НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод и канализация в София (ОБЗОР)

Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод и канализация в София (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод, от тях 14 млн. лв. са за канализация. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Софийска вода” Васил Тренев по време демонстрация на дейността по обследване и почистване на каналите. Той подчерта, че софиянци пият най-качествената вода в България, която е на шесто място по качество в Европа. Той уточни, че, за да бъде осигуено това нещо, „Софийска вода” полага големи грижи за поддръжка на над 4000 км водопроводна мрежа и над 1700 км канализация. Основните значими обекти са в кварталите „Симеоново”, „Орландовци” и централната градска част.
Станислав Станев - директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка” към „Софийска вода”, посочи, че са необходими около 1 млрд. лв. за изграждането на цялостна канализация, но това няма как да се случи в рамките на година или две. Той уточни, че в момента Столична община кандидатства за инвестиции по ОП „Околна среда“, като очакванията са около 400 млн. лв. да бъдат вложени във ВиК инфраструктурата, основно в канализация. По думите му планът да се инвестират 400 млн. лв. е много амбициозен и ще доведе до съществени подобрения в неканализираните райони. „Ще се изграждат големи съоръжения и в момента има консултант, който извършва прединвестиционните проучвания“, посочи той и уточни, че местата, в които няма канализация, са извън компактния град – зоните „Бояна“, „Симеоново“, „Драгалевци“, населените места извън София (селата в крайградските райони). Станев отбеляза, че кв. „Манастирски ливади“ има канализация, но тя не е довършена. „Там има няколко основни колектора, върху които в момента разсъждаваме. Те трябва да се изградят, за да могат всички нови постройки да бъдат надеждно свързани към мрежата и да няма там проблеми“, каза Станев. Той разказа, че едни от „находките“, които са намирали в канализацията, са кофи за смет, шкафове и дюшеци. Според него строителите имат най-тежък ефект върху канализацията. Станев подчерта, че работят съвместно със Столична община, така че при план-схемите за териториите при новите градоустройствени процедури, да се предвиждат по-големи диаметри, както сега на ул. „Иван Вазов“ се изгражда колектор, който да може да поеме по-големите водни количества от централната градска част. По думите му много внимателно разглеждат пресичанията на „Метрополитен“ и колекторите на „Софийска вода“. Най-големите са преди Кубратово. Единият тръгва от „Горубляне“, „Дружба“ и през Чепинското поле достига до Кубратово. Той обхваща западните територии. От думите му стана ясно още, че е намалял феноменът за кражба на капаците на шахти. „Все още имаме проблеми, но не са с размерите, които бяха преди 7-8 години. Това е опасност най-вече за хората“, обърна внимание Станев.
Пред медиите бе показано как „Софийска вода“ поддържа и почиства столичната канализация. Задължително двама човека влизат в колектора, а други двама остават навън. Преди всяко влизане се прави оценка на риска - какъв е размерът на колектора, какви са опасностите. От „Софийска вода“ се опитват по 170 км годишно да почистят от канализацията, като засега ресурсите са такива, че могат да обследват около 50 км годишно от мрежата. В Будапеща и Букурещ има екипи, с които „Софийска вода“ си обменя опит по отношение на поддържката на канализацията.
„Софийска вода“ представи най-новата си машина за прочистване на канали на стойност 976 000 лв. без ДДС. Георги Христов – мениджър „Проекти“ към „Канализация“ на „Софийска вода“, обясни, че това е най-новото попълнение в техния специализиран автопарк. „Това е нашата нова машина, която работи на максимално налягане 205 бара. Обемът на цистерната за утайки е 8 куб. м. Вакуум помпата може да изпомпва 2600 куб. м за час, което се равнява на един басейн в олимпийски размери. Посредством тази машина успяваме да изкараме от каналите утайката, която с годините на експлоатацията се натрупва и пречи на проводимостта на каналите, запушва ги, носят се миризми и т.н. Благодарение на тази машина успяваме да ги поддържаме в добро експлоатационно състояние преди да настъпят проблемите. Машината е при нас от около 2 месеца“, коментира той. Водата, която се изтегля от канала се филтрира и се използва за почистването му, връща се обратно и този цикъл продължава, докато цялата цистерна се запълни с утайка.
Люба АЛЕКСИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Софийска вода“ представи най-новата си машина за прочистване на канали на стойност 976 000 лв. без ДДС

„Софийска вода“ представи най-новата си машина за прочистване на канали на стойност 976 000 лв. без ДДС

12 Юли 2018 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. „Софийска вода“ представи най-новата си машина за прочистване на канали на стойност 976 000 лв. без ДДС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Пред журналисти Георги Христов – мениджър „Проекти“ към „Канализация“ на „Софийска вода“, обясни, че това е най-новото попълнение в техния специализиран автопарк. „Това е нашата нова машина, която работи на максимално налягане 205 бара. Обемът на цистерната за утайки е 8 куб. м. Вакуум помпата може да изпомпва 2600 куб. м за час, което се равнява на един басейн в олимпийски размери. Посредством тази машина успяваме да изкараме от каналите утайката, която с годините на експлоатацията се натрупва и пречи на проводимостта на каналите, запушва ги, носят се миризми и т.н. Благодарение на тази машина успяваме да ги поддържаме в добро експлоатационно състояние преди да настъпят проблемите. Машината е при нас от около 2 месеца“, коментира той. По думите му това е четвъртият им автомобил с рециклиране на водата, което е може би най-важното нещо. „Водата, която се изтегля от канала се филтрира и се използва за почистването на самия канал, връща се обратно и този цикъл продължава, докато цялата цистерна се запълни с утайка. Преди това работихме с т.нар. комбинирани машини, които се пълнеше отделен обем само с чиста вода, който се използваше за работата на помпите до изчерпването на водата в този резервоар. След което машината отиваше да зареди свежа вода, което е един допълнителен разход и на вода, и на гориво за презареждане“, каза още Георги Христов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Станев, „Софийска вода”: Строителите имат най-тежък ефект върху канализацията

Станислав Станев, „Софийска вода”: Строителите имат най-тежък ефект върху канализацията

12 Юли 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Строителите имат най-тежък ефект върху канализацията, защото например, когато има бетонови работи, понякога остатъците от бетоновата смес не могат да се върнат обратно в базата, те се отмиват в най-близката шахта. Това каза пред журналисти Станислав Станев - директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка” към „Софийска вода”, по време на демонстрация на дейността по поддръжката и почистването на канализацията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това впоследствие се втвърдява и остава като препятствие, което след това трябва да влизаме и разрушаваме с различни оборудвания. Работим съвместно със столична община, така че при пан-схемите за териториите при новите градоустройствени процедури, да се предвиждат по-големи диаметри, както сега на ул. „Иван Вазов“ се изгражда колектор, който да може да поеме по-големите водни количества от централната градска част“, обясни Станислав Станев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Станев, „Софийска вода”: Около 1 млрд. лв. са необходими според нас за цялостна канализация на столицата

Станислав Станев, „Софийска вода”: Около 1 млрд. лв. са необходими според нас за цялостна канализация на столицата

12 Юли 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Необходими са около 1 млрд. лв. за цялостна канализация, но няма как да се случи в рамката на година или две. Това каза пред журналисти Станислав Станев - директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка” към „Софийска вода”, по време на демонстрация на дейността по поддръжката и почистването на канализацията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Очакванията са, че са необходими огромни инвестиции, за да се изгради канализация в цяла София. В момента Столична община кандидатства за инвестиции по ОП „Околна среда“ очакванията са около 400 млн. лв. да бъдат вложени във ВиК инфраструктурата, основно канализация. „Софийска вода“ подпомага като асоцииран партньор. Съдействаме на общината с приоритетните зони според нашите виждания. Необходими са около 1 млрд. лв. за цялостна канализация, но няма как да се случи в рамката на година или две. Това са огромни строителни проекти, които трябва поетапно да се вършат“, коментира Станев. По думите му планът да се инвестират 400 млн. лв. също е много амбициозен и ще доведе до съществени подобрения в неканализираните райони. „Ще се изграждат големи съоръжения и в момента има консултант, който извършва прединвестиционните проучвания. Приоритетите са: разширение на канализацията, качествено пречистване на отпадъчните води, решение на утайките, които в момента се използват в земеделието, но те са голям обем и в бъдеще е необходимо да се предвиди инсталация за тяхното оползотворяване и редица водни проблеми, които тепърва трябва да се решават. Местата, в които няма канализация, са извън компактния град – зоните „Бояна“, „Симеоново“, „Драгалевци“, населените места извън София (селата в крайградските райони). Там са нуждите за изграждане на канализационна мрежа и на пречиствателни станции в по-отдалечените места“, посочи той и уточни, че кв. „Манастирски ливади“ има канализация, но тя не е довършена. „Там има няколко основни колектора, върху които в момента разсъждаваме. Те трябва да се изградят, за да могат всички нови постройки да бъдат надеждно свързани към мрежата и да няма там проблеми“, каза още Станислав Станев.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Станев, „Софийска вода”: След проливните дъждове смятаме, че  канализационната мрежа в София се държа повече от достойно

Станислав Станев, „Софийска вода”: След проливните дъждове смятаме, че канализационната мрежа в София се държа повече от достойно

12 Юли 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. След проливните дъждове смятаме, че канализационната мрежа в София се държа повече от достойно. Това каза пред журналисти Станислав Станев - директор на дирекция „Експлоатация и поддръжка” към „Софийска вода”, по време на демонстрация на дейността по поддръжката и почистването на канализацията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Това се дължи на работата ни без почивка по време на дъждовете, но основният принос е на превантивната работа. Работим в дни като днешният, когато е слънчево, така че да отнемаме всички препятствия в канализационната мрежа, да почистваме, така че по време на дъжд да нямаме проблеми. Имаме няколко начина на почистване и превенция на работата на мрежата. Почистваме около 10% от дължината на мрежата - 1700 км всяка година. След като почистим мрежата, заснемаме с камери”, обясни Станев. По думите му това, което правят - може би и на още три места в Европа, е, че имат много силен и смел екип, който ходи в проходимите колектори. „Имаме около 600 км колектори - големи канали в София, в които хора могат да вървят, да намират различни препятствия и да ги отстраняват. Всички те в сухото време може да не ни създават проблеми, но в интензивен дъжд те спират потока и водата се връща и завирява къщи, кръстовища. Това е изключително сложна дейност, защото в каналите има опасни газове, дълбоки са около 7-8, 9 м. За нас е важно всеки ден колегите ни да влизат и излизат безопасно”, посочи той и уточни, че инвестират съществени средства в това да ги екипират по най-съвременния начин и да ги обучат да се грижат ден след ден за канализационната мрежа.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Васил Тренев, „Софийска вода”: Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод, от тях 14 млн. лв. са за канализация

Васил Тренев, „Софийска вода”: Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод, от тях 14 млн. лв. са за канализация

12 Юли 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Около 50 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година за водопровод, от тях 14 млн. лв. са за канализация. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Софийска вода” Васил Тренев по време демонстрация на дейността по обследване и почистване на каналите, предаде репортер на . „Продължаваме инициативата да показваме всички скрити и невиждащи се неща за нашите клиенти и за медиите. Т.нар. „костенурки нинджа” основно се грижат за поддръжката на канализационната мрежа. Искам да подчертая, че ние пием най-качествената вода в България и тя е на шесто място по качество в Европа”, заяви Тренев. „За да осигурим това нещо, „Софийска вода” полага големи грижи за поддръжка на над 4000 км водопроводна мрежа и над 1700 км канализация. Инвестициите, които са предвидени за тази година са малко повече от това, което е правено досега. Основният фокус е върху канализацията. Смея да твърдя, че в София в активно съдействие със Столична община се справяме с поставените от природата задачи. Мисля, че това справяне е успешно”, посочи той. По думите му това, което е предвидено за тази година като инвестиции, е около 50 млн. лв. за водопровод, от които около 14 млн. лв. са за канализация. ”Основните ни значими обекти са в „Симеоново”, „Орландовци”, Централна градска част”, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.
Нови подвизи на Жан-Клод Юнкер. 18 декември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.