НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евродепутатът Георги Пирински: Преодоляването на неравенствата в ЕС и пълен приоритет на политиките за рестартиране на сближаването трябва да бъдат основополагащото начало на МФР

Евродепутатът Георги Пирински: Преодоляването на неравенствата в ЕС и пълен приоритет на политиките за рестартиране на сближаването трябва да бъдат основополагащото начало на МФР

5 Септември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Решителното преодоляване на неравенствата в Европейския съюз (ЕС) и пълен приоритет на политиките за рестартиране на сближаването, особено в социалната сфера трябва да бъдат основополагащото начало на следващата Многогодишна финансова рамка (МФР) на ЕС, заяви евродепутатът Георги Пирински при обсъждане на МФР на 4 септември в Работната група по бюджетни и структурни политики на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това съобщиха от пресофиса на евродепутата. Пирински изтъкна, че намаляването на средствата за сближаване и преместването на приоритетите от подпомагане на по-слабо развитите страни и региони към пазарно ориентирани инвестиции ще доведе до нова криза и все по-голямо задълбочаване на различията в ЕС. Той призова социалистите да удвоят усилията си за изричното включване на специални средства за решаване на неотложния проблем с бедността при децата чрез т. нар. Детска гаранция, в следващата финансова рамка.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателството: доказателство за европейската ни идентичност според премиера Бойко Борисов и пропусната възможност по мнение на БСП (ОБЗОР)

Председателството: доказателство за европейската ни идентичност според премиера Бойко Борисов и пропусната възможност по мнение на БСП (ОБЗОР)

13 Юли 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов представи пред парламента доклад за европредседателството. Докладът на министър-председателя касае участието на България в процеса на вземане на решения в Европейския съюз по време на Българското председателство и основните приоритети по време на Австрийското председателство. Докладът на премиера бе първа точка от дневния ред, а пленарното заседание започна със 183 депутати кворум. В рамките на своя отчет премиерът Бойко Борисов заяви, че първото ни председателство е било изпитание за европейската ни идентичност. Според него страната ни е показала отговорност и професионализъм в работата си за европейската кауза. Министър-председателят заяви, че Българското председателство е осигурило плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка. Като успех Бойко Борисов отчете, че страната ни е обединила европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и е намалила напрежението, което е ключово за общата ни сигурност. Премиерът Борисов отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза. По думите му това е първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и изпитание за европейската ни идентичност. „Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел“, каза Борисов и подчерта, че те са били изцяло ангажирани със заложените политики и законодателните досиета. Борисов добави, че постигнатите резултати по време на Председателството не са ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа.
В изявление лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че председателството е било възможност за Европа и България, но тя е била пропусната. Нинова призова управляващите да си вземат поука. Тя разкритикува и резултатите от приоритетите с трите „к“: конкурентоспособност, кохезия и консенсус“ и напредъка по европейската интеграция на Западните Балкани. „Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек“, каза Нинова. Според нея в рамките на европредседателството премиерът и правителството не са осигурили консенсус на българските институции, не са мобилизирали национална енергия и резултатът ще е евроскептицизъм. Лидерът на БСП разкритикува премиера за казаното от него на високо равнище, че не пазим добре европейската граница. Тя попита как да ни приемат в Шенген след такова признание?
Председателят на Комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова посочи, че няма европейска институция, която да не дава висока оценка на Председателството. Тя обърна внимание, че по време на Председателството правителството е работило активно за обединена Европа - въпреки политическия дискомфорт, който БСП се опитала да създаде.
Според „Обединени патриоти“ по време на председателството се е чул българският глас и разкритикува липсата на президента в парламента за отчета, а ДПС изрази мнение, че се е заформил нов импулс на войната между институциите. От „Воля“ оцениха малко над „Много добър“ работата на кабинета през изминалите 6 месеца.
Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание българските евродепутати и министрите от кабинета „Борисов“ 3 също можеха да взимат отношение към темата. Те определиха председателството като положително и успешно.
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева подчерта, че страната ни е успяла да отблокира процеса на европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че председателството е приключило успешно и не може да бъде оценено като еднопартийно мероприятие.
В края на дебатите управляващи и опозиция влязоха в спор за прилагането на правилника за дейността на Народното събрание по отношение на изказванията на министрите от кабинета, а след него председателят на Народното събрание Цвета Караянчева закри разискванията поради липса на интерес към отчета на министрите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Управляващи и опозиция влязоха в спор за прилагането на правилника за дейността на Народното събрание  в изказванията на министрите от кабинета

Управляващи и опозиция влязоха в спор за прилагането на правилника за дейността на Народното събрание в изказванията на министрите от кабинета

13 Юли 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Управляващи и опозиция влязоха в спор за прилагането на правилника за дейността на Народното събрание в изказванията на министрите от кабинета, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дебатът започна Валери Жаблянов от БСП, който разкритикува председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че не прилага Правилника за организацията и дейността на парламента. „Не се намираме на отчет на Министерски съвет, а има конкретни въпроси. Изразявам огорчението и на моите колеги от ПГ на БСП за начина, по който водите и за начина, по който протича дебатът с министрите“, каза Жаблянов. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че на ПГ на „БСП за България“ са дадени 16 минути по време на отчета и би трябвало да са по-малко огорчени. Председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов припомни, че всеки министър, който пожелае има право на 10 минути. „Така е било в 40-ото, 41-ото, 42-ото НС“, каза Кирилов. След дискусията за правилника председателя на НС закри дебатите по отчета за европредседателстото, поради липса на интерес към отчета на министрите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Председателството приключи успешно и да не може да бъде оценено като партийно мероприятие

Министър Цецка Цачева: Председателството приключи успешно и да не може да бъде оценено като партийно мероприятие

13 Юли 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Председателството приключи успешно, защото успяхме да търсим и да намираме консенсуса и съгласието- в дебат, в режим на чуваемост между различните институции и политически сили. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „То в никакъв случай не може да бъде оценено като партийно мероприятие“, заяви тя. „Твърди се, че Председателството е отлично свършена административна работа, но в политически план резултатите не са били добри. Това е подценяване на усилията на евродепутатите“, обяви Цецка Цачева. „Благодаря на съдебната власт. Дълбоко погрешно е, че тя не е била включена и с нея не е бил воден диалог. Във всички работни групи участваха магистрати, съдии, прокурори, представители на администрацията на върховните съдилища и на главна прокуратура“, каза още министър Цачева.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Първоначалните апокалиптични прогнози за бюджета на Общата селскостопанска политика за намаление с 10% не се сбъднаха, то  е само с 5 %

Министър Румен Порожанов: Първоначалните апокалиптични прогнози за бюджета на Общата селскостопанска политика за намаление с 10% не се сбъднаха, то е само с 5 %

13 Юли 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Първоначалните апокалиптични прогнози за бюджета на Общата селскостопанска политика за намаление с 10% не се сбъднаха и то е само с 5 %. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му в европейският гаранционен фонд намалението е 4%. „Това намаление не е за всички държави. То е направено по формула, така че всички страни, които имат над 90% от средната субсидия за ЕС получават намаление от 4%. Останалите по формулата имат намаление, а някои увеличение, като Балтийските държави", каза Порожанов и поясни, че увеличението е 4%, а не повече, както е било посочено от много недостатъчно информирани източници.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България успя да отблокира процеса на европейска перспектива на страните от Западните Балкани

Вицепремиерът Екатерина Захариева: България успя да отблокира процеса на европейска перспектива на страните от Западните Балкани

13 Юли 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Не бих казала, че темата Западни Балкани е рутина. България успя да отблокира процеса на европейска перспектива на страните от Западните Балкани. Това е заключението на всяка една членка на ЕС, както и на лидерите на страните от Западни Балкани. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Софийската декларация е с много ясен времеви хоризонт, ангажимент и пари за страните от Западните Балкани“, заяви тя. „Изказвам благодарност към Народното събрание. Въпреки някои неточности в предишните изказвания, през цялото време чувствахме подкрепата на Комисиите по външна политика и европейски въпроси“, коментира министърът. „Благодаря на българските дипломати и на всички служители в МВнР, които работиха буквално по 24 часа, 7 дни в седмицата, за да бъде успешно Българското председателство“, каза още Екатерина Захариева.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството получава само положителни оценки за европредседателството, постигнахме успех в придвижването на Западните Балкани към ЕС и НАТО

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Правителството получава само положителни оценки за европредседателството, постигнахме успех в придвижването на Западните Балкани към ЕС и НАТО

13 Юли 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Правителството получава само положителни оценки за европредседателството и постигнахме успех в придвижването на Западните Балкани към ЕС и НАТО. Това вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От опозицията разбрах, че българското правителство е виновно за случая „Скрипал“. Разбрах, че сме виновни едва ли не за бомбардировките срещу Сирия, макар че българското правителство зае една абсолютно неутрална, балансирана позиция. Разбрах, че сме виновни за разделението в Европа и напрежението между Европа и САЩ. Вероятно си мислех, много наивно, че основната ни амбиция е била да постигнем напредък в придвижването на страните от Западните Балкани в НАТО и ЕС и там постигнахме успех“, каза Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Искра Михайлова, ДПС/АЛДЕ: Българското председателство е съизмеримо с други председателства, а в много отношения и по-добро от някои от тях

Евродепутатът Искра Михайлова, ДПС/АЛДЕ: Българското председателство е съизмеримо с други председателства, а в много отношения и по-добро от някои от тях

13 Юли 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство е абсолютно съизмеримо с други председателства. В много отношения е по-добро от някои от тях. Това каза евродепутатът от ДПС/АЛДЕ Искра Михайлова след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателството изпълни рутинните отговорности, произтичащи от задълженията на страната. Гарантира добро ниво на координация и синхрон на европейските институции. Представи и защити специфични приоритети като Западните Балкани“, заяви тя. „То имаше самочувствието да поставя на обсъждане на въпросите на Многогодишната финансова рамка и на бъдещето на политиката на сближаване. Затова трябваше смелост в периода, в който тази политика беше обект на сериозни критики“, коментира Искра Михайлова. „Председателството беше рутинно предвидимо и балансирано, което е много добре прието от политическите фракции в ЕП“, обяви тя. „В много труден период за ЕС Председателството защити традиционната роля на страната председател“, каза още евродепутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Георги Пирински: Над България тегне съмнение за ширеща се корупция - въпросът беше поставен при отчета на премиера Бойко Борисов в Страсбург

Евродепутатът Георги Пирински: Над България тегне съмнение за ширеща се корупция - въпросът беше поставен при отчета на премиера Бойко Борисов в Страсбург

13 Юли 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Над България тегне съмнение за ширеща се корупция - въпросът беше поставен при отчета на премиера Бойко Борисов в Страсбург. Това каза от трибуната на Народното събрание евродепутататът от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите Георги Пирински по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за Европредседателството предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му този въпрос е свързан с политическата оценка на нашето Председателство.
Той обърна внимание, че в уводния текст на декларацията на парламента от 1 декември 2017 г. се заявява, че Народното събрание изразява своята увереност, че първото Българско председателство ни дава възможност да повлияем на дневния ред на ЕС в отговор на очакванията на гражданите за сигурност, солидарност, обединеност и социална справедливост. „Тук струва ми се е и основната слабост, ако щете и пропуск, на тази възможност“, каза евродепутатът. Според него Председателството е пропуснало възможността да постави въпроса как се преодоляват разломите, социалната несправедливост и гарантирането на сигурността на Съюза и на негово бъдеще.
По думите му изразите на признателност от страна на европейските му колеги са били смесени и с израз на известна почуда как така от българска страна българско председателство е с такава впечатляваща компетентност. „Защо е това учудване? Достатъчна ли е статистиката за закрити досиета и за една положителна оценка. Истината е, че образът на България съвсем не е позитивен в ЕП. Тегне съмнението за ширеща се корупция, неефективност на държавните институции“, поясни Пирински.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: По време на Председателството България имаше уверението, че ЕП и ЕК стоят зад приемането ни в Шенген

Емил Радев, ГЕРБ/ЕНП: По време на Председателството България имаше уверението, че ЕП и ЕК стоят зад приемането ни в Шенген

13 Юли 2018 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. По време на Председателството България имаше уверението от ЕП и ЕК, че стоят зад нас за приемането ни и пълноправното ни членство в Шенген. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше неглижиране на всички постижения от страна на опозицията. Бяхме обвинени едва ли не за повечето паднали градушки по време на Председателството“, коментира той. „България постигна много, тя беше медиатор. За пореден път показа, че може да води успешно европейския дневен ред“, обяви Емил Радев. „Няма да давам оценка на Председателството, тя вече беше дадена. 81% от гражданите на България смятат, че правителството се с правило много добре“, посочи той. „В пленарна зала в Страсбург всички политически групи изказаха само положителни становища за това как Председателството е водило дневния ред на ЕС“, заяви Емил Радев. „Успехите са не само на правителството, те са на България“, посочи той. „Ние в ЕП успяхме да намерим консенсус между всички политическия семейства. Заедно с колегите ми успяхме да намерим единен подход по важни за България проблеми като Шенген, пакета „Мобилност“, Директивата за командированите работници“, каза още Емил Радев.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, „Воля“: Даваме оценка малко над "Много добър" на председателството, но призоваваме премиера Борисов да се разграничи от Султанка Петрова

Веселин Марешки, „Воля“: Даваме оценка малко над "Много добър" на председателството, но призоваваме премиера Борисов да се разграничи от Султанка Петрова

13 Юли 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. Даваме оценка малко над "Много добър" на председателството, но призоваваме премиера Борисов да се разграничи от Султанка Петрова. Това каза лидерът на „Воля“ Веселин Марешки по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Абсолютно ясно е на всички и затова отвсякъде и от Европа и всички нормални политически сили се говори за една висока оценка на Българското европредседателство. Ние също даваме такава оценка, "Много добър", малко над "Много добър". Няма как да отричаме. В крайна сметка отлична оценка, може да даде само Всевишният. Добре се справихме със задачите, които бяхме поели“, поясни Марешки. Той поясни, че докато министър-председателят е постигал успехи на международния фонд, е важно какво се е случвало в страната. „Един от вашите заместници направи голям шлем с гафове в управлението на България“, поясни Марешки и визира вицепремиера Красимир Каракачанов. Той обърна внимание, че има управление на „Султанките“ от ВМРО, на което председателят на парламента Цвета Караянчева му направи забележка, че се отнася неуважително към член на кабинета и се отклонява от темата. "Пословичен е вашият инстинкт, когато много добре го проявявате във вашата партия. В случая със Султанка няма да как да мине номера, че тя е на Каракачанов и ВМРО. Ние ви призоваваме да се вслушате в своя инстинкт и максимално бързо да се разграничите от нея", обърна се Марешки към премиера Бойко Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: От 1 година правителството се фокусира върху Председателството и загърби вътрешните проблеми

Мустафа Карадайъ, ДПС: От 1 година правителството се фокусира върху Председателството и загърби вътрешните проблеми

13 Юли 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
София. От 1 година правителството се фокусира върху Председателството и загърби вътрешните проблеми. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега е време за работа, работа и пак работа“, коментира той. „Всичко, което се посочва като условие на трайно утвърждаване на мира в региона и възможност за просперитет, е време да се прилага вътре в страната“, призова Карадайъ. „Председателството декларира, че ще работи за функционално единство между ЕС и институциите, но като че ли се забрави, че България е част от ЕС“, посочи лидерът на ДПС. „Да спрем с двойните стандарти, с популизмите и национализмите. Да провеждаме отговорна държавна политика“, посочи Мустафа Карадайъ. „Да се противопоставим на омразата, агресията, ксенофобията, на радикализмите и националисмите. Демокрацията няма алтернатива“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: По време на Председателството войната между институциите получи нов импулс

Мустафа Карадайъ, ДПС: По време на Председателството войната между институциите получи нов импулс

13 Юли 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. По време на Председателството войната между институциите получи нов импулс. Разделението и противопоставянето в обществото - също. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Омразата и ксенофобията достигнаха поредния връх. Демонстрира се отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната“, обяви той. „Председателството е на България, а не на управляващата партия. Ние сме опозиционна партия на това управление, но не на Председателството“, заяви Карадайъ. „Председателството беше първото за България и беше важно за нас като държава да се видим като отговорен посредник за изпълнение на задачите, планиране и ръководене на заседанията на съвета“, коментира той. „По-същественото беше да видим как изпълняваме функцията по насочване на работата на Съвета по законодателството“, уточни лидерът на ДПС. „Гражданите на ЕС, включително и българските, очакват конкретни решения на конкретни проблеми“, обяви той. „Всички искаме да видим, че ЕС се грижи за общата ни сигурност, просперитет и развитие“, каза още Мустафа Карадайъ.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президенът Румен Радев трябваше да бъде в парламента за отчета на Евпропредседателството

Волен Сидеров, „Обединени патриоти“: Президенът Румен Радев трябваше да бъде в парламента за отчета на Евпропредседателството

13 Юли 2018 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев трябваше да бъде в парламента за отчета на Евпропредседателството. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за Европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Щях да кажа г-н президент, но столът зад мен е празен", каза Сидеров в началото на своето изявление, обръщайки се към всички присъстващи в залата. Според него това не е държавническо, независимо от отношенията. „Смятам, че сме излезли от тресавището на българския мазохизъм. Нашето Председателство е процедура. То не е приказка с happу еnd“, каза Сидеров. По думите му, когато си председател на Съвета на ЕС не може да поставяш интереси в твоя изгода и в изгода на твоята държава. „Това Председателство ще покаже на Европа и на света, че тези партии, които бяха наричани несистемни, извън системата, неприемливи, които бяха нападани, ще бъдат приети от Европа и ще се види, че в момента управляващата коалиция ГЕРБ – „Обединени патриоти“ не само работи, но и показва европейско поведение“, допълни Сидеров.
"Българският глас се чу по време на европредседателството. Имам предвид, че за първи път българското правителство посочи интереса на България и каза, че той е над нашето партньорство. Имам предвид темата за миграцията, ролята на България и отношението към България, което много пъти от страна на големите държави в Европа е било пренебрежително“, каза председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и допълни, че идеята на България по темата е продължена и по време на Австрийското председателство.
Във връзка с критиките на лидера на БСП Корнелия Нинова за неразбирателство сред управляващите и несигурност, Волен Сидеров заяви, че коалиционните партньори в „Обединени патриоти“ са си разменили реплики след края на Председателтвото. „Изчакахме“, каза Сидеров. „По време на Председателството националистите се оказаха по-добрите европейци, няма да казвам от кого“, допълни Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ: По време на Председателството правителството работи активно за обединена Европа - въпреки политическия дискомфорт, който БСП се опита да създаде

Джема Грозданова, ГЕРБ: По време на Председателството правителството работи активно за обединена Европа - въпреки политическия дискомфорт, който БСП се опита да създаде

13 Юли 2018 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки политическия дискомфорт, който от БСП се опитаха да създадат в началото и в края на Председателството, правителството работи активно за силна и обединена Европа. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не спряхте с критиките, но не предложихте конкретна алтернатива“, се обърна тя към БСП. „Председателството категорично изигра положителна роля за постигането на договореност между Македония и Гърция за името“, обяви Джема Грозданова. „Европа има нужда от ЕС, който да има водеща роля. Особено важно е целите ни да са съпоставими със средствата, с които разполагаме”, заяви депутатът от ГЕРБ. „Убедена съм, че Председателството допринесе не само за утвърждаване на страната ни като активен партньор, но и като страна с водеща роля във взимането на решения, като фактор за стабилност на Балканите“, посочи Джема Грозданова. „Председателството премина при пълна прозрачност и информираност на гражданите“, каза още тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости

Елена Йончева, БСП: След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости

13 Юли 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. След българското председателство, Европа вече не е на две, а на много скорости. Това заяви говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева в сутрешния блок на Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП. Според нея след председателството България няма шанс както за развитие на регионите, така и за какъвто и да е просперитет. „Социалната ножица се разтваря според всички статистики, включително и според последния доклад на Световната банка. Българите стават все по-бедни“, каза още тя. Йончева обясни, че успехът на едно председателство се изразява не само в организиране на събития, но и в изготвянето на политики. „Българското европредседателство е ротационно – това е наше задължение. Първо трябва да се отдаде заслуженото - бяха положени огромни усилия от българската администрация, министерствата, дипломати, полиция и охранители. Това е огромен труд, който е положен и е успешен“, допълни Йончева. Тя припомни, че до последно имаше проблеми - дали НДК ще бъде готово и дали са сложени плочките. „Но трябва да се попита и какво точно е постигнато след председателството – с какво животът на българина може да стане по-добър“, каза още народният представител. По нейните думи българинът става все по-голям скептик, все повече се говори, че в България няма демокрация, защото приемаме тоталитарното еднолично управление като демокрация. „Съгласна съм, че темата за Западните Балкани трябваше да бъде поставена и реанимирана след гръцкото председателство, което прие Солунската декларация през 2003 г. Но Софийската декларация е отстъпление от Солунската и то по много точки“, категорична е тя. Според нея Софийската декларация говори общо за европейска перспектива, докато Солунската – за европейско членство. „Поставени са нови условия на страните от Западните Балкани – за преодоляване на териториалните спорове, организирана престъпност. Друг важен момент – няма финансов ангажимент нито в тази декларация, нито в бюджета на ЕС за разширяване на ЕС“, обясни народният представител. Тя уточни, че в Софийската декларация има едно приложение – Софийски дневен ред, където се казва, че всички тези проекти, за които искаме да бъдат отпуснати средства, са с нулев статут. „Това означава, че нито са предвидени такива средства, нито има конкретен ангажимент“, допълни тя.
Елена Йончева подчерта, че когато се говори за успехите, трябва да се коментира и животът на хората. „Какво се случва със земеделските производители – Латвия, Литва и Естония получиха 12% субсидии повече, а българските производители с 1% по-малко. А по принцип, субсидиите за нашите земеделски производители са по-малко от средните за Европа. Не се дава шанс за развитие на селските региони“, каза още тя.
Йончева коментира и сферата на отбраната, където вече 9 държави изграждат собствени сили и организация. Тя припомни и изказване на хърватския премиер в Брюксел, който казва, че ситуацията на българо-турската граница продължава да бъде критична. „Борисов казва след среща с г-жа Меркел, че сме пропуснали 60 000 мигранти за последните няколко години, включително и последната една година. Да припомня и думите на г-н Каракачанов, който говори за 45 000 мигранти, които могат да ни върнат. Камерите на българо-турската граница все още не работят, освен разположените близо до КПП-тата. Това е причината правителството да опитва да спре всички, които искат да направят журналистическо разследване по границата“, заяви Елена Йончева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джема Грозданова, ГЕРБ: Няма европейска институция, която да не дава висока оценка на Председателството

Джема Грозданова, ГЕРБ: Няма европейска институция, която да не дава висока оценка на Председателството

13 Юли 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма европейска институция, която да не дава висока оценка на Председателството. Постигнатото е признато и от европейските семейства. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Джема Грозданова след представянето на доклада за Председателството от премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателството успя да се справи с основното предизвикателство- да бъде коректен посредник, партньор и балансьор в дебатите“, обяви тя. „Работата по процеса на интеграция на страните от Западните Балкани е инвестиция в мира, стабилността и сигурността на Европа“, заяви Джема Грозданова. „Продължават усилията на правителството и европейските институции за съвместни действия за управлението на миграционните процеси и убежищата“, обясни депутатът от ГЕРБ. „По време на Председателството беше постигнат значителен напредък по тази тема, което беше специално отбелязано в заключенията на Европейския съвет от юни“, каза още Джема Грозданова.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Председателството беше възможност за Европа и България, но тя бе пропусната – управляващите да си вземат поука

Корнелия Нинова, БСП: Председателството беше възможност за Европа и България, но тя бе пропусната – управляващите да си вземат поука

13 Юли 2018 | 09:47 | Агенция "Фокус"
София. Председателството беше възможност за Европа и България, но тя бе пропусната – управляващите да си вземат поука. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност“, каза Нинова.
Лидерът на БСП каза още: „Ще кажете, че и БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завиждат“. Тя поясни, че БСП предлага обективна оценка без политически страсти и емоции. „Това председателство беше голяма възможност за Европа и България, тази възможност беше пропусната. Това председателство не отговори какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Вземете си поуката“, каза Корнелия Нинова на управляващите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова,БСП: Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница - как да ни приемат в Шенген след признание на такова високо равнище

Корнелия Нинова,БСП: Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница - как да ни приемат в Шенген след признание на такова високо равнище

13 Юли 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов каза, че не пазим добре европейската граница, как да ни приемат в Шенген след признание на такова високо равнище. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие произнесохте в Брюксел изречението „Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хил. мигранти“. Как искате да ни приемат в Шенген при такова признание на най-висше равнище. Вие не изпълнихте задачата, поставена от българския парламент да ревизирате Дъблинския регламент“, обърна се лидерът на БСП към премиера Бойко Борисов.
Във връзка с отбраната Нинова обясни, че резултатът в тази сфера е, че 9 европейски държави са се обявили за нов военен съюз без България. „Никой не ни е пита, но никой не си е казал мнението. Председателят на ЕС, лидерът в този период, не е казал своето мнение по този въпрос и не е поканен в това семейство на тези нови 9 европейски държави. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа?“, каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова разкритикува и останалите резултатите от приоритетите на председателството, свързани с образованието и Западните Балкани. Тя обърна внимание, че по време на председателството е имало 72 протеста, което се случва за първи път в най-новата история на България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е евроскептицизъм

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е евроскептицизъм

13 Юли 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът и правителството не осигуриха консенсус на българските институции, не мобилизираха национална енергия и резултатът ще е увеличаващ се евроскептицизъм. Това каза от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дебатите по отчета на премиера Бойко Борисов за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българският парламент остана на страна от процесите. Ние дадохме пример как трябва да се прави обратното“, каза Нинова и поясни, че единственото заседание КОСАК, организирано от БСП е събрало на едно място изпълнителна, законодателна и президентска власт. „Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира онова, което българското правителство не направи. Вие не пропуснахте да го охулите дори и за това, казвайки, че Дунавската стратегия не е приоритет“, коментира Нинова. Тя поясни, че управляващите не са успели да приобщят съдебната власт и НПО сектора. „Стигнахте до там, че коалиционен партньор в правителството и председател на партия да се оплаче публично, че не е канен на събитието на правителството. Това не е съгласие. Вие не успяхте да мобилизирате национална енергия и Европредседателството като кауза и резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм“, поясни лидерът на БСП. „Преди седем месеца в тази зала и в този състав приехме документ на парламента, който в парламентарната република има най-висша сила“, каза тя и визира документа за Председателството. „В днешната оценка ще се придържаме стриктно към този документ“, поясни лидерът на БСП. Корнелия Нинова поясни, че БСП оценява Председателството като много добра форма и организация, но със слабо политическо съдържание и резултати. „Искаме и ние да благодарим на администрацията, дипломацията“, каза Нинова и разкритикува трите „к“, приоритети на Европредседателството: консенсус, конкурентоспособност и кохезия.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Постигнатите резултати по време на Председателството не са ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа

Премиерът Бойко Борисов: Постигнатите резултати по време на Председателството не са ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа

13 Юли 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
София. Постигнатите резултати по време на Председателството не са политически ПР, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов при представянето на доклада за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работата ни не приключва сега- продължава по време на Австрийското председателство“, посочи той. „Приветстваме приоритетите на Австрийското председателство, защото само заедно можем да постигнем напредък“, заяви Бойко Борисов. „Благодаря на парламента за добрата работа и сътрудничеството“, се обърна той към депутатите. „Да не изпускаме историческия шанс да наградим европейското доверие към България“, призова премиерът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Обединихме европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност

Премиерът Бойко Борисов: Обединихме европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност

13 Юли 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Обединихме европейските партньори за продължаване на диалога с Турция и намалихме напрежението, което е ключово за общата ни сигурност. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов при представянето на доклада за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Премиерът обърна внимание и на темата за миграцията и охраната на външните граници. „На базата на опита ни успяхме да обединим нашите европейски партньори за продължаване на диалога с Турция“, обясни Борисов. Той визира срещата във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. „Европейският съвет потвърди, че Турция остава ключов партньор“, каза министър-председателят. По думите му това е резултат, който е намалил напрежението между партньорите и се явява ключов за общата европейска сигурност. Премиерът допълни, че като знак на Председателството ни е била европейската перспектива на Западните Балкани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българското председателство осигури плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка

Премиерът Бойко Борисов: Българското председателство осигури плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка

13 Юли 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство осигури плавен старт за преговорите за следващата Многогодишна финансова рамка. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов при представянето на доклада за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Работата по задълбочаване на икономическия и паричен съюз бе сред основните ни приоритети“, посочи той. „Бяха преодолени различия между страните членки и бе постигнат дългоочаквания общ подход по Банковия пакет“, коментира Бойко Борисов. „Работихме за прекратяване на дискриминационните практики спрямо потребители, които разделят Изтока и Запада в ЕС“, заяви премиерът. „Ключово постижение бе приключването на работата по предложението за командироването на работниците“, обяви Борисов. „Успяхме да постигнем споразумение по три регламента, свързани с полицейското и съдебното сътрудничество“, обясни той. „Председателството ни надхвърли заложената цел по киберсигурността“, каза още премиерът.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност - показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза

Премиерът Бойко Борисов: Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност - показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза

13 Юли 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Първото ни председателство беше изпитание за европейската ни идентичност - показахме отговорност и професионализъм в работата ни за европейската кауза. Това каза от парламентарната трибуна министър-председателят Бойко Борисов в доклада си за европредседателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Българското председателство приключи. Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм и способността ни да работим за европейската кауза“, каза Борисов. Той отчете, че слоганът на председателството „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза. По думите му това е първото председателство за нашата страна след приемането ни в ЕС и изпитание за европейската ни идентичност. „Искам да благодаря на всички министри и експерти от администрацията в София, както и на тези, които работиха в Брюксел“, каза Борисов и подчерта, че те са били изцяло ангажирани със заложените политики и законодателните досиета. „Започнахме със 105 отворени законодателни досиета и то преждевременно, защото преди нас трябваше да е Великобритания. Равносметката - 46 постигнати споразумения“, каза премиерът и поясни, че 39 законодателни досиета са придвижени напред. Борисов изброи, че по време на председателството ни страната е постигнала 58 заключениq на Съвета, 1 заключение на председателството и 17 доклада за напредъка.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Със 183 депутати в зала започна пленарното заседание, на което премиерът Бойко Борисов ще представи доклада за Председателството

Със 183 депутати в зала започна пленарното заседание, на което премиерът Бойко Борисов ще представи доклада за Председателството

13 Юли 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Със 183 депутати в зала започна пленарното заседание, на което премиерът Бойко Борисов ще представи доклада за Председателството, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В пленарна зала с премиера са всички министри от кабинета „Борисов 3“. По време на парламентарния контрол Бойко Борисов ще отговори на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за въпросите на миграцията в България и Европа.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.