стрелка №5, на които се вижда и откритото сърце на стрелката, които са правени по време на възстановителните дейности от началото на месец март 2017 година. Той обясни, как се сменя стрелка, колко тежат отделните ѝ елементи. Предявени му бяха и други документи сред които счетоводни картони на стрелки, монтажна схема на стрелка №5, предложение за бракуване на увредените активи, технически паспорти на стрелка №1 и №5 и др. Трима свидетели, които не са се явили вчера и днес, ще бъдат призовани за следващото заседание по делото на 22 юни. Призовани ще бъдат и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни

Шумен: Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни

29 Май 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Шумен. Следващото заседание по делото "Хитрино" ще бъде на 22 юни, предаде репортер на Радио Фокус - Шумен. Делото на 22 юни ще продължи с разпит на свидетели и вещи лица. В края на днешното заседание беше определен графикът. Той предвижда заседание на 16 юли и на 27 септември.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино"

Шумен: Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино"

29 Май 2018 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Шумен. Назначиха допълнителна съдебно медицинска експертиза относно частен обвинител по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Съдийският състав с председател Румяна Райкова уважи искането на адвокат Петра Свиленова и назначи допълнителната експертиза на Ирфан Юнуз. На вещите лица Росен Хаджиев и Мария Грозева беше възложено да извършат личен преглед на лицето и да дадат заключение относно получените травми на частния обвинител Иран Юнуз. В днешното заседание в съдебната зала са призовани три вещи лица и седем свидетели.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино"

Шумен: С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино"

29 Май 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. С искане за отвод на вещо лице започна заседанието по делото "Хитрино", предаде репортер на Радио "Фокус" - Шумен. Адвокатите на обвиняемите машинисти поискаха отвод на Адалберт Антов, изготвил съдебно техническа експертиза на цифрово записващо устройство, с мотив, че вещото лице е във финансови взаимоотношения с НКЖИ. Антов има граждански договор с фирми, които са доставяли изделия от каучук на гара "Хитрино", както преди инцидента от 10 декември 2016 година, така и след катастрофата. Прокурор Маргарита Георгиева възрази, тъй като НКЖИ няма процесуално качество в настоящия процес. Съдийски състав, под председателство то на съдия Румяна Райкова отхвърли искането за отвод на вещото лице. Антов посочи, че изготвена та от него експертиза касае система за видеонаблюдение. Установил е два диска с памет, единият е бил негоден, а на вторият информацията е била изтрита. Той е възстановил информацията за възложения му период от време - 5.30 до 5.50 часа на 10 декември 2016 година, времето на детайлиране на влака и взрива.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино

Шумен: Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино

29 Май 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Шумен. Продължава делото за влаковата катастрофа в Хитрино, предаде репортер на Радио „Фокус“- Шумен. От 9.00 часа в Окръжен съд – Шумен се очаква поредното заседание да продължи с разпит на свидетели и вещи лица. Обвиняеми за инцидента, при който загинаха 7 души, а 14 са пострадали, са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“

28 Май 2018 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Шумен. С предявяване на папка с поверителна информация завърши днешното заседание по делото „Хитрино“ в Окръжен съд - Шумен, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. За втори път днес това стана при закрити врати, след като в началото на заседанието при същия ред даде показания и военният Николай Николов. Днес в съдебната зала бяха изслушани 8 вещи лица. Представените съдебно-технически експерти касаеха състоянието на железния път на гара Хитрино, записите на параметрите при движението на локомотивите, състоянието на осигурителните съоръжения на гара Хитрино, техническото състояние на железопътния състав, химическия състав и микроструктурата на релсите, по-конкретно на релсата от отклонението на стрелка №5 на трети коловоз. Утре делото ще продължи отново с разпит на свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място

Шумен: Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място

28 Май 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Шумен. Показания по делото „Хитрино“ даде вещо лице, което е изготвило техническа експертиза за състоянието на железния път на гарата в населеното място, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Коста Костов е строителен инженер. Пред съда той разясни основни понятия, свързани със железния път. Костов посочи и какви документи и снимки е използвал при изготвянето на експертизите. Костов е посетил мястото на влаковата катастрофа, направил е оглед, измервания и снимки на 23 декември 2016 година. Визуално е извършил оглед на траверсите - здравите са били в добро състояние, натрошени са били на мястото на дерайлирането. Използвал е технически документи - протоколи и дневници от прегледи на жп пътя и съоръженията преди и след инцидента. Той посочи, че има дневници, които са изгорели при взрива на 10 декември 2016 година. След представяне на заключенията от техническата експертиза, на Костов му беше предявен албум със 126 снимки от 12 декември 2016 година от местопроизшествието и той отговори на въпроси на адвокатите на частните обвинители и на обвиняемите машинисти. Разпитът на Костов продължи повече от два часа.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“

Шумен: С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“

28 Май 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Шумен. С разпит на свидетеля Николай Николов започна днешното заседание по делото „Хитрино“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Военнослужещият даде показания при закрити врати. Днес в съдебната зала са призовани близо 13 свидетели и вещи лица.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г.

Шумен: Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г.

28 Май 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Шумен. Окръжният съд ще заседава по делото срещу двамата машинисти, обвинени за влаковата катастрофа в Хитрино през 2016 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Поредното заседание по делото за влаковата катастрофа от 10 декември 2016 година е насрочено от 9.00 часа в Окръжен съд - Шумен. Машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков са обвиняеми за инцидента, при който загинаха 7 души, а 14 бяха пострадали.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.