НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Започна двудневният фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“

Пловдив: Започна двудневният фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“

23 Юни 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Пловдив. В парк „Младежки хълм“ в града започна двудневният фестивал „Животът в Пловдив през Средновековието“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив д-р Кирил Ненов, историк и председател на Фондация „Българско историческо наследство“, която организира събитието. Програмата на фестивала е целодневна, като официалното откриване се състоя в 10.00 часа. В 10.30 часа започна „Всекидневието на Балканите през Средновековието“ – сказка на доц. Димитър Димитров от ПУ „Паисий Хилендарски“. В 11.00 часа ще се проведе състезание по средновековна стрелба с лък, в 11.30 часа – „Писмени и археологически данни за средновековния град Пловдив“ – сказка на доц. Камен Станев от Кирило-Методиевски научен център към БАН. В 12.00 часа посетителите ще имат възможността да се включат в открит урок по средновековна европейска фехтовка, а от 14.00 до 16.00 да присъстват на прожекции на документални филми.
В 16.00 часа ще започне „Латинското Филипополско дукство във фолклорната памет на българите“ – сказка на д-р Калин Йорданов от СУ „Св. Климент Охридски“, а от 16.30 часа – средновековна театрална постановка „Кентърбърийски разкази“. От 17.00 до 19.00 часа ще се проведат състезания по средновековна стрелба с камък, по надбягване с чували, турнир със средновековно снаряжение и въоръжение, както и възстановка на средновековния празник на лятното слънцестоене – Еньовден. В 19.00 часа ще започнат концертите на гостуващи музикални групи.
Програмата на фестивала продължава и в неделя, когато в 10.00 часа ще започне средновековно куклено представление. В 10.30 часа посетителите ще се запознаят с българското изобразително изкуство през Средновековието, а в 11.00 със средновековните танци. В 11.30 ще се състои сказка „Средновековни боздугани от България“ на доц. Стоян Попов от ПУ „Паисий Хилендарски“, а в 12.00 часа – турнир със средновековно снаряжение и въоръжение. В 12.30 ще започне лекция „Култове на български светци през Средновековието“ на доц. Димо Чешмеджиев от ПУ „Паисий Хилендарски“, а в 13.00 часа – състезания по средновековно дърпане на въже. В 13.30 ще се състои представяне на средновековна европейска поезия в оригинал и в превод. В 14.00 отново ще има прожекции на документални филми, а в 16.00 посетителите ще се запознаят с „Медовината пред Средновековието – извори и технология на производство“. Програмата в неделя ще продължи със смешки на средновековен шут, средновековен робски пазар, състезание по средновековно хвърляне на копие и по средновековна борба. В 19.00 часа отново ще се състоят концерти на гостуващи групи, както и огнено шоу на кокили, с което ще приключи програмата на двудневния фестивал.
Фестивалът „Животът в Пловдив през Средновековието“ е организиран от фондация „Българско историческо наследство“, финансиран е от Община Пловдив и е официално заложен в Календара на културните събития за 2018 година.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Париж на
Протест в Париж на "жълтите жилетки". 15 декември 2018

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.