НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

Anadolu Agency: Иранският здравен министър предупреждава срещу американските санкции

14 Юли 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският здравен министър Хасан Хашеми предупредава в събота, че санкциите на САЩ ще възпрепятстват страната му да закупува медикаменти и медицински консумативи и изделия, предава Anadolu Agency.
Хашеми се е изказал на среща с ректори на медицински университети в столицата Техеран. Той предупреждава, че Иран трябва да бъде подготвен срещу санкцията на САЩ, които ще бъдат въведени през ноември.
"Това, че САЩ се грижи за иранците, а лекарствата не са в списъка на санкциите, е лъжа, защото финансовите санкции ще навредят на всеки обикновен гражданин или новородено бебе", казва той.
"Когато банковите транзакции са обект на санкции, фискалните източници са блокирани и затова хората са пряко засегнати, а в този период трябва да работим денонощно и да разбираме факта, че условията ще са много различни от миналото", казва той.
"Трябва да сме наясно, че се приближава буря и трябва да сме подготвени", добавя Хашеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Китай отхвърли  американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

Xinhua: Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост

14 Юли 2018 | 01:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай отхвърли американските обвинения за кражба на интелектуална собственост, предава китайската агенция Xinhua.
Китай заяви в петък, че отношението му към зачитането и защитата на правата на интелектуална собственост е сериозно и действията му са ефективни, като нарече американските твърдения за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай безпочвени.
"През последните месеци Съединените щати многократно обвиняват Китай в кражба интелектуална собственост, но никога не са били в състояние да излязат със сериозни доказателства", заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин в брифинг пред журналисти, когато коментира изявлението от търговския представител на САЩ по раздел 301, публикувано на 10 юли.
"Фактите говорят по-силно от думите", каза Хуа, отбелязвайки, че Китай е заел второ място като източник на международни патентни заявки, подадени чрез Договора за патентно сътрудничество.
Според доклада на Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) през 2017 г. броят на подадените заявки за патент за изобретение, подадени в Държавната служба за интелектуална собственост на Китай, надхвърли 1,3 милиона, като това поставя Китай на първо място в света за седем последователни години.
Хуа каза, че тези факти показват, че Китай се е превърнал в голяма държава, която сама създава интелектуална собственост.
В същото време през 2017 г. външните плащания на Китай за правата върху интелектуалната собственост възлизат на 28,6 милиарда щатски долара, като дефицитът надхвърля 20 милиарда щатски долара, а плащането за използване на интелектуална собственост на САЩ се увеличава с 14% годишно.
Тези данни и факти опровергават един аспект от твърденията на САЩ за така наречената кражба на интелектуална собственост от страна на Китай и показаха, че отношението на Китай към зачитането и защитата на правата на интелектуалната собственост е сериозно и неговите действия са ефективни, каза Хуа.
Китай е сред 20-те най-иновативни икономики в класацията за годишния световен индекс на иновациите (GII), публикувана във вторник от Университета Корнел и Световната организация за интелектуална собственост и единствената икономика със среден доход в списъка.
Хуа заяви, че Китай постепенно се превръща в лидер в иновациите и марките в света.
"Иновациите и интелектуалната собственост по никакъв начин не са изключителни "патенти" на Съединените щати. Използването на правата върху интелектуалната собственост и насърчаването на икономическия и социален прогрес също не са изключителни права на Съединените щати. Иновациите и интелектуалната собственост трябва да служат за напредъка и благосъстоянието на цялото човечество и не трябва да се превръщат в инструмент за САЩ да потискат развитието на други страни и да запазят собствения си интерес", подчерта Хуа.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

AFP: Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни

13 Юли 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговският излишък на Китай със САЩ се увеличава през юни, разкриват данни, цитирани от AFP.
Общата търговия между двете най-големи световни икономики се е покачила с 13.1 процента през първото полугодие, въпреки напрежението между Вашингтон и Пекин.
„Този търговски спор неминуемо ще окаже влияние върху търговията между Китай и САЩ и ще има негативно въздействие върху глобалната търговия“, заяви говорителят на администрацията на търговското министерство на Китай Хуанг Сонгпин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ заплашиха Русия и Европа със санкции ако купуват ирански петрол

РИА Новости: САЩ заплашиха Русия и Европа със санкции ако купуват ирански петрол

12 Юли 2018 | 20:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ заплашиха да въведат санкции против Русия и всяка европейска страна, ако продължат да купуват петрол от Иран въпреки позицията на Вашингтон. Това заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин, цитиран от РИА Новости.
В хода на заседание в Конгреса, законодателите попитаха Мнучин дали смята, че „Китай, с който се намираме в състояние на търговска война, ще ни последва“. Освен това те напомниха, че Пекин е най-големият вносител на нефт от Иран.
„Повтарям, ще въведем санкции против всеки, против тях (Китай), Русия, Европа и останалите“, отговори финансовият министър.
Миналата седмица, припомня руската агенция, президентът на Иран Хасан Роухани заяви, че САЩ не мислят за последствията от своите стремежи да спрат експорта на ирански петрол. Освен това, той определи думите на американските чиновници, че искат да спрат износа на нефт от Иран като празни приказки, които няма да бъдат реализирани никога.
В тази връзка „Корпусът на стражите на ислямската революция“ изрази готовност да блокира Хормузкия пролив за транспортирането на нефт от други страни.
„Ако експортът на ирански петрол бъде спрян, няма да позволим да се изнася нефт към други страни по света през Хормузкия залив“, заяви заместник-началника на генералния щаб на КСИР „Саралла“ Исмаил Коусари, като отбеляза, че през този пролив минава 20% от износа на черното злато на света.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

„Женмин Жибао“ : Китай призова САЩ да не въвежда мита върху вноса

11 Юли 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Пекин. Заместник-министърът на търговията на Китай Ли Ченганг заяви, че последните предложени мита от САЩ върху китайските вносни стоки на сума от 200 милиарда долара ще засегнат глобализацията и световния икономически ред, пише „Женмин Жибао“.
Той заяви, че митата ще поставят неимоверен натиск върху глобалните компании и върху потребителите. Той допълни, че в търговската война не може да има победители и че сътрудничеството е единственият правилен избор за устойчивите двустранни отношения.
„Китай няма да промени намерението да подобри вътрешната си бизнес-среда, да се противопоставя срещу едностранните мерки и да подкрепя многостранната търговска система“, допълни Ли Ченганг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

AFP: Пекин заявява, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия

11 Юли 2018 | 06:59 | Агенция "Фокус"
Пекин. Пекин заяви, че размяната на мита между САЩ и Китай ще е пагубна за двустранната търговия, предава AFP.
Това изявление идва , след като Вашингтон обяви нови мита за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.
"Избликът на широкомащабно взаимно налагане на мита между Китай и Съединените щати неизбежно ще унищожи китайско-американската търговия", каза помощник-министъра на търговията Ли Ченгянг на форум в Пекин.
Американската политика "всъщност пречи на процеса на икономическа глобализация" и "вреди на световния икономически ред", заяви Ли Ченгянг.
На 6 юли САЩ наложиха 25-процентни мита на китайски стоки на стойност около 34 милиарда щатски долара, предизвиквайки незабавен отговор от страна на Пекин в същия размер.
Във вторник Вашингтон обяви, че започва процес на налагане на 10-процентни мита на китайски стоки за още 200 млрд. долара през септември.
Анализаторите предупредиха, че спиралата на търговската война между двете финансови сили в света може да окаже отрицателно въздействие върху глобалната икономика.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

AFP: САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември

11 Юли 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въвеждат търговски мита на китайски стоки за още 200 милиарда долара от септември, предава AFP.
Съединените щати съобщиха, че са започнали процес на налагане на 10 процентни мита за още 200 милиарда долара на китайски стоки от септември, ескалирайки търговската война между двете най-големи световни икономики.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да отговори с увеличаващ се списък на продуктите, след като Китай предприе реципрочни мерки срещу първия тур от 25 процентни мита на стойност 34 млрд. долара, които Вашингтон наложи миналата седмица.
Ако това се случи, ще означава, че хиляди продукти от риба до химикали, метали и гуми ще бъдат обложени с нови мита.
Американският търговски представител Робърт Лайтизер заяви, че Вашингтон прави задълбочено разследване, за да оправдае налагането на мита за внос на стойност 50 млрд. долара, които да компенсират вредите за американската икономика, причинени от несправедливите търговски практики на Китай, включително кражбата на американски технологии.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

"Взгляд": САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран

11 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ водят света към енергийна криза заради санкциите срещу Иран, пише руският ежедневник "Взгляд".
САЩ заплашват напълно да изолират иранския петрол, лишавайки Техеран от основния си източник на доходи, а в света - значително количество въглеводороди. Вашингтон контактува с Индия и Китай, опитвайки се да ги убеди да застанат срещу Иран. Какво би означавало за света, ако Доналд Тръмп постигне целта си?
Вашингтон възнамерява да принуди съюзниците си да спрат изцяло покупката на петрол от Иран до началото на ноември 2018 г. Освен това САЩ искат да принудят Индия и Китай да се откажат от иранския петрол.
Иран изнася вече доста големи обеми, които ще бъдат трудно заменяеми. През април износът възлиза на 2,62 милиона барела на ден, през май нов рекорд от 2,7 милиона, през юни - 2,61 милиона. От юни, в Китай, Индия, Япония и Южна Корея от Иран са внесени общо 1 , 8 милиона барела. Това означава, че азиатските страни представляват почти 70% от целия износ на Иран.
Отказа от износ на ирански петрол ще означава огромен дефицит на пазара, цената на барел ще се покачи. Спирането на целия износ ще бъде катастрофално за Иран и за целия му управляващ елит ", казва Игор Юшков, водещ експерт в Националната фондация за енергийна сигурност.
Не е изненадващо, че Техеран извади последната карта от ръкава си и започна да заплашва с радикални мерки - затварянето на Ормузкия пролив, през който преминават най-малко 20% от световния петрол. Разбира се, Иран ще направи това само в най-крайния случай, защото последиците ще бъдат ужасни.
"Иранските заплахи за блокиране на Ормузкия пролив (изхода на Персийския залив - б.ред.) са оправдани. Ако износът на ирански петрол бъде блокиран, Иран няма да има какво да губи. Тъй като цялата икономика и политиката на страната вече се разпадат. Под заплахата от унищожаване на държавата Иран наистина може да блокира Ормузкия пролив. Това ще доведе до огромен дефицит на световния петролен пазар. Енергийната криза ще бъде по-лоша от първата енергийна криза от 1973 г. Светът ще загуби не само иранския петрол. Нефт и втечнен газ няма да могат да излязат от персийския залив ", каза Юшков.
Експертите обаче не вярват в пълната изолация на иранския петрол. "Азиатските държави продължиха да внасят ирански петрол дори при условията на предишни санкции, за които имаше широк международен консенсус. Сега дори не е очевидно, че Европа ще откаже да внася от Иран", казва Василий Танурков, заместник-директор на корпоративната група "АКРА".
Възможно е да се намали износът на ирански петрол, но не и напълно, но до около една трета, казва Иван Адриевски, председател на Съвета на директорите на инженерингова компания "2K". "Европа и Индия все пак се готвят да се откажат от иранския петрол. Японският отказ ще бъде незначителен, също и на Южна Корея, истинският проблем за Съединените щати ще бъде с Китай. Пекин може да откаже да направи това. Освен това Китай може частично да увеличи вноса на ирански петрол при благоприятни за него условия", каза той.
Китай в това отношение е по-предсказуем, защото иранският петрол се използва за собствените нужди на страната. Пекин е категоричен - не планира да отговори на призива на Тръмп да спре вноса на ирански петрол, заяви официалният говорител на китайското външно министерство на 4 юни. "Китайците са по-независими и няма да се подчинят на американската забрана. Те ще намерят вратичка, например, ще създадат компания, която ще се занимава само с вноса на петрол от Иран и няма да има бизнес в САЩ, така че санкциите за него няма да бъдат ужасни ", предполага Юшков.
Има още по-оптимистичен сценарий, при който Тръмп сключва нова сделка с Иран за ядрената му програма и отказва да наложи нови санкции. Това е възможно, ако Иран предложи Сирия като чип за договаряне, каза Юшков. "Иран може да се пазари със САЩ, за да се оттегли от провинциите в Сирия, за което активно лобира Израел", каза той. Всъщност това е единственият коз на Иран, който ще позволи да запази държавата в сегашния й вид.
Русия на дипломатическо ниво ще подкрепи Иран и ще се противопостави на санкциите. Но икономически, цялата тази история е полезна за нея. "Иран е наш конкурент на световните пазари. Ето защо икономическият диалог с Иран не е много добре развит. „В ОПЕК Иран заедно с Венецуела бяха нашите опоненти за постигане на споразумение за увеличаване на производството на петрол“, заяви Юшков.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Във Вашингтон са предпазливи, след като Силиконовата долина се отваря за все повече за китайски инвестиции

VOA: Във Вашингтон са предпазливи, след като Силиконовата долина се отваря за все повече за китайски инвестиции

10 Юли 2018 | 06:29 | Агенция "Фокус"
Сан Франциско. Докато администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп налага вносни мита върху китайски стоки, една друга битка се заражда – дали САЩ трябва да блокират китайските инвестиции в някои американски компании, които разработват проекти свързани с изкуствен интелект, роботика и други ключови технологии, пише Voice of America.
Някои от тези технологии имат участие в националната сигурност на САЩ, твърди министерството на отбраната в доклад относно растящите китайски връзки към американски фирми.
Конгресмените във Вашингтон обмислят разширяването на процеса на преразглеждане, с който се занимава министерството на финансите, който обръща внимание на инвестициите от чуждестранни единици.
„Уверявам ви, че заплахата която Китай представлява е реална и че опасностите, от които се притесняваме, вече са в действие“, заяви сенатор Джон Корнин. „Нашето бездействие може да има единствено негативни последици и трябва да се стремим да попречим на всякакви бъдещи негативни последици за нашата страна.“
Ограничаването на китайските инвестиции трябва да се направи добре премислено, заяви Джеф Муун, консултант за международна търговия и правителствени работи, както и бивш асистент-търговски представител на САЩ.
„Най-големият проблем, който виждам, е неяснотата когато говорим за китайски инвестиции. Говорим ли за някой китайски гражданин, който оставя дори стотинки в американската икономика?“, заяви Муун.

Изгледът от Силиконовата долина

В Силиконовата долина има някакво успокоение, че администрацията на Доналд Тръмп изглежда се е отдръпнала от плана за блокиране на инвестициите в изкуствения интелект или други технологии в САЩ от компании с повече от 25 процента китайска собственост.
Докато притесненията за националната сигурност са оправдани, технологичните фирми и инвеститорите не желаят да виждат „политики, които изискват прекалено бавен подход към инвестирането, което на дълго и на широко от Китай беше много ефективно“, заяви Шон Рандолф, старши директор на икономическия институт „Bay Arena“.
„Колко притеснени трябва да бъдем за тези различни източници на изтичане на информация, ако това е проблемът“, заяви Рандолф. „Какъв е подходящият начин да се обърнем към нещо, което е противно на начините, които ще се опитат да се обърнат към него, но всъщност ще завърши имайки много негативен ефект върху икономиката тук (Калифорния), икономиката на САЩ, както и китайската икономика?

Сътрудничеството се оценява

Наскоро Силиконовата долина проведе първата си среща на върха между САЩ и Китай, посветена на технологиите на изкуствения интелект, с фокус върху това как по-добре да си сътрудничат двете страни.
„Технологията предполага сътрудничество и споделеност. Тя е по-добра за човечеството. Не мисля, че тук става въпрос за противопоставяне на една страна срещу друга страна“, заяви Тао Ван от „SAIC Capital“.
Хелен Лианг, мениджърски партньор на „FoundersX“, фирма за рисков капитал, заяви че предприемачите и компаниите, занимаващи се с изкуствен интелект, са фокусирани върху това как да се справят с големи проблеми, като например здравеопазването, транспорта и работата.
„Независимо от геополитическия натиск или различията, от технологична перспектива ние търсим как да разрешим обществени проблеми“, заяви Лиан, чиято фирма помага на нови предприемачи да инвестират в бизнес връзките с Китай.

„Разривът“ на двете страни

Николас Миайлье, президент на изследователската група с нестопанска цел „The Future Society“, заяви че всякакви ограничения върху инвестициите от Китай към САЩ може да забави и американските иновации.
„Бяхме свикнали с подривни бизнес модели, зараждащи се от Силиконовата долина. Това се променя. Сега, ние във „FinTech“, например, виждаме нови и подривни бизнес модели излизащи от Китай“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

Президентът на ОПЕК към Доналд Тръмп: Не обвинявайте нас за високите цени на петрола

10 Юли 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Калгари. Президентът на Организацията на държавите износителки на петрол (ОПЕК) Сухаил ал Мазруей я защити от нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че тя умишлено завишава цените на петрол, заявявайки че ОПЕК не носи вина, предава Reuters.
„Само ОПЕК не може да бъде винена за всички проблеми, които се случват в петролната индустрия, но в същото време ние сме отговорни за мерките, които взехме на последната си среща през юни“, заяви той в интервю за „Reuters“ в канадския град Калгари. „Мисля, че ОПЕК върши своята част от работата“, допълни той.
Доналд Тръмп обвини ОПЕК в последните седмици за това, че завишава цените на петрола и наложи натиск над американския съюзник Саудитска Арабия да увеличи доставките си на петрол, за да компенсира по-ниския износ от Иран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

Sputnik: Доклад на руското финансово министерство сочи, че предстои криза в цените на петрола

9 Юли 2018 | 04:40 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското финансово министерство предупреждава от опасността за нов срив на цените на петрола, ако те останат над дългосрочните нива на баланс от 50-60 долара за барел, казват от министерството в документ, с който Sputnik се е сдобил.
„През 2018 година цените на петрола достигнаха нови върхове от 2014 година насам. Основните фактори нз растежа на цената бяха икономическата криза и срива на добива на петрол във Венецуела, както и намерението на САЩ да „анулират добива на петрол в Иран“, след като се оттеглиха от ядреното споразумение. Въпреки това, стабилните цени на петролния пазар са под настоящите цифри и възлизат на около 50 долара за барел, а настоящият растеж трябва да бъде разглеждан като временен. Ако цените на петрола продължават да стоят над дългосрочните нива на равновесие, сривът в цените ще се повтори“, пише в документа.
Авторите на документа смятат, че възникващата ситуация е подобна на периода на високи цени на петрола през 2011 – 2013 година, когато дългосрочното ниво на равновесие беше около 80-90 долара за барел, докато действителната цена достигна до около 110 долара.
„Тогава, след период на високи цени между 2011-2013 година, ОПЕК стартира ценова война срещу добива на шистов газ от САЩ и маргиналните цени на петролния добив около света паднаха до сегашните нива на 50-60 долара за барел“, се казва още в документа.
Според министерството, държави като САЩ, Канада, Бразилия, Ангола и други, имат достатъчно ресурси и възможности да увеличат добива си на петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

The Washington Examiner: Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола

7 Юли 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Политиката на Доналд Тръмп спрямо Иран води до по-високи цени на петрола, пише американският вестник The Washington Examiner.
Президентът Тръмп се конфронтира с петролния картел ОПЕК, но експертите твърдят, че собствената му политика е донякъде виновна за покачването на цените на петрола, което може да доведе до по-високи цени на бензина само месеци преди частичните избори за Конгрес в САЩ
През юни администрацията на Тръмп заяви, че ще предприеме подход за нулева толерантност при налагането на санкции на Иран, след като през май прекрати ядреното споразумение с Ислямската република. Белият дом иска страните да преустановят вноса на петрол от Иран до ноември, а ако това се случи, повечето от тях очакват по-високи цени на петрола и бензина.
"Това са две полярни противоположни крайности, ако Тръмп иска да извади от пазара 2,4 млн. барела петрол на ден и цените да останат стабилни, ако не и по-ниски“, казва Ричард Нефю, старши изследовател в Центъра по глобална енергийна политика на Колумбийския университет, който отговаряше за санкционната политика в Държавния департамент по време на администрацията на бившия президент Барак Обама.
"Не съм запознат някъде да има достатъчно свободен капацитет за добив на петрол , за да може да компенсира изваждането на Иран от пазара", добави Нефю. "Единственият начин да се разреши този проблем е чрез по-високи цени. Това е просто математика. "
Иран е третият по големина производител от ОПЕК и продава около 2,4 милиона барела на ден или повече от 2% от световните доставки, след премахването на санкциите през 2016 година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ

AFP: Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ

7 Юли 2018 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Пекин. Какви козове има Китай в задаващата се търговска война със САЩ, пише в анализ AFP.
Първите изстрели в търговска война между Китай и САЩ паднаха, а според експертите тя може да навреди на световната икономика.
Двете суперсили в петък наложиха тарифи за милиарди долари за трансграничната търговия по между им. Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп отхвърли предупрежденията, че търговски конфликт с могъщи партньори като Китай може да навреди на САЩ, става ясно, че Пекин разполага с други оръжия в арсенала освен митата, за да нанесе щети на САЩ.

Търсене на слаби места

Филмите на Том Круз, кафето на "Старбъкс", Айфон X и Буик са много продавани в Китай и властите могат да намерят най-различни начини да направят живота им труден, казва анализаторът на Oxford Economics Луис Кюйз.
Китай "има по-малко резерви що се отнася до митата, но историята показва, че има различни други мерки, които биха могли да се предприемат, за да причинят болка на американските компании", каза Кюиз.
Той изрежда "засилените здравни, осигурителни и данъчни проверки, забавяйки вноса от САЩ, както и бойкота на американските стоки".
Китайските пристанищни власти вече започнаха да извършват инспекции на американско свинско месо и автомобили, причинявайки сериозни закъснения.

Бойкот на Буик

Дженеръл Мотърс вече продава повече автомобили в Китай, отколкото в САЩ - и много други знакови американски марки сега извличат голяма част от приходите от бързо разрастващия се китайски пазар.
Китай би могъл да върже ръцете на тези фирми с бюрокрация или да насърчи ефективния бойкот на китайските потребители, казаха експерти.
Марк Уилямс, главен икономист в Азия в Capital Economics, заяви, че Пекин може да организира "пропагандна кампания, която да позволи на властите да останат на една ръка разстояние от последвалото смущение в продажбите".
"В миналото те се оказаха ефективни и бързи", каза Уилямс, отбелязвайки, че подобни кампании срещу Южна Корея и Япония по време на политическо напрежение "доведоха до 50-процентно намаление на продажбите на автомобили от фирмите на тези страни за един месец . "
Миналата година китайските потребители изведнъж се обърнаха срещу южнокорейския търговец на дребно Lotte, който бе принуден да затвори три четвърти от магазините си в Китай, след като осигури на Сеул земя за разполагане на американски противоракетен щит, на който Пекин се противопоставя.

Удари в сферата на туризма

Китай може да започне да ограничава броя на харчещите долари туристи и неговите 350 000 студенти, които се отправят към САЩ всяка година, което ще има голямо влияние върху американския пазар.
"Китайските разходи за пътуване и образование в САЩ са сходни по размер с разходите за американските соя и въздухоплавателните средства - двете най-големи по дял от продажбите стоки", каза Уилямс.
Китай вече е ограничавал туристическите групи, за да окаже натиск върху Тайван и Южна Корея, отбеляза експертът.
Той обаче добавя: "Китай може да смята, че американските университети имат ограничено влияние върху администрацията на Тръмп и ограничаването на броя на студентите може да подкопае усилията за подобряване на техническите и научните възможности на Китай".

Отказ от самолетите Боинг

Боинг продава една четвърт от самолетите си в Китай, вторият по големина пазар в света, а американският гигант в авиоиндустрията е следван плътно от европейския конкурент Airbus.
Това може да бъде още една точка на натиск, тъй като повечето китайски авиокомпании са под контрола на държавата, чиито нареждания са строго управлявани от Пекин.
Въпреки че заявките са планирани за следващите пет години, контролираният от държавата вестник "Глобал Таймс" вече изпрати предупреждение, казвайки, че Пекин може да "коригира обема на продажбите".

Дълг и валутна търговия

С огромните си валутни резерви Китай държи 1,2 млрд. долара в американски съкровищни облигации, а служителите съобщават, че са започнали да забавят или да спират покупките си.
Докато някои смятат, че това е важна разменна монета, това е меч с две остриета за Пекин, тъй като дъмпингът на облигациите би причинил тежки загуби на китайската икономика.
Друго оръжие, с което разполага Пекин, е юана, строго контролиран от централната банка, който може да се обезценява, за да подкрепи износителите.
Но отново това може да има обратно действие, тъй като може да предизвика значителни изтичания на капитали от Китай.
Джулиан Еванс-Причард от "Capital Economics" заяви: "Докато една по-слаба валута може да компенсира част от икономическите щети, причинени от американските тарифи, то по-големите рискове за финансовата стабилност не си заслужават".

Сътрудничество с Корея

Ако икономическото оръжие не работи, Пекин може да се обърне към политиката. Доналд Тръмп разчита в голяма степен на китайското сътрудничество, за да укроти ядрените амбиции на Северна Корея, особено по отношение на поддържането на санкциите.
Тръмп може внезапно да открие Китай по-малко сговорчив към това експлозивно досие, ако търговската война се разшири.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

AFP: Американски съд глобява китайска фирма с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология

6 Юли 2018 | 23:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американски съд глобява китайската фирма „Синовел“ с 1.5 милиона щатски долара за кражба на технология в областта на вятърните турбини, предава AFP.
Решението на съда идва в деня, в който Вашингтон наложи 25-процентни вносни мита на широка гама китайски стоки, за да накаже страната за кражба на американски технологии.
Китайската фирма „Синовел“ е обвинена, че е откраднала технология от американската фирма AMSC, което е довело до загуби на фирмата в размер на 550 милиона щатски долари и 700 работни места, което е представлявало повече от половината работни места във фирмата.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

China Daily: Ситуацията с ескалиращия търговски спор САЩ-Китай вреди на световната икономика

China Daily: Ситуацията с ескалиращия търговски спор САЩ-Китай вреди на световната икономика

6 Юли 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Пекин. Ескалацията на „тарифната война“ между Съединените щати и Китай е "тревожна" и "очевидно вредна" за световната икономика, заяви в петък комисарят по търговията на Европейския съюз Сесилия Малмстрьом, пише китайското англоезично издание China Daily.
"Тревогата от развитието на ситуацията с ескалация на тарифите между САЩ и Китай е очевидно вредна за световната икономика. Търговските войни са лоши и не е лесно да се спечелят", заяви еврокомисарят по търговията на ЕС чрез социалната мрежа „Туитър“ .
Думите на Малмстрьом очевидно се позовават на съобщение, публикувано от американския президент Доналд Тръмп на 2 март, в което той каза, че "търговските войни са добри и лесни за спечелване".
С 25-процентните допълнителни мита за китайски продукти на стойност 34 милиарда долара, които влязоха в сила в петък, Съединените щати предизвикаха най-голямата търговска война в икономическата история, каза китайското министерство на търговията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

Global Times: Въпреки търговската война със САЩ: Китай ще се отвори по-широко за света

6 Юли 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война между Китай и САЩ започна на 6 юли. Китай обяви, че контрамерките срещу тарифите на САЩ влизат в сила незабавно. Министерството на търговията подчерта в изявление, че Китай неотклонно ще разшири процеса за отварянето си за търговия със света, ще защити предприемачеството и правата на интелектуална собственост, и ще създаде стабилна бизнес среда за чуждестранните компании в страната, подчертават в редакцията на китайското правителствено издание за външна политика Global Times.
Китайското общество е възмутено от обявената от САЩ търговска война, а мнозинството подкрепя твърдата позиция на правителството в Пекин. Официалното съобщение, с което се разпорежда по-нататъшната реформа и отварянето към международната политика, показва колко спокойна и твърда е страната, твърдят от редакцията.
Първоначалните милиарди, които всяка една от страните цели да си върне чрез търговската война, може да не са голяма сума нито за американската, нито за китайската икономика. Но те имат символично значение. Тази сума ще засегне и двете общества и най-вече начинът, по който те гледат на двустранните отношения. Или с други думи – случващото се ще остави отпечатък върху стратегическото доверие между Пекин и Вашингтон.
Търговската война може да ескалира и икономическото напрежение може да се разпространи и в други области. Китай преживя 40 години на сравнително гладък преход към отваряне. Търговската война със САЩ ще накара мнозина да почувстват, че външната среда за страната се е променила и на хоризонта излизат натиск и рискове, които гражданите на Китай не са виждали от дълго време.
Натискът отвън ще принуди китайците да преразгледат не само външната, но и вътрешната си политика. От редакцията изразяват надежди, че събитията ще тласнат страната към по-нататъшно отваряне към света, а не към завой в посока по-консервативна политика.
Търговската война между Китай и САЩ не се води само между двете страни. Тя също така показва две посоки на развитие. САЩ са олицетворение на едностранчивост, протекционизъм и икономически национализъм, докато Китай – на многостранността и свободната търговия. Китай се намира на правилния път в историята, а САЩ се движат в противоположна посока. Ето защо Пекин трябва да продължи с реформите и отварянето към света, независимо от търговската война със САЩ, уверени са в редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

AFP: Китай подаде нова жалба в СТО за американските тарифи

6 Юли 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на търговията на Китай заяви, че е подадена нова жалба в Световната търговска организация във връзка с митата, наложени от САЩ, предава AFP, като се позовава на официалната информационна агенция на Пекин - Xinhua.
САЩ наложиха допълнителни тарифи в размер на 25% върху вноса на китайски машини, електроника и високотехнологично оборудване на стойност около 34 милиарда долара, което доведе до ответни мерки от страна на Пекин. Китай вече определи случващото се като „най-голямата търговска война в икономическата история" между двете водещи световни икономики.
В отговор "Китай подаде допълнителна жалба до Световната търговска организация... относно тарифите, официално прилагани от САЩ", се казва в изявление от Министерството на търговията, цитирано от Xinhua.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той  „незабавно“ отговори с ответен удар

USA Today: Доналд Тръмп започна война с най-важния търговски партньор на САЩ – и той „незабавно“ отговори с ответен удар

6 Юли 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп започна търговска война с Китай, най-важния търговски партньор на страната – и в Пекин отговориха с ответен удар, пише американският вестник USA Today.
Китайското правителство заяви в петък, че „незабавно" ще отговори на увеличаването на тарифите за внос в САЩ. От Министерството на външните работи в Пекин обявиха, че въвеждат реципрочни мерки, които влизат в сила веднага. Други подробности не бяха разкрити.
Пекин преди това загатнал, че Китай ще предприеме „необходима контраатака", която ще засегне американския внос на соя и автомобили в страната. Митата на САЩ са насочени главно към индустриалните китайски стоки и някои електронни компоненти. Дългият списък със стоки от азиатската страна, купувани от американците - като телевизори, принтери и перални машини, бе преразгледан през юни, припомнят от редакцията.
Тръмп не е доволен от големия търговски дефицит на САЩ с Китай и настоява, че Пекин е използвал несправедливи тактики, като е изисквал от американските компании да предадат технология в замяна на достъп до китайския пазар. Пекин отхвърли категорично обвиненията.
Но много анализатори и икономисти все пак вярват, че новите тарифи на САЩ са контрапродуктивни и ще навредят главно на един конкретен сегмент от обществото: потребителите.
„Решението за налагане на тарифи върху китайски стоки ще навреди на американските потребители и бизнеса, без да се обръща внимание на дискриминационните и системни китайски търговски практики и политики", коментира Джош Калмър, изпълнителен вицепрезидент в Съвета на за информационни технологии.
„Тревожно е, че администрацията на Тръмп продължава да предполага, че налагането на тарифи ще убеди Китай да разреши сложни търговски проблеми и ще бъде безотговорно да омаловажи влиянието им върху американските работници и фирми", допълва експертът.
Маартен-Ян Баккум, стратег в Investment Partners, предупреди, че „протекционистките мерки от една страна могат потенциално да излязат извън контрол, което води до повече ответни мерки от страна на повече страни, от страна на китайския (нововъзникващ пазар)“.
През 2017 г. САЩ имат рекорден търговски дефицит с Китай в размер на 375 млрд. долара според данните на Bloomberg. Пекин е най-големият търговски партньор на Вашингтон, следван от Канада и Мексико. 28-членният политически блок на Европейския съюз е най-големият търговски партньор на САЩ, представляващ повече от 1,1 трлн. долара стоки и услуги през 2016 г., според официални данни от съответните компетентни органи.
Тръмп вече усложни отношенията със съюзниците по отношение на търговията чрез увеличаване на вносните мита върху стоманата, алуминия и автомобилите от Европа, Канада, Мексико и Япония.
В китайския „Държавен вестник“ администрацията на Тръмп бе обвинена в действия в стил „банда глупаци“, и бе предупредена, че Белият дом рискува да навреди на световната икономика, ако не преосмисли действията си. „Не трябва да има съмнения относно решимостта на Пекин", написа вестникът.
Китайското министерство на търговията алармира, че Тръмп е започнал „най-голямата търговска война в историята".
Белият дом все още не е коментирал мерките на Китай, въпреки че Уилиам Зарит, председател на Американската търговска камара в Китай, призова в изявление и на двете страни да договорят споразумение. „В търговската война няма победители", категоричен бе Зарит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

ТАСС: Русия въведе допълнителни мита върху внос на някои американски стоки

6 Юли 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия въведе допълнителни мита в размер между 25% и 40% върху вноса на някои стоки от САЩ в отговор на американските такси за алуминий и стомана, предава TACC.
Митата ще бъдат наложени за вноса в Русия на пътностроителна техника, нефтогазово оборудване и оптично влакно. Съответното постановление е подписано от министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев, се казва в съобщение от Министерството на икономическото развитие.
От разпространения текст става ясно, че след три години Москва може да въведе мита на вноса на товари от САЩ в качеството на ответни мерки, тъй като текущите контрамерки не покриват напълно щетите, които руските износители понасят от действията на американските власти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

Премиерът на Китай Ли Къцян: Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си

6 Юли 2018 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Не искаме да влизаме в търговска война с никоя държава, но винаги сме готови да предприемем мерки, за да защитим интереса си. Това каза председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян след среща с министър-председателя Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„С премиера Бойко Борисов разгледахме нови начини за сътрудничество, за да задълбочим нашето двустранно сътрудничество. Има взаимно допълване между нас – България е страната на розите, ние също работим за конкурентно стопанско производство. Мисля, че има много възможности за развитие на нашата двустранна търговия и с това ще насърчим и европейската интеграция“, каза още Къцян.
Китайският премиер обясни, че е напълно естествено в процеса на търговия да има някои търкания. „Но според нас търговската война никога не би била решение. Китай никога не би започнал търговска война с някоя друга държава. Но ако някоя страна иска да увеличи тарифите, Китай ще предприеме мерки, за да защити интереса си. Но никой няма да спечели от търговска война. Никой няма полза от това. Тя пречи на многостранния процес за търговска търговия. Китай ще се ангажира за отваряне на своите пазари, за да улесним пазарния достъп на чуждите компании. Ще защитим законните интереси на присъстващите компании в Китай, независимо чия е собствеността им. Китай ще гарантира постоянен и стабилен икономически растеж“, каза още той и посочи, че в това отношение са големи възможностите и за България.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

AFP: Ответните мерки на Китай срещу САЩ вече са в сила

6 Юли 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Пекин. От Министерството на външните работи на Китай обявиха, че вече са наложили ответни мерки на американски стоки, веднага след като Вашингтон наложи по-високи мита на китайските продукти, предава AFP.
„След като САЩ активираха митническите мерки срещу Китай, китайските мерки срещу САЩ влязоха в сила моментално“, заяви Лю Канг, говорител на външното ведомство.
Лю не пожела да влезе в конкретика, но от търговското министерство по-рано бяха публикували списък със стоки на стойност 34 милиарда долара.
„Ние никога не сме искали търговските търкания да прераснат в пълномащабна търговска война. Търговска война е последното нещо, което сме искали, защото, както сме казвали много пъти, никой няма да спечели от нея“, подчерта дипломатът.
„Натискът и заплахите няма да доведат до никъде. Нашата позиция остава непроменена и е напълно ясна“, завърши Лю.
По-рано в петък от китайското търговско ведомство обвиниха САЩ, че са започнали „най-голямата търговска война в икономическата история“ и предупредиха, че това може да предизвика „срив на глобалния пазар“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

Китай: САЩ започнаха най-голямата търговска война в икономическата история

6 Юли 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай обвини САЩ за започването на „най-голямата търговска война в икономическата история“, след като от Вашингтон наложиха мита върху китайски стоки на стойност 34 милиарда долара в петък, предава AFP.
„САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация и започнаха най-голямата търговска война в икономическата история дотук“, заявиха от министерството на търговията на Китай в изявление.
„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, се казва още в изявлението.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

AFP: Доналд Тръмп официално наложи нови вносни мита върху китайски стоки, Китай отвърна с въвеждането на ответни мита

6 Юли 2018 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Пекин. Наказателни американски мита върху китайския внос влязоха в сила в 12:01 часа (Северноамериканско източно време) на 6 юли, давайки началото на търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай, предава AFP.
В същото време от Пекин обявиха, че са „принудени да вземат неизбежни контрамерки“ след налагането на американските мита. Очаква се Китай да наложи реципрочни мита върху вноса на американски стоки.
Наложените мита на Доналд Тръмп са в размер на 25 процента върху китайски машини, електроника и високотехнологична екипировка, включително автомобили, компютърни твърди дискове и „LED“ светлини. Потенциалните загуби за китайската икономика се оценяват на 34 милиарда долара.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

Anadolu Agency: Доналд Тръмп ще започне изпълнението на митата върху Китай

6 Юли 2018 | 00:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента Доналд Тръмп се очаква да започне в петък изпълнението на митата върху Китай, предава Anadolu Agency.
Мита на стойност 34 милиарда долара върху китайски стоки ще влязат сила в 12:01 (Северноамериканско източно време) на 6 юли.
Като отговор се очаква Пекин да наложи реципрочни мита почти веднага след тези на САЩ, което може да ескалира в търговска война между двете най-големи икономики в света.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

Reuters: Ангела Меркел е готова да подкрепи по-ниски европейски мита върху вноса на американски автомобили

5 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви в четвъртък, че ще подкрепи намаляването на митата в Европейския съюз върху вноса на американски автомобили, предава Reuters.
Изявлението на Меркел идва като отговор на предложение от САЩ за отказ от налагането на мита върху европейски автомобили, в замяна на реципрочни действия.
Според германския канцлер всякакви подобни мерки биха изискали от ЕС да намали митата си и върху автомобили внасяни от други държави, освен тези от САЩ, тъй като в противен случай планът не би попаднал съответствал на правилата на Световната търговска организация.
„Когато желаем да обсъждаме митата, върху автомобилите например, се нуждаем от обща европейска позиция и все още работим върху това. Готова съм да подкрепя преговорите за намаляване на митата, но няма да можем да направим това само за САЩ“, заяви Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

Федералният резерв на САЩ: Несигурността на търговията може да подкопае инвестициите и увереността

5 Юли 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Централните банкери на САЩ предупредиха за рисковете и несигурността, които се създават от митата и рестриктивната търговска политика, които могат да подкопаят увереността в бизнеса и инвестициите в световен мащаб, предава AFP.
Федералният резерв на САЩ посочи увеличаващата се загриженост сред бизнеса относно вътрешните и външните търговски политики, както и увеличаващата се цена на стоките като стоманата и алуминия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

„Женмин Жибао“ : Пекин няма да произведе "първия изстрел" в търговската война със САЩ

5 Юли 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Пекин. Министерството на финансите на Китай съобщи, че страната няма да произведе първия изстрел в търговската война със САЩ и няма да е първата, която да вдигне митата. Коментарите на министерството идват, след като в западните медии се появиха анонимни данни, че китайските мита върху американски стоки на стойност от 34 милиарда долара ще влязат в сила в петък по обяд. Предвид 12-часовата часова разлика между Пекин и Вашингтон, това ще означава, че китайските мита ще бъдат приложени преди тези на САЩ, пише „Женмин Жибао“.
„Китайското правителство е споделяло позицията си няколко пъти. Ние абсолютно няма да изстреляме първи изстрел и няма да наложим вносни мита преди САЩ да направят това“, съобщава министерството на финансите на Китай. По-рано САЩ обявиха, че ще наложат вносни мита върху китайски стоки на стойност от 34 милиарда долара, а Китай обяви, че ще отговори реципрочно.
Според Ли Йонг, старши специалист от Китайската асоциация за международна търговия, едностранните действия от страна на правителството на САЩ са късогледи и контрапродуктивни. „Те вървят и срещу глобалните интереси и срещу дългосрочните интереси на двете страни. Последствията от това няма да са такива, каквито Белия дом очаква и в края на краищата самите САЩ ще бъдат наранени“, допълни той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

VOA: САЩ предлагат на германските автомобилни производители решение на търговския спор

5 Юли 2018 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел е заявил пред германските автомобилни производители в сряда, че САЩ ще отстъпят от заплахите си за налагане на мита върху вноса на европейски автомобили, в замяна на премахването на митата на Европейския съюз върху американските автомобили, предава Voice of America.
Според германския вестник „Handelsblatt“ Гренел е говорил с изпълнителните директори на „БМВ“, „Даймлер“ и „Фолксваген“ и е отправил предложението си по време на среща в американското посолство в Берлин в сряда.
От „Даймлер“ и „Фолксваген“ отказаха коментар, а „БМВ“ не бяха на разположение веднага, за да коментират.
Предполагаемото предложение идва, след като Европейският съюз предупреди президента на САЩ Доналд Тръмп миналия петък, че потенциалните косвени разходи за налагането на мита върху автомобилите може да достигнат до 294 милиарда долара.
От Световната търговска организация (СТО) заявиха в сряда, че търговските бариери, налагани от световните икономически сили, може да застрашат глобалното икономическо възстановяване.
„Тази продължаваща ескалация представлява сериозна заплаха за растежа и възстановяването във всички държави и ние започваме да виждаме това отразено в някои дългосрочни показатели“, заяви генералният директор на СТО Роберто Азевендо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

Sputnik: От търговското министерство на Китай заявиха, че американските мита ще ударят глобалните вериги за доставки

5 Юли 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Пекин. От министерството на търговията на Китай обявиха в четвъртък, че митата на САЩ ще засегнат международните вериги за доставки, включително и чуждестранните предприемачи в Китай, предава Sputnik.
От министерството допълниха, че не желаят да бъдат част от търговска война, инициирана от Вашингтон.
Митническата агенция на Китай отправи предупреждение, в отделно изявление, че китайските мита върху американски стоки ще влязат в сила незабавно, след като го направят американските мита върху китайски стоки.
Във вторник от китайското външно министерство призоваха Вашингтон да спре да оказва натиск върху китайски компании и да вложи повече усилия в изграждането на взаимно доверие.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп призова ОПЕК да понижи цените на петрола

5 Юли 2018 | 01:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп за пореден път обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за това, че завишава изкуствено цените на петрола и призова страните-членки на петролния картел да правят повече, за да го предотвратят, предава Reuters.
„Монополът на ОПЕК трябва да запомни, че цените на петрола са завишени и те правят малко, за да го предотвратят. Ако не друго, те завишават цените, докато САЩ защитават много от техните членове за много малко пари. Това трябва да бъде двупосочна улица. НАМАЛЕТЕ ЦЕНИТЕ СЕГА!“, гласеше съобщението на американския президент в социалната мрежа „Туитър“.
В събота Доналд Тръмп обяви, че Саудитска Арабия се е съгласила да повиши петролния си добив с до 2 милиона барела на ден. Държавният глава на Саудитска Арабия крал Салман увери Тръмп, че кралството може да увеличи добива си на петрол, ако е нужно, и че страната има 2 милиона барела на ден резерв, който може да бъде използван, за да помогне за намаляване на цените на петрола.
Тръмп обвинява ОПЕК, докато в същото време Вашингтон осъществява натиск върху европейските си съюзници да спрат да купуват ирански петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

Global Times (Китай): Търговската война ще хвърли света в хаос

3 Юли 2018 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Пекин. Търговската война ще хвърли света в хаос, пише китайското англоезично издание Global Times.
Дали светът е в навечерието на хаоса? Изглежда така. Световната търговска война, с която американският президент Доналд Тръмп заплашва, става все по-вероятна. Това ще промени възприятието за световния ред и международните отношения през 21-ви век и в крайна сметка ще доведе до серия от домино ефекти.
Търговската война има своя произход и Тръмп не е единственият, който стои зад нея. Започнатата от Запада глобализация доведе до неочаквани промени. Забележителен е възходът на нововъзникващите пазари като Китай и Индия. Вашингтон вярва, че тези промени подкопават абсолютните му предимства и по този начин иска едностранно да пренапише глобалните икономически правила в световен мащаб. Заплахата на Тръмп за търговска война се сблъсква с неудовлетвореността и тревогите на някои американци.
Вашингтон е упорит в трансформирането на света. Радикалните дипломатически идеи на Тръмп придобиват все по-голяма сила в американската политика, особено след като президентът е придобил ефективен контрол над Републиканската партия. Тарифите за вноса на стомана и алуминий могат да се разглеждат като мобилизиране на американската общественост от страна на Белия дом за реална търговска война.
Новите цели на Вашингтон са: да превърнат САЩ в държава с търговски излишъци, да възстановят статута си на световна производствена мощ, да гарантират доминирането на американската технология, да изключат всякаква възможност да бъдат оспорени и да запазят несравнимите предимства и силата на своята армия.
Планът на Вашингтон ще нанесе тежък удар на международната търговска система, ориентирана към правилата на Световната търговска организация, ще наруши международното разделение на труда, формирано след десетилетия на развитие. По-лошото е, че подобна корекция до известна степен ще доведе до възобновяване на закона на джунглата и ще доведе до несигурност и рискове.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

Доналд Тръмп: Администрацията ми „работи с“ конкурентите на „Харли-Дейвидсън“

3 Юли 2018 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че администрацията му сътрудничи с конкурентите на „Харли-Дейвидсън“, след като мотоциклетният производител прехвърли част от производството си извън САЩ, за да избегне ответните мита, наложени от Европейския съюз заради повишените мита върху вноса на стомана и алуминий в Америка, пише американското електронно издание Washington Examiner.
„Сега, след като „Харли-Дейвидсън“ реши да премести част от производството си извън САЩ, администрацията ми работи с други производители на мотоциклети, които искат да задоволят недоволните от преместването клиенти на „Харли“ в САЩ – продажбите им са намалели със 7% през 2017 година“, написа Тръмп в „Туитър“. „САЩ са там, където е екшъна!“
Изданието припомня, че през май Белия Дом окончателно увеличи вносните мита върху стоманата и алуминия от Канада, Мексико и Европа. ЕС отговори с ответни ставки върху американски стоки на стойност близо 3,4 млрд. долара.
Решението на „Харли-Дейвидсън“ предизвика яростта на Тръмп, който получи вълна от критики заради това, че, според критиците му, разпалва търговски войни с традиционните американски съюзници.
Държавният глава защити необикновения си отговор спрямо стратегията на американската компания в интервю пред Fox News в неделя.
„Отделил съм много време на „Харли-Дейвидсън“, заяви той. „Всеки, който има „Харли-Дейвидсън“ гласува за Тръмп“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

Sputnik: От Белия дом опровергаха информациите за излизане на САЩ от СТО

3 Юли 2018 | 04:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Информациите в медиите, че САЩ ще напуснат Световната търговска организация (СТО), са неточни, въпреки че администрацията на президента Доналд Тръмп е фокусирана върху това да поправи търговската система, заяви говорителят на Белия дом Сара Сандърс по време на брифинг в понеделник, предава Sputnik.
„Както потвърдиха финансовият министър (Стивън) Мнучин и президентът (Доналд Тръмп), това не е истина: че САЩ ще напуснат СТО. Но президентът със сигурност изрази неудовлетвореността си и беше ясен, че има своите опасения относно няколко аспекта, които той не смята за справедливи. Ние сме фокусирани върху поправянето на системата“, заяви Сандърс пред журналисти.
Тя отбеляза, че Китай и други държави са използвали СТО за свое предимство, но повтори че САЩ са фокусирани върху поправянето на системата.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

The Guardian: Доналд Тръмп защити митата си, въпреки признаците за проблеми в глобалните пазари

3 Юли 2018 | 02:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп защити спорните си позиции върху митата и търговията, дори след като глобалните пазари бяха разтресени от разочароващо начало на второто полугодие, пише британският вестник The Guardian.
По време на среща с министър-председателя на Холандия Марк Рюте в Овалния офис в понеделник, Тръмп обсъждаше как Световната търговска организация се е държала зле със САЩ: „Надявам се да променят способите си. Те се държат с нас много зле от много, много години и затова сме в голяма загуба със Световната търговска организация. Засега не планираме нищо, но ако те не се отнасят с нас по подходящ начин, ще предприемем нещо“.
По време на срещата, американският президент заяви, че преговарящите са „много близо до това да сключат много добри търговски сделки – справедливи търговски сделки. Не искам да казвам добри, искам да кажа справедливи – справедливи търговски сделки за нашите данъкоплатци и за нашите работници, както и за нашите фермери“.
Коментарите на Тръмп идват, след като признаците показват, че политиката на администрацията му върху световната търговия, започва да се отразява.
От „Голдман Сакс“ предупредиха, че второто полугодие на 2018 година ще бъде тежко за инвеститорите, докато се борят с нарастващите мита и лихвени проценти. Най-скорошното изследване върху американските заводи от „IHS Markit“ разкрива, че митата повишават разходите за американските производители и засилват забавянето на икономиката за членките на Еврозоната.
Банката „Джей Пи Морган“ също предупреди, че една пълна търговска война би отворила дупка в глобалния икономически растеж, заради намален търговски обем, прекъсвания във веригите за доставки и изгубена увереност.
Някои последствия вече се чувстват. Най-големият производител на гвоздеи в САЩ, „Mid-Continent Nail“, е освободил 60 служители и заяви, че може да фалира до края на лятото.
Предупрежденията за забавяне на икономическия растеж идват, докато в същото време представители на администрацията, както и самият президент, продължават да налагат това като единствената си публична политическа позиция. В неделя Доналд Тръмп отхвърли засилващия се натиск от бизнеси и световни лидери да оттегли митата и таксите си преди ноември.
„Европейският съюз е лош колкото Китай, само по-малък“, заяви Тръмп по отношение на „ситуацията с автомобилите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

Tehran Times: Прекратяването на иранския петролен износ е илюзия, според вицепрезидента на страната

2 Юли 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Първият вицепрезидент на Иран Ешак Джахангири заяви в понеделник, че страната му може да контрира задаващите се американски санкции, отбелязвайки че хората в Белия дом, които смятат че могат да прекратят иранския петролен износ, живеят в „илюзия“, пише иранското електронно издание Tehran Times.
Иран ще приложи разнообразни методи, за да осуети санкциите на САЩ, поясни Джахангири по време на среща с икономически екип на правителството.
„Продължаването на петролния износ е символ на победа срещу санкциите на САЩ и се надявам, че ще видим тази велика победа чрез плана на министерството на петрола“, заяви вицепрезидентът.
„Ще докажем, че американското искане за прекратяване на износа на петрола на Иран е илюзия“, допълни той.
Джахангири заяви, че от голямо значение е продължаващият внос на стоки, по време на периода на санкции. Той отбеляза и че „уязвимите“ социални слоеве трябва да бъдат подпомогнати след повторното налагане на санкциите от САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

Axios: В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на СТО

2 Юли 2018 | 06:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В САЩ подготвят законопроект разрешаващ на страна да се отказва от норми на Световната търговска организация (СТО), по данни на информационния портал Axios.
Чрез законопроекта, изготвен по молба на американския президент Доналд Тръмп ще бъде дадена възможност на САЩ да се отказва от прилагането на фундаментални норми на СТО. Това ще даде възможност на президента да налага мита без да се съобразява със санкцията на Конгреса и международните търговски правила. Според източници, запознати със законопроекта това би било равносилно на напускане на СТО, без това да бъде обявено официално.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

Доналд Тръмп: „Харли-Дейвидсън“ ще понесат голям удар!

1 Юли 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди производителя на мотоциклети „Харли-Дейвидсън“, че познава неговите клиенти и че те няма да погледнат с добро око на решението на американската компания да премести част от производството си в чужбина, предава Politico.
„Всички, който някога са купували „Харли-Дейвидсън“, гласуваха за мен и те не са доволни от решението на компанията. Смятам, че тя ще понесе голям удар“, заяви Тръмп.
Базираната в щата Уисконсин компания съобщи, че ще премести част от производството си в чужбина, за да избегне митата върху мотоциклетите, наложени от ЕС. Решението на Тръмп да наложи мита върху вноса на стомана и алуминия предизвикаха ответни действия от ЕС. „Харли-Дейвидсън“ уточни, че мотоциклетите, предназначени за американския пазар, ще продължат да се произвеждат в САЩ.
„Мисля, че „Харли“ е американски мотор и затова компанията не трябва да се прави на хитра“, заяви Тръмп.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

Reuters: Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира цените на петрола

1 Юли 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини ОПЕК, че манипулира световните пазари на петрол и го призова да прекрати това. Същевременно заяви, че САЩ ще санкционират европейските компании, които имат бизнес-отношения с Иран, предава Reuters.
На журналистически въпрос по време на участие в сутрешен блок по телевизия „Фокс Нюз“ дали някой манипулира цените на петрола , Тръмп заяви, че „това е ОПЕК и затова най-добре той трябва да спре с това“.
Също така Тръмп потвърди, че е „абсолютно сигурно“ , че ще Вашингтон ще санкционира европейските компании, ако имат бизнес с Иран.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

Доналд Тръмп: ЕС е лош, колкото и Китай по отношение на търговията

1 Юли 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви по време на интервю, че Европа „може би е толкова лоша, колкото и Китай“, що се отнася до търговията, предава Newsmax.
„ЕС може би е също толкова лош, колкото Китай, само че по-малък“, заяви Тръмп. „Това, което той прави със САЩ е ужасно“, допълни той.
„И все пак обичам страните от него. Най-вече Германия… Но те се държат лошо с нас. Те се държат с нас много нечестно“, допълни той, коментирайки надигащата се търговска война между САЩ и ЕС. Същевременно той отбеляза, че неговите родители са родени в Европа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран призова членовете на ОПЕК да се въздържат от едностранни действия

Reuters: Иран призова членовете на ОПЕК да се въздържат от едностранни действия

1 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Дубай. Иран призова членовете на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да се „въздържат от всякакви едностранни мерки“, предупреждавайки че това би подкопало единственото на организацията, предава Reuters.
Коментарът идва, след като в събота президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че кралят на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман се е съгласил на молбата му да увеличи добива на петрол в страната си с близо 2 милиона барела, за да се компенсира липсата на ирански и венецуелски петрол.
В същото време Техеран търси начини да контрира американските санкции, които биха ограничили износа на страната.
Министърът на петрола на Иран Бижан Зангане изпрати писмо до колегата си от Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) Сухаил ал Мазруей, който е председател на ОПЕК през 2018 година, призовавайки го да напомни на членките на организацията да се придържат към споразумението от миналия месец, което определя точния добив на петрол в страните-членки.
„Всякакво увеличение в добива, от която и да е страна, без да се имат предвид ангажиментите определени в решенията на ОПЕК, би представлявало нарушение на споразумението“, пише Зангане в писмото си.
„В резултат на това искам от Вашето превъзходителство да напомни на страните-членки на ОПЕК да се придържат към поетите си ангажименти и да се въздържат от всякакви едностранни мерки подкопаващи единството и независимостта на ОПЕК“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mehr: САЩ оказват натиск върху Индия и други съюзници да прекратят вноса си на ирански петрол

Mehr: САЩ оказват натиск върху Индия и други съюзници да прекратят вноса си на ирански петрол

1 Юли 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Мумбай. Министърът на петрола на Индия Дармендра Прадхан заяви пред журналисти в Мумбай, че страната му ще служи на интересите си, докато решава за вноса на петрол, след като на 26 юни беше съобщено че администрацията на американския президент Доналд Тръмп ще поиска от всички свои съюзници да прекратят вноса на ирански петрол, предава иранската информационна агенция Mehr.
От петролното министерство на Индия са поискали от рафинериите да се приготвят за „драстично прекратяване“ на вноса на ирански петрол от ноември тази година, заявиха двама източници от този сектор.
Официалната позиция на индийското правителство е, че то отказва да признае едностранно наложените санкции от САЩ и вместо това ще се придържа към санкциите на ООН. Но двамата източници разкриват, че Индия, най-големият купувач н ирански петрол след Китай, ще бъде принуден да предприеме действие, за да защити излагането си към американската финансова система.
Петролното министерство е провело среща с рафинериите на 28 юни, призовавайки ги да започнат да се оглеждат за алтернативи на иранския петрол, допълниха още източниците.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Словакия  е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

AFP: Словакия е най уязвима от американските мита срещу европейските автомобили

1 Юли 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Братислава. Като най-голям производител на автомобили на глава от населението в света, Словакия ще е най-силно засегната, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заплахата си да наложи 20% тарифа върху внесените от ЕС автомобили, твърдят анализатори, предава AFP.
Заплахата на Тръмп беше най-новата в ескалиращата търговска война, в която Европейските съюз наложи данък върху джинсите и мотоциклетите, произведени в САЩ, в отговор на американските тарифи за европейския износ на стомана и алуминий.
Словакия, като водещ износител на автомобили и автомобилни части от ЕС в Съединените щати, по отношение на дела на БВП, е най-уязвима към евентуалните мита.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Доналд Тръмп е помолил Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол

Президентът Доналд Тръмп е помолил Саудитска Арабия да увеличи добива на петрол

1 Юли 2018 | 05:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп, който отдавна е критик на високите цени на петрола, каза в събота, че е поискал от Саудитска Арабия да увеличи нефтопроизводството си, за да намали цените на световния петролен пазар, предава Anadolu Agency.
"Току-що говорих с крал Салман от Саудитска Арабия и му обясних, че поради сътресенията на пазара и нефункционирането на пазарите на Иран и Венецуела, аз моля Саудитска Арабия да увеличи производството на петрол, може би до 2,000,000 барела, за да компенсира разликата ... Цените са високи! Той се съгласи! " Тръмп пише в своя акаунт в социалната мрежа „Туитър“.
Докато производството на петрол във Венецуела се снижи, връщането на санкциите срещу Иран се смята за истинската причина за ръст на цените на петрола тази седмица.
След като Държавният департамент на САЩ във вторник призова съюзниците и компаниите да спрат да купуват суров петрол от Иран от 4 ноември, цените на петрола се повишиха.
Тръмп е обвинявал Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за поддържането на високи цени на петрола в миналото, докато е бил бизнесмен, и наскоро потвърди критиките си срещу тях.
"Цените на петрола са твърде високи, ОПЕК отново е замесен, не е добре!" написа Тръмп преди две седмици в „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран разглежда предложението на Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за повишаване на добива на петрол, като предложение към нея за излизане от ОПЕК

РИА Новости: Иран разглежда предложението на Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за повишаване на добива на петрол, като предложение към нея за излизане от ОПЕК

30 Юни 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран разглежда искането на президента на САЩ Доналд Тръмп към Саудитска Арабия за увеличение на добива на петрол, като предложение към Рияд за излизане от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), заяви представителят на Иран в организацията Хюсеин Каземпур Ардебили, предава РИА Новости.
„Като изключим факта, че Саудитска Арабия не разполага с капацитет да увеличи обема на добива на суров петрол, това изискване може би трябва да се разглежда като предложение към Кралството да излезе от ОПЕК“, заяви той.
По-рано в събота Доналд Тръмп обяви, че в хода на телефонен разговор с Крал Мохамед бин Салман, той е приел искането на американския президент за увеличаване на добива на петрол с около 2 милиона барела, за да покрие дефицитите, породени от липсата на ирански и венецуелски петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Иран ще разглежда опции за избягване на американските санкции и осигуряване на устойчив износ на петрол

Sputnik: Иран ще разглежда опции за избягване на американските санкции и осигуряване на устойчив износ на петрол

30 Юни 2018 | 21:31 | Агенция "Фокус"
Техеран. Правителството на Иран търси начини да избегне санкциите на САЩ и техните последствия, съобщи иранската държавна информационна агенция, цитирана от Sputnik.
Според агенцията, президентът на Иран Хасан Роухани се е срещнал с началниците на своите законодателни и съдебни клонове към правителството, за да обсъди мерките, насочени към подготовката за евентуални санкции, за да може да се „предотврати тяхното негативно въздействие“.
Способи за осигуряване на петролна самодостатъчност е била една от мерките, които са били обсъдени.
Иранското правителство и парламент вече сформираха комисия със задачата да намери пазари за иранския петрол, след като САЩ наложиха своите санкции. Комисията ще работи и върху намирането на сигурни заплащания за своя петрол по начин, който е „в съответствие с международното право“ и не увеличава корупцията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

The Wall Street Journal: „Дженеръл Мотърс“ предупреди, че митата върху вноса на автомобили, могат да наранят бизнеса им и да повишат цените на автомобили в САЩ

30 Юни 2018 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската автомобилна компания „Дженеръл Мотърс“ предупреди администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че митата върху вноса на автомобили, може да нарани конкурентноспособността ѝ, да коства американски работни места и да завърши с „по-малък Дженеръл Мотърс“, пише американското електронно издание The Wall Street Journal.
В коментар, отправен към министерството на търговията в петък, автомобилният производител с най-големи продажби в САЩ заяви, че митата, които администрацията на Тръмп предложи за вноса на автомобили, може да повишат цената им и впоследствие да доведат до по-високи цени за потребителите. От своя страна това би ударило търсенето на автомобили, което може да доведе до загуба на работни места при автопроизводителите и доставчиците на части, твърдят от компанията.
Други големи автомобилни производители се присъединиха към „Дженерал Мотърс“ в коментарите си към министерството, включително и японският производител „Тойота“, които предупредиха че митата върху автомобилите „биха имали негативно въздействие върху всички производители“, увеличавайки цената не само на вносните автомобили, но и на тези произведени в САЩ, които използват чуждестранни части.
През май месец от Белия дом поискаха от министерството на търговията да анализират дали налагането на мита от 25 процента върху вносни автомобили, може да бъде използвано на основания за националната сигурност, опирайки се на закон от 1962 година, който позволява за спешни търговски санкции в случай на външна заплаха. Администрацията използва същото оправдание, за да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий през тази пролет.
Президентът Доналд Тръмп неколкократно оказа натиск върху американски и чуждестранни автомобилни производители да произвеждат повече превозни средства в Америка, което би създало работни места в щатите, които гласуваха за него. Той също се оплака от несправедливост в този сектор. Европейският съюз има 10 процентно мито върху превозни средства, внасяни от САЩ, докато в Китай този процент е 25.
Коментарите на „Дженеръл Мотърс“ върху предложените мита представят някои от най-силните недоволства от големи автомобилни производители, от които всички са изправени пред перспективата от значителни мита на вносни автомобили и части.
„Икономическата мощ на компании като нашата пряко подпомага икономическата сила на нацията“ и „сигурната позиция на САЩ“, пишат от „Дженеръл Мотърс“ в изявлението си. „Искаме да изясним как митата върху вноса на автомобили могат да застрашат всички“.
От компанията твърдят, че обширни американски търговски бариери върху превозните средства и авточастите биха повишили разходите на компанията и ще наранят нейната конкурентноспособност спрямо чуждестранните автомобилни производители, особено тези в страните с по-ниски заплати. „Дженеръл Мотърс“ предупреди и че ответните мерки на правителствата в ключови пазари би наранило бизнеса ѝ отвъд океана.
Автомобилният производител подчерта рекорда си в създаването на работни места, което е една от ключовите цели на търговската политика на Доналд Тръмп. Според компанията, тя е назначила 110 000 работници в САЩ и е инвестирала повече от 22 милиарда долара сред 47 производствени съоръжения, откакто излезе от водения от държавата банкрут през 2009 година.
В изявление, министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви, че министерството му е изготвило около 2500 твърдения относно разследването, като публичното изслушване ще бъде на 19 или 20 юли. Докладът „ще ни позволи да направим най-информираното си предложение към президента“, заяви Рос.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп заяви, че кралят на Саудитска Арабия се е съгласил да повиши добива на петрол

AFP: Доналд Тръмп заяви, че кралят на Саудитска Арабия се е съгласил да повиши добива на петрол

30 Юни 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в събота, че кралят на Саудитска Арабия Мохамад бин Салман се е съгласил на молбата му да повиши добива на петрол, предава AFP.
„Току що говорих със саудитския Крал Салман и му обясних, че заради проблемите в Иран и Венецуела, моля Саудитска Арабия да увеличи добива си на петрол, може би с 2 милиона барела, за да покрием дефицита“, обяви Тръмп чрез пост в социалната мрежа „Туитър“.
През май месец Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от ядреното споразумение с Иран и ще наложи санкции на ислямската държава. Венецуела, пък, се намира в сериозна икономическа и социална криза. И двете страни са едни от най-големите производителки на петрол.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ

AFP: Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ

29 Юни 2018 | 23:05 | Агенция "Фокус"
Отава. Канада налага мита върху вноса на метали, бърбън и портокалов сок от САЩ в отговор на митата наложени върху вноса на алуминий и стомана, предава AFP.
Мерките влизат в сила в неделя и се оценяват на около 12.6 милиарда долара. Този реципрочен отговор е в резултат на решението на президента Тръмп за налагане на мита върху вноса на стомана и алуминий от Канада.
„Канада няма избор, освен да отговори с реципрочни мерки“, заяви външния министър на Канада Кристия Фрийленд, която направи своето изявление в завод за стомана в Хамилтън, Онтарио.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

The Washington Post: Япония предупреди САЩ, че налагането на мита върху автомобилите ще навреди на световната икономика

29 Юни 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Токио. Японското правителство предупреди, че, ако САЩ наложат по-високи вносни мита върху автомобилите и резервните части, могат да бъдат застрашени хиляди американски работни места, създадени от японските автопроизводители и че има риск цените за американския потребител да се увеличат и американската и световната икономики да бъдат опустошени, пише The Washington Post.
Японското министерство на търговията съобщи, че е изпратило тези предупреждения в писмена форма на американските си колеги. През май президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на американското министерство на търговията да определи дали по-високите мита върху чуждестранните превозни средства и резервни части са оправдани на основата на националната сигурност.
Решението възмути японските автопроизводители, които са инвестирали милиарди в заводи в САЩ и са наели стотици хиляди работници. Японското правителство обяви също така, че може да наложи ответни мита върху американската продукция.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

Washington Examiner: Доналд Тръмп защитава решението си налагане на мита и твърди, че се водят обещаващи тайни преговори

26 Юни 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп твърдо стои зад неотдавнашните си решения за прилагане на тарифите за чуждестранни стоки, въпреки нарастващия брой ответни такси за внос на стоки от САЩ, като заяви, че тайните преговори са обещаващи, пише американското авторитетно издание Washington Examiner.
Тръмп заяви, че ако търговските преговори се провалят, той ще бъде доволен и от този резултат.
"Другите страни преговарят и без тарифи, никога не бихте могли да направите това", каза Тръмп пред репортери в Белия дом. - И ако те не искат да преговарят, тогава ще приложим тарифите. Само не забравяйте, че сме банката, ние сме банката, от която всеки иска да окраде.
Въпреки че Европейският съюз, Китай и Канада са наложили или заплашили да наложат ответни мита, Тръмп заяви, че има обещаващи търговски преговори, макар че точните му съобщения варират.
„За мен няма никаква несигурност, за други хора, които са умни, няма никаква несигурност“ каза Тръмп.
"Всяка страна - всяка страна, която може да споменете, е била много добра, за медиите вероятно. Изключително хубаво, искат да договорят сделка и ние сме отворени за това. Ще бъде много силно ", каза той.
По-късно той добави: "Те се връщат, за да преговарят. Честно казано, ако не преговарят, ще приложа митата тогава“.
Тръмп също нападна производителя на мотоциклетисти "Харли Дейвидсън", който се премества в чужбина и открива производствено съоръжение в Тайланд, като обвинява компанията, че неправилно свързва движението с последните мита.
"Те обявиха това по-рано тази година." Харли Дейвидсън използва това като извинение и не ми харесва това, защото бях много добър за Харли Дейвидсън ", каза Тръмп. - Мисля, че хората, които карат на "Харли", не са доволни от "Харли Дейвидсън", а и аз няма да бъда.
Тръмп заяви, че работи за замяна на "глупава търговия" със свободната търговия и изрази желанието си да запази американската технология, като нарече технологичните компании "нашите големи бижута".
"Искаме да имаме нашите скъпоценни камъни, това са наши огромни бижута. Това е като" американската стомана отпреди 70 години, тези компании", каза той. "Ние трябва да защитим тези компании, ние не можем да позволим да откраднат това , имаме най-добрата технология в света, другите я копират и крадат".


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.
Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат. 18 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.