НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Нов археологически център за посетители ще бъде изграден на територията на раннонеолитното селище „Слатина“ (ОБЗОР)

Нов археологически център за посетители ще бъде изграден на територията на раннонеолитното селище „Слатина“ (ОБЗОР)

16 Юли 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Нов археологически център за посетители ще бъде изграден на територията на раннонеолитното селище „Слатина“. Това съобщи Йорданка Фандъкова, която посети археологическите проучвания на територията на селището. Тя уточни, заедно с кмета на район „Слатина“ Наталия Стоянова и Българската академия на науките планират изграждането на археологически център с озеленено пространство, за да може посетителите да изучават и да се наслаждават на това, което предците са ни оставили.
Неолитното селище „Слатина“ е доказателство, че нашите земи слагат началото на една важна част от европейската цивилизация. Именно тук е била открита най-старата къща в Европа, за която вече има събрана информация за строежа, и за хората, които са живеели в нея. По думите на проф. Васил Николов, който ръководи археологическото проучване на раннонеолитнотото селище „Слатина“ преди 2 години са открили друга къща, която не може да се проучи, заради своето местоположение, но ще се окаже около 300 кв.м, което е невероятно за едно от най-ранните селища в Югоизточна Европа. Проучванията показват, че местността е била заселена от първите земеделци и скотовъдци на континента. Проф. Васил Николов, посочи, че най-интересното откритие за годината е намирането на трите успоредни рова върху, които според него лежали къщите, което означава, че те са по-стари от жилищните съоръжения. Той обясни, че все още не е ясно дали са по-стари с 50 или с 100 години и се изчакват резултатите от радиовъглеродните дати, които ще го покажат с точност. По думите му впечатляващото при тях е, че по принцип рововете имат защитна роля, с тях се огражда селището, но са плитки. Той посочи, че това, което ги е изумило са дървените стени в два от рововете, чрез които може лесно да се прескочи и да се влезе вътре, с което отпада тезата, че тези съоръжения са отбранителни. Според него тук става дума за друг тип постройка, като безспорно за първи път подобна конструкция се среща в Югоизточна Европа. По думите на проф. Васил Николов е добре да се започне работа в частта, която все още не е разкопана, защото селището е богато на открития и има още много интересни неща, които ще могат да се намерят. За него най-изумително остава, мисленето на хората, които обитавали местността - те са разполагали с иновативни тактики и умения, които не са характерни за друга цивилизация.
Според доц. д-р Тодор Чобанов зам.-кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости" градинко-парковото представяне на археологически открития е един модерен и добър начин за показване на миналото. По думите му от периоди като праисторията, остават много малко материални свидетелства. Той посочи, че ще се направи опит да се покаже, как всъщност е изглеждал Свещеният ров на селището, колко са били големи Триделните къщи. По думите му в този малък посетителски център ще има и 3D постановки. На въпроса очаква ли се скоро да бъде обновена градинката за посетители, доц. Чобанов отговори, че е много вероятно още другата есен да се посрещат първите посетителите, като фокусът е насочен към деца и млади, защото това е основният приоритет на културната програма на Столична община.
Йорданка Фандъкова посочи още, че Столична община 5 години последователно финансира проучванията на археолози, като близо 300 хил. лв са отпуснати по столична програма „Култура“, а общо 2 милиона е ресурсът от бюджета на общината, който се отделя последните години само за проучвания и за и проекти свързани с опазване на културното наследство. Тя посочи, че се разчита и на европейски средства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Селище „Слатина“ се превърна в ярък пример за това как трябва да изглеждат подобни места

Тодор Чобанов, зам.-кмет на София: Селище „Слатина“ се превърна в ярък пример за това как трябва да изглеждат подобни места

16 Юли 2018 | 13:58 | Агенция "Фокус"
София. Селище „Слатина“ се превърна в ярък пример за това как трябва да изглеждат подобни места. Това каза доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости”, при проверка на археологическите проучвания на територията на раннонеолитното селище „Слатина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Чобанов градинко-парковото представяне на археологически открития е един модерен и добър начин за показване на наследството от миналото. „Ще се опитаме да представим на посетителите как всъщност е изглеждал Свещеният ров на селището, колко са били големи тези триделни къщи“
Доц. Чобанов обяви, че в посетителския център, който ще бъде изграден за обекта, ще има и 3D постановки. „Задачата е сложна, но ще започнем с тези разкопки тук и тази есен ще си разпределим задачите с БАН“, посочи той. На въпроса очаква ли се скоро да бъде обновена градинката за посетители, доц. Чобанов отговори, че е много вероятно още другата есен да се посрещат първите посетителите, като фокусът е насочен към деца и млади, защото това е основният приоритет на културната програма на Столична община.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Предвиждаме да изградим посетителски център към раннонеолитното селище „Слатина“

Кметът Йорданка Фандъкова: Предвиждаме да изградим посетителски център към раннонеолитното селище „Слатина“

16 Юли 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Предвиждаме заедно с кмета на район „Слатина“ и Българската академия на науките, на чиято територия се намира част от този парк, да сменим тези счупените бараки с малък посетителски център с озеленено пространство, за да може посетителите да изучават и да се наслаждават на това, което предците са ни оставили. Това каза Йорданка Фандъкова, която посети археологическите проучвания на територията на раннонеолитното селище „Слатина“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите ѝ Столична община 5 години последователно финансира проучванията на археолози, които изследват едно от най-старите неолитни селища. „Тук виждаме история над 8 000 години, тогава когато на територията на Столична община са живеели създателите на първата европейска цивилизация“, посочи тя. „Искаме да дадем достъп на софиянци и на гостите на нашия град до това интересно място на район „Слатина“, обясни Фандъкова.
Кметът отбеляза, че за последните 5 години по столична програма „Култура“ са отпуснати близо 300 хил. лв са отпуснати за финансиране на археологическите проучвания. „Общо 2 млн. лв. е ресурсът от бюджета на Столична община, който се отделя през последните години само за проучвания и за проекти свързани с опазване на културното наследство. Разчитаме разбира се и на европейски средства“, коментира Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети археологическите проучвания на територията на раннонеолитното селище „Слатина“

София: Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети археологическите проучвания на територията на раннонеолитното селище „Слатина“

16 Юли 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. От 12.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети археологическите проучвания на територията на раннонеолитното селище „Слатина“ , съобщиха от пресцентър на Столичната община. Екип от археолози под ръководството но проф. Васил Николов проучва раннонеолитното селище. Обектът се намира на бул.„Шипченски проход“ .
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.