НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Започна проект по „Подобряване на градската среда в община Пловдив“

Пловдив: Започна проект по „Подобряване на градската среда в община Пловдив“

12 Юли 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Днес започна проект по „Подобряване на градската среда в община Пловдив“. Общата стойност на проекта е 17 милиона лева и обхваща една огромна градска част от булевард „Мария Луиза“ до брега на река Марица. Работата е разпределена в три позиции. Това съобщи пред журналисти кметът на града Иван Тотев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „В хода на работата ще направим и някои промени в градската организация на движението основно около ДКЦ 1. В момента съгласуваме и с КАТ промяната на организацията на движението там. Обмисляме как да организираме като еднопосочна улица „Митрополит Панарет“, каза Иван Тотев. По думите му най-важната част от проекта е реконструкцията на булевард „Марица-юг“. Очакванията са до месец септември да се финализират дейностите, тъй като 2018 година е доста важна за усвояването на средствата по европейските програми. „Искрено се надявам изпълнителите да бъдат доста бързи и до края на септември-октомври да сме изпълнили дейностите по проекта, за да можем да имаме добри показатели в усвояването на европейски средства. Така че радвам се, че подписахме договори без обжалване като това беше една от процедурите, които още на старта беше обжалвана, но сега при избор на изпълнител нямахме обжалване, така че имахме възможност да включим договори. Много е работата. Надяваме се, че ще успеят да се справят фирмите изпълнители“, каза Тотев. По думите му това са проектите, които община Пловдив е възложила още през 2015 година. Те включват озеленяване по реката, с детски площадки, с места за отдих с различни активности, кучешки площадки и др. Зоната ще се социализира по цялото продължение от Марица-юг, от „Източен“ до „Цар Борис III Обединител“. Велоалеята се запазва. Ще бъде премахната паважната настилка. „Паважът ще влезе в другите части на квартала, тъй като имаме доста зони, които в момента тук са на калдъръм. Община Пловдив ще си вземе калдъръма и ще го ползва за Стария град. На мястото на калдъръма ще има паважни улици в тази зона“, коментира Иван Тотев.
В рамките на проекта са включени извършване на рехабилитация и реконструкция на тротоари по булевард „Шести септември” в участъка от бул. „Цар Борис III Обединител” до бул. „Източен”, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, озеленяване и благоустрояване на прилежащите му зелени площи. Втората част от проекта включва реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление на следните улици находящи се в град Пловдив, Първа градска част – юг: ул. „Стойчо Мушанов”, ул. „Макгахан” (в участъка отул. „Митрополит Панарет” до ул. „Ген. Скобелев”), ул. „Ген. Скобелев”, ул. „Пулпудева”, ул. „Козлодуй”, ул. „Брестовица” и ул. „Цар Иван Страцимир”.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.
Главата на Арлекин. Пабло Пикасо. 18 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.