НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

6 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият общоевропейски алианс „Лига на лигите“ ще се застъпи за тясно сътрудничество с Русия, заяви съветникът по външна политика на лидера на италианската дясна партия „Лига“ Джанлука Савоини за руския вестник „Известия“.
По неговите думи в съюза, който лидерът на „Лига“ и вицепремиер на Италия Матео Салвини възнамерява да създаде преди изборите за Европейски парламент догодина, могат да влязат политически сили от Швеция, Белгия и България.
По-рано Салвини излезе с инициатива за консолидация на общоевропейско ниво на всички „свободни и суверенни сили, които искат да защитят своя народ и своите граници“. Според експертите, това означава, че през следващата година антимигрантската реторика в ЕС ще набере инерция.
Идеята за създаване на общоевропейски алианс беше изразена от Матео Салвини на ежегодния конгрес на партията му „Лига“ миналата неделя. Лидерът на партията обяви, че като „алтернатива на Европа, основана на експлоатацията и масовата имиграция“, той планира да го сформира за изборите за Европарламент през май 2019 година.
„Матео Салвини ще се обърне към всички партии, които към момента не принадлежат към една група с нас в Европейския парламент. Например, в допълнение към нашите приятели в Австрия, Германия и Франция, има интересни партии в Швеция, Белгия и България. Бидейки вече част от общоевропейския алианс, ще продължим да се застъпваме за тясно сътрудничество и приятелски отношения с Русия“, заяви Джанлука Савиони.
Бъдещата група ще обедини „Лига“ с френското „Национално обединение“ (до неотдавна „Национален фронт“), холандската Партия на свободата, австрийската Партия на свободата и представители на десните политически сили в Белгия, Полша и Германия.
В същото време в Европейския парламент съществува още една евроскептична група – „Европа на свободата и пряката демокрация“, чийто състав включва 45 депутата. Гръбнакът на партията се формира от членовете на британския „UKIP“, но следващата година, след изхода на Великобритания от ЕС, еврогрупата ѝ ще остане обезкървена. А това означава, че нейните депутати ще търсят нов подслон.
Така или иначе, стремежът за влизане в обявения от Матео Салвини евроскептичен алианс ще зависи широко от политическата конюнктура.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

1 Юли 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини призова за общоевропейски съюз срещу "масовата имиграция" на тържествено годишно събрание на крайнодясната си лига Лига в неделя, предава AFP.
"Мисля за лига на Лигите в Европа, която да обединява всички свободни движения, които искат да защитят границите си и благополучието на децата си", каза Салвини пред множеството на петата конференция на партията му в северното пристанище Понтида.
Салвини, който е изградил съюзи с други крайнодясни европейски групи, включително Френското национално движение, заяви по-рано, че изборите за Европейски парламент през следващата година ще бъдат референдум за "Европа без граници ... и Европа, която защитава своите граждани".
"Ще обиколя столиците и не само европейските, да създам алтернатива на тази Европа, основана на експлоатация ... (и) масова имиграция".
Около 50 000 души дойдоха от цяла Италия, за да присъстват на речта му, съобщиха местните медии, привлечени от призива му "Италия на първо място" на Салвини.
"Това е неописуемо чувство", каза Салвини пред множеството за да чуе "призивите на обичта, идващи от Понтида".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

AFP: Капитанът на кораба “Lifeline” ще се изправи пред малтийски съд

29 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Валета. Капитанът на кораба “Lifeline”, администриран от германска неправителствена организация ще се изправи пред малтийски съд затова, че е приел мигранти на борда близо до либийския бряг, предава AFP.
На кораба превозващ 230 мигранти му бе разрешено да акостира в Малта едва след като няколко държави поеха ангажимент да поделят помежду си ангажимента към мигрантите на кораба.
Говорителят на малтийското правителство заяви, че капитанът на кораба е бил разпитан при пристигането и е освободен под гаранция. Корабът също е задържан в очакване на правни действия и под денонощно наблюдение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

27 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Австрия. Повече от 500 австрийски полицейски служители и 220 войници са участвали в учения край граничен пункт „Шпилфелд“, за отработване на навици на реакция при масова миграция, пише The Local.
„Държава, която не може да защити границата си при нужда, губи уважение“, заяви вътрешният министър Херберт Кикл, който наблюдава ученията заедно с министъра на отбраната Марио Кунасек. И двамата са членове на крайнодясната „Партия на свободата“, която от миналата година е младши партньор в коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц..
На ученията участваха два хеликоптера „Блек Хоук“. Полицейски кадети играха ролята на мигранти, стоящи на границата, искащи да бъдат пуснати.
Това е първата операция на новата полицейска гранична сила, съставена от около 600 служители, наричана звено „Пума“.
Няколко хиляди мигранти преминаха през „Шпилфелд“ през лятото на 2015 г. към Северна Европа, макар и полицията да съобщава, че в момента подобни пресичания са спаднали на практика до нулата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

AFP: Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”

26 Юни 2018 | 23:54 | Агенция "Фокус"
Рим. Шест страни ще приемат мигрантите от кораба “Lifeline”, принадлежащ на германска неправителствена организация, предава AFP.
Те са се съгласили да вземат над 200 мигранти, намиращи се на спасителен кораб край бреговете на Малта, съобщи във вторник френският президент Емануел Макрон след дни на спорове между държавите-членки относно съдбата им.
Всяка от държавите-членки, между които Франция, Италия и Португалия, ще вземе "няколко десетки души" от 233-те мигранти на борда на кораба "Lifeline", каза Макрон в Рим след разговори с папа Франциск.
Макрон също така критикува германската НПО, която управлява кораба, че се противопостави на "всички правила", като започва спасяването на мигрантите, когато либийската брегова охрана вече се намесва.
"Не можем да приемем трайно тази ситуация", каза той. "В крайна сметка ние ставаме играчки в ръцете на контрабандистите, като намаляваме рисковете от пътуването".
Коментарите на Макрон бяха направени, след като Малта заяви, че ще позволи на кораба да акостира само ако страните от Европейския съюз поемат квотата си.
Съдбата на плавателния съд е неясна в баланса от миналата седмица, тъй като членовете на блока останаха на различни позиции за това как да се справят с притока на хора, които се опитват да стигнат до континента.
Корабът е спасил имигрантите, включително деца и бременни жени, в четвъртък, но Малта и Италия първоначално отказаха да ги вземат.
Валета обаче се съгласи във вторник да приеме кораба, след като други държави от ЕС потвърдиха, че ще помогнат.
Но Малта също предупреди, че ще започне разследване и евентуално ще предприеме действия срещу кораба, щом влезе в малтийските води.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

25 Юни 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската неправителствена организация Mission Lifeline, чийто кораб с повече от 240 африкански мигранти на борда не получи позволение да акостира в Италия, отговори на министъра на вътрешните работи на Италия, пише немската редакция на електронното издание The Local.
След като Салвини написа коментар във Фейсбук, че НПО-то пренася „човешка плът“, от там отговориха: „Драги Матео Салвини, нямаме месо на борда, а само хора“.
„Най-учтиво ви молим да дойдете и сам да се убедите, че това, което сме спасили от удавяне са хора, добре дошъл сте“, написаха от фондацията.
Корабът на Mission Lifeline остана на котва западно от Малта с 239 души на борда, включително 14 жени и четири новородени бебета, които, както пише в изявлението на организацията, са спасени край брега на Либия.
Те са получили храна и вода от Малта и медицински консумативи и одеяла, осигурени от други два подобни германски кораба – Sea-Eye и Sea-Watch, заяви говорителят на НПО-то Аксел Щейер.
Сега от организацията се надяват да се съединят с датския контейнеровоз Alexander Maersk, който пък има 113 мигранти на борда, качени в близост до Южна Италия.
По-големият товарен кораб може да обезпечи някаква защита на по-малкия Lifeline в случай на лошо време, докато корабът, пригоден за извозване на мигранти, може да помогне с медицинското оборудване, с което разполага на борда, обясни Щейер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Миграцията е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение

Алексис Ципрас: Миграцията е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение

24 Юни 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призова за ревизия на европейската система за предоставяне на убежище, за да може тежестта на грижите за бежанци да бъде споделена по-справедливо, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Гръцкият премиер присъства на неформалната среща на държавни лидери в Брюксел посветена на миграцията в Европейския съюз.
Според правителствените източници, предложенията на Ципрас са включвали по-голяма подкрепа за страните първоприемници на мигранти в Европа, подкрепа за транзитните държави и държавите на произход на бежанците, както и замяната на граничната агенция „Фронтекс“ със силна Европейска гранична и брегова охрана.
Той е изразил сериозни резерви относно предложенията за центрове за задържане на бежанци от „затворен тип“ извън ЕС.
Ципрас е отбелязал, че миграционният и бежански въпрос е европейско предизвикателство, което изисква европейско решение. Според него, едностранните действия подриват Европа, не водят до решения и подсилват антиевропейските и консервативни подходи.
Гръцкият премиер е призовал за европейска инициатива на няколко нива върху този въпрос, поне от тези, които все още желаят Европа да разрешава проблемите си колективно.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Мигрантите не могат да избират къде да кандидатстват за убежище

Ангела Меркел: Мигрантите не могат да избират къде да кандидатстват за убежище

24 Юни 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, след срещата в Брюксел посветена на проблемите с миграцията в Европейския съюз, че бежанците не могат да избират къде да кандидатстват за убежище, предава Sputnik.
Пред журналисти тя заяви, че е имало „много добра воля“ за обсъждане на различията в ЕС по въпроса с миграцията. Меркел отбеляза, че Съюзът иска европейски решения там, където са възможни. Според нея ЕС трябва да обмисли двустранни сделки на местата, където други варианти не са приложими. Тя посочи Либия и Турция като добри примери за двустранни сделки с държави, които не са член на ЕС.
„Обсъдихме Операция София и прогреса в укрепването на либийската брегова охрана. Ясно показахме, че тази охрана трябва да работи наистина ефективно и че ние, разбира се, трябва да подкрепим Либия“, заяви Меркел.
Въпреки критиките по отношение на споразумението за миграция между ЕС и Турция, германският канцлер заяви, че Съюзът трябва да изплати втория транш по споразумението.
„Колкото до на нашите отношения с държавите на произход или транзитните държави, отново се убедихме днес, че споразумението между ЕС и Турция е за пример, но трябва да изплатим втория си транш, за да може Турция да изпълни трудната си задача да подкрепя бежанците с помощ от Европа“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

24 Юни 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Миграционната криза в Европейския съюз премина в политическа фаза, независимо от това че количеството пристигащи мигранти е значително по-ниско от това през 2015 година, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на срещата на върха в Брюксел посветена на миграцията в ЕС, предава ТАСС.
„Ситуацията с пристигащите мигранти е значително по-добра, отколкото през 2015 година, но кризата сега премина в политически стадий. Предизвикателството пред нас е политическият натиск, който се усеща в отделните страни от ЕС. Вторият проблем се състои във вътрешното движение на мигрантите в Евросъюза“, заяви Макрон.
В същото време той призна, че не е обсъждан никакъв общ план за действие по време на срещата. „Нямаме общ план. Всеки изрази своето мнение и всички потвърдиха стремежа си за работа към разрешаване на европейската криза“, допълни френският президент.
Той също посочи, че ЕС не може да отстъпи от своите ценности и е длъжен да разреши миграционната криза, опирайки се на принципа на европейска солидарност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

24 Юни 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че лидерите на 16-те страни от ЕС, събрали се на извънредна среща на високо равнище за миграцията в Брюксел, не са постигнали никакви практически договорености, предава ТАСС.
„Не, не можахме да постигнем никакви практически договорености. Има само общо разбиране, че отговорът на предизвикателството миграция трябва да бъде единствено общоевропейски. Не можахме да изложим всички своите позиции“, заяви Санчес на тръгване от срещата на високо равнище в Брюксел пред журналисти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България свърши много работа по време на председателството в придвижването на темата за миграцията

Премиерът Бойко Борисов: България свърши много работа по време на председателството в придвижването на темата за миграцията

24 Юни 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Самата среща аз повече я приемам като оперативна среща, защото на Европейския съвет ще вземем политическо решение, ще има повече политически изказвания. Не мен ми се иска да вземем оперативни решения, които може в следващите дни и седмици, месец да бъдат приведени в реалност. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на неформалната среща на лидерите на ЕС по темата "Миграция", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Всички до един заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството си именно в придвижването на темата за миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси и върху това да се надгражда. Получих лични поздравления и от президента Макрон и от нови италиански премиер Конте, и от Алексис Ципрас и от много други колеги за това, че така построена като конструкция, темата "миграция" може да бъде решена и то в сравнително кратко време, коментира Борисов.
По думите му, ако всяка държава по външните граници на ЕС успее да направи това, което България е направила по отношение на миграцията, то проблемът с миграцията на външните граници ще бъде решен. Борисов заяви, че за това обаче са необходими няколко неща. Първото е да продължи финансирането - държавите, които са на първа линия да получат необходимото финансиране, за да могат и те на 100% да могат да гарантират, че повече няма да допуснат такава вълна да мине.
Второто изключително важно са изнесените центрове извън Европа и тук да се възползваме от страните, които исторически имат по-добри връзки, за да се направят гъвкави споразумения и да се изградят необходимите убежища или центрове за сигурност извън ЕС, добави премиерът.
Друго, по което имаме изключителна подкрепа, е споразумението с Турция. Много от държавите ме подкрепиха, че трябва на следващия Съвет да си платим парите и да продължим диалога с Турция, каза още Бойко Борисов .


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Лидерите на ЕС подкрепят откриването на центрове за прием на мигранти в Африка и на Балканите

Washington Post: Лидерите на ЕС подкрепят откриването на центрове за прием на мигранти в Африка и на Балканите

24 Юни 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няколко от лидерите на страните членки на ЕС подкрепиха плановете мигрантите, идващи към съюза да бъдат проверявани в Южна Африка и на Балканите, за да се види дали имат право на убежище. По време на спешна среща, посветена на миграцията в Брюксел, група от 16 страни, водени от Франция и Германия влязоха в спор който да бъде отговорен за мигрантите, пристигащи в Европа – най-вече в Италия, Испания и Гърция и доколко трябва да се помага от страна на другите държави членки, пише Washington Post.
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че „методът, който ще приемем, включва работа със старите на транзит и произход извън ЕС“. Той спомена Либия – основната страна, през която минават африканските мигранти към Европа, други страни от „черния континент“, както и Балканите. Според него кризата с мигрантите е и „политическа, през която в момента Европа и ЕС преминават“.
Министър-председателите на Дания, Белгия и Люксембург Ларс Льоке Расмусен, Шарл Мишел и Савие Бетел подкрепиха идеята усилията за справяне с миграцията да се насочат извън ЕС, макар и да посочиха необходимостта международното право да се спазва.
Германският канцлер Ангела Меркел, която се бори с домашна политическа криза с коалиционните си партньори, изрази надежда, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък ще се постигне задълбочено и обширно споразумение за справяне с мигрантите.
Италианският министър-председател Джузепе Конте представи план, който представлява „промяна в парадигмата“ как Европа се справя с миграцията. Той призова към изменения на правилата на ЕС, според които молбите за убежище на мигрантите се обработват от първата страна на Съюза, в която попаднат.
Както се случва винаги с миграционните въпроси в Европа, дори и срещата в Брюксел не бе приета от всички. Чешката република, Унгария, Полша и Словакия отказаха да участват на събирането в Брюксел и отказват да приемат каквито и да е мигранти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

24 Юни 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия иска всички страни от ЕС да приемат част от икономическите мигранти, влизащи в Съюза или да получават по-малко европейски средства. Това е част от италианското предложение, представено от неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел, предава Reuters.
Документът, който ще бъде представен на 15-те други европейски лидери, пристигнали в Брюксел да обсъдят миграцията, изброява 10 точки, за които Рим свята, че ще решат проблема.
„Всяка страна установява входяща квота за икономическите мигранти. Това е принцип, който трябва да се уважава, а адекватни контрамерки ще се наложат за плащанията на държавите, които не приемат бежанци“, пише в документа.
В него се изяснява, че Италия иска промени в т.нар. Дъблински регулации, които установяват правилата за управление на мигрантите и бежанците, влизащи в ЕС. Според правилата страната, от където бежанците навлизат в ЕС е отговорна за тях.
„Който пристига в Италия, пристига в Европа“, пише в предложението на Италия. Според нея ЕС трябва да има обща отговорност за спасените в морето. Призовава се за създаване на центрова за мигранти в другите страни от ЕС, посочвайки се, че те не трябва да се изграждат единствено в Италия и в Испания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

24 Юни 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър-председател Бойко Борисов на пристигане на неформалната среща на високо равнище на 16 страни от ЕС, свикана от Европейската комисия в Брюксел за обсъждане на миграционната криза, заяви, че Съюзът трябва да закрие своите външни граници, да осигури преместването на мигрантите единствено през граничните КПП и да води активна работа с третите държави, които могат да приемат бежанци, предава ТАСС.
„В качеството си на председатели на Съвета на ЕС ще настояваме на търсене на съгласие между всички страни членки на ЕС по миграционната тема. България, като страна, намираща се на предна линия заедно с Гърция, Италия и Испания , не може да се съгласи с предложението да се връщат мигрантите, които вече се намират в Европа, в държавите, където са регистрирани за първи път. Това би усложнило ситуацията и би наложили над тези страни двойна отговорност – и да защитават външната граница на ЕС, и да се грижат за бежанците, намиращи се на тяхна територия“, заяви той.
Борисов подчерта, че България показва добри резултати по защитата на външната граница на ЕС и това се способства от успешната работа на пограничната полиция и агенция Фронтекс, а също така и от споразумението с Турция, която задържа мигрантите на своя територия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

24 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на 16 от страните членки на ЕС се е събрала в Брюксел, за да обсъдят общите действия по предоставянето на убежището и миграцията, предава Reuters.
„Днешните обсъждания ще са посветени на защитата на външните граници и как да намалим нелегалната миграция в Европа. Ще има обсъждане на вторичната миграция, как да открием баланс“, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пристигането си. Тя уточни, че днешната мини среща на високо равнище е от съвещателен и работен характер.
На свой ред министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че страната му иска ЕС да постигне обща реакция за глобалното предизвикателство на миграцията и да се открие по-добър начин за контролиране на мигрантските потоци през Западно Средиземно море.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министър-председателят на Белгия заяви, че е необходим строг контрол на границата на ЕС

РИА Новости: Министър-председателят на Белгия заяви, че е необходим строг контрол на границата на ЕС

24 Юни 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Белгийският министър-председател Шарл Мишел заяви, че страните членки на ЕС трябва в името на спасяването на свободата на придвижване в Шенгенската зона да осигурят строг и реален контрол по външните граници, предава РИА Новости.
„Имаме няколко приоритета. На първо място, ако желаем да запазим свободното придвижване в Шенгенската зона, то трябва да съблюдаваме строг и реален контрол над външните граници“, заяви Мишел пред журналисти преди началото на мини срещата на високо равнище на страните от ЕС, посветена на миграцията, която се провежда в Брюксел.
„Вторият приоритет е да погледнем същността на въпроса за определянето на параметрите за ориентация или точките на приема, как да съответстват с правните норми“, допълни той и и изрази надежда, че преговорите на срещата ще бъдат „полезни“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

Премиерът Бойко Борисов: България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

24 Юни 2018 | 16:18 | Агенция "Фокус"
Брюскел. България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов преди началото на работната среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, съобщиха от правителствената информационна служба. Министър-председателят посочи, че добрите резултати, които страната ни отчита с опазването на външната граница на ЕС се дължат както на добрата работа на гранична полиция и ФРОНТЕКС, така и на споразумението с Турция.
Борисов подчерта, че както страните в ЕС, така и държавите от Западните Балкани трябва да бъдат защитени. Той припомни позицията на България, която ще изложи и на срещата – незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.
Българският премиер заяви, че страната ни показва как успешно може да бъде защитена външната ни граница и да се справи с миграционната вълна. Той ще настоява като председателстващ Съвета на ЕС да бъде намерено съгласие между всички държави-членки по темата с миграцията.
Министър-председателят посочи, че България, като страна на първа линия, заедно с Гърция, Италия, Испания не може да се съгласи с позицията за връщане на вече намиращите се в Европа мигранти в държавите на първа регистрация. Това би утежнило ситуацията в тези страни чрез прехвърлянето им на двойни отговорности - по опазване на граници и грижи за бежанците на тяхна територия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Затваряне на границите, връщане обратно на мигрантите, които са в ЕС, и споразумения със страните в близост до зоните на конфликти са мерките за решаване на мигрантската кризаа

Премиерът Бойко Борисов: Затваряне на границите, връщане обратно на мигрантите, които са в ЕС, и споразумения със страните в близост до зоните на конфликти са мерките за решаване на мигрантската кризаа

24 Юни 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Има три неща, които да се направят за решаване на мигрантската криза, за които ще настоявам на срещата на лидерите днес. Незабавно затваряне на границите и преминаване само през пунктовете. Мигрантите, които са вече са в ЕС, да бъдат върнати там, откъдето са избягали. Да се работи по споразуменията с трети страни в близост до зоните на конфликти, където да подпомагаме грижата за бягащи от войната в изнесени центрове. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти преди срещата на лидерите на ЕС по въпроса за миграцията, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Винаги съм заявявал, че паниката не е добър съветник. Повтаряме същото упражнение вече няколко години за нещо, което би могло да бъде решено по бърз начин от всички държави членки на ЕС, а и не само от тях, защото и страните от Западните Балкани, които не са членки, също трябва да бъдат защитени", заяви Борисов.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

Ekathimerini: Гърция ще иска справедливо разпределение на мигрантската тежест по време на мини срещата на високо равнище на ЕС

24 Юни 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Правителството на Гърция ще настоява на позицията си по миграцията по време на неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел в неделя, според която европейската политика за предоставяне на убежище трябва да се реформира и че трябва да има справедливо разпределение на тежестта от бежанската криза, пише Ekathimerini.
Очаква се по време на срещата гръцкият министър-председател да заяви, че миграцията е европейски въпрос и че трябва да се направлява с прилагане на европейски, а не на едностранни инициативи. Той също така ще призове за сътрудничество между страните на произход и на транзит.
Срещата се води от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в опит да заличи разделенията между страните от ЕС. Тя се провежда преди важната среща на Европейския съвет на 28 и 29 юни, където миграцията ще е начело в дневния ред.
Пристигането на европейските лидери ще започне в 15:30 часа българско време. Тя трябва да започне в 16 часа и да приключи към 20 часа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

Reuters: Разделените лидери на ЕС се събират за спешни преговори, посветени на миграцията

24 Юни 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС се събират в Брюксел в опит да разрешат различията помежду си за миграцията – въпрос който ги разделя от години и който представлява в момента нова заплаха за германския канцлер Ангела Меркел, предава Reuters.
Макар и новопристигналите през Средиземно море да са значително по-малко отколкото през 2015 г. според последните социологически проучвания те са най-големия повод за притеснение сред гражданите на ЕС.
Под натиска на гласоподавателите у дома, лидерите на ЕС се борят за това как да разпределят търсещите убежище сред блока.
В събота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция подкрепя финансови санкции срещу страните от ЕС, които отказват да приемат мигрантите с доказан статут на бежанци.
Меркел е подложена на натиск, защото нейните дългогодишни съюзници – Християнсоциалният съюз в Бавария, заплашват да започнат да връщат на германската граница всички търсещи убежище, които вече са регистрирани другаде в ЕС, освен ако Съюзът не постигне съгласие за по-равномерното им разпределение.
Редица източноевропейски държави, водени от Унгария и Полша, отказват да приемат новопристигналите, позовавайки се на рискове за сигурността след серията от ислямистки атаки в Европа.
Тъй като Германия е основният участник изграждането на бюджета на ЕС, на южните страни, които са на челни позиции пред мигрантската криза са обещани повече пари за справяне с въпроса, докато източноевропейците са изправени пред съкращения в помощта за развитие.
Меркел настоява другите държави от ЕС, включително Италия, да направят повече за миграцията, за да може до Германия да стигат по-малко хора и се надява да убеди ХСС да не изпълнява плана си.
За да се усмири баварските си съюзници, Меркел трябва да получи нещо на организираната набързо днес среща, посветена на миграцията, както и по време на срещата на високо равнище на целия ЕС от 28 и 29 юни.
Всички лидери на ЕС се съгласяват, че трябва допълнително да ограничат имиграцията, като работят с трети държави, макар че това често се оказва бавно.
Ръководителят на агенцията за бежанците на ООН, Филипо Гранди, напомни на блока, че пикът на миграционната криза бе през 2015 г.
„Въпреки драстично по-ниските нива на пристигане, вълните от това събитие все още отекват - на политическо ниво и в тенденцията към ограничаващи едностранни подходи, които някои европейски страни са приели“, заяви той. „Политиката на ЕС в областта на убежището може и трябва да даде пример за това как да се управляват бежанските ситуации със състрадание и солидарност“, добави той, настоявайки ЕС да преодолее разделенията си, за да помогне на нуждаещите се, а не да се съсредоточава единствено върху спечелването на следващите избори

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

Външният министър на Италия Енцо Моаверо-Миланези: ЕС се превърна в архипелаг с много острови, Европа е заплашена от разкол по миграционния въпрос

24 Юни 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Рим. Разногласията в Европейския съюз по миграционния проблем заплашват да създадат разкол в Съюза и закриване на границите. Такова мнение изрази министърът на външните работи на Италия Енцо Моаевро-Миланези в публикувано в неделя интервю пред вестник il Messaggero, предава ТАСС.
„ЕС се превърна в архипелаг с множество острови. Значително намаля способността за постигане на компромисни решения и истинско сътрудничество. Има висок риск от разкол. Сегашните разногласия и трудността да се стигне до решение да се работи заедно имат разединителен ефект и то много по-силен от този покрай финасовата криза в Съюза през 2012 година“, смята италианският дипломат.
Моаверо-Миланези повтори позицията, изказвана и по-рано от италианските власти, за отмяна на Дълбинското споразумение, хвърлящо отговорността за пристигащите мигранти върху страната, която ги е приела и подслонила първоначално, Освен това Рим предлага създаване на центрове за мигранти в страните, от където те тръгват, както и в транзитните държави (в Африка), където да се прави оценка дали заслужават статут на бежанци в Европа. Министърът напомни, че 93% от пристигащите в Италия са икономически мигранти и не попадат под статута бежанци.
Италианският дипломат коментира и предложението на френския държавен глава Еманюел Макрон за създаване на „закрити европейски центрове“. Според неговите думи, за „такива лагери“ може да се говори, ако те бъдат разпределени из всички държави от Съюза, а не те да бъдат концентрирани в Италия, която, благодарение на своето географско положение, е станала страната, където пристигат основната маса от мигрантите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

Kathimerini: И певеца Стинг хвали Гърция, като междувременно нарича световните лидери "полу-човеци и страхливци"

24 Юни 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Атина. Британският актьор, певец и активист Стинг нарече световните лидери „полу-човеци и страхливци“ за неспособността им да разрешат мигрантската криза, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Германският канцлер вече даде ясни сигнали да не се очаква пробив на набързо огранизираната среща за мигрантите в Брюксел.
Вицеканцлерът на Австрия Хайнц-Кристиян Щрахе заяви в събота, че очаква верижна реакция в Европейския съюз ако Германия затвори границите си за нови бежанци. Миграционната политика на САЩ също напоследък е под светлините на прожекторите.
„Да благодарим на Господ за Гърция, защото вие показахте пътя“, заяви Стинг, чието истинско име е Гордън Съмнър, по време на мероприятие на „Амнести интърнешънъл“ в Атина.
„Вие показахте как трябва да се отнасяме към бежанците, докато други строят стени. Когато деца са откъсвани от техните майки и вкарвани в клетки, вие действате със състрадание, щедрост и разум“, продължи популярният певец.
„Защото другите така наречени лидери, тъжна кръстоска между полу-човеци и страхливци, не могат да разрешат проблема... Отново Гърция ни показа как да сме цивилизовани“, категоричен е Стинг.
Близо половин милион бежанци са получили подкрепа в Гърция от 2015 година насам, докато страната се бори да преодолее огромните си финансови проблеми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиян Курц: Австрия ще върне контрола по границите, ако Германия реши да връща мигранти и бежанци

Себастиян Курц: Австрия ще върне контрола по границите, ако Германия реши да връща мигранти и бежанци

24 Юни 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Австрия ще върне граничния контрол в прохода Бренер, ако Германия реши да реализира плана си за връщане на бежанците обратно на южната си граница, заяви австрийскят канцлер Себастиян Курц в интервю пред немското издание „Билд“, пише електронното издание Politico.eu.
„Ще бъдем готови да направим всичко необходимо за защитата на границите си“, заяви Курц. „Това означава връщането на контрола при Бренер и на други места.
Австрийският канцлер направи тези коментари преди спешната извънредна неформална среща на върха на европейските лидери в неделя във връзка с новата миграционна криза.
Проходът Бренер, намиращ се на границата между Австрия и Италия е най-оживеният търговски път в Европа, който минава от юг на север. Миналата година през алпийския проход, свързващ Северен и Южен Тирол, са минали 2,25 милиона камиона.
Възобновяването на граничния контрол може да има значителни последици върху търговията в региона. След влизането в сила на свободното придвижване в Шенген през 1999 година, компаниите от северния индустриален район на Италия стават все по-интегрирани към потребителите в Австрия и Бавария, коментира изданието.
Курц все пак подчерта, че все още се надява подобно развитие да бъде избегнато. „Искам да помогна, за да може да не стигнем толкова далеч“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разделените европейски лидери се събират на спешна среща за миграцията (ОБЗОР)

Разделените европейски лидери се събират на спешна среща за миграцията (ОБЗОР)

24 Юни 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Лидерите на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел в неделя, в опит да разрешат дълбоките си различия по въпроса за миграцията, проблем, който внася разделение в Съюза от години, а напоследък стана причина за разклащането на канцлерското кресло на Ангела Меркел в Германия.

Поставени под сериозен натиск от населенията си, европейските лидери водят горчива битка по въпроса за разпределението на мигрантите в страните от Съюза.

След като в течение на години членките не успяха да се разберат, повечето от тях започнаха да прилагат много по-строги правила за предоставяне на убежище и засилиха контрола по границите си, в опит да предотвратят влизането на нежелани молители за социални помощи и подслон. Друга мярка, която се опитват да приложат европейските столици е предоставянето на средства за страните от Северна Африка и Близкия Изток, с идеята това да ги накара да предотвратят движението на хора към Съюза.
Съгласно данните на ООН, тази година в Европа са пристигнали само 41 хиляди мигранти и бежанци, но мнозина се съмняват в достоверността на това число.

Междувременно, избирателите в страни като Италия, Унгария, Австрия и други предпочетоха партии, които заемат твърда позиция по въпроса за миграцията.

В събота френският президент Еманюел Макрон заяви, че Париж иска финансови санкции за страните-членки, които отказват да приемат мигранти с доказана нужда от предоставяне на убежище.

В другата водеща страна в Съюза – Германия, канцлера Меркел в последно време бе поставена под сериозно напрежение от дългогодишния си съюзник – баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който, през устата на вътрешния министър Хорст Зеехофер, заплаши да започне да отпраща имигрантите, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС, още на границата, освен ако в Съюза не се стигне до решение за по-справедливото им разпределение.

Това обаче ще прехвърли тежестта върху Италия и Гърция, където основно пристигат бежанците и мигрантите и съответно, където получават статут на получили убежище и откъдето тръгват, за да получават социални помощи и по-удобен подслон от благосклонните правителства на страни като Германия и Швеция.

От своя страна бившите комунистически държави в ЕС, под водачеството на Унгария и Полша, отказват да приемат каквито и да е бежанци или мигранти, които, според тях, представляват заплаха за националната сигурност на страните, както е станало видно от поредицата ислямистки атаки в Европа и ежедневните изнасилвания и битова престъпност.

Различията в Съюза се засилват и от споровете по други теми, като например, преговорите за новия бюджет на ЕС след 2021 година. Германия, която е най-големия вносител в хазната на Брюксел, предлага да се отделят повече пари за южните европейски страни, които страдат най-много от миграцията, които ще бъдат взети от фондовете за развитие на Източноевропейските страни.

Набързо организираната Среща

Сега Меркел настоява европейските страни, включително Италия, да се съгласят за конкретни мерки, които да намалят притока на мигранти към Германия, така че тя да може да убеди ХСС да не реализират плановете си.

Тя се противопоставя на идеята на ХСС, която пък е пред избори в Бавария, където ще се сблъска с анти-имигрантската „Алтернатива за Германия“, чиито лозунги намират все по-сериозен резонанс сред избирателите, защото това ще означава въвеждане на строг граничен контрол, което може да предизвика ефект на доминото в Съюза и край на политиката на отворени граници.

За да предотврати реализацията на идеите на ХСС, Меркел трябва да изтръгне нещо от неделната среща, организирана набързо от дузина европейски столици преди срещата на върха на Съвета на Европейския съюз на 28-29 юни, където трябва да се съберат всички 28 лидери на страните-членки.

Основната надежда е да бъдат убедени някои страни от Европейския съюз да получават средства срещу изграждането на лагери, където да бъдат държани мигрантите и бежанците, които нямат право на убежище в ЕС. Друга идея на Берлин е мигрантите и бежанците да бъдат изпратени в страните, където са приети за първи път и където им е гарантирано правото на убежище.

Но това едва ли ще се случи, имайки предвид, че Рим вече отхвърли подобни предложения, а напоследък дори спря да приема корабите на неправителствените организации, които чакат мигрантите да отплават от бреговете на Африка, за да ги натоварят на борда си и стоварят на европейския бряг, обикновено италианския. От Рим и по-конкретно, от устата на вътрешния министър Матео Салвини, чухме, че страната повече „няма да приеме нито един мигрант“.

От организациите, борещи се за човешки права, вече се оплакаха, че неизбежното средносрочно втвърдяване на Европа по отношение на подслоняването на нови мигранти и бежанци, ще превърне континента в „крепост“, която ще остане извън обсега на нуждаещите се.
От Службата за бежанците на ООН пък припомниха на Брюксел, че най-страшното вече е минало през 2015 година и сега страните-членки нямат причини да се оплакват.

„Независимо от малкото пристигания в момента, ударната вълна от това събитие продължава да върви на политическо ниво и се проявява чрез тенденцията към ограничителни, едностранни действия, които предприемат европейските страни“, заяви ръководителят на службата за бежанците на ООН Филипо Гранди.

„Европейските политики за предоставяне на убежище могат и трябва да дават пример за справяне със ситуация на бежанска вълна със състрадание и солидарност“, добави той, като призова Съюза да превъзмогне различията си и да се фокусира върху приемането на нови мигранти и бежанци, а партии, които осъществяват тази политика – към печеленето на следващите избори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

Матео Салвини: Ако Франция има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко

24 Юни 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Рим. И двамата вицепремиери на Италия разкритикуваха президента на Франция след неговите заявления по въпроса за мигрантския проблем на Апенините, предава РИА Новости.
В хода на съвместна пресконференция след срещата си с новия испански премиер Педро Санчес, Макрон заяви, че „Италия не преживява такава миграционна криза, каквато е имало до миналата година, а който твърди подобни неща, лъже“. Според неговите думи, в Европа е възникнала криза, започната от „спекулиращи със страха екстремисти“.
„Шестстотин и петдесет хиляди пристигнали за четири години, 430 хиляди молби за предоставяне на убежище и 170 хиляди предполагаеми бежанци, които в момента са настанени в хотели, казарми и домове и за които се харчат повече от 5 милиарда евро. Ако за наглия президент Макрон това не е проблем, ние го призоваваме да прекрати оскърбленията и да покаже великодушието си на дело, като отвари много френски пристанища и спре да отказва да приема жените, мъжете и децата във Вентимил (крайграничен град, през който във Франция влизат мигрантите – бел. РИА)“, се казва в заявление на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, разпространено сред журналистите.
Според неговите думи, ако Франция „има намерение да превърне Италия в бежански лагер за цяла Европа, давайки й няколко евро за чай, то тя се заблуждава дълбоко“.
Към Салвини се присъедини и втория вицепремиер на страната Луиджи ди Майо, който традиционно заема по-внимателна позиция по отношение на приемането на мигранти.
„Всъщност, в Италия има извънредна ситуация с миграцията и тя се подпомага от Франция, която продължава да отказва да приема бежанци на границата. Макрон се опитва да направи своята страна враг номер едно на Италия в тази извънредна ситуация“, написа ди Майо в своя „Фейсбук“.
Както съобщи Макрон, Франция и Испания предлагат на територията на Европа да се създадат „закрити центрове“ за прием на мигранти, което би облекчило приоцеса на предоставяне на убежище за всички, което имат право на него.
Мадрид и Париж имат намерението да внесат това предложение на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, която ще се проведе в неделя. На срещата ще бъде повдигната темата за нелегалната миграция в Европа. Този въпрос започна да се обсъжда активно в Съюза, след като в началото на юни властите на Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“ с над 600 мигранти на борда му, което предизвика дипломатически скандал между Рим и Париж, който се отнася благосклонно към приема на мигранти, коментира РИА.
В четвъртък, във връзка с миграционната криза, Салвини заяви, че бъдещето на ЕС е поставено на карта и ще се определи в течение на близката година. Той отбеляза, че Италия повече не може да приема бежанци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

Sunday Express: Италия недоволства срещу „арогантния“ френски президент

24 Юни 2018 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Рим. Италия недоволства срещу изказванията на „арогантния“ френски президент Еманюел Макрон, пише британският вестник Sunday Express.
Заместник министър-председателят Луиджи Ди Майо заяви, че думите на Макрон, че „миграционните потоци към Европа са намалели в сравнение с преди няколко години“, са били извън допир с действителността.
На страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“, той каза: "Италия наистина е изправена пред извънредна ситуация с миграцията и това е отчасти защото Франция продължава да връща обратно хората на границата.
"Макрон рискува да направи страната си италиански номер 1 враг в тази извънредна ситуация."
Това изказване е направено след като Еманюел Макрон заяви, че европейското сътрудничество е успяло да намали миграционните потоци с близо 80%, а проблемите произтичат от "вторичните" движения на мигрантите в Европа.
Френският президент каза: "Реалността е, че Европа не изпитва миграционна криза от същия мащаб като тази, която преживя през 2015 г.
"Върху държава като Италия не се оказва съвсем същия миграционен натиск като миналата година. Кризата, която изпитваме днес в Европа, е политическа криза, свързана с вторични движения на мигрантите между европейските държави ", добавя Макрон.
Министърът на вътрешните работи на Италия и вицепремиер Матео Салвини обаче заяви, че страната му е изправена пред 650 000 мигранти, пристигнали по море през последните четири години, 430 000 заявления за убежище и приемане на 170 000 "предполагаеми бежанци" с обща сума над 5 милиона евро.
В изявление, в което той споменава североизточния италиански град на границата с Франция, Салвини каза: "Ако за арогантния президент Макрон това не е проблем, ние го каним да спре обидите и да покаже вместо това някаква конкретна щедрост, като отвори многото пристанища на Франция и пропусне децата, мъжете и жените във Вентимилия (граничен град в Италия на границата с Франция)."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация

BBC: Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация

24 Юни 2018 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Валета. Малта отказва да приеме кораба с мигранти на германската неправителствена организация, предава BBC.
„Ние сме суверенна страна и никой не може да ни диктува какво можем и какво не можем да правим“, заяви малтийският премиер Джоузеф Мускат.
Изявлението му идва след като италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини настоя Малта да приеме 226-те мигранти и да арестува екипажа.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

AFP: Еманюел Макрон подкрепи санкциите за държави от ЕС, които отказват приема на мигранти

23 Юни 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в събота, че подкрепя налагането на финансови санкции срещу държави от Европейския съюз, които отказват приема на мигранти, предава AFP.
„Не може да имаме държави, които се възползват сериозно от солидарността на ЕС, а претендират за национален интерес, когато става въпрос за приема на мигранти“, заяви Макрон по време на пресконференция в Париж заедно с новия премиер на Испания Педро Санчес.
Санчес от своя страна призова за съвместни действия по отношение на миграционния проблем и поиска помощ за Испания в справянето с приема на мигранти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

ТАСС: Премиерът на Испания Педро Санчес призова за съвместния действия за разрешаване на миграционния проблем

23 Юни 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Париж. Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че е необходимо да се предприемат съвместни действия за решаването на миграционния проблем, предава ТАСС.
Санчес направи това изявление в събота по време на срещата си с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж, съобщава правителствената му пресслужба.
„Миграцията беше една от централните теми на разговор в срещата“, се казва в съобщението. Испанският премиер е обърнал внимание на „необходимостта от предприемане на съвместни действия и солидарност пред това европейско предизвикателство“.
„Правителството на Испания е готово да участва в конструктивно решение на проблемите“, се уточнява в съобщението.
„В случая с кораба „Водолей“ Испания и Франция дадоха пример за европейско решение на проблемите и солидарното разпределение на отговорността“ допълват от правителствената пресслужба на Испания.
В хода на срещата Санчес и Макрон са обсъдили и въпроси свързани с реформирането на еврозоната, сигурността и секторните политики.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

AFP: Над 400 мигранти са спасени край бреговете на Испания

23 Юни 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Общо 418 мигранти са спасени в три операции край бреговете на Испания в събота, съобщиха от националната спасителна служба, предава AFP.
В най-голямата от тези операции, 262 души на 15 плавателни съда са били спасени в пролива на Гибралтар, обявиха от агенцията в социалната мрежа „Туитър“.
27 други са били открити в Средиземно море между Испания и Мароко, а 129 души са били спасени край Канарските острови.
Операциите идват шест дена, след като 630 мигранти пристигнаха в пристанището на Валенсия, защото им беше отказан достъп до италианските пристанища от министъра на вътрешните работи на Италия Матео Салвини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

Матео Салвини: В течението на една година ще стане ясно ще се запази ли единна Европа

23 Юни 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Рим. Бъдещето на Европейския съюз е поставено на карта и ще се определи в течение на годината, заяви министърът на вътрешните работи и вицепремиер на Италия Матео Салвини в интервю пред немското списание Spiegel, предава РИА Новости.
„В течение на една година ще стане ясно дали единна Европа ще продължи да съществува“, заяви Салвини.
Вътрешният министър на Италия отбеляза, че страната му повече не може да пуска мигранти. „Не можем да приемем нито един човек. Напротив, ние бихме искали да изпратим някъде няколко“, добави той.
В сряда Салвини обеща да представи „пътна карта“ за решаване на миграционните проблеми на ЕС по време на работна среща на Европейската комисия. Четирите основни точки ще бъдат укрепването на Европейската служба за контрол на границите Frontex, сключване на споразумения със северноафриканските страни за снижаване на миграционния натиск, създаване на система за прием на мигранти и ускоряване на процедурите за изгонване на нелегалните в страните от където произхождат.
В края на поминалата седмица властите в Италия и Малта затвориха своите пристанища за кораба „Водолей“, на чийто борд се намираха повече от 600 мигранти и той бе приет от Испания.
Ситуацията около Aquarius предизвика дипломатически скандал в отношенията между Рим и Париж. Представителят на управляващата партия във Франция „Напред, република!“ Габриел Атал определи позицията на Италия като „отвратителна“, а президентът Еманюел Макрон обвини Италия в „цинизъм и безотговорност“ чрез официален представител.
В отговор на френската критика, италианското правителство заяви, че няма никакво намерение да приема „лицемерни поучения от страни, които на тема миграция винаги са предпочитали да се обръщат на другата страна“.
По-късно премиерът на Италия Джузепе Конте и президентът на Франция Еманюел Макрон проведоха преговора, в хода на които успяха да изгладят различията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

CNN: Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни

22 Юни 2018 | 22:18 | Агенция "Фокус"
Триполи. Повече от 200 мигранти са се удавили в Средиземно море за два дни, правейки опита да напуснат Либия, съобщава доклад на ООН, цитиран от американският телевизионен канал CNN.
Във вторник 95 души загинаха в дървена лодка, превозваща 100 пътници, заявиха ООН. Лодката е намерена близо до столицата на Либия, Триполи, от либийската национална гвардия. Същия ден, на друго място край брега, 70 души се удавиха в лодка, превозваща 130 пътници.
Петимата от първата лодка са били заведени в болница от либийските власти, а във втория - 60-те оцелели бяха върнати в Либия, но не е ясно дали им е оказвана медицинска помощ, според доклада на ООН.
Един ден по-късно Бреговата охрана беше изпратена до Гарабули, на около 40 мили източно от Триполи, където петдесет души са били намерени мъртви, се казва в доклада.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

Reuters: Испания е готова да помогне на Малта за разрешаване на последната мигрантска криза

22 Юни 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испания е установила контакт с Малта, за да предложи хуманитарна помощ за кораб превозващ повече от 200 мигранти, след като италианското правителство обяви, че очаква Малта да разреши проблема, предава Reuters.
Италия призова Малта да задържи кораба, плаващ под флага на Холандия, който е част от флота на немската благотворителна мисия Lifeline, един ден след като министърът на вътрешните работи, който се обяви против „спасяването“ на мигранти, Матео Салвини заяви, че корабът трябва да заведе мигрантите в Холандия.
"Установихме контакт с Малта, за да предложим подкрепа, ако в следващите няколко часа е необходима хуманитарна помощ за кораба", заяви говорителката на правителството Изабел Целаа по време на пресконференция след седмичното заседание на кабинета.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците,  хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

Италия: „В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“

22 Юни 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Рим. В петък Италия призова Малта да приеме кораба с над двеста бежанци на борда си, предава Reuters, като коментира, че това е част от усилията на новото правителство в Рим да накара северноевропейските страни да поемат по-голяма част от тежестта на имиграционния поток от Северна Африка.
Корабът, плаващ под нидерландски флаг и притежание на германската неправителствена организация Mission Lifeline, поиска право да акостира в някое близко европейско пристанище, един ден, след като вътрешния министър на Италия заяви, че плавателният съд трябва да пренесе бежанците до Нидерландия.
По-рано този месец Салвини се зарече, че нито един кораб с мигранти няма да бъде допуснат в италианските пристанища и остави кораба „Водолей“ да се лута из Средиземно море няколко дни, преди новото проевроепейско испанско правителство да се съгласи да приеме 600-те мигранти.
„В името на сигурността на екипажа и бежанците, хуманно и политически молим Малта най-накрая да отвори едно от пристанищата си и да задържи кораба и неговия екипаж“, заяви Салвини в петък в италианския град Сиена.
В петък в Ла Валета не са получавали искане да приемат плавателния съд, нито от самия кораб, нито от италианската брегова охрана.
„Малта не може да откаже“, заяви италианският транспортен министър Данило Тонинели, който отговаря и за бреговата охрана. Службата за охрана на европейските граници „Фронтекс“ „ще отправи официално искане до Малта да отвори пристанищата си“, обясни той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

AFP: Срещата на върха на ЕС няма да разреши проблема с мигрантите, уверени са в Берлин

22 Юни 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според Берлин срещата на високо равнище на лидерите на страните от Европейския съюз, която ще се проведе следващата седмица, няма да завърши с конкретен план за разрешаване на проблема с мигрантите, който провокира правителствена криза в Германия. Това заяви говорителят на правителството на ФРГ Улрике Демер, предава AFP.
„На срещата на върха на ЕС следващата седмица няма да бъде достигнато решение на мигрантския проблем“, подчерта Демер, като същевременно предположи, че ще бъдат постигнати двустранни, тристранни и многостранни споразумения за преодоляване на проблема.
В неделя председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха, свикана до голяма степен заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището. Очаква се на мини-срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

Politico: Страните от Централна Европа бойкотирах мини-срещата в Брюксел за миграцията – въпреки че не са поканени

22 Юни 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Унгария, Полша, Словакия и Чешката република предупредиха, че ще бойкотират мини-срещата на върха за миграцията, която ще се проведе в неделя в Брюксел, въпреки че не са поканени да участват в нея, отбелязва Poltiico в европейската си редакция.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще бъде домакин на извънредната среща на върха. Може да се заключи, че тя е свикана заради вътрешната политическа криза в Германия, която възникна заради спора между партиите от Съюза (ХДС/ХСС) за бъдещата политика в областта на убежището.
Очаква се на мини срещата в Брюксел да присъстват лидери на Германия, Италия, Гърция, Франция, Малта, Испания, България, Австрия, Нидерландия и Белгия.
Страните от Вишеградската четворка не бяха поканени на извънредния форум. Правителствата и на четирите държави имат антимиграционна политика и в европейския спор за управлението на кризата с бежанците позициите им са близки до тези на Виена.
На среща на посланиците на ЕС в сряда унгарски и полски дипломати са се оплакали от липсата на покана за участие в мини-срещата, твърди източник от Брюксел. Това обаче не попречи на унгарския премиер Виктор Орбан да обяви бойкот на срещата от името на държавите от четиристранния формат.
„Не е работа на ЕК да организира каквато и да било среща на високо равнище на ниво премиери", каза Орбан след среща с лидерите на вишеградските страни и Австрия, която бе проведена в Будапеща в четвъртък. „Искам да подчертая недвусмислено, че министър-председателите на Вишеградската четворка се съгласиха, че няма да отидат на мини-срещата в неделя“, подчерта Орбан, добавяйки, че не е ясно как разговорите се вписват във „вътрешния митнически и правен ред" на ЕС.
Орбан заяви, че проявява разбиране за вътрешните политически затруднения, които някои държави имат, но подчерта, че тези предизвикателства не би трябвало да водят до бързина и хаос във взимането на решения.„Следващата седмица на срещата на върха в Брюксел ще изразим позицията си по въпросите на миграцията и други въпроси", увери Орбан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

Der Tagesspiegel: За „Алтернатива за Германия“ кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) е „подарък“

21 Юни 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Берлин. Популистката „Алтернатива за Германия“ се надява да извлече дивиденти от кризата между партиите от управляващия в Берлин Съюз (ХДС/ХСС), пише берлинският ежедневник Der Tagesspiegel.
„Ще загуби или Ангела Меркел, или Хорст Зеехофер“, бе равнодушната констатация на вицепредседателя на „Алтернатива за Германия“ Гьорг Паздерски. Идеята на лидера на ХСС за връщене обратно на мигрантите, които вече са регистрирани в други страни от ЕС, е „стъпка в правилната посока“ според Паздерски. Следващата „правилна“ е депортацията им от страната. Същевременно обаче той не пропусна да подчертае, че полемиката между двете „сестрински“ партии е истински „подарък“ за крайнодясната "Алтернатива за Германия".
По-рано тази седмица политолози стигнаха до заключението, че възможното разпадане на голямата коалиция в Берлин няма да бъде позитивно за „Алтернатива за Германия“, най-малко поради причината, че от 2015 г. насам Ангела Меркел е основната фигура, която популистите използват като мишена за нападките си. „Те трябва да съжаляват за загубата на Ангела Меркел като образ на врага“, коментира умело журналист на вестник Die Zeit, припомнят от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

FAZ: Мини срещата на върха в Брюксел за бежанците: ХСС предупреди Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“

21 Юни 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. В навечерието на мини срещата на върха, която ще събере лидерите на няколко държави от Европейския съюз в Брюксел, Християнсоциалният съюз (ХСС) отправи предупреждения към канцлера на ФРГ Ангела Меркел да не сключва „мръсна сделка“, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Притеснява ме се, че Ангела Меркел ще използва Европа като празен чек. Тя се нуждае от Италия и Гърция за разрешаване на бежанския въпрос“, коментира политикът от ХСС Маркус Фербер. „За ХСС е ясно: не може да има сделка за сметка на германските данъкоплатци", заяви на свой ред министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер.
Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията,. Дискусията ще се проведе на 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В неформалната работна среща ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

Der Spiegel: Кризата в Съюза (ХДС/ХСС): Мнозинството германци възприемат позитивно идеята за трансформация на ХСС в национална партия

21 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Берлин. Кризата в редиците на Съюза (ХДС/ХСС), която бушува вече няколко седмици, заплашва да доведе до разпадане на политическия блок, воден от канцлера на ФРГ Ангела Меркел. Това може да означава, че в бъдеще Християнсоциалният съюз (ХСС) няма да бъде регионална партия, избирана единствено в Бавария – тя ще може да се конкурира за гласовете на избирателите на национално ниво. Проучване показва, че идеята се харесва на мнозинството германци, пише водещото издание Der Spiegel.
Редакцията е провела анкета, съдържаща въпрос дали ХСС трябва да участва самостоятелно в изборите в Германия. Резултатите показват, че повече от 60% от гражданите на ФРГ възприемат „позитивно“ или „много позитивно“ идеята, докато 31% от респондентите са категорични, че не могат да си представят подобен сценарий.
Независимо дали става въпрос за отделяне на двете партии, краят на Съюза (ХДС/ХСС) обаче със сигурност ще навреди и на двете партии, категорични са участвалите в анкетата.
По-нататъшен анализ показва как е разделено обществото, когато става въпрос за политиката в областта на убежището. Въпреки че множеството германци могат да си представят ХСС на федерално ниво, по-голямата част от гражданите на ФРГ все още защитават политиката на Ангела Меркел по отношение на миграцията.
Повече от 50% от респондентите заявяват, че проблемът с бежанците може да бъде решен по-добре на европейско, отколкото на национално равнище, за което настоява лидерът на ХСС Хорст Зеехофер. От друга страна, малко под 45% са на мнение, че Берлин може и сам да се справи с проблема.
Независимо от това, рейтингът на Хорст Зеехофер продължава да се подобрява през последните седмици. Проучванията показват, че в очите на гражданите той е победител в спора с Меркел. Сега той се нарежда на второ място в класацията за най-харесваните политици, с три места по-напред, в сравнение с резултатите от анкетите през месец май. Канцлерът Меркел остава на 12-то място по отношение на удовлетвореността на гражданите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

The Guardian: Матео Салвини предупреди ЕС да „защитава границите си“ срещу мигрантите

21 Юни 2018 | 02:56 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини призовава Европейския съюз да „защитава границите си“ срещу мигрантите пристигащи от Африка и заяви, че Италия е готова да „предоговори“ финансовите си ангажименти към Блока, ако не се направи повече, за да се помогне на Италия в справянето с мигрантската криза, пише британският вестник The Guardian.
Салвини посочи с пръст „трафикантите на хора и добротворците“ като виновни и заяви, че те са отговорни за смъртните случаи в Средиземно море.
„Целта е да се защитава външната граница, не да се споделя проблема сред Европейските държави, а да се реши проблема в първоизточника“, заяви той. „Ако някой в ЕС смята, че Италия трябва да продължи да бъде крайна точка за мигрантите и бежански лагер, значи се е объркал“.
Забележките на Салвини идват, след като твърдият му подход към мигрантите спечели одобрението на неговия основен коалиционен партньор, Луиджи ди Майо, който е лидер на партията „Движение пет звезди“.
Ди Майо заяви, че се е съгласил с позицията на Салвини, че на неправителствени организации спасяващи мигранти, трябва да бъде отказан достъп до италианските пристанища.
„Ние спасяваме мигрантите с нашите военноморски сили, с нашата брегова охрана, но НПО-тата трябва да отидат другаде“, заяви ди Майо.
„Въздухът в Европа се променя и ние сме оптимисти“, заяви Матео Салвини след среща с австрийския си колега Херберт Кикъл и австрийския вицеканцлер Ханс-Кристиан Щрахе. „Ние сме крайно уверени в австрийското председателство на Съвета на ЕС и вярваме в здравия разсъдък на нашите Европейски колеги, и в частност не желаем да трябва да предоговаряме италианското финансиране към Европейския съюз“.
Въпросът се очаква да бъде обсъден от Салвини, ди Майо и Джузепе Конте, италианският министър-председател, по време на среща в сряда. Салвини, който ще пътува до Либия в предстоящите дни, заяви че Италия подготвя предложение, което би заздравило границата на ЕС и ще закрие миграцията, но не предостави по-нататъшни детайли.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

AFP: Лидерите на няколко държави от ЕС ще проведат мини среща на върха за миграцията

20 Юни 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няколко ключови лидери на държави от Европейския съюз ще проведат мини среща на върха в Брюксел, за да обсъдят проблемите, свързани с миграцията, предава AFP.
Дискусията ще се проведе в неделя, 24 юни, броени дни преди юнската среща на върха на ЕС, поясни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Източник на агенцията разкри, че в „неформалната работна среща“ ще участват лидерите на Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Австрия и България.
Друга информация за мини срещата на върха в Брюксел към момента не се съобщава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

FAZ: Спорът в Съюза (ХДС/ХСС) за политиката за убежище: „Алтернатива за Германия“ не допуска предсрочни избори

20 Юни 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
Берлин. От популистката „Алтернатива за Германия“ изключиха възможността за разпадане на голямата коалиция в Берлин заради спора в редиците на Съюза (ХДС/ХСС) за политиката в областта на убежището, пише националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„При сегашната ситуация в ГСДП или в Съюза (ХДС/ХСС) едва ли някоя от тези партии е заинтересована от нови избори“, коментира лидерът на „Алтернатива за Германия“ Александер Гауланд. Съгласно думите му, по-вероятно е и този път да се стигне до „някакъв компромисен вариант“ между ХДС и ХСС, отколкото да бъде организиран предсрочен вот. И все пак, ако се стигне до такъв, според Гауланд партията му има добри шансове да спечели подкрепата на германците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

Morning Star: „Регистърът на циганите“ на Матео Салвини представлява опасна стъпка към фашизма

20 Юни 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини се разпореди всички цигани в страната да бъдат регистрирани, за да може „неиталианците“ сред тях да бъдат екстрадирани и това изглежда като фашизъм, пише британското крайно-ляво издание Morning Star в материал, представен без редакторска намеса.
Това не е неочаквано действие от лидера на „Лигата“. Салвини нееднократно е призовавал за „сравняване със земята“ на циганските катуни.
Опозиционните депутати са прави да сравняват замисления регистър – който, както казва вътрешният министър на Италия, ще бъде подготвен, след като се направи „досие на циганския въпрос“ – с расовите закони на Мусолини, но е малко вероятно това да стресне Салвини – който през годините никога не е крил възхищението си от идеолога на фашизма и винаги е възхвалявал „отдадеността за делото на Италия“ на диктатора.
Смразяващата забележка, че „за съжаление“ някои от циганите ще се окажат италианци, което означава, че ще бъде невъзможно те да бъдат депортирани, предполага, че регистърът може да е само първата стъпка.
Ще бъде криминално безотговорно да се подцени нуждата от това да бъде победено предложението на Салвини.
Освен очевидната важност на това да се защити италианската циганска общност от унижение, депортация и насилие, обръщането на Италия към расисткото дясно е част от по-широк контекст.
Антициганския расизъм в голяма част от европейските страни е рутинен – Джереми Корбин предупреждаваше години преди да стане лидер на Лейбъристката партия, че притесненията над ромите и другите пътуващи общности често се възприемат като „приемлива“ форма на расизъм – и ако регистърът бъде направен е много вероятно той да бъде последван от подобни мерки в други страни, управлявани от крайно-десни правителства, включително Австрия, Полша, Унгария и Украйна.
Докато социалдемократическите партии на континента се разпаднаха, в много случаи, оставяйки анти-системната кауза на десните, Великобритания засега изостава от модата. Олевяването на Работническата партия при Корбин я постави в позиция да предизвика статуквото и да предложи шанс за реална промяна на хората, които виждат, че системата не работи, както и да подобри представянето си на избори и да осигури това крайно-дясното да остане непопулярно по европейските стандарти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

„Експерт“ (Русия): Италия се разбушува

19 Юни 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Рим. Засега Италия оправдава най-страшните опасения на еврофилите. Броени дни след утвърждаването на новото италианско правителство в парламента то енергично се зае да изяснява отношенията си с Брюксел. Първо, Рим се обяви открито срещу миграционната политика на Европейския съюз, отказвайки да приеме кораб с повече от 600 африкански бежанци на борда и заяви, чрез министърът на вътрешните работи и лидер на дясната „Лига“ Матео Салвини, че от тук нататък Рим често ще казва: „Не!“, в отговор на молбите, предложенията и исканията на Европейската комисия, пише Сергей Мануков в материал за електронното издание на руското списание „Експерт“, представен без редакторска намеса.

След това се „отличи“ министърът на селското стопанство на Италия Джан Марко Стентинаийо, който заяви, че Рим се обявява против търговската сделка между ЕС и Канада. Сенаторът от „Лигата“ заяви в четвъртък пред La Stampa, че правителството ще поиска парламента да не ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС (СЕТА). Отчитайки, че правителството е съставено от представители на „Лигата“ и „Пет звезди“, заплахата звучи много сериозно.

„Нашите съмнения относно това споразумение се споделят от много европейски колеги“, заяви Марко Сентинайо. „Така че това не е само позиция на националистите от „Лигата“. Няма да ратифицираме СЕТА, защото само малка част от нашите продукти PDO (със защитено наименование на мястото на произход) и PGI (защитено географско указание)“.

Тук трябва да се добави, че повечето продукти PDO и PGI в ЕС са италиански. Според споразумението, Канада признава 40 от тези италиански продукти, от общо 292. Новото правителство смята, че тази бройка е недостатъчна.

Трябва да се отдаде длъжното на правителството на Джузепе Конте. И двете влизащи в управляващата коалиция партии – „Лигата“ и „Пет звезди“, никога не са крили своето негативно отношение към свободната търговия и търговските споразумения, които сключва Брюксел през последните години. В обединената политическа платформа на коалицията се казва, че партии „ще се борят с търговските споразумения, които нарушават правата на гражданите и причиняват вреда на справедливата конкуренция във вътрешния пазар“.

СЕТА се оказа една от „най-политизираните“ търговски сделки в историята на ЕС. Напомняме, че нейният текст бе окончателно съгласуван с всички 28 страни-членки през 2016 година. Тогава Рим нямаше особени възражения. Последна с условията се съгласи Белгия. Европейският парламент одобри СЕТА в началото на миналата година. Сега всичко е в ръцете на парламентите на страните от ЕС. Ако върховният законодателен орган дори на една от европейските страни откаже да ратифицира споразумението, то, според европейските закони, то ще загуби сила и на европейските правителства ще им се наложи да решават какво да правят по-нататък.

Близо половината членове на ЕС – 12, включително Испания, вече ратифицираха СЕТА. Но парламентите на редица страни, включително Франция, не бързат да го направят, опасявайки се, че не им достигат гласове за одобрението й. В момента в Брюксел чакат със страх официалното заявление на Рим за това, че правителството на Италия окончателно и необратимо се отказва да приеме СЕТА.

Списъкът с въпросите, по които позицията на правителството на Конте не съвпада с тази на Брюксел е голям. Освен търговията, тук са фискалната политика и ограниченията в банковата система, санкциите срещу Русия и т.н. Засега, разбира се, е рано да се говори доколко ще е сериозно противодействието на Рим против общоевропейската политика по тези и редица други въпроси, но историята с кораба с мигрантите и СЕТА показва, че Италия има намерение да усложни сериозни и без това неспокойния живот на Европейската комисия.

Сега, разбира се, е важно да се изчакат официалните заявления на другите високопоставени чиновници, отговарящи за търговията: министърът на икономическото развитие и лидер на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо и министърът на външните работи Енцо Моаверо. Що се касае до Сентинайо, то Financial Times предполага, че агресивната позиция на министъра на селското стопанство може да се обясни с желанието му да си спечели благоразположението на влиятелната на Апенините асоциация на селскостопанските производители Coldiretti, която е свързана с „Лигата“ и, естествено, е против СЕТА. От асоциацията са недоволни, че производителите на италиански макарони са прекалено зависими от канадската пшеница. Но още по-голямо раздразнение предизвиква това, че търговското споразумение защитава слабо „географските фактори“ на такива продукти, като например, сиренето пармезан. Еврочиновниците отговарят на тези упреци с това, че 28% от всички европейски продукти с „географски фактор“, които защитава СЕТА, са италиански.

Министърът на международната търговия на Канада Франсоа-Филип Шампан беше в Рим миналата седмица. Но неговите доводи относно изгодата, която СЕТА ще донесе на Италия, изглежда, не са направили голямо впечатление на министрите на Джузепе Конте.
Заплахата СЕТА да се отмени заради позицията на Италия най-вероятно ще се отрази негативно и на другите търговски споразумение, по които в момента Брюксел води преговори. Преди всичко, става дума за свободната търговия с Япония и Латинска Америка. ЕС позиционира себе си като борец с протекционизма, който подлива вода на администрацията на Доналд Тръмп. Струва си да се припомни, че търговията беше основният спорен въпрос на неотдавнашната среща на върха на Г-7 в Канада. Привлича вниманието върху себе си и това, че на срещата Джузепе Конте се придържаше към по-малко антиамериканска позиция в сравнение с Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Джъстин Трюдо.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

РИА Новости: Министърът на вътрешните работи на Италия планира да направи препис на циганите в страната

19 Юни 2018 | 00:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Вицепремиерът на Италия и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че има намерение да проведе препис на циганите, намиращи се на територията на страната, предава РИА Новости.
„В министерството готвя досие по циганския въпрос. Там е пълен хаос, защото след (времената на вътрешния министър Роберто) Марони не е свършено нищо. Трябва да проверим кои са те, колко са и по този начин отново да проведем това, което тогава са наричали препис. Ще създадем регистър, ще направим картина на ситуацията. Ако те са нелегални чужденци, трябва да бъдат изгонени, а италианските цигани, за съжаление, сме длъжни да ги оставим у дома“, заяви Салвини в интервю пред регионалния телевизионен канал Telelombardia.
РИА припомня, че през 2008-а година тогавашният министър на вътрешните работи на Италия Роберто Марони е предложил да се събират база данни за отпечатъците от палците на всички цигани, намиращи се на територията на Италия, но против това се обявиха много правозащитни европейски организации. Според неговото мнение, тази мярка би помогнала за контрола над престъпността и миграцията на циганите и би позволила на честно живеещите цигани да получат документи и възможност за работа и интеграция в обществото.
Както и в случая с Марони, заявлението вече предизвика критика от страна на активистите. Ръководителят на „Асоциация 21 юли“, занимаваща се със защита на правата на циганите и други мигриращи етнически групи, напомни на вицепремиера, че в Италия закона забранява да се правят преписи по етнически признак. „Първо мигрантите, сега циганите. Това можеше да се очаква“, написа във „Фейсбук“ Карло Стасола.
По-късно Салвини се е опита да обясни своите намерение, като обясни, че не става дума за „каталогизация“ на циганите.
„Нямаме намерение да създаваме списъци и да взимаме отпечатъци от който и да е – нашата задача е да добием представа за ситуацията в циганските лагери. Преди всичко имаме намерение да защитим хиляди деца, които не могат да ходят на училище, защото предпочитат веднага да ги приобщят към престъпността. Освен това, искаме да проверим за какво се харчат милиони от европейските фондове“, заяви Салвини пред журналистите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

The Telegraph: ЕС е изправен пред екзистенциална криза – но миграцията, не Брекзит, ще бъде неговата гибел

18 Юни 2018 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. В свой анализ за британския вестник The Telegraph колумнистката Джулиет Самюел пише материал за нарастващия проблем на Европейския съюз с миграцията и перспективите за справяне с него. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Успоредно със загорелите от слънцето британци, те са един от модерните продукти на популярните туристически места в Южна Европа: арабски и африкански мъже продаващи туристически сувенири. Тези мъже (и понякога жени) идват от много места. Някои от тях са избягали от военна повинност или робство в Еритрея; други са заминали в търсене на по-добър живот от бедни, но мирни села в Тунис или Сенегал.
Ако успеят да съберат достатъчно пари и намерят място на лодка, преминаваща през Средиземно море, техните шансове за стигане в Европа са високи – 98 процента от тях успяват. Затова хората продължават да опитват. Но веднъж пристигнали тук, интеграцията в обществото не е лесна. Дори тези със случаи на основателни искания за законно убежище трябва да изчакат месеци преди да бъдат обработени. Затова те стигат до там да живеят сурово и да изработват фалшиви дизайнерски ръчни чанти.
Докато бях студент си мислех, че една земя без граници може да бъде космополитна идилия, където различни хора ще могат да обменят идеи и да гласуват свободно за своите правителства.
Но сега виждаме как наистина изглежда това: мизерни лагери в ЖП гари и пристанища, преуспяваща индустрия на трафика на хора и нарастваща подкласа на неформални работници в места, които вече имат милиони безработни. Като резултат, виждаме издигането на крайнодесни партии сред цяла Европа и началото на това, което може да бъде постепенната ерозия на Европейския проект.
Миграционната вълна беше подхранена от технологиите и нарастващото богатство, които за първи път в историята позволиха на милиони души да имат възможността за избягване от конфликти и миграция по икономически причини.
ЕС не е създал тази ситуация, но със своите миграционни политики премахна от националните правителства средството да я адресира и, със своята законна структура, това премахна способността на Брюксел да се меси, тъй като националните политици не могат да се споразумеят върху общ подход. И колкото повече проевропейските политици се опитват да колективизират политиката, толкова повече разпалват пламъците на популисткия бунт.
Непорядъчното правителство на Италия повиши температурата. Миналата седмица, новият вътрешен министър Матео Салвини нареди на сицилианските пристанища да върнат кораб с 629 мигранти от Африка. „Няма домове и работни места за всички италианци, какво остава за половината африкански континент“, заяви той.
След като „балканският маршрут“ към Европа беше затворен от унгарските и австрийски огради от бодлива тел, Италия беше входната точка на избор за влизане в Европа. Миналата година, над 172 000 мигранти пристигнаха там по море. През тази година този брой е 61 000 досега. Междувременно, процентът на безработица в Италия е 11 процента.
Игнорирайки този политически избухлив контекст, френският президент Еманюел Макрон набързо обвини Салвини в „цинизъм и безотговорност“.
Когато отхвърленият кораб намери безопасно пристанище във Валенсия, при социалистическото правителство на Испания, Макрон обеща да позволи на пътниците му да получат гражданство във Франция – стига техните искания за убежище да са основателни. Това, разбира се, е част от проблема.
Обработката на искове за убежища може да отнеме години и Италия е затрупана от тях. Вместо да станат част от списък за изпълнение, който може да изисква документи които те нямат, повечето мигранти изчезват в сивия сектор след пристигането си. Близо 1 процент от населението на Италия – около 500 000 души – се смята, че са нелегални имигранти, повечето от които са пристигнали в последните пет години.
Разбира се, перспективата за живот в Италия често не е причината, която примамва мигрантите. Много от тях биха предпочели да стигнат до Германия или Швеция: места с достатъчно работни места и щедри системи за убежища. Посочвайки паневропейския характер на проблема, Рим от години моли Брюксел за помощ в контрола на Средиземно море и притока на мигранти. Но ЕС не може да се отзове и не може да измени правилата си за разпределяне на мигранти, защото националните правителства не се съгласяват на това.
Сега, миграционният въпрос износва дори солидния политически консенсус в Германия. Разтърсен от внезапното надигане на крайнодясната партия Алтернатива за Германия, германското център-дясно се пропуква. Антиимигрантските поддръжници са водени от Хорст Зеехофер, вътрешен министър и лидер на баварската партия Християнсоциален съюз.
Той заплаши да се оттегли от управляващата коалиция на Ангела Меркел и да срути правителството, ако тя не се съгласи на връщането на много от неевропейските мигранти на германската граница. Меркел в момента се бори да свика бърза междуправителствена среща, за да се сключи споразумение върху миграционните реформи преди срещата на върха на ЕС в края на юни. Тя има малки шансове за успех.
Проблемът е, че върху миграцията, както при еврото, Европа е заседнала. Нейните про-брюкселски политици биха искали да споделят новите мигранти по-равно между държавите-членки, освобождавайки Италия и Гърция и изисквайки повече от Германия и Франция.
Но същите тези политици са изправени пред яростни претенденти вкъщи, които са решителни да не позволяват това да се случи. Антиевропейските политици, междувременно, попадат в два лагера. Първите, подобно на правителството на Италия, обвиняват ЕС за хвърлянето на товара върху държавите на първа линия и отказът да им се помогне.
Вторите, които са на власт в Унгария и Полша, бушуват срещу ЕС, заради това че ги принуждават да приемат каквито и да е мигранти.
Резултатът е, че ЕС не може да направи много, за да облекчи миграционния натиск, но няма и да позволи на националните правителства да вземат контрола. Следователно е вероятно да видим постепенна ерозия на законния ред в ЕС, докато правителствата поемат нещата в своите ръце, независимо от това дали на Брюксел му харесва или не, издигайки огради, строейки наказателни центрове и връщане на лодки.
С течение на времето, властта ще се отдалечава органично от наднационалните европейски институции, обратно към правителствата и преговорите между тях. Желанието на Меркел за междуправителствена среща на върха за миграцията само по себе си е ясен сигнал за тази промяна.
Колкото повече еврократите се противопоставят на тази тенденция, толкова по-непопулярни ще стават. И това ще се манифестира в Европейския парламент, един от трите главни властови центъра, където гласоподавателите е вероятно да започнат да поставят повече евроскептици.
Макрон вече заплаши, че делът на гласове за Марин льо Пен в изборите за европейски парламент догодина могат да надминат неговите. Тези избори ще са първите, проведени без Великобритания, но вместо да изчезват, евроскептичните групи просто ще започнат да се прегрупират.
Все още не очаквам ЕС да се разпадне драматично, както много привърженици на Брекзит предричат от години. Но неговите свещени крави – като свободата на движение и Шенгенската зона – ще станат уязвими. Неговите укази ще започнат да губят сила и неговият авторитет ще западне.
Да се надяваме, че това ще доведе до мирен и прагматичен преход към по-освободен и по-малко федерализиран Европейския съюз. За мигрантите, повече власт към националните правителства ще означава по-сурова обстановка. Това, което не е ясно, е дали националните правителства ще имат повече успех от Брюксел в намаляването на демографската вълна.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Първите мигранти от спасителния кораб „Водолей“ е пристигнал в Испания

AFP: Първите мигранти от спасителния кораб „Водолей“ е пристигнал в Испания

17 Юни 2018 | 08:19 | Агенция "Фокус"
Валенсия. Първите мигранти от спасителния кораб „Акуейриъс“ („Водолей“) , който не бе приет от Италия и Малта, предизвиквайки спорове за миграцията в Европа, са пристигнали в неделя в испанското пристанище Валенсия, предава AFP.
Италианският кораб „Датило“, натоварен с 630 мигранти от „Акуейриъс“ е влязъл в пристанището в 7:30 часа българско време.
Останалите мигранти ще пристигнат в Испания с друг италиански кораб – „Орионе“, а самият „Акуейриъс“ по обяд.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Испания ще приеме повече от 600 мигранти, нежелани от Италия и Малта

BBC: Испания ще приеме повече от 600 мигранти, нежелани от Италия и Малта

17 Юни 2018 | 06:36 | Агенция "Фокус"
Валенсия. Испания ще посрещне стотици мигранти във Валенсия в неделя, след като бяха спасени от Средиземно море и им бе отказан достъп до Италия и Малта, пише BBC.
Ще пристигнат три кораба, превозващи 630 мигранти, които бяха спасени близо до бреговете на Либия през последния уикенд от кораба Aquarius.
Голям банер ще поздрави мигрантите, а здравните служители и преводачи ще им окажат подкрепа.
На кейовете на Валенсия 1000 работници от "Червения кръст" ще помагат на мигрантите. Освен това ще присъстват полицейски служители, които ще се грижат за безопасността на мигрантите и доброволците
Според официални лица сред спасените мигранти има 123 непридружени непълнолетни, 11 деца под 13-годишна възраст и седем бременни жени.
Новото социалистическо правителство на Испания обеща безплатна здравна помощ и заяви, че ще разгледа всеки случай на убежище.
"Наш дълг е да помогнем да избегнем хуманитарна катастрофа и да предложим на тези хора безопасно пристанище, за да изпълним задълженията си по отношение на човешките права", каза премиерът Педро Санчес по-рано тази седмица.
Той е възприел приятелска позиция спрямо мигрантите, откакто зае поста преди две седмици.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Италия няма да допуска още два кораба до свои пристанища

The Guardian: Италия няма да допуска още два кораба до свои пристанища

17 Юни 2018 | 02:21 | Агенция "Фокус"
Палермо. Италианският вътрешен министър обяви, че няма да допуска още два кораба с мигранти до италиански пристанища, пише британският вестник The Guardian.
"Два други кораба под холандски флаг - Lifeline и Seefuchs са пристигнали край бреговете на Либия, чакайки натоварването им с мигранти, изоставени от контрабандистите", пише Матео Салвини, лидер на антиимигрантската партия Лигата на неговата „Фейсбук“ страница. "Тези господа знаят, че Италия вече не иска да бъде съучастник в бизнеса с нелегална имиграция и следователно ще трябва да търсят други пристанища [не италиански] където да отидат".
Затварянето на пристанищата за спасителния кораб Aquarius, в който са натоварени620 души, предизвика предупрежденията на хуманитарни агенции за смъртоносно лято в морето за хората, които се опитват да пресекат Средиземно море.
Кораби, наети от множество европейски неправителствени организации, кръстосват водите от Либия в продължение на три години, като спасяват мигрантите от пробитите лодки и ги транспортират до Сицилия.
След решението на Салвини да забрани акостирането на Aquarius , Малта бързо последва примера му, оставяйки кораба в морето, докато Испания не предложи да вземе кораба. Очаква се да пристигне във Валенсия в неделя.
Служителите на корабите на неправителствените организации казват, че затварянето на пристанищата от Салвини ги оставя без места, където да отведат хората, които спасяват, и че това решение ще се окаже контрапродуктивно.
"Това няма да спре хората да идват", каза Рубен Нейгбауер от германския благотворителен кораб Sea Watch. – „Те така или иначе ще тръгват, но повече от тях ще умрат“.
Sea Watch отказа миналата седмица да вземе 40 мигранти, спасени от кораба на американския Военен флот Trenton от Либия, страхувайки се за съдбатa им, която би могла да се окаже подобна на тази на Aquarius. Trenton изчака четири дни, преди да му бъде позволено да акостира в Сицилия.
Благотворителните организации казват, че корабите на НПО са жизненоважна жизнена линия, като спаси повече от 88 000 души през последните две години, но критиците казват, че те са фактор за привличане, насърчавайки хората да тръгват по опасния морски път.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия настоя Холандия да привика своите кораби, които са били използвани за пренос на мигранти

Reuters: Италия настоя Холандия да привика своите кораби, които са били използвани за пренос на мигранти

16 Юни 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Рим. В събота Италия настоя Холандия да привика два кораба с холандски флаг, използвани от неправителствени организации за пренос на мигранти, предава Reuters.
Разгорещяване на страстите се получи, след като вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви пред чуждестранните неправителствени организации, опериращи кораби за спасяване на мигранти в Средиземно море, че не могат да навлизат в италианските пристанища.
„Те трябва да знаят, че Италия повече не желае да бъде съучастник в бизнеса на нелегалната имиграция и поради тази причина тези кораби ще трябва да се насочат към други, неиталиански пристанища“, заяви Салвини. И двата кораба са били с холандски флагове.
Часове по-късно министърът на транспорта на Италия Данило Тонинели заяви в социалната мрежа „Туитър“, че „Холандия трябва да привика своите кораби вкъщи“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.
Заподозреният за нападението в Страсбург. 13 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.