НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ректорите на държавните висши учебни заведения подкрепиха идеята да сключват мениджърски договори с министъра на образованието и науката

Ректорите на държавните висши учебни заведения подкрепиха идеята да сключват мениджърски договори с министъра на образованието и науката

14 Юли 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ректорите на държавните висши учебни заведения да сключват договори за управление с министъра на образованието и науката. Това предложение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за промяна в закона за висшето образование бе подкрепено от Съвета на ректорите, чието заседание се проведе в Бургаския свободен университет, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Договорите ще съдържат показатели за изпълнението на програма, ориентирана към развитието на висшето училище.
"В момента ректорите имат недостатъчно правомощия, което създава проблеми както за стратегическото управление, така и невъзможност да се провеждат политики на развитие. С договорите за управление ще се изяснят отговорностите и задълженията им", каза министър Вълчев.
Кандидатите за ректори отново ще бъдат излъчвани от Общото събрание на съответното висше училище, но след като имат договор с министъра. Те ще носят повече отговорности пред обществото - към използването на публичните ресурси и към репутацията на учебното заведение. С мениджърските договори ректорите няма да са зависими от колективните органи на управление, които често се противопоставят на непопулярни мерки като промяна в структурата на персонала и при закриването и разкриването на специалности.
Министърът акцентира върху необходимостта да се подготвят кадри, които ще са търсени от пазара на труда и ще се реализират успешно. "Пазарът все повече цени уменията, а не дипломата", каза министърът. "Трябва да готвим хора с дигитални умения, които ще са по-адекватни да се справят с новите професии, да променяме учебните планове като ги свързваме с дигитализацията", подчерта Вълчев. Той постави акцент и върху необходимостта висшите училища да се отворят за партньорства – с общините, с бизнеса и с други научни организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Ректори предложиха промени в закона за висшето образование

Бургас: Ректори предложиха промени в закона за висшето образование

13 Юли 2018 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Бургас. Ректори предложиха промени в закона за висшето образование на пресконференция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Промените, които предлагат е да се разширят правомощията им и те да сключват договор за управление с министъра на образованието. Тези допълнения към Закона за висшето образование предложи Съветът на ректорите, който заседава днес в Бургас. Към настоящия момент Академичните съвети избират ректорите, които се превръщат в изпълнители на решението на колективния орган. Новото предложение е ректорите да имат повече правомощия по определянето на програмите, специалностите и цялостната политика на висшето учебно заведение. На срещата присъства министърът на образованието Красимир Вълчев, както и ръководителите на висшите учебни заведения в страната.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.