НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Гьоков: БСП ще прави предложения между първо и второ четене по Закона за хората с увреждания, ако не са отразени исканията на протестиращите

Георги Гьоков: БСП ще прави предложения между първо и второ четене по Закона за хората с увреждания, ако не са отразени исканията на протестиращите

16 Юли 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще прави предложения между първо и второ четене по Закона за хората с увреждания, ако не са отразени исканията на протестиращите. Това каза заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и законодателните инициативи в тяхна полза. „Законът за хората с увреждания е обещан от министъра, от управляващите и се готви от доста дълго време. На първо място смятам, че този законопроект, за да се превърне в закон, трябва да е изграден на принципите и на правата на хората с увреждания. Тези хора трябва да получат това, което България е подписала през 2012 г. за правата на хората с увреждания. Всички принципи от там трябва да бъдат прехвърляни в този закон.“, каза Гьоков. Народният представител от ПГ на „БСП за България“ допълни, че на второ място според него е много този този законопроект всичко, което искат хората, които протестират. „Сега виждаме в действие протестът на родителите на майките на деца с увреждания. Малко преди техния протест и малко след Великден беше протестът на така наречените национално-представени организации на хората с увреждания, където те издигнаха много нормални искания. Едно от тях е да се индивидуализира това подпомагане, защото те смятат, че има много хора с увреждания, които не получават достатъчно за степента и вида си на увреждане. За сметка на това има други, които получават помощни средства и подпомагане в степен, каквато не им е нужна“, каза Гьоков. По думите му това е другият принцип, който трябва да влезе в новия законопроект. Той поясни, че от БСП са готови да подкрепят законопроекта, ако той отразява всичко споменато досега. „Ако някои неща са пропуснати или не са в този вид, който не се приема от хората с увреждания или нарушава основните им права и принципи, ще ги направим между първо и второ гласуване, за да може един път завинаги в България да се реши въпросът с хората с увреждания“, допълни депутатът от БСП.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

Георги Гьоков, БСП: Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред

16 Юли 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за личната помощ на Мая Манолова не е съвършен, но е крачка напред. Това каза заместник-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и народен представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков в интервю за Агенция „Фокус“ за проблемите на хората с увреждания и законодателните инициативи в тяхна полза. По думите му законопроектът не решава в цялост проблемите на хората с уврежданията. „Нашата Парламентарна група, припознавайки този законопроект и вкарвайки го в дневния ред на Народното събрание, ще накара управляващите да избързат с останалите два проекта, които твърдят, че ще решават проблеми“, обясни той, визирайки Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. По думите му, ако сега се работи по законопроекта на омбудсмана в Комисията по труда и социалната политика, в Комисията по здравеопазване и в Правна комисия, по-късно работата по него може да бъде интегрирана в големия законопроект за социалните услуги. „Не мисля, че е излишно това припознаване и че трудът на народните представители в комисиите ще бъде излишен. Напротив дори е много навременно и вярно това, което се прави“, допълни Гьоков.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година
Седмица на модата. Мъжка мода. Париж. 16 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.