НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

„Известия“: Евроскептици от всички страни, съединявайте се

6 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Рим. Новият общоевропейски алианс „Лига на лигите“ ще се застъпи за тясно сътрудничество с Русия, заяви съветникът по външна политика на лидера на италианската дясна партия „Лига“ Джанлука Савоини за руския вестник „Известия“.
По неговите думи в съюза, който лидерът на „Лига“ и вицепремиер на Италия Матео Салвини възнамерява да създаде преди изборите за Европейски парламент догодина, могат да влязат политически сили от Швеция, Белгия и България.
По-рано Салвини излезе с инициатива за консолидация на общоевропейско ниво на всички „свободни и суверенни сили, които искат да защитят своя народ и своите граници“. Според експертите, това означава, че през следващата година антимигрантската реторика в ЕС ще набере инерция.
Идеята за създаване на общоевропейски алианс беше изразена от Матео Салвини на ежегодния конгрес на партията му „Лига“ миналата неделя. Лидерът на партията обяви, че като „алтернатива на Европа, основана на експлоатацията и масовата имиграция“, той планира да го сформира за изборите за Европарламент през май 2019 година.
„Матео Салвини ще се обърне към всички партии, които към момента не принадлежат към една група с нас в Европейския парламент. Например, в допълнение към нашите приятели в Австрия, Германия и Франция, има интересни партии в Швеция, Белгия и България. Бидейки вече част от общоевропейския алианс, ще продължим да се застъпваме за тясно сътрудничество и приятелски отношения с Русия“, заяви Джанлука Савиони.
Бъдещата група ще обедини „Лига“ с френското „Национално обединение“ (до неотдавна „Национален фронт“), холандската Партия на свободата, австрийската Партия на свободата и представители на десните политически сили в Белгия, Полша и Германия.
В същото време в Европейския парламент съществува още една евроскептична група – „Европа на свободата и пряката демокрация“, чийто състав включва 45 депутата. Гръбнакът на партията се формира от членовете на британския „UKIP“, но следващата година, след изхода на Великобритания от ЕС, еврогрупата ѝ ще остане обезкървена. А това означава, че нейните депутати ще търсят нов подслон.
Така или иначе, стремежът за влизане в обявения от Матео Салвини евроскептичен алианс ще зависи широко от политическата конюнктура.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

AFP: Матео Салвини призова за общоевропейски антиимигрантски алианс

1 Юли 2018 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Рим. Вътрешният министър на Италия Матео Салвини призова за общоевропейски съюз срещу "масовата имиграция" на тържествено годишно събрание на крайнодясната си лига Лига в неделя, предава AFP.
"Мисля за лига на Лигите в Европа, която да обединява всички свободни движения, които искат да защитят границите си и благополучието на децата си", каза Салвини пред множеството на петата конференция на партията му в северното пристанище Понтида.
Салвини, който е изградил съюзи с други крайнодясни европейски групи, включително Френското национално движение, заяви по-рано, че изборите за Европейски парламент през следващата година ще бъдат референдум за "Европа без граници ... и Европа, която защитава своите граждани".
"Ще обиколя столиците и не само европейските, да създам алтернатива на тази Европа, основана на експлоатация ... (и) масова имиграция".
Около 50 000 души дойдоха от цяла Италия, за да присъстват на речта му, съобщиха местните медии, привлечени от призива му "Италия на първо място" на Салвини.
"Това е неописуемо чувство", каза Салвини пред множеството за да чуе "призивите на обичта, идващи от Понтида".

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Ангела Меркел и Хорст Зеехофер са провели среща, за да обсъдят миграционната политика

Sputnik: Ангела Меркел и Хорст Зеехофер са провели среща, за да обсъдят миграционната политика

1 Юли 2018 | 07:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зеехофер са провели среща в събота, за да обсъдят миграционната политика на страната, предава Sputnik.
Меркел се е срещнала със Зеехофер в собствената си резиденция, като се предполага че разговорите между двамата са продължили около два часа, според информациите на вестник „Handelsblatt“. Изходът от разговорите остава неясен.
В неделя двете сестрински партии, Християндемократическият и Християнсоциалният съюз, ще проведат вътрешнопартийни сесии, в които ще се обсъдят възможните изходи на правителствената криза, както и решението срещата на върха на ЕС по отношение на миграцията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Испания ще приеме кораб с 59 мигранти, спасени в Средиземно море на път от Либия

AFP: Испания ще приеме кораб с 59 мигранти, спасени в Средиземно море на път от Либия

1 Юли 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Барселона. Испания ще приеме кораб с 59 мигранти, спасени в Средиземно море на път от Либия, които Италия и Малта отказаха да приемат, предава AFP.
Новината идва само ден след като на срещата на лидерите от Европейския съюз бе постигнато споразумение за намаляване на потока от мигранти към Съюза.
„Въпреки препятствията, ние продължаваме да помагаме на „невидимите хора“. Техните разкази и това, което са преживели в Либия е ужасяващо“, казват от неправителствената организация „Отворени обятия“
За конкретния кораб италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини е написал в социалната мрежа „Фейсбук“: Най-близкото пристанище е Малта, организацията и флагът на кораба са испански, да забравят да акостират в Италия“.
Малтийският вътрешен министър е казал в „Туитър“: Спрете да разпространявате некоректна информация и да сочите с пръст Малта без причина“, като е уточнил, че мигрантите са спасени между Либия и италианския остров Лампедуза.
Корабът е получил разрешение да закара мигрантите в Барселона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Унгарското правителство отрече да е сключено споразумение с Германия за връщане на мигранти

Sputnik: Унгарското правителство отрече да е сключено споразумение с Германия за връщане на мигранти

30 Юни 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Правителственият говорител на Унгария Золтан Ковач заяви, че никакво споразумение с Германия не е постигнато за връщането на мигранти в страната, предава Sputnik.
По-рано в събота бе съобщено, че германският канцлер Ангела Меркел е подписала споразумение с 14 държави от Европейския съюз за разпределяне на мигранти, сред които личеше и името на Унгария.
„Никакво подобно споразумение не е сключвано. Невъзможно е за мигрант да влезе в Унгария, без преди това да е влязъл в страна-членка на ЕС. През 2015 година Германия се опита да ни направи първата страна на влизане на мигрантите, но ние отказахме това още тогава“, заяви Ковач.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой има нужда от мигрантите да ги вземе, защо трябва ние да бъдем наказани

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой има нужда от мигрантите да ги вземе, защо трябва ние да бъдем наказани

30 Юни 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Ако някой има нужда от мигрантите да ги вземе, защо трябва ние да бъдем наказани. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по повод информация в чужди медии, че канцлерът Ангела Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предложих за един или за шест месеца да спрем достъп до ЕС, да си решим спокойно всички тези проблеми. Винаги съм бил за проевропейското, за общите европейски решения. Бил съм атакуван за това в България, но в случая мисля, че позицията ни е еднакво коректна към всички“, заяви Борисов. „Ако някой има нужда от тези мигранти и ги заяви, ние сме ги регистрирали, да ги вземе. Ако не, защо ние без да бъде решен въпросът с платформите, с външните центрове, трябва да бъдем наказани? Парите не са изобщо проблем. Биха дали и милиарди, който се съгласи да ги издържа. Не са проблем парите в случая, а политическата криза на тази тема в Европа“, допълни той.
„Аз съм за солидарност, но пак казвам, когато решим всичко това заедно сядаме и казваме какво да правим с тези, които са в Европа. Аз не мога да си позволя да поема риска, защото този риск е толкова дългосрочен след това, толкова до непоправими последици може да има за нашата страна и за хората в България, че аз не мога да си го позволя. Видях доста реакции – не им се хареса на една част от колегите, други ме аплодираха, но мисля, че това устройва би трябвало да устройва всички“, каза още Борисов и поясни, че затова 6 месеца се е работило върху промяната в Дъблинското споразумение. „3-те нива, когато няма вълна, когато има вълна, когато има вторично преразпределение. И пак казвам винаги съм се прекланял и публично пред хуманността на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан съм го казвал публично. През България са преминали преди няколко години 60 хил. души - 20 хил. по времето на БСП, 40 хил. по наше време, докато станат загражденията. От Унгария са сигурно двойно повече, но Германия ги прие, понесе този пасив. Разбира се, че трябва да бъде солидарни, но след като решим и другите две теми“, поясни премиерът. „Към тази дата единственото, за което се говори активно е преразпределението. Да, реши се да се плати на Турция. Но до вчера и днес още не сме платили. Само на добра воля към България изпълняват ангажимента“, коментира още Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти

Премиерът Бойко Борисов: Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти

30 Юни 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов по повод информация в чужди медии, че канцлерът Ангела Меркел е постигнала споразумение с 14 държави за връщане на мигранти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа. Винаги съм казвал, че последното десетилетие канцлерът Меркел е допринесла за просперитета и то в пълния обем на цяла Европа, не само на Германия. Разговарях миналата седмица и с премиера на Бавария. Били сме винаги най-солидарни. Само че аз солидарността я разбирам по друг начин – всяка държави да си носи отговорността за границата. Говоря за външните държави. Да, когато вълната дойде, всички бяхме неподготвени, но в България по най-бързия начин две правителства подред започнаха да изграждат съоръженията, изградиха ги, над 230-240 км. Инвестирахме в полиция, жандармерия, сменихме закона, пратихме армията. Получихме и финансова помощ от ЕК“, заяви Борисов. По думите му миграционният поток е сведен до нула. „Благодарим, а и дадохме принос със срещата на Върха между ЕС и турския президент Ердоган. Така че усилията на България плюс работещото споразумение между ЕС и Турция гарантираха външните граници на ЕС. Това е солидарност. Много ясно казах, че със стара дата не можем да приемаме мигранти, защото не сме виновни, че сме последни в ЕС. От 2015 г. до четвъртък срещу петък през нощта сме защитавали една и съща позиция, която е работеща за всички европейски държави“, подчерта той. Според него тя е едновременно да се задействат трите мерки. „Мислех, че след като сме се спогодили с толкова труд, тази тема сега ще се работи, а няма да се коментира. Трите мерки трябва да действат едновременно и да влязат едновременно. Първата – осигуряване категорично на външните граници на ЕС чрез финансова помощ, хора техника за Гърция, Италия, Испания и България. Едновременно с това да се преговаря с държави без да им се назовават имената извън Европа, където да се направят такива „хот спотове“ или платформи, за да може хората, които си мислят, че могат да намерят работа и препитание в Европа, да отидат там. Категорично да се разделят двата вида мигранти – бягащите от войната с икономическите. Това не е едно и също“, подчерта Борисов.
„Самите ние, когато българи отидат в Европа, ние тихомълком си връщаме доста от нашите сънародници, които не се занимават там с това, за което законът повелява. Третото е да се говори за вторичното преразпределение в Европа. Сиреч, ако една държава е изпуснала мигрантите, минали нелегално, не си изпълнила ангажиментите, тогава разбирам да се върнат. Но тези, които са влезли по официален път, съгласно всички споразумения и са отишли да търсят препитанието си в Европа една част първо по какъв начин ще бъдат върнати и второ, защо ни наказват за нашето усилие и усърдие“, попита Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Ангела Меркел иска да изпрати мигрантите в специални центрове и да подсигури границите на ЕС, 14 държави са изразили готовност да я подкрепят

Sputnik: Ангела Меркел иска да изпрати мигрантите в специални центрове и да подсигури границите на ЕС, 14 държави са изразили готовност да я подкрепят

30 Юни 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Споразумението за миграцията, сключено след деветчасова среща на върха на Европейския съюз в Брюксел, ще разпредели бремето на прием на бежанци по-равномерно сред страните-членки, пише Sputnik.
Канцлерът на Германия Ангела Меркел планира да премести мигрантите, първоначално регистрирани в други държави от ЕС, в специални „контролирани“ центрове, съобщи „DPA“, позовавайки се на писмо, което тя е изпратила по-рано на лидерите на партиите, сформиращи управляващата ѝ коалицията.
В писмото Ангела Меркел е съобщила за резултатите от разговорите в Брюксел, фокусиращи се върху миграционната политика на ЕС.
Според документа, поне 14 държави от ЕС са заявили пред германския канцлер готовността си да подкрепят миграционната ѝ политика и да допринесат към усилията за преразпределяне на мигрантите към държавите на първоначалната им регистрация.
В телефонни разговори с коалиционните си партньори в петък, Меркел е заявила, че правителството ѝ е готово да разположи допълнителни полицейски служители в България и други държави, като част от усилията на Съюза да обезопаси външните си граници.
Във финалното изявление относно миграцията, публикувано в петък, участниците в срещата на върха инструктираха Европейската комисия да разреши въпроса с изграждането на филтриращи центрове в държави извън ЕС, които да селектират бежанци заслужаващи убежище и да ги прекарват до Европа.
Комисията също е възложена със задачата да изгради центрове за обработка на мигранти в Европа, която бързо ще различава истински търсещите убежище и „нелегалните мигранти, които ще бъдат връщани“.
Търсещите убежище, които наистина имат нужда от закрила – предимно идващи от военни зони – ще бъдат разпределяни сред страните от ЕС на доброволен принцип без никакви квоти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Египет няма намерение да изгражда на своя територия центрове за  мигранти

ТАСС: Египет няма намерение да изгражда на своя територия центрове за мигранти

29 Юни 2018 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Кайро. Египет няма намерение да изгражда на своя територия центрове за мигранти. Това е заявил представителят на Министерството на външните работи на страната Ахмед Абу Зейд пред египетско електронно издание, цитирано от TACC.
„Позицията на Египет по отношение на мигрантите е известна и разбираема за всички, тя е изработена на база на египетските закони, международното законодателство по въпроса и международните договорености“, е казал представителят на дипломатическото ведомство. Той добавя, че политиката на Кайро е „основана на отказа от изграждане на лагери или сборни пунктове за бежанци на египетска територия“
По неговите думи „Египет се стреми да интегрира бежанците в египетското общество и им предоставя всичко необходимо за удовлетворяване на основните им нужди“.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: ЕС ще изпълни изцяло спогодбата за мигрантите с Турция

Ангела Меркел: ЕС ще изпълни изцяло спогодбата за мигрантите с Турция

29 Юни 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел е заявила в петък на пресконференция в Брюксел, че Европейският съюз ще изпълни изцяло спогодбата за мигрантите с Турция, предава Anadolu Agency.
В изказване на пресконференция в Брюксел в края на двудневната среща на върха на европейските лидери Меркел отново потвърди ангажиментите на Европейския съюз по отношение на Турция.
"Искаме да направим всичко, за да изпълним наистина това споразумение с всичките му аспекти", подчерта тя.
Меркел приветства решението на лидерите на ЕС в петък да освободят втория транш от 3 милиарда евро (3,72 милиарда долара) помощ за сирийски бежанци в Турция, съгласно споразумението от 2016 г.
"Това е много важен сигнал, че най-накрая можем да прехвърлим втория транш от 3 милиарда евро на Турция, разбира се, по програма, базирана на проекти за сирийските бежанци", каза тя.
Канцлерът похвали усилията на Турция за приютяването на повече от 3,5 милиона сирийски бежанци от началото на сирийската гражданска война.
"В този смисъл Турция върши чудесна работа", подчерта тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Франция няма да приема центрове за обработка на мигранти

Еманюел Макрон: Франция няма да приема центрове за обработка на мигранти

29 Юни 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че страната му няма да примее никакви центрове за обработка на мигранти, за каквито страните членки на ЕС се разбраха като част от постигнатото споразумение за мигрантите, предава AFP.
„Франция не е страна на първоначално пристигане. Заради тази ситуация тя няма да открива центрове от този тип“, заяви Макрон по време на пресконференция в Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел нарече решението на ЕС по миграцията важна крачка в правилната насока

ТАСС: Ангела Меркел нарече решението на ЕС по миграцията важна крачка в правилната насока

29 Юни 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че решението на срещата на високо равнище на ЕС по миграцията е „важна крачка в правилната посока“, но предстои още много работа, предава ТАСС.
„Длъжна съм да кажа, че има съществено придвижване напред, но ние засега не сме на края на пътя“, заяви тя. Меркел отбеляза, че според нея „миграцията е предизвикателство не само за отделните страни от ЕС, а за цяла Европа“.
Канцлерът подчерта, че ЕС има намерение да продължи сътрудничеството си с Турция по решаването на проблемите с нелегалната миграция и в осъществяването на споразумението по бежанците. Тя допълни, че Анкара „полага изключителни усилия“ за преодоляване на миграционната криза.
Освен това канцлерът отбеляза, че решенията на срещата на високо равнище на ЕС по ограничаването на миграцията изпълнява условията, които по-рано бяха представени от коалиционния ѝ партньор от Бавария Християнсоциалния съюз.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Либийският маршал Халифа Хафтар заяви, че няма да приеме чуждестранно военно присъствие в страната за справяне с миграцията

AFP: Либийският маршал Халифа Хафтар заяви, че няма да приеме чуждестранно военно присъствие в страната за справяне с миграцията

29 Юни 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Бенгази. Либийският маршал Халифа Хафтар, „силният човек“ в Източна Либия, обяви че няма да приеме чуждо военно присъствие в страната за спиране на миграцията, след като европейските лидери приеха мерки за прекратяване на бежанските притоци от африканската държава, през Средиземно море към Европа, предава AFP.
По-рано европейските лидери се съгласиха да обмислят възможността за „платформи за разтоварване“ на мигрантите извън Европа, най-вероятно в Северна Африка, за да обезкуражат мигрантите от качване на корабите към Европа.
Хафтар води т.нар. „Либийска национална армия“, която подкрепя паралелното правителство в Източна Либия, което оспорва властта на признатото от ООН централно правителство в Триполи.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Според испанския премиер постигнатото споразумение за миграцията не е най-доброто възможно

Politico: Според испанския премиер постигнатото споразумение за миграцията не е най-доброто възможно

29 Юни 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският министър-председател Педро Санчес заяви пред репортери, че постигнатото снощи споразумение за миграцията, не е най-доброто възможно, „но все пак е споразумение“, предава Politico.
Новият министър-председател на Испания заяви, че би искал то „да бе достигнало значително по-далеч“, но призна, че след като страните членки са започнали от толкова различни начални позиции, според него при дадените обстоятелства то е добро.
Според него прогресът е, че вече има европейски отговор и европейско финансиране на въпроса. „Вече няма да се говори за мигранти, пристигащи на брега на някоя европейска държава, която трябва да се грижи за тях. Сега когато някой пристига в Малта, Испания, Италия или Гърция, той всъщност ще пристига в Европейския съюз“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): 75% германците подкрепят „европейския метод “ за действие на Ангела Меркел за бежанската криза

The Local (Германия): 75% германците подкрепят „европейския метод “ за действие на Ангела Меркел за бежанската криза

29 Юни 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Според социологическо проучване, поръчано от германския телевизионен канал АРД, повечето германци подкрепят „европейското“ решение за справяне с търсещите убежище на континента. Същевременно те подкрепят и предложението мигрантите да се връщат от германската граница, предава The Local.
Според проучването три четвърти от германците подкрепят начина на действие на канцлера Ангела Меркел с изграждане на европейско решение на спора за мигрантите, който заплашва правителството ѝ с разпад. Едва 22% от допитаните биха предпочели Германия да търси едностранно решение.
Допитаните са песимистични за начина, по който спорът може да се реши. Едва 36% от респондентите вярват, че европейско решение за бежанската криза може да се намери в близкото бъдеще. 59% са скептично настроени, че такова може да се намери.
В същото допитване на въпрос към респондентите дали са за или против бежанците (които са вече регистрирани в друга страна от ЕС) да бъдат отпращани от германските граници, 62% са за, докато 31% смятат, че такива хора трябва да бъдат пуснати в страната.
Същевременно на въпрос, за кого биха гласували, ако в неделя се проведат избори, за „Съюза“ (ХДС/ХСС) биха гласували 32%, за ГСДП – 19%, за „Алтернатива за Германия“ – 14%, за „Зелените- 13%, за „Левите“ – 9%, а за „Свободните демократи“ –8%.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Как Ангела Меркел разби Европейския съюз

Politico: Как Ангела Меркел разби Европейския съюз

29 Юни 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. В материл за европейската редакция на електронното издание Politico журналистът Матю Карнишниг анализира действията на германския канцлер Ангела Меркел при бежанската криза, която удари Европа през 2015 година и при кризата с еврозоната. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.

Отговорът на Ангела Меркел към бежанската криза в Европа донесе на германския лидер световна репутация на модерната Жана Д‘арк, смел защитник на Западните идеали срещу популисткия пристъп.
„Имам неизмерим респект за Ангела Меркел“, заяви бившият американски вицепрезидент Ал Гор по време на посещение в Берлин през тази седмица. „Мисля, че тя е изключителен лидер, изправен пред сериозна поредица от предизвикателства“.
Докато това мнение се задържа сред голяма част от Запада, у дома въпросите за нейното лидерство стават по-гласни с всеки ден. Отвъд вътрешните притеснения, все повече и повече от съюзниците на Меркел си задават въпрос, все още смятан за кощунство сред по-голяма част от естаблишмънта на Германия: Разделя ли тя Европа?
„Скъпа Ангела Меркел, след близо 13 години като канцлер, единственото нещо, което Европа ти остави, е неприязън“, заяви Малте Пипер, кореспондент на германската публична телевизия „ARD“, в коментар през тази седмица, който създаде вълнения в Берлин. „Всички срещи през последните месеци илюстрират това. Помогнете най-накрая да спрем Европа от наклоняване към разделение, вместо към единство! Направете място в канцлерството за наследник“.
Германският лидер разполага с това, което може да бъде последният ѝ шанс да опровергае критиците си по време на тазседмичната среща на върха на Европейския съвет в Брюксел. Тя е под интензивен натиск да се прибере у дома със сключено споразумение за бежанците – такова, което би позволило на баварските ѝ партньори, Християнсоциалният съюз (ХСС), които са изправени пред тежка предизборна кампания, да претендират за победа в продължителна битка върху сериозния въпрос за бежанската политика. Трудната част ще бъде да се спечели подобно споразумение без повече да се отчуждава останалата част от Европа.
Проблемът е, че Меркел разчита на аргумент, който губи основанието си. Това, което наистина е заложено, не е германската бежанска политика, а самото оцеляване на ЕС.
„Европа трябва да стои заедно“, заяви тя през този месец в опит да отбие нападките срещу себе си. „Особено в тази ситуация, в която Европа е в много крехка позиция, е много, много важно за мен, Германия да не действа едностранно“.
Докато натискът върху Меркел расте, голяма част от германския политически и медиен естаблишмънт се присъедини към хора. „Това не е дебатът за бъдещето на канцлера, а за бъдещето на Европа“, написа редакторът в „Handelsblatt“ Свен Афхюпе през тази седмица. Зигмар Габриел, бившият лидер на Социалдемократите и дългогодишен политически противник на канцлера, написан подобна бележка. „Единствено се надявам, че Ангела Меркел ще остане канцлер“, заяви Габриел, предупреждавайки за последствията за Европа, ако това не се случи.
Подобни коментари предават необикновения страх сред голяма част от политическия елит в Берлин: демократичните институции на Германия не са достатъчно силни, за да запазят Европа; единствено Меркел може да го направи.
След като германският естаблишмънт я подкрепя, Меркел е вероятно да наделее в спора си с Бавария. Никой, дори баварците, не желае да бъде обвинен за „унищожението на Европа“.
Това отражение е свидетелство за продължителното влияние на Меркел. Независимо от вижданията на някой за канцлера и нейните мотиви, трудно е да се спори, че тя самата раздели Европа, притискайки Континента по-близо до ръба, отколкото когато и да е. Човек не трябва да гледа по-далеч от двете най-големи предизвикателства, пред които Меркел се изправи като канцлер – дълговата криза в Еврозоната и бежанският поток.
„Ангела Меркел се постави сама в тази ситуация“, заяви Тимо Лохочки, член на мозъчен тръст от САЩ. „Нейните действия в еврозоната и бежанската криза раздразниха много нейни европейски съюзници, от които тя се нуждае сега. И нерешеният конфликт в нейната партия върху бежанските въпроси, отчужди консервативното ѝ крило, предимно ХСС“.
Настояването на Берлин, че Гърция и други европейски държави с дългови проблеми, налагат тежки суровости върху населенията си – независимо от дългосрочните ползи на подобни политики – изостри икономическото разделение в еврозоната и задълбочи завистта от германската икономическа мощ.
И не само в държави като Гърция със спасителни планове. В Италия, натискът наложен върху Рим от Брюксел и намиращата се във Франкфурт Европейска централна банка за реформиране на мудната си икономика, беше широко прехвърлен върху Берлин. Дори след като Меркел положи усилия, за да представи Германия като помощника на Европа, много европейци успяха да я видят само като финансово хокане, чиято солидарност идва с тежка цена.
Ако еврокризата разцепи Континента, то бежанската криза остави пропаст.
Този път, Германия не предлагаше помощ, а изискваше такава. И отговорът от по-голямата част от Европа беше ясно „Не“.
Когато Меркел се съгласи да приеме хиляди бежанци, заседнали в главната ЖП гара на Унгария през лятото на 2015 година, тя гледаше на това като на хуманитарен акт и като на жест на европейската солидарност. Нейните очаквания бяха, че останалите държави от ЕС ще „дадат своето“ и ще приемат част от бежанците.
Когато те отказаха, Меркел се обърна към помощта на Брюксел, за да представи квотите, които трябва да принудят останалите държави да приемат бежанци. Това също се провали. Докато притокът на бежанци в Германия достигна рекордни нива, останалата част от Европа стана дори по-убедена, че не желае никакво участие в хуманитарната мисия на Меркел.
След като собствените им бежански проблеми бяха игнорирани с години от Берлин, Испания и Италия имаха малко желание да се притекат на помощ на Меркел. В Източна Европа държавите с малък опит с миграцията или исляма, се чудиха защо трябва да жертват своята културна хомогенност, за да помогнат на германския канцлер.
Въпреки, че сега Меркел предупреждава да не се действа едностранно, точно нейният едностранен ход през 2015 година вкара Европа в бъркотията, в която тя се намира в момента, твърдят нейните критици.
Вместо да отглежда европейското единство, дебатът за бежанските квоти на Меркел помогна за подхранването на политиката на идентичност от страни като Унгария, Австрия и Италия. По време на британския референдум за излизане от ЕС през 2016 година, насърчаващите Брекзит използваха изображения от запътилите се към Германия бежанци, като пример за всичко, което се е объркало в Европа.
Наистина, бежанската политика на Меркел отчужди не само европейските партньори на Германия, но и много от собствения ѝ политически съюз. Докато Германия се мъчеше да се справи с притока, Меркел, която дълго време се наслаждаваше на почти всеобща привлекателност, се превърна в поляризираща фигура у дома. Евроскептичната партия Алтернатива за Германия, която беше почти попаднала в забвение точно преди бежанската криза, се възроди с твърдо, антимигрантско послание.
Това, което озадачава много наблюдатели на реакцията на Меркел към нарастващото разединение на Европа е, че нейният отговор беше да седи върху ръцете си.
В разгара на еврокризата, Меркел сигнализира че веднъж щом се върне стабилността, тя ще приеме много по-смела визия за еврозоната, поставяйки я на пътя към по-голяма политическа интеграция. Много в Европа вярваха, че подобен натиск е нужен, за да се подсигури дългосрочното оцеляване на еврото и да се даде нов живот на ЕС, след години на икономически смут и политическо разединение.
Така че когато Еманюел Макрон беше избран за президент на Франция върху предимно проевропейска платформа, очакванията бяха високи, че под лидерството на Меркел Германия най-накрая ще надскочи сянката си, ще приеме повече риск и ще отпусне връзките на своето портмоне в името на обединен Европейски съюз.
Вместо това, Меркел чака година, за да говори с Макрон за европейска реформа. Това, което тя предложи накрая, както признават дори най-верните ѝ привърженици, е евтина имитация на големия скок, на който се надяваха много – неясно обещание за „фискален капацитет“ за еврозоната от няколко милиарда евро.
Меркел, притеснена от отчуждаването на своята консервативна основа, трепна.
Междувременно, с наближаването на европейските избори през следващата година, прозорецът на възможност за смели действия, отворен от Макрон, се затваря бързо.
Когато стане дума за бежанци, Меркел има малко какво да предложи. Тя направи всичко, освен да признае, че най-доброто на което може да се надяват от тазседмичната среща на върха е, че другите държави ще се ангажират с облекчаване на германското бреме като сключат двустранни споразумения с нея.
Това може да е достатъчно, за да задържи баварците поне до деня на изборите. Но дори, ако Меркел спечели битката в Брюксел, войната за нейните бежански политики, и като разширение за нейното политическо бъдеще, със сигурност ще продължи още.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Общият текст на ЕС върху миграцията е позитивен, но различията остават

Ангела Меркел: Общият текст на ЕС върху миграцията е позитивен, но различията остават

29 Юни 2018 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е добър знак, че лидерите на Европейския съюз са успели да се споразумеят с общ език върху миграцията по време на срещата на върха в петък, предава Reuters.
В същото време тя призна, че дълбоките различия сред страните-членки остават.
„Като цяло, след интензивна дискусия върху най-предизвикателната тема за Европейския съюз, предимно миграцията, е добър сигнал, че се споразумяхме с общ текст“, заяви Меркел.
„Все още имаме много работа за вършене, за да обединим различните възгледи“, добави тя.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Срещата на върха на ЕС постигна споразумение за миграцията

Доналд Туск: Срещата на върха на ЕС постигна споразумение за миграцията

29 Юни 2018 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха споразумение за миграцията след разговори, които продължиха цяла нощ, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в петък, предава AFP.
„Лидерите на ЕС се споразумяха върху заключение на срещата на върха, включително такова за имиграцията“, написа Туск в социалната мрежа „Туитър“.
Министър-председателят на Люксембург Хавиер Бетел също потвърди новината, заявявайки: „Постигнахме споразумение за миграцията“.
Преговорите продължиха цяла нощ, след като в четвъртък вечерта италианският премиер Джузепе Конте блокира окончателния документ на срещата на върха в Брюксел, защото исканията му за споразумение за миграция, не бяха изпълнени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Себастиан Курц се превръща в европейска „рок звезда“, докато Ангела Меркел губи точки заради мигрантския въпрос

Sputnik: Себастиан Курц се превръща в европейска „рок звезда“, докато Ангела Меркел губи точки заради мигрантския въпрос

29 Юни 2018 | 00:11 | Агенция "Фокус"
Виена. Докато канцлерът на Германия Ангела Меркел е изправена пред политически разрив в коалиционното си правителство, нейният австрийски колега Себастиан Курц събира идеологически съюзници не само в Австрия, но и сред други европейски държави, пише Sputnik.
„Той е рок звездата на новото дясно“, заяви Йоханес Ветер, социалдемократ, докато коментираше успеха на австрийския канцлер в страната му. Лидерът на австрийската дясноцентристка партия успя да привлече десните сили в страната си на негова страна и да спечели публичната подкрепа като използва антимигрантска реторика. Но сега популярността му започва да преминава отвъд границите – той получи адмирациите на посланика на САЩ в Германия Ричард Гренел, както и на новото италианско правителство.
Курц се срещна и с лидера на Християнсоциалния съюз на Германия Хорст Зеехофер, който зае твърда позиция по въпроса за имиграцията. Тяхната среща дойде преди ултиматума, който Зеехофер отправи към германския канцлер, настоявайки за решение на проблема с нелегалните имигранти в Германия в срок от две седмици.
Сега Меркел спешно събра европейските лидери за мини-среща в опит да намери решение на проблема и някои политически експерти вече поставиха под въпрос шансовете за устойчивост на съюза ХДС/ХСС, следователно и съдбата на германската управляваща коалиция. Все още не е ясно как Меркел ще закрепи партията си, докато в същото време изпълни ултиматума на ХСС.
В същото време опозиционните партии разкритикуваха Меркел и Зеехофер за публичните им разпри. Лидерът на Свободната демократична партия Кристиан Линднер заяви, че двамата трябва да си сътрудничат, вместо да спорят.
С други думи, Себастиан Курц събира съюзници сред цяла Европа преди предстоящото европредседателство на Австрия, докато Ангела Меркел рискува да загуби собствените си съюзници, както у дома, така и навън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Малта заяви, че няма да пуска повече мигрантски лодки в своите пристанища

Reuters: Малта заяви, че няма да пуска повече мигрантски лодки в своите пристанища

28 Юни 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
Валета. Малта заяви в четвъртък, че няма да допуска повече мигрантски спасителни лодки в своите пристанища, предава Reuters.
В сряда Малта позволи на благотворителния кораб „Лайфлайн“ да навлезе в пристанището на столицата Валета с 230 мигранти на борда, след като беше заседнал в морето близо седмица, заради затворилата пристанищата си Италия.
Въпреки това, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат заяви, че жестът е бил „еднократно“ решение на кризата.
„Малта не може да позволи на обекти, чиято структура е близка до тази, която е обект на разследвания, да се възползва от Малта като своя канал за операции“, заявиха от правителството в четвъртък.
Вътрешният министър на Италия Матео Салвини заяви, че решението е показало, че Италия е била права през цялото време в решението си да затвори своите пристанища за неправителствени организации, които той обвинява че помагат на трафикантите на хора. „Няма връщане назад“, заяви Салвини в социалната мрежа „Фейсбук“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС се събират на преговори за миграцията тип „или всичко, или нищо“

Reuters: Лидерите на ЕС се събират на преговори за миграцията тип „или всичко, или нищо“

28 Юни 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС ще проведат двудневна среща в Брюксел, на която ще проведат посветени на миграцията преговори, описвани от германския канцлер Ангела Меркел с фразата „или всичко, или нищо“. Те също така ще обсъдят сигурността, трансатлантическата търговия, икономическите санкции срещу Русия, следващия дългосрочен бюджет на ЕС от 2021 г., реформите в Еврозоната и Брекзит, предава Reuters.
„Най-големият приоритет в момента е да защитим външните си граници. Трябва да направим първо това, а след това вече да обсъдим какво ще се случва вътре в ЕС“, заяви словашкият министър-председател Петер Пелегрини. Унгарският му колега Виктор Орбан заяви на свой ред, че най-големият приоритет на срещата ще бъде миграцията.
Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че по въпроса за миграцията трябва комбинацията между отговорността и солидарността. „Отговорност по отношение на контрола на границите и солидарност по отношение на страните като Германия, които в момента изпитват политическа криза“, уточни той. Финландският премиер Юха Сипиля заяви, че страната му изпитва същия проблем като Германия – вторичната миграция и затова е готова да си сътрудничи с Берлин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Гърция е постигнала споразумение с Ангела Меркел за връщане на мигрантите

Ekathimerini: Гърция е постигнала споразумение с Ангела Меркел за връщане на мигрантите

28 Юни 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас е готов да подпише споразумение с германския канцлер Ангела Меркел, за да улесни Германия да връща нелегалните мигранти обратно в другите европейски държави, предава Ekathimerini.
Ципрас заяви пред изданието „Файненшъл Таймс“, че е открит за специално споразумение с Берлин за спиране на „вторичното движение“ на бежанците, които пристигат на южните граници на Европейския съюз, но след това пътуват на север към Германия и допълни, че настоящият правилник на ЕС за преразпределянето на търсещите убежища е остарял.
Меркел в неделя заяви, че би искала преки споразумения с отделните страни в ЕС по миграцията, признавайки, че Европейският съюз не е успял да открие общо решение за проблема, който заплашва нейното правителство.
„Открихме начин, в рамките на международното право, да споделим тежестта и да нямаме несправедливо разполагане на предните държави, но също така и за Германия“, заяви Ципрас. Според него споразумението с Германия няма да има важни вторични ефекти върху Гърция, след като едва между 50 и 100 мигранти месечно пресичат северната граница на страната.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: След успешните спасителни програми Еврозоната сега се нуждае от реформи

Ангела Меркел: След успешните спасителни програми Еврозоната сега се нуждае от реформи

28 Юни 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че са необходими реформи в Еврозоната, за да се предотвратят бъдещите кризи още от зараждането им, сега, след като спасителните програми в някои страни членки са проведени успешно, предава Reuters.
По време на своя реч пред Бундестага преди да замине за Брюксел, където днес се провежда среща на високо равнище, на която се очаква обсъждането на въпросните реформи, Меркел заяви, че „гръцката спасителна програма бе голямо предизвикателство, но може да се каже, че еврото е стабилно, програмите са проведени до край и страните отново са конкурентоспособни“. Тя оцени това като добре свършена работа и добър пример за европейска солидарност.
„Но все още има нужда от реформи. Затова се съгласихме с Франция да работим заедно“, заяви Меркел , допълвайки, че те включват развитието на Европейски стабилизационен фонд до нещо като Европейски валутен фонд, който да помага при избягването на потенциални кризи.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел заяви, че НАТО е централно за отбраната на Германия въпреки споровете

Reuters: Ангела Меркел заяви, че НАТО е централно за отбраната на Германия въпреки споровете

28 Юни 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви по време на реч в Бундестага, че НАТО остава централно за отбраната на страната, въпреки напрежението, което съществува в Алианса, предава Reuters.
„Не е тайна, че трансатлантическият съюз е под напрежение в момента, но ние сме убедени, че Алиансът остава централен за нашата обща сигурност“, заяви Меркел. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Германия, че като член на НАТО не дава достатъчен принос за организацията.
Същевременно канцлерът призова Европа да продължи контактите със САЩ, за да се избегне търговската война. Тръмп заплаши по-рано този месец да ескалира търговските спорове с Европа, налагайки 20% мита върху внасяните в САЩ автомобили, произвеждани в страните от ЕС.
Допълнително Меркел заяви, че предложението към Русия за диалог, който да постави края на конфликта в Източна Украйна, все още важи.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Миграцията може да определи съдбата на Европа

Ангела Меркел: Миграцията може да определи съдбата на Европа

28 Юни 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че предизвикателството с миграцията може да определи съдбата на Европа, предава AFP.
„Пред Европа има много предизвикателства, но миграцията може да определи бъдещето на континента“, заяви Меркел пред депутатите в Бундестага. Тя допълни, че пътят, който ЕС ще избере може да определи дали Съюзът е реален защитник на ценностите, които прокламира.
По-късно днес Ангела Меркел ще присъства на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел, на която се очаква миграцията към Европа да стане основна тема.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euractiv: Миграцията ще засенчи реформите в Еврозоната по време на дебатите на срещата на високо равнище в Брюксел

Euractiv: Миграцията ще засенчи реформите в Еврозоната по време на дебатите на срещата на високо равнище в Брюксел

28 Юни 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Политическите кризи в Германия и в Италия се дължат на продължаващия вече дълго време дебат по миграцията на европейско ниво, който ще засенчи другите въпроси за обсъждане по време на срещата на Европейския съвет в Брюксел на 28 и 29 юни, предава Euractiv.
Програмата на срещата може да е разнообразна, но въпросът с миграцията ще застана на централно място, защото през последните седмици е начело на политическия дневен ред. Това е изненадващо за експертите, след като кризата с бежанците не е толкова сериозна, колкото в периода между 2015 и 2016 г.
„В момента си имаме работа с истерия, а не с миграционна криза“, смята Ив Бертончини, председател на Френското европейско движение.
Броят на влизанията в Европа тази година е намалял драстично. „Спорът в последните седмици е свързан с политическото напрежение в Германия и в Италия. Но дебатът е стартиран отново и ще могат да бъдат зададени основни въпроси“, пише в официално заявление на френското президентство. Смята се, че ситуацията се дължи на участващата в германското правителство баварска партия Християнсоциален съюз, която упражнява натиск върху канцлера Ангела Меркел да заеме по-категорични позиции срещу миграцията и да отпраща новодошлите обратно в първата страна на ЕС, където са попаднали.
Европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер, който е съюзник на Меркел призова ХСС да намали натиска и да не налага срокове за разрешаване на миграционния въпрос.
Очаква се срещата на високо равнище да бъде разочарование за Франция, която имаше план темата за реформите в Еврозоната да централна по време на разговорите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Алексис Ципрас изрази готовност за сключване на сделка с Берлин за връщането на търсещите убежище мигранти

ТАСС: Алексис Ципрас изрази готовност за сключване на сделка с Берлин за връщането на търсещите убежище мигранти

28 Юни 2018 | 05:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Атина е готова да сключи сделка с Берлин, с която Гърция да приеме обратно търсещите убежища мигранти, които напуснаха територията ѝ и се отправиха към Германия, заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас в интервю за списание „Файненшъл Таймс“, цитиран от ТАСС.
„Не ни вълнува, че е възможно при нас да се върнат някои поискали статут бежанци от Германия“, заяви Ципрас, добавяйки че така нареченият Дъблински регламент е „нежизнеспособен“.
„Трябва да намерим път, в рамките на международното право, който да ни позволи да споделим тежестта и да избегнем това несправедливо положение, в което са поставени държавите на първа линия, както и Германия. Несправедливо е, че всички тези хора са изпратени в Германия, ако ние считаме този проблем за общоевропейски“, допълни той.
По думите на гръцкия премиер, споразумение с Германия не би оказало съществен ефект на ситуацията с мигрантите в Гърция, тъй като през северната граница пресичат само 50 до 100 лица търсещи убежище всеки месец. „За нас това не е проблем“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александер Добринд, ХСС: От следващата седмица искаме по-строг контрол над мигрантите на германската граница

Александер Добринд, ХСС: От следващата седмица искаме по-строг контрол над мигрантите на германската граница

27 Юни 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
Берлин. Високопоставения член на влизащата в германското правителство баварска партия ХСС Александер Добринд заяви, че Християнсоциалният съюз иска по-строг контрол над националните граници, считано от следващата седмица, предава Reuters.
„От следващата седмица искаме мигрантите да бъдат отпращани на границата, ако вече са регистрирани в друга европейска страна и затова трябва да преминат през процедура за предоставяне на бежански статут там“, заяви Добринд пред местни медии.
Той допълни, че ХСС очаква канцлера Ангела Меркел, която е против по-строгия граничен контрол и иска общоевропейско решение, да се върне от срещата на високо равнище на ЕС в края на тази седмица със споразумение по мигрантската политика.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Все още няма споразумение в германската управляваща коалиция относно мигрантите

Reuters: Все още няма споразумение в германската управляваща коалиция относно мигрантите

27 Юни 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Високопоставеният депутат от управляващата германска партия Християндемократически съюз Фолкер Каудер заяви, че партиите в коалицията не са успели да разрешат спора относно миграционната политика по време на продължилите четири часа миналата нощ преговори и че са необходими още дискусии, предава Reuters.
„Не е открито решение. Партийните комитети на управляващите партии ХДС, ХСС и ГСДП ще се срещнат в неделя“, заяви той на въпрос дали те са разрешили спора, който заплашва стабилността на правителството на канцлера Ангела Меркел.
„Това е сериозен въпрос, както видяхме на преговорите. Трябва да говорим помежду си“, заяви Каудер.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

The Local (Австрия): Австрийското правителство изпрати въоръжените сили на границата за провеждане на учения за реакция при масова миграция

27 Юни 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Австрия. Повече от 500 австрийски полицейски служители и 220 войници са участвали в учения край граничен пункт „Шпилфелд“, за отработване на навици на реакция при масова миграция, пише The Local.
„Държава, която не може да защити границата си при нужда, губи уважение“, заяви вътрешният министър Херберт Кикл, който наблюдава ученията заедно с министъра на отбраната Марио Кунасек. И двамата са членове на крайнодясната „Партия на свободата“, която от миналата година е младши партньор в коалиционното правителство на канцлера Себастиан Курц..
На ученията участваха два хеликоптера „Блек Хоук“. Полицейски кадети играха ролята на мигранти, стоящи на границата, искащи да бъдат пуснати.
Това е първата операция на новата полицейска гранична сила, съставена от около 600 служители, наричана звено „Пума“.
Няколко хиляди мигранти преминаха през „Шпилфелд“ през лятото на 2015 г. към Северна Европа, макар и полицията да съобщава, че в момента подобни пресичания са спаднали на практика до нулата.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": Защо германците се разочароваха от Ангела Меркел

"Взгляд": Защо германците се разочароваха от Ангела Меркел

27 Юни 2018 | 00:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Защо германците се разочароваха от Ангела Меркел, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Въпреки усилията на канцлера на Германия, извънредната среща на Европейския съюз по проблема с бежанците завърши с неуспех, а под Ангела Меркел столът се разклати. Нейната миграционна политика сега е отхвърлена не само от ЕС, но и от германското общество, което замени лозунга "Добре дошли!" с "Отивайте си!". Но какво накара германците да променят мнението си и да се разочароват от канцлера си?
През 2015 г. Германия преживя пик на гостоприемство по отношение на нелегалните имигранти от Близкия изток и Северна Африка, които попаднаха на германска земя. Те бяха политически коректно наричани бежанци. В цялата страна бяха проведени демонстрации в подкрепа на онези, които търсеха спасение от войни и бедност чрез идването в нова родина.
Три години съвместен живот с гостите, много от които още от самото начало не искат да се адаптират към условията на живот в новата си родина и да уважават , или поне неутрално да възприемат местните традиции и културна структура,направи революция в съзнанието на германците. Неотдавнашно проучване, проведено от Френския институт ИНСА възложено от Bild, показа: вече 86% от населението са съгласни, че мигрантите "идват в големи количества" и трябва да бъдат депортирани, а 65% смятат, че държавната граница по принцип следва да бъдат затворени - не "Желязната завеса" , разбира се, но съживявайки граничния контрол с проверка на превозните средства и проверка на документите. През 2015 г. тези идеи се споделят от само 16%.
Всичко вървеше, изглежда, добре, докато не дойде "Коледата в Кьолн". В началото на януари 2016 г. в медиите изтече информация, че гражданки на Кьолн са подложен на тормоз от страна на мигрантите. Някой се опита да потули полицейската статистика, така че да не хвърли сянка върху миграционната политика на правителството , но пресата успя да се добере до информацията, че има не по-малко от хиляда случаи на сексуален тормоз, насилие и изнасилване на жени в Кьолн за новогодишните празници.
И тогава най-лошото се е случи. На 20 декември същата година, пакистанският бежанец Анис Амри с камион навлезе в един от коледни базари в Берлин, уби 12 души и рани други 50. Както се оказа, Амри планирал по същия начин да атакува Александерплац и парка Лустарген - забележителности на германската столица, където винаги има много хора.
Последната капка, която търпението на германците, е "случая на Сюзана" - 14-годишно момиче, която е била изнасилена и удушена бежанец от Ирак, след това избягал в собствената му страна с родителите си и петима си братя и сестри.
След това твърде много хора в германското общество разбраха как са били подведени. Те спряха да гледат на митинги и демонстрации срещу приемането на бежанци като нежелан феномен. И дори властите трябваше да признаят: нещо се обърка.
Ръководителят на Министерството на вътрешните работи Хорст Щехофер представи на Ангела Меркел ултиматум, като даде 15 дни за преразглеждане на политиката за бежанците. В противен случай управляващата коалиция заплашва да се разпадне, докато новите национални избори по никакъв начин не гарантират на Меркел поста на канцлера. Поне почти половината от страната иска оставката й, а информационният фон за нови избори едва ли може да се нарече подходящ.
Сега на върха се поставя лозунгът "Бежанци, отивайте си!", а лозунгът "Добре дошли!" е признат за погрешен.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джузепе Конте: Мигрантският спасителен кораб „Лайфлайн“ ще се насочи към Малта

Джузепе Конте: Мигрантският спасителен кораб „Лайфлайн“ ще се насочи към Малта

26 Юни 2018 | 15:14 | Агенция "Фокус"
Рим. Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви във вторник, че мигрантският спасителен кораб „Лайфлайн“, който е заседнал от няколко дни в Средиземно море, ще се насочи към Малта, предава AFP.
Италия също се е съгласила да приеме някои от стотиците мигранти намиращи се на борда на кораба.
„Току що бях на телефона с президента Джоузеф Мускат: неправителственият кораб Лайфлайн ще замине за Малта“, заяви Конте в изявление.
Италия и Малта влязоха в спор, след като нито една от двете страни не пожела да приеме кораба на своите пристанища.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Подкрепата за „Алтернатива за Германия“ достигна най-високите нива в историята за сметка на Ангела Меркел

Politico.eu: Подкрепата за „Алтернатива за Германия“ достигна най-високите нива в историята за сметка на Ангела Меркел

25 Юни 2018 | 11:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. Консервативната „Алтернатива за Германия“ продължава да увеличава популярността си за сметка на Блока (ХДС/ХСС) на Ангела Меркел, който пък продължава да губи избиратели, този път заради вътрешния конфликт във връзка с миграционната политика, пише електронното издание Politico.eu.
Съгласно резултатите от анкетата, проведена от Emnid за Bild am Sonntag, 16% от запитаните 2336 души са изразили подкрепа за антисистемната формация, което е с 1% повече от миналата седмица и най-високия процент регистриран от „Алтернатива за Германия“ изобщо.
За разлика от това, Съюза (ХДС/ХСС) загуби 2% от миналата седмица и вече има поддръжката на 31% от избирателите. Различията около плана на баварския лидер Хорст Зеехофер за по-строга миграционна политика предизвика конфликт между двете фракции, който заплашва да разруши десетилетния съюз и да доведе до разпадане на правителството.
Зеехофер, който е и министър на вътрешните работи, в понеделник се е разбрал с Меркел да изчака предстоящата среща на върха на Европейския съвет и чак след това да пристъпи към реализация на плановете си за затягане на граничния контрол.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Безнаказаното допускане на нелегални мигранти през граница у нас е безобразие, защото потъпква законността

Проф. Михаил Константинов: Безнаказаното допускане на нелегални мигранти през граница у нас е безобразие, защото потъпква законността

25 Юни 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Безнаказаното допускане на нелегални мигранти през граница у нас е безобразие, защото потъпква законността. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. Той добави, че за да се справи с мигрантската криза, България трябва да действа с пълна решителност за опазването на границите си със сила. „Опасността за България е, ако тръгнат много големи групи хора. Всички, които влизат нелегално, трябва да бъдат следени и да си излежат наказанието според българския наказателен кодекс. Бежанската политика на премиера Борисов като цяло е добра, остава само нещата, които той каза, да бъдат изпълнени. Никакво обратно връщане на мигранти, на базата на някакво отдавна умряло Дъблинско споразумение. България няма никакви ангажименти – нито законови, нито морални, да се грижи за хора, които са влезли по нелегален, престъпен начин в страната. Грешката на България е, че не ги вкарва в затвора“, коментира проф. Михаил Константинов. Той каза още, че всеки чужденец, който нарушава българска граница, трябва да знае, че ще го очакват всички наказания, предвидени в българското законодателство. Ако обаче България приеме част от бежанския поток срещу финансова подкрепа от страна на ЕС, то това ще деморализира окончателно българското общество, добави анализаторът.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: ЕС е разцепен, общи европейски ценности няма и срещата в Брюксел по въпросите за миграцията е типичен пример за това

Проф. Михаил Константинов: ЕС е разцепен, общи европейски ценности няма и срещата в Брюксел по въпросите за миграцията е типичен пример за това

25 Юни 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. ЕС е разцепен, общи европейски ценности няма и мини срещата на върха в Брюксел по въпросите за миграцията е типичен пример за това. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов, като уточни, че същите западноевропейски лидери, които са подкрепяли идеята, че Европа има шанс само обединена, сега следва да се извинят за серията от грешки в сферата на миграцията. „Говори се за това, че трябва да се спре нелегалната миграция. Искам да попитам къде изобщо има легална миграция. Важно е да се уточни, че тя се провежда изцяло по нелегален начин, с нарушаване на всички европейски закони. Това действа крайно деморализиращо за европейското население. За едни може пълно беззаконие, другите трябва да спазват законите. Тези хора са криминални престъпници. Това е някакво феноменално безобразие, защото разрушава законността“, обясни той. Проф. Михаил Константинов добави, че превръщането на идеята за общоевропейски практики в двустранно-тристранни решения, коренно променя цялата политика на ЕС. Според анализатора целта на срещата в Брюксел е била спасяването на германския канцлер Ангела Меркел от общественото недоверие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

The Local (Германия): Германското НПО, извозващо мигранти от Либия в Италия, отговори на Матео Салвини, докато напрежението по въпроса в ЕС ескалира

25 Юни 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германската неправителствена организация Mission Lifeline, чийто кораб с повече от 240 африкански мигранти на борда не получи позволение да акостира в Италия, отговори на министъра на вътрешните работи на Италия, пише немската редакция на електронното издание The Local.
След като Салвини написа коментар във Фейсбук, че НПО-то пренася „човешка плът“, от там отговориха: „Драги Матео Салвини, нямаме месо на борда, а само хора“.
„Най-учтиво ви молим да дойдете и сам да се убедите, че това, което сме спасили от удавяне са хора, добре дошъл сте“, написаха от фондацията.
Корабът на Mission Lifeline остана на котва западно от Малта с 239 души на борда, включително 14 жени и четири новородени бебета, които, както пише в изявлението на организацията, са спасени край брега на Либия.
Те са получили храна и вода от Малта и медицински консумативи и одеяла, осигурени от други два подобни германски кораба – Sea-Eye и Sea-Watch, заяви говорителят на НПО-то Аксел Щейер.
Сега от организацията се надяват да се съединят с датския контейнеровоз Alexander Maersk, който пък има 113 мигранти на борда, качени в близост до Южна Италия.
По-големият товарен кораб може да обезпечи някаква защита на по-малкия Lifeline в случай на лошо време, докато корабът, пригоден за извозване на мигранти, може да помогне с медицинското оборудване, с което разполага на борда, обясни Щейер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Лидерите на Съюза взеха общо решение за миграцията: да спрат да търсят общо решение

Politico.eu: Лидерите на Съюза взеха общо решение за миграцията: да спрат да търсят общо решение

25 Юни 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В хода на проведената спешна мини-среща на върха на Европейския Съюз за миграцията в неделя, в Брюксел, е постигнат „нещо като“ пробив: общо решение да се спре да се търси общо и взаимно решение, пише електронното издание Politico.eu.
Медията коментира, че това не е било точно провал, тъй като лидерите са приветствали новия моментум в справянето с най-спорния, според Politico, политически момент и са се разбрали да продължат дискусиите на редовната среща на върха по-късно тази седмица.
Но, продължава изданието, разговорите не са дали конкретни резултати за германския канцлер Ангела Меркел, която е поставена под сериозно напрежение у дома, където нейните баварски коалиционни партньори Християнсоциалния съюз искат по строг граничен контрол.
„Когато това е възможно, искаме да намерим европейски решения, а ако това не е възможно, ние ще съберем заедно желаещите и ще се разберем за обща рамка за действие“, заяви Меркел, тръгвайки си от неформалния форум.
Другите лидери бяха по-директни за липсата на конкретни резултати, обяснява Politico.
„Днес не взехме никакво решение“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.
Изданието коментира, че това не е спряло чиновниците от висшия ешелон на Европейската комисия, които бяха домакини на срещата на върха, да резюмират набързо неделната дискусия в няколко кратки политически предложения и да изпратят имейл точно в 21:18 часа, в който призовават Европейския съвет да промени проектозаключенията си за миграцията за формалната среща на върха на ЕС по-късно тази седмица, както пише Politico, в последния епизод от институционалната борба как най-добре да се справи Съюза с миграционния проблем.
Медията обяснява, че Меркел е пристигнала в сградата на Комисията, подчертавайки нуждата от постигане на „двустранни и тристранни споразумения“ в липсата на по-широк консенсус сред 28-те страни членки, за който тя откровено каза, че вече не съществува.
Но, продължава изданието, след около четири часа разговори тя не анонсира нови договорки, подобни на тази, която сключи миналата седмица с френския президент Еманюел Макрон, който се съгласи да прибере регистрираните във Франция получили убежище обратно от Германия, където те са пристигнали нелегално.
Канцлерът коментира и оплакванията на Рим, че слага на първо място своите домашни проблеми и неглижира борбата на Италия срещу мигрантския поток.
„Всички сме съгласни, че трябва да спрем нелегалната миграция и че трябва да подсигурим границите си, както и че носим отговорност по всички въпроси“, заяви Меркел, когато напускаше Брюксел. „Може би някои страни се интересуват само от първичната миграция, а други – от вторичната“.
Независимо от това, коментира Politico, отдалечаващите се политики на различните европейски страни бяха извадени на показ на срещата. Ципрас, получавайки подкрепата на Италия като гранична страна, призова лидерите да признаят, че вторичната миграция – в която бежанците пресичат вътрешните граници в ЕС, след като вече са пуснали молбата си за убежище – изобщо не вълнува Гърция. „Северните ни граници са едностранно закрити“, заяви той в хода на срещата, съгласно твърденията на гръцко официално лице.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Джузепе Конте предупреди, че миграцията е заплаха за зоната за свободно придвижване в ЕС

The Guardian: Джузепе Конте предупреди, че миграцията е заплаха за зоната за свободно придвижване в ЕС

25 Юни 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия предупреди, че бъдещето на зоната за безгранично свободно придвижване в Европейския съюз е под заплаха, пише британският вестник The Guardian.
Министър-председателят на Италия Джузепе Конте заяви, по време на мини срещата на върха на ЕС в Брюксел, че планът, представен от правителството му на срещата, представлява промяна на парадигмата в справянето с миграцията. Но амбициозния му ход за промяна на това, което той нарече остарели правила на ЕС, които управляват кой е отговорен за кандидатите за убежище, е вероятно да срещне опозиция от други страни.
Планът от десет точки, представен от правителството му, възражда много идеи предложени от предишни италиански правителства, като например призива върху всички държави-членки от ЕС за отговорно споделяне на мигранти, спасени в морето, и орязването на европейско финансиране за държави, които отказват приема на мигранти.
Лидерите на 16-те държави от ЕС, които бяха на срещата, представиха образ на единствено.
Министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че разговорите са били откровени и открити“, въпреки че не са довели до „никакви конкретни последствия или заключения“.
Срещата в неделя поставя сцената за отдавна планираното събиране на всички европейски лидери в четвъртък, където ще е по-трудно да се маскират дълбоките разделения на Европа по отношения на миграцията. Унгарският министър-председател Виктор Орбан, може да се очаква да повтори своята яростна опозиция към мигрантските квоти, политика опонирана и от други Централноевропейски държави.
Последната среща не беше само животоспасяваща за Меркел, но и опит за спасяване на зоната за безгранично свободно придвижване на ЕС, която се вижда като едно от върховите постижения на Съюза.
Преди срещата дори да започне, разделенията бяха на показ, след като Италия и Малта си размениха обиди за това коя държава е отговорна невъзможността на кораб с 234 мигранти да пристигне, след като и двете държави му отказаха пристанище.
В своя десетточков план Рим ще търси разрушаване на връзката между държавата, която спасява мигранти и държавата задължена да обработи исканията за убежище. Според сегашните правила, държава от ЕС е отговорна за обработката на кандидати за убежище на всички нови пристигащи, което постави огромен натиск върху средиземноморските държави, особено Италия и Гърция.
Италианският план призовава всяка държава от ЕС да постави квота за икономически мигранти и заявява, че мигрантски центрове са нужни и в други държави.
Италия също подкрепя идеята за мигрантски лагери в Северна Африка, които да обработват исканията за убежище на хора, спасени в морето. Въпреки че идеята остава на хартия и нито една африканска държава не се е съгласила да приеме такива центрове, идеята генерира много повече консенсус сред лидерите на ЕС, отколкото как да се управляват хора, когато стигнат Европа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Миграцията е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение

Алексис Ципрас: Миграцията е европейско предизвикателство, което се нуждае от европейско решение

24 Юни 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас призова за ревизия на европейската система за предоставяне на убежище, за да може тежестта на грижите за бежанци да бъде споделена по-справедливо, предава гръцката информационна агенция АНА-МПА.
Гръцкият премиер присъства на неформалната среща на държавни лидери в Брюксел посветена на миграцията в Европейския съюз.
Според правителствените източници, предложенията на Ципрас са включвали по-голяма подкрепа за страните първоприемници на мигранти в Европа, подкрепа за транзитните държави и държавите на произход на бежанците, както и замяната на граничната агенция „Фронтекс“ със силна Европейска гранична и брегова охрана.
Той е изразил сериозни резерви относно предложенията за центрове за задържане на бежанци от „затворен тип“ извън ЕС.
Ципрас е отбелязал, че миграционният и бежански въпрос е европейско предизвикателство, което изисква европейско решение. Според него, едностранните действия подриват Европа, не водят до решения и подсилват антиевропейските и консервативни подходи.
Гръцкият премиер е призовал за европейска инициатива на няколко нива върху този въпрос, поне от тези, които все още желаят Европа да разрешава проблемите си колективно.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Мигрантите не могат да избират къде да кандидатстват за убежище

Ангела Меркел: Мигрантите не могат да избират къде да кандидатстват за убежище

24 Юни 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, след срещата в Брюксел посветена на проблемите с миграцията в Европейския съюз, че бежанците не могат да избират къде да кандидатстват за убежище, предава Sputnik.
Пред журналисти тя заяви, че е имало „много добра воля“ за обсъждане на различията в ЕС по въпроса с миграцията. Меркел отбеляза, че Съюзът иска европейски решения там, където са възможни. Според нея ЕС трябва да обмисли двустранни сделки на местата, където други варианти не са приложими. Тя посочи Либия и Турция като добри примери за двустранни сделки с държави, които не са член на ЕС.
„Обсъдихме Операция София и прогреса в укрепването на либийската брегова охрана. Ясно показахме, че тази охрана трябва да работи наистина ефективно и че ние, разбира се, трябва да подкрепим Либия“, заяви Меркел.
Въпреки критиките по отношение на споразумението за миграция между ЕС и Турция, германският канцлер заяви, че Съюзът трябва да изплати втория транш по споразумението.
„Колкото до на нашите отношения с държавите на произход или транзитните държави, отново се убедихме днес, че споразумението между ЕС и Турция е за пример, но трябва да изплатим втория си транш, за да може Турция да изпълни трудната си задача да подкрепя бежанците с помощ от Европа“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

ТАСС: Еманюел Макрон заяви, че миграционната криза в ЕС е преминала в политическа фаза

24 Юни 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Миграционната криза в Европейския съюз премина в политическа фаза, независимо от това че количеството пристигащи мигранти е значително по-ниско от това през 2015 година, заяви президентът на Франция Еманюел Макрон по време на срещата на върха в Брюксел посветена на миграцията в ЕС, предава ТАСС.
„Ситуацията с пристигащите мигранти е значително по-добра, отколкото през 2015 година, но кризата сега премина в политически стадий. Предизвикателството пред нас е политическият натиск, който се усеща в отделните страни от ЕС. Вторият проблем се състои във вътрешното движение на мигрантите в Евросъюза“, заяви Макрон.
В същото време той призна, че не е обсъждан никакъв общ план за действие по време на срещата. „Нямаме общ план. Всеки изрази своето мнение и всички потвърдиха стремежа си за работа към разрешаване на европейската криза“, допълни френският президент.
Той също посочи, че ЕС не може да отстъпи от своите ценности и е длъжен да разреши миграционната криза, опирайки се на принципа на европейска солидарност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов опроверга собствените си думи и потвърди нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Борисов опроверга собствените си думи и потвърди нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена

24 Юни 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Борисов опроверга собствените си думи и потвърди нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена. Това написа лидерът на БСП Корналия Нинова в профила си в социалната мрежа "Фейсбук".
"Чухте ли какво заяви премиерът Борисов току-що на срещата на европейските лидери по въпросите на миграцията? Той каза, че ние сме пропускали мигрантите и щом те се намират в Европа, значи са минали през България и Гърция. Това е невероятно. Та нали до днес твърдеше, че ние пазим най-строго европейската граница и получи милиони за това. Той призна, че е лъгал, опроверга собствените си думи и потвърди нашите, че границата ни е пробита и сигурността застрашена. Защо Борисов взе този завой? Какво ли ни чака до края на срещата?", пише лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

ТАСС: Министър-председателят на Испания заяви, че на срещата на ЕС на високо равнище не са постигнати никакви договорености по миграцията

24 Юни 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Испанският министър-председател Педро Санчес заяви, че лидерите на 16-те страни от ЕС, събрали се на извънредна среща на високо равнище за миграцията в Брюксел, не са постигнали никакви практически договорености, предава ТАСС.
„Не, не можахме да постигнем никакви практически договорености. Има само общо разбиране, че отговорът на предизвикателството миграция трябва да бъде единствено общоевропейски. Не можахме да изложим всички своите позиции“, заяви Санчес на тръгване от срещата на високо равнище в Брюксел пред журналисти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Категорично съм против връщането на мигранти, преминали през България, обратно в страната ни

Премиерът Бойко Борисов: Категорично съм против връщането на мигранти, преминали през България, обратно в страната ни

24 Юни 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Категорично съм против връщането на мигранти, преминали през България, обратно в страната ни. Това каза пред журналисти премиерът на България Бойко Борисов по време на неформална среща на лидерите на ЕС по тема „Миграция“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът заяви, че такава мярка може да се иска само когато всички външни граници на ЕС са надеждно затворени и пазени. По думите му канцлерът Ангела Меркел може да поиска двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти, когато външните граници на ЕС са надеждно, изцяло затворени. Борисов съобщи, че държавните и правителствените ръководители, които са участвали в днешната среща, са поискали от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер да се прецени какви бюджетни средства може да бъдат пренасочени за охраната на външните граници.
Борисов отбеляза, че едва когато границите бъдат изцяло охраняеми и има система за разполагане по тях на гранични полицаи от ЕС, страните в ЕС могат да носят солидарна отговорност за миграцията. За това говори Ангела Меркел, а не сега да ни върнат 60 000 - естествено, че няма да се съгласим, посочи Борисов.
Да бъдем честни - Гърция, Италия и България, пропускахме мигрантите и те отидоха в Германия. Не си спазихме ангажиментите като външни граници, иначе нямаше да минат, коментира Борисов и добави, че когато по телевизиите са показвани детски трупове, Ангела Меркел е отправила покана мигрантите да отидат в Германия. България имаше 30-40 000 мигранти. Ако Меркел не беше казала "Елате", те щяха да са още в България. Над 60 000 са минали през България и са отишли в Германия. 100 човека са минали за последната година и половина официално и са отишли в Германия, уточни Борисов.
Премиерът коментира, че поведението на опозицията у нас е некоректно. "Когато говорихме за релокацията тогава, нека си спомнят 2014-2016 г. какво е било. Над 40 000 са минали и по времето на Орешарски и по време на нашето управление, защото тогава нямахме ограда, нямаше защита, нямахме реакция. Помните, пращахме полицаи от вътрешността на страната, нямахме закон, армията участва. Просто цяла Европа, в това число и България бяхме неподготвени за тази вълна.
Те започнаха, ние доизградихме над 240 км заградителни съоръжение, ЕС даде 150-160 млн. евро за границата. Тогава по темата за релокация, ние бяхме от страната, която я искахме. Защото си представете това, което в моментна се прави - граница в Австрия, граница в Германия, ограда в Унгария - изведнъж вътрешният кръг се загради и дойдат няколко милиона в България, Италия и Гърция, нямаме релокация и те остават там", каза още Борисов.
"Българското правителство, както всички в Европа успяха да приведат в действие споразумението с Турция, да блокират границата, да не допускат повече. 100 човека са минали за последната година и половина през България и официално са отишли в Германия, на фона на стотиците хиляди от други държави. Затова всички започнаха с "Браво на Бойко и на неговото правителство! Браво на България, че така се справя!", каза още Борисов.
Той коментира също така и други вътрешнополитически въпроси, свързани с протестите на майките на децата с уврежданията.
"Сега чакам всеки ден да ми дадат за хората, които протестират, майките с децата, решение, за да стане ясна сметката. И тогава ще кажа – оттук ще вземем толкова, няма да дадем догодина, ще го направим за тези хора. Нека да стане готова сметката. Те още се карат кого, на кого и как. Обещал ми е министърът, и Валери Симеонов работи по темата в най-кратък срок да го имаме. Е, защо трябва непрекъснато всеки ден да издевателстват над мен. Обещал съм, ще го направя, чакам да видя сметката. Гръмнали гръцките медии, че съм купил остров в Гърция – просто нещастни, долни лъжци жълти. Мръсници. 100 души да му повярват на това. Ни остров, ни дявол, ни лъжа. Лъжа след лъжа", коментира Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Премиерът Бойко Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

24 Юни 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Всички лидери от ЕС поздравиха България за активната й и успешна работа по време на председателството на Съвета на ЕС по темата миграция. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в работна среща по въпросите на миграцията и предоставяне на убежище, свикана от Европейската комисия, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителствените и държавните ръководители подкрепят позицията на България по въпроса с решаването на миграционния натиск в Европа. Френският президент Еманюел Макрон определи позицията ни като добра, подредена и технически издържана. Той поздрави българския премиер за работата на България по бежанския въпрос и за доброто сътрудничество с Турция. „Така построена като конструкция темата миграция може да бъде решена за съвсем кратко време. Ако всяка една от страните с външна граница направи като България по темата, въпросът ще бъде решен“, смята министър-председателят. Той допълни, че финансирането на страните на първа линия трябва да продължи, за да се гарантира, че бежанската вълна ще спре. Българският премиер посочи, че е необходимо да има гъвкави споразумения за изнесените центрове за мигранти извън територията на Европа. „ В тези центрове трябва да има освен медицинска, и юридическа помощ, за да се прекрати това масово тръгване от Африка, Азия и други места“, уточни още Бойко Борисов.
„Ние имахме позиция, че не бива да сме една от няколкото държави, в които да се дават огромни пари без ясни резултати“. Това заяви министър-председателят по отношение на обвинението на председателя на БСП Корнелия Нинова, че „е действал унизително за българския парламент“ за т.нар. експериментални молекули за онкоболните. „Аз й казах, че ще говоря с Цветанов да се свика председателски съвет, да слушат какво ще предложат – аз съм „ЗА“. Това, което казва, че съм тъпкал парламентарна демокрация, е лъжа. Виждам по телевизиите пресконференция на БСП и гледам – тя ми се е обаждала, разпореждала ми, аз съм мислил, бил съм колеблив“, коментира още той.
По темата за исканията на майките на деца с увреждания, Борисов посочи, че в най-кратък срок чака от министрите решение по въпроса и правителството ще направи всичко необходимо за тях след като види разчетите и финансовите възможности на държавата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България свърши много работа по време на председателството в придвижването на темата за миграцията

Премиерът Бойко Борисов: България свърши много работа по време на председателството в придвижването на темата за миграцията

24 Юни 2018 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Самата среща аз повече я приемам като оперативна среща, защото на Европейския съвет ще вземем политическо решение, ще има повече политически изказвания. Не мен ми се иска да вземем оперативни решения, които може в следващите дни и седмици, месец да бъдат приведени в реалност. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов по време на неформалната среща на лидерите на ЕС по темата "Миграция", предаде репортер на Агенция "Фокус".
Всички до един заявиха, че България е свършила много работа по време на председателството си именно в придвижването на темата за миграцията и сме успели да намерим необходимите компромиси и върху това да се надгражда. Получих лични поздравления и от президента Макрон и от нови италиански премиер Конте, и от Алексис Ципрас и от много други колеги за това, че така построена като конструкция, темата "миграция" може да бъде решена и то в сравнително кратко време, коментира Борисов.
По думите му, ако всяка държава по външните граници на ЕС успее да направи това, което България е направила по отношение на миграцията, то проблемът с миграцията на външните граници ще бъде решен. Борисов заяви, че за това обаче са необходими няколко неща. Първото е да продължи финансирането - държавите, които са на първа линия да получат необходимото финансиране, за да могат и те на 100% да могат да гарантират, че повече няма да допуснат такава вълна да мине.
Второто изключително важно са изнесените центрове извън Европа и тук да се възползваме от страните, които исторически имат по-добри връзки, за да се направят гъвкави споразумения и да се изградят необходимите убежища или центрове за сигурност извън ЕС, добави премиерът.
Друго, по което имаме изключителна подкрепа, е споразумението с Турция. Много от държавите ме подкрепиха, че трябва на следващия Съвет да си платим парите и да продължим диалога с Турция, каза още Бойко Борисов .


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Post: Лидерите на ЕС подкрепят откриването на центрове за прием на мигранти в Африка и на Балканите

Washington Post: Лидерите на ЕС подкрепят откриването на центрове за прием на мигранти в Африка и на Балканите

24 Юни 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Няколко от лидерите на страните членки на ЕС подкрепиха плановете мигрантите, идващи към съюза да бъдат проверявани в Южна Африка и на Балканите, за да се види дали имат право на убежище. По време на спешна среща, посветена на миграцията в Брюксел, група от 16 страни, водени от Франция и Германия влязоха в спор който да бъде отговорен за мигрантите, пристигащи в Европа – най-вече в Италия, Испания и Гърция и доколко трябва да се помага от страна на другите държави членки, пише Washington Post.
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че „методът, който ще приемем, включва работа със старите на транзит и произход извън ЕС“. Той спомена Либия – основната страна, през която минават африканските мигранти към Европа, други страни от „черния континент“, както и Балканите. Според него кризата с мигрантите е и „политическа, през която в момента Европа и ЕС преминават“.
Министър-председателите на Дания, Белгия и Люксембург Ларс Льоке Расмусен, Шарл Мишел и Савие Бетел подкрепиха идеята усилията за справяне с миграцията да се насочат извън ЕС, макар и да посочиха необходимостта международното право да се спазва.
Германският канцлер Ангела Меркел, която се бори с домашна политическа криза с коалиционните си партньори, изрази надежда, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в четвъртък ще се постигне задълбочено и обширно споразумение за справяне с мигрантите.
Италианският министър-председател Джузепе Конте представи план, който представлява „промяна в парадигмата“ как Европа се справя с миграцията. Той призова към изменения на правилата на ЕС, според които молбите за убежище на мигрантите се обработват от първата страна на Съюза, в която попаднат.
Както се случва винаги с миграционните въпроси в Европа, дори и срещата в Брюксел не бе приета от всички. Чешката република, Унгария, Полша и Словакия отказаха да участват на събирането в Брюксел и отказват да приемат каквито и да е мигранти.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

Reuters: Италия предлага страните от ЕС или да приемат част от икономическите мигранти или европейските средства за тях да бъда намалени

24 Юни 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Италия иска всички страни от ЕС да приемат част от икономическите мигранти, влизащи в Съюза или да получават по-малко европейски средства. Това е част от италианското предложение, представено от неформалната мини среща на високо равнище на ЕС в Брюксел, предава Reuters.
Документът, който ще бъде представен на 15-те други европейски лидери, пристигнали в Брюксел да обсъдят миграцията, изброява 10 точки, за които Рим свята, че ще решат проблема.
„Всяка страна установява входяща квота за икономическите мигранти. Това е принцип, който трябва да се уважава, а адекватни контрамерки ще се наложат за плащанията на държавите, които не приемат бежанци“, пише в документа.
В него се изяснява, че Италия иска промени в т.нар. Дъблински регулации, които установяват правилата за управление на мигрантите и бежанците, влизащи в ЕС. Според правилата страната, от където бежанците навлизат в ЕС е отговорна за тях.
„Който пристига в Италия, пристига в Европа“, пише в предложението на Италия. Според нея ЕС трябва да има обща отговорност за спасените в морето. Призовава се за създаване на центрова за мигранти в другите страни от ЕС, посочвайки се, че те не трябва да се изграждат единствено в Италия и в Испания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

ТАСС: Българският министър-председател призова ЕС да закрие границите и да приема мигранти единствено на граничните контролно-пропускателни пунктове

24 Юни 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският министър-председател Бойко Борисов на пристигане на неформалната среща на високо равнище на 16 страни от ЕС, свикана от Европейската комисия в Брюксел за обсъждане на миграционната криза, заяви, че Съюзът трябва да закрие своите външни граници, да осигури преместването на мигрантите единствено през граничните КПП и да води активна работа с третите държави, които могат да приемат бежанци, предава ТАСС.
„В качеството си на председатели на Съвета на ЕС ще настояваме на търсене на съгласие между всички страни членки на ЕС по миграционната тема. България, като страна, намираща се на предна линия заедно с Гърция, Италия и Испания , не може да се съгласи с предложението да се връщат мигрантите, които вече се намират в Европа, в държавите, където са регистрирани за първи път. Това би усложнило ситуацията и би наложили над тези страни двойна отговорност – и да защитават външната граница на ЕС, и да се грижат за бежанците, намиращи се на тяхна територия“, заяви той.
Борисов подчерта, че България показва добри резултати по защитата на външната граница на ЕС и това се способства от успешната работа на пограничната полиция и агенция Фронтекс, а също така и от споразумението с Турция, която задържа мигрантите на своя територия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

Reuters: Лидерите на ЕС обсъждат миграцията по време на мини среща на високо равнище в Брюксел

24 Юни 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на 16 от страните членки на ЕС се е събрала в Брюксел, за да обсъдят общите действия по предоставянето на убежището и миграцията, предава Reuters.
„Днешните обсъждания ще са посветени на защитата на външните граници и как да намалим нелегалната миграция в Европа. Ще има обсъждане на вторичната миграция, как да открием баланс“, заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на пристигането си. Тя уточни, че днешната мини среща на високо равнище е от съвещателен и работен характер.
На свой ред министър-председателят на Испания Педро Санчес заяви, че страната му иска ЕС да постигне обща реакция за глобалното предизвикателство на миграцията и да се открие по-добър начин за контролиране на мигрантските потоци през Западно Средиземно море.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.
Щети от експлозията пред телевизия Скай. 17 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.