НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Алсат-М“ (Македония): Парламентът на Македония прие Декларацията за членство в НАТО

„Алсат-М“ (Македония): Парламентът на Македония прие Декларацията за членство в НАТО

19 Юли 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Със 76 гласа „за“ и нито един „против“ или „въздържал се“, парламентът на Република Македония прие Декларацията за подкрепа за процеса на присъединяването на страната в НАТО, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Координаторът на фракцията на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев заяви, че неговата партия подкрепя Декларацията и ще допринесе за пътя на Македония към Алианса. На свой ред от СДСМ подчертаха, че влизането на страната в НАТО ще й донесе сигурност и стабилност, но същевременно подчертаха, че най-големите ползи от членството, макар и да не се преки, са икономическите.
Македония получи официално покана за започване на преговори за членство в НАТО в рамките на срещата на върха на Алианса миналата седмица.
На официална церемония в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг връчи поканата на премиера на страната Зоран Заев и му честити за проявената политическа храброст.
Македония трябва да стане 30-тия член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Най-напред, както предвижда и Договорът за името, Македония трябва да организира референдум, на който гражданите да се произнесат за споразумението. Но към настоящия момент този процес е блокиран, тъй като Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не е формирана.
В зависимост от резултатите от референдума ще бъдат повдигнат и въпросът за въвеждането на конституционни промени. В преамбюла ще трябва да бъде отстранено определението „гражданин на Македония“, каквито и да било претенции за ирендентизъм или аспирации спрямо Гърция и античната й история. Очаква се това да бъде най-трудната задача, тъй като за изменения на Основния закон е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Допуска се, че опозицията ще внесе голям брой възражения и предложения.
В случай че правителството и опозицията успешно приемат конституционни промени, следва етапа на създаване смесени комисии, които ще преговарят с представителите на Алианса. След края на преговорите и предвидените две заседания процесът на членството на Македония продължава парламентите на държавите-членки на НАТО. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от 29-те държави-членки и от самата Македония. В някои парламенти и в Сената на САЩ за ратификацията се изискват две трети от гласовете.
След тази фаза премиерът Зоран Заев ще представи официално споразумението. Когато се констатира, че Македония е изпълнила предвидените в него условия, НАТО официално ще издигне знамето на страната пред официалните си институции.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Повече от 320 гръцки интелектуалци подкрепиха договора за името

„Нова Македония“ (Македония): Повече от 320 гръцки интелектуалци подкрепиха договора за името

16 Юли 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Атина. Повече от 320 гръцки интелектуалци подкрепиха договора за името, отбелязва електронното издание на първия македонски вестник – „Нова Македония“.
„Ние, левичари, демократи и прогресивни граждани, подкрепяме споразумението, защото сме против национализма и ревизионизма и залагаме на спокойно, солидарно, европейско, балканско съседство; договорът за името преодолява националистически и религиозни напрежения“, пише в текста, подписан от над 320 гръцки интелектуалци, включително университетски преподаватели, журналисти, писатели.
Решението на спора между Македония и Гърция „осигурява бъдещето на народите и на двете страни, но и Балканите, чрез мир, солидарност и съвместно развитие". Договорът от Преспа отговаря напълно на гръцките искания за съставно име с географско определение и „ясно определя политическите, историческите и културните граници между Гърция и Северна Македония", уверени са подписалите документа лица.
Договорът „зачита достойнството и правото на самоопределение на съседната държава. Потвърждава езика и гражданството на съседната страна и показва на практика волята на Гърция за изграждане на стабилно бъдеще на приятелство и мир със „Северна Македония". Гърция, като демократична и европейска страна, зачита решенията и основните принципи на ООН“, се казва още в текста.
Според гръцките медии, до този момент общо 326 души са сложили своя подпис под документа, но се очаква техният брой да се увеличи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Алексис Ципрас: Няма македонско малцинство, иредентистките елементи ще бъдат заличени

„МКД“ (Македония): Алексис Ципрас: Няма македонско малцинство, иредентистките елементи ще бъдат заличени

14 Юли 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Атина. „Договорът признава съответните решения на ООН от 1997 година, когато езикът на нашите съседи е регистриран като македонски, но с договора има допълнителна и ясна формулировка, че езикът принадлежи към семейството на южнославянските езици. Както се посочва в договора, това ясно го отделя от гръцко-македонското езиково наследство и гръцката цивилизация“, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в изявление, публикувано на своята интернет страница, цитирано от скопското електронно издание „МКД“.
В по-широко изявление Ципрас тълкува точките от договора, които, според него, представляват голяма дипломатическа победа и изпълняване на червените линии, очертани от гръцката външна политика.
„Договорът също така предвижда, че гражданството в пътническите документи на нашите съседи, няма да се пише както досега „македонски“, а „македонски/гражданин на Северна Македония“, заяви Ципрас.
Гърция ще признае само гражданството на съседните граждани като „граждани на Северна Македония“.
„Все пак, от огромно значение за нас е това, че нашите съседи поеха отговорността да отстранят от конституцията си всички елементи, които могат да се тълкуват като иредентистки.
Например, термините за македонското малцинство се елиминират, както и необходимостта от тяхната защита.
От члена за защита на границите ще бъдат премахнати проблематичните препратки, които са включени. Накрая, всички исторически и иредентистки препратки ще бъдат отстранени от преамбюла на тяхната конституция“, се казва в съобщението на Ципрас.
Той припомня, че ако конституционните промени не бъдат успешно завършени, поканата за присъединяване към НАТО ще бъде отказана, а преговорите за членство в Европейския съюз няма да започнат.
„По този начин Гърция напълно защити своите интереси и не се отказва от относителните си предимства в преговорния процес“, пояснява гръцкият премиер.
„Дълбоко съм убеден, че този договор представлява важна дипломатически победа и голяма историческа възможност. Гръцкото правителство напълно защити своите червени линии, всичките червени линии на нашата национална позиция, което е установена в последните 20 години“, допълни още Ципрас.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Алексис Ципрас убеждава гърците, че Договорът от Преспа е победа за гръцката дипломация

Алексис Ципрас убеждава гърците, че Договорът от Преспа е победа за гръцката дипломация

14 Юли 2018 | 06:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Алексис Ципрас убеждава гърците, че Договорът от Преспа е победа за гръцката дипломация, пише македонското издание “Сител“.
В текста, придружаващ рекламен видеоклип на премиера на Гърция пише:
„Всичките 140 страни, които досега са признали нашите съседи като Македония, сега ще признаят името Република Северна Македония, която ще бъде използвана за цялостна употреба. За първи път се предвижда, че нашите северни съседи няма да могат да претендират в бъдеще, че имат някаква връзка с древната култура на Македония. Споразумението предвижда също така, че гражданството на нашите съседи вече няма да бъде само македонци, както преди. Те ще бъдат македонци / граждани на Северна Македония/, а Гърция ще признае гражданството им само като граждани на Северна Македония".
В него се казва, че споразумението от Преспа е голяма победа за гръцката дипломация, която въпреки трудностите е успяла да запази „червените си линии“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Македонският премиер ще се оттегли 100 дни преди изборите и ще бъде заменен от служебен премиер

„Фокус“ (Македония): Македонският премиер ще се оттегли 100 дни преди изборите и ще бъде заменен от служебен премиер

13 Юли 2018 | 22:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев ще се оттегли 100 дни преди изборите и ще бъде заменен от служебен премиер, но не вижда смисъл да се назначава служебно правителство, пише македонското издание “Фокус“.
Когато се реши да се проведат парламентарни избори в Македония премиерът ще се оттегли 100 дни преди датата на изборите и ща бъде заменен от служебен премиер, но Зоран Заев не вижда смисъл министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика да напускат. Според него случаят преди парламентарните избори през 2016 година е бил различен и сегашната политическа обстановка не налага подобни решения. По неговите думи се подготвя и изменение на закона за финансиране на политическите партии, както настоява и ВМРО-ДПМНЕ и са създадени работни групи по въпроса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ21 (Македония): Зоран Заев призова македонската опозиция да не блокира определянето на състава на Държавната избирателна комисия

ТВ21 (Македония): Зоран Заев призова македонската опозиция да не блокира определянето на състава на Държавната избирателна комисия

13 Юли 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Македония Зоран Заев призова опозицията в страната да не оказва натиск върху правителството при определянето на състава на Държавната избирателна комисия за готвения през есента референдум за името, предава скопският телевизионен канал ТВ21.
Заев изрази надежда, че между партиите ще се намери бързо решение за състава на Държавната избирателна комисия и че ще се определи дата през есента за провеждането на референдума за името.
Според него забавянето с избора на членовете на ДИК поставя под въпрос провеждането на референдума до края на септември или началото на октомври. Той допусна възможността за нова среща на лидерите на политическите партии в страната – практика в случаите, когато има дълбоки различия между тях.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Москва вярва, че  Македония влиза насила в НАТО

„Телма“ (Македония): Москва вярва, че Македония влиза насила в НАТО

13 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското МВнР Мария Захарова заяви, че правителството на Русия вярва, че Македония насила влиза НАТО, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Въвеждането на Македония в НАТО с принуда само потвърждава, че политиката на „отворени врати“ на Алианса се е превърнала в самоцел и средство да се придобие контрол върху геополитическа територия“, заяви Захарова.
На свой ред македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че Македония се стреми вече повече от две десетилетия да стане член на НАТО.
Докато Македония се готвеше да получи в Брюксел поканата за преговори за членство, македонският посланик в Москва Гоце Караянов беше на работна закуска с руския външен министър Сергей Лавров. Двамата са обсъдили бъдещето на руско-европейските отношения, както и за заплахи за сигурността в определени европейски региони.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Сърбия би трябвало да е най-неудовлетворената държава от поканата към Македония за приемане в НАТО

Ген. Кирчо Киров: Сърбия би трябвало да е най-неудовлетворената държава от поканата към Македония за приемане в НАТО

13 Юли 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. Русия по-рано съобщи, че приема влизането на Македония в НАТО, но нейната позицията, че страната е „вкарана“ в алианса си остава. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 година. Той уточни, че това се дължи на факта, че Москва е изтласквана от региона, от което следва, че тя ще има по-твърда реакция и може да очакваме активизиране на разузнавателната ѝ дейност. Ген. Киров каза още, че Сърбия би трябвало да е най-неудовлетворената държава от поканата към Македония за приемане в НАТО, защото Сърбия е изнесеният форпост на Русия в региона. Заедно с Република Сръбска остава единствената, която защитава пряко интересите на Русия от една страна, а от друга Белград ще граничи с още една НАТО-вска държава. Сърбия е декларирала военен неутралитет, както и нежелание да кандидатства и да се присъедини към НАТО, каза ген. Кирчо Киров. Той допълни, че Турция иска да ограничи гръцкото влияние в региона, в частност в Македония. Тя може да разчита на турското малцинство там, както и на нееднократно заявяваното добро отношение на македонското ръководство. Ген. Киров припомни за дългосрочната „зелена“ линия на Анкара да подкрепя турските малцинства на Балканите, както и подкрепата в обучението на офицерския корпус и с въоръжение на армията на Македония.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Искам нашият съсед да изпълни задълженията си по договора за името, след това ще разговаряме с "Независими гърци"

Алексис Ципрас: Искам нашият съсед да изпълни задълженията си по договора за името, след това ще разговаряме с "Независими гърци"

13 Юли 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Атина. Първо Македония да изпълни задълженията, произтичащи от договора за името, а след това, през януари-февруари, ще разговаряме с коалиционния партньор „Независими гърци“ за позицията му по споразумението със Скопие. Това заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас в рамките на пресконференцията в Брюксел след срещата на високо равнище на НАТО, отбелязва скопското електронно издание A1 On.
Ципрас подчерта, че би искал Македония да изпълни ангажиментите си и призна, че има разногласия с коалиционния си партньор по отношение на някои параграфи от Преспанския договор.
„Сега чакаме да видим дали съседната страна, правителството на Скопие, ще успее да изпълни задълженията, произтичащи от Договора от Преспа и им пожелаваме, аз лично искам да успеят, защото това е историческа намеса, която решава дългогодишни проблеми в нашата външна политика. Когато това се случи - в някакъв момент през януари-февруари, тогава ще разговаряме с коалиционния партньор, за да видим как ще придвижим процеса“, заяви Ципрас.
По отношение на поканата за членство на Македония в НАТО, гръцкият премиер заяви, че е „исторически ден, защото най-накрая, след цели 10 години, се повтаря забележителното решение от Букурещ".
Ципрас отправи критики и към гръцките опозиционни партии по отношение на Договора от Преспа и поканата от НАТО, която получи Македония, говорейки за „дълбоко лицемерие на опозицията, която подценява интелигентността на гражданите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Македония е поела по пътя на евроатлантическа интеграция и няма причина и повод нещо да я спре

Ген. Кирчо Киров: Македония е поела по пътя на евроатлантическа интеграция и няма причина и повод нещо да я спре

13 Юли 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. Македония е поела по пътя на евроатлантическа интеграция и няма причина и повод нещо да я спре. Това каза за сутрешния блок Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 година по повод поканата, която Македония получи за членство в НАТО. Той добави, че министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос и неговата партия са били против името, но Гърция и Македония постепенно се сближават. „Референдумът е най-трудната стъпка, защото сегашното управляващо мнозинство трябва да положи максимални усилия този референдум да даде положителен политически резултат за страната. Резултатите на референдума ще дефинират окончателно и въпросът за името, този за приемането на Македония в НАТО. Трудно ми е да си представя един резултат, който би опровергал всичко, което се е случило до момента – това би върнало ситуацията на Балканите години назад в една обстановка, от която в момента регионът няма интерес“, коментира ген. Кирчо Киров. Той припомни, че България равнодушно наблюдава процесите между Гърция и Македония, а би следвало българската политика да бъде по-активна. Според ген. Киров страната ни се нуждае от поставяне на допълнителни условия за сигурност и защита на българските интереси.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТВ 21 (Македония): Поканата към Македония за членство в НАТО: СДМС празнува, ВМРО-ДПМНЕ протестира

ТВ 21 (Македония): Поканата към Македония за членство в НАТО: СДМС празнува, ВМРО-ДПМНЕ протестира

13 Юли 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Скопие. Получаването на поканата за започване на преговори за членство в НАТО стана причина управляващият СДСМ да организира празненства, докато от ВМРО-ДПМНЕ насрочиха протест, отбелязва скопският телевизионен канал ТВ 21.
От Брюксел министър-председателят на Македония Зоран Заев обяви, че в събота, 14 юли, в 15 града в страната ще има празненства по повод „историческия ден“, в който вратите на Алианса бяха отворени за югозападната ни съседка. Поради тази причина македонският премиер призова всички граждани да се включат в празненствата. От „Демократичен съюз за интеграция“ и „Демократическа партия на албанците“ също поздравиха Заев за постигнатия успех.
Но от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са категорични, че поканата от НАТО е условна поради некадърността на управляващите и поради тази причина обявиха организирането на протест в неделя, 15 юли, в град Кавадарци. От партията на Християн Мицковски призоваха гражданите на референдума за името да гласуват против промяната на името и изискаха безусловно членство в Алианса.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Александър Вулин: Зоран Заев трябва да знае, че няма Косово и Сърбия, а само Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Александър Вулин: Зоран Заев трябва да знае, че няма Косово и Сърбия, а само Сърбия

13 Юли 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Македония Зоран Заев заяви в четвъртък, след като получи поканата за членство в НАТО в Брюксел, че всички трябва да следват македонския пример и допълни, че очаква това да насърчи Сърбия и Косово да продължат своя диалог. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин отговори, че Заев трябва да знае, че няма Косово и Сърбия, а само Сърбия, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Заев трябва да знае, че няма Косово и Сърбия, а само Сърбия и територия под временно управление на ООН в съответствие с резолюция 1244“, заяви Вулин, цитиран от сръбските медии.
Той добави, че Македония и Сърбия нямат сходни цели.
„Ние искаме свободата, самостоятелността и независимостта да решаваме сами за себе си. Сърбия, докато е водена от Александър Вучич, ще бъде военно неутрална и свободна, дори да бъде последната страна, която не е член на НАТО“, поясни още Вулин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония):  „Алианса за албанците“ със забележки към Договора за името

„Алсат – М“ (Македония): „Алианса за албанците“ със забележки към Договора за името

12 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. От „Алианса за албанците“, влизащ в управляващата коалиция в Македония, заявиха, че с членството в НАТО гражданите на страната ще се чувстват по-сигурни, но от партията предупредиха, че ще приложат някои забележки към Договора за името с Гърция. Според тях, не е решен въпросът за идентичността на албанците и албанския език и в тази си част споразумението не изпълнява очакванията на този етнос в Македония, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„“Алианса за албанците“ приветства получаването на покана за членство на Македония в НАТО. Това представлява изпълняване на исканията на гражданите да бъдат по-близо до европейските ценности. По отношение на елементите от договора, партийните органи допълнително ще приложат забележки, които се отнасят до идентичността и албанския език, които, в този случай, не изпълняват очакванията на албанската общност в Македония“, заяви Флакрон Беджети, говорител на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Турция добави специална бележка в заключителната декларация на НАТО, че признава Македония с конституционното й име

Protothema: Турция добави специална бележка в заключителната декларация на НАТО, че признава Македония с конституционното й име

12 Юли 2018 | 19:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. „Турция признава Република Македония с конституционното й име“, се отбелязва в забележка на Анкара в края на текста на общата Декларация от срещата на върха на НАТО, с която, освен другото, малката балканска страна е поканена да започне преговори за присъединяване към Алианса, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema.
Изданието отбелязва, че Турция не е единствената страна-членка на Северноатлантическия алианс, която признава Македония с конституционното й име.
Сред другите страни са и САЩ, но американците не включиха особено мнение в документа, че признават Скопие като „Македония“, пише „Прототема“. В Договора за името между Македония и Гърция ясно се казва, че Скопие ще влезе официално в НАТО само като „Северна Македония“, припомня вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): ДПА поздрави решението на НАТО да покани Македония

„Алсат – М“ (Македония): ДПА поздрави решението на НАТО да покани Македония

12 Юли 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. И опозиционната Демократическата партия на албанците (ДПА) поздрави решението на НАТО да покани Македония, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
Съгласно съобщението на партията, с това се потвърждава обещанието на страните-членки за пълноправно членство на Македония в Алианса.
От ДПА добавят, че прилагането на Договора за името с Гърция остава предварително условие и затова трябва да се направи всичко възможно процесът да завърши успешно. От партията на Мендух Тачи подчертават, че членството в НАТО няма алтернатива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Казах ви, че режимът на Груевски ще падне – той падна, сега ви казвам, че референдумът ще успее

Зоран Заев: Казах ви, че режимът на Груевски ще падне – той падна, сега ви казвам, че референдумът ще успее

12 Юли 2018 | 18:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Македония Зоран Заев изтъкна писалката като символ на постиженията на правителството на днешната пресконференция в Брюксел след подписването на поканата за започване на преговори за членство в НАТО, предава македонският „Фокус“.
На въпрос на журналист, дали референдумът за промяна на името на страната ще мине, Заев заяви, че никога не си е представял, че това няма да се случи.
„Казах ви, че ще падне режимът (на бившия премиер на Македония Никола Груевски – бел.ред.) и той падна. Казах ви, че ще станем 30-ата членка на НАТО и станахме. Тази писалка придвижва всичко. Режимът падна с писалка, сега подписахме и получихме покана за НАТО. Вярвам до небето. Получихме дата за преговори с ЕС... Не мога и да си помисля, че референдумът няма да успее. Ще успее и ще бъде послание, че има народи, нации и мултиетнически общества, които вярват в своето бъдеще. Колкото и да е тежко, ще направим това решение ще го вземем всички заедно в Македония“, заяви Заев.
Той изрази съжаление, че президентът на страната Георги Иванов не е част от делегацията на Македония в НАТО. От него, както заяви премиерът, не са получили нищо, нито каквато и да е заръка, нито честитка за поканата на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македония получи покана за членство в НАТО (ОБЗОР)

Македония получи покана за членство в НАТО (ОБЗОР)

12 Юли 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. Македония получи официално покана за започване на преговори за членство в НАТО. В рамките на официална церемония в Брюксел генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг връчи поканата на премиера на страната Зоран Заев и му честити за проявената политическа храброст.
„Радвай се, Македонийо! Вратите за нашето пълноправно членство в НАТО са отворени“, написа министър-председателят на Македония в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод официалната покана от Алианса за започване на преговори за членство. „Нашите партньори и приятели ни направиха признание. Признат е силният ни ангажимент. Това е голям, исторически ден за Република Македония“, написа Заев. По-късно той обяви, че през почивните дни в 15 града в страната ще бъдат организирани празненства по повод поканата за започване на преговори за членство в НАТО.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ остана недоволна: партията поиска оставката на министъра на външните работи Никола Димитров заради „дипломатическо фиаско“.
„Македония не получи нито безусловна покана за НАТО, нито дата за началото на преговорите с Европейския съюз. Със СДСМ Македония преживя истинско дипломатическо фиаско", се казва в съобщение от партията на Християн Мицковски, в което е дадена оценка за крах на дипломацията на управляващото правителство. Поради тази причина ВМРО-ДПМНЕ призовава за поемането на отговорност. „Тъкмо затова първа стъпка на управляващите е оставката на Никола Димитров, който заедно с (премиера) Зоран Заев доведе страната до задънена улица“, се казва още в текста, разпространен от опозиционната партия.

В съседна Гърция изразиха желание първи да подпишат протокола за членството на Македония в НАТО. Но Панос Каменос, председателят на коалиционния партньор в гръцкото правителство – „Независими гърци“, не промени позицията си: Македония няма да стане член на НАТО, защото договорът за името няма да бъде изпълнен.
Говорейки пред журналисти в Брюксел, министърът на отбраната на Гърция, който заедно с премиера Алексис Ципрас участва в срещата на върха на НАТО, подчерта, че Преспанският договор никога няма да бъде приложен, защото – съгласно думите му, парламентът в Атина няма да го ратифицира. Гражданите също не биха го приели, ако бъде организиран референдум по въпроса.
„Може да събират покани и да се снимат, но нямат шанс за влизане в НАТО, докато използват името „Македония“, категоричен бе Каменос.

Какво обаче предстои? Македония трябва да стане 30-тия член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Най-напред, както предвижда и Договорът за името, Македония трябва да организира референдум, на който гражданите да се произнесат за споразумението. Но към настоящия момент този процес е блокиран, тъй като Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не е формирана.
В зависимост от резултатите от референдума ще бъдат повдигнат и въпросът за въвеждането на конституционни промени. В преамбюла ще трябва да бъде отстранено определението „гражданин на Македония“, каквито и да било претенции за ирендентизъм или аспирации спрямо Гърция и античната й история. Очаква се това да бъде най-трудната задача, тъй като за изменения на Основния закон е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Допуска се, че опозицията ще внесе голям брой възражения и предложения.
В случай че правителството и опозицията успешно приемат конституционни промени, следва етапа на създаване смесени комисии, които ще преговарят с представителите на Алианса. След края на преговорите и предвидените две заседания процесът на членството на Македония продължава парламентите на държавите-членки на НАТО. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от 29-те държави-членки и от самата Македония. В някои парламенти и в Сената на САЩ за ратификацията се изискват две трети от гласовете.
След тази фаза премиерът Зоран Заев ще представи официално споразумението. Когато се констатира, че Македония е изпълнила предвидените в него условия, НАТО официално ще издигне знамето на страната пред официалните си институции.

Редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев официално получи поканата за преговори с НАТО от Йенс Столтенберг

„Макфакс“ (Македония): Зоран Заев официално получи поканата за преговори с НАТО от Йенс Столтенберг

12 Юли 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Република Македония получи официално покана за започване на преговори за членство в НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг връчи поканата на премиера на страната Зоран Заев и му честити политическата храброст, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Честитя за политическата храброст и отдадеността за по-добро бъдеще“, заяви Столтенберг.
„След като бъдат завършени вътрешните процедури и бъде ратифициран договорът, ще седите на една маса със съюзниците и ще имате еднакъв глас с тях“, добави още генералният секретар.
Според неговите думи, този ден е празник за Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова ТВ“ (Македония): Властта и опозицията в Македония излизат със съвместна декларация за преговорите с НАТО

„Нова ТВ“ (Македония): Властта и опозицията в Македония излизат със съвместна декларация за преговорите с НАТО

12 Юли 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Скопие. Депутатите от властта и опозицията, които са членове на комисията в македонския парламент за отбрана и сигурност ще предложат да бъде приета декларация в подкрепа на присъединителния процес за членство на Македония в НАТО, предава македонската електронна медия „Нова ТВ“.
На координационната среща на членовете на парламентарната комисия по отбрана и сигурност, която се проведе в четвъртък, всички представители на парламентарните групи са дали съгласието си за предлагането на документа.
„Очакваме, че тази декларация ще бъде приета с акламации на заседанието на парламента следващия вторник, 17 юли“, заяви председателят на Комисията Хари Локвенец.
„Винаги такива декларации и резолюции, с които се подкрепя влизането на Македония в Европейския съюз и НАТО са носили консенсус от всички политически партии като надпартиен документ. ВМРО-ДПМНЕ винаги ги е подкрепяла, подкрепя ги и ще подкрепя в бъдеще“, заяви координаторът на парламентарната група на основната опозиционна партия Драган Данев.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Какви са задачите на Македония след срещата на върха на НАТО?

„Алсат-М“ (Македония): Какви са задачите на Македония след срещата на върха на НАТО?

12 Юли 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“ публикува материал, в който подчертава какви са задачите пред Македония, след като в рамките на срещата на върха на НАТО в Брюксел получи покана за започване на преговори за членство в Алианса.
Македония трябва да стане 30-тия член на Организацията на Северноатлантическия пакт. Най-напред, както предвижда и Договорът за името, Македония трябва да организира референдум, на който гражданите да се произнесат за споразумението. Но към настоящия момент този процес е блокиран, тъй като Държавната избирателна комисия (ДИК) все още не е формирана.
В зависимост от резултатите от референдума ще бъдат повдигнат и въпросът за въвеждането на конституционни промени. В преамбюла ще трябва да бъде отстранено определението „гражданин на Македония“, каквито и да било претенции за ирендентизъм или аспирации спрямо Гърция и античната й история. Очаква се това да бъде най-трудната задача, тъй като за изменения на Основния закон е необходимо мнозинство от две трети от депутатите в парламента. Допуска се, че опозицията ще внесе голям брой възражения и предложения.
В случай че правителството и опозицията успешно приемат конституционни промени, следва етапа на създаване смесени комисии, които ще преговарят с представителите на Алианса. След края на преговорите и предвидените две заседания процесът на членството на Македония продължава парламентите на държавите-членки на НАТО. Споразумението трябва да бъде ратифицирано от 29-те държави-членки и от самата Македония. В някои парламенти и в Сената на САЩ за ратификацията се изискват две трети от гласовете.
След тази фаза премиерът Зоран Заев ще представи официално споразумението. Когато се констатира, че Македония е изпълнила предвидените в него условия, НАТО официално ще издигне знамето на страната пред официалните си институции. То ще бъде разположено до това на Норвегия.
В Алианса югозападната ни съседка ще влезе под името Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Гърция иска да бъде първата страна, ратифицирала протокола за македонското членство в НАТО

„Независен“ (Македония): Гърция иска да бъде първата страна, ратифицирала протокола за македонското членство в НАТО

12 Юли 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Гърция иска да бъде първата държава, която ще ратифицира протокола за членството на Македония в НАТО, отбелязва скопското електронно издание „Независен“.
От редакцията поясняват, че съответната информация е потвърдил източник от НАТО. Той е уверил, че НАТО иска да ускори процедурите и до края на месеца в Македония да бъде изпратена първата делегация, която да започне преговорите за присъединяване. Главен преговарящ от страна на Алианса ще бъде Алваро Гонзалес.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Поканата за членство в НАТО ще бъде отбелязана с празненства в 15 града в Македония

„Макфакс“ (Македония): Поканата за членство в НАТО ще бъде отбелязана с празненства в 15 града в Македония

12 Юли 2018 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Скопие/Брюксел. В събота, 14 юли, в 15 града в Македония ще бъдат организирани празненства по повод поканата за започване на преговори за членство в НАТО. Това обяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев от Брюксел, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Каня Ви да празнуваме заедно на 14 юли в градовете. Нека да си честитим с наша музика за това, че Македония се движи напред“, призова Заев, като сподели, че е изключително щастлив от получаването на поканата. Той подчерта, чепрез последните години Македония е работила постоянно за повишаването на стандартите и прилагането на ценностите, които споделя Алиансът.
През вчерашния, първи ден от срещата на върха на НАТО, генералният секретар Йенс Столтенберг потвърди поканата за страната и заяви, че Македония ще стане 30. член на НАТО, когато бъдат завършени всички национални процедури и договора за името с Гърция бъде ратифициран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Панос Каменос не отстъпва: Договорът за името на Македония никога няма да бъде изпълнен

„Сител“ (Македония): Панос Каменос не отстъпва: Договорът за името на Македония никога няма да бъде изпълнен

12 Юли 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Атина/Брюксел. Панос Каменос, председателят на коалиционния партньор в гръцкото правителство – „Независими гърци“, не променя позицията си, че Македония няма да стане член на НАТО и че договорът за името няма да бъде изпълнен, предава скопският телевизионен канал „Сител“, като се позовава на негово изявление пред гръцката информационна агенция ANA-MPA.
Говорейки пред журналисти в Брюксел, министърът на отбраната на Гърция, който заедно с премиера Алексис Ципрас участва в срещата на върха на НАТО, подчерта, че Преспанският договор никога няма да бъде приложен, защото – съгласно думите му, парламентът в Атина няма да го ратифицира. Гражданите също не биха го приели, ако бъде организиран референдум по въпроса.
„Може да събират покани и да се снимат, но нямат шанс за влизане в НАТО, докато използват името „Македония“, категоричен бе Каменос.
По отношение на това кога ще се проведат избори в Гърция, лидерът на „Независими гърци“ бе категоричен, че такива не трябва да бъдат очаквани, тъй като „докато скопският въпрос не е в парламента, гласуването ще се проведе в края на четиригодишния мандат“ на правителството.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.