НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: СИРИЗА се опитва да разсее напрежението в гръцкото правителство

Kathimerini: СИРИЗА се опитва да разсее напрежението в гръцкото правителство

5 Юли 2018 | 08:57 | Агенция "Фокус"
Атина. След като младши партньорът в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) постави под въпрос оцеляването на управляващата коалиция със заплахата си да се оттегли от него заради подписания миналия месец договор за името с Македония, говорителят на парламентарното мнозинство Димитриц Цанакопулос изрази увереност пред журналистите, че СИРИЗА ще изкара целия си 4-годишен мандат, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Лидерът на „Независимите гърци“ Панос Каменос поиска споразумението със Скопие да бъде ратифицирано в парламента от специализирано мнозинство (три пети) в парламента или неговата партия ще се оттегли от правителството.
В отговор на това, Цанакопулос увери,че независимо от факта, че Кинституцията на страната не изисква ратификацията на договора да бъде гласувана от най-малко 180 депутати в 300-местния парламент, предложението на Каменос ще бъде обсъдено.
„Катимерини“ коментира, че сделката, подписана от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев разклати силно управляващата коалиция, която разполага с крехко мнозинство от 152 депутати.
Въпреки усилията на някои да разсеят напрежението по въпроса, вътрешният министър Панос Скурлетис заяви във вторник, че коментарите на Каменос са опасни за стабилността на мнозинството. Нещо повече, той констатира, че АНЕЛ се бори с основната опозиционна партия „Нова Демокрация“ за гласовете на едни и същи избиратели.
Що се отнася до вероятността „Независимите гърци“ да излязат от правителството, Скурлетис не бе особено притеснен, защото, според неговите думи, може да се формира ново мнозинство, но с депутатите на центристката „То Потами“, която миналата седмица се отдели от лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“.
Според непотвърдена информация от македонските медии, в сряда Ципрас и Заев може да се срещнат в кулоарите на Балканската среща на върха в Лондон на 10 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Сълза Гърчева призова македонските депутати да не гласуват за ратификацията на договора за името

„Макфакс“ (Македония): Сълза Гърчева призова македонските депутати да не гласуват за ратификацията на договора за името

4 Юли 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Партията „Глас за Македония“ на университетския професор Сълза Гърчева отправи призив към депутатите в Събранието да не гласуват за ратификацията на договора за името, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Не гласувайте повторно за ратификацията за капитулацията. Заседанието на Събранието на Република Македония, на чийто дневен ред отново ще бъде ратифицирането на споразумението с Гърция, подписано от Димитров-Коцияс, е насрочено за утре (5 юли), ден след националния празник на големия приятел отвъд океана, който нашия „елит" в дънки отпразнува спокойно и весело - сякаш е негов празник", се казва в изявлението от партията.
Но „Глас за Македония“, продължава текстът, ще наруши празничното настроение на депутатите с призив да обмислят как ще гласуват.
„Имате още едно денонощие и уникален шанс да се замислите, за да събудите съвестта си, чувството си за отговорност към Конституцията, пред която сте положили клетва да я защитавате, пред гражданите, които масово се разкайват и отказват от дадения за вас глас. Вдигнете глава, кажете заедно „не“ на това черно, дяволско изкушение, което притиска с фалшиви обещания и унизителни „юридически" игрички срещу конституционния ред на Република Македония", пишат от „Глас за Македония“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Разногласията в правителствената коалиция се засилват

Ekathimerini: Разногласията в правителствената коалиция се засилват

4 Юли 2018 | 00:46 | Агенция "Фокус"
Атина. Разногласията в правителствената коалиция се засилват, пише гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Със засилването на разногласията в коалицията относно споразумението за името на Македония, лявото правителство се бори да постигне деликатен баланс между поддържането на споразумението и опозицията от своя младши партньор, националистическата партия Независими гърци (АНЕЛ).
Нарастващите пукнатини в коалицията се видяхя в пълен мащаб във вторник сутринта на пресконференцията, дадена от лидера на АНЕЛ Панос Каменос, който отхвърли сделката за имена като "лоша", заявявайки, че ще се опита да я блокира.
Каменос, който е и министър на отбраната на Гърция, повтори, че сделката трябва да мине през парламента с квалифицирано мнозинство от 180 души в 300-местният гръцки парламент. В противен случай, каза той, гръцкият народ трябва да реши.
"Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, това се случва чрез референдум или избори", каза той.
В неделя Каменос заяви, че неговата партия може да се оттегли от коалицията заради този въпрос "когато дойде времето".
Въпреки това, в очевидно противоречие, той каза късно във вторник, че министър-председателят Алексис Ципрас има пълната му подкрепа.
Появиха се повече смесени сигнали, след като правителството намекна във вторник, че може да приеме искането за увеличено мнозинство за ратифицирането на сделката.
В същото време обаче министърът на външните работи Никос Коциас защитава сделката, която той подписа със своя колега от Бившата югославска република Македония Никола Димитров, като подчерта, че не трябва да изисква засилено мнозинство.
Близък помощник на премиера заяви във вторник, че правителството няма причина в момента да се сблъска с Каменос, тъй като според него ще отнеме месеци преди сделката да е готова да отиде в парламента.
Противоречивите изявления, идващи от правителството, бяха уловени от консервативния лидер на Нова демокрация Кирякос Мицотакис, който във вторник потвърди, че правителството е на път да падне.
"Вчера казах, че Алексис Ципрас е „на път да освободи поста“. Слабото представяне на коалиционния партньор на [Ципрас] Панос Каменнос напълно потвърди това ", пише той.
"Всичко, което Ципрас трябва да направи сега, е да потвърди датата на изборите", добави Мицотакис.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Разцепването на „Движение за промяна“ и новият политически ландшафт в Гърция

Kathimerini: Разцепването на „Движение за промяна“ и новият политически ландшафт в Гърция

3 Юли 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
Атина. Решението на гръцката центристка партия „То Потами“ (Реката) да се отдели от лявоцентристката коалиция „Движение за промяна“ (КИНАЛ) и да върви по своя път сама – по много причини, в които има резон – промени политическия ландшафт в Гърция, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini в кратък материал за последните събития около бързо променящата се политическа ситуация в съседката ни, представен без редакторска намеса.

Независимо, че става дума за малка партия, решението предизвика вълна от промена на политическите съюзи. Събитието доведе и до това, че сега КИНАЛ все повече изглежда като копие на ПАСОК, основната партия в коалицията. Това ще направи още по-трудно да се докаже, че „Движение за промяна“ е нещо ново на политическата сцена. Въпреки добрите намерения на някои и честните усилия на други, на коалицията вече няма да се гледа като на символ на надеждата.

Моментумът на новото „Движение“, който бе постигнат от началото на годината – и който надхвърли очакванията на мнозина само за няколко месеца – до голяма степен бе загубен с хода на „То Потами“. Очакванията, създадени с искрените усилия за обединение на центристките сили в страната, със силните публични позиции от множество ключови фигури, а също така и от процеса, чрез който бе избран лидерът на коалицията на учредителното събрание, бяха разбити.

През идните дни ще станем свидетели на взаимни обвинения, които само ще ерозират подкрепата за КИНАЛ и нейните перспективи. „Новият“, „различен“ и „обединен“ център ще спре да съществува. „Движение за промяна“ по подразбиране стана нещо малко и „по-традиционно“, предвид това, че е по-статично.

„То Потами“ беше най-малката партия в коалицията, но се отличаваше със своите либерални, прогресивни идеали и с качеството на много от своите представители, което предизвикваше очаквания, че може да помогне на Движението да се разрасне в сериозна сила и евентуално да играе ролята на трети полюс в гръцката политическа система.

Тези, които имат най-голяма изгода от разцеплението са двете основни партии – управляващата СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и дясноцентристката основна опозиционна партия „Нова Демокрация“ и особено последната, която сега подобрява още повече перспективите си да получи мнозинство на следващите парламентарни избори, което все пак няма да е толкова лесно.

Дори и ПАСОК, под формата на „по-малката“ КИНАЛ и „То Потами“ – ако последната го докара до парламента следващия път, което изглежда амбициозно – да се наложи да играят ролята на балансьори, техните отслабени позиции ще ограничат възможностите им да влияят върху политическите събития.

Най-накрая, но в никакъв случай не последно по значение, ще разгледаме и още един нюанс, който няма много общо с вътрешната политическа сцена, а по-скоро с това как се гледа на страната в чужбина. Ако ПАСОК и „То Потами“ не участват на следващите избори заедно, много е вероятно третото място да остане отново за екстремно-дясната „Златна зора“.

Ако това действително се случи, ще е много трудно за много от нас да твърдят, че популярността на тази фракция се дължи главно на недоволството, предизвикано от политическата криза, а не от други фактори и характеристика на част от гръцкото общество.

Агенция „Фокус“ припомня:

През юли 2017 година, след като социалдемократическата партия ПАСОК (Панелинско социалистическо движение) загуби широката си подкрепа сред населението за сметка на Съюза на Радикалната левица (СИРИЗА) в хода на гръцката финансова криза, лидерът на партията Фофи Генимата обяви формацията нова обединена лявоцентристка партия – „Движение за промяна“. През лятото на 2017 година лидерът и основател на центристката бизнес ориентирана партия „То Потами“ (Реката) Ставрос Теодоракис реши да се присъедини към Движението. Покрай ПАСОК в него влезе и другата по-голяма социалдемократическа партия ДИМАР („Демократичното ляво“). Освен това към ценристката коалиция се присъединиха и редица по-малки партии. След вътрешнопартийни избори, в които взеха участие лидерите на влизащите в Движението партии и бившия премиер от ПАСОК Йоргос Папандреу, за председател бе избрана Фофи Генимата. Според повечето социологически проучвания, подкрепата за партията се движеше в диапазона 8-10%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Никос Коцияс отказа да коментира призивите на Панос Каменос, увери, че за договора за името има мнозинство в парламента

„Телма“ (Македония): Никос Коцияс отказа да коментира призивите на Панос Каменос, увери, че за договора за името има мнозинство в парламента

3 Юли 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Атина. За утвърждаването на договора за името на Македония има необходотото мнозинство в гръцкия парламент. Това увери първият дипломат на Атина Никос Коцияс в интервю за радио „Сто Кокино“, отказвайки да коментира призивите на лидера на „Независими гърци“ Панос Каменос, отбелязва скопският телевизионен канал „Телма“.
По-рано в рамките на пресконференция в Министерството на отбраната Каменос бе категоричен, че „няма да позволим сделката за името на Македония да се придвижи напред без одобрението на гръцкия народ". Той предложи при гласуването на договора за името в гръцкия парламент да се изисква по-голямо от обикновеното мнозинство. В противен случай „Независими гърци“ ще настояват за допитване до гражданите. „Когато казвам, че хората трябва да бъдат попитани, имам предвид това да се случи чрез референдум или избори", поясни Каменос.
„Нямам намерение да коментирам Каменос, не е моя отговорност. Сделката е много добра, не представлява отказ от националния суверенитет, за да изисква 180 гласа в парламента като предпоставка за гласуването му. Каменос знае тези неща и прави политически избор", подчерта гръцкият външен министър.
Коментирайки договора между Атина и Скопие, Коцияс заяви, че той е подписан не само с цел присъединяване на Македония към НАТО и Европейския съюз, но и заради ползите, които носи за Гърция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): „Независимите гърци“ ще дадат последна битка за пропадане на договора за името с Македония

„Фактор“ (Македония): „Независимите гърци“ ще дадат последна битка за пропадане на договора за името с Македония

2 Юли 2018 | 16:29 | Агенция "Фокус"
Атина. Когато дойде времето да се ратифицира договора за името с Македония в парламента в Атина, младшият коалиционен партньор в гръцкото правителство „Независимите гърци“ (АНЕЛ) ще дадат последна битка за пропадането му“. Това е било една от причините партията да не подкрепи инициативата на основната опозиционна фракция „Нова Демокрация“ за вот на недоверие към правителството начело със СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица), твърдят гръцките медии, предава скопското електронно издание „Фактор“.
АНЕЛ е провела национален съвет, на който е взето единодушно решение да се подкрепи лидера на партията Панос Каменос и е била одобрена постъпката му „Независимите гърци“ да не паднат в капана с вота на недоверие спрямо правителството от „Нова Демокрация“, за да запазят стабилността в страната преди излизането от меморандумите, но също така и за Македония.
„Независимите гърци остават в правителството чрез институционалното си положение като коалиционен партньор, за да дадат последната голяма битка за нашата Македония, с цел да пропадне проектодоговорът от Преспа, когато се стигне до гласуване за ратификацията му в парламента“, обясниха от партията.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Професорът по право Владо Камбовски с лекция към президента Георги Иванов: Държавният глава трябва да подписва закони, а не да ги тълкува

Професорът по право Владо Камбовски с лекция към президента Георги Иванов: Държавният глава трябва да подписва закони, а не да ги тълкува

2 Юли 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
Скопие. Задължение на президент на една държава е да подписва законите и договорите, които постига и ратифицира правителството, а не да споделя лични позиции и тълкувания. С тази препоръка към държавния глава на Македония Георги Иванов се обърна академик Владо Камбовски, професор от Правния факултет в Скопие, отбелязва македонското електронно издание „Независен“.
Според Камбовски не бива да бъдат възпрепятствани интеграционните процеси на страната, пътят за които бе отворен с подписването на договора за добросъседство с България и договора за името с Гърция.
„Щом приемаш да бъдеш президент и полагаш клетва, че ще зачиташ Конституцията, тогава е съвсем нормално е да действаш по определен начин. Ако нещо е обвързано с Конституцията, подписването на закон не опира до свободна воля или до позиция. Това е задължение, дълг“, поясни Камбовски.
Коментарите на професора по право са във връзка с отказа на македонския президент да подпише Закона за ратификацията на договора за името, който Атина и Скопие постигнаха след месеци на интензивни дипломатически преговори и усилия.
Заседанието на парламента в Скопие, на което повторно ще бъде гласуван Законът за ратифициране на договора за името, е насрочено за четвъртък, 5 юли. Това стана ясно след проведена по-рано днес среща на председателя на законодателния орган Талат Джафери с координаторите на парламентарните фракции. Събранието на Република Македония ратифицира договора за името на 20 юни, с 69 гласа „за" и 40 „против", а същия ден той бе подписан от Джафери и изпратен до кабинета на президента на Македония Георги Иванов, който отказа да подпише съответния указ. Сега на ход са отново депутатите – за утвърждаването на документа е необходимо мнозинство от 61 гласа „за“. След това договорът отново ще бъде изпратен за подпис от държавния глава на югозападната ни съседка.
Съгласно Конституцията, президентът е длъжен да утвърди закона, но очакванията са, че Иванов ще подходи както и със Закона за официалната употреба на езиците. В тази връзка Джафери вече обяви, че след повторното гласуване на закона той ще бъде предаден за публикуване в „Държавен вестник“ дори и без подписа на Иванов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Договорът за името влиза за повторно обсъждане в парламента

A1 On (Македония): Договорът за името влиза за повторно обсъждане в парламента

2 Юли 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заседанието на парламента в Скопие, на което повторно ще бъде гласуван Законът за ратифициране на договора за името, е насрочено за четвъртък, 5 юли. Това стана ясно след проведена по-рано днес среща на председателя на законодателния орган Талат Джафери с координаторите на парламентарните фракции, съобщава македонското електронно издание A1 On.
Събранието на Република Македония ратифицира договора за името на 20 юни, с 69 гласа „за" и 40 „против", а същия ден той бе подписан от Джафери и изпратен до кабинета на президента на Македония Георги Иванов, който отказа да подпише съответния указ. Сега на ход са отново депутатите – за утвърждаването на документа е необходимо мнозинство от 61 гласа „за“. След това договорът отново ще бъде изпратен за подпис от държавния глава на югозападната ни съседка.
Съгласно Конституцията, президентът е длъжен да утвърди закона, но очакванията са, че Иванов ще подходи както и със Закона за официалната употреба на езиците. В тази връзка Джафери вече обяви, че след повторното гласуване на закона той ще бъде предаден за публикуване в „Държавен вестник“ дори и без подписа на Иванов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сакам да кажам (Македония):  Талат Джафери не се отказва да публикува спорните закони без подписа на президента

Сакам да кажам (Македония): Талат Джафери не се отказва да публикува спорните закони без подписа на президента

2 Юли 2018 | 07:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери не се отказва да публикува в „Служебен Вестник“ спорните закони за ратификация на Договора за името и Закона за езиците без подписа на президента на страната Георги Иванов, пише македонското електронно издание “Сакам да кажам“.
Председателят на парламента Талат Джафери обяви, че на 5 или 6 юли ще насрочи заседанието, на което депутатите трябва отново да гласуват за ратификация на договора с Гърция след отказа на президента Георги Иванов да подпише закона.
Той обяви, че ако президентът Георги Иванов не подпише и Закона за ратифициране на споразумението с Гърция, също както направи със Закона за използване на езиците до „Служебен вестник“, ще изпрати двата закона за публикуване без подпис на Иванов.
Джафери заяви в петък, че очаква и след повторното гласуване в парламента президентът Георги Иванов да не подпише ратификацията, освен, ако не се реши след получаване на покана от НАТО, да промени мнението си и да подпише указа.
"Ако той не подпише за втори път, това вече се превръща в лоша практика, като се намесва в отговорности, които не му принадлежат. Събранието ще извърши цялата процедура докрай, както трябва", каза Джафери на брифинг пред репортери в петък.
Директорът на "Служебен вестник" Мартин Костовски след изказването на Джафери, че ще изпрати проектозакона за ратифициране на споразумението с Гърция и Закона за употреба на езиците за публикуване без подпис на президента Иванов и заяви пред медиите, че „Служебен вестник“ като институция няма да попречи на прогресивните процеси в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1oN (Македония): Нови протести ще се проведат в Атина и Солун срещу Договора за името

A1oN (Македония): Нови протести ще се проведат в Атина и Солун срещу Договора за името

1 Юли 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Атина. Два нови протеста ще се проведат в Атина и в Солун този следобед срещу Договора за името . Двете събития не са свързано помежду си, организатори са граждански движения ,които не са известни на обществеността, предава скопският телевизионен канал A1oN.
В гръцката столица, на площад „Синтагма“ пред гръцкия парламент, в 18 часа местно време (съвпада с българското) на протест призоваха „Движението за национална отбрана и за Македония - Александър Велики“ и „Научната комисия по националните въпроси“.
Един час по-късно, в 19 часа местно време е насрочено протестното шествие в Солун.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: За Зоран Заев и СДСМ добра новина е отказването от всичко, което е македонско

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: За Зоран Заев и СДСМ добра новина е отказването от всичко, което е македонско

1 Юли 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Подписването на капитулантски договор за промяна на конституционното име на Република Македония и отказването от всичко, което е македонско, е добра новина единствено за Зоран Заев и никой друг“, се казва в съобщение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от македонската информационна агенция „Макфакс“.
От партията изтъкват, че Зоран Заев е човек, който води Македония към пропаст.
„Той обещаваше, че няма да приеме промяна на конституционното име на Република Македония, но сега от позиция на власт разпродава националните и държавни интереси на всички страни. Заев не лъже, Заев суши! С подписването на вредния и капитулантски договор той се отказа от временната спогодба между Република Македония и Гърция, от 13 септември 1995 година, с която Гърция се задължи да не блокира нашето приемане в международните организации, съгласно временното споразумение“, се казва в партийното съобщение.
От ВМРО-ДПМНЕ изтъкват, че договорът е опит на Зоран Заев да прикрие престъпността, корупцията, разпадът и неспособността на неговото правителство и подчертават, че без реформи Македония не може да влезе в Европейския съюз.
„Заев подценява интелекта на гражданите и се опитва да ги убеди, че с три денара месечно за тях е дошъл животът. Намаляването на електроенергията с 0.1 процент не е мярка, с която Заев и СДСМ трябва да се хвалят. Всички тези, които досега са плащали 3 000 денара за ток, с това „огромно“ постижение на Заев, сега за същата сметка ще плащат 2 997 денара, а за цяла година гражданите ще спестят 36 денара. Намалението от 0.1 процента не представлява подобряване на стандарта на гражданите, а служи за тяхното унижение и подценяване“, допълниха още от опозиционната партия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фокус (Македония): Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ да публикува спорните закони без подписа на президента

Фокус (Македония): Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ да публикува спорните закони без подписа на президента

30 Юни 2018 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Възможно е редакторът на „Служебен вестник“ Мартин Костовски да публикува спорните закони за ратификация на Договора за името и Закона за езиците без подписа на президента на Македония Георги Иванов, пише македонското електронно издание Фокус.
Това може да стане само с акт за обявяване с подписа на председателя на парламента Талат Джафери
"Ще следвам всички позитивни правни разпоредби в Република Македония, но официалният вестник на държавните учреждения, като институция, изобщо няма да бъде пречка за прогресивните процеси, които започват в Република Македония ", каза Костовски пред телевизионния канал Алсат-М, цитиран от македонското издание Фокус.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Президентът Георги Иванов не желае да комуникира с никого

Талат Джафери: Президентът Георги Иванов не желае да комуникира с никого

30 Юни 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. „На президента на държавата му стана навик да не подписва укази и да се меси в работата на законодателната власт“. С тези думи председателят на парламента на Македония Талат Джафери обясни решението на президента Георге Иванов да не подписва указа за договора с Гърция, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
Джафери допълни, че Законът за езиците и проектозаконът за ратификацията на договора ще бъдат изпратени в Държавен вестник само с неговия подпис, с мотива че другата институция, визирайки президентството, не спазва конституцията.
Председателят на парламента поясни, че след повторното гласуване на Закона за езиците, той се е опитал да си уговори среща с Иванов, но не е получил отговор на запитването си.
Според Джафери има два варианта за свикване на референдум за договора с Гърция. Единият е той, като председател на парламента, по предложение на депутатите, да свика пленарно заседание за вземане на решение за свикване на референдум, без да се посочва дата, на която ще се проведе. В този случай референдумът ще може да се проведе от 60 до 90 дена от вземането на решението. Вторият вариант е да се направи искане с конкретна дата, а след това той, като председател на законодателната власт, да изчисли времето, за да бъдат спазени конституционните срокове.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ поиска оставки от правителството

„Алсат-М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ поиска оставки от правителството

30 Юни 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че настоява за оставка на служителите в правителството, които отговарят за европейската интеграция на Македония, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„В евроинтеграционните процеси ВМРО-ДПМНЕ е на страната на Македония и подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО“, заяви Мицкоски.
Според него, въпреки „капитулацията“ чрез договора с Гърция, държавата не напредва към Европа и настоя за оставки на служителите в правителството, които отговарят за европейската интеграция на Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

СДСМ: Ако ВМРО-ДПМНЕ подкрепя членството в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят и договора с Гърция

30 Юни 2018 | 17:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. От СДСМ реагираха на изявлението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който в събота заяви че партията му подкрепя евроинтеграцията на Македония. От Управляващата партия заявиха, че ако ВМРО-ДПМНЕ наистина подкрепя членството в Европейския съюз и НАТО, то тогава трябва да подкрепят и договора за името с Гърция, предава македонската електронна медия A1 On.
„Символика или скрито значение? В коя „посока“ мисли Мицкоски?
Подсещаме го, че защитата на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ не е пътят на членство в ЕС и НАТО.
Македония тръгна напред, грабна своя път към ЕС и НАТО, който е точно определен. Няма друг път за членство в ЕС и НАТО и за македонското бъдеще.
От другата страна е връщането назад в тъмното минало на престъпността и корупцията, които 11 години забавяха Македония и я отдалечаваха от демократичния и развит Западен свят.
Македония ще получи покана за пълноправно членство в НАТО на следващата среща на върха на Алианса. Получаването на дата за преговори с Европейския съюз е още един исторически успех за всички наши граждани.
Македония крачи напред към пълноправно членство в НАТО и ЕС, с което се изпълняват стратегическите национални интереси на страната и на всички нейни граждани.
Успехът на Македония е признат и разпознат от целия демократичен свят, от ЕС, от НАТО.
Потвърждава се, че договорът, с който се решава 25-годишният спор с Гърция, е патриотичен акт. Той укрепва и гарантира македонската идентичност и език и отваря вратите за влизането в ЕС и НАТО.
Ако Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ наистина са за членство на Македония в ЕС и НАТО, тогава ще подкрепят договора, който осигурява македонското бъдеще.
Декларативните и празни думи на Мицкоски нямат никакво значение без конкретни стъпки.
Въпреки това, остават съмненията, че Мицкоски остава на позицията на Никола Груевски и на отбрана на престъпността на ВМРО-ДПМНЕ“, се казва в изявлението на СДСМ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): ЕС е поискал извършване на реформи за започване на преговори, а не промяна на името, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ

A1 On (Македония): ЕС е поискал извършване на реформи за започване на преговори, а не промяна на името, заявиха от ВМРО-ДПМНЕ

30 Юни 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Говорителят на ВМРО-ДПМНЕ Наум Стоилковски заяви, че опитът да се постави знак на равенство между евроинтеграцията и, както той го нарече, „изтриването“ на името е само опит да се признае неспособността на новата власт предвождана от Зоран Заев, предава македонската електронна медия A1 On.
„ЕС и НАТО не търсят изтриване на името Република Македония, не търсят и промяна на Конституцията с добавяне на бележка под линия за македонския език или обясняване допълнително за националността. ЕС и НАТО не търсят отказване от македонската история, традиция и култура. Зоран ЕВРО Заев доброволно предаде името Република Македония и прие промяна на Конституцията, идентичността и езика. Той е готов да направи срамен опит отново, заедно с Никола Димитров, да представят този капитулантски договор като успех на македонския народ. ЕС ясно заяви, че не промяната на името, а реформите са наистина нужни на всичките граждани в Република Македония“, заяви Стоилковски.
Той допълни, че единственото, което се очаква от Македония, е изпълняване на критериите за започване на преговори.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Зоран Заев, че унижава и лъже целия македонски народ, защото споразумението с Гърция удря пряко идентичността и езика

„Курир“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ обвини Зоран Заев, че унижава и лъже целия македонски народ, защото споразумението с Гърция удря пряко идентичността и езика

30 Юни 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна партия на Македония ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя на страната Зоран Заев и външния министър Никола Димитров, че са сключили споразумение с Гърция, което е вредно и капитулантско, предава македонското електронно издание „Курир“.
Според официално заявление на ВМРО-ДПМНЕ Заев е излъгал гражданите, че страната не е загубила нищо със споразумението. Партията смята, че с това споразумение пряко се засяга идентичността и езика, директно се променя конституцията на страната. Опозиционната партия допълни, че Заев постоянно говори на гражданите, че няма да има промяна в законите и въпреки „тази капитулация“, Македония все още не е започнала преговори за членство в Европейския съюз.
„Получихме само надежда, че ще ги започнем през 2019 г., ако се изпълнят реформите, за които тази неспособна власт цяла година ни лъга, че изпълнява“, пише в заявлението на ВМРО-ДПМНЕ. Партията смята, че такива допълнителни условия се възлагат на държави, за които ЕС не е сигурен, че заслужават място в Съюза.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Християн Мицковски: Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт

МКД: Християн Мицковски: Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт

30 Юни 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Публикуване на закони без подписа на президента е криминален акт,заяви на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“ лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, пише македонското електронно издание МКД.
"Виждаме как Талат Джафери с лекота казва, че бил готов да публикува споразумението с Гърция и договора за двуезичието без подпис от президента, но предупреждавам че това представя престъпление, за което няма давност и ще дойде ден, ако се случи такова нещо, отговорността за това и много други неща да бъде понесена ", пише Мицковски на страницата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Талат Джафери: Със или без подписа на Георге Иванов Законът за ратификация на договора за името ще бъде публикуван в „Служебен вестник“

Талат Джафери: Със или без подписа на Георге Иванов Законът за ратификация на договора за името ще бъде публикуван в „Служебен вестник“

29 Юни 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. "Няма да позволя Президентът да злоупотребява с правомощията, които принадлежат на парламента" - с тези думи председателят на парламента Талат Джафери се обърна към президента, и добави, че с или без неговия подпис, проектозакона за ратифициране на споразумението с Гърция ще бъде публикуван в „Служебен вестник“, предава македонската телевизия TB 21.
"Събранието има задължение и конституционно право да изпълнява решенията си докрай. Всички останали институции, които имат конституционно задължение да следват необходимите процедури, трябва да зачитат конституцията и волята на Събранието и да ги прилагат докрай. За всички възможни колебания за решенията, които са отговорност на Събранието, конституцията предвижда специален орган, а това е Конституционният съд, който е компетентен за стъпките на всеки един гражданин или институция ", каза Джафери.
Законът за ратификация на Договорът с Гърция е втория закон, който македонския президент Георге Иванов отказва да подпише, след Закона за употреба на езиците, който предвижда по-широка употреба на албанския език на институционално ниво. Според Джафери двата закона ще бъдат публикувани в пакет в „Служебен вестник“, дори и без подписа на президента, ако другите конституционни процедури са спазени.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски: Членството в НАТО не е магическа пръчка, която ще повиши средната заплата

Християн Мицковски: Членството в НАТО не е магическа пръчка, която ще повиши средната заплата

29 Юни 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Членството в НАТО не е магическа пръчка, която ще повиши средната заплата в Македония, заяви лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на своята страница в социалната мрежа „фейсбук“, пише македонското електронно издание Фокус (Македония).
По неговите думи Македония е изпълнила критериите за влизане в НАТО още преди срещата в Букурещ през 2008 година и единствено двустранния спор за името с Гърция е блокирал процеса.
Според него ВМРО-ДПМНЕ също винаги е искала този спор да се реши и по това не се различава от другите основни политически субекти в страната, но разликата е в начина, по който би го решила неговата партия и цената, която Македония ще плати.
Според Мицковски Зоран Заев е атакувал достойнството и идентичността на македонския народ.
"Това няма да повиши икономическия растеж от 0.1% - най-ниския досега, нито ще реши проблема с корупцията и престъпността, която произлиза от властта", добавя Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Повторното гласуване на Договора за името в македонския парламент ще се проведе на 5 юли

„Телма“ (Македония): Повторното гласуване на Договора за името в македонския парламент ще се проведе на 5 юли

29 Юни 2018 | 19:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. В четвъртък, 5 юли, македонските депутати отново ще гласуват за договора с Гърция. Председателят на Парламент Талат Джафери призова този път президентът Георги Иванов да подпише указа: първо, защото това е неговото конституционно задължение и второ, да използва момента, който дойде след поканата от НАТО, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Ако Иванов отново реши да не подпише, това означава, че той въвежда практика на намеса в компетентността на парламента. Джафери допълни, че все още не е получил известие от комисията относно референдума и назначенията на състава на избирателната комисия. Планира се избирането на членовете да се проведе на парламентарната сесия на 17 юли и може би по-рано.
Референдумът ще бъде обявен до края на следващия месец, като датата на самото провеждане трябва да бъде между 60 и 90 дни от обявяването. Според Джафери конституционните промени могат да бъдат изпълнени от началото на октомври до края на годината, въпреки че редовната процедура изисква минимум четири месеца.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Договорът за промяна на името ще бъде повторно гласуван в македонския парламент на 5 или 6 юли

„МКД“ (Македония): Договорът за промяна на името ще бъде повторно гласуван в македонския парламент на 5 или 6 юли

29 Юни 2018 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на македонския парламент Талат Джафери обями, че на 5 и 6 юли ще се проведе парламентарна сесия, на която за втори път ще се гласува Закон за ратифициране на споразумението за промяна на името между Македония и Гърция, предава скопското електронно издание „МКД“.
По-рано президентът на Македония Георги Иванов отказа да го подпише при първото му гласуване, защото го смята за противоконституционен и че легитимирането на това споразумение е престъпно действие.
Според Конституцията, законопроектът отива за втори път на гласуване в парламента и ако въпреки първото вето на президента, депутатите гласуват "за", председателят на парламента за втори път изпраща закона подпис при президента.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ без капка срам празнува капитулация

„24 Вести“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ без капка срам празнува капитулация

28 Юни 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Само СДСМ без капка срам може да празнува класическо поражение и капитулация на Македония. Само СДСМ без образ и достойнство може да лъже народа, че Македония е започнала преговорите за членство в Европейския съюз“, се казва в съобщение на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от македонската електронна медия „24 Вести“.
От партията още веднъж повториха позицията си, че Македония във вторник е получила, по думите им, сериозно предупреждение, че капитулантският договор не може да прикрие престъпленията на картела във властта. Гражданите очакват истински реформи, а не капитулации на всяка крачка, допълниха от ВМРО-ДПМНЕ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицковски; Споразумението с Гърция е асиметрично

Християн Мицковски; Споразумението с Гърция е асиметрично

26 Юни 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Споразумението с Гърция е асиметрично“,казва в интервю за телевизионния Канал 5,лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски.
„Ние поемаме ангажименти докато южната ни съседка не поема никакви задължения“, каза Мицковски.
„Някой предаде Македония и наруши всички правила, процедури и Конституцията. ВМРО-ДПМНЕ няма да бъде част от тази капитулация. Сериозно ще се противопоставим на всички вредни политики и ВМРО - ДПМНЕ няма да участва в парламентарните заседания за ратификацията на това капитулантско споразумение с Гърция, което Заев и Димитров подписаха от името на Македония, и няма да бъдем съучастници в това тяхно дело“, добави Мицковски.
Опозиционният лидер подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ е била и ще остане на бронята на националните интереси и няма да приеме промяна на конституционното име. Той каза, че няма и няма да има сключване на сделки извън техните принципи. Мицковски заяви и, че подкрепят позицията на президента Иванов да не подпише указа на закона за ратифициране на споразумението с Гърция.
„Отлагането на датата за преговори до юни следващата година за Мицковски означава бедствие, не само разпродадоха държавните интереси, а Македония губи и европейската си перспектива“, добави Мицковски.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еkathimerini: Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран

Еkathimerini: Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран

25 Юни 2018 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Атина. Бъдещо правителство на „Нова Демокрация“ ще блокира Договора за промяна на името, ако той вече не е ратифициран, заяви лидерът на партията Кириякос Мицотакис в понеделник, предава гръцкото електронно издание Ekathimerini.
Той е завил, че партията му няма да одобри сделката между Атина и Скопие за името на Бившата югославска република Македония, ако гръцкият парламент още не го е ратифицирал, когато Нова демокрация е на власт.
Мицотакис каза, че дори ако БЮРМ е предприела всички стъпки, изисквани от споразумението, консервативното правителство няма да гласува за него, ако сегашният парламент не го е направил.
"Няма да ратифицираме сделката. Нито сега, нито ако я заварим, когато съставим правителство, ако вече не е ратифицирана ", каза той в интервю с телевизионния оператор Skai, цитиран от Ekathimerini.
"Не съм договарял това споразумение, не съм съгласен с много аспекти на това споразумение, няма да гласувам за него нито сега, нито пък ако някога трябва да го ратифицирам."
Той обаче добави, че ако сделката вече е ратифицирана от Атина, тогава "Нова демокрация" ще има "изключително ограничено място за маневриране".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Изкуството на политиката

Kathimerini: Изкуството на политиката

25 Юни 2018 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият журналист Алексис Папахелас в коментар за гръцкия вестник Kathimerini пише за договора за името с Македония, вътрешно политическите спорове в Гърция и лидера на „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Всеки, който се занимава с политика, трябва да има здрав стомах и много търпение.
До много скоро, членове на елита на Атина често бяха чувани да се оплакват от лидера на „Нова демокрация“: „Кириакос Мицотакис не притежава това, което е нужно. Той трябва да говори повече популистки неща, да казва няколко лъжи, не е толкова лошо“.
Същите хора сега шумно се оплакват: „Това не е правилно. Той е прекалено голям популист относно Скопие. Отиде твърде далеч“. Тези, които искаха лидерът на основната опозиция да прилича повече на бившия министър-председател на страната Андреас Папандреу и по-малко на „Мицотакис“, сега не са доволни.
Въпреки това, „политиката е изкуството на възможното“, както казваше бившият премиер Константин Караманлис. Ако Мицотакис беше подкрепил договора с Бившата югославска република Македония (БЮРМ) е сигурно, че „Нова демокрация“ щеше да потъне в класациите и нова, националистическа и напълно антиевропейска партия щеше да бъде създадена на нейно място, чиято популярност най-вероятно щеше да скочи стремглаво на следващите избори.
Ако изборната система се промени на пропорционална, гръцката политическа система ще бъде силно фрагментирана и крайнодясното ще си осигури влиятелна роля.
От друга страна, политиката е като готвенето. Тя е изкуство, в което точните пропорции са важни, за да се произведе успешна рецепта. Ако добавиш малко повече „патриотизъм“, поемаш риска да изгубиш центристите, които не желаят да изглеждат като отдадени гласоподаватели на никоя специфична партия.
Разумно е, ако Мицотакис си мисли, че е яздил галопиращ кон откакто се сключи договора за името. Опасността е, че може да стигне до там да язди Буцефал, мощният жребец на Александър Велики, който е можел да заведе ездача си където поиска.
Балансът между дясното и умерения център ще изисква сериозно внимание от тук нататък. Мицотакис ясно разбира, че не може да резонира с крайнодясна публика каквото и да прави, защото в техните очи той не е достатъчно десен.
Ясно е, обаче, че планът за разделяне на дясното се провали. Договорът за името помогна на видни партийни деятели да сформират обединен фронт.
„Старата гвардия“ на „Нова демокрация“ ще изпита период на неловкост и апатия. Но със сигурност ще има и други усилия за разделяне на партията, защото старите навици умират трудно.
Мицотакис в момента играе роля, която не му приляга и която едва ли е вярвал, че ще играе. Това беше еднопосочна улица. Ако не го беше направил, щеше да извърши политическо самоубийство или щеше да превърне „Нова демокрация“ в някакъв по-голям вариант на „Потами“.
Критиците, разбира се, ще продължат да изтъкват своите аргументи. Нищо не е по-лесно от това да бъдеш настолен коментатор, наблюдавайки нагорещената политическа сцена в Гърция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Курир (Македония): Депутат от СДСМ, който е бил в чужбина, фигурира в списъците с гласували за ратификация на Договора за промяна на името

Курир (Македония): Депутат от СДСМ, който е бил в чужбина, фигурира в списъците с гласували за ратификация на Договора за промяна на името

22 Юни 2018 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатът от СДСМ Ферид Мухич гласува против необходимостта от гласуване на споразумението с Гърция по бързата процедура, а на следващия ден, според доклада на парламента той е гласувал "за" този договор, нещо, което точно според депутата не е възможно, защото той деня е бил извън страната, пише македонското електронно издание Курир.
Въпреки че Мухич каза, че не е в списъка, от доклада на официалната страна на Парламента се вижда, че той е гласувал "за" ратификацията на споразумението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свободна Европа (Македония): Проведе се пореден протест срещу промяната на името на Македония

Свободна Европа (Македония): Проведе се пореден протест срещу промяната на името на Македония

22 Юни 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Скопие. Проведе се пореден протест срещу промяната на името на Македония, съобщава македонската редакция на радио Свободна Европа.
Протест на няколкостотин граждани срещу промяната на името на страната се проведе пред македонския парламент и тази вечер. Демонстрантите искат оставката на правителството. Те призоваха президента Георге Иванов да не подписва закона за ратифициране на Договора за уреждане на спора за името между Македония и Гърция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика: Гръцката страна отблъсква македонизма от себе си и го насочва срещу България

Кирил Дрезов, преподавател по европейска политика: Гръцката страна отблъсква македонизма от себе си и го насочва срещу България

22 Юни 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
София. Гръцката страна отблъсква македонизма от себе си и го насочва срещу България. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Кирил Дрезов - преподавател по европейска политика в университета Кийл, Великобритания. Според него сделката за името на Македония е голям удар за България, който обаче още не е осъзнат. „От гръцка страна можеха да бъдат избрани всякакви имена, но бе избрано точно това, върху което от години има възражение от българска страна. Това беше неприятен акт на Гърция. Ако България се държеше като страна в ЕС, която яростно отстоява своите интереси, това щеше да бъде казано ясно от правителството. ЕС не е свързан с премълчаване на собствения интерес. Сегашната българска външна политика не е политика на страна от Sъюза, а политика на постоянно снижаване“ каза той. Кирил Дрезов допълни, че името Северна Македония е било наложено от външния министър на Гърция Никоц Кодзиaс, който не крие насочената срещу България цел на направения избор. Дрезов каза още, че използвайки като параван ЕС, българското правителство прикрива своята безгръбначност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Британското правителство приветства ратификацията на договора за името

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Британското правителство приветства ратификацията на договора за името

22 Юни 2018 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания изпрати честитки до премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за подписването на договора за името на 17 юни, както и за неговата ратификация в македонския парламент, съобщиха от посолството на Обединеното кралство в Скопие, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
Великобритания, както посочват от дипломатическата мисия, смята, че разрешаването на спора за името ще открие евроатлантическия път на страната. Ще се отворят, допълва се в съобщението и значителни възможности за двете страни, както и за по-широкия регион, чрез по-голямата сигурност и просперитет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Не дай Боже референдумът да е негативен

Зоран Заев: Не дай Боже референдумът да е негативен

22 Юни 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на Македония Зоран Заев заяви в петък, че ще се консултира с коалиционните партньори и опозицията в страната за организирането на референдума за промяна на името на държавата, предава скопското електронно издание „Фокус“.
„За такъв изключително важен въпрос, като този за референдума, трябва да има съгласие между властта, опозицията и коалиционните партньори, с които ще се разговаря дали той да бъде консултативен или обвързващ“, заяви Заев.
Той вярва, че референдумът ще бъде успешен.
„Не дай Боже да не успее“, моли се премиерът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Гърция ще изпрати писмата за членство на Македония до ЕС и НАТО в понеделник

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Гърция ще изпрати писмата за членство на Македония до ЕС и НАТО в понеделник

22 Юни 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Родос. Министърът на външните работи на Гърция Никос Коцияс заяви в петък, че в неделя ще подпише, а в понеделник сутринта ще изпрати писмата до ЕС и НАТО, че неговата страна няма да се противопостави на евроатлантическата интеграция на Македония, предава македонската електронна медия Радио „Свободна Европа“.
След конференция за стабилност и сигурност в Родос, той потвърди, че е получил нотата от македонското МВнР за ратификацията на договора за името, а в понеделник Гърция ще изпълни нейната част от задълженията.
Според Коцияс, за да има напредък „е нужен позитивен отговор от Съветът на Европейския съюз, а там има много пречки“, тъй като, както изтъкна гръцкият дипломат, има страни, които се противопоставят на това сега да се даде дата за започване на преговори с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йенс Столтенберг: Очаквам покана за Македония

Йенс Столтенберг: Очаквам покана за Македония

22 Юни 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква Македония да получи покана за членство в Алианса на следващата среща на върха на организацията, предава македонското електронно издание Радио „Свободна Европа“.
„Това, което може да се очаква на следващата среща на върха на НАТО е покана за бившата югорепублика да започне присъединителни преговори за членство в Алианса, а след това, когато договорът между Скопие и Атина бъде финализиран с референдум, ще можем да поканим страната да бъде пълноправна членка на НАТО“, заяви Столтенберг пред „Свободна Европа“.
Генералният секретар заяви, че е оптимист по отношение на Македония и се надява и очаква на срещата на върха да бъде взето такова решение.
„Разбира се, надявам се, че на референдумът мнозинството ще се изкаже в подкрепа на договора, защото това е исторически шанс за влизане в НАТО и гражданите на БЮРМ трябва да го използват, да кажат „да“ и страната да стане членка на Алианса“, обясни Столтенберг.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Лидерът на „Нова Демокрация“ организира партийната база в Северна Гърция

„То Вима“ (Гърция): Лидерът на „Нова Демокрация“ организира партийната база в Северна Гърция

22 Юни 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Солун. Лидерът на основната гръцка опозиционна партия „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис започва серия от посещения в северната провинция на страната Македония с визита в Кукуш, където ще присъства на мероприятията по случай 105-ата годишнина от завладяването на града, пише електронното издание на гръцкия вестник „То Вима“.
Фракцията даде ясно да се разбере, че няма да гласува за ратификация на договора за името между Атина и Скопие, както подчерта отново говорителят на партията Мария Спираки.
„Край Преспа Ципрас прие лошо споразумение. Огромното мнозинство от гърците са наранени от факта, че правителството на СИРИЗА (Коалиция на радикалната левица) и АНЕЛ (Независимите гърци) не се съобрази с техните чувства. Правителството на (премиера Алексис) Ципрас и (министъра на отбраната и лидер на АНЕЛ Панос) Каменос приеха това, което нито една гръцка власт до този момент не е – съществуването на македонска нация и на македонски език“, заяви Спираки.
Тя също коментира и позитивните отзиви за сделката в чужбина. „Ако правителството на (бившия премиер от „Нова Демокрация Йоргос) Караманлис (през 2008) беше се съгласило на приемането на нашия съсед в НАТО под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ), всички щяха да аплодират това. Ние сме основната опозиционна партия и политическа сила, която е преминала през историята на Гърция като защитник на националните интереси“, подчерта говорителят на фракцията.
Много в „Нова Демокрация“ вярват, че споразумението по въпроса за името на Македония може да е край на сътрудничеството между СИРИЗА и АНЕЛ, което ще се отрази на правителството , коментира „То Вима“.
„Независимите гърци“ прави неща, които противоречат на исканията на избирателите им, продължава гръцкият вестник, но депутатите от СИРИЗА, които представляват северногръцки области, също са под сериозно напрежение от електората си.
Лидерът на АНЕЛ Панос Камеонос заяви, че фракцията няма да гласува за ратификация на договора, но и че ще поиска то да бъде гласувано с мнозинство от три пети, или 180 депутати в 300 местния парламент.
В отговор на това, говорителят на правителството Димитрис Цанакопулос заяви в хода на пресконференция, че СИРИЗА няма да допусне договорът да се гласува с мнозинство от три пети и че ако „Независимите гърци“ гласуват против, Радикалната левица ще поиска вот на недоверие срещу собственото си правителство.
Междувременно, продължава „То Вима“, Мицотакис е влязъл в контакт с високопоставени еврочиновници и настоява за голяма отстъпка при изплащането на огромните гръцки заеми към международните кредитори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Вместо да подобри, договорът за името може да влоши отношенията между Гърция и Македония

Кириакос Мицотакис, лидер на „Нова демокрация“: Вместо да подобри, договорът за името може да влоши отношенията между Гърция и Македония

22 Юни 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Солун. Вместо да подобри, договорът за името може да влоши отношенията между Гърция и Македония и двете нации. Това предупреди Кириакос Мицотакис, лидерът на най-голямата опозиционна партия в Гърция „Нова демокрация“, съобщава скопското електронно издание A1 On.
В речта си на конференцията Export Summit VΙ в Солун, Мицотакис детайлно и обширно коментира договора между Македония и Гърция и негативните последици, които той може да нанесе не само в обществен, но и в икономически аспект.
Лидерът на „Нова демокрация“ представи накратко икономическите отношения между Скопие и Атина, като заяви, че гръцкият износ през миналата година е достигнал 642 милиона евро, в сравнение с 556 милиона евро през 2016 г., а вносът е възлизал на около 225 милиона евро.
„Успоредно с това, всяка година имаме около три милиона пристигащи туристи от Македония. Всичко това показва, че въпреки неразрешен 27 г. спор в нашите двустранни отношения, въпреки почти 10-годишната икономическа криза в Гърция, въпреки техническите и административните проблеми на митниците, нашите икономически отношения останаха близки. По същество приятелските отношения между двата народа също се запазиха. И по никакъв начин не бяха засегнати от спора за името. Но сега те са в опасност от сериозно подкопаване на така повърхностния и национално нестабилен избор на Ципрас. Това споразумение, вместо да облекчава проблемите, може в крайна сметка да отрови отношенията на двете страни и да съживи страстите на други времена“, предупреди Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

„Канал 5“ (Македония): Референдумът за името – на 9 или 16 септември?

22 Юни 2018 | 11:17 | Агенция "Фокус"
Скопие. В публичното пространство вече се появи информация за възможните дати за провеждане на референдума за договора с Гърция за името, предава скопската телевизия „Канал 5“ , като уточнява, че спряганите в медиите дати са 9 или 16 септември.
Първата от тях вероятно ще отпадне, за да не се свързва с референдума за македонската независимост. В средата на месец юли, твърдят медиите, се планира парламентът да официално да обяви референдума, на който гражданите ще се произнесат дали са съгласни с промяна на името на страната им в името на членството в ЕС и НАТО.
В тази насока ще бъде формулиран въпросът на референдума. Очаква се срещите на върха на ЕС в края на юни и на НАТО в средата на юли да бъдат решаващи за резултатите от плебисцита в Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

„Канал 5“ (Македония): СДМС отговори на ВМРО-ДПМНЕ: Волята на гражданите на референдума е обвързваща

22 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващият в Скопие СДМС реагира със съобщение на изявленията, направени по-рано от председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, който заяви, че партията му няма да приеме резултатите от референдума за договора за името, ако той не бъде обявен за задължителен. В тази връзка СДСМ разпространи съобщение, в което увери, че „волята на гражданите на референдума е обвързваща“, предава скопската телевизия „Канал 5“.
„Договорът не е капитулация, а значителен исторически успех за нация, която е била отхвърляна и оспорвана... Мицковски, гражданите ще имат последната дума. Волята на гражданите на референдума е обвързваща", отговориха от СДМС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

„Независен“ (Македония): Все още няма информация дали Гърция е уведомила ЕС и НАТО за деблокиране на преговорите за членството на Македония

22 Юни 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Все още няма информация дали Гърция е изпратила писма до Европейския съюз и НАТО, с които да ги информира, че са отстранени пречките за интеграцията на Македония в двете международни организации, пише електронното издание на скопския вестник „Независен“, като припомня, че в сряда Министерството на външните работи на югозападната ни съседка е изпратило нота до външнополитическото ведомство в Атина, с което го информира за ратифицирането на договора за името.
Съгласно договора, след ратифицирането в македонския парламент, Гърция има задължение да уведоми председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството на Македония в ЕС. С друго посмо Атина трябва да уведоми генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към Алианса.
Законът за ратифициране на Окончателното споразумение за решаване на спора, както е описан в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН 817 и 845 от 1993 г., прекратяване на Временното споразумение от 1995 г. и установяването на стратегическо партньорство бе приет в сряда след гласуване в парламента в Скопие, на което опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не присъства.
Споразумението между Скопие и Атина официалното име на държавата да бъде променено на „Република Северна Македония“ или „Северна Македония“ (съкратен вариант). Споразумението признава македонския език като част от групата южнославянски езици. Гражданството е македонско/гражданин на Република Северна Македония - във всички документи за пътуване. Последната дума за споразумението ще бъде на македонските граждани, които ще гласуват референдум през есента.
Споразумението за решаване на спора за името между Македония и Гърция бе подписано на 17 юни 2018 г. от министрите на външните работи на двете страни Никола Димитров и Никос Коцияс в Псарадес, на гръцкия бряг на Преспанското езеро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

Християн Мицкоски: Зоран Заев се занимава с политиканство вместо с това да подобри живота на гражданите

22 Юни 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че премиерът на Македония Зоран Заев се занимава с политиканство, вместо да подобрява пряко икономиката, с което да се подобри и качеството на живот на гражданите, предава македонската електронна медия „Курир“.
„Политиканството е това, „не знаем как да решим реалните проблеми на гражданите“. Единият иска да се изтъкне и казва „това ще направим“, другият играе със стратегията „плаши албанците с ВМРО-ДПМНЕ““, заяви Мицкоски.
Според него с подобно политиканство може да се съберат само 80 000 до 90 000 гласа, а за повече ще трябва да предложат нещо повече, нещо с което да се подобри качеството на живот, а това, според него, може да се направи само чрез преките икономически резултати.
„Хайде да седнем всички заедно и да направим това място по-добро за живот. Тогава ще има решение за всички други политически проблеми. Но най-напред да направим гражданите щастливи“, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.
Той добави още, че ще се бори за върховенството на закона, подобряване на демокрацията и да направи живота на гражданите на Република Македония, независимо от етническата им принадлежност, по-добър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Миналото, договорът и бъдещето

Kathimerini: Миналото, договорът и бъдещето

22 Юни 2018 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Гръцкият журналист Нотис Пападопулос в статия за гръцкия вестник Kathimerini пише за договора между Македония и Гърция за промяна на името и как той, макар и с много недостатъци, е приемлив, тъй като разрешава спора и позволява на двете страни да изградят приятелски отношения. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Мой близък приятел, който произвежда добре позната марка гръцко вино в северна Гърция, наскоро ми казва че неговият представител в Канада го е помолил няколко пъти да смени етикетите на бутилките си, които да обясняват че виното се произвежда в Македония. Много потребители, обяснява представителят, се объркват и вярват, че виното е направено в Бившата Югославска Република Македония (БЮРМ).
Това е само една от многото възмутителни истории около спора за името с БЮРМ, който, след 25-годишен застой, за жалост завърши с губенето на правото на изключителна употреба на името „Македония“ от Гърция. Целият свят – 140 държави – вече са признали съседната държава под името „Република Македония“, докато почти всеки чужденец, който чуе думата „Македония“, смята че става въпрос за БЮРМ.
Договорът представен от правителството на премиера Алексис Ципрас включва промяна на името на БЮРМ на Северна Македония, в реда на това, за което Гърция настояваше в последните няколко години: добавянето на географско определение. В същото време, договорът принуждава нашият съсед да промени своята конституция, да приеме че няма връзка с античната гръцка история и да демонтира кичозния „Дисниленд“ на тема Александър Велики, който е инсталиран в страната.
Въпреки това, обратно на това което се търсеше, споразумението припознава че гражданите на БЮРМ – предимно славяни и албанци – говорят несъществуващ „македонски“ език и се наричат „македонци“. Очевидно, този договор не е това, което гръцката страна би желала.
Все пак, при никакви обстоятелства този договор не е неприемлив, какво остава за предателски, тъй като разрешава най-големия проблем (името) и води до нормализация на нашите отношения със слаб, но ценен съсед, върху който Анкара и Москва са хвърлили поглед.
Дори е възможно, ако Ципрас беше реагирал адекватно и беше потърсил начин да сътрудничи с опозицията, вместо да се опитва да ги раздели и да спечели политически дивиденти от това, възприятието на договора от народа на Гърция да беше много по-различно.
Парадоксът в тази ситуация е, че ако развитието на събитията продължи в настоящата посока, основният опозиционен лидер Кирякос Мицотакис (може би в сътрудничество с лидера на Движение за промяна Фофи Дженимата) ще бъде този, който ще получи възможността през 2019 година да приложи този договор като част от ново правителство и да поеме инициативата за по-нататъшна подкрепа на Скопие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Външният министър на Македония Никола Димитров призна, че гражданите на страната му са славяни

Protothema: Външният министър на Македония Никола Димитров призна, че гражданите на страната му са славяни

22 Юни 2018 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Ние сме славяни“, заяви министърът на външните работи на Македония Никола Димитров по време на интервю за телевизионното предаване „Топ Тема“ по македонската телевизия „Телма“, пише гръцкият вестник Protothema.
Когато той бе запитан за това кога смята, че е започнала македонската история, Димитров заяви че това е въпрос за историците и че той самият е адвокат. „Но като гражданин, знам че езикът ми е един от южнославянските езици, както е и нашата култура, нашата традиция. Смятам че наистина е здравословно за нас да бъдем горди с това, което е наше и вярвам че това приключение (архаизация) трябва да приключи“, допълни той.
Димитров изтъкна, че правителството ще заеме позиция в референдума за договора с Гърция и ще уважи неговия изход. „Ще излизаме всеки ден, по десет пъти и по сто пъти, за да обясним защо смятаме че това споразумение е добро и защо трябва да се придвижи напред. Не знам какви ще са възгледите на опозицията. Но това правителство и това парламентарно мнозинство ще уважи волята на хората. Убеден съм, че хората ще подкрепят това усилие и страховете ще бъдат разсеяни“, отбеляза външният министър.
Попитан защо Македония е приела името да бъде за свободна употреба, или „erga omnes“, Димитров отговори:
„Защото в противен случай нямаше да има споразумение. Това беше позицията на Атина и нямам съмнения за това. Ако настоявахме за двойната формула, нямаше да има споразумение“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият председател на Конституционния съд на Македония, Трендафил Ивановски: Подписът на Георге Иванов за договора с Гърция не е необходим

Бившият председател на Конституционния съд на Македония, Трендафил Ивановски: Подписът на Георге Иванов за договора с Гърция не е необходим

21 Юни 2018 | 23:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият председател на Конституционния съд на Македония Трендафил Ивановски заяви пред македонската електронна медия „Фактор“, че за договора с Гърция има ясно определение в международното право, но за съжаление може да се усложни работата, за да се търсят правомощията на Конституционния съд.
„Международните договори в името на държавата се сключват от президента на Републиката и правителството в определени законово утвърдени случаи. Когато един международен договор се сключи, той подлежи на ратификация, а след нея договорът е този, който влиза в сила. Но заради формалностите, един акт трябва да бъде обявен, за да бъде цялостно завършен, а за неговото обнародване трябва да бъде публикуван в Държавен вестник, за който се изисква подпис от страна на президента на държавата. Тъй като самият закон е за ратифициране на договор за публикуване, с други думи самият акт на неговото обявяване е малко по-различен от редовната система. Знаем, че президентът на републиката вече обяви, че няма да сложи своя подпис под договора, но никой не търси от него подпис, тъй като договорът ще бъде подписан от този, който вече го е направил. От друга страна, дали президентът иска да допринесе за по-нататъшното цивилизационно развитие на Македония и нейният път напред, или иска да бъде твърд, той се опитва по някакъв начин да не дава подписа си на договора. Той смята, че го спира по този начин. Може и формално да го забави, но следва връщане в парламента, повторно гласуване и ако отново се гласува с над 61 гласа, тогава ще е длъжен да го подпише“, заяви Ивановски.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гърция и Албания ще търсят разрешаване на двустранните въпроси

Kathimerini: Гърция и Албания ще търсят разрешаване на двустранните въпроси

21 Юни 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Атина/Тирана. Гърция и Албания вървят към споразумение в предстоящите дни за разрешаване на двустранните си висящи въпроси, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Според информациите, двете страни ще търсят сключването на споразумение преди срещата на върха на европейските външни министри на 25 юни.
Очаква се Атина и Тирана да подпишат споразумение за разграничаване на ексклузивните икономически зони на двете страни, прекратяване на състоянието на война, което е още в сила от Втората световна война, и осигуряването на права на етническите гърци в Албания.
Гръцкото правителство категорично отрече, че в преговорите ще влезе спорният въпрос за исканията на чамската етническа група.
Чамите, които са албанска етническа група, твърдят, че имат право върху собствеността, която са оставили в Гърция, след като са били изгонени по време на Втората световна война.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев очаква подпис от Георге Иванов, Атина трябва да изпрати писмо до НАТО

„ТВ 21“ (Македония): Зоран Заев очаква подпис от Георге Иванов, Атина трябва да изпрати писмо до НАТО

21 Юни 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Скопие/Атина. Все още няма потвърждение от външните министерства на Македония и Гърция, дали Атина е изпратил известие до НАТО, че са отстранени пречките за изпращане на покана към Скопие, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.
В интервю за „Ал Джазира“ македонският премиер Зоран Заев, запитан дали е възможно отстъпка от гръцката страна с писмото, което трябва да се прати до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като резултат от силния отпор на гръцката опозиция, той заяви че не очаква никакви пречки.
„Убеден съм, че това което е дефинирано с договора, а то разбира се почита гръцката страна и гражданите ѝ, ще се изпълни, както е уточнено. Имаме предвид все пак, че президентът Иванов може да направи някои пречки. Но подписването и обявяването е решено, ще бъде намерено решение и на това“, заяви Заев.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“: Никола Димитров заяви, че проблем за референдума за името на Македония ще бъде избирателната активност

„Нова ТВ“: Никола Димитров заяви, че проблем за референдума за името на Македония ще бъде избирателната активност

21 Юни 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров заяви, че за да бъде успешен референдумът за името на страната, избирателната активност трябва да бъде висока, но в момента опозицията все още има колебания как да действа и дали да призове към участие. Той допълни, че в предстоящия период ще има консултации по този въпрос, предава македонското електронно издание „НОВА ТВ“.
Министърът на външните работи призова правителството и опозицията да поемат отговорността, защото гражданите „трудно гласуват“ и припомни, че на последните президентски избори избирателната активност е била ниска. През 2008 г. всички политически партии в Македония се споразумяха и намалиха избирателната активност за избор на държавен глава от 50% на 40%, за да се предотврати възможността вотът да се провали, ако някоя партия реши да ги бойкотира.
От правителството съобщават, че не мислят да се намаля минималната избирателна активност, за да може референдумът да бъде признат и че през следващия период ще се опитат да убедят гражданите масово да подкрепят споразумението с Гърция.
Същевременно от министерството на правосъдието съобщават, че все още не е решено дали референдумът ще бъде задължителен или консултативен, но посочват думите на министър-председателя Зоран Заев, че „резултатите от референдума ще се спазват независимо дали ще бъде задължителна или консултативен“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): За референдума за името е необходим широк правителствен фронт

„24 Вести“ (Македония): За референдума за името е необходим широк правителствен фронт

21 Юни 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Широка коалиция за евроатлантическа Македония е начинът, по който управляващите партии вероятно ще водят кампанията за предстоящия референдум за споразумението с Гърция, съобщават партийни функционери от управляващото мнозинство за скопския телевизионен канал „24 Вести“ .
Според въпросните източници министър-председателят Зоран Заев и председателят на албанската етническа партия ДСИ Али Ахмети вероятно ще предложат тази идея и на по-малките партии и етнически общности, както и на гражданския сектор. Целта е да се обединят всички партии и граждани, които подкрепят евроатлантическото бъдеще на страната.
Управляващата партия СДСМ смята, че всички алтернативи а възможни. Решението ще се вземе от партийните органи.
От ДСИ поясняват, че замисълът е да се води кампания, в която лексиката няма да бъде с националистически послания и в която ще има позоваване на общуването и съжителството, независимо от етническата принадлежност на гражданите.
„Идеята е точно това - да се обединят всички граждани, които желаят доброто на Македония и виждат страната като част от европейското семейство“, съобщава ДСИ.
Според досегашните им изказвания, а и заради положителното им гласуване за ратифицирането на договора в парламента, се очаква за референдума да лобират по-малките партии на Мендух Тачи, Африм Гаши, Билал Касами и Зиядин Села.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“: Мълчание от кабинета на Георги Иванов след ратификацията на договора за името

„Алсат-М“: Мълчание от кабинета на Георги Иванов след ратификацията на договора за името

21 Юни 2018 | 18:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Един ден след ратификацията на споразумението между Македония и Гърция в парламента в Скопие държавният глава Георги Иванов все още няма официална позиция за това как да ще процедира, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Президентството на Македония потвърди, че той е получил законопроекта с подписа на председателя на парламента Талат Джафери и допълнш, че обществеността ще бъде информирана за позицията на президента. Преди той заяви, че няма да подпише ратификацията и дори се обърна към министър-председателя Зоран Заев, ако иска незабавно да започне процедура по импийчмънт срещу него.
Като се има предвид, че импийчмънтът на президента според конституцията изисква мнозинство от две трети от гласовете в парламента, опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ информира Заев, че такава инициатива е невъзможна.
След приемането на Закона за ратификацията, той бе изпратен на президента Иванов, който трябва да го подпише в седемдневен срок. Ако не го направи, документът се връща в парламента, където да бъде гласуван повторно.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДСМ опровергава ВМРО-ДПМНЕ: Химнът и държавните символи не са част от споразумението за името с Гърция

СДСМ опровергава ВМРО-ДПМНЕ: Химнът и държавните символи не са част от споразумението за името с Гърция

21 Юни 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващата македонска партия СДСМ реагира на обвиненията на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че със споразумението с Гърция ще има промяна на химна и на държавните символи. Социалдемократите заявиха, че те не са били част от договора, не са били обсъждани на преговорите, което означава, че нито ще бъдат променяни, нито тяхната употреба е поставена под въпрос, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
От СДСМ изтъкнаха, че споразумението гарантира македонската идентичност, която „никога повече няма да бъде оспорвана и отричана от другите“ и чрез него се отваря пътят на страната към евроатлантическата интеграция, която е основен национален език.
„В интерес на гражданите и държавата ще бъде ВМРО-ДПМНЕ да спре с лъжливите твърдения, да покаже елементарна отговорност към тях“, пише в официално заявление на СДСМ.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ твърди, че договорът за името ще означава промяна на химна и преразглеждане на учебниците в Македония

„Сител“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ твърди, че договорът за името ще означава промяна на химна и преразглеждане на учебниците в Македония

21 Юни 2018 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Основната опозиционна македонска партия ВМРО-ДПМНЕ обвини правителството , че с договора с Гърция за името е приело и пълна промяна на учебниците в страната. Според нея под въпрос е поставен и химнът на страната. Партията смята договора за „етноцид“ и прочистване на цяла нация, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
ВМРО-ДПМНЕ обвини министър-председателя Зоран Заев и депутатите от парламентарното мнозинство, че заради тях съществителното Македония ще бъде изтрито от конституцията, че ще забранят употребата на всички форми на прилагателното „македонски“ в институциите.
Опозиционната партия обвинява Заев, че този договор е вреден, излиза от рамките на ООН и нарушава националните и държавните позиции.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Определен е текстът на споразумението за решаването на откритите въпроси между  Гърция и Албания

„Макфакс“ (Македония): Определен е текстът на споразумението за решаването на откритите въпроси между Гърция и Албания

21 Юни 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Родос. На Гръцкия остров Родос външните министри на Гърция и на Албания Никос Коцияс и Дитмир Бушати установиха окончателния текст на Споразумението за разрешаването на откритите въпроси между двете държави, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Според албанските медии документът се очаква да бъде подписан на срещата на високо равнище на ЕС, която ще се проведе на 28 и 29 юни, от министър-председателите Еди Рама и Алексис Ципрас. Същите източници добавят, че въпреки че вече всичко е договорено в договора, тъй като Атина отказа да включи разпоредба за чамите (етническите албанци в Епир), може да възникнат проблеми с позицията на президента на Албания Илир Мета.
От медиите в Тирана оценяват положително, че в споразумението е договорена морската граница между Гърция и Албания и че има решение около правата на гръцкото малцинство в Албания.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 декември 2018 г.
Украинците празнуват историческия Синод за обявяване на независимост на УПЦ. 16 ...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.